недеља, 3. август 2014.

Kampanja PDP-a: Licemjerstvo, copy paste, sklerotičnost

piše: Slobodan Vasković

Fascinira me kampanja Partije demokratskog progresa do mjere istinskog šoka. Njihova odlučnost da se obračunaju sa organizovanim kriminalnim grupama do te mjere zvuči iskreno, da sam ubjeđenja kako su svi organizovani, ali i dezorganizovani kriminalci, već krenuli da napuštaju Republiku Srpsku. Jer, nadire PDP i njihov Tim higijeničara, ad hoc formiran za predizbornu kampanju.
Na krilima novootkrivene odlučnosti u borbi protiv kriminala i korupcije, pred publikumom se pojavio Branislav Borenović i najavio da će PDP podnijeti „Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog procesa fiskalizacije, jer se radi o organizovanoj prevari koja je privredu Srpske dosada koštala direktno najmanje 106,14 miliona maraka”.


“Jedinu korist imali su preduzeća koja prodaju fiskalne kase, serviseri i Telekom Srpske kao mobilni operater kom se plaća pretplata”, izjavio je potpredsjednik PDP Branislav Borenović i dodao da je “nakon sedam godina provođenja Zakona o fiskalizaciji evidentno da budžet Republike Srpske i budžeti lokalnih zajednica nisu imali finansijsku korist od ovog zakona".

U silnom antikorupcionom naponu Borenović je zaboravio reći nekoliko bitnih činjenica; Prije svega ko su članovi organizovane kriminalne grupe koji su opljačkali preko sto miliona maraka?

Takva “zaboravnost” nikako ne ide u prilog PDP-ovoj odlučnosti, jer je opštepoznato da iza kriminalne fiskalizacije stoji Milorad Dodik.

“Neverne Tome” mogli bi zaključiti da PDP-ovci nisu spremni “ići do kraja”, posebno ne na Dodika. Jer, nakon izbora sve može biti moguće!

Druga važna stvar koju je PDP-ov “Nes” (i to hladan) zaboravio pojasniti jeste šta je ta stranka čekala sedam godina i zašto ranije nisu iznijeli dokaze o kriminalu u procesu fiskalizacije i podnijeli Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu?

Treća bitna stvar, koja je i najvažnija, jeste notorna činjenica da je PDP partipicirao u Vladi RS u vrijeme donošenja Zakona o fiskalizaciji i pripreme za njeno sprovođenje (2007. godine). Odnosno, tačno u vrijeme kada su počinjene brojne prevare kako bi se “Mikroelektronici” Dragana Praštala obezbijedio monopol na tom izuzetno vrijednom poslu (2008. godine). (vidi vezani tekst)   

PDP, a ni Borenović, tada nisu rekli ni jednu jedinu riječ o kriminalnoj fiskalizaciji, a njihovi ministri glasali su za taj zakon na Vladi RS, dok su ga njihovi poslanici podržali u Narodnoj skupštini RS.

PDP iz Vlade RS, na čijem je čelu bio Milorad Dodik, izlazi u februaru 2009. godine, ali ni tada, kao razlog istupanja, nisu naveli kriminal u procesu fiskalizacije, koji je upravo u to vrijeme uzimao ogromnog maha.


Ali, šta je tu je, sklerotični PDP nastavlja sa copy paste kampanjom (skini sa neta, malo promijeni cifre, pa mlako udari) a jedino se može zaključiti da su i kao resavci vrlo vrlo loši.

Ipak, ima tu i optimizma, jer su napravili iskorak u odnosu na kampanju 2012. godine, kada su održani lokalni izbori; Tada su im savjesni uposlenici gradske uprave u Banjaluci ponudili dokaze i dokumente o kriminalu i korupciji, što su u PDP-u galantno odbili.
“Rano je za to”, rekli su tim osobama u septembru 2012., u jeku predizborne kampanje.  

O pljački 100 miliona KM u procesu fiskalizacije objavio sam niz tekstova od 2008. godine do danas i nikada nisam čuo ni pročitao jednu jedinu riječ kritike koju su o tom procesu izgovorili članovi PDP-a. Sve do danas. Kakva iluminacija. I licemjerstvo bez granica.

Vezani tekst - Dosje Praštalo (2): Na bugarskim kasama oteto sto miliona maraka http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2013/12/dosije-prastalo-2-na-bugarskim-kasama.html