петак, 24. октобар 2014.

Akcija Gibraltar: Tužilaštvo BiH "zaboravilo" na firmu "Digitel"

 Zagrebačka marketinška agencija "Digitel", jedna je od ključnih firmi preko koje je opljačkan "Eronet", dok je na njegovom čelu bio Stipe Prlić, štićenik Zlatka Lagumdžije. 
Prlić je uhapšen u akciji "Gibraltar", sa još osam osoba.
Interesantno je da se u spisima Tužilaštva BiH ta firma ne spominje, iako je preko nje izvučeno cca 10 miliona evra, najmanje.
Moji izvori tvrde da bi kvalitetna istraga mutnih poslova "Eroneta" i "Digitela" dovela do nekih od vodećih političara Slovenije i Hrvatske.
O tome kako je "Eronet" pljačkan preko "Digitela", pisao sam u decembru 2011. godine. Tekst je aktuelan i sada. I to veoma. 

Zagrebačka veza i domaći lešinari (18.12.2011.)


Piše: Slobodan Vasković
„Pohlepa, Lešinarenje, Segregacija, Jednoumlje, Osveta“, pet je politika koje Socijaldemokratska partija BiH intenzivno sprovodi nakon lanjskih oktobarskih izbora, umjesto proklamovanih „Ekonomija, Obrazovanje, Pravda, Zdravstvo, Socijalna politika“. Mantra „Država za čovjeka“, najveća je laž izrečena od Dejtona na ovamo, a njeni tvorci grohotom se smiju stotinama hiljada onih koji su nasjeli na nju i, (greškom koju već preskupo plaćaju), doveli Vukove na vlast. SDP-ova vlast, (na)silno uspostavljena na teritoriji Federacije BiH, ne preza ni od dilova sa mafijom, kako bi kapilarno premrežili tu teritoriju i omogućili sebi što duže metastaziranje na, ionako, iscrpljenom organizmu. Djelovanje SDP BiH u proteklih devet mjeseci proizvelo je toliki broj afera, da se sveukupno može ocijeniti kao jedna velika afera, sa nesagledivim posledicama po ovu zemlju. Međutim, Čopor ne posustaje.

Svaka šuša, sjecikesa, nasilnik, razbojnik..., riječju bilo koja bitanga dobro je došla ukoliko će podržati Lidera i njegovu poltronsku kamarilu. Cilj je jedan, nadnarodni, nadnacionalni, nadvjerski - lični interes. I to goli. A sve je uvijeno u oblande „civilizacijskih dostignuća“, „ljudskih prava“, „ravnopravnosti“, „socijalne sigurnosti“... i ostalih „obloga“ kojima se prikrivaju mutni poslovi iz kojih se izvlače  milioni i pripremaju privatizacije po mjeri „Čovjeka“ i njegovih prijatelja. A da bi bili prikriveni do kraja, bitno je napraviti stranačku policiju, partijsko sudstvo, tužilaštva pretvoriti u mjesne odbore „pokreta“..., u čemu su dobrano odmakli. Žuri im se, jer je struja krenula preko Vojina, impulsi preko Stipe, putevi preko Mirsada...

O svakoj od ovih tema moglo bi se nadugačno i naširoko pisati, ali mi ćemo se nastaviti baviti „Eronetom“, kao eklatantnim primjerom platforme prema kojoj su „naši hohštapleri“ dobri dok god su „naši“ i ispunjavaju zacrtane planove ispumpavanja novca iz Javnih preduzeća. Nasilno (re)imenovanje Stipe Prlića na čelo HT „Eronet“, nije moglo proći bez „zagrebačke veze“; kraka na čijem je kraju Ivica Mudrinić, čelnik HT „Zagreb“, koji posjeduje 39,1 % kapitala u mostarskoj firmi. (Većinski vlasnik je Vlada FBiH sa 50,1%). Mudrinić je dan prije odluke o inaugurisanju Prlića za v.d. direktora (30.09. o.g.), „čvrsto obećao“ da ga neće podržati i da zagrebački dio Nadzornog odbora neće ni doći, ali je preko noći promijenio mišljenje i učinio što je učinio. Gotovo desetogodišnja saradnja Prlića sa HT „Zagreb“, i sa Mudrinićem lično, prevagnula je u korist individue koja se tereti za izvlačenje desetina miliona KM (određeni izvori tvrde da je u pitanju ravno sto miliona) iz „Eroneta“.

Ovakvo ponašanje nema nikakve veze sa politikom, već sa interesom, jer je prosto nemoguće da je Prlić gotovo desetkovao „Eronet“, izvlačeći novac naduvanim i fiktivnim računima, a da to Mudrinić nije znao. Pitanje je i kakvi su sve poslovi obavljani između zagrebačke i mostarske firme, pošto ovakva „kapitalna“ povezanost omogućava izvanredne uslove za mahinacije, pranje novca i druge zloupotrebe. Tu je, naravno, i agencija „Digitel“ iz Hrvatske koja je, bukvalno, dovela „Eronet“ na korak od bankrotstva, zajedno sa sarajevskom SV-RSA, čiji je vlasnik Neven Kulenović. Kolika je pohlepa Prlića i „marketinških magova“ iz „Digitela“ svjedoči i podatak da je ova firma čokoladice, čija je cijena u maloprodaji 1 (jedna) KM, od mostarske firme naplaćivala svih 15 KM. Preciznije, 2000 čokoladica „Eronet“ je platio 15318,80 Evra. „Da ti oči stanu“, rekao bi narod, a sve se dešavalo 2008. godine (vidi dokumente).

Ovaj bizaran podatak valjda je najbolja slika političkog uspona Stipe Prlića, ali i dokaz međudržavne kriminalne saradnje, koju je vladajuća partija odlučila da nastavi, silujući sve zakone Federacije BiH i imenujući „zlatnog čokoladnog“ dečka nanovo na čelo HT-a. Kada im nije smetala istraga koju je zahtijevao „Interpol“ zbog sumnje da su Prlić, Kulenović, Darko Aleksić, Zoran Bakula i drugi oprali najmanje 1,9 miliona Evra, zašto bi im smetala čokoladica od 15 KM?! Moglo bi se nabrojati još na stotine zapanjujućih primjera razbacivanja i izvlačenja narodnog novca iz „Eroneta“, a svaki od njih zahtijeva istragu (vidi dokumente).

Bitno je primijetiti još nekoliko stvari: ukupna dobit „Eroneta“ u 2008. (4.278.600 KM), 2009. (6.062.750 KM) i 2010. (7,5 miliona KM) godini, prema službenim podacima, iznosi nešto manje od 18 miliona KM. U istom tom periodu, Prlić je firmama „Digitel“ i „SV-RSA“, na ime marketinških usluga, isplatio najmanje 23 miliona KM. Jednostavnije rečeno, „Digitel“ i „SV-RSA“ imale su najmanje pet miliona KM (u te tri godine) veću dobit od „Eroneta“, nego što je „Eronet“ imao od svih svojih poslova.  

Tokom 2008. godine, ugovor „Eroneta“ sa „Digitelom“ iznosio je 6,5 miliona KM, dok je sa SV-RSA bio „težak“ 5 miliona KM. U našem posjedu je ugovor sa „Digitelom“ iz 2009 (vidi dokumente), koji je, takođe, iznosio 6,5 miliona KM, te sa SV-RSA iz 2010. koji je „težio“ 4,5 miliona. Samo na osnovu ovih dokumenata izvedena je pomenuta računica, a realno je da je razlika znatno veća, jer nema sumnje da su i „Digitel“ i „SV-RSA“ imali ugovore i 2009. i 2010. godine. I to milionske.

Novac od ugovora sa „Eronetom“, Kulenovićeve marketinške firme (osim SV-RSA posjeduje i „Ujedinjene medije“, te brojne druge), prale su preko „Mreže plus“, čiji je direktor bio Darko Aleksić. On je preko TV kuća ATV i „Hayat“ mešetario, a „višak“ novca prebacivan je na račune u Sloveniji, Austriji, Gibraltaru, a odatle na privatne račune Prlića, Kulenovića, Aleksića, Bakule...