среда, 31. мај 2023.

Institucionalizovani Kriminalci - Napadači na Kontakt Tačku: Tužiteljka Vedrana Mijović pokušala nezakonito preuzeti/oteti Skaj aplikaciju Vukovića iako nije bila u Timu za Skaj istrage; Tužilaštvo BiH šuti o tome - Zašto?

Vedrana Mijović korumpirana tužiteljka


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dva uvodna teksta, objavljena prethodna dva dana, bila su neophodna kako bi se razjasnila cijela situacija, ne samo oko nezakonitog imenovanja Irene Marelje na poziciju šefa kancelarije Kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om, već i oko brojnih detalja iz ovog kontroverznog slučaja u kojem su suspendovani Spomenka Markulj, koja je bila na čelu kancelarije Kontakt tačke, te njena dva istražioca Edin Husomanović i Sanja Kriještorac.


Irena Marelja

2.

U javnosti se mnogo spekulisalo oko suspenzije Markuljeve, Husomanovića i Kriještorac; Vrlo precizne činjenice i dokazi koje posjedujem svjedoče da su se stvari odvijale mnogo drugačije od onog što su emitovali razni “izvori” iz DGS-a i Tužilaštva BiH.


3.

Nemam nikakvu namjeru da na bilo koji način branim pomenute tri osobe, svi su pripadnici DGS-a - ako su krivi neka odgovaraju. Naravno, ako za to postoje dokazi, a nikako na osnovu montiranja postupka. 


Međutim, ni puna četiri mjeseca nakon njihove suspenzije niko od njih nije ni uhapšen ni priveden, a kontroverze se i dalje pletu, da bi svoj vrhunac dobile nezakonitim postavljanjem Irene Marelje, kompromitovane pripadnice DGS-a, na poziciju šefice kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om.


4.

Prema mojim izvorima i infomracijama, kao i dokumentima koje posjedujem (a objaviću, iz razumljivih razloga, samo neke od njih), Markuljeva, Husomanović i Kriještorac su, doslovno rečeno, žrtve sopstvenog zahtjeva upućenog EUROPOL-u da im se dostavi dešifrovana Skaj aplikacija Radoice Vukovića koji se smatra jednim od najvećih švercera duvana iz Crne Gore u BiH.

Radoica Vuković

5.

Granična policija je pomenutu kriptu dobila 11. januara ove godine. Datumi su vrlo vrlo značajni za dalji tok priče, a prije nego nastavim sa raspakivanjem cijelog slučaja, moram se vratiti korak unatrag - do akcije “Wolf” koju su, pod nadzorom Tužilaštva BiH, sproveli pripadnici DGS-a i MUP RS (njih 250) u Foči 16.12.2020. godine.


6.

Na meti su bili upravo Radoica Vuković i pripadnici njegove kriminalne organizacije. 


Radoica Vuković nije pronađen; Tvrdilo se da mu je dojavljeno i da se skloni, ali je upravo Radoica Vuković portalu “Raport” dao izjavu 01.02.2023. godine u kojoj je ustvrdio da nije ni bio u Foči, jer mu je OSA BiH zabranila ulazak u BiH 11.08.2020. godine kao osobi opasnoj po nacionalnu bezbjednost BiH. Čak je priložio i dokument o tome.


U akciji “Wolf” učestvovali su i Markuljeva i Husomanović, za kojeg Vuković tvrdi da ga je ranije hapsio.


“Spominju se ti inspektori, taj Husomanović. Pa oni su me protjerali. Oni su me uhapsili i protjerali. Dakle, nisu mi pomogli, nego odmogli”, rekao je Vuković za “Raport” (01.02.o.g.).


7.

Husomanović je, prema pisanju medija, sam sastavio službenu zabilješku u kojoj navodi da se pominje ime “Edin” u Vukovićevoj Skaj aplikaciji. 


Da budem precizan, Vuković, prema mojim izvorima, pominje da je “Edin suspendovan nakon akcije WOLF”, što nije istina.Husomanović nije suspendovan nakon akcije “WOLF”, koja je, ponovo da naglasim, sprovedena 16.12.2020. godine.


8.

Vuković se, očito, hvalio da je preko svojih jakih veza u institucijama BiH uspio da ukloni “Edina” sa posla, jer mu je tokom akcije DGS-a i MUP RS zaplijenjeno nekih 40 kartona cigareta i uhapšen niz saradnika.


9.

Putem Skaj komunikacije, Radoica Vuković, prema mojim saznanjima, nije naveo prezime od “Edina”, ali je Husomanović napravio zabilješku da se u komunikaciji pominje “suspendovanje Edina” kako bi, pretpostavljam, izbjegao bilo kakvu vrstu spekulacija.


10.

Znači da, prema mojim potvrđenim imnformacijama, Vuković nije označio “Edina” kao svog saradnika, već sasvim druga lica. I to imenom i prezimenom. 


Koja lica? Sve u svoje vrijeme, jer je cijeli ovaj slučaj veoma zapetljan i bitno ga je razmotati bez ikakvih “repova”! Skinuti za njega "zavjesu" po "zavjesu"!


11.

Još je važno naglasiti da inspektor Husomanović nije napisao samo jednu zabilješku od 11.01.o.g. do 26.01.o.g., kako su to naveli neki mediji, već ih je napisao, prema potvrđenim saznanjima, mnogo više.


12.

Sada dolazimo do krešenda koji još uvijek traje!


13.

Postupajuća tužiteljka u tom predmetu bila je Maja Ilić Stupar; Ona je to i sada, ali cijerla afera kreće nakon skandala koji je počinila druga tužiteljka koju niko nigdje ne pominje: Vedrana Mijović, koja tada nije uopšte bila u Timu tužilaca koji rade istrage u vezi sa Skaj aplikacijama.


14.

Vedrana Mijović nezakonito izdaje pismeni nalog da joj se preda Skaj aplikacija Radoice Vukovića.


15.

Vedrana Mijović je duboko i teško kompromitovana tužiteljka, trenutno angažovana u Odjelu za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH, i nikako nije imala ni po kom osnovu pravo da zahtijeva preuzimanje Vukovićeve Skaj aplikacije.


Tužiteljka Vedrana Mijović

16.

Mijovićeva je to, izvan svake razumne sumnje, učinila po nalogu onih koji se pominju u Skaj aplikaciji i onih koji žele da privatizuju Kontakt tačku. Mijovićeva u naredbi navodi da će dalju istragu preuzeti njeni istražioci iz SIPA!!!


Zaista nevjerovatno, a još je nevjerovatnija reakcija onih koji su nadređeni Mijovićevoj, o čemu ću pisati u nastavku ovog teksta. Isto tako, nevjerovatno je ponašanje vodećih ljudi DGS-a, ali o tome u nastavcima teksta.


17.

Markuljeva odbija zahtjev Mijovićeve, jer nije imala drugog izbora - Zahtjev Mijovićeve je potpuno nezakonit i u direktnoj suprotnosti sa pravilima rada sa EUROPOL-om.U Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a (Službeni glasnik BiH, 09.02.2017.), u članovima 12., 13. i 7., precizirano je da se dobijene informacije, u ovom slučaju Skaj aplikacije, ne mogu dijeliti ni sa kim drugim, već da uvid u njih imaju isključivo funkcioneri kojima su te informacije dodijeljene. 18.

Da bi informacije, koje je dobio bilo ko od službenika bilo koje Agencije u BiH podijelio sa nekim iz druge Agencije u BiH, to mora odobriti EUROPOL!


Jednostavnije rečeno, da je Markuljeva dozvolila pristup Mijovićevoj i njenim “istražiocima” informacijama koje je dobila od EUROPOL-a, teško bi prekršila međunarodni ugoovor.Drugi težak prekršaj bio bi dostavljanje informacija tužiteljki koja ni na koji način nije nadležna za taj slučaj, jer već postoji postupajuća tužiteljka Maja Ilić Stupar.


Treći težak prekršaj bio bi dostavljanje informacija tužiteljki koja uopšte nije dio Tima za istrage Skaj aplikacija! 19.

Međutim, sve navedeno zanemareno je od najodgovornijih funkcionera Tužilaštva BiH i DGS-a. (nastaviće se)

уторак, 30. мај 2023.

"Kontakt tačka“ i Teleći But: Kako je “nestalo” specijalno vozilo DGS-a za prisluškivanje; Uloga Irene Marelje; Sve je zataškano i završeno čak i bez interne istrage u DGS-u


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mirko Kuprešaković, novi direktor Državne graničnee službe BiH, imenovan 02.03. o.g., najodgovorniji je za nezakonito postavljanje Irene Marelje na čelo kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om.


2.

Radi se o jednom od najbitnijih pozicija u BiH, a da bi se cijeli ovaj slučaj raspakovao do kraja, veoma važno je ići korak po korak, tako da se i ovaj tekst, kao i “Nezakonito imenovanje Irene Marelje (DGS) na čelo kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om isto je što i dostavljanje Skaj aplikacija kriminalcima koji su ih koristili; Mareljeva je već godinama u teškom kriminalu”, koji sam objavio 28.05.o.g., mogu smatrati tek uvodom u veliki niz zakulisnih radnji.3.

Cilj je da jedna grupacija, iz Tužilaštva BiH i još nekoliko agencija, ovlada u potpunosti linijom putem koje u BiH stižu dešifrovaane Skaj aplikacije.


4.

Sve ovo ne bih ni pisao da su namjere dobre, ali, nažalost, vrlo malo je dobrih namjera u BiH i prema BiH od njenih funkcionera, tako da je neophodno uklanjati jednu po jednu zavjesu kako bismo stigli do potpune istine koja je još jedan dokaz da se Skaj pokušava zloupotrijebiti u lične svrhe.

Marelja


5.

Takvih zloupotreba bilo je i dosad, o čemu posjedujem i dokaze koje ću uskoro iznijeti, ali je najvažnije u ovom trenutku, nakon potpisivanja Pravilnika o radu i operativnoj saradnji nacionalne zajedničke Kontakt tačke za BiH za saradnju s EUROPOL-om, (21.03.2023), pokušati spriječiti očigledan pokušaj privatizacije Kontakt tačke od nekolicine visokih državnih funkcionera.


6.

Ukoliko se to ne učini, onda je sve što je učinjeno uzalud, a važno je istaći da se nezakonitim postupcima koje čine najodgovorniji funkcioneri, poput Kuprešakovića, ne može doći ni do minimuma zakonitosti u BiH.


7.

Irena Marelja je samo marioneta mnogo jačih igrača od nje, a njen pristanak da bude u toj ulozi, na nezakonit način, već, sam po sebi, govori dovoljno o njoj.8.

Činjenica je i da je protiv Marelje dosad, tokom njene karijere u DGS, vođeno deset disciplinskih postupaka. U svakom od njih zaštitio je Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora DGS-a i nesuđeni direktor Policije MUP-a Federacije BiH.


9.

Hoffmann je duboko korumpiran, o čemu posjedujem niz informacija i dokaza koje ću iznijeti u narednom periodu, a za danas da navedem jednu bizarnost - za pomoć Marelji u jednom disciplinskom postupku protiv nje, uzeo je teleći but!


Nažalost, nije on jedini, već je dug niz visokih funkcionera DGS-a koji direktno sarađuju sa najopasnijim kriminalcima o čemu ću tek pisati.


10.

Međutim, svi ti disciplinski postupci koji su zataškani su ništa, ali baš ništa, prema činjenici da su Marelja i Milo Pejić, njen tadašnji blizak prijatelj, doslovno ukrali specijalno vozilo DGS-a sa prislušnom opremom, ogromne vrijednosti.


I Pejić je, kao i Mareljeva, bio pripadnik Granične policije, ali je napustio kada je otkriven da krade optičke nišane, miniciju i drugu opremu.


Marelja i Pejić su zloupotrijebili specijalno vozilo sa prislušnom opremom, ali ih je u tome otkrila policija.11.

Umjesto da ih uhapse, na nagovor iz vrha Granične službe, policija ih pušta na slobodu, a Pejić i Marelja u službenom specijalističkom vozilu sa prislušnim uređajima odvezli su se do njegovog stana na Mojmilu (Sarajevo) i tu parkirali vozilo.


12.

Ujutro je vozilo sa prislušnim uređajima nestalo, a Pejić i Marelja su tvrdili da je ukradeno.


Sve je zataškano i ništa nije dospjelo u javnost, kako bi se spriječio nevjerovatni skandal, a vozilo nikada nije pronađeno. 


13.

Sasvim realno je da je prodano nekoj od kriminalnih bandi koje haraju BiH i koje ga koriste u lične svrhe, za prisluškivanje, potom ucjenjivanje i ko zna šta još. 


14.

Vjerovali ili ne, u DGS-u nije sproveden protiv Marelje ni interni postupak zbog teške zloupotrebe, a potom i krađe enormno vrijednog vozila sa prislušnim uređajima.


15.

Takva osoba poput nje nikako ne može biti šefica kancelarije Kontakt tačke nigdje na Planeti, ali je očito da u BiH može sve; Štaviše, iskreno vjerujem da je upravo zbog toga što se zna o njoj i što može biti ucjenjivana i postavljena na tu poziciju. (nastaviće se)


понедељак, 29. мај 2023.

Kavčani iz RS/Sud u Antverpenu: Raoniću nepravosnažno 8 godina zatvora, za Babića, koji je u bjekstvu, Tužilaštvo Belgije traži 12 godina robije

Raonić

Piše: Slobodan Vasković


Bojan Raonić, jedan od najznačajnijih dobavljača kokaina Kavačkom klanu u Republici Srpskoj, ali i drugim državama regiona, osuđen je u Antverpenu u Belgiji na osam godina zatvora. Ova presuda nije pravosnažna.


Desimir Babić, šef ovog ogranka i Raonićev zet, je u bjekstvu, a kako navodi “Kurir”, najvjerovatnije se nalazi u Dubaiu.


Za njega je belgijsko Tužilaštvo zatražilo 12 godina zatvora.


Babić

Često sam pisao o njima kao glavnim dobavljačima Kavačkog klana u Republici Srpskoj.


Objavio sam nekoliko puta i da se Raonić nalazi u pritvoru u Antverpenu.


Raonić je u BiH pravosnažno presuđen na pet godina zatvora zbog falsifikovanja dokumenata, ali je uspio da pobjegne i nije odlrežao ni dana robije.Babiću i Raoniću i njihovim saradnicima, sudi se u Antverpenu zbog šverca kokaina i pranja velikih suma novca, a otkriveni su putem dešifrovanja Skajaplikacije.


Realizovali su na veliko, prema podacima policije, najmanje osam velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Evropu.


Tokom suđenja, Državno tužilaštvo u Belgiji kao dokaz je iznijelo i fotografije na kojima pripadnici klana poziraju sa novcem i kokainom. 


Fkaj fotografije


Raonić je, prema pisanju belgijskih medija, mnogo toga snimao i slikao kako sa svojom djevojkom broji gomile novca


Pozirao je u fluorescentnoj narandžastoj jakni dok se iza njega vidi morski kontejner u kome se nalazi mašina sa naslaganim blokovima kokaina.


Skaj fotografije

“Preko Skaja su slali slike na kojima se vidi sto pun gotovine, torbe za kupovinu sa hrpama novčanica i fotografije oružja” navelo je tamošnje tužilaštvo i dodalo da nikada do sada tako nešto nisu vidjeli.


Ranije sam objavio da sa njima radi i Zlatan Ćuk za kojim tragaju bezbjdnosni organi BiH, a koji je u bjekstvu.


Ćuk i Raonić

Hapšeni su Ćukov otac Boško i njegova supruga koji djeluju u Bijeljini.


ranije sam objavio i Shemu po kojoj djeluju babić i raonić u BiH.