недеља, 31. август 2014.

RS u šakama Zelenaša: Instituciju predsjednika založili za 50 hiljada evra

piše: Slobodan Vasković

Organizacija koncerta Svetlane Cece Ražnatović u Istočnom Sarajevu pokazala je svu trulež vlasti, koja je institucije Republike Srpske svela na bunjišta po kojima riju raznorazne zvjeri, zvjerčice i glodari, pokušavajući pronaći još koji mastan zalogaj.

Dovođenje Ražnatovićeve u Istočno Sarajevo učinilo se Predragu Govedarici i Mladenu Lučiću, šefovima studentske organizacije, kao izvanredna prilika za samopromociju, sticanje novih velikih poena kod Milorada Dodika, ukivanje pozicije vječitih studentskih lidera i, uzgred, šansa za enormnu zaradu. To što njihov angažman nema ama baš nikakve veze sa rješavanjem studentskih problema, koga briga – u RS je već dobrih osam godina svaka institucija doživljena kao privatna firma njenog čelnika. Pa tako i ove koje predstavljaju studente.

Za kapilarnu kontaminaciju institucija i njihovo pretvaranje u oruđa/mehanizme ličnih interesa, koje je izrodilo gnjila bunjišta, najveći krivac je upravo Dodik, koji je sve podredio sopstvenom kultu ličnosti, dozvoljavajući nedorasloj, osionoj, bahatoj, primitivnoj, beskrupuloznoj... menažeriji da otima do mile volje. Uz dva uslova: da bespogovorno slušaju i poltronišu i donose darove na kanabe.

Moglo je trajati dok šerpa nije skroz sastrugana.

I dok narod nije vidio da je Dodik stvorio Kult Izopačenika, vulgarizujući i zagađujući sve čega su se on i njegov Krug Vjernih Poklonika dotakli.
Sve su pretvorili u smeće.

Šljam kojim se Dodik okružio i koji mu je još (kratko vrijeme) vjeran nije mogao ništa drugo ni stvoriti. Velika pljačka došla je do kraja, jer se više nema šta oteti, a malo njih je spremno da položi račune. Što se vrijeme „crte“ bude približavalo, sve više njih će biti odlučno da se odreknu Dodika i ponude svoje usluge drugoj strani. Jata su spremna da polete.    

Dodik je godinama bio njihovo sredstvo, (iako se činilo da im je gospodar), i više nikom nije potreban. Ne donosi prihode. A i dalje traži. Nerentabilan je. Neisplativ.

Do Dodikovog definitivnog odlaska ostalo je nešto više od mjesec dana, a pošast koju je on napravio nemoguće je ni prikriti ni sakriti.

Sve ono što se dešavalo oko dovođenja Ražnatovićeve, tu pošast kristalno jasno prikazuje i pokazuje ko je i kakav je Dodik, u šta je pretvorio institucije RS i šta je sve dozvolio Šljamu da radi sa njim i u njegovo ime.

Dva mlada hohštaplera PINK mentalnog sklopa Govedarica i Lučić, uzeli su od kamatara 100.000 maraka (50 hiljada evra), kojim su Ražnatovićevoj platili honorar. Ražnatovićeva, ma šta ko o njoj mislio, je velika zvijezda, novac uzima prije koncerta i ne tiče je se koliko je organizatorima od njenih nastupa ostalo. Uz njen honorar idu i isplate muzičarima, tehničarima, radnicima, obezbjeđenju..., plus svi ostali troškovi.

Ceca košta mnogo para. Premnogo. A sada to odlično znaju dva mlada nadobudna levata, koji su na njenom koncertu u Istočnom Sarajevu „pali“/ „pukli“ između 150-200 hiljada KM.

Od te cifre dužni su 115.000 maraka Kamatarima, koji su im dali 100.000 maraka, uz kamatu od 15 posto.

Upućeni u ovu zelenašku transakciju tvrde da su se Govedarica i Lučić, prilikom ugovaranja „posla“, pozivali na Dodikovo obećanje da će im dati novac za finansiranje koncerta Ražnatovićeve.

Naravno, nije im Dodik dao odobrenje da se pozivaju na njega, ali su studentska Braća Bing iskoristila opštepoznatu bliskost sa njim i činjenicu da mu služe već godinama kako bi se dokopali para.

Dodik nije kriv što su oni sada u strašno velikom problemu, jer su osobe od kojih su uzeli pare opasne u najcrnjem smislu te riječi, ali jeste kriv što je takvoj bandi dao priliku da prljaju instituciju predsjednika RS, da licitiraju njegovim imenom i da njegovo ime daju kao zalog zelenašima.

Riječju, instituciju predsjednika RS založili su za 50 hiljada evra. Do te mjere je ta institucija pala! Pojela je inflacija laži, primitivizma i otimanja.

Cijeli slučaj neće ostati na podvlačenju crte i konstataciji da su Dodikovi mladi gangsteri „pali“ 150-200 hiljada maraka, jer se kamatarima mora vratiti njihovih 115.000 KM. (Pod uslovom da ta cifra do pisanja ovog teksta nije dodatno narasla).

Pitanje glasi ko će vratiti novac? Da li će to učiniti Govedarica i Lučić ili institucije RS?

Red bi bio da to učine Braća Bing, jer su oni pare i posudili. Pođe li im to za rukom, nemoguće je ne upitati se otkud im tolike pare?! Moralo bi se to i istražiti. I to hitno.
Jedan od mojih sagovornika upućenih u zbivanja sa koncertom Ražnatovićeve tvrdi da u „privatnim štekovima Braća Bing imaju te pare“!

To nije isključeno, jer je dvojac proteklih godina mnogo oteo od studentskih organizacija i studenata, o čemu sam detaljno izvijestio.

Ukoliko su Braća Bing proćerdali oteto nalaze se u vrlo vrlo opasnoj situaciji, jer sa osobama od kojih su pozajmili novac nema šale. Ni priče. Ni objašnjenja. Posebno ne dugovanja prema njima.

Naravno, Braća Bing očekuju da institucije RS vrate te pare. Jer su oni organizovali koncert Ražnatovićeve kako bi slavili Dodika i SNSD, koji se, uzgred, nije ni pojavio na svirci.  

Ukoliko se to desi, dolazimo u situaciju da institucije RS i oni koji ih vode čine teško krivično djelo pranja novca i poslovanja sa Kamatarima. Ne bi bilo prvi put, ali na ovom slučaju bilo bi najočitije.

Kao što je golim okom vidljivo da su već sada instirtucije RS, zahvaljujući samoprijegornom radu mladih levata PINK mentalnog sklopa, u raljama Zelenaša. I dužni su im do grla.

Da cijela stvar bude sočnija, pobrinuo se Javni servis - RTRS koji je direktno prenosio koncert plaćen zelenaškim parama.

I sada imamo Krug koje čine: institucija predsjednika RS-lideri studentskih organizacija-Javni servis-Zelenaši! I dug od 115.000 KM koji neko mora hitno da izmiri. Pravi cvetak zanovetak!
Prvi javni duel: Tadić deklasirao Dodika na Manjači

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik doživio je novi debakl na narodnim zborovima.  Poslednji se desio na Kočićevom zboru na Manjači 31. avgusta, a ujedno je to bio i prvi javni dvoboj dva najozbiljnija predsjednička kandidata, Milorada Dodika i Ognjena Tadića.

Kandidat opozicionog Saveza za promjene Ognjen Tadić otišao je sa desetinom članova SDS-a na Manjaču, kako bi prisustvovao Kočićevom zboru, našao se među narodom i ujedno proslavio nedavnu izuzetno uspješnu Skupštinu Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Ta Skupština održana je dan ranije, 30. avgusta, u punoj dvorani Obilićevo i pokazala je da se SDS na velika vrata vraća u najveći grad RS.

Tadić je sa saradnicima svratio u šator u kojem je narod zabavljala pjevačica  Ćana. Očevici tvrde da su prisutni pod šatorom jako dobro prihvatili Tadićev dolazak. Ali, ne lezi vraže. Nedugo posle Tadića, pod šator je pristigao i Milorad Dodik sa svitom, među kojima su bili i Nikola Špirić i Zoran Tegeltija.

Svita je zasjela pod šator, a Dodik se, po običaju, prihvatio mikrofona. Međutim, oduševljenja, kakvo je bilo ranijih godina u sličnim prilikama, ovoga puta nije bilo. Otpjevao je nekoliko pjesama, prilično je falširao, nakon čega je mikrofom vratio Ćani.

Samo što je od Dodika preuzela mikrofon, Ćana je, u njegovom prisustvu, snažno pozdravila rukovodstvo SDS i Ognjena Tadića i zapjevala „Vidovdan“, nakon čega je šator „eksplodirao“ od oduševljenja.

Dodik se, što je zapanjujuće, nije ostrvio na Ćanu, ali je ljut napustio šator, svjestan da je na otvorenoj sceni doživio debakl. Za njim je potpuno „pokisla“ otišla i svita, a Špirić i Tegeltija su uporno gledali u crnu zemlju.

Nedavno je Dodik spriječen da se obrati narodu okupljenom na manifestaciji kod manastira Moštanica "Veče ojkače", nadomak Kozarske Dubice, koja se tradicionalno održava uoči pravoslavnog praznika Preobraženije.

Incident se desio 18. avgusta naveče, kada je Dodik pokušao da se popne na binu i održi govoranciju, ali ga je u tome spriječila grupa mladića. Došlo je do verbalne rasprave i komešanja, ali sve je završilo na tome.

„Ti se ne možeš obratiti“, rekao je jedan iz grupe mladića, koji su spriječili Dodika da se popene na binu i obrati narodu.

„Ja sam predsjednik republike“, odgovorio je Dodik.

„Neka si predsjednik republike, nisu posjetio ni opštinu, a dok si ti u ratu švercovao cigare, moj otac je poginuo i možeš proći samo preko mene mrtvog“, odgovorio mu je mladić.Ceca pod kamatu


piše: Slobodan Vasković

Konecrt srbijanske folk zvijezde Cece Ražnatović u Lukavici, u Istočnom Sarajevu, doživio je pravi fijasko. Na gradskom stadionu okupilo se svega šest do šest i po hiljada Cecinih poklonika, što je dovelo do finansijskog potopa organizatora koncerta.

Ražnatovićeva je u Istočno Sarajevu stigla preko Banjaluke i to helikopterom Vlade Republike Srpske, što je van svake pameti i što predstavlja potpunu zloupotrebu javnih sredstava. Još je tragičnije da je Cecin koncert uživo prenosio Javni servis RS. Turbo folk je, očito, obrazac po kojem se ponaša aktuelna vlast u Republici Srpskoj i koji svim snagama, pa i putem javnog servisa, promoviše.

Organizatori koncerta su bili „čuvene“ vođe Unije studenata RS Predrag Govedarica i Mladen Lučić. Ova dva mlada hohštaplera mjesecima su tvrdili da imaju podršku Milorada Dodika za organizovanje koncerta. Da li zato ili što su se precijenili, studentska Braća Bing su uzeli od kamatara 100.000 maraka, sa obavezom da nakon koncerta vrate 115.000 maraka.   

Sada su u velikom problemu, jer nemaju odakle vratiti taj novac, zato što Ceca nije privukla toliki broj posjetilaca da bi koncert bio isplativ.

Prema procjenama upućenih, gubitak studentskih hohštaplera na ovoj folk paradi je više od 100.000 KM.

„Ražnatovićevoj je plaćeno 50.000 evra u kešu i novac joj je odnesen u Beograd. Na to treba dodati i troškove muzičara, tehnike, dovoženja opreme i svega onog što prati jedan koncert“, kaže moj sagovornik i dodaje da organizatori nisu uspjeli vratiti ni trećinu uloženog.

Oni dodaju da će biti interesantno vidjeti da li će vlasti RS pokriti tu ogromnu dubiozu.

субота, 30. август 2014.

Dragoljub Davidović pod istragom

Piše: Slobodan Vasković

Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke, nalazi se pod istragom Ministarstva unutrašnjih poslova zbog malverzacija koje je počinio dok je bio prvi čovjek Grada.
“MUP istražuje Davidovića, jer je svjesno propustio sve rokove da tuži Nadu Gligorić, koja je oštetila budžet Grada i traži odštetu“, tvrde moji izvori.

Nada Gligorić, bivša uposlenica gradske uprave, osuđena je 26. aprila 2006. godine na tri godine zatvora u banjalučkom Osnovnom sudu zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja. Prema toj presudi ona je oštetila budžet Banjaluke za 760.000 maraka, a sama nezakonito zaradila 210.000 KM.

Osim zbog propuštanja podnošenja odštetnog zahtjeva, Davidović je kupovao i stanove bez tendera. Saučesnik u tom poslu bio mu je Budimir Balaban, predsjednik skupštine Grada Banjaluka i visoki funkcioner DNS-a.
“Davidović je bez tendera kupio dva stana i nije ih nikom dodijelio. Stoje prazni već godinama”, saopštili su mi dobro obaviješteni izvori iz gradske administracije.

Isti smatraju da je krivičnu prijavu protiv Davidovića podnio Slobodan Gavranović, aktuelni gradonačelnik.
“Sumnjam da je to učinio lično, ali on ima svoje prste u tome. Iz arhiva je izvadio i kopirao sve ugovore koje su osmislili i potpisali Davidović i Balaban”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, kopiranje je trajalo mjesecima.

Odranije je poznato da je Gavranović smrtni neprijatelj Davidoviću i Balabanu.

Davidović je kandidat SNSD-a za narodnu skupštinu RS na predstojećim izborima. Lično ga je, uprkos protivljenju Igora Radojičića, nominovao Milorad Dodik. Od tada se Gavranović ne pojavljuje na stranačkim skupovima.

Davidović je prije nekoliko godina bio i pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog prodaje placa u “Picinom parku” firmi “Grand trejd” Mileta Radišića. Cijeli taj slučaj je pao u vodu, jer Specijalno tužilaštvo radi isključivo po nalogu Milorada Dodika. Imali su sve dokaze o kriminalu sa tim zemljištem, ali nisu htjeli ništa učiniti.
  

петак, 29. август 2014.

Obračun vakcinama preko dječijih leđa

piše: Slobodan Vasković

Sapunica “Vakcine” navodno je okončana, jer su trovalentne vakcine stigle u Republiku Srpsku. Niko se više ne bavi tim pitanjem, premda bi ono tek sada trebalo biti otvoreno, jer takav postupak je novi veliki skandal ogromnih razmjera. I znači da se oni koji vode zdravstveni sistem RS poigravaju sa zdravljem građana, obračunavajući se međusobno.

Konsultovao sam nekoliko stručnih osoba za vakcine i ono što mi je saopšteno iz tih krugova ukazuje/svjedoči da ni aktuelni ministar zdravlja Dragan Bogdanić nije gotovo ništa manje štetan od Ranka Škrbića. Idemo redom.

Novi kalendar imunizacije u Republici Srpskoj usvojen je krajem 2012. godine, a prije toga punu deceniju nije imao značajnijih promjena u primjeni. U prevodu to znači da je Ministarstvo zdravlja RS te godine odlučilo da ne popljačka sav novac, već da ponešto uloži i u prevenciju zdravlja najmlađih.

Da li je Škrbića u tom trenutku grizla savjest zbog sveg zla koje je do tada počinio, ili je u pitanju bio samo još jedan dobar posao, za ovu priču je manje važno, ali je činjenica da je novim kalendarom omogućeno da mališani u RS dobiju tehnološki savremenije vakcine, kao u svakoj civilizovanoj zemlju, čime bi se približili evropskim i svjetskim standardima imunizacije.

Ovim gestom počelo se polako vraćati do tada izgubljeno povjerenje u vakcine i, što je još važnije, drastično su smanjena neželjena dejstva vakcina.

Do tada su roditelji, (koji su to finansijski bili u mogućnosti), kupovali po paprenim cijenama, (a na nagovor pedijatara), petovalentne vakcine. Ostali su bili primorani ili da prime socijalnu trovalentnu vakcinu ili da odustanu od vakcinisanja, čime se obuhvat vakcinisane djece smanjivao, a tako i otvarala mogućnost pojave epidemije nekih bolesti.

Sve rečeno iznose stručnjaci koje sam konsultovao, i koji ističu da je do tada bilo upitno koliko se poštovao hladni lanac u apotekama, koje su neovlašteno prometovale pomenute vakcine.
“Do data su se koristile vakcine protiv pet bolesti i to: trovalentna DiTePer protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja; zatim protiv dječije paralize i hemofilusa influence tipa B. Vakcinacija se izvodila tokom nekoliko posjeta pedijatru, počevši od navršenog drugog mjeseca života. Tokom jedne posjete davane su tri vakcine: DiTePer i Hemofilus influence se daju putem dvije šprice u suprotne ruke beba, dok se polio vakcina ukapava u usta. Tih pet vakcina se dobije istovremeno, uz dva uboda, uz revakcinaciju još dva puta na po šest nedelja razmaka”, pojašnjavaju oni.

Pored velikog broja uboda, prema njihovim riječima, negativna strana ovih vakcina je i to što vakcina protiv velikog kašlja sadrži tzv. cijelu klicu, dok cijeli svijet koristi moderno cjepivo bez ćelija, koje u organizmu izaziva mnogo manje burnu reakciju.

Ističu i da je vakcina protiv poliomielitisa “živa” vakcina, tj. aktivna je, te u malobrojnim situacijama može da dođe do komplikacija, odnosno dijete može da dobije paralizu.

Uvođenjem novog sistema imunizacije, djeca su se vakcinisala petovalentnom vakcinom, koja omogućuje da dijete prilikom jedne posjete pedijatru primi jednu umjesto tri vakcine.

“Dodatni komfor, koji petovalentne vakcine pružaju ogleda se u manje neželjenih dejstava i dodatnoj bezbjednosti zbog primjene inaktivisanog polio virusa, manje bockanja za dijete, a ne treba zanemariti ni lakše čuvanje, zbog manjeg broja serija vakcina za praćenje”, preciziraju stručnjaci.

Ističu da osim ovih prednosti, petovalentne vakcine nude i mogućnost smanjivanja bola i stresa kod djece i njihovih roditelja, minimiziraju se greške od strane tehničara prilikom aplikacije vakcine, štedi se vrijeme medicinskog osoblja.

Sve ovo nije bilo dovoljno da aktuelni ministar zdravlja Dragan Bogdanić, koji o samim vakcinama uopšte nije upućen, hladnokrvno u upotrebu vrati trovalentnu vakcinu. Ne samo što je tako zgazio Pravilnik o imunizaciji, koje je radilo Ministarstvo zdravlja, već je na ovaj način omogućio da profitiraju apoteke koje ponovo prodaju petovalentne vakcine za oko 80 maraka.

Da je ministar Bogdanić bolje upućen u nabavku vakcina, znao bi da je u vrijeme trovalentnih vakcina cijena samo jednokomponentne vakcine protiv Hemofilusa influence tipa B iznosila 20 KM (plus cijena polio i DiTiPer vakcine), dok je za cijelu petovalentnu vakcinu Fond izdvajao 28 maraka.

To znači da se u slučaja trovalentnih vakcina izdvaja više novca po pacijentu nego kod petovalentnih vakcina.

Glavna snaga u borbi protiv ovih postupaka trebalo bi da budu roditelji i, naravno, struka – pedijatri i epidemiolozi, koji u ovom slučaju ostaju nijemi, strahujući od Bogdanićeve odmazde.

„Imunizacija, kao najbrži i najeftiniji način kontrole zaraznih bolesti, trebalo bi da bude prioritet u zdravstvenoj zaštiti, jer ako svako dijete bude vakcinisano svim predviđenim vakcinama postigao bi se visok stepen kolektivnog imuniteta i spriječilo oboljevanje i epidemijsko javljanje bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama“, navode stručna lica.

Određeni krugovi tvrde da je to skupo za nas, a koliko je cijeli poduhvat u stvari nije skup najbolje se vidi iz poređenja dva podatka. Fond zdravstva je za nabavku vakcina za 2011. godinu izdvojio milion maraka, a za nabavku citostatika 19 miliona maraka. Znači, vakcine su kap u moru, a njihov značaj je nesaglediv.

„Umjesto da u program imunizacije uvrstimo vakcine protiv pneumokoka, koji dovodi do sepse, teških pneumonija, gnojnih meningitisa kao obavezne, ili bar fakultativne, jer bez tih vakcina savremeni svijet ne funkcioniše, mi se vraćamo desetak godina unazad“, preciziraju stručnjaci.

Prema njihovim riječima, ovde dileme nema- petovalentne vakcine su daleko bolje od standardnih trovalentnih vakcina. „To vam je kao kad poredite trabant sa najnovijim mercedesom, i jedno i drugo su kola, ali nema dileme šta je bolje“, ističu moji sagovornici.

Izjava Fonda zdravstva da ih ucjenjuju farmaceutske kuće u ovom slučaju ne stoji. Njihov uslov za učešće na tenderu da se nabave vakcine za tri godine je uobičajen u svijetu, jer se na taj način obezbjeđuje kontinuitet vakcinacije djece, postiže se niža cijena i omogućava se planiranje prizvodnje vakcina za određeno tržište (30.000 doza godišnje za RS).

Cilj je bio da se ponizi direktor Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS dr Slobodan Stanić i da se on proglasi nesposobnim, zbog utiska koji je ostavio u javnosti dok je bio ministar, a sve ovo što se dešavalo je i znak da se priprema njegova smjena.  I da će neko dobro zaraditi.