петак, 18. септембар 2015.

Nasilne Komšije: Dirljivo prijateljstvo Dragana Lukača i Hamdije Abdića Tigra

Piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova RS i Hamdija Abdić Tigar, presuđeni nasilnik i reketaš i osoba osumnjičena za ratne zločine nad Srbima, veliki su prijatelji i redovno se sreću svih poslijeratnih godina.

Lukač i Tigar su predratne komšije iz Bihaća, potom ratni drugovi, pa ratni neprijatelji, da bi, nakon završetka oružanog sukoba u BiH, prijateljstvo ponovo bilo obnovljeno i neprekidno traje do današnjeg dana.

Lukač i Tigar se redovno sastaju, a bezbjednosne službe BiH zadokumentovale su preko trideset prijateljskih druženja dvojice nekadašnjih komšija. Susretali su se u Banjaluci i Prijedoru, uprkos činjenici da je Tigar jedan od glavnih osumnjičenih za zločine nad Srbima na području bihaćke regije. Naravno, Lukač i Tigar sastajali su se i u Bihaću.

I Lukač i Tigar su nasilnici: protiv ministra policije RS nedavno je potvrđena optužnica zbog premlaćivanja, dok je njegov prijatelj već odležao dvije godine zbog divljačkog prebijanja Nedžada Bajrića.

Hamdija Abdić Tigar ratni je komandant 502. brigade 5. Korpusa Armije BiH i blizak je prijatelj Atifa Dudakovića, ratnog komandanta te vojne formacije.

Osim za zločine nad Srbima, Hamdija Abdić Tigar osumnjičen je i za ubistvo hrvatskog generala (HVO) Vlade Šantića.

Prtijateljstvo Lukača i Tigra naročito je došlo do izražaja u periodu od 2007.-2009. godine, kada se Abdić svim silama borio da ne ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je 3. oktobra 2007. godine presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Tigar presuđen na dvije, a Emin Pivić na tri godine zatvora, jer su 13. oktobra 1996. godine u Bihaću, u pokušaju da iznude 200 hiljada DM, nanijeli teške tjelesne povrede Nedžadu Bajriću iz Cazina.

Nakon ove presude, Tigar je učinio sve da ne ode na izdržavanje kazne i to mu je polazilo za rukom sve do 8.10.2009. kada je uhapšen u Sarajevu i sproveden na izdržavanje kazne.

Tigar je dvije godine uspijevao izbjeći odlazak u zatvor, koristeći apsurdna opravdanja, poput onoih da je hranitelj porodice i da gradi poslovni objekat, koji se ne može završiti bez njegovog prisustva.

Nakon što je „ispucao“ hraniteljskograđevinske razloge, pribjegao je zdravstvenim, ističući srčane tegobe. Stoga je pribavio nalaze iz bolnice u Bihaću, potom „Dubrave“ iz Zagreba, te tuzlanskih Kliničkih centara.

Lukač ga je u Banjaluci vodio na „redovne preglede“ srca i krvnih sudova i to tokom 2008. i početkom 2009. godine, a ovdašnji ljekar/specijalista bio je i sudski vještak u tom predmetu. Bila su dva vještačenja, jedno  2008., a drugo početkom 2009. godine. Abdić je, prema dokumentaciji, redovno dolazio na preglede u Banjaluku. Tako je boravio u najvećem gradu RS i 12.12.2008. godine, kada su ga pregledali specijalisti za kardiovaskularne bolesti. Sve vrijeme u njegovoj pratnji bio je Lukač.
(I nikom nije palo na pamet da ga uhapsi zbog zločina počinjenih nad Srbima.).

Interesantno je da je Općinski sud u Bihaću, presudom broj: 017-0-Iks-07-000199, od 29.01.2009. godine, odbio kao neosnovanu Abdićevu molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora, navodeći da, prema nalazu vještaka, „Hamdija Abdić zvani Tigar ne ispunjava uslove za teška i akutna oboljenja“.

Abdić se žalio Kantonalnom sudu u Bihaću, koji presudom broj 001-0-IKSŽ-08-000 015, donesenom 17.02.2009., poništava prvostepenu odluku i uvažava Abdićevu molbu, pri tom se pozivajući na isto vještačenje iz Banjaluke. „Osim toga, iz priložene dokumentacije se može zaključiti da se kod kod osuđenog ipak radi o težem akutnom oblenju koje pretpostavlja određeni tretman,a što je suprotno uvjerenju prvostepenog suda“, navodi se u presudi.

Lukač je sa Tigrom odlazio i na utakmice FK „Borac“, jer je Abdić visoki funkcioner Fudbalskog saveza BiH.

Nakon svega logično je zapitati se koliko je insistiranje Milorada Dodika na procesuiranju Dudakovića i Tigra zaista iskreno, ako se ima u vidu da njegov ministar policije Lukač (ranije šef komunalne policije Banjaluke) ima izvanredne odnose sa Hamdijom Abdićem i štiti ga kada je u Banjaluci i Prijedoru?! Kako ranije tako i sada.
Glas Srpske: Dudaković i Abdić straše povratnike (29.09.2014. godine)

Iako protiv Dudakovića i Abdića postoje krivične prijave i neoborivi dokazi o krivici za ratne zločine, ni jedan ni drugi nikad nisu procesuirani.
Istraga protiv Dudakovića i Abdića pokrenuta je 2006. na osnovu prijave i mnoštva dokaznog materijala koje je Tužilaštvu dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Dudakovića terete da je odgovoran za zločine koje su vojnici pod njegovom komandom počinili tokom operacija "Sana 95", "Sloboda-Tigar 94" i "Grmeč 94". Za zločine u ovim akcijama osumnjičen je i Abdić. Prema podacima Komisije za traženje nestalih u Srpskoj, u opštinama Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Nestalo je više od 800 ljudi. Osumnjičeni su za kažnjavanje i zlostavljanje zatvorenih lica u zatvorima u vojnom magacinu kod policijske stanice u Bosanskom Petrovcu.
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović smijenio je nedavno rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i šefa Odsjeka 2 Dragana Čorliju tvrdeći da je to zato što on do danas ništa nije uradio u predmetu "Atif Dudaković".
Šantić
Uprava policije MUP-a FBiH početkom godine podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona krivičnu prijavu protiv Hamdije Abdića kao provoosumnjičenog za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića koje je počinjeno još 1995. godine. U tom tužilaštvu kažu da je "istraga u toku".