петак, 30. септембар 2016.

SNSD u panici: Čavić u prednosti od 2-3 posto

piše: Slobodan Vasković

Savez nezavisnih socijaldemokrata je u panici: Dragan Čavić je u prednosti od 2-3 posto ispred Igora Radojičića u trci za gradonačelnika Banjaluke.

Do preloma je došlo nakon prljavog letka (iza kojeg stoji SNSD), punog najgnusnijih uvreda i objeda, usmjerenog protiv Čavića, koji je prethodnih dana dijeljen po Banjaluci.

"Letak je osmislio dio Radojičićevog tima na čelu sa G.M. i Radojičić je znao za njega, ali nije spriječio da se otštampa i distribuiše po Banjaluci. Građani se gnušaju takvog načina, a došlo je do sukoba u Radojičićevom štabu oko tog čina", tvrde moji izvori iz Radojičićevog tima.

Prema njihovim riječima, prljavi letak bio je potpuno kontraproduktivan i, kako se čini, tačka preloma o tome ko će pobijediti u Banjaluci - Čavić je sada u definitvnoj prednosti.

"Čavićeva prednost nije velika, ali je činjenica da on ima tendenciju rasta, a Radojičić tendenciju pada. Ispali smo potpuno jadni. Vodili smo mjesecima kampanju koja je bila drugačija nego ikada dosada, a onda na kraju vratili prljavim nepotrebnim metodama. To će nas, kako stvari stoje, koštati pobjede", tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima do letka su birači pravili razliku između Radojičića, sa jedne strane, i Dodika, Špirića i ostalih, sa druge strane, ali su "nakon prljavog letka zaključili da je Radojičić isti kao i oni i da razlike nema".

"Revolt građana u ova dva dana je ogroman i pojačava se", tvrde moji sagovornici.

Drugi razlog za Čavićevo vođstvo i, kako sad stvari stoje, prelom u izbornoj trci na njegovu stranu, jeste katastrofalan pad SNSD-a u dvorani Borik, na Završnom mitingu.

"Bila je to potpuna katastrofa. Skup je bio ravan Nuli. To se vrlo vrlo teško može popraviti u naredna dva dana", zaključili su rezignirano moji sagovornici iz Radojičićevog štaba.
Povratak Zločinca protiv sopstvenog naroda: Škrbić, uz Dodikovu pomoć, nasiljem postao dekan; Na redu pljačka 40 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Svi kriminalci i zločinci protiv sopstvenog naroda ponovo su na sceni: Vratio se i Ranko Škrbić - nečovjek koji je uništio zdravlje sopstvenog naroda.

Škrbić je imenovan za dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Škrbić je, uz pomoć Milorada Dodika, Dragana Bogdanića i Mirka Stanetića, zgazio sve pred sobom, progio i maltretirao protivkandidate i postao dekan.

Imenovan je na sjednici Naučno-nastavnog vijeća, održanoj 30.09., a vijest nije objavljena, kako ne bi nanijela štetu kampanji SNSD-a, jer je Škrbić jedna od najomraženijih ličnosti u RS.

To potvrđuje i da je SNSD svjestan razmjera zločina koje je počinio Škrbić, ali ne odustaju od mafijaškog načina vladanja: jedan od Kumova ponovo je u punom pogonu! 

Potvrde Senata i rektora su, nakon ovog čina, tehničko pitanje. 

U igri za dekana bila su još dva profesora: To su dosadašnji  prodekani 
medicinskog fakulteta Radoslav Gajanin i Zoran Vujković. 

Škrbić je obojicu pomeo bez milosti.

Pritiscima i uklanjanju Škrbićevih protivkandidata asistirao je i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka.

Bogdanić i Stanetić su pokušali prikriti trovanje novorođenčadi putem otrovnih respiratora, tako da je njihovo nasrtanje na protivakndidate Škrbiću lako prepoznatljiv ručni rad osvjedočenih kriminalaca, koji ne prezaju atakovati na živote kako bi se dokopali novca. 

Mjesto dekana nije finansijski isplativo, jer fakulteti nemaju svoj račun, već sve ide preko Rektorata univerziteta. 

Ni Škrbiću nije do titula, već do para i tu je cijela kvaka: Planirana je, kako sam već objavio, izgradnja nove zgrade za Medicinski fakultet na Paprikovcu. Nadležni su već započeli pregovore sa Evropskom bankom za novi kredit; Austrijanci su im projektanti i konsultanti, što znači da je ponovo u igri “Vamed”. I da je ponovo na djelu nova otimačina.

 Vrijednost zgrade je oko 40 miliona KM, a odobren je i regulacioni plan. Tih 40 miliona su Škrbićev i Dodikov cilj.

Prema podacima Vlade RS, u poslednjih deset godina u zdravstveni sektor u Banjaluci uloženo je 410 miliona KM. Taj novac sve vrijeme usmjeravao je Škrbić i njegov najveći dio je pokraden, a vrlo malo je zaista i uloženo u zdravstvo.

Da je sve spremno za pljačku, svjedoči i podatak da je prije mjesec dana u Banjaluku (na Medicinski fakultet) stigao i prof. Dr Stevan Trbojević, Škrbićeva desna ruka u brojnim pljačkama. Trbojević je ranije bio prodekan na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i veza je za "austrijske kredite". Ranije je on bio glavna spona za brojne kredite, a tada mu je pri ruci bio Nikola Špirić, dok je bio na čelu Savjeta ministara BiH. Mafija ne popušta.

Svako ko posjećuje bilo koju od klinika u Banjaluci osjeti na svojoj koži da su ta ulaganja simbolična, jer većina dijagnostičkih aparata ne radi i kompletan sistem je poodavno u fazi truljenja. 


Bogdanić u funkciji Predatora

piše: Slobodan Vasković

“Poštovani g. Vaskoviću,
U vezi svega onoga što sam Vam ispričala želim Vam to i pismeno potvrditi u uvjerenju da je za sve ono što objavite potrebno pokriće.
Očima sam svojim vidjela papir gdje pokušavaju majci hrvatske nacionalnosti oteti dijete, naravno za novac. Imaju svoje vještake koji im urade nalaz po narudžbi;  maltretirali su je dok nije jadna rekla da će se ubiti ako joj odzmu dijete, a to je bila ona ključna riječ na koju su čekali, kako bi rekli da je psihički nestabilna i zbog toga joj treba oduzeti dijete (to naravno rade za veliki novac)”, navodi se u pismu koje mi je upućeno kao potvrda da institucije RS, primarno Ministarstvo zdravlja i ostale nadležne ustanove svjesno, u pojedinim slučajevima, rade u korist seksualnih predatora, pedofila.

Postoji čitav lanac osoba iz institucija koji učestvuju u ovim najgnusnijim činovima i niko od naldežnih ništa ne čini da se taj lanac razbije. 

U mom posjedu su dokumenti koji potvrđuju navedeno, u njima su precizno navedena imena osoba koja to čine, kao i porodica, kojoj su pokušali oteti dijete i dozvoliti mu kontakte nasamo sa ocem predatorom. Imena neću objavljivati kako bih zaštitio te porodice, posebno djecu, ali mi je namjera detaljno opisati događaje i ukazati na monstruozna djela koja se dešavaju, za koja institucije znaju i koja te iste institucije podržavaju, nikako ne sprečavaju.

Porodica koja mi je dostavila dokumentaciju i  svjedočila o užasima kroz koje su prošli kako bi zaštitili svoje dijete/unuče od oca predatora spremna je na svakom sudu i u svakoj instituciji podnijeti dokumentaciju (već su to učinili u nekim od institucija gonjenja) i svjedočiti o nedjelima kojima su bili izloženi. 

Ukratko, ta porodica (članovi su listom visokoobrazovane osobe), primijetila je devijantno ponašanje oca maloljetnog djeteta, krišom su pratili njegove postupke kada je sa djetetom ostajao nasamo i u trenutku kada je pokušao napastvovati dijete sve su snimili i dijete spasli od težeg zlostavljanja.

Odmah nakon toga pred nadležnim institucijama pokrenuli su postupke za udaljavanje oca od djeteta i onemogućavanja samostalnih kontakata oca sa djetetom. 

Porodica je smatrala da dijete treba imati kontakte sa ocem, ali pod strogim nadozorom i na otvorenom, insistirajući da nikako dijete ne smije ostati nasamo sa predatorom.

Porodica je dozvoljavala ocu da vidi dijete, ali u njihovom prisustvu. Otac je insistirao da mu se omoguće kontakti nasamo sa djetetom. 

Pojedinci iz institucija su krenuli protiv porodice i, što je najgnusnije, protiv maloljetnog djeteta, jer su učinili sve da omoguće predatoru samostalne kontakte sa djetetom, čime bi dijete doveli u realnu opasnost da bude napastvovano i seksualno zloupotrijebljeno.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja u Vladi RS, učestvovao je u ovom gnusnom činu.   

“U našem slučaju, Bogdanić je naredio vještakinji da napiše nalaz da je otac djeteta normalan i da mu se dijete može dati nasamo. Nije završila nalaz i sve je bilo protivzakonito, ali se V.S. u dosluhu sa Bogdanićem usudila da potpiše rješenje o samostalnim kontaktima”, svjedoči porodica, o čemu postoji i kompletna dokumentacija. 

Ime vještakinje, kao i imena pod inicijalima su mi poznata.

Cilj svih ciljeva je bio da se dijete da ocu nasamo, što je užasavajuća spoznaja o radu osoba iz institucija, koje bi trebalo da štite djecu od predatora, u korist tih istih predatora.

Scenario je bio sledeći:
-          Kontakti su se održavali na najbližoj lokaciji i mi smo redovno izvodili dijete, smatrajući da treba da zna ko mu je otac kakav god on bio, otac je otac i to ne može nigdje da se izbriše.
-          V.S. je jednim nezakonitim dopisom odredila udaljenu lokaciju čekajući da tamo ne dovedemo dijete da bi imala razlog da okrivi za sprečavanje kontakta i oduzimanje roditeljskog prava.
-          Mene kao očevidca pokušaja zlostavljanja djeteta nisu htjeli da saslušaju, mada sam ih o tome uredno obavjestila, kao i to da sam četiri godine pred penziju morala napustiti posao da bih pomogla kćerci.
-          Nisu uvažili ni mišljenja dva eminentna stručnjaka (prof. dr R. K., prof. dr A. M.) koji su vidjeli snimak i konstatovali da je to patologija i da se ocu  ne smije prepustiti dijete nasamo.
-          V. S. je u rješenju iznijela niz laži, kako je pozivala, a kada smo joj tražili dokaze o tome, oglušila se. Napisala je kako je svu dokumentaciju predala u Ministartsvo zdravlja i da nema ništa kod sebe”, navodi se u pismu porodice.

Porodica je uspjela spriječiti samostalne kontakte djeteta sa ocem tek kada su Bogdaniću poručili da će ga prijaviti SIPI i ostalim institucijama koje nisu pod kontrolom aktuelne vlasti.

U zavjeru protiv porodice upetljani su i pojedini advokati, koji su pokušali iznuditi veliki novac ucjenjujući porodicu da će im oduzeti dijete, a o cijelom ovom slučaju upoznata je i institucija Ombudsmena. Novac je bio tražen, između ostalog, i za Bogdanića.

O cijelom ovom slučaju, koji sam opisao, neophodno je provesti detaljnu istragu, otkriti lanac predatora u institucijama i njihovih pomagača,  najstrože ih kazniti i zabraniti im svaki dodir sa djecom. 

Dragana Bogdanića, ministra zdravlja, bilo bi nužno odmah udaljiti sa svih funkcija, jer osoba poput njega zaslužuje, osim prezira, dugogodišnju zatvorsku kaznu. Posebno zbog činjenice da je po profesiji ljekar.

Sve ovo se ne bi dešavalo da su institucije snažno reagovale u slučaju “Anđelko Đokić”, koji je otkriven prije pet godina i da su tada sprovele detaljnu istragu i otkrile lanac predatora i njihovih pomagača. 

Anđelko Đokić je kao bivši radnik Centra za socijalni rad u Banjoj Luci osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja 16-godišnjeg dječaka, štićenika institucije u kojoj je radio. U presudi se navodilo da je Đokić iskoristio maloljetnika tako što mu je obećao da će riješiti sve njegove probleme u vezi s liječenjem u Centru za mentalno zdravlje. Poslije tih obećanja dječaka je odveo u svoju vikendicu kako bi mu navodno pomogao u voćnjaku. Tu je maloljetnika naveo da skine odjeću i onda ga je seksualno iskoristio, a zlostavljanje se nastavilo i u narednom periodu. Zajedno sa Đokićem na godinu zatvora osuđen je Igor Račić (20) koji je maloljetnog štićenika Centra za socijalni rad snimao i fotografirao u pornografskim pozama. Sporni snimci su tokom istrage pronađeni u njegovom računaru i mobilnom telefonu.

Kompletna istraga završila je na Đokiću i Igoru Račiću i nikada nije otkriveno da li su oni distribuisali pornografske snimke i ko su konzumenti tih snimaka. 

Đokić je bio osumnjičen i za podvođenje, ali istraga u tom pravcu nije dala nikakve rezultate; razlog je samo jedan - predatori iz vlasti i njihovi zaštitnici iz vlasti nisu to dozvolili.

Istraga nije otkrila ni koliko djece je Đokić zlostavljao, jer je on kao socijalni radnik radio punih 15 godina, a ono što je zaista monstruozno jeste da niko od nadležnih tada nije podnio ostavku.


Sve je završilo presudom Đokiću, a lanac predatora i njihovih zaštitnika i pomoćnika nastavio je nesmetano da djeluje i čini užasne zločine.  

четвртак, 29. септембар 2016.

SNSD puk’o u Boriku na Završnom skupu

piše: Slobodan Vasković

Vrh SNSD-a djeluje kao da su na komemoraciji
“Borik tuga. Tačka”, izvještaj je mojih saradnika sa Završnog predizbornog skupa SNSD-a u Banjaluci.

U dvorani “Borik” okupilo se oko 3.000 simpatizera SNSD-a da daju podršku Igoru Radojičiću, kandidatu ove stranke za gradonačelnika Banjaluke.

“Od prisutnih 3.000, jedva da je bilo hiljadu iz Banjaluke, dok je dvije hiljade aktivista dovučeno autobusima”, tvrde prisutni.

Prema njihovim riječima, aktivisti su dovučeni iz cijele Republike Srspke - od Trebinja do Novog Grada.

“Sve je bilo bez energije, nema se šta istaći. Ništa”, kratak je izvještaj mojih saradnika, koji su još dodali da su govori bili konfekcija.

SNSD je zaista u ozbiljnim problemima, a nezadovoljstvo skupom veoma je uočljivo na licima šefova stranke (vidi sliku).

Dobro ikako stoje na nogama, jer su prije četiri godine, na lokalnim izborima, na završnom skupu na Trgu Krajine okupili cca 15.000 ljudi. Danas je to pet puta manje, a Banjaluka se nije odazvala.

"I prije četiri godine šefovi su bili nezadovoljni posjetom; Danas su potpuno van sebe, kada vide gdje je stranka pala. Ali to je realnost", zaključuju moji izvještači sa Završnog skupa SNSD-a u Banjaluci.

U nedelju, na dan izbora, SNSD-u u Banjaluci slijedi dramatična bitka za politički opstanak, to je bez dileme!  

Dosad viđeno “ne miriše” na pobjedu. 

Pukni zoro: Bogdanić napada “Voždovačkom grupom”; policija “Bugarskim vozom”, Radojičić pjesmom, Lažni leš, a Ćosić se brani da je bio i ostao mali


piše: Slobodan Vasković

1.
Dragan Bogdanić je, saznajem iz izvora bliskih OSI, u utorak uveče (27.09.) održao sastanak u prostorijama OO SNSD Teslić. 

Sastanku su prisustvovali Zoran Đekanović zvani Đeka, Srđan Klječanin Rufi, vlasnik “Klječanin company” (firme koja je učestvovala u uništenju “Borja”), Nenad Dušanić Lulaš, nosilac liste i brat bivšeg komandira policijske stanice Želimira Dušanića, koji je smjenjen nakon što je rafalao u kafiću. 

Sastanak je bio o kupovini glasova, taj dan stigle su pare iz Banjaluke (pola miliona KM) i dogovarana je njihova distribucija. 

Zaključili su da im treba još 150.000 KM za tu akciju, jer Milićević ima prednost od preko hiljadu glasova. 

Izvori iz OSE tvrde da je Bogdanićeva ekipa dovela je u Teslić “voždovačku grupu”, čiji je zadatak da dijele novac, kako bi se stranka i sam Bogdanić “ogradili” od kupovine glasova.

Slučaj se dalje prati, saopštili su mi izvori.

2.
Cijelo jutro pozivi sa svih strana; Pitanja pljušte: Koju je pjesmu Igor pjevao na tribini i da li je Otpjevao svoje?

Bilo je i onih koji su uvjerenja da je Radojičić otpjevao “Neke ptice nikad ne polete”, što i nije bez osnova. Ali, “ptice” će morati sačekati ponedeljak, 03.10.. 

Zaista je interesantno i veliko iznenađenje da je uopšte pjevao i ta vrsta oponašanja Dodika nije mu baš trebala, jer i nije, kako se tvrdi, neki pjevač.

Radojičić je otpjevao pjesmu “Pukni zoro”, punu simbolike, tužbaljku/naricaljku bezmalo.

“Na Laušu (Banjaluka, op.aut.) je bilo toliko simbolike da se tako tužni film mogao snimiti, da bi i Bolivud zavidio. Nažalost, ta simbolika svjedoči odlasku SNSD-a sa velike scene i političkom kraju Milorada Dodika”, svjedoče prisutni na skupu održanom 28.09., na kojem je SNSD doživio potop.

Smatraju da je u tom kontekstu i izbor Radojičićeve pjesme.

“Pukni zoro” govori o porazu, propasti, tegobi i stradanju “najboljih u boju” u kojem je samo jedan preživio.

Kad tamo daleko vidim odžak siv
staru šljivu, rodnu njivu
vraćam se kući živ

A najboljih nema, odneo ih boj
čuvala me slika tvoja, vraćam se rode moj

Ako se pjesma stavi u kontekst političkih dešavanja u RS, previranja u SNSD-u, pada rejtinga ove stranke, političkog sloma Milorada Dodika…, onda bi njeno pjevanje na predizbornom skupu SNSD-a trebalo značiti da je Radojičić svjestan da je Dodik kao “najbolji od svih u SNSD-u”, politički “pao u Boju”, a da je Radojičić, valjda, jedini sve te bojeve preživio. 

I da se vraća Kući, Šljivi, Njivi… Za pretpostaviti je da su kuća, šljiva, njiva Gradska kuća, iako je atmosfera na Laušu bila toliko tužna da je moguće i da Radojičić misli na svoje vikend imanje.

Najbolje da zaključite sami, a pjesma je na linku.

Iskreno mislim da je pjesma baš primjerena trenutku, izvrsno odabrana i da je realno da je Mile suzu pustio.

3.
Toliko je skup na Laušu bio tužan, kao i Radojičićeva izvedba pjesme “Pukni zoro”, da su se neki od prisutnih žestoko ponapijali.

Ponajviše od tuge kada su vidjeli da je Dodik imao izliv tužilačkog poziva u mozak, koji je uslijedio nakon što je iz džepa izvadio poziv za saslušanje i pokazao ga prisutnima. Svi su crkli od smijeha, samo Dodiku nije bilo ni do čega.

Jedan se toliko napio da su pomisli da je mrtav pored šatora, što je izazvalo strah u SNSD-u (samo im je još leš falio) i pravu pomamu po gradu.

Srećom, pokazalo se da je narečeni bio samo mrtav-pijan.

4.
Aktivisti SNSD-a potukli su se (28.09.) međusobno u kafani “Selfi” u Gradišci. 

Iz mojih tekstova shvatili da ih u stranci neko potkrada - dogovoreno je da se glas plaća 70 KM, a oni dobili po 50 KM “po glavi”.

Radila je i policija, pa su trojica (N.I., A.B. i S.R.) privedena.

5.
Policija bi trebala zaista da istraži kupovinu glasova, jer imam saznanja da se ne krade samo od onih predviđenih 70 KM, već i od preostalih 50 KM.

Glas se plaća 20 KM, a ostatak stavlja u džepove “blagajnika”. Dindo sve zna.

Tako dođosmo do finansijskog kraja - SNSD pljačka sam sebe, nakon što je opljačkao nas.

6.
Policija je vrlo značajna za izbore; Režim računa da će im omogućiti “uvid u kutije” prije brojanja.

Zbog toga treba da su stoposto sigurni šefovi CJB.

Zaključeno je da Srpko Kosorić, načelnik CJB Istočno Sarajevo, nije siguran, pa bi mogao biti smijenjen. Na njegovo mjesto bi trebao biti postavljen  Branimir Šehovac, zvani Bugarski voz.

7.
Ako pare i policija ne obezbijede dovoljno prostora za glasove SNSD-a u Kutijama, varijanta je da se u transportu ubace listići.

Od srca preporučujem članovima SzP-a da prate svaki transport glasova do njihovog krajnjeg odredišta.  

8.
Ljubiša Ćosić Mali žali se okolo da je bio mali kada je Alija Delimustafić harao BiH; Što se ratnog perioda tiče to je tačno, ali nije valjda da Ćosić nikako nije odrastao i baš da ništa nije učio. Iz istorije. Pa baš nikako nije saznao ništa o starom ratnom zločincu i velikom kriminalcu Aliji Delimustafiću. 

9.
G. Mali da li ste čuli za internet?! I kako je moguće da su tolike firrme Delimustafića registrovane u Istočnom Novom Sarajevu, a vi baš ne znate ni za jednu.

Zar toliko malo brinete o opštini da vas uopšte ne interesuje ko sve tu otvara firme i kakvi kriminalci se vrzmaju po njoj?!

10.
Uzgred, g. Mali, vi ste dali saglasnost da Vlada RS donese Rješenje i izda građevinsku i upotrebnu dozvolu firmi “Sunnyland” za izgradnju Zabavnog parka na Zlatištu (Miljevići, Istočno Novo Sarajevo), registrovanoj na adresi Miljevići bb, Istočno Novo Sarajevo.

Rješenje je pod brojem 15.03.-360-185/15, datirano 05.10.2015; Građevinska dozvola je pod brojem 15.03.-360-186/15, datirano 06.11.2015. godine.

I Rješenje o gradnji i građevinsku dozvolu izdala je Vlada RS, uz prethodnu saglasnot opštine Istočno Novo Sarajevo, čiji ste vi načelnik. 

G. Mali, da vas podsjetim, ta firma, čiji su vlasnici Arapi, osnovana je 22.04.2015., u Istočnom Novom Sarajevu u vrijeme vašeg mandata, a već nakon osam mjeseci je dobila sve potrebne dozvole.

Svjetlosna brzina.

11.
Na vlasti je vaš SNSD, upravo onaj koji optužuje političke protivnike za arapizaciju i BiH i RS i opština u RS. A kada se dokaže da Vi, kao visoki funkcioner SNSD, zaista učestvujete u tim radnjama, onda Vi kmečite, ugroženi ste i, valjda, trčite Aliji u krilo.

Osnivači te firme su preduzeća iz Sarajeva “Top One” d.o.o. i “Emirates” d.o.o..

Direktor “Emiratesa” je Sheikh Mohammad Saqer Mord Alqasemi, a njena pretežna djelatnost je “kupnja i prodaja nekretnina”. 

“Top One”, drugog osnivača firme “Sunnyland”, zastupa Badar Rashid Murad Abalooshi.

Šeik Mohamed i Badar Rašid su stvarni vlasnici firme “Sunnyland”, koja posluje u Istočnom Novom Sarajevu.


SNSD u slobodnom padu/Debakl u Banjaluci, Srpcu i Gradišci: Dodik u nokdaunu i na rubu sloma; Radojičić iz straha počeo da pjeva pod šatorima i da dijeli meze

piše: Slobodan Vasković

Tri Kastrata
SNSD je froncla nekada moćne stranke; Tribine u Banjaluci (Lauš), Srpcu i Gradišci (održane 28.09.) pokazale su snažan pad rejtinga ove stranke, koji je očekivan zvog svih ekonomskih i finansijskih problema u kojima se nalazi RS, posebno zbog političkog sunovrata Milorada Dodika.

Ono što je neočekivano je da je Dodik javno pokazao strah, paniku, izgubljenost i nesnalaženje u novonastaloj situaciji nakon održavanja refernduma.

Sportskim riječnikom rečeno, Dodik se jedva drži na nogama, tetura i dramatično pada njegova energija, po kojoj je bio prepoznatljiv. 

Njegov sunovrat prestravio je Igora Radojičia, kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, koji je izgubio hladnokrvnost i pokazao paniku pred otvorenim auditorijem; Radojičić je na Laušu simpatizerima demonstrirao da je spreman na poraz, a ne na pobjedu.

Tribina na Laušu počela je Dodikovim čitanjem poziva za saslušanje u Tužilaštvu BiH.

“Izvukao je papir iz džepa i počeo da čita poziv. Prisutni su se smijali i aplaudirali, očekujući geg, brutalnost prema Tužilaštu, inat, Srpstvo, ali Dodik je pokazao jedino strah. Bilo je nadrealno, mučno i neprijatno”, tvrde prisutni na mitingu SNSD-a.

Prema njihovim riječima, Dodik je, umjesto nadmoći, pokazao Strah.

“Vi se smijete sa strane, lako je vama, a ja optužen”, reziginirano je konstatovao Dodik.

Njegov pad pokušao je popraviti lokalna pjevačka zvijezda poznat kao Gera. Zapjevao je nekoliko pjesama u duetu sa Dodikom i na kraju nastupa pokušao da se našali: ”Vidi ga, optužen, a pjeva”.

Niko se nije nasmijao, a mikofon je preuzeo Radojičić. Bio je to vrhunac propasti.

Zahvalio se Dodiku za sve što je “Do SADA uradio za SNSD”. Mnogi su Radojičićevu konstataciju “Do SADA“ shvatili kao konačnu vremensku odrednicu i njegovo opraštanje sa Dodikom. 

“Shvatili su to kao da je Radojičič konstatovao da je Dodik završio političku karijeru. Nekrolog usred kampanje i nije poticajan”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, onda je uslijedio šok, hladan tuš za sve prisutne.

“Radojičić je uzeo mikrofom i počeo pjevati. Bilo je to baš otužno kopiranje Dodika. Niko pod šatorom nije reagovao, samo su se ljudi zgledali”, prenose moji sagovornici, odreda dugogodišnji funkcioneri SNSD-a.

Prema njihovim riječima, Radojičić je tragikomičnim pokušajem pjevanja  prvi put emitovao strah od poraza na izborima. Djelovao je kao utopljenik.

“Da se boji pokazuje i podatak da je odustao od svog koncepta da nema hrane na skupovima; Na Laušu je sve bilo kao nekad - i iće i piće, ali je svima prisjelo”, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim procjenama, prisutno je bilo najviše hiljadu ljudi, što je za najmanje 40 posto manje nego prije četiri godine.

Poražavajuće je, primjećuju, što je Čavićev skup na istom mjestu bio za pedest posto posjećeniji. Dragan Čavić je na Laušu imao 1.500 ljudi.

Potop u Gradišci
Potop na Laušu bio je vrhunac propasti SNSD-ove kampanje 28.09.

U Gradišci je bio pravi debakl. Okupilo se svega oko 800 građana. Prije četiri godine na istom mjestu je bilo pet hiljada ljudi. 

Skup u Gradišci kasnio je više od pola sata, jer Dodik nije htio da se popne na tribinu zbog izuzetno slabe posjete. 

Dodik je bjesnio i psovao, a Zoran Seka Amidžić ga je kumio i molio da se obrati prisutnima.

“Adžić je bio spreman da klekne”, kaže moj član SNSD-a koji je prisustvovao mučnim scenama.  

Dodik se, na kraju, obratio, svjestan da je to manja šteta od nepojavljivanja i svjestan da je Gradiška za njega zauvijek izgubljena.

Od Gradiške do Banjaluke Dodik je sve vrijeme urlao, psovao i prijetio. 

U Gradišku je Dodik došao iz Srpca gdje baš nije doživio potop, ali nije ni prošao kao ranijih godina.

Moji izvještači iz Srpca mi saopštavaju da je bilo prisutno oko 1.000 građana, što je duplo manje nego prije četiri godine.

Srbac polovično
I nakon Srpca je bio haos, ali je Dodik u Gradišci doživio fras, dok je u Banjaluci pretrpio izliv tužilačkog poziva u mozak. 

Dodik vrtoglavo pada, narod to vidi, nije nerelano da uzmu pare kojim pokušavaju da ih kupe, jer su to svakako narodne pare i da glasaju za neke druge kandidate.