петак, 31. октобар 2014.

RašomonPiše: Slobodan Vasković


Političke vode su još premutne, ali neki obrisi su vidljivi. Ključna stvar je da u ovom trenutku nijedan politički blok u Republici Srpskoj nema skupštinsku većinu od 42 poslanika.

Milorad Dodik spinuje javnost neistinama, najavljuje mandatara, čije ime ne saopštava; najavljuje nastavak saradnje sa DNS-om i socijalistima, koji nije siguran; kontaminira javnost dezinformacijama, hineći snagu koja ne postoji, autoritet kojeg nema i kredibilitet, kojeg nikad nije ni imao.

U njegovim redovima se talasa, strah izbija poput gejzira, napadi na Savez za promjene su sve slabiji, otužniji, a sjetili su se čak i zaštite institucija, koje je upravo Režim poništio, ostavljajući od njih tek konture, dok je svu vlast isisao u neformalne centre moći - kafane kraj dvorane Latkašima i restoran „Kej“ kraj Vrbasa.

Savez za promjene, za razliku od Režima, vrlo strpljivo gradi svoju priču i vrlo temeljno, za sada, neutrališe sve Režimske spinove o sigurnoj većini i kontinuitetu vlasti.

Ako bih procjenjivao ko je u ovom trenutku bliže vlasti, usudio bih se reći da je Savez za promjene manje daleko od nje nego što je to SNSD.

Prava bitka na nivou RS tek slijedi, a DNS i socijalisti (ili svaka od ovih stranaka ponaosob) su u najvećoj dilemi: biraju između podrške Dodiku, koja istovremeno znači i izolaciju, nasilje i rušenje preostalih kontura institucija ili Savezu, koji u ovom trenutku može ponuditi izlazak iz izolacije i napore na zaustavljanju daljeg propadanja društva.  

Činjenica koja može značajno opredijeliti DNS i socijaliste jeste da su SNSD i Dodik u slobodnom padu, koji je nezaustavljiv.

Na nivou BiH je manje mutno, nego na nivou RS.
Vidljiviji obrisi ukazuju da je i u toj ravni Savez za promjene manje daleko od vlasti, nego što je to suprostavljeni politički blok.

Dodik je napravio, po SNSD neoprostivu i glupu grešku, proglašavajući „osovinu“ sa HDZ-om.
Na taj način on je sebe i Dragana Čovića od političkog inaugurisao u bezbjednosni problem, što je mnogo opasniji nivo.

Podržavanje formiranja trećeg entiteta, kojeg otvoreno zastupa Čović, nikako ne ide u prilog Dodikovim ambicijama da participira u Savjetu ministara BiH. Nijedna bošnjačka stranka, koja drži do sebe, neće prihvatiti da bude točak na „osovini“, čija je politika dezintegracija. I to brutalna.

Uz to, „osovina SNSD-HDZ“, koja u parlamentu BiH od 42 poslanika ima deset, nije ni čačkalica spram bloka čije je realno formiranje, a koji bi činili SDA, SDS, PDP/NDP, DF, HDZ 1990, ASDA i koji broji 23 poslanika.

Ta 23 poslanika su dovoljna i za većinu i za formiranje Savjeta ministara, i bez SNSD-a i bez HDZ-a, i bez prevelikih mogućnosti opstrukcija u oba doma parlamenta BiH.

Kada se Čović suoči sa ovom činjenicom, „osovina“ sa Dodikom se, izvan svake razumne sumnje, i njemu učini nepotrebnom, štetnom i suprotstavljenom hrvatskim interesima.

Čović hoće još određeno vrijeme šlepati Dodika, ali je već sada svjestan da je njihov osovinski blic krig propala stvar.

Kako vrijeme bude odmicalo, on će sve više uočavati da je Dodik već sve dao što je mogao dati za hrvatske nacionalne interese i da je vrijeme da se Hrvati, čitaj HDZ BiH, okrenu drugim partnerima.

Nova afera-stari akteri: Škrbić, Bogdanić i Stanetić otimaju 40 dunuma u centru Banjaluke

Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić, kum Milorada Dodika i grobar zdravstva Republike Srpske, na odličnom je putu da otme 40 dunuma gradskog građevinskog zemljišta u najstrožem centru Banjaluke. Riječ je o zemljištu na kojem se trenutno nalazi Hirurgija, koja treba da bude preseljena na Paprikovac, nakon što se završi dogradnja Univerzitetske bolnice Banjaluka. Tako će se osloboditi plac na kojem se trenutno nalazi.

Zemljište koje Škrbić hoće da otme, prema cijenama Grada Banjaluka, vrijedi 32 miliona maraka (m2 košta 800 KM), a stvarna vrijednost tog ogromnog placa je najmanje 40 miliona KM.

Velika akcija preuzimanja tog zemljišta je u toku, a Škrbićevi „vojnici“ u tom nezakonitom poslu su Dragan Bogdanić, aktuelni ministar zdravlja i Mirko Stanetić, direktor Univerzitetske bolnice Banjaluka.

Platforma preko koje će se oteti 40 dunuma zemljišta jeste Ugovor o  izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka, koji je (bivši KBC) Univerzitetska bolnica potpisala sa njemačko -srbijanskom firmom „Lindner“.

Firma, čija je vrijednost sto maraka, dobila posao od 10,3 miliona
Za nastavak priče i razumijevanje načina na koji Škrbić&co žele da opljačkaju Grad Banjaluku, od ključne važnosti je nekoliko činjenica: Ugovor je potpisan sa njemačko-srbijanskom firmom „Lindner“ („Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“, Njemačka).

Međutim, taj Ugovor (prema ugovoru) preuzima firma “Lindner” iz Banjaluke, koja nije ni postojala tokom trajanja tendera i pregovaračkog postupka (koji su vodile „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“), već je osnovana 08.07.2014. godine.

Taj dan „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ je u Banjaluci osnovala “Lindner” d.o.o. Banjaluka, a odgovorno lice je Vojislav Popović iz Srbije.

Osnivački ulog je 100 (sto) maraka (matični broj firme je 57-01-0281-14), što je zaista nevjerovatno, jer je firma vrijedna sto maraka preuzela/dobila posao težak 10,3 miliona maraka, bez PDV-a.

Zašto je važan 08.07.2014. – dan kada je osnovan “Lindner” d.o.o. Banjaluka? Zato što je taj isti dan Mirko Stanetić potpisao sa „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ Ugovor o  izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka.

Kako je moguće da firma, čija je vrijednost sto maraka (ne mogu za te pare kupiti ni tri lopate), izgradi objekat vrijedan 10,3 miliona KM, iako nema nijedne građevinske mašine, a ni lopate?
Izvodljivo je, jer je ta firma samo pokriće da se u posao uvede „Marković invest“, čiji je vlasnik Rade Marković, kum Ranka Škrbića.

Rade Marković bio je sve vrijeme prisutan pregovorima između menadžmenta Bolnice i „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“, iako nije ni na koji način bio vezan za tender, na koji se njegova firma nije ni prijavila. Marković je ključan, jer će se preko njega, obaviti sve nezakonite transakcije.

Banjalučka firma „Lindner“ je već preuzela ugovor na sebe, što je potpuno nezakonito, jer uopšte nije učestvovala na tenderu.

Veoma bitna činjenica jeste i klauzula  da Univerzitetska bolnica mora da nabavi bankarsku garanciju za izvršenje ovog Ugovora. I da tu garanciju dodatno osigura hipotekom na zemljište na kojem je sada Hirurgija. Krenimo redom.

Ugovor
Mirko Stanetić potpisao je štetni ugovor sa firmom „Lindner“ 08.07.2014. godine, (kojim je RS već oštećena za najmanje tri miliona maraka).
Vrijednost Ugovora je 10,3 miliona KM, i to bez PDV-a, a sa izmirenjem te obaveze on iznosi 12.126.701,33 KM.

Bivši (i zadnji) direktor KBC Banjaluka Duško Račić odbio je da potpiše ugovor sa „Lindnerom“, smatrajući da su njihovi zahtjevi previsoki i štetni i da cijeli posao ne vrijedi više od 9 miliona KM. Račić je zbog toga smijenjen, kao i zbog zahtjeva da KBC ne izdaje bankarsku garanciju „Lindneru“.

Upravo taj uslov prihvatio je Račićev nasljednik Mirko Stanetić, što je, uprkos potpisanom ugovoru, spriječilo bilo kakav početak radova.

Univerzitetska bolnica Banjaluka (nekadašnji KBC) ne može ni od jedne banke da dobije bankarsku garanciju, jer je u teškoj dubiozi. U ugovoru je precizirano da počinje da „važi kada Bolnica obezbijedi bankarsku garanciju“. Kako nije obezbijeđena, ugovor je, defakto, nevažeći.

Ovaj uslov izvođača radova, ponižavajući je po Vladu RS, koja je zaključkom od 8. maja 2014. zadužila KC da zaključi ugovor s “Lindnerom”. U zaključku se navodi da će se “sredstva u iznosu 12.030.464,97 KM, ali bez PDV-a, obezbijediti u Bužetu za 2015. godine, u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”. (Sa PDV-om je to 14.075.644 KM).

Njemačko-srbijanska firma “Lindner” nije se uopšte obazirala na Zaključak Vlade RS, jer je cilj bio onih 40 dunuma sa početka priče.

Stanetić je, uz dozvolu nadležnog ministarstva i iste te Vlade RS, potpisao ugovor sa klauzulom o obaveznoj bankarskoj garanciji.

Kako je Stanetić potpisao ugovor sa “Lindnerom” 08.07., jasno je da ne mogu da dođu do garancije više od tri mjeseca (jer je nisu dobili ni do zaključenja ovog teksta).

“Dobićemo bankarske garancije za dva tri dana, a onda ćemo krenuti sa radovima”, izjavio je Ministar zdravlja Dragan Bogdanić 31.07. u emisiji “Krug”, koja se emituje na RTRS-u.

Bogdanićeva dva-tri dana produžili su se na cijelih tri mjeseca.

Bankarska garancija je put do hipoteke
Tu i jeste kvaka: I ne želi se dobiti bankarska garancija, bez njenog osiguranja hipotekom na 40 dunuma zemlje u centru Banjaluke. Preciznije, cijeli posao je složen da se otme to zemljište.

Zato sada “Lindner” od Bolnice zahtijeva da, kao garanciju za izvršenje posla, stavi hipoteku na onih 40 dunuma, na kojima se nalazi Hirurgija. Koja će, biti preseljena na Paprikovac.

Nakon što se to učini, dalji hodogram je jasan: Bolnica neće plaćati “Lindneru” za urađene građevinske poslove, niti će to činiti Ministarstvo zdravlja, koje je vlada RS obavezala Zaključkom iz maja ove godine.

Nakon toga će “Lindner” aktivirati bankarsku garanciju, obezbijeđenu hipotekom i preuzeti zemljište na kojem se nalazi Hirurgija. Jednostavno, efikasno i u skladu sa ranijim “ručnim radovima” čelnih ljudi Režima, koji nastavljaju da otimaju preostale vrijednosti.

Nakon ove kriminalne gimnastike, 40 dunuma supervrijednog zemljišta u centru Banjaluke pripašće firmi “Lindner”, iza koje stoje Rade Marković i Ranko Škrbić.

Dug bolnici
Rade Marković je vlasnik firme “Marković invest” koja je izvodila niz radova za KBC Banjaluka.

Ta firma bila je angažovana u izgradnji prve faze Južnog krila nekadašnjeg KBC-a Banjaluka i to u vrijeme prvog mandata Mirka Stanetića.

Stanetić je za direktora (bivšeg) Kliničkog Centra Banjaluka, Vlada RS imenovala 26.06. 2014. godine.
Stanetić je imenovan umjesto Duška Račića, koji je odbio da potpiše štetni ugovor sa firmom “Lindner”, zbog čega je smijenjen.

Stanetiću je ovo drugi mandat, jer je već bio direktor, a smijenjen sa te pozicije decembra 2011. godine.

Marković je tada ostao dužan KBC-u 270.000 KM.

Bogdanić ucjenjuje Stanetića
Stanetić je bez odluke Vlade RS, kao osnivača Univerzitetske bolnice /KBC Banjaluka, prepisao imovinu na Zavod za trasfuzijsku medicinu RS (zgrada u krugu hirurgije, prema kružnom toku i nešto zemlje oko nje), što je krivično djelo.

Taj Stanetićev nezakoniti akt dopao je u ruke ministra Dragana Bogdanića, koji je u potpunoj funkciji Ranka Škrbića.

Sada Bogdanić ucjenjuje Stanetića tim dokumentom i ultimativno zahtijeva od njega da za bankarsku garanciju stavi pod hipoteku zemljište na kojem je Hirurgija.

Stanetić će, izvan svake razumne sumnje, dati hipoteku na zemljište Hirurgije. I tako omogućiti da za 10,3 miliona KM, na koliko je potpisan Ugovor o izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka, “Lindner” (čitaj Rade Marković i Ranko Škrbić), dobije zemlju Hirurgije vrijednu 40 miliona maraka.

To je bio plan od početka i zato je Duško Račić morao da bude smijenjen.

Pljačka u režiji Čelnika Režima se nastavlja!

четвртак, 30. октобар 2014.

DNS između SNSD-ovih "krimolovaca" i Saveza za promjene

 
Piše: Slobodan Vasković

Najveći gubitnik na opštim izborima 2014. godine, uz SNSD, je Demokratski narodni savez Marka Pavića.

U samoj kampanji, kao i u vremenu prije nje, ponavljali su da će sigurno osvojiti 12 mandata. Napravili su koaliciju sa Naprednom Srpskom i Radikalnom strankom i osvojili 8 mandata.

Ako se isključe 3 mandata, od kojih dva pripadaju SNS-u Adama Šukala i jedan radikalima Dragana Đurđevića, DNS-u ostaje na 5 osvojenih mandata što je manje nego 2010. godine. U starom sazivu parlamenta RS, DNS je imao šest mandata, što znači da su 12. oktobra osvojili jedan manje.

To je značajan pad, što je potvrdio i njihov koalicioni partner Šukalo, koji je nedavno izjavio da je DNS-ovoj koaliciji njegova stranka donijela jednu trećinu glasova.

Izbori su pokazali da je Marko Pavić potpuno prevaziđen političar.
Nije problem samo broj mandata, već što je ta partija interesna sekta, bez jasno definisane politike.

Iako su godinama na vlasti i rukovode moćnim ministarstvima, rezultat im je jako loš i zahtjeva da se Marko Pavić povuče sa čela stranke. Što se, naravno, neće dogoditi.

Pavić i Nedeljko Čubrilović najveći su krivci za katastrofalan rezultat. On bi bio još gori da na mnogim mjestipa o opštini Prijedor nisu organizovali „Bugarske vozove“, „grupno glasanje“ (Pavićev tajkun Vojo Miletić se javno hvali kako je dirigovao sa donošenjem ličnih karata i zaokruživanjem DNS kandidata) i druge izborne delicije.

Nedeljko Čubrilović imao manje 1500 glasova u odnosu na 2010. godinu, što je dodatni pokazatelj lošeg rada i rezultata.

Jedno od najvažnijih postizbornih pitanja jeste da li će koalicija DNS-SNS-SRS (Đurđević) opstati. Djeluje to prilično neizvjesno, iako Šukalo tvrdi da on sigurno ne ide iz koalicije, dok Đurđević lagano otvara vrata i za druge varijante.

Ma šta ko od njih u ovom (još uvijek veoma „mutnom“ trenutku) govorio, činjenice kažu da Šukalo, koji je mlad političar, nema ama baš nikakve dodirne tačke sa Pavićem i njegovim doživljajem politike.

Šukalo javno zastupa evropske vrijednosti, a Pavić nikada nije spomenuo evropske integracije. Uz to, Pavić je tipičan primjer političara komunističko - obavještajnog profila i veoma se dobro snalazi u prodaji magle, a najbolje u zloupotrebi javnih dobara.

Ako se Šukalo ne odmakne od Pavića, ući će u „sistem šatora i dobre jagnjetine“, što mu baš i ne garantuje prosperitet.


Ni Pavić nema uopšte izbora, osim da se odmakne od SNSD-a. Zadnja mu je prilika da se pokuša spasiti od ogromne odgovornosti za otimačinu javnih dobara i finansijsku, ekonomsku, privrednu i svaku drugu devastaciju Republike Srpske.

Koaliranje sa Savezom za promjene za Pavića znači mogućnost da u narednom periodu, sva pitanja o kriminalu i pljački prebaci u dvorište SNSD-a. U tom periodu trebalo bi da sprovede unutarstranačke izbore i prepusti nekom mlađem (na primjer Šukalu) da vodi partiju.

Šukalo je u koalicionoj priči sa DNS-om potpuno nadigrao Pavića i javno pokazao sve njegove slabosti i potrebu promjene u vrhu DNS-a.

Svaka Pavićeva dalja kombinacija sa SNSD-om će imati teške posljedice po DNS, jer su na redu krivične prijave za njega i njegove ljude; prvenstveno se to odnosi na Nedeljka Čubrilovića.

U ništa boljoj situaciji nisu ni DNS-ovi igrači iz sjene: Novak Kondić, Stanko Stanić, Ranko Travar...

SNSD, ukoliko uspije formirati Vladu RS, mora, preko organa gonjenja, početi da hapsi odgovorne za propast RS, kako bi pokušao da amortizuje socijalno nezadovoljstvo, koje će uskoro kulminirati, jer para nema. Izvjesno je da neće hapsiti svoje, već socijaliste i Pavićevce.
(Vrh SNSD-a već je utvrdio listu od 25 imena/slučajeva, koje namjerava početi hapsiti dođu li u priliku da nastave da vladaju. Na listi su samo dva SNSD-ova igrača, dok su ostali iz redova DNS-a i socijalista: njihovi direktori i poslovni ljudi).
Dodatak: Deset DNS-ovih afera
Kadrovi DNS-a su direktno učestvovali u ogromnom broju afera, u kojima je RS oštećena za stotine miliona maraka:

1. Mobilna telefonija „CEPTEL“
- Marko Pavić je u prvoj Vladi Milorada Dodika bio ministar saobraćaja i veza.
- Tada je data licenca Filipu Cepteru za uvođenje mobilne telefonije, koja nikada nije proradila, jer to i nije bila entitetska nadležnost.
- Visoki funkcioneri te kompanije tada su tvrdili da su Paviću dali pare: oko 700.000 KM.
- Filip Cepter tužio je Republiku Srpsku, a Vlada Srpske ekspresno se nagodila i platila mu 11 miliona KM. Saglasnost za ovu isplatu dao je Republički pravobranilac Slobodan Radulj, zemljak i veliki prijatelj Marka Pavića.

2. Krivična prijava i presuda Marka Pavića
- U mandatu 1998.-2000. godine Pavić je za izdavanje dozvola za međunarodni transport dobio krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja.
- Priznao je krivicu i presuđen je na 3 mjeseca zatvora, uslovno 6 mjeseci.

3. DNS je najduže vodio i vodi ministarstvo saobraćaja i veza
- Samo u kratkom peridu 2001.-2005., DNS nije bio na čelu ministarstva saobraćaja i veza,
- To je najjače ministarstvo, unutra su: Putevi RS, Auto putevi RS, Željeznice RS i Pošte RS. Brojne afere potresaju svaku od ovih firmi.
- Iz tih razloga DNS ima povećanu izbornu bazu. Ciljano realizuju investicije i tako dobijaju glasove, asfaltiraju tamo gdje imaju interes i angažuju firme koje su njima lojalne.
- Dugo su upravljali i sa Telekomom RS, dok nije privatizovan.

4. Odliv Sredstava kroz konsultantske usluge
- Za tri godine budžet RS je finansirao konsultantske poslove u visini od 11 miliona KM.
- Poslovi su dirigovani preko bitnih članova te stranke.
- Novak Kondić je radio strategiju razvoja male privrede za Prijedor,
- Novak Kondić ima revizorsku kuću i u potpunom je sukobu interesa, jer je sekretar u Savezu računovođa i revizlora RS.
- Njegova rođena sestra Nevenka Stanić, supruga rektora Stanka Stanića, ima drugu revizorsku kući u kojoj pored nje radi i njihov rođeni brat Milan Kondić. Stanko Stanić više vremena provede na telefonu, zovući iz Rektorata razne firme da uzmu „reviziju Kondić“, nego što se bavi svojim poslom.
-Novakova revizorska kuća je „BL revizor“, a Nevenkina i Stankova je „EF revizor“. Svi podaci su na sajtu ministarstva finansija,

5. Auto put Banjaluka-Doboj –firma CPM
- Auto put Banja Luka- Doboj trebalo je da gradi slovenačka firma CPM, pa je ugovor propao.
- Podnesena je tužba „teška“ 7,6 miliona evra, od koje nema ništa, jer je CPM bankrotirao.
- 29.08.2010 potpisan je Ugovor o potkoncesiji za auto put Banjaluka –Doboj, između tek osnovane firme „Mreža autoputeva“ Banjaluka i CPM Maribor.
- Šta je sa firmom „Mreža autoputeva“, koja se nalazi u Jevrejskoj ulici?

6. Auto put Banja Luka – Gradiška
- Na izgradnji ovog puta ukradeno je oko sto miliona maraka, a on završava u rijeci Savi. Čubrilović je prije par dana priznao da Hrvatska neće izgraditi most preko Save, sve dok se ne napravi put od Banjaluke do Splita. Koji će biti izgrađen tek za 20 godina, ako se uopšte počne graditi.

7. Finansijski rezultati javnih preduzeća u okviru Ministarstva saobraćaja i veza
- Gubici u ovim prduzećima mjere se stotinama miliona KM.

8. DNS je u Skupštini RS podržao sve pljačkaške projekte i kriminalne zakone
- Privatizacija Naftne industrije RS
- Birač
- Javno preduzeće „Nikola Tesla“
- Fiskalizacija RS (sramni zakon gdje su pojedinci opljačkali RS)...

9. Aerodrom Banjaluka i razne AIR firme
- Nekoliko neuspješnih pokušaja uspostavljanja avionskih linija sa Evropom i Beogradom. Uvijek je Vlada namirivala te avio kompanije, koje su pojele nekoliko miliona KM.

10. Avion Cesna
- Gdje je nestao jedan avion?!

Patrijarh 302.573 pravoslavna građanina RS duplo skuplji od Cece


Piše: Slobodan Vasković

Patrijarh Irinej, koji u Republici Srpskoj kao pripadnike SPC-a priznaje jedino glasače Milorada Dodika, veoma skupo naplaćuje svoje usluge dijeljenja srpskog naroda na one koji vrijede i one koji ne vrijede.

Irinej, koji se nakon 10.10.2014. godine, (kada je javno podržao izborne napore Milorada Dodika), može smatrati za najvećeg raskolnika u gotovo hiljadugodišnjoj istoriji Crkve, za svoj „Juda akt“, naplatio je sto hiljada evra.

Zaista malo, naspram ogromne štete koju je pričinio dijeleći narod, ali i predstavljajući Srpsku Pravoslavnu Crkvu kao marketinšku agenciju, spremnu i na najcrnju i najprljaviju kampanju kako bi prigrabila srebrnjake.

Istina, sto hiljada evra „Irinejeve „narukvice“ je duplo više nego što je Ceca uzela za propali koncert u Istočnom Sarajevu (sto hiljada KM), ali slaba je to utjeha, jer je Patrijarh grupe pravoslavnih građana koja podržava Dodika, 10. oktobra prodao sjeni Svetog Simeona Mirotočivog za bagatelu.

Da preciziram: Irinej je patrijarh 302.573 pravoslavna građanina RS, koji su glasali za Dodika, dok ostalih cca million i nešto on ne priznaje kao pripadnike Srpske Pravoslavne Crkve. I još preciznije: Irinej je Patrijarh Dodikove Pravoslavne Crkve - DPS!

Dodik je već jednom keširao Irineja i to prije dvije godine, kada mu je obećao (a potom i isplatio) milion evra za obnovu patrijarhove vile na Dedinju. Što će reći da su Dodik i Irinej komšije. A i dobri na komšiluku.

Irinej je u Banjaluku stigao 10.10. 2014. godine da bi otkrio nezavršeni spomenik Stefanu Nemanji. Došao je na urgentni Dodikov telefonski poziv, upućen dan ranije.

„Dodik je pozvao Irineja i rekao mu - Dođi i pomozi, inače ću izgubiti izbore“, tvrde moji izvori iz Crkve. Oni još dodaju da je Dodik podsjetio Irineja da mu je dao milion evra za obnovu vile i da je istakao da će para biti još, ukoliko on ostane predsjednik RS.

„Irinej je prihvatio poziv, a vladiku Jefrema nazvali su uveče 09.10. da mu saopšte da Irinej stiže u Banjaluku. Jefrem se šokirao, jer se posjeta Patrijarha nekoj od Eparhija najavljuje najmanje deset dana ranije, ali nije imao kud“, tvrde moji sagovornici.

Jefrema je zvao Dejan Nakić, najbliži saradnik patrijarha pravoslavne grupe građana. Nakića u krugovima SPC zovu Neron, jer dnevno potroši i do 2000 evra na ručkove i provode.

Nakić je po „činu“ ipođakon, što je najveći „čin“ koji civil u redovima SPC može dobiti. Nakić nije sveštenik, a ima fabriku odjeće, koja šije odežde za vladike. Sve vladike SPC-a moraju kod njega kupovati odežde. Nema tendera.