петак, 31. октобар 2014.

Nova afera-stari akteri: Škrbić, Bogdanić i Stanetić otimaju 40 dunuma u centru Banjaluke

Piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić, kum Milorada Dodika i grobar zdravstva Republike Srpske, na odličnom je putu da otme 40 dunuma gradskog građevinskog zemljišta u najstrožem centru Banjaluke. Riječ je o zemljištu na kojem se trenutno nalazi Hirurgija, koja treba da bude preseljena na Paprikovac, nakon što se završi dogradnja Univerzitetske bolnice Banjaluka. Tako će se osloboditi plac na kojem se trenutno nalazi.

Zemljište koje Škrbić hoće da otme, prema cijenama Grada Banjaluka, vrijedi 32 miliona maraka (m2 košta 800 KM), a stvarna vrijednost tog ogromnog placa je najmanje 40 miliona KM.

Velika akcija preuzimanja tog zemljišta je u toku, a Škrbićevi „vojnici“ u tom nezakonitom poslu su Dragan Bogdanić, aktuelni ministar zdravlja i Mirko Stanetić, direktor Univerzitetske bolnice Banjaluka.

Platforma preko koje će se oteti 40 dunuma zemljišta jeste Ugovor o  izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka, koji je (bivši KBC) Univerzitetska bolnica potpisala sa njemačko -srbijanskom firmom „Lindner“.

Firma, čija je vrijednost sto maraka, dobila posao od 10,3 miliona
Za nastavak priče i razumijevanje načina na koji Škrbić&co žele da opljačkaju Grad Banjaluku, od ključne važnosti je nekoliko činjenica: Ugovor je potpisan sa njemačko-srbijanskom firmom „Lindner“ („Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“, Njemačka).

Međutim, taj Ugovor (prema ugovoru) preuzima firma “Lindner” iz Banjaluke, koja nije ni postojala tokom trajanja tendera i pregovaračkog postupka (koji su vodile „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“), već je osnovana 08.07.2014. godine.

Taj dan „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ je u Banjaluci osnovala “Lindner” d.o.o. Banjaluka, a odgovorno lice je Vojislav Popović iz Srbije.

Osnivački ulog je 100 (sto) maraka (matični broj firme je 57-01-0281-14), što je zaista nevjerovatno, jer je firma vrijedna sto maraka preuzela/dobila posao težak 10,3 miliona maraka, bez PDV-a.

Zašto je važan 08.07.2014. – dan kada je osnovan “Lindner” d.o.o. Banjaluka? Zato što je taj isti dan Mirko Stanetić potpisao sa „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ Ugovor o  izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka.

Kako je moguće da firma, čija je vrijednost sto maraka (ne mogu za te pare kupiti ni tri lopate), izgradi objekat vrijedan 10,3 miliona KM, iako nema nijedne građevinske mašine, a ni lopate?
Izvodljivo je, jer je ta firma samo pokriće da se u posao uvede „Marković invest“, čiji je vlasnik Rade Marković, kum Ranka Škrbića.

Rade Marković bio je sve vrijeme prisutan pregovorima između menadžmenta Bolnice i „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“, iako nije ni na koji način bio vezan za tender, na koji se njegova firma nije ni prijavila. Marković je ključan, jer će se preko njega, obaviti sve nezakonite transakcije.

Banjalučka firma „Lindner“ je već preuzela ugovor na sebe, što je potpuno nezakonito, jer uopšte nije učestvovala na tenderu.

Veoma bitna činjenica jeste i klauzula  da Univerzitetska bolnica mora da nabavi bankarsku garanciju za izvršenje ovog Ugovora. I da tu garanciju dodatno osigura hipotekom na zemljište na kojem je sada Hirurgija. Krenimo redom.

Ugovor
Mirko Stanetić potpisao je štetni ugovor sa firmom „Lindner“ 08.07.2014. godine, (kojim je RS već oštećena za najmanje tri miliona maraka).
Vrijednost Ugovora je 10,3 miliona KM, i to bez PDV-a, a sa izmirenjem te obaveze on iznosi 12.126.701,33 KM.

Bivši (i zadnji) direktor KBC Banjaluka Duško Račić odbio je da potpiše ugovor sa „Lindnerom“, smatrajući da su njihovi zahtjevi previsoki i štetni i da cijeli posao ne vrijedi više od 9 miliona KM. Račić je zbog toga smijenjen, kao i zbog zahtjeva da KBC ne izdaje bankarsku garanciju „Lindneru“.

Upravo taj uslov prihvatio je Račićev nasljednik Mirko Stanetić, što je, uprkos potpisanom ugovoru, spriječilo bilo kakav početak radova.

Univerzitetska bolnica Banjaluka (nekadašnji KBC) ne može ni od jedne banke da dobije bankarsku garanciju, jer je u teškoj dubiozi. U ugovoru je precizirano da počinje da „važi kada Bolnica obezbijedi bankarsku garanciju“. Kako nije obezbijeđena, ugovor je, defakto, nevažeći.

Ovaj uslov izvođača radova, ponižavajući je po Vladu RS, koja je zaključkom od 8. maja 2014. zadužila KC da zaključi ugovor s “Lindnerom”. U zaključku se navodi da će se “sredstva u iznosu 12.030.464,97 KM, ali bez PDV-a, obezbijediti u Bužetu za 2015. godine, u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”. (Sa PDV-om je to 14.075.644 KM).

Njemačko-srbijanska firma “Lindner” nije se uopšte obazirala na Zaključak Vlade RS, jer je cilj bio onih 40 dunuma sa početka priče.

Stanetić je, uz dozvolu nadležnog ministarstva i iste te Vlade RS, potpisao ugovor sa klauzulom o obaveznoj bankarskoj garanciji.

Kako je Stanetić potpisao ugovor sa “Lindnerom” 08.07., jasno je da ne mogu da dođu do garancije više od tri mjeseca (jer je nisu dobili ni do zaključenja ovog teksta).

“Dobićemo bankarske garancije za dva tri dana, a onda ćemo krenuti sa radovima”, izjavio je Ministar zdravlja Dragan Bogdanić 31.07. u emisiji “Krug”, koja se emituje na RTRS-u.

Bogdanićeva dva-tri dana produžili su se na cijelih tri mjeseca.

Bankarska garancija je put do hipoteke
Tu i jeste kvaka: I ne želi se dobiti bankarska garancija, bez njenog osiguranja hipotekom na 40 dunuma zemlje u centru Banjaluke. Preciznije, cijeli posao je složen da se otme to zemljište.

Zato sada “Lindner” od Bolnice zahtijeva da, kao garanciju za izvršenje posla, stavi hipoteku na onih 40 dunuma, na kojima se nalazi Hirurgija. Koja će, biti preseljena na Paprikovac.

Nakon što se to učini, dalji hodogram je jasan: Bolnica neće plaćati “Lindneru” za urađene građevinske poslove, niti će to činiti Ministarstvo zdravlja, koje je vlada RS obavezala Zaključkom iz maja ove godine.

Nakon toga će “Lindner” aktivirati bankarsku garanciju, obezbijeđenu hipotekom i preuzeti zemljište na kojem se nalazi Hirurgija. Jednostavno, efikasno i u skladu sa ranijim “ručnim radovima” čelnih ljudi Režima, koji nastavljaju da otimaju preostale vrijednosti.

Nakon ove kriminalne gimnastike, 40 dunuma supervrijednog zemljišta u centru Banjaluke pripašće firmi “Lindner”, iza koje stoje Rade Marković i Ranko Škrbić.

Dug bolnici
Rade Marković je vlasnik firme “Marković invest” koja je izvodila niz radova za KBC Banjaluka.

Ta firma bila je angažovana u izgradnji prve faze Južnog krila nekadašnjeg KBC-a Banjaluka i to u vrijeme prvog mandata Mirka Stanetića.

Stanetić je za direktora (bivšeg) Kliničkog Centra Banjaluka, Vlada RS imenovala 26.06. 2014. godine.
Stanetić je imenovan umjesto Duška Račića, koji je odbio da potpiše štetni ugovor sa firmom “Lindner”, zbog čega je smijenjen.

Stanetiću je ovo drugi mandat, jer je već bio direktor, a smijenjen sa te pozicije decembra 2011. godine.

Marković je tada ostao dužan KBC-u 270.000 KM.

Bogdanić ucjenjuje Stanetića
Stanetić je bez odluke Vlade RS, kao osnivača Univerzitetske bolnice /KBC Banjaluka, prepisao imovinu na Zavod za trasfuzijsku medicinu RS (zgrada u krugu hirurgije, prema kružnom toku i nešto zemlje oko nje), što je krivično djelo.

Taj Stanetićev nezakoniti akt dopao je u ruke ministra Dragana Bogdanića, koji je u potpunoj funkciji Ranka Škrbića.

Sada Bogdanić ucjenjuje Stanetića tim dokumentom i ultimativno zahtijeva od njega da za bankarsku garanciju stavi pod hipoteku zemljište na kojem je Hirurgija.

Stanetić će, izvan svake razumne sumnje, dati hipoteku na zemljište Hirurgije. I tako omogućiti da za 10,3 miliona KM, na koliko je potpisan Ugovor o izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka, “Lindner” (čitaj Rade Marković i Ranko Škrbić), dobije zemlju Hirurgije vrijednu 40 miliona maraka.

To je bio plan od početka i zato je Duško Račić morao da bude smijenjen.

Pljačka u režiji Čelnika Režima se nastavlja!