субота, 31. март 2018.

David je brutalno pretučen, pa Bačen u vodu

piše: Slobodan Vasković

David Dragičević je u noći 17/18 marta ove godine teško pretučen tupim predmetima. 

Brutalno premlaćivanje Davida Dragičevića desilo se između pola tri i četiri časa ujutro, 18.03. Njegov telefon nije bio dostupan već u 02 časa i 40 minuta.

Premlaćivanje se desilo u Liniji Tržnica, Metalska škola, ulica Vase Pelagića.

Sam David je u jednoj od svojih poruka napisao da će tokom te noći doći do sukoba sa petnest mladića.

Nekoliko izvora, ali i svjedoka, izjavilo je da je Kobne noći došlo do velike tuče u tom prostoru. 

Sve navedeno sam saznao iz razgovora sa brojnim osobama, a, prema mojim saznanjima i u policiji su dobili informacije da je Kobne noći došlo do velike tuče u pomenutom dijelu Grada.

Na Davidu je primijenjen, kao što sam ranije objavio, napad znan kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.

U neposrednoj blizini protiče rijeka Crkvena i nedaleko odatle se uliva u Vrbas, gdje je i pronađeno Davidovo tijelo, 24.03. ove godine.

Želim naglasiti da dio Visokih funkcionera MUP-a RS, prema mojim izvorima, imaju slična saznanja; Taj dio nije ni na koji način dosad bio involviran u “predmet David Dragičević”!

Vrijeme Smrti
Vrijeme smrti je sporno i niko ne može tvrditi, dok to Obdukcija ne kaže, da li je David bačen te iste noći u Crkvenu, gdje se, navodno, i utopio (mogao je biti utopljen i na nekom drugom mjestu) ili je to učinjeno nekoliko dana kasnije, kada su se napadači uvjerili da ga je nemoguće održati u životu. 

To, praktično, znači da postoji mogućnost da je David Dragičević još jedno vrijeme poslije te noći bio živ i da je držan na nekoj lokaciji u Banjaluci. 

Obdukcija nije utvrdila tačno Vrijeme Smrti, a moralo se to učini prema Zakonu. 

Očito je to namjerno izbjegnuto, jer ne postoji drugi razlog da se Vrijeme Smrti ne saopšti i na taj način otklone brojne dileme, samim tim i spekulacije.

Obdukcija jeste potvrdila brojne povrede po čitavom tijelu, jeste potvrdila da su nanesene tupim predmetima, ali nije utvrdila stvarnu težinu povreda, čime su nanesene, niti u kolikoj mjeri su te povrede mogle uticati na samu smrt Davida Dragičevića.

Željko Karan, patolog, je rekao da se radi o lakšim povredama, ali to je izgovorio tek na sugestivno pitanje Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal.

Taj igrokaz je odigran na pres konferenciji Ilića i Karana, održanoj 26.03. ove godine. Nije jasno otkud patolog na pres konferenciji MUP-a RS?! 

Karan se, ipak, ogradio, jer je izjavio da ne može tvrditi da Davidu “neko nije ‘pomogao’ da dospije u vodu”!

Nepotpuna i traljava obdukcija
Prije Ilićevog sugestivnog pitanja, Karan je naveo sledeće: „Imao je dvije vrste povreda. Povrede manifestovane kao udarci, ono što mi obično kažemo hematomi, krvni podlivi, locirani u predjelu čela obostrano, u predjelu jagodice, onda u predjelu šake, kuka, natkoljenice, koljena, i tako dalje. Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke, Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. Takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa”.

Već sam objavio da sam konsultovao stručnjake za obdukciju, koji su me uputili na član 170 ZKP Republike Srpske, ističući da je Drugi paragraf, povrede, izuzetno važan (vidi sliku). 

“Nema šanse da se nešto ne zna poslije obdukcije. Svaka stavka iz navedenog člana se može i mora utvrditi. Posebno se to odnosi na Povrede - koja, čime (tačno odrediti oruđe kojim je to učinjeno), na koji način tačno; Vrijeme je najlakše utvrditi na osnovu faze u kojoj je povreda
To su, takozvani, pomažući uzroci i mora da se procijeni njihov značaj, pojedinačno i udruženo. U obdukciji su svi odgovori”, ustvrdili su moji sagovornici.

Kako stvari stoje, Karan nije učinio većinu navedenih postupaka; Obdukcija je traljavo urađena i nepotpuna, potvrđuju moji izvori.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je, prije nekoliko dana, okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina, nakon što je pronađeno. 

Karan je rekao da je Dragičevićeva “odjeća bez oštećenja”, ali porodica tvrdi da su pantalone/farmerke pocijepane na koljenima. I da se ne radi o takvom modelu, već da je otišao od kuće u pantalonama koje na sebi nisu imale bilo kakve poderotine.

To bi moglo značiti da je Dragičević vučen po cesti; Čak postoje informacije da je te noći viđeno kako “njih petnaestak vuku nekoga po cesti”; Da li je nakon toga bačen u rijeku ili odvučen negdje, saznaćemo kada se objavi Tačno Vrijeme Smrti!!! 

Sramno ponašanje Darka Ćuluma, direktora Policije RS
Direktor policije RS Darko Ćulum izjavio je 29.03. da je drugi obdukcioni nalaz tijela Davida Dragičevića potvrdio navode iz prvog nalaza vještaka. Ćulum je tada još rekao da su ta njegova saznanja nezvanična, čime je dodatno obrukao MUP RS, jer najviši funkcioneri te institucije nikako ne bi smjeli da se pozivaju na nezvanične informacije, već da daju istinite informacije.

Ćulum je slagao javnost, jer je drugi obdukcioni nalaz jedino potvrdio da je Smrt Davida Dragičevića nastala utapanjem i ništa više od toga. Sve druge nalaze, od povreda, pa do Vremena smrti, stručnjaci sa VMA, trebalo bi da potvrde nakon detaljno sprovedenih ispitivanja.

Ćulum i drugi visoki funkcioneri MUP RS žele cijeli slučaj da razriješe “Utapanjem” i, nažalost, uopšte ih nije briga kako je do Utapanja došlo. A to je Ključno za cijeli ovaj slučaj.

Takođe, morbidno je i odvratno da su visoki funkcioneri MUP-a RS pokušali kriminalizovati Davida Dragičevića, tvrdeći da je opljačkao Kuću na Laušu.

Kada se pažljvo pogleda Klip 4, na kojem je Osoba (za koju MUP RS tvrdi da je David), izlazi iz Kuće, izvan svake razumne sumnje, može se utvrditi da ne nosi laptop. A iz MUP-a su saopštili da je u Kući na Laušu ukraden, između ostalog, i laptop.

Takođe, vidi se na Klipu 1 (02h 42 minuta) da je Osobi (za koju MUP RS tvrdi da je David Dragičević) upaljen telefon, da gleda u njega, ali tada je njegov mobilni već bio nedostupan.  

Šta ako je Kuća na Laušu pokradena da bi se Davidu ukradene stvari stavile u džepove, kako bi se isfingiralo da je pljačkaš?!! Nakon toga je bačen u vodu, ali kada to se ne može znati, dok patolozi ne utvrde Tačno Vrijeme Smrti!!!

Oko Kuće na Laušu mnogo je spekulacija, ali je sasvim sigurno da u vremenu od 02h 52 minuta do 03h 42 minuta David Dragičević teško da je mogao biti u toj Kući?! Bar ne svojom voljom!

Ne želim da objavim ime vlasnika kuće iz razumljivih razloga.

Narkotici
Umorenog Davida Dragičevića nisu htjeli samo kriminalizovati, već predstaviti i kao uživaoca teških droga. Stoga su se pojavile informacije da je Kobne noći koristio LSD i marihuanu.

Konsultovao sam stručnjake za narkotike iz Beograda i na moje pitanje “Kako se LSD može otkriti u truplu utopljene osobe, čije je tijelo u vodi provelo sedam dana” odgovoreno mi je “Samo DNK analizom”.

Takva analiza nije urađena prilikom obdukcije tijela Davida Dragičevića.

Iznesene tvrdnje o LSD-iju su nesitinite.

Međutim, bitno je naglasiti, ne mijenja na stvari i da su (a nisu) tačne spekulacije o narkoticima, jer se ne smije dozvoliti Hladnokrvna Brutalna Egzekucija Nikoga, samim tim ni dvadesetjednogodišnjaka, ko god da je ta Osoba, kakva god da je, čime god da se bavi, šta god da konzumira - od cigareta, alkohola, pa do narkotika!!! (nastaviće se)





Zolja: Dio Obračuna unutar vladajuće stranke

piše: Slobodan Vasković

U petak naveče (30.03.) zoljom je pogođena zgrada “Euroherca”, koja se nalazi na Istočnom tranzitu u Banjaluci.

Pogođen je 9. sprat, a u eksploziji, na sreću, nije bilo povrijeđenih.

Ostaci zolje pronađeni su pored jedne od ograda u blizini zgrade na koju je ispaljena zolja, javili su mediji.

Zgrada “Euroherca” udaljena je od zgrada Vlade RS nekoliko stotina metara (vazdušnom linijom) i Napadač je mogao pogoditi i zgradu Vlade RS, odnosno njenih institucija, koje su smještene u Poslovnoj zgradi “Integra”!

Toliko o sigurnosti institucija Republike Srpske.

Odmah nakon napada na zgradu “Euroherca”, Specijalna policija rasporedila se oko zgrade Vlade RS, ali i oko zgrade Mileta Radišića, vlasnika firme “Grand trade”.

Prema mojim informacijama, u zgradi “Euroherca” prostore posjeduju/iznajmljuju brojne institucije i firme - grupacija “Agram”, Klinika “Sunce”, OSCE, kladionice “Mocart”... 

Nezvanično se tvrdi da u zgradi prostorije posjeduje i jedna iz grupacije firmi okupljenih oko “MG Minda”, čiji je vlasnik Mladen Milanović Kaja.

Kajine firme su izgradile zgradu “Euroherca”, tvrdi se da ona nije u njegovom vlasništvu, ali se, isto tako, tvrdi i da taj tajkun iz Mrkonjić Grada, ima dio vlasništva u tom objektu. 

Napadač je, kako izgleda, svjesno ciljao 9. sprat. 

Kaja je izuzetno blizak Zoranu Tegeltiji, ministru finansija.

U javnosti su se odmah pojavile spekulacije da je napad na zgradu “Euroherca” posledica raspisivanja tendera UIO za kupovinu objekta u Banjaluci. 

U prilog tome ide i raspoređivanje “specijale” oko Radišićeve zgrade.

UIO je 27.03. ove godine raspisala tender za nabavku poslovne zgrade.

Vlasnici “Euroherca” su uspjeli izdati samo 20 posto prostora, dok je ostatak prazan.

Objekat, koji bi zadovoljio potrebe UIO, u Banjaluci posjeduju samo Radišić i “Euroherc”, a da li je to bio motiv napada, zaista je teško tvrditi.

Motiv napada mogli bi biti i neraščišćeni računi oko kupovine “Bobar osiguranja”, koje je postalo dio “Atos osiguranja”, čiji je vlasnik, takođe, Mladen Milanović Kaja.

Prema informacijama koje posjedujem, na tom poslu su ostali “kratki” tri miliona KM raniji vlasnici “Bobar osiguranja”.

Jedino što je izvjesno je da je Napad na zgradu, prema informacijama kojima raspolažem, samo dio Obračuna unutar vladajućih struktura, njene najveće stranke, i da će se nastaviti. 

Nakon Umorstva Davida Dragičevića, koje se prikriva iz vrha MUP-a RS; Napada zoljom u širem centru Banjaluke, jasno je da je bezbjednosna situacija u ovom gradu teško narušena.


Jasno je i da je vlast pogubila brojne konce, koji su sada u rukama Organizovanih kriminalnih Grupa, što su, sve ove godine, bile alatka Režima.  

Istraga protiv Pendeš, Ante Jeleča, Ive Mire Jovića… zbog nanošenja štete od cca 700.000 KM

piše: S.V.

Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH, ponovo je pod istragom. Ovaj put zbog nezakonitog iznajmljivanja vojne imovine, potvrđeno mi je od izvora u Tužilaštvu BiH.

Moji izvori navode da je Pendešova, zajedno sa još deset lica, nanijela štetu od cca 700.000 KM, tako što je vojnu imovinu u Zvorniku, potpuno nezakonito, izdala jednoj tamošnjoj firmi.

Ta firma je, nakon toga, dalje prometovala tu imovinu, odnosno izdala je drugom subjektu pod zakup, za mnogo veću sumu novca, nego što je plaćala Ministarstvu odbrane.

Pomenuta imovina nikako se, po zakonu, nije mogla iznajmiti, tvrde moji sagovornici.

Osim Pendešove, krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Ante Jeleč, bivši komandant Oružanih snaga BiH, potom Ivo Miro Jović, nekadašnji član Predsjedništva BiH, koji je bio posrednik u cijelom poslu, te još osam lica.

Zastrašivanje i ignorisanje kao “preventiva” protiv objektivnog informisanja

Novinska agencija BETA i Medijski Centar Beta sa partnerima TV Telma,KosovaLive360 i Slobodan Vaskovic u regionalnom projektu #SuProMediazaštite medijskih sloboda Safe Journalists


Samo u  poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je najmanje deset slučajeva vređanja, pretnji, čak i smrću ili jednostavno sprečavanje novinara u obavljanju njihovih svakodnevnih obaveza. Glavni inicijatori su uglavnom bili zvaničnici kosovskih institucija, njihovo obezbeđenje ili takozvani jaki biznismeni koji su ili deo politike ili imaju jake interesne veze sa samim političarima.

Pre nekoliko dana, novinari online medija “Insajderi”, poznatog po istraživačkom novinarstvu dobili su pretnje smrću jer su došli do skandaloznog saznanja  - da je  Kompanija “Euro Ida” iz Orahovca, uvozila pokvareno meso, staro i više godina, od belgijske kompanije “Vavida”. 
“I ja za sebe kažem da sam budala, da vam j…m majku. Uzeću kalašnjikov i doći ću sve da vas izrešetam i da odem u zatvor. Ali, prvo ću izaći pred novinare, slušaj me šta ti kažem”, zapretio je Anton Jupa, vlasnik kompanije.


Parim Oluri, direktor “Insajderi” kaže da nisu uspeli ne samo da od nadležnih institucija, uključujući i carinu, dobiju informacije o imenima kompanija koje su uvozile pokvareno meso, nego i da ih nakon saznanja da se vlasnik te kompanije nalazi u bekstvu, policija nije kontaktirala i ponudila barem fizičko obezbeđenje objekta u kojem se nalazi redakcija. 
“Ubeđen sam da političari koriste Policiju Kosova kao privatnu kompaniju za privatno obezbeđenje, za njihovu ličnu bezbednost. Kada je reč o novinarima, verujem da im se ne sviđa da se novinari osećaju sigurno. U trenutku kada novinari nemaju osećaj sigurnosti da izveštavaju,  broj osetljivih informacija i istraživanja opada i to je ono što odgovora političarima. Da pronađu način da uplaše novinare kako oni ne bi objavili svoja istraživanja. A jedan od njih je neaktivnost Policije Kosova,” kaže Oluri.

Oluri tvrdi da svaki uspešan biznismen na Kosovu ima jake veze sa političkim vrhom, koji ih brani ćutanjem nakon izveštavanja o raznim slučajevima, skandalima.
“Imate li neko drugo pitanje?”, često se može čuti i na konferencijama za štampu visokih kosovskih zvaničnika, čime potvrđuju nespremnost da daju odgovor javnosti na određeno škakljivo pitanje ili problem. U stvari, pozivi novinara na konferencijama za štampu, najčešće završavaju samo izjavom nekog zvaničnika, bez mogućnosti da novinari postavljaju pitanje, ali i indirektnim pritiskom na medije da tu izjavu objave. 


Petrit Čolaku, istraživač u Asocijaciji novinara Kosova smatra da se novinari poslednjih meseci suočavaju sa brojnim poteškoćama u obavljanu svog posla, ali i otvorenim pretnjama.
“Što je još gore, sada kada se promenila Vlada, došlo je do još veće netrpeljivosti prema medijima, prema novinarima. Tako imamo slučaj poslanika Bek Berishe koji je pretio jednoj novinarki i rekao ako još jednom budeš pisala zadesiće te „to i to”’, ili imamo slučaj poslanika, našeg bivšeg kolege Miljaima Zeke koji je zloupotrebio skupštinsku govornicu i verbalno linčovao novinare zarad  ličnih interesa,” kaže Čolaku.


Saranda Ramaj, novinarka dnevnog lista “Koha Ditore”  doživela je da predsednik parlamenta Kadri Veselji ne samo što nije odgovorio na pitanje vezano za jedan tender Ministarstva zdravlja, već je bila izložena i njegovim uvredama.
“Usledio je njegov napad da sam ispolitizovana novinarka i zatim je nastavio sa drugim uvredama, kako nije dobro da ja nanosim štetu sistemu, nanosim štetu zdravstvu. Mislim da je to bila namera da me diskredituje pred kolegama. Međutim, ponašanje gospodina Veseljija, nije mi ostavilo neki utisak, jer smo navikli na njega i ponašanje njegovih kolega, posebno iz Demokratske partije Kosova, prema novinarima grupe ‘Koha’ u kojoj sam i ja. Napadali su nas ili  povezivali sa interesnim grupama  kad god  im se nisu sviđala naša pitanja ili izveštavanja” kaže Ramaj.


Premijer Ramuš Haradinaj, koji je i kao poslanik opozicije, ali i po dolasku na čelo Vlade bio otvoreni protivnik Sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom, smatrajući da njime Kosovo gubi preko osam hektara teritorije, u nedostatku odgovora je na podsećanje novinara da eksperti i predstavnici  međunarodne zajednice ne misle tako, odgovorio:
“Većina  vas ili ne zna  da čita engleski ili ne shvata šta su rekli. To je vaš problem. Nemam neki komentar. Vi izveštavate, a ne znate šta izveštavate, verujte mi. Idite malo više u školu, vidite šta će vam reći,” rekao je Haradinaj.


Flutura Kusari, ekspert za medijska prava i slobodu izražavanja smatra da je Vlada Ramuša Haradinaja, jedna od malobrojnih Vlada koja je u tako kratkom vremenu uputila veliki broj optužbi na račun novinara.
“Počela je (vlada - n.p.) da optužuje novinare i veoma je malo otvorena prema novinarima, bilo u vezi pristupa javnim dokumentima ili drugim informacijama. Uprkos činjenici što je imenovala nekoliko ključnih osoba za komunikaciju sa medijima kada je reč o  pitanjima  od javnog  interesa, međutim te osobe ne pružaju nikakve odgovore. Ova Vlada je daleko od onoga kako treba da izgleda jedna transparentna vlada,” kaže ona.


Kusari takođe ističe da direktne ili indirektne optužbe na račun novinara nisu slučajne, već naprotiv, dobro smišljene sa namerom da se umanji kredibilitet u javnosti onih novinara koji su kritični prema Vladi.


Decembra prošle godine Vlada Haradinaja je usvojila dokument kojim se reguliše rad  Službe za odnose Vlade sa javnošću, koji je imao za cilj da  poboljša komunikacije sa medijima i javnošću. U dokument je uključen  i jedan broj predloga novinara, među kojima i preporuka da se objavljuje što veći broj dokumenata na zvaničnoj vladinoj veb stranici, a  u cilju povećanja transparentnosti, kao i da zvaničnici kosovskih institucija ne koriste društvene mreže kao zamenu za konferencije za štampu.



петак, 30. март 2018.

Ključna Pitanja: Ko je zaista bio u Kući; Ko je prebio Davida tupim predmetima; Kako je dospio u vodu; Vrijeme Smrti i zašto MUP iznosi neistine

piše: Slobodan Vasković

MUP RS se teško obrukao, doveo u situaciju da bude optužen za prikrivanje teškog krivičnog djela; Potom i za svjesno kriminalizovanje Osobe koja je, po svemu sudeći, brutalno prebijena i potom bačena u vodu, nakon čega je smrtno stradala i još dugi niz drugih nedjela.

Žurba Vrha policije da samo dva dana (26.03.2018.), nakon što je nađeno tijelo Davida Dragičevića (24.03.2018; nestao u noći sa 17/18.03.2018.), iziđe u javnost i optuži ga da je pljačkaš je ispod svakog profesionalnog i ljudskog nivoa. Morbidno je.

Uz to, njihovo istrajavanje na laži da “nema elemenata krivičnog djela” (iako je obdukcijom utvrđeno da je udaran “tupim predmetima”, što jeste krivično djelo, samo po sebi); Da se “utopio”, iako nisu utvrdili kada je i kako pao u vodu, niti je utvrđeno tačno Vrijeme Smrti (što je ključno za ovaj slučaj), niti je utvrđeno kako su mu nanesene povrede i čime…, otvara ogromne sumnje da nije samo diletantizam dijela istražilaca u pitanju.   

Zbog toga, posebno zbog prikrivanja činjenica da su u Kuću, koja je navodno opljačkana Kobne noći, ušle još dvije osobe, osim Lica, za koje MUP RS tvrdi da je David Dragičević, sve informacije koje je saopštila ta institucija teško se mogu prihvatiti istinitim, već samo manipulativnim: Mješavina neistina, poluistina i poneke istine.

Da bi se ovaj slučaj razriješio esencijalno je razjasniti Četiri Situacije: Šta se tačno desilo u Kući/oko Kuće u navedenih 50 minuta, Ko je sve ušao u Kuću i kojim povodom; Čime su nanesene povrede Davidu; Način na koji je dospio u vodu i tačno Vrijeme Smrti, što je i zakonska obaveza patologa, koju on nije izvršio.

Kuća
Vrh MUP-a RS je ustvrdio da je David Dragičević provalio u Kuću u naselju Lauš u Kobnoj noći u 02 časova i 52 minuta, a napustio je u 03 časova i 42 minuta, što svjedoči da je u njoj ili oko nje proveo 50 minuta!

Vrh MUP-a RS nije saopštio da je četiri minuta iza Davida (ako je to uopšte bio David) ušla još jedna Osoba (02 časova i 56 minuta), a u 03 časa i 09 minuta i Treća Osoba.

Snimci koje sam objavio potvrđuju navedeni tajming, a četvrti Klip svjedoči da je Osoba, za koju je MUP ustvrdio da je David, taj prostor napustila u 03 časa i 42 minuta!

Ako Osoba koja prva ulazi u Kuću zaista jeste David, ostaje otvoreno pitanje kako Druge dvije Osobe, koje su, nesporno, stanovnici te kuće, nisu primijetili provalu/provalnika i odmah alarmirali policiju?!

Provala je prijavljena 18.03.2018. oko podne.

Naravno, postoji mogućnost da se Osoba, za koju MUP RS tvrdi da je David, pritajila jedno vrijeme iza kuće i da je, nakon ulaska njenih vlasnika, izvršila provalu!!!

Ta mogućnost postoji, ali se mora dokazati; Kao što se mora razjasniti i zašto pas nije lajao, kada je Nepoznata osoba prišla kući!!! I ko i zašto pali svjetlo u prolazu (Klip 4) kada je Osoba već na ulici/odlazi - Da li je to učinjeno zbog kamere?! 

Postoji i mogućnost da su vlasnici Kuće zatekli osobu kako pljačka pa se teško sukobili sa njom, što bi, jednim dijelom, obrazložilo zbog čega ta Osoba hramlje, nakon što izlazi iz Kuće.

Naravno, ta Osoba mogla se povrijediti i tokom boravka u Kući/oko nje!

Čak i da Osoba koja prva ulazi u Kuću jeste David, i da jeste opljačkao Kuću (što je gotovo nerealno) to ni dalje ne razjašnjava način na koji je dospio u vodu, način njegove smrti, ni njeno vrijeme, kao ni povrede, koje je imao po cijelom tijelu. I koje su nanesene tupim predmetom, a potrebno je otkriti ko ih je nanio i čime.

Šta ako Osoba koja prva ulazi u Kuću nije David?!
Međutim, šta ako Osoba, koja prva ulazi u Kuću, nije uopšte David Dragičević?!

MUP nije saopštio da je izuzeo bilo kakve dokaze iz Kuće (otisci prstiju, ostale materijalne dokaze…) i dokazao da to zaista jeste bio David.

Ako Osoba koja prva ulazi u Kuću u 02.52. i iz nje izlazi u 03.42 časova nije David Dragičević, onda je MUP RS dodatno teško obmanuo javnost i na djelu je, nesporno, Prikrivanje zločina, veoma širokih razmjera. 

Jer je u tom slučaju sva priča oko Kuće, koju je plasirao MUP RS, samo Odvlačenje Pažnje!!! Kao što je to Kriminalizacija Davida u prvom slučaju (ukoliko je On zaista bio u Kući)!

Razog za to bilo bi prikrivanje stvarnih događaja te noći koji su doveli do smrti Davida Dragičevića, po svemu sudeći njegovog Ubistva.

Jednostavnije rečeno, ako David nije bio u Kući u navedeno vrijeme, sasvim je realno da je već tada bio likvidiran ili, pak, premlaćivan, pa potom likvidiran na sasvim drugom mjestu u Banjaluci. 

Da li zbog toga nije rečeno Tačno Vrijeme Smrti?!

Bilo bi to i svjedočanstvo da neko iz samog Vrha MUP-a RS već danima vodi Velliku Akciju Prikrivanja Zločina!

Odgovori neophodni
Nije mi cilj da ikog direktno optužim za ubistvo/učešće u njemu/njegovo prikrivanje, ali je ponašanje dijela Vrha MUP-a RS u tolikoj mjeri neprofesionalno, prepuno grešaka, rupa u radnjama i izjavama, (svjesno) amatersko, vrlo manipulativno…, u jednom dijelu i morbidno…, da stvara orgoman broj sumnji u njihovo djelovanje i nekolicinu pojedinaca iz vrha te institucije teško kompromituje.

Isto tako nije mi cilj da za bilo šta optužim vlasnike Kuće, jer ne bilo preveliko iznenađenje da su i oni, na neki način, možda predmet manipulacije.

Na njih i njihovu Kuću ukazano je iz MUP-a RS i to je bitno naglasiti. Na taj način, oni su dovedeni u žižu interesovanja, tako da bi i njihov primarni cilj trebalo biti razjašnjenje dešavanja u i oko Kuće.

Cilj mi jeste učiniti sve da se ovaj slučaj razriješi i da se utvrdi tačan način smrti Davida Dragičevića - da li je pretučen, pa bačen u vodu, gdje se udavio, da li je pretučen pa udavljen u vodi ili je sve samo splet tragičnih okolnosti (iako je ova treća mogućnost sada već samo u domenu teorije); Cilj mi jeste da se utvrdi Tačno Vrijeme Smrti; Cilj mi jeste da se utrvdi težina povreda nanesenih Davidu i mehanička sredstva kojim su one nanesene. I ko mu ih je nanio i zašto.

David Dragičević imao je samo 21 godinu, postoje opravdane sumnje da je ubijen, zbog toga se nikako ne smije dozvoliti da se ovaj slučaj bez detaljnog razrešenja i preciznih objašnjenja svih spornih činjenica adaktira. (nastaviće se)