уторак, 28. октобар 2014.

Uskoro smjena Gorana Salihovića sa pozicije Glavnog tužioca Tužilaštva BiH

 
Piše: Slobodan Vasković

Goran Salihović, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, mogao bi uskoro biti smijenjen sa te pozicije, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.

Prema njihovim riječima, odlazak Salihovića nameće se kao ultimativan, jer je potpuno srozao ugled Tužilaštva BiH i doveo tu instituciju do kolapsa.
„Salihović se, najblaže rečeno, uopšte ne snalazi na poziciji Glavnog tužioca, i svojim neznanjem, neažurnošću i promašajima, Tužilaštvo BiH je potpuno demolirao“, navode moji izvori.

Neki od njih tvrde da je Salihović „potpuna neznalica, koja ne razlikuje krivičnu prijavu od prekršajne“.

„Za vrijeme njegovog mandata palo je preko 70 posto optužnica za ratne zločine, jer ih Sud nije potvrdio, zato što nisu urađene kvalitetno. Uz to, Salihović izuzetno rijetko kad dolazi na posao, a u ovoj godini bio je tek nešto više od mjesec dana u Tužilaštvu“, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, dara je prevršila mjeru privođenjem braće Lijanović pred sam početak izborne kampanje, „što je slučaj koji se može smatrati političkim, jer se protiv Lijanovića istrage vode deceniju, a hapse se pred izbornu kampanju“.

Moji izvori ukazuju i na činjenicu da su Kemal Čaušević i Zdravko Cjetinović, uhapšeni u akciji „Pandora“, pušteni iz pritvora istovremeno kada je Lijanovićima određen pritvor.
„Lijanovići su uhapšeni 10. septembra, a privor im je određen 12. Isti taj dan pušten je Čaušević. To nikako ne može biti slučajno i bez dileme tukne na politiku i njen ogromni upliv u rad Salihovića i Tužilaštva uopšte“, navode moji izvori.

Oni ukazuju na još jednu „koincidenciju“-marketinška mafija (Neven Kulenović, Stipe Prlić, Darko Aleksić...), pohapšena je 22.10. dva dana prije nego su Lijanovići pušteni iz pritvora.
„Spektakularnim hapšenjima se pokriva puštanje iz pritvora i na taj način traži alibi za loše vođene istrage i katastrofalne postupke“, navode moji izvori.

Ističu kataklizmični postupak Tužilaštva BiH i postupajuće tužiteljke Dragice Glušac, koja nije Sudu dostavila nijedan jedini dokaz o pljački „Eroneta“ i pranju novca preko marketinških agencija, a tražila je pritvor za osumnjičene.
„Njen postupak je potpuno nerazumljiv, jer svi dokazi postoje, ali ona ih, očito, ne razumije ili je u funkciji onih koje je privela“, tvrde moji izvori.

Podsjećaju i na hapšenje Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, kojeg je Ustavni sud BiH oslobodio svake odgovornosti, a u Rješenju naveo da ga je „Tužilaštvo BiH privelo na osnovu rekla-kazala dokaza“.

Uz sve ovo, brojne druge afere pritišću rad Tužilaštva BiH-od hakovanja mail adresa, preko prisluškivanja tužilaca i sudija u režiji pojedinih tužilaca, do organizovanja službenih putovanja za članove porodice vodećij ljudi Tužilaštva BiH.