среда, 12. септембар 2018.

Lepir i Vrećo spriječili hapšenje Rađena i opstruišu istragu protiv Filipa Ćuluma

piše: Slobodan Vasković



1.
Glavni okružni tužilac Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, postupajući tužilac u slučaju zločina organizovaog Ubistva Davida Dragičevića spriječili su hapšenje Đorđa Rađena, jednog od saučesnika u likvidaciji dvadesetjednogodišnjeg mladića.

2.
Desilo se to, prvi put, prije dva i po mjeseca i od tada do danas Lepir i Vrećo ni dalje ne dozvoljavaju da Rađen bude priveden.

3.
“Rađena je do ivice priznanja svog učešća u zločinu doveo Siniša Kostrešević, načelnik UKP-a, koji od 19. aprila vodi istragu o ubistvu. Zatražio je određivanje pritvora za Rađena, što bi ga definitvno slomilo i priznao bi sve, ali su se ispriječili Lepir i Vrećo koji su odbili Kostreševićev zahtjev za zatvaranjem”, tvrde moji izvori iz pravosudno-
policijskih krugova.



4.
Oni dalje ističu da je Kostrešević, nakon ovog jasnog opstrukcionističkog akta i rušenja istrage, kao i sprečavanje rješavanja zločina, rekao da će kad tad uhapsiti i “Vreću i Lepira”, jer su, kako je naveo, “kriminalci teškog kalibra”.

Kako stvari stoje, načekaćemo se do tog Kostreševićevog “kad-tad”. Mogao je Kostrešević pritvoriti Rađena do 24 časa, pa Vreću staviti pred svršen čin - da javno odbije zahtjev za pritvorom, ali to nije učinio.

5.
Rađen je lažno optužio Davida Dragičevića da je opljačkao njegovu kuću u banjalučkom naselju Lauš, a protiv njega nije pokrenut postupak ni za lažno prijavljivanje!



6.
Lepir i Vrećo nisu dozvolili, niti dalje dozvoljavaju, hapšenje Rađena, jer im je iz dijela vrha MUP-a RS naređeno da slučaj likvidacije Davida Dragičevića ne smije biti riješen.

7.
Još 29.03., kada je MUP RS predao Tužilaštvu “izvještaj o smrti Davida Dragičevića”, Lukač je pozvao Lepira i naredio mu da hitno donese Naredbu o obustavljanju istrage i Davidovu smrt proglasi zadesom ili samoubistvom.



Lepir je prinao da ga je Lukač zvao i tražio od njega “da hitno riješi slučaj”; Drugim riječima, da ga adaktira! 

8.
Lepir i Vrećo i da lje slijepo slijede naredbu da “slučaj likvidacije Davida Dragičevića ne smije biti riješen”, po toj naredbi i postupaju.

9.
Njihovi kontrolori su Miodrag Bajić, zamjenik Republičkog tužioca, koji je stvarni šef pravosudne mafije, kao i Mladen Mitrović, Glavni okružni tužilac iz Prijedora, koji i dalje, preko svojih povjerljivih osoba u Okružnom tužilaštvu Banjaluka (preko dvije tužiteljke), kontroliše rad i Lepira i Vreće.


10.
Mitrović i dalje, po Bajićevom nalogu, veoma često dolazi u OJT Banjaluka, da se lično uvjeri da Lepir i Vrećo izvršavaju ono što im je naloženo.



11.
Upravo njegov i Bajićev uticaj, po dogovoru sa dijelom vrha MUP RS, su bili odlučujući da inspektor Siniša Kojdić ne bude optužen, iako je falsifikovao dva Zapisnika - onaj sa uviđaja 24.03., kada je nađeno tijelo Davida Dragičevića položeno u kanalizaciji Crkvena, kao i zapisnik sa obdukcije; Kojdić je direktno učestvovao i u krađi dokaza - njihovom uništenju, odnosno otuđenju donjeg veša Davida Dragičevića, koji je krunski dokaz da je Mladić zadavljen/ugušen.



Kojdić je učestvovao u još ni gnusnih radnji, koje ću uskoro objaviti.

12.
Vrećo je podigao “šuplju” optužnicu protiv dvojice krim-tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, ali nije zatražio pritvor za njih, iako je to bilo najlogičnije.

13.
Pritvor nije zatražio, jer mu je, kao i Lepiru, naređeno da to ne učini. 

14.
Jasno je to i iz izjave Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, na pres konferenciji 10.09., kada je potpuno minimizirao krađu ključnog dokaza.

“U ovom trenutku, ono što mi znamo, radi se o potpunom nemaru, lošem odnosu prema poslu. Takvi ljudi nanose štetu čitavom MUP RS, a naročito i ovom slučaju”, rekao je Lukač o krađi donjeg veša Davida Dragičevića.

Uznemirujući sadržaj: Tijelo Davida Dragičevića prije obdukcije, 25.03.
Nije to nikakav nemar, već saučesništvo u prikrivanju Naručilaca Ubistva, Ubica Davida Dragičevića i njihovih pomagača.

Kao što je saučesništvo "usklađivanje izjava parologa Željka Karana i Ivice Milosavljevića" o vremenu smrti davida Dragičevića, koje je učinjeno pod palicom dijela vrha MUP RS i Bajića, dok su "usklađivači" bili Lepir i Vrećo.

15.
Pravosudna mafija, tvrde moji izvori, procijenila je da je Lepir najslabija karika i nije uopšte isključeno da ga smijene, ali i Vreću. 

Tako bi dobili na vremenu “dok se novi tužilački tim upozna sa predmetom”, ali bi im se otvorila i prilika da Mitrovića pokušaju izgurati na Lepirovo mjesto. On bi, bez ikakve dileme, kako tvrde moji izvori, odmah zatvorio slučaj Ubistva Davida Dragičevića i proglasio ga zadesom.

16.
“Mitrović je bahata, beskrupulozna osoba, koja se obogatila enormno, otkako je postao tužilac. On je najodaniji i najefikasniji izvršilac pravosudno-policijske mafije u poslednjih nekoliko godina”, tvrde moji izvori i dodaju da je Mitrović za vrlo kratko vrijeme stekao ogroman imetak.



Dio tog imetka je ogromna kuća u Banjaluci.

17.
Vrećo je svakako potrošni materijal u rukama pravosudno-policijske mafije i njegova sudbina ih puno ne interesuje, iako su mu ranije obećali poziciju u Republičkom javnom tužilaštvu, od čega nema ništa.

18.
Važno je istaći da Lepir i dalje opstruiše pokretanje istrage protiv Mitrovića i Vreće, zbog toga što su zloupotrijebili položaj kao specijalni tužioci i prisilili  Milana Reljića da iz svog svjedočenja izbaci kompromitujuće podatke o Lepiru.

19.
Iz svjedočenja Milana Reljića, 10.11.2015. godine u Okružnom tužilaštvu Banjaluka jasno je da je Želimir Lepir za oslobađajuću presudu Mehi Adroviću, dok je bio sudija, uzeo 50.000 KM i stan u Beogradu.



Reljića su ispitivali Mitrović i Vrećo, tada specijalni tužioci pod direktnom komandom Miodraga Bajića, i nisu dozvolili da u potpisanom zapisniku o saslušanju ostanu navedeni podaci o Lepiru. Međutim, sačuvali su cijelo svjedočenje, do kojeg sam došao preko svojih izvora i objavio nekoliko puta, kako bi njime mogli ucjenjivati Lepira.

20.
Takođe, treba istaći da Lepir i Vrećo opstruišu istragu i protiv Filipa Ćuluma, iako postoji sasvim realna mogućnost da je on jedna od osoba koje ulaze u Rađenovu kuću, 18.03.2018. godine, kada je otet David Dragičević.



Uz to, u prostoru kojim se te kobne noći kretao David, Filip Ćulum imao je osobe od najvećeg povjerenja, koje su ga pratile.

David Dragičević je u 00 časova i 15 minuta, 18.03., preko “Instagrama”, svom drugu Davidu Ristiću poslao poruku ”Čuj potukao sam se i živ sam, ako mi se nešto desi, Filip Ćulum je kriv…”.

Filip Ćulum je svaku vezu sa Likvidacijom Davida negirao.



21.
Cijela porodica Filipa Ćuluma direktno je vezana za Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal. Ta veza traje više od decenije, a čak su neki od najbližih srodnika Filipa Ćuluma godinama vodili privatni Ilićev market, koji se nalazio na Laušu!

I danas većina njih radi direktno za Ilića.

22.


Davidov nestanak i likvidacija

David Dragičević
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.




Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)