недеља, 20. септембар 2015.

Pranje para: Dodik prodaje „Banku Srpske“ bjeslosvjetskim prevarantima

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik pokušava završiti operaciju prodaje „Banke Srpske“, fondu izuzetno sumnjive reputacije. Riječ je o „Imperial Trust Fund“ koji raspolaže novcem sumnjivog porijekla.

Riječ je o of-šor kompaniji, registrovanoj u jednom od poreskih rajeva, iza koje, navodno, stoji ruski novac.

Čelni ljudi ovog fonda su Konstantin Sergej-Vostrikov i Karlos Estevez.

Karlos Estevez nije nikakav kolumbijac ili urugvajac, već Zoran Marković, Srbin sa Kosova. Već ta činjenice da je Marković iz nekog razloga postao Estevez sama po sebi čini cijeli posao vrlo maglovitim.

Estevez/Marković i Sergej - Vostrikov imaju namjeru kešom platiti „Banku Srpske“, što je zapanjujuće. Dodik je u junu izjavio da će Banka biti prodana za 17 miliona evra.

To znači da će Estevez, Vostrikov, a možda i neki Eskobar, u Republiku Srpsku unijeti 17 miliona evra keša i za taj novac kupiti Banku. Ovih dana pokušaće da završe cijelu tu operaciju.

Upravo zbog keša je došlo do sukoba Dodika i Zorana Tegeltije. Tegeltijin zadatak je da, u slučaju dobro obavljenog posla, izvrši polog keša, a to je već problem, jer sve ukazuje da je riječ o crnim parama i da bi cijela akcija bila teško krivično djelo pranja para.

Da bi se ova akcija efikasno sprovela, Narodna skupština RS je u junu usvojila Zakon o porezu na dohodak, koji omogućava unos novca bez porijekla. Defakto crnog novca.

Taj zakon omogućava kriminalni akt kupovine „Banke Srpske“ crnim novcem, jer se neće ispitivati porijeklo keša kojim će Banka biti plaćena.

Milorad Dodik je krajem juna ove godine ustvrdio da će “zapadni partner uložiti 17 miliona evra u dokapitalizaciju plus 300 miliona evra kapitala u Banku Srpske, što će pomoći RS da servisira svoje obaveze i smanji zavisnost od MMF-a”.

Tada sam (23. 06.2015.) objavio da zaista postoje kontakti sa „Zapadnim partnerom“ i da Dodik to nije izmislio. Moji izvori iz Banke Srpske tvrdili su tada da se menadžment te propale institucije ne može načuditi „Zapadnom partneru“, jer im stalno šalju drugačiju dokumentaciju.

Preciznije, osnivačka dokumentacija „Zapadnog partnera“ stalno je, prema mojim izvorima iz vrha Banke Srpske, drugačija i samim tim netačna.

„To je grupa sa nedokazanim identitetom“, rečeno mi je tada u Banci Srpske.

Riječ je o „Imperial Trust Fundu“.

Kada se detaljno iščita Dodikova tadašnja izjava, uočljivo je da ti „Zapadnjaci“ i nisu baš svoji, jer ko je lud da izvrši dokapitalizaciju propale banke, što jeste Banka Srpske, sa 300 miliona evra, kada može da kupi profitabilan dio bankarskog sektora za manje pare od toga.

Banka Srspke nema ni mrežu filijala, koja je preduslov za rast i razvoj banke, a bez mreže poslovnica nema klijenata.

Za taj novac, tvrde u finansijskim krugovima, „Zapadni partner“ može da  kupi NLB, Novu Banku, Sber Banku i Komercijalnu banku i da mu još ostane 50 miliona evra.

Ove četiri banke mogu da izbace 20 miliona evra dobiti, a kupac bi, njihovim udruživanjem, imao banku sa najvećom aktivom u BiH.

Posebno pitanje je kako i kome ostaje 26 posto vlasništva banke, ako će neko kupiti banku za 300 miliona evra (zaokružimo na cca 600 miliona KM), plus onih 17 miliona evra (zaokružimo na 35 miliona KM) za dokapitalizaciju, a imaće 74 posto.

Posebno zbog toga što je Banka Srpske u minusu najmanje sto miliona maraka.

To znači da nakon uplate 35 miliona KM, Banka Srpske ostaje u minusu od 65 miliona maraka. Budući da je „Zapadni partner“ vlasnik 74 posto Banke, račun kaže da je sa 35 miliona platio kapital koji je u minusu 48,1 miliona KM (-65x0,74=-48,1).

Kada na to uloži još 600 miliona KM, kao što to Dodik kaže, onda Banka ide u plus koji iznosi 552 miliona KM. To je novi kapital Banke.

U kojem „Zapadni partner“ i dalje ima 74%. Shodno tome, „Zapadni partner će, prema Dodikovoj matematici, sa svojih 635 miliona KM platiti opet svojih 408,5 miliona KM (552x0,74=408,5).

Republika Srpska, koja je vlasnik 26% Banke Srpske, u ovoj Dodikovoj verbalnoj finansijskoj akciji pravi fenomenalan rezultat: Od minusa koji trenutno iznosi 100 miliona KM u Banci Srpske, nakon svih ulaganja „Zapadnog partnera“, dolazi u posjed kapitala vrijednog 143,5 miliona KM.

Tako Republika Srpska ima zaradu od ravno 243,5 miliona KM (od minus sto miliona do plus 143,5 miliona KM).

Isus jeste pretvarao vodu u vino, ali mu nikada nije pošlo za rukom što i Dodiku: Da u pola sata pres konferencije minus od sto miliona pretvori u kapital od 143,5 miliona KM.