уторак, 21. октобар 2014.

Vri u SNSD-u: Za početak na udaru Tegeltija, Rajlić i Milekić

Piše: Slobodan Vasković

Savez nezavisnih socijaldemokrata je u panici od mogućeg gubitka vlasti, jer su u kampanji iz budžeta i sa računa javnih preduzeća izgrcali milionska sredstva.

Preko 80 posto tog potrošenog novca nije „pokriveno“ nikakvim dokumentiam i sada se užurbano radi na tome. Međutim, nije lako pokriti i zatvoriti sve te slavine iz kojih je teklo koliko je bilo na računima.

U kolikoj mjeri se otimalo i kako je to rađeno beskrupulozno svjedoči i podatak da je Vlada RS 9. oktobra 2014. godine donijela odluku da sredstva „namijenjena zapošljavanju socijalno najugroženijih kategorija nezaposlenih osoba“ preusmjeri za „podršku zapošljavanju i samozapošljavanju nezaposlenih, djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih boraca VRS“.

Vlada je od ukupno 800.000 maraka, namijenjenih socijalno najugroženijim, uzela 616.000 KM i prebacila za realiazaciju zapošljavanja djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida nezaposlenih boraca VRS (vidi dokument).


Zaista je nevjerovatno bezočna ovakva odluka Vlade, kojom se novac otima od sirotinje i daje, takođe, ugroženima, a sve je u kampanji predstavljeno kao briga vlasti o boračkim kategorijama.

Borci nikada ne bi prihvatili ovakvu vrstu pomoći, ali niko ih ništa nije pitao.

Naravno, sredstva su odmah utrošena, već od 10. oktobra, a veliko je pitanje gdje je taj novac uopšte završio.

Uprkos činjenici da je Branislava Milekić račune Elektroprivrede RS i milionska sredstva na njima dala na raspolaganje SNSD-u za kampanju, ona se nalazi pod salvom kritika u toj stranci.
„Milekićeva je obećala vrhu stranke ubjedljivu pobjedu SNSD-a i njihovih predsjedničkih kandidata u Gacku, do koje nije došlo. Zbog toga sada namjeravaju da je smijene sa mjesta direktora EP RS. Priča o njenoj kandidaturi za premijerku je najobičnija šarena laža i priprema za njenu smjenu“, navode moji izvori.

Oni još ističu da je na teškom udaru i načelnica Novog Grada Snježana Rajlić, koja je u tom mjestu izgubila izbore, mada su u vrhu SNSD-a očekivali ubjedljivu pobjedu na svim izbornim nivoima.
„Rajlićka je vodila ličnu, a ne predsjedničku kampanju i time je zapečatila svoju karijeru u SNSD. ona je jedan od glavnih uzroka poraza Cvijanovićeve“, kaže moj izvor.

Prema njegovim riječima, Zoran Tegeltija je takođe izložen brojnim kritikama, jer je pokušao tokom kampanje da direktnim glasovima pobijedi Igora Radojičića i tako sebi obezbijedi odličnu starnu poziciju za premijera.
„Na dan izbora, Fejsbuk profilima su kružili pozivi da se glasa za Tegeltiju, a ne za Radojičića“, navodi moj izvor i dodaje da se na dušu Tegeltiji stavlja i poraz Željke Cvijanović, jer je on bio jedan od trojice ključnih ljudi koji su odlučivali o svemu u kampanji.