среда, 30. септембар 2015.

Sabotažom na Vukotu?!


Piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske trebalo bi da sprovede detaljnu istragu o saobraćajnoj nezgodi koju je doživio Vukota Govedarica, šef poslaničkog Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS, u mjestu Kopači kod Novog Goražda.  

Sve ukazuje da je uzrok nesreće ili sabotaža na službenom automobilu koji vozi Govedarica, kako bi on stradao, ili, u najmanju ruku, nemar nadležnih u servisu koji održavaju skupštinske automobile.

Automobil, koji je Goveradica vozio, prošle sedmice je bio na servisu, gde mu je trebalo zamijeniti letvu volana, ali to nije učinjeno.

Govedaricinom vozaču je, kako saznajem, rečeno da je „letva reparirana i vraćena“.

Međutim, očito da, prema do sada poznatim podacima, letva nije ni zamijenjena ni reparirana, već je vraćena stara i to je osnovni razlog zbog kojeg je izgubio kontrolu nad vozilom.

MUP RS bi morao da istraži ovaj slučaj i utvrdi da li je riječ o svjesnoj sabotaži, posebno zbog činjenice da je Novinska agencija RS - SRNA  objavila niz neistina o ovom saobraćajnom udesu, iznoseći najortodoksnije laži.

SRNA je objavila da je Govedarica nakon saobraćajne nezgode, koja se navodno desila kasno sinoć, napustio mjesto udesa i da zbog toga policija nije mogla da izvrši uviđaj.

Pošto je vijest potpisala glavna i odgovorna urednica SRNA Milica Džepina, nema sumnje da je njen sadržaj izdiktiran iz Kabineta predsjednika RS.

Govedarica je demantovao ove navode SRNE, navodeći da se nezgoda desila juče u 11.30 sati i da je odmah o nezgodi obavijestio policiju u Novom Goraždu, koja je izvršila uviđaj.

Izvještavanje SRNE u bezbjednosnim krugovima tumači se kao prikrivanje sabotaže, čiji je cilj bio fizičko ugrožavanje Vukote Govedarice.

Posebnu dimenziju cijelom slučaju daje podatak da je Govedarioca jedva izvukao živu glavu polovinom avgusta ove godine. Tada su on i njegov vozač pukom slučajnošću otkrili da su na jednom točku potpuno izvrnuta dva šrafa, dok su preostali bili značajno olabavljeni.

Govedarica je tada napravio grešku što cijeli slučaj nije prijavio policiji.

Vukota Govedarioca jedan je od najžešćih kritičara režima Milorada Dodika.

уторак, 29. септембар 2015.

Kafanski razgovori (3)

Piše: Slobodan Vasković

Vani slini kao na RTRS-u.

Autopraona mi djeluje kao dobar izbor za ubijanje depre. Nakon završnih riječi u Sudu. U stotom procesu protiv mene. Starog Klevetnika.

Pored praone kafana. Za društvo biram “Politiku”, kako bih vidio stanje Dodika na rejting listi srpskih euroskeptika. Dobro još stoji u “Politici”: Savez za promjene se predstavlja kao “zvanično Sarajevo”, a Dodik kao “zvanična Banjaluka”. Koji su u sukobu. Vrlo suptilna optužba za veleizdaju na račun SzP.

Jaran mi je i “Avaz”, sa čijih se stranica smješkaju Izetbegović i Radončić.  Visok je stepen saglasnosti do kojeg su stigli SDA i SBB. Koalicija samo što nije. I optimisti i pesimisti daju rok od 10 do 15 dana. Za sva rješenja.

“Blic” je drug broj tri. Te novine uvijek čitam iza redova. Između se slabo šta vidi. U redovima ništa.

Dupli espresso, tek malo produžen, narandža, deseta cigareta i…  kad za mojim stolom Srpski poslovni čovjek (u prevodu: firma mu sarađuje sa Budžetom. Nije neki veliki posao, da se živjeti. Njemu. Uvijek voli Dodika. I zbog posla sa Budžetom, a i onako), kojeg nisam vidio još od 06. avgusta.

Novine na stranu, ide oluja pokušaja spasavanja Dodika. Za kafanskim stolom.

Namijenjena mi je uloga oponenta, čiji argumenti da spasenja za dotičnog nema, trebaju poslužiti za ispitivanje snage „Teorije iskrivljenosti – tri dana prije Velikog praska“, osmišljene kako bi se u srču sasuti Laktaški Žuti pokušao polijepiti i sačuvati.

Srpski poslovni čovjek široko je osmjehnut, hvali me naširoko i nadugačko, sve je obavijeno pravoslavnom omaglicom, koja mu poput filmskog dima, izbija iz svake dlake. A kosmat je baš.

Kreće oštro. Verbalnim đonom.
“Da li misliš da ova situacija može izazvati teške sukobe”?
Kakve?
“Sa smrtnim ishodom”!
Srpsko-srpske?

Ćuti. Tako potvrđuje.

Ohoho, cijenim u sebi, dobro je “zaorao”: “Može biti incidenata, ali velikog sukoba nema, jer Ali Baba ima samo 45 razbojnika, a Lukač neće ginuti za njih, iako oni misle da hoće”.
Ne “hvata se” na Lukača. Prođe pored provokacije kao pored kioska.

“SNSD se raspada, zar ti niko nije javio”, upozoravam, ali džaba.

Srpski poslovni čovjek me iznenada baca na Rusiju, Beograd i Vašington. Onda brzo provlači neimenovanog tajkuna koji sada pljuje po Ali Babi, a hvalio ga je dok su mu firme radile. Zatim istrča Beogradski maraton, pa udari po bošnjačko-srpskom pomirenju, krenu na Hrvate preko Londona…
“Stani malo, majku mu. Jel ti to pokušavaš saznati koliko brzo razmišljam bacajući me sa teme na temu? I hoću li se dekoncentrisati? Mani se toga, daj reci šta hoćeš”, saopštavam zahtjev za glavnu temu.

“Dodika spasava nezavisna RS”, ispaljuje kao iz topa.
Pa hoće li je biti?
“Hoće”!
Kada?
“Samo polako”.
Šta je sa referendumom?
“Samo polako. Čeka se najpovoljniji trenutak”.
Da li ti je palo na pamet da pokušaj Dodika da se spase na ovaj način vodi nestanku RS?
“Nije tačno. On vodi RS ka nezavisnosti”.
Slušaj majstore, nikada priučeni mafijaši nisu napravili državu, pa neće ni ovdje.  
“Zar ti ne misliš da pozitivan cilj može nekada izboriti i neko ko baš nije najpozitivniji? I zar bi se ti pobunio protiv tog cilja, ako ka njemu vodi neko koga ti smatraš lošim?”, udara u čelo.
Pričaš o iracionalnom. Ne postoji nikakva Ali Babina opredijeljenost za nezavisnost RS, već samo pokušaj spasavanja žive glave. Uz to, i da opredijeljenost postoji, niko na bijelom svijetu to ne bi podržao. Tvoji pokušaji spasavanja Dodika na ovaj način su neuspješni. Imaš li šta drugo?

“Izmirenje Dodika i Trišića kroz pokajanje i praštanje, opali kao iz topa.
Kroz pokajanje i praštanje?
“Obostrano”!

Urlam od smijeha. Nije pristojno, ali šta da radim.

“Stani malo. To su veliki ljudi. Vlado je baš veliki čovjek. I treba to pomiriti. Onda će sve ići kako treba”, ne odustaje Srpski poslovni državotvorac.

Dopada mi se koncept “pokajanja i praštanja”, kao scenario za burlesku, ali od mene se očekuju konkretni odgovori, a ne ismijavanje. Nezavisnost je u pitanju.

Ni pomirenje sa Trišićem ne bi pomoglo Dodiku da opstane. Tip je gotov. Pričamo o političkom lešu. Vaskrsenje je završilo prije dva milenijuma i nešto, ostajem na kontra liniji.

Džaba priča. Srpski poslovni državotvorac ne odustaje.
“Moraš znati da je Dodik prevario anacionalne tipove. I sad svi vide da je nacionalan. I da ih je izigrao. Sav će narod stati uz njega. Deset ljudi mi je danas reklo da ga podržavaju”, nastavlja jedan od, sada već, Očeva nacije.

Moraš i ti znati da je Dodik prevario sve, pa onda i samog sebe. I tu spasa nema, ne odustajem ni po koju cijenu.  
Pa udarim strukturalnim dijalogom i pristankom na nove sudske bh. instance.

“Izvini slabije čujem.
Ponovim.
“Sve je to igra”, zavjerenički se smješka. Valjda očekujući da vidim sam Prst Božiji nad njegovom glavom. Ruka Božija, tom logikom, je iznad Ali Babe. Kao i noga.

Konstatujem da uopšte nemaju kvalitetnu ideju kako da spasu Dodika. Da pričaju nebuloze. I da moram da idem.
Moraćete to bolje osmisliti. Recimo da on razguli što prije odavde, predlažem nesebično.

“Dodik će biti spominjan kao najveći srpski političar u poslednjih sto godina”, viknu. Kao da ja slabije čujem,  a ne on.

Dodik će Vuka Brankovića potisnuti na marginu, podviknem i ja. Pa ko čuje čuje.

Ustajem sa osmijehom. I on sa osmijehom.

“Hoćeš li ovo objaviti”?
Naravno.
“Nećeš me imenovati”?
Naravno.
“Moraćemo nastaviti ovaj razgovor”?!
Naravno.

Napolju i dalje slini kao na RTRS-u. Palim auto i Dorse. Bogami smo najebali, zaključujem dok ubacujem u drugu.


vezani tekstovi: Kafanski razgovori (1)

Kafanski razgovori (2)

понедељак, 28. септембар 2015.

Otkriće vode na Marsu poslednja američka usluga Dodiku

Piše: Slobodan Vasković

Milorada Dodika od Olegovog zlata ne može oprati ni „Carska vodica“ (smješa azotne i hlorovodonične kiseline). A kamoli kisela voda služena na temeljcu „Beograda na vodi“. Gdje je otišao da se baci pod noge Aleksandru Vučiću, kako bi pokazao da još uvijek ima konekciju.

Nepoznato je da li je Vučić obrisao noge o njega ili ne, činjenica je da je sve rjeđe za Dodika dostupan.

Zato je tu Cvijanovićka da brani Dodika. Što samo izaziva stepenovanje Milinićevog svjedočenja do plus beskonačno, nikako njegovo kaliranje.

Razmišljam intenzivno šta Cvijanovićka treba da preduzme kako bi u javnosti djelovala suvislo. Hrono ishrana nije dovoljna, ma koliko utegla liniju. Još manje žuta kosa. U Dodikovoj „zlatnoj eri“, koja teče, to baš nije preporučljiva boja. Kao ni Simpsonovi, jer su i oni baš žuti.

Ako ste pomislili da ću uporediti Cvijanovićku sa Mardžori Mardž Simpson, grdno ste se prevarili. Previše podsjeća na Homera Džeja Simspona. I bez potkošulje.

Dodik je zbog „žutog udara“ skroz podjetinjio. Pa se SDS-u predstavlja kao Bart Simpson. Tvrdeći da jeste bio nestašan, ali da Milinić pretjeruje. I da nije bila cijela kila. Falilo je najmanje deset deka.

Problem je što niko iz SDS-a ne gleda „Simpsonove“, pa im cijela ova Dodikova igra nije jasna. Zato Željku doživljavaju isključivo kao Džeja, nikako kao Homera.

U SDS-u su i bukvalni. I to baš, pa zaorali da sprovedu istragu.

Što nas dovodi do Marsa i otkrića vode na njemu. To je za Dodika epohalno, jer sada neće skapati od žeđi. Na Marsu, jedinom Planetu u Svemiru, gdje se može skloniti. I uteći. Nakon što je prevario Amerikance, Evropljane, Ruse, Srbe&co...

NASA je spasila Dodika otkrićem vode na Marsu. I to mu je poslednja američka usluga.

Beograđanka Ljubinka Nikolić prošla je u treći krug takmičenja “Mars One” i trebala je biti prvo srpsko čeljade koje će da sleti na tu Planetu. Nažalost, Dodik će je preteći. I bez “Mars One” i svih tih krugova. On će ravno, što kraćim putem. Mars je planeta budućnosti. A i svi resursi, kada sleti, biće samo njegovi, njegovi i njegovi. I cijela Planeta. Hubris ima da crkne od muke. A i sindrom.  

A kad sleti, zapjevaće svoju omiljenu: „Ona, ona, vredi miliona“.

Sve bi live mogao da prenosi RTRS. Generalni sponzor Mrkonjićki klan. Laktaški je u bjekstvu.

Dodik bi se sa Marsa mogao obratiti naciji. Kratko, jer su veze loše. I saopštiti: Mars je bolji dio BiH. I pobosti polugu u tlo. Nakon čega bi se veza prekinula. I Dodik nestao. Dok bi nacija zijevala u „snijeg“ na TV ekranu. Sleđena.

Sretna okolnost/Problem je što je karta za Mars samo u jednom pravcu. Kao i za doživotnu.  




недеља, 27. септембар 2015.

Dodikova molba SDS-u da zaborave na Olegovo zlato


Piše: Slobodan Vasković 

Milorad Dodik je danas (27. septembra) zvao nekolicinu visokih funkcionera Srpske demokratske stranke i tražio od njih da se ne sprovodi nikakve istraga po navodima Gordana Milinića da je od ruskog biznismena Olega Burlakova primio kilogram zlata i zadržao ga za sebe, potvrđeno mi je iz vrha SDS-a.

Milinić, bivši ambassador BiH u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva RS u Moskvi, je prije dva dana na BN TV javno posvjedočio da je Dodik, u vrijeme kada je bio premijer RS, od ruskog oligarha Olega Burlakova uzeo kilogram zlata i rekao da će ga sačuvati za svog unuka. Dodao je da je tome svjedočilo još nekoliko osoba, a da je sam spreman ići na poligraf da bi dokazao istinitost iznesenih tvrdnji.

Dodik je u razgovoru sa funkcionerima SDS-a optužio Milinića da izmišlja i da cijeli slučaj ima za cilj njegovu političku deskreditaciju.
Funkcioneri SDS-a, koje je Dodik kontaktirao, odbili su takvu njegovu molbu, ističući da se radi o ozbiljnom slučaju korupcije, te da je Milinić veoma kredibilan svjedok o umješanosti Dodika u koruprivne radnje, rekli su moji izvori iz vrha SDS-a.

Oni su bili izričiti – stvar je otišla daleko, slučaj je jako ozbiljan i mora se do kraja istražiti.  

Dodik je bio uporan, pokušavajući da odigra na “srpsku stvar”.
“Šta vam je ljudi, šta radite, mi moramo ići zajedno i zajedno se u Sarajevu boriti protiv Bošnjaka u interesu Republike Srpske?!” nastavio je Dodik.

Funkcioneri SDS-a su, kako tvrde moji izvori, ostali zapanjeni, pitajući Dodika- otkuda to odjednom da teži ka zajedništvu i traži “zajedničku borbu”, a sve vrijeme ih optužuje za izdajništvo.
“Zar mi nismo izdajnici?!”pitali su Dodika.

Dodik je insistirao da SNSD i SDS sjednu za pregovarački sto, kako bi prestale međusobne optužbe.

Dodik se očigledno veoma uplašio svjedočenja Gordana Milinića. Njegov postupak je tipično dodikovski - s jedne strane nudi saradnju, a sa druge strane iznosi najteže uvrede i objede protiv političkih protivnika i priprema napad protiv njih.

Dodik u panici: Kaja po direktivi kupuje „Bosku“ od Đurića

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je u velikoj panici zbog istrage koju Tužilaštvo BiH vodi o privatizaciji RK „Boska“. Stoga je prisilio tajkuna Mladena Milanovića Kaju da „Bosku“ otkupi od beogradskog konzorcijuma „Delta Zekstra“.

Akcija je već pripremljena, a trebalo bi da se realizuje u narednih desetak dana preko banjalučke berze.

Kaja Milanović će za „Bosku“ izgrcati između 12 i 15 miliona KM. Ta suma je neophodna da bi se vratio novac IRB-u, koji je za 15 miliona KM kupio bezvrijedne obveznice „Boske“.

Dragan Đurić, sadašnji vlasnik „Boske“, najveći dio tog novca izvukao je u Srbiju, dok je njegovim manjim dijelom otplatio kredite koje je podigla „Boska“. Tim kreditima Đurić je platio „Bosku“, što znači da je, defakto, „Boska“ kupila samu sebe (vidi film „Operacija Boska“).

„Boska“ ne vraća pare IRB-u, koji je podnio tužbu protiv te firme. Ukupan dug „Boske“ prema IRB-u je oko 13 miliona KM.

Milanović se opire Dodikovoj naredbi da kupi „Bosku“ od Đurića, ali će je morati izvršiti.

Milanović je jedna od najvažnijih poluga „Mrkonjićkog klana“, koji predvodi ministar finansija Zoran Tegeltija.

Samo u prošloj godini, neto dobit ovog klana iz raznoraznih nezakonitih poslova, iznosila je, prema tvrdnjama upućebih, 35 miliona KM. Klan posjeduje i desetine miliona „crnog keša“ koje pokušava ubaciti u legalne tokove.

Tužilaštvo BiH istražuje već odavno kriminalne poslove Kajinih firmi, pa će realizacija kupoprodaje „Boske“ biti odlična prilika za ubrzanje tih istraga.

Milanović je prije nekoliko mjeseci zatražio državljanstvo Slovenije za sebe i članove svoje porodice. Naveo je da je disident i da je izložen političkom progonu od Dodikovog režima.

Progon zaista i postoji, ali ne politički, već keš!

субота, 26. септембар 2015.

Skrivanje Mentalnog Džeparoša iza Mrtvačkog kovčega relativizacije

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je najveći srpski nacionalni problem i najskuplja srpska riječ. Milorad Dodik je i najveća srpska bruka.

Gordan Milinić, svojim svjedočenjem o koruptivnim postupcima Milorada Dodika, razorio je lidera SNSD-a i svu njegovu velikosrpsku, panpravoslavnu, antizapadanu priču... definisao kao notornu laž. Što i jeste.

Nije u Milinićevom svjedočenju najstrašnije to što je Dodik uzeo kilu zlata, tražio milion evra, uništio posao od milijardu evra, ugradio se sa 10/15% u neki posao; Najstrašniji je opis načina na koji je Dodik sve to činio, ta nepodnošljiva, vulgarna, primitivna lakoća otimanja upriličena po mentalnim principima zadnjeg provincijskog prevaranta.    

Sramota je to ogromna, strašna, jer je djelo osobe koja je u tom trenutku artikulisala izuzetnu podršku Srba, čija su očekivanja bila da Dodik konačno riješi status Republike Srpske u BiH. I srpsko nacionalno pitanje u BiH.

Umjesto toga, Dodik je rješavao sopstvene finansijske akcije, na način mentalnog džeparoša, koji je u podršci naroda vidio samo jedan ogroman džep i to svoj. I ništa više od toga.

Nije tačno da Dodik mora da ode; Istina je da je već morao da ode, ali nije i sada smo izloženi torturi njegovih kriminalnih postupaka, koji su do te mjere jadni da izazivaju gađenje.

Reakcija njegovog SNSD-a je tek prestrašeni vrisak gomile svjedoka nedjela mentalnog džeparoša, njegovih saučesnika u banditskim pohodima, koji su odreda na nivou napada sjekirom noću na drumu.

Etiketiranje Milinića odraz je nemoći saučesnika što su svoje sudbine vezali za Dodikovu, svjesni da bez njegovih principa mentalne pornokratije, poduprte kolektivnom otimačinom, nasiljem, primitivizmom i bahatošću, nikada ne bi postali to što sada, nažalost, jesu. Ni u snovima.

Milinić je bez ostatka razbio strah koji mnogi imaju od Dodika i, kao posledicu, proizveo nove sante ledenog straha među preostalim sljedbenicima posustalog provincijskog prevaranta, pridružujući ih povećem broju što odavno plutaju prljavim režimskim morem.   

Posebno su jadne objede na račun opozicije da je izdajnička. Opozicija nije izdajnička; Ona je upokojena, ali i kao takva razorila je Dodika. Krunski je to dokaz o Dodikovom političkom mrtvilu.

Tragedija je što Milinićevo svjedočenje nije ni vrh ledenog brijega, već tek mala, jedva vidljiva tačkica tog vrha; Zamislite samo koliko kila zlata, koliko postotaka u raznoraznim poslovima i koliko stotina miliona evra mita je uspješno urađeno?!!! O čemu, takođe, postoje svjedoci. Milinić je tek jedan iz hora.

Zato se nemojte iznenaditi ako uskoro saznate da su narko baroni uvaženi članovi i šefovi najvažnijih institucija RS; Da su organizatori prostitucije, prodaje ovdašnjih djevojaka u roblje, visoki funkcioneri bezbjednosnih institucija; Da su naručioci ubistava, premlaćivanja, silovanja... deklarisani humanisti; Da su najvažniji poslovni partneri ovdašnje vlasti visokorangirani u regionalnim i evropskim zločinačkim organizacijama; Da su neki naši uvaženi zdravstveni radnici u stvari masovne ubice sopstvenog naroda, što su ga (vrlo efikasno do fatalnog kraja) trovali deceniju... Pod uslovom da vas još išta uopšte može iznenaditi i natjerati da počnete misliti svojom glavom. I prestanete se sakrivati u mrtvačkom kovčegu relativizacije. 

петак, 25. септембар 2015.

Olegovo zlato: Bosićev zlatni džoker Milinić razorio Dodika

Piše: Slobodan Vasković

Mladen Bosić zadao je razoran udarac Miloradu Dodiku od kojeg se ovaj neće oporaviti: Javno svjedočenje Gordana Milinića, bivšeg ambasadora BiH u Rusiji i nekadašnjeg šefa predstavništva RS u toj zemlji, na BNTV da je Dodik od ruskog oligarha Olega Burlakova uzeo kilogram zlata koji je nelegalno prisvojio, torpedo je što je potpuno razorio lidera SNSD-a i prikazao ga u najgorem mogućem korupcionom svjetlu. Ne zbog činjenice da je Dodik prisvojio kilogram zlata, već zato što je Milinić prvi svjedok koji je javno progovorio o korupcionaškim sklonostima šefa SNSD-a i istakao da nije jedini koji to može posvjedočiti.

Nakon Milinićevog istupa mora biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i nikakvo etiketiranje ovog diplomate, koje će uslijediti, i upadi u „klixove“ neće spriječiti razarajuće posledice po Dodika.

Milinićevo svjedočenje, koje je tempirao Bosić u jeku procesa koji se vodi pred Osnovnim sudom Banjaluka, po Dodikovoj tužbi za klevetu protiv šefa SDS-a, ukazuje i da je donedavni gospodar RS postao itekako ranjiv, da je njegova snaga na izmaku i da nikako nije više strah i trepet, što implicira da će, u vremenu koje dolazi, milinića  biti sve više i više.

I do Milinića i njegovog teško optužujućeg svjedočenja, Dodik je bio u strašnim problemima: hronični nedostatak novca u RS, teški problemi unutar vladajuće koalicije, koji su prije par dana doveli do raspada sjednice Vlade RS i zamalo parlamenta, veliki problemi unutar SNSD-a i, najkrupniji od svih, pitanje referenduma.


Dodik po svaku cijenu želi izbjeći održavanje referenduma, a sva njegova priča o tome kako će glasanja biti suštinski nije ništa nego „podgrijavanje leša“. Najbolje to svjedoči brzopleti i brzopotezni istup Antona Kasipovića koji je, nakon objavljivanja odluke u Službenom glasniku RS, demantovao da će referendum biti održan 15. novembra. Kasipović nije precizirao datum održavanja.

Svojevrsni cinizam, koji graniči sa političkom šizofrenijom, jeste podatak da se Dodik najsnažnije pouzdaje u bošnjačke delegate u Vijeću naroda RS, vjerujući da će oni kao povredu vitalnog nacionalnog interesa proglasiti formiranje Komisije za održavanje referenduma. Ukoliko se to desi, onda slijedi novi ustavni krug i još nekoliko mjeseci puste priče, koji bi Dodiku dali manevarskog prostora da pokuša izaći iz paklenog referendumskog kruga u koji se bacio „na glavu“ bez ikakvog razmišljanja.

Politička previranja u RS, kao i nacionalističko i kamionsko ludovanje Zorana Milanovića, hrvatskog premijera, prikrivenom su ostavili vijest da je amerčki ambasador u BiH Morin Kormak bila u službenoj posjeti Beogradu, gdje se srela sa visokim zvaničnicima Srbije, između ostalih i sa Nebojšom Stefanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Srbije.

Potez Kormakove je netipičan, ali sa očiglednim ciljem da podvuče sopstveni regionalni značaj u čemu je i uspjela.

Njen odlazak u Beograd je sve, samo ne slučajan i nastavak je lomljenja Dodikovih vulgarnih beskrupuloznih napada i sumanutih tvrdnji da Kormakova u BiH vodi neku svoju ličnu politiku, a ne politiku SAD-a.

Kormakova je u samo dva mjeseca Dodikove primitivne avanturističke izlete pretvorila u paramparčad, a njena posjeta Beogradu dodatni je dokaz snažnog približavanja SAD-a Srbiji i promjene njihovog odnosa spram Srba sa obje strane Drine. U kojim se Dodik niti nalazi niti snalazi.

Ipak, vrhunac blamaže i političkog poniženja u ovoj sedmici rezervisan je za Zorana Milanovića, hrvatskog premijera; SDP-ovca koji se javno okušao na šovinističkorasističkom polju, lagano prošaranom elementima nacizma.

Milanović je potpuni diletant što je pred svjetskim publikumom izvršio političko samoubistvo, vjerujući da je mržnja prema Srbima, njeno javno ispoljavanje i praktikovanje, još uvijek kurentna roba. Pokazalo se da ta skazka više ne vrijedi ni u najvećem dijelu javnog mnjenja Hrvatske. Milanović je prošlost, izbori koji slijede za njega su zadnji, a EU je za nauk da svaki sledeći put mora promptno reagovati, nikako ne dozvoliti i javno osuditi svaku manifestaciju fašizma. Ma gdje se ona desila. Jer da je bilo pravovremene, snažne i javne osude kninskih događaja, ukidanja ćirilice, progona nehrvatskog/srpskog življa, granice nikada ne bi bile zatvorene.       



MUP RS istražuje Marka Pavića i Snježanu Rajilić


Piše: Slobodan Vasković

MUP RS vodi intenzivnu istragu o nestanku milionskih sredstava rudnika Ljubija, a jedan od glavnih osumnjičenih je Marko Pavić, predsjednik DNS-a i načelnik opštine Prijedor.

Ovu informaciju potvrdio mi je visoki funkcioner MUP RS navodeći da je „istraga dobro odmakla“.

On nije htio precizirati kolika je šteta načinjena, a na moje pitanje da li je tačno da je riječ o nestalih 50 miliona KM dobiti rudnika, odgovorio je „I da je pet mnogo je“.

Pavić je 20. februara prošle godine podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u firmi Ljubija.

Moj sagovornik iz MUP-a RS odbacio je kao spekulacije tvrdnje da se Pavić disciplinuje kako bi smanjio apetite u podjeli kolača vlasti.

Istakao je da je MUP RS prikupio brojne dokaze o učešću Pavića u milionskim malverzacijama, ali da je sada „sve na Tužilaštvu“.

Između Milorada Dodika i Marka Pavića bjesni sukob zbog pozicije direktora „Elektrodistribucije“ Pale. Na toj funkciji je Ljubomir Mrda, iza kojeg su stali visoki funkcioneri SNSD-a iz Istočnog Sarajeva Staša Košarac i Ljubiša Ćosić. Mrdu su podržali i načelnici SDS-a u nekim od opština te regije.

Izvori iz skupštine navode da je na poslednjem zasjedanju DNS u jednom trenutku odlučio da ne glasa zajedno sa SNSD-om, što je prijetilo potpunim raspadom skupštinske većine.

Dodik je, prema tim tvrdnjama, nekoliko puta telefonom pozivao Pavića, ali predsjednik DNS-a bio je nedostupan.

Na kraju je DNS glasao zajedno sa SNSD-om.

Što se tiče Mrde, Dodik je njemu i Staši Košarcu obećao da neće biti smijenjen, a istovremeno je Paviću obećao da će ukloniti Mrdu. I naložio Petru Đokiću da to učini. Bitka je u toku.


MUP RS otvorio je istragu i protiv Snježane Rajilić, načelnice opštine Novi Grad.

I ova informacija mi je potvrđena iz vrha MUP RS.
„Tačno je da se protiv Rajilićke vodi istraga o zloupotrebi opštinskih sredstava, a o visini štete još je rano govoriti“, rekao je moj izvor.

Rajilićka je sve do oktobarskih izbora imala veoma snažnu poziciju unutar SNSD-a, ali je nakon rezultata glasanja pala u nemilost, jer je optužena da je „radila za sebe, ali ne i za stranku“.

Interesantno je znati da su Pavić i Rajilićka u teškom i nepomirljivom sukobu.


четвртак, 24. септембар 2015.

Pripremljena bjekstva: Budo u Švedsku, Slobo i disident Kaja u Sloveniju, Goran na Mehnetn, Tonči u Opatiju…

 Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić nije jedini član Režima, koji je obezbijedio rezervnu domovinu, Sloveniju, u koju namjerava umaći kada padne vlast Milorada Dodika.
Učinili su to i brojni tajkuni, ali i neki od aktuelnih ministara u Vladi RS.

Budo Stanković, Dodikov kum, mesar i pljačkaš gradskog građevinskog zemljišta u Banjaluci, vrijednog 400 miliona KM, kupio je sebi i svojoj porodici nekretnine u Švedskoj.
Stanković tvrdi da će on i njegova kompletna porodica napustiti Banjaluku i otići u Švedsku čim ovdje dođe do promjene vlasti.
Tamo će krckati ono što je „teškim radom“ stekao u Republici Srpskoj u proteklih deset godina.

Slobodan Stanković je se, kao što je poznato, sebi obezbijedio nekretnine u Sloveniji. Stanković u Portorožu posjeduje stan, u ulici Obala 144. Ovaj banjalučki tajkun u Sloveniji ima registrovanu i firmu „Integral mostogradnja D.O.O.“, na koju je registrovana luksuzna jahta, čija se vrijednost procjenjuje na oko tri miliona maraka. Slobodan Stanković ima brojne nekretnine i u Srbiji.

U Sloveniju namjerava otići i Mladen Milanović Kaja, što je pravo iznenađenje, s obzirom da je riječ o tajkunu koji je proizvod i sluga kapitala hrvatskih ratnih generala. Prije nekih četiri mjeseca, Milanović je zatražio slovenačko državljanstvo za sebe i članove svoje porodice. Prava poslastica je da se, podnoseći zahtjev za slovenačko državljanstvo, predstavio kao disident, koga progoni Režim Milorada Dodika?! Milanović je uspio da dođe i do Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, nudeći mu poslovnu saradnju, ali je ovaj to odbio. 

Milanovićev pokrovitelj u vlasti RS je Zoran Tegeltija, ministar finansija.
Tegeltija je kompletan budžet RS podredio Milanovićevim firmama za servisiranje njegovih kredita, koji po raznim osnovama dostižu 100 miliona maraka. Samo iz JP Putevi RS se svakog mjeseca Milanovićevim firmama uplati dva miliona KM.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, uspio je od plate kupiti apartmane u Opatiji. Kasipović posjeduje nekoliko superluksuznih apartmana, a stekao ih je strukturalnim radom u Vladi RS od 2006. godine do danas.  

Članovi najuže Dodikove porodice takođe vole hrvatsko primorje, pa su apartmane kupili na Pagu. Članovi Dodikove porodice imaju registrovane firme u Lihtenštajnu, koje ostvaruju vrijedne poslove u Banjaluci, predstavljajući se kao strani investitori. Ne zna se, međutim, da li u Lihtenštajnu posjeduju i nekretnine.

Odranije je poznato da je Mile Radišić, presuđeni tajkun, pobjegao u Srbiju, gdje ima stan.

Slovenačko državljanstvo imaju i neki od vlasnika uticajnih medija iz Banjaluke.

Na kraju, svi navedeni su “male mace” za Gorana Kljajčina, bivšeg direktora Fonda zdravstva RS. On je čovjek od ukusa, pa je kupio stan na Menhetnu, vrijedan nekoliko miliona dolara. Kljajčin posjeduje i nekretnine u Hrvatskoj.

Ameriku je, kako sam ranije objavio, odabrao i Dragan Vasiljević, vlasnik firme “Farmland” i glavni finansijski savjetnik Milorada Dodika, koji u elitnom dijelu Majamija posjeduje stambenu zgradu.

(nastaviće se)



среда, 23. септембар 2015.

„Lanaco“ kupuje ATV?!

Piše: Slobodan Vasković

Banjalučka firma „Lanaco“ pregovara sa menadžmentom Alternativne televizije o kupovini te medijske kuće.

„Lanaco“ bi, ukoliko se posao uspješno završi, postao vlasnik većinskog paketa udjela u ATV-u, čime bi imao sva upravljačka prava.

Pregovori su u završnoj fazi, a nije poznat iznos koji bi „Lanaco“ trebalo da plati vlasnicima udjela.

Da su pregovori pri kraju i da teku uspješno, svjedoči i podatak da su čelni ljudi firme „Lanaco“ već angažovali tim čiji je zadatak da osmisli novi način funkcionisanja ATV-a, svih segmenata te kuće.

Posao je povjeren firmi „Dasto semtel Zona“, koja ima odličnu saradnju sa RTRS-om.

Interesantno je da je Darko Milinović, generalni direktor RTRS-a, dobio ponudu da, nakon promjene vlasničke strukture ATV-a, pređe na čelo te kuće.  

„Lanaco“ je najveća IT kompanija u BiH.

уторак, 22. септембар 2015.

Bjekstva u pripremi: Škrbić uzeo slovenačko državljanstvo

Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja Republike Srpske i doskorašnji ambasador BiH u Srbiji, dobio je državljanstvo Slovenije, što je priprema za njegovo bjekstvo iz Republike Srpske.

Više je nego jasno da uzimajući državljanstvo Slovenije Škrbić ima namjeru da napusti Republiku Srpsku, mada je nedavno dobio mjesto rukovodioca doktorskih studija iz oblasti biomedicine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

Škrbić završava svoj poslednji posao u RS, izgradnju  Centralnog dijela Južnog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

Zahvaljujući Škrbiću i Miloradu Dodiku taj posao dobila je austrijska firma “Vamed”, a njegova vrijednost je 80 miliona evra.

„Sloboprom“ je dobio posao izvođača radova, a pošto ta firma nema građevinske operative, glavni podizvođač će biti firma „Aragosta“.

Strujne radove, vrijedne 18 miliona maraka, uradiće „Elnos“, dok je firma Dušana Stojičića, inače člana SDS-a, dobila posao u vrijednosti od miliona maraka. Stojičićeva firma bavi se protivpožarnim i ostalim zaštitama. 

Radojičića Dodik tjera i sa čela Gradskog odbora SNSD Banjaluka

Piše: Slobodan Vasković

Igor Radojičić biće uskoro smijenjen sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Tu odluku je već donio Milorad Dodik, predsjednik stranke, a za nju je dobio snažnu podršku Nebojše Radmanovića, Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije.

„Radojičić bi već bio smijenjen, ali Dodik još uvijek nije našao adekvatnog naslednika“, tvde moji izvori.

Oni ističu da je Dodik poziciju predsjednika GO SNSD BL ponudio Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova RS. Lukač je odbio ponudu, ali Dodik i dalje insistira da on preuzme gradsku organizaciju.

Radojičić je, prema mojim izvorima, upoznat sa Dodikovom odlukom o njegovoj smjeni, ali nema namjeru da se sam povuče sa pozicije predsjednika GO SNSD BL.

„Šta će Radojičić učiniti nakon što bude smijenjen, niko ne zna. Ima onih koji smatraju da će ući u otvoren sukob sa Dodikom, dok sam Radojičić ne daje nikakve naznake šta će i kako će dalje“, istakli su moji sagovornici.

Mrda ne mrda

Piše: Slobodan Vasković

Nadzorni odbor „Elektrodistribucije“ Pale odbio je zahtjev Vlade RS za smjenu Ljubomira Mrde sa pozicije direktora te firme.

Zahtjev Vlade RS odbijen je sa tri glasa protiv, dok je jedan član NO podržao Mrdinu smjenu.

Na ovaj način odbijen je i zahtjev Milorada Dodika da se pozicija direktora „Elektrodistribucije“ preda DNS-u Marka Pavića.

Nadzorni odbor još uvijek zasjeda.

понедељак, 21. септембар 2015.

Paranoja, mašice i banja

Piše: Slobodan Vasković

U budžetu je para nimalo. Svi domišljaju kako ih nabaviti. Niko ništa nije domislio. Što je zapanjujuće za tolike eksperte.

Razmišlja se ponovo ozbiljno o šok terapiji: žrtvi koja bi prikrila nekompetentnost vlasti da obezbijedi sredstva da narod preživi.

Cvijanovićkina glava na panju ponovo je sve izglednija.

Milorad Dodik odredio je njenog naslednika na poziciji premijera. Kad dođe trenutak za njen odlazak zamijeniće je Dragan Lukač, ministar policije.

Samo se vi smijte, kvalitetnije će vam prisjesti.

Nije riječ o neslanoj šali, već o čvrstoj Dodikovoj odluci, koji je u potpunoj paranoji zbog političkog haosa u kom se nalazi. I koji tek slijedi.

Za liječenja paranoja Lukač mu dođe kao idelana terapija. Istina prilično nasilna, ali ni Dodik nije baš bezazlen. Uz to, paranoja se paranojom izbija, stara je narodna poslovica.

Ako Lukač postane premijer, onda može Hamdiju Abdića Tigra imenovati na neku ministarsku poziciju. Da se svakodnevno viđaju i ne moraju kriti po Banjaluci, Prijedoru, Bihaću...

To bi bilo odlično, jer bi Dodikova paranoja postala kolektivna: Ko Lukaču zucne, Tigar ga rastrgne. Pa ti onda stisni i budi „veleizdajnik“ protiv tog čopora zvijeri.

Dok Dodik priprema novog premijera, Nebojša Radmanović se sprema za poziciju gradonačelnika Banjaluke. Lobiranje je u punom jeku, a kako je Radmanović najveći akcionar SNSD-a ne treba sumnjati da će osvojiti nominaciju.

Moto njegove kampanje će biti “Mladi mogu pričekati da na njima svijet ostane“.

Ako Radmanović hoće kandidaturu za gradonačelnika, a hoće, onda Radojičića nigdje biti neće.

Mentor je već potpuno rastočio svog štićenika, a sada će ga ostaviti i bez pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Što i nije baš neki gubitak. Kao ni povlačenje Radojičićevih političkih poruka sa tvitera. Ionako su to bili lažnjaci.

Radojičić je magistrirao na „Teoriji haosa“, a uveliko priprema doktorat o “Haosu koji stvara Beskičmenjake“, sa posebnim akcentom na lična iskustva. Uzgred, pojedinim saradnicima najavljuje povlačenje iz politike. Iako se politikom nikada nije ni bavio. Ali služenjem jeste. Nisam saznao da li je iko suzu pustio.

Ukoliko SNSD kao stranka opstane do lokalnih izbora (šanse su pola-pola), onda Radmanović ima značajne izglede da postane gradonačelnik Banjaluke.

Mladen Bosić i Ognjen Tadić su učinili sve da unište Gradski odbor SDS Banjaluka, kako dogodine ne bi bio konkurentan. I kako bi SNSD ponovo pobijedio.

Iskustvo je majka znanja: Prije tri godine, ovaj dvojac izdao je opoziciju poturajući joj kukavičije udbaško jaje; Sada su sofisticiraniji – uništiće GO SDS BL, pa ih niko neće moći optužiti za izdaju. Ono što ne postoji ne može ni izdati.

U SDS-u cijene destrukciju i uspješno obavljene rušilačke zadatke, pa je Tadić nagrađen sa pozicijom Vlade Babića, koji je imenovan za konsiljerea SDS-a. Do njegovog postavljenja ta pozicija se zvala generalni sekretar.

Ima to i svoje prednosti: U SDS-u uopšte ne moraju više raditi na otkrivanju kriminala. Samo sjednu sa Vladom na kaficu i on im sve referiše. I o bijelom i o crnom. I žutom. Konekcije su čudo.  

Neki članovi Predsjedništva SDS-a razmatraju mogućnosti da Bosiću saliju stravu, jer im je dojadilo da se ravnaju po njegovim strahovima. Kako su postali vrlo transparentni, raspisaće tender za mašice i olovo.

Još nisu odlučili šta će sa njegovom metastaziranom sujetom. Nisu čuli da za to igdje ima lijeka. Iako su svijećom tražili.

Kad smo već kod svijeća, u sarajevsko - romanijskoj regiji ih svi već kupuju. Čekajući da Nešić zamijeni Mrdu. Nakon te promjene „Elektrodistribucija“ Pale će biti pretvorena u „Distribuciju svijeća“.

Ako je za utjehu, Dodik je Mrdi presudio pod svjetlošću reflektora.

Ivanića već svijećom traže. Nema ga danima. Da džabalebari javno. Ne, nije nikakva afera, problem, frka. Ivanić je tradicionalno u banji. Gdje se odmara od godišnjeg odmora. Na koji je otišao nakon što, tradicionalno, nije ništa radio.

I tako decenijama. Teška je ta njegova bitka za interese srpskog naroda. Svako malo s guza na guz!


недеља, 20. септембар 2015.

Pranje para: Dodik prodaje „Banku Srpske“ bjeslosvjetskim prevarantima

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik pokušava završiti operaciju prodaje „Banke Srpske“, fondu izuzetno sumnjive reputacije. Riječ je o „Imperial Trust Fund“ koji raspolaže novcem sumnjivog porijekla.

Riječ je o of-šor kompaniji, registrovanoj u jednom od poreskih rajeva, iza koje, navodno, stoji ruski novac.

Čelni ljudi ovog fonda su Konstantin Sergej-Vostrikov i Karlos Estevez.

Karlos Estevez nije nikakav kolumbijac ili urugvajac, već Zoran Marković, Srbin sa Kosova. Već ta činjenice da je Marković iz nekog razloga postao Estevez sama po sebi čini cijeli posao vrlo maglovitim.

Estevez/Marković i Sergej - Vostrikov imaju namjeru kešom platiti „Banku Srpske“, što je zapanjujuće. Dodik je u junu izjavio da će Banka biti prodana za 17 miliona evra.

To znači da će Estevez, Vostrikov, a možda i neki Eskobar, u Republiku Srpsku unijeti 17 miliona evra keša i za taj novac kupiti Banku. Ovih dana pokušaće da završe cijelu tu operaciju.

Upravo zbog keša je došlo do sukoba Dodika i Zorana Tegeltije. Tegeltijin zadatak je da, u slučaju dobro obavljenog posla, izvrši polog keša, a to je već problem, jer sve ukazuje da je riječ o crnim parama i da bi cijela akcija bila teško krivično djelo pranja para.

Da bi se ova akcija efikasno sprovela, Narodna skupština RS je u junu usvojila Zakon o porezu na dohodak, koji omogućava unos novca bez porijekla. Defakto crnog novca.

Taj zakon omogućava kriminalni akt kupovine „Banke Srpske“ crnim novcem, jer se neće ispitivati porijeklo keša kojim će Banka biti plaćena.

Milorad Dodik je krajem juna ove godine ustvrdio da će “zapadni partner uložiti 17 miliona evra u dokapitalizaciju plus 300 miliona evra kapitala u Banku Srpske, što će pomoći RS da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a”.

Tada sam (23. 06.2015.) objavio da zaista postoje kontakti sa „Zapadnim partnerom“ i da Dodik to nije izmislio. Moji izvori iz Banke Srpske tvrdili su tada da se menadžment te propale institucije ne može načuditi „Zapadnom partneru“, jer im stalno šalju drugačiju dokumentaciju.

Preciznije, osnivačka dokumentacija „Zapadnog partnera“ stalno je, prema mojim izvorima iz vrha Banke Srpske, drugačija i samim tim netačna.

„To je grupa sa nedokazanim identitetom“, rečeno mi je tada u Banci Srpske.

Riječ je o „Imperial Trust Fundu“.

Kada se detaljno iščita Dodikova tadašnja izjava, uočljivo je da ti „Zapadnjaci“ i nisu baš svoji, jer ko je lud da izvrši dokapitalizaciju propale banke, što jeste Banka Srpske, sa 300 miliona evra, kada može da kupi profitabilan dio bankarskog sektora za manje pare od toga.

Banka Srspke nema ni mrežu filijala, koja je preduslov za rast i razvoj banke, a bez mreže poslovnica nema klijenata.

Za taj novac, tvrde u finansijskim krugovima, „Zapadni partner“ može da  kupi NLB, Novu Banku, Sber Banku i Komercijalnu banku i da mu još ostane 50 miliona evra.

Ove četiri banke mogu da izbace 20 miliona evra dobiti, a kupac bi, njihovim udruživanjem, imao banku sa najvećom aktivom u BiH.

Posebno pitanje je kako i kome ostaje 26 posto vlasništva banke, ako će neko kupiti banku za 300 miliona evra (zaokružimo na cca 600 miliona KM), plus onih 17 miliona evra (zaokružimo na 35 miliona KM) za dokapitalizaciju, a imaće 74 posto.

Posebno zbog toga što je Banka Srpske u minusu najmanje sto miliona maraka.

To znači da nakon uplate 35 miliona KM, Banka Srpske ostaje u minusu od 65 miliona maraka. Budući da je „Zapadni partner“ vlasnik 74 posto Banke, račun kaže da je sa 35 miliona platio kapital koji je u minusu 48,1 miliona KM (-65x0,74=-48,1).

Kada na to uloži još 600 miliona KM, kao što to Dodik kaže, onda Banka ide u plus koji iznosi 552 miliona KM. To je novi kapital Banke.

U kojem „Zapadni partner“ i dalje ima 74%. Shodno tome, „Zapadni partner će, prema Dodikovoj matematici, sa svojih 635 miliona KM platiti opet svojih 408,5 miliona KM (552x0,74=408,5).

Republika Srpska, koja je vlasnik 26% Banke Srpske, u ovoj Dodikovoj verbalnoj finansijskoj akciji pravi fenomenalan rezultat: Od minusa koji trenutno iznosi 100 miliona KM u Banci Srpske, nakon svih ulaganja „Zapadnog partnera“, dolazi u posjed kapitala vrijednog 143,5 miliona KM.

Tako Republika Srpska ima zaradu od ravno 243,5 miliona KM (od minus sto miliona do plus 143,5 miliona KM).

Isus jeste pretvarao vodu u vino, ali mu nikada nije pošlo za rukom što i Dodiku: Da u pola sata pres konferencije minus od sto miliona pretvori u kapital od 143,5 miliona KM.