понедељак, 3. септембар 2018.

Žurnal/PREKRŠIO ZABRANU ILI SE ZAMJERIO MINISTRU LUKAČU: Uhapšen Borislav Radovanović, aktivista grupe "Pravda za Davida"

Radovanović je mjesecima unazad na svom blogu objavljivao informacije o smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, a bio je i član odbora ispred grupe „Pravda za Davida“ u Anketnom odboru Narodne skupštine RS



Piše: Žana Gauk (zurnal.info)
Bivši policijski inspektor iz Prijedora, bloger i jedan od najaktivnijih članova grupe „Pravda za Davida“ Borislav Radovanović uhapšen je jutros jer je ušao u zgradu Policijske uprave Prijedor u kojoj je bio zaposlen. Njemu je, kako za Žurnal tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, bio zabranjen prilaz ovoj zgradi što je on jutros prekršio.

„Radovanović je uhapšen u prostorijama Policijske uprave Prijedor zbog ometanja rada državnih organa. U toku dana biće sproveden u Osnovni sud u Prijedoru na hitni postupak u vezi s prekršajem“, navode u MUP RS.
Radovanović je mjesecima unazad na svom blogu objavljivao informacije o smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, a bio je i član odbora ispred grupe „Pravda za Davida“ u Anketnom odboru Narodne skupštine RS. 

Na jednoj od sjednica sukobio se sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, koji se prethodno nije libio da njega i novinara Slobodana Vaskovića označi kao glavne huškače Davidovih roditelja koji već pola godine traže istinu o stradanju svog sina.
Prošle godine na svom blogu je napisao da je, kao kriminalistički inspektor, "suspendovan pretučen i prepušten sudbini“.

„Jučerašnji dan je razriješio dilemu koju sam otvorio u nedavnom tekstu. Ministar Dragan Lukač se jasno pozicionirao na stranu organizovanog kriminala i korupcije i tu više nema dilema. Međutim, to je valjda procijenjeno kao nedovoljno 'upozorenje' pa sam uveče i pretučen od strane jednog lokalnog kriminalca. Negdje oko 14 časova juče uručeno mi je rješenje o suspenziji koje je ministar lično potpisao. Procedura kratka i jasna: potpiši, predaj službenu legitimaciju i 'marš' (!) iz zgrade PU Prijedor. U obrazložeju ministar navodi da sam 29.09.2016. izvršio 'ugrožavanje sigurnosti' načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića, da sam zbog toga krivično i disciplinski procesuiran – šta je 'osnov' ovakve odluke. I ptice na grani znaju da nisam ugrozio nikog, odnosno da nisam počinio apsolutno nikakav delikt, nego samo branio porodicu od policijskog maltretiranja i svoja prava“, napisao je Radovanović 13. maja prošle godine.


Iz MUP-a RS zasad najavljuju samo saopštenje.