недеља, 31. август 2014.

RS u šakama Zelenaša: Instituciju predsjednika založili za 50 hiljada evra

piše: Slobodan Vasković

Organizacija koncerta Svetlane Cece Ražnatović u Istočnom Sarajevu pokazala je svu trulež vlasti, koja je institucije Republike Srpske svela na bunjišta po kojima riju raznorazne zvjeri, zvjerčice i glodari, pokušavajući pronaći još koji mastan zalogaj.

Dovođenje Ražnatovićeve u Istočno Sarajevo učinilo se Predragu Govedarici i Mladenu Lučiću, šefovima studentske organizacije, kao izvanredna prilika za samopromociju, sticanje novih velikih poena kod Milorada Dodika, ukivanje pozicije vječitih studentskih lidera i, uzgred, šansa za enormnu zaradu. To što njihov angažman nema ama baš nikakve veze sa rješavanjem studentskih problema, koga briga – u RS je već dobrih osam godina svaka institucija doživljena kao privatna firma njenog čelnika. Pa tako i ove koje predstavljaju studente.

Za kapilarnu kontaminaciju institucija i njihovo pretvaranje u oruđa/mehanizme ličnih interesa, koje je izrodilo gnjila bunjišta, najveći krivac je upravo Dodik, koji je sve podredio sopstvenom kultu ličnosti, dozvoljavajući nedorasloj, osionoj, bahatoj, primitivnoj, beskrupuloznoj... menažeriji da otima do mile volje. Uz dva uslova: da bespogovorno slušaju i poltronišu i donose darove na kanabe.

Moglo je trajati dok šerpa nije skroz sastrugana.

I dok narod nije vidio da je Dodik stvorio Kult Izopačenika, vulgarizujući i zagađujući sve čega su se on i njegov Krug Vjernih Poklonika dotakli.
Sve su pretvorili u smeće.

Šljam kojim se Dodik okružio i koji mu je još (kratko vrijeme) vjeran nije mogao ništa drugo ni stvoriti. Velika pljačka došla je do kraja, jer se više nema šta oteti, a malo njih je spremno da položi račune. Što se vrijeme „crte“ bude približavalo, sve više njih će biti odlučno da se odreknu Dodika i ponude svoje usluge drugoj strani. Jata su spremna da polete.    

Dodik je godinama bio njihovo sredstvo, (iako se činilo da im je gospodar), i više nikom nije potreban. Ne donosi prihode. A i dalje traži. Nerentabilan je. Neisplativ.

Do Dodikovog definitivnog odlaska ostalo je nešto više od mjesec dana, a pošast koju je on napravio nemoguće je ni prikriti ni sakriti.

Sve ono što se dešavalo oko dovođenja Ražnatovićeve, tu pošast kristalno jasno prikazuje i pokazuje ko je i kakav je Dodik, u šta je pretvorio institucije RS i šta je sve dozvolio Šljamu da radi sa njim i u njegovo ime.

Dva mlada hohštaplera PINK mentalnog sklopa Govedarica i Lučić, uzeli su od kamatara 100.000 maraka (50 hiljada evra), kojim su Ražnatovićevoj platili honorar. Ražnatovićeva, ma šta ko o njoj mislio, je velika zvijezda, novac uzima prije koncerta i ne tiče je se koliko je organizatorima od njenih nastupa ostalo. Uz njen honorar idu i isplate muzičarima, tehničarima, radnicima, obezbjeđenju..., plus svi ostali troškovi.

Ceca košta mnogo para. Premnogo. A sada to odlično znaju dva mlada nadobudna levata, koji su na njenom koncertu u Istočnom Sarajevu „pali“/ „pukli“ između 150-200 hiljada KM.

Od te cifre dužni su 115.000 maraka Kamatarima, koji su im dali 100.000 maraka, uz kamatu od 15 posto.

Upućeni u ovu zelenašku transakciju tvrde da su se Govedarica i Lučić, prilikom ugovaranja „posla“, pozivali na Dodikovo obećanje da će im dati novac za finansiranje koncerta Ražnatovićeve.

Naravno, nije im Dodik dao odobrenje da se pozivaju na njega, ali su studentska Braća Bing iskoristila opštepoznatu bliskost sa njim i činjenicu da mu služe već godinama kako bi se dokopali para.

Dodik nije kriv što su oni sada u strašno velikom problemu, jer su osobe od kojih su uzeli pare opasne u najcrnjem smislu te riječi, ali jeste kriv što je takvoj bandi dao priliku da prljaju instituciju predsjednika RS, da licitiraju njegovim imenom i da njegovo ime daju kao zalog zelenašima.

Riječju, instituciju predsjednika RS založili su za 50 hiljada evra. Do te mjere je ta institucija pala! Pojela je inflacija laži, primitivizma i otimanja.

Cijeli slučaj neće ostati na podvlačenju crte i konstataciji da su Dodikovi mladi gangsteri „pali“ 150-200 hiljada maraka, jer se kamatarima mora vratiti njihovih 115.000 KM. (Pod uslovom da ta cifra do pisanja ovog teksta nije dodatno narasla).

Pitanje glasi ko će vratiti novac? Da li će to učiniti Govedarica i Lučić ili institucije RS?

Red bi bio da to učine Braća Bing, jer su oni pare i posudili. Pođe li im to za rukom, nemoguće je ne upitati se otkud im tolike pare?! Moralo bi se to i istražiti. I to hitno.
Jedan od mojih sagovornika upućenih u zbivanja sa koncertom Ražnatovićeve tvrdi da u „privatnim štekovima Braća Bing imaju te pare“!

To nije isključeno, jer je dvojac proteklih godina mnogo oteo od studentskih organizacija i studenata, o čemu sam detaljno izvijestio.

Ukoliko su Braća Bing proćerdali oteto nalaze se u vrlo vrlo opasnoj situaciji, jer sa osobama od kojih su pozajmili novac nema šale. Ni priče. Ni objašnjenja. Posebno ne dugovanja prema njima.

Naravno, Braća Bing očekuju da institucije RS vrate te pare. Jer su oni organizovali koncert Ražnatovićeve kako bi slavili Dodika i SNSD, koji se, uzgred, nije ni pojavio na svirci.  

Ukoliko se to desi, dolazimo u situaciju da institucije RS i oni koji ih vode čine teško krivično djelo pranja novca i poslovanja sa Kamatarima. Ne bi bilo prvi put, ali na ovom slučaju bilo bi najočitije.

Kao što je golim okom vidljivo da su već sada instirtucije RS, zahvaljujući samoprijegornom radu mladih levata PINK mentalnog sklopa, u raljama Zelenaša. I dužni su im do grla.

Da cijela stvar bude sočnija, pobrinuo se Javni servis - RTRS koji je direktno prenosio koncert plaćen zelenaškim parama.

I sada imamo Krug koje čine: institucija predsjednika RS-lideri studentskih organizacija-Javni servis-Zelenaši! I dug od 115.000 KM koji neko mora hitno da izmiri. Pravi cvetak zanovetak!