четвртак, 31. март 2016.

TV Žurnal/Afera: Isisavanje (prvi dio filma o pljački Bobar banke)


Injac terete za sto miliona KM, a Vujnićku za 50 miliona KM štete

piše: Slobodan Vasković

Injac
Slavicu Injac Tužilaštvo BiH, prema mojim izvorima, tereti da je svjesnim propustima u radu Agencija za bankarstvo RS, koji se tiču Bobar banke, pruozroovala štetu od oko 100 miliona maraka.

Ta šteta je nastala izvlačenjem ogromnih svota novca iz Bobar banke preko povezanih pravnih lica iz Bobar grupacije, među kojima najviše preko “Bobar Autosemberije”, “Elvaco”, “Bobar inžinjeringa”.…

Snežana Vujnić, direktorica IRB-a RS, tereti se da je prouzrokovala štetu od preko 50 miliona KM, tako što je propustila taj novac IRB-a (njegovih fondova) povući sa računa Bobar banke. Vujnićka nije reagovala nakon objavljivanja revizorskog izvještaja u kojem se nadležna revizorska kuća uzdržala od davanja mišljenja o poslovanju Bobar banke.

Osim što je novac izvlačen preko firmi iz Bobar grupacije, činjeno je to i preko nekih hrvatskih firmi, poput “Autokamp Imperial Vodice” i NCP Grupa, preko kojih je uzvučeno gotovo 15 miliona KM.

Osim navedenih, u izvlaćenju stotina miliona KM iz Bobar banke učestvovao je kompletan Nadzorni odbor te institucije, koji je kredite odobravao bez prethone provjere firmi koje su ga dobijale, ondosno njihove sposobnosti da te kredite uopšte vraćaju.

Vujnić
Novac je izvlačen iz Bobar banke i preko Pavlović banke, ali i preko Crnogorske komercijalne banke, tako što je novac u tim bankama deponovan, a one su kredite davale firmama iz Bobar grupacije. Kada te firme ne bi vratile kredite, ove dvije banke su deponovani novac naplatile kao kolateral.

Novac je izvlačen i preko ruske banke “Euroaxis” i to gotovo deset miliona.

Isto toliko je nestalo i iz Trezora banke i to keša, a ta krađa prikrivana je fiktivnim papirima.

Injac odvoze u Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH je navelo da osumnjičene tereti za 123 miliona KM štete načinjene budžetima BiH i RS, da je riječ o organizovanoj zločinačkoj grupi, udruženoj radi pljačke, ali i da spisak uhapšenih još uvijek nije konačan, kao ni ukupna šteta. 

Nezvanično: Slavica Injac odvedena u Tužilaštvo BiH

Piše: Slobodan Vasković

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS uhapšena je i odvedena u Tužilaštvo BiH. 

Prema tvrdnjama novinara koji su se nalazili ispred Agencije za bankratsvo, Injac je sprovedena u crnom "ford mondeu".

Injac je uhapšena u okviru akcije "Lavina", koju je po nalogu Tužilaštva BiH izvršila Sipa.

Osim Injac, uhapšena je i direktorica IRB RS Snežana Vujinić, kao i kompletan nekadašnji Nadzorni odbor "Bobar banke". 

Akcija Tužilaštva BiH i Sipe je je rezultat višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za “Bobar banku”, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora.

Tvrdi se da je putem malverzacija u "Bobar banci" nanesena šteta od 123 miliona maraka. 

Čeka se izvođenje Injac i Vujinićke iz zgrada Agencije za bankarstvo i IRB-a

Piše: Slobodan Vasković

Pripadnici Sipe još se nalaze u zgradama Agencije za bankarstvo RS i IRB-a, u koje su ušli jutros oko 8.00 sati.

Očekuje se da Sipa uskoro iz tih zgrada izvede direktorice Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac i direktoricu IRB-a Snežanu Vujinić, koje su uhapšene u akciji "Lavina".

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) na području Banjaluke i Bijeljine sprovodi akciju kodnog naziva “Lavina”, u kojoj je uhapšeno više osoba osumnjičenih za aferu “Bobar banka”.

Akcija Tužilaštva BiH i Sipe je je rezultat višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za “Bobar banku”, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora.

Tvrdi se da je putem malverzacija u "Bobar banci" nanesena šteta od 123 miliona maraka. 

Ispred zgrada Agencije za bankarstvo RS i IRB-a su brojne novinarske ekipe, koje čekaju izvođenje Injac i Vujnić. 

Pripadnici Sipe su jutros stigli ispred ovih institucija u neoznačenim vozilima, mada su pripadnici Sipe bili u službenim odjelima. Pripadnici Sipe su vozila parkirali u garaži Agencije za bankarstvo. Oni su došli u pratnji MUP RS.

Sipa u kancelariji Snežane Vujinić

Prema poslednjim informacijama, pripadnici Sipe se nalaze u kancelariji direktorice Investiciono-razvojne banke RS Snežane Vujinić. 

Moj izvor je naveo da se i Vujinićka nalazi u svojoj kancelariji. 

Akcija "Lavina": Malverzacijama putem "Bobar banke" nanesena šteta od 123 miliona maraka

Piše: Slobodan Vasković

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) na području Banjaluke i Bijeljine sprovodi akciju kodnog naziva “Lavina”, u kojoj se privodi više osoba osumnjičenih za aferu “Bobar banka”.

Akcija Tužilaštva BiH i Sipe je je rezultat višemjesečne detaljne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za “Bobar banku”, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora.

Među glavnoosumnjičenim su direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i direktorica IRB RS Snežana Vuijinić.

Privode se osobe koje su osumnjičene da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju “Bobar banke”, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS.

Na taj način su nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM. Taj iznos dostiže više od 10 procenata  budžeta svih institucija BiH.

Osumnjičeni su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici “Bobar banke”, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, kao i da će nastupiti šteta, koja će dovesti do stečaja “Bobar banke” i ozbiljnih pretresa u bankarskom sektoru BiH. 

Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u “Bobar banci”, uključujući sredstva gradova, opšina, poduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, a nanesena je višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH, saopšetno je iz Tužilaštva BiH.

Akciji je prethodila duga i temeljna istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu uhapšene. 

Očekuje se privodjenje Slavice Injac i Snežane Vujinić

Piše: Slobodan Vasković

U vezi sa aferom "Bobar" banka očekujje se privođenje direktorice Agencije za bankarstvo Slavice Injac, direktorice IRB-a RS Snežane Vujinić i više bivših rukovodilaca bijeljinske "Bobar banke".

Pripadnici Sipe jutros oko 8.00 sati su ušli i u zgradu Investiciono-razvojne banke RS i Agenciju za bankarstvo RS u Banjaluci. 

Sipa je ušla i u prostorije "Auto Semberije" u Bijeljini, koja je sastavni dio Bobar grupacije. 

Današnja akcija Sipe se provodi u vezi sa istragom koju Tužilaštvo BiH vodi u vezi sa "Bobar bankom". 

Ova banka je likvidirana krajem prošle godine, a u njoj je ostalo zarobljeno više od 250 miliona maraka depozita građana, institucija i javnih kompanija.


Sipa ušla u Agenciju za bankarstvo, IRB RS i "Bobar banku"

Pripadnici Sipe jutros su ušli i u zgradu Investiciono-razvojne banke RS. 

Prethodno su službenici Sipe, u pratnji MUP RS, ušli u zgradu Agencije za bankarstvo RS. 

Današnja akcija Sipe se najvjerovatnije provodi u vezi sa istragom koju Tužilaštvo BiH vodi u vezi sa "Bobar bankom". 

Sipa je upala i u sjedište "Bobar banke" u Bijeljini.

Prema mojim izvorima očekuje se hapšenje većeg broja osoba. 








Pripadnici Sipe u Agenciji za bankarstvo RS

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) ušli su jutros u 8.00 sati u Agenciju za bankarstvo RS.

U zgradu Agencije za bankarstvo RS, u centru Banjaluke, ušlo je nekoliko pripadnika Sipe. Oni su došli u pratnji pripadnika MUP RS.














среда, 30. март 2016.

Darko Lakić postavljen za predsjednika UO i direktora "Alumine"

Piše: Slobodan Vasković

Darko Lakić postavljen je za predsjednika Upravnog odbora i direktora zvorničke „Alumine“, umjesto Mileta Matića.

Lakić se obratio radnicima, navodeći da je na tu poziciju došao s najmerom da radi, a ne po instrukciji, te da želi da dobije podršku Skupštine povjerilaca, koja treba da se odži 20. aprila. Čak je najavio da će se preseliti u Zvornik.

Ranije su postojale informacije da bi, prema dogovoru u Vladi RS, Lakić na toj funkciji trebalo da ostane samo privremeno, do 20. aprila  ove godine, kada je Skupština povjerilaca.

Stoga iznenađuje njegova izjava da očekuje podršku na Skupštini povjerilaca 20. aprila, što znači da ni tada gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović neće postati predsjednik UO i direktor "Alumine". 




Nezvanično: Darko Lakić na čelu “Alumine” do 20. aprila; Nakon njega sjeda Stevanović

piše: Slobodan Vasković

Darko Lakić, član Upravnog odbora “Alumine”, najozbiljniji je kandidat za preuzimanje funkcije predsjednika tog tijela. Samim tim Lakić bi postao i direktor “Alumine”.

Lakiću je ova pozicija nuđena i ranije, ali se on nije želio prihvatiti tog posla, zbog veoma teške situacije u odnosima Lazo Đurđević, stečajni upravnik -Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”.

Suština sukoba je u tome da Đurđević odbija “Pavgord” upisati na listu povjerilaca, što ta firma zahtijeva na osnovu otkupljenih potraživanja od “Ukio” banke.

“Pavgord” je za 6,4 miliona evra otkupio 122 miliona KM potraživanja “Ukio" banke od firme Birač. 
Đurđević ta potraživanja smatra fiktivnim, a Ugovor o njihovoj kupovini ništavim.

Ukoliko bi “Pavgord” bio upisan kao povjerilac, onda bi on u vrlo skoro vrijeme postao većinski vlasnik “Alumine”. Ili bi, kako se spekulisalo, svoj udio prodao RS za 60 miliona KM.

Cijeli slučaj eskalirao je do nivoa fizičkih prijetnji, međusobnih teških optužbi i podnošenjem brojnih krivičnih prijava.

Cijeli slučaj nanio je veliku štetu Režimu, pa je MIlorad Dodik odlučio da sve presiječe: održao je sastanak sa Đurđevićem na kojem je dogovoreno da Zoran Stevanović, aktuelni gradonačelnim Zvornika, neće doći na poziciju direktora “Alumine”, niti njemu iko blizak.

Đurđević je, zauzvrat, pristao da smijeni Matića i postavi novog funkcionera kako bi se strasti smirile.  

Po svemu sudeći odabran je Lakić.

Međutim, Lakić bi, prema dogovoru u Vladi RS, trebalo da ostane samo privremeno, do 20.04. ove godine, kada je Skupština povjerilaca, na kojoj bi trebao da bude imenovan Zoran Stevanović umjesto njega. 

Stevanović smatra da je dogovor sa Pavlovićem veoma bitan i u korist RS, tako da to opet praktični znači da “Pavgord” nije ostao bez šanse da se u narednih nekoliko godina upiše kao povjerilac, uprkos brojnim sudskim procesima kojim mu je to pravo osporeno.

Očito je Dodik, u funkciji stečajnog upravnika Alumine i svojih tajkuna, našao način da “privoli” Đurđevića na ovu “međuvarijantu”. 


уторак, 29. март 2016.

Ilić u trci za nominaciju za gradonačelnika, Škrbić u trci za rektora, SDS u trci za popravku bojlera

piše: Slobodan Vasković

1.
Draško Ilić, vlasnik firme “Eko euro tim” uveliko najavljuje da će biti kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke. Ilić ide tako daleko da se već predstavlja kao budući gradonačelnik.

Ilić je jedan od glavnih operativaca SNSD u Banjaluci i, uz Nebojšu Radmanovića, najljući protivnik Igora Radojičića, koji još uvijek u javnosti slovi kao glavni kandidat za gradonačelnika.

Međutim, protivnika njegove kandidature unutar SNSD-a je sve više, a ranije sam objavio da na Milorada Dodika utiču i Ranko Škrbić i Stanislav Čađo da Radojičiću ne dodijeli nominaciju.

Sam Radojičić već je lagano pustio “u eter” priču da “razmišlja da li da uopšte prihvati kandidaturu”, što je svojevrsna odstupnica.

Škrbić je mentor Ilića i kreator firme “Eko euro tim” koja ostvaruje milionske poslove sa budžetom Banjaluke i budžetom RS.

2.   
Ilić računa da će sigurno dobiti kandidaturu, jer je anestezirao SDS preko svog intimusa Ognjena Tadića, koji je Gradski odbor te stranke rasturio i na njegovo čelo doveo nesposobnog i zaista presmiješnog Predraga Vulina, zvanog Kvisko. 

Tadić je Vulina okružio Papcima/Krticama poput Slaviše Kovačevića, prebjega iz SNSD-a, tako da je Ilić siguran da će, ukoliko dobije nominaciju, bar pola GO SDS BL raditi za njega. Za Ilića će raditi i Vlado Babić, generalni sekretar SDS-a, koji je, takođe, Škrbićeva marioneta.

3.
Ilića će, ukoliko dobije kandidaturu, snažno finansijski podržati i Mladen Milanović Kaja, pripadnik Mrkonjićkog klana, kao i Nedeljko Kesić, koji je vrlo bitan dio te kriminalne strukture.

4.
Sve u svemu, Ilić je zasad obezbijedio “zavidnu” podršku - od Mrkonjićkog klana do Škrbićevog kartela, kojem pripadaju Tadić i Babić. Plus još nekoliko Gangova, što Ilića, zvanog Laki Ilićino, čini vrlo ozbiljnim kandidatom u trci za SNSD-ovu nominaciju.

5.
Najrealnije je da ni Milorad Dodik u ovom trenutku ne zna koga će predložiti za gradonačelnika Banjaluke, tako da ta trka i dalje ostaje otvorena. I bivaće sve brutalnija.

6.
Budo Balaban, visoki funkcioner DNS-a i predsjednik skupštine Grada Banjaluka, takođe, ima aspiraciju da postane gradonačelnik, ali na aspiraciji će i ostati. SNSD je već našao način da Balabana uskoro “primiri” određenim “saznanjima”. Iz arhiva “Korleone”.

7. 
I Ranko Škrbić, ponosni vlasnik sledećih Grla: Draška Ilića, Ognjena Tadića i Vlade Babića, pominjao se kao mogući kandidat za gradonačelnika, ali je sve izvjesnije da će SNSD-ov “Doktor Rengele” postati novi rektor Univerziteta u Banjaluci. Već u dva (vrlo farsična) navrata nije izabran rektor, tako da bi Škrbić mogao biti “spasonosno rješenje”. I nastaviti svoje eksperimente na studentima. 

8.
Ako je nekome interesantno: Grad Banjaluka trenutno je sedam miliona u minusu u odnosu na planirani budžet u ovoj godini. Svi projekti su ili obustavljeni ili svedeni na minimum. Ukupna zaduženja Grada su stotine miliona. 

8.
Tzv. Savez za promjene još uvijek nije izbacio ime kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Preciznije, ime svog drugog kandidata, jer je SDS/Tadićeva struja već sve učinila da Iliću prokrči put i proda izbore, prije nego su se i desili. Prema mojim informacijama iz Krhotina koje fingiraju da su Savez u Banjaluci niko se previše ne gura za nominaciju. Možda predlože narečenog Kovačevića, pa da se SNSD obračuna sa sopstvenim “Papcima”.

9.
Iz SDS-a mi stalno dolaze vijesti da su “nezadovoljni Bosićem i Tadićem”, što je besmisleno. Otkud nezadovoljstvo Bosićem, kad Tadić vodi stranku. Bar ovaj njen Zapadni dio, koji je gotovo nestao. Ostatak stranke vodi ko stigne, sem Doboja i Bijeljine. 
Bosić je, konačno sam i ja shvatio, portparol, koji nastupa kada mu to odobri SDS-ov medijski Berija imenom Jelena P.S. Dabarčić.    

10.
Prije dvije večeri imao sma vrlo dug, konstruktivan, analitičan i sadržajan razgovor sa jednim visokim funkcionerom SDS-a. Zaključili smo da SDS u ovom tenutku i sa ovakvom politikom može “Popraviti Bojler”. Što je velika šansa za električare u toj stranci.

11.
U PDP-u je i dalje otvoren konkurs za tri sponzorisane stranačke funkcije. Konkurs je transparentan, a šifra je “Spoznoru se ne gleda u zube”!

12.
U Laktašima je prije četiri godine na izborima bila kandidovana Koalicija “Vozi Miško”, koja se odvezla u istoriju. Sada je, od migranata iz SNSD-a, formirana stranka “Povratak Otpisanih”. Možda joj se priključi i Budo Stanković, Otpisani iz Keja!

13.
Prema istraživanju o korištenju društvenih mreža u novinarstvu, koje je izvršio “Pro Educo” tim iz Banjaluke, blog Slobodana Vaskovića je najčitaniji u BiH. Uz dotičnog Vasketa, među pet najčitanijih blogera su Boris Bajić, Hana Kazazović, Rajko Vasić i Srđan Puhalo.
Anketirano je 110 novinara iz cijele BiH.



Dodik&Alumina: “Pavgord” i dalje ni na Nebu ni u Glinici

piše: Slobodan Vasković

Gordan Pavlović i Milorad Dodik
Milorad Dodik, stečajni upravnik Republike Srpske, preuzeo je i ulogu stečajnog upravnika zvorničke “Alumine”, ali na sastanku sa stvarnim stečajnim upravnikom ove zvorničke firme Lazom Đurđevićem, lider SNSD-a nije brutalno nastupio niti od njega tražio konkretne poteze.

Konkretni potezi, za koje se Dodik zalaže, ali ih nije izgovorio, jeste imenovanje Zorana Stevanovića na poziciju direktora “Alumine” i upisivanje Gordana Pavlovića, odnosno firme “Pavgord” na listu povjerilaca zvorničke firme.

Nije bilo ni za očekivati da Dodik pred svjedocima zatraži takve ustupke, ali sama činjenica da je pozvao Đurđevića svjedoči o njegovoj zainteresovanosti za pomenute akcije.

Dodik je, tvrde moji izvori, na sastanku saznao da Đurđević neće postaviti Stevanovića za direktora, dok god je on na poziciji stečajnog upravnika “Alumine”, niti bilo koga njemu bliskog.

Dodik je “provukao” mogućnost “trećeg lica”, čemu se Đurđević nije protivio. Dodik je ostao nedorečen po tom pitanju, što znači da će eventualno postavljenje novog direktora “Alumine” sprovesti preko Vlade RS i Željke CVijanović, kako bi “zameo” svoje tragove. 

U ovim i ovakvim “igricama” Dodik je velemajstor, tako da je Đurđević mogao otići zadovoljan, ali da mu, vjerovatno, uopšte nije jasno kako će se stvari dalje odvijati. Dodik je naglasio da “sve treba da bude po zakonu”, što je siguran znak da će se ići na “savijanje zakonskih akata” kako bi se “Alumina” stavila pod njegovu kontrolu.

Dodik je na sastanku rekao da se “Pavgord” može upisati ako ima ispravne papire, a ako nema, onda ništa od toga”. Šta bi drugo i mogao reći u situaciji kada Sud ne može donijeti odluku zbog tužbi protiv “Pavgorda” i zahtjeva za poništenja ugovora te firme sa “Ukio bankom”. “Pavgor” je za 6,4 miliona evra otkupio oko 122 miliona KM, koliko je “Ukio” banka navodno potraživala od firme Birač. Ti procesi mogli bi potrajati godinama.

Indikativno je da je Dodik naglasio da “Pavgord” ima 15 dana na raspolaganju da se upiše/ne upiše na listu povjerilaca, što je začuđujuće, jer je na određen način lider SNSD pokazao “neznanje”, a on sigurno sve zna o cijelom slučaju.

Da li je riječ o zamki, svjesnom puštanju “Pavgorda” niz vodu, ili se Dodik pravio “Englez” kako bi se postavio što “neutralnije” u cijeloj priči, veoma je teško zaključiti. 

Dodik neće lako odustati od varijante da se dočepa “Alumine”, ali kako nije uložio svog centa, ukoliko bude “pretvrdo” neće ni ići prebrutalno. Njemu se, za razliku od Pavlovića, uopšte ne žuri.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, ministar finansija, Vito Popović, predstavnik pravnog tima, Slavko Mitrović, Dodikov savjetnik i Risto Kojić. 

Ministar energetike Petar Đokić nije bio nazočan, kao ni Zoran Stevanović.

Tajkun Gordan Pavlović je rezultate ragovora čekao u Hotelu “Bosna”, ali malo ga šta može obradovati. Posebno zbog činjenice da je već na ovom poslu “pao” dvadeset miliona maraka ukupno. A da povrat novca kroz akcije “Alumine” izgleda dalje od Jupitera.

Strateški partner za “Aluminu” pomenut je tek uzgred. 

Ranije sam objavio da se pojavio se strateški investitor koji hoće da kupi Fabriku glinice, ali da vlasti RS to ignorišu kako bi Pavlovića uveli u vlasništvo, i to na osnovu potraživanja koje je, po zakonima RS, ništavo. Strateški investitor je slovenačko-mađarski konzorcijum, koji od “Alumine” godišnje kupuje robe u vrijednosti od 70 miliona KM. Oni su poslli pismo namjere stečajnom upravniku, ali vlast opstruiše taj projekat. Ministar privrede i energetike Petar Đokić najviše opstruiše ovaj posao, a, prema mojim izvorima, čak je zvao predstavnike banaka, tražeći od njih da odustanu od kreditiranja slovenačko-mađarskog konzorcijuma po pitanju kupovine “Alumine”. On je, kako je naveo isti izvor, zvao EIB i EBRD, tvrdeći da će RS preuzeti “Aluminu”.

Stevanovićevo imenovanje nije prošlo na dvije Skupštine povjerilaca (u februaru i martu), a čini se da neće proći nikako.

U cijeloj ovoj priči veoma je značajna i uloga Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, koji pokušava da se dokopa “Alumine”, jer je otkupio potraživanja “Ukio banke”, koja je ova imala prema firmi “Birač”. 

Po otvaranju stačajnog postupka nad FG Birač ad, stečajni upravnik je prijavu potraživanja Ukio banke od 155 miliona KM, odbio, odnosno ovo potraživanje klasifikovao u tabelu nepriznatih potraživanja, nakon čega je Ukio banka pokrenula parnični postupak protiv FG Birač ad u stečaju u cilju priznavanja ovog potraživanja. 

Nakon toga, Ukio banka i firma “Pavgord” doo Foča su 20.11.2014. godine zaključili Ugovor o kupoprodaji kojim je Ukio banka na “Pavgord” (za cijenu od 6,4 miliona evra) prenijela dio potraživanja u visini oko 122 miliona KM, te je firma “Pavgord” podnijela zahtjev za upis u tabelu nepriznatih potraživanja, a u cilju ulaska u parnični postupak Ukio banke. Prethodni uslov ulasku u ovaj postupak je odluka suda da uvrsti “Pavgord” u tabelu nepriznatih potraživanja.

Inicijativa firme “Pavgord” da se upiše u tabelu nepriznatih potraživanja povezana je sa idejom da se nakon ovog upisa i stupanja u parnični postupak zajedno sa Ukio bankom, skupštini povjerilaca FG Birač ponudi poravnanje na neki iznos manji od 155 miliona KM (prema izvorima na oko 60 miliona KM), a koji bi skupština poverilaca FG Birač vjerovatno i prihvatila. 

U tom slučaju, iznos priznatih potraživanja bi bio oko 140,7 miliona KM. S obzirom da se može očekivati da bi se dio povjerilaca sa zbirnim potraživanjima oko 30-40 miliona KM odlučio na isplatu u novcu u periodu od 3 godine, ovo bi omogućilo “Pavgordu” da prilikom reorganizacije društva i konverzije potraživanja u kapital, participira u vlasništvu FG Birač sa udjelom od preko 50%, dakle da za 6,4 miliona evra stekne odlučujući kapital u fabrici vrijednoj nekoliko stotina miliona KM?!

Međutim, analizom Ugovora o kupoprodaji utvrđeno je da je ovaj ugovor ništav, odnosno da ovaj posao na bazi kojeg “Pavgord” pretenduje da ostvaruje prava, kao takav, ne proizvodi pravno dejstvo, budući da je isti po Zakonu o deviznom poslovanju RS zabranjen.

Okružni privredni sud u Bijeljini je 2. marta 2016. godine održao je ročište na kojem nije došlo do upisa firme “Pavgord” u tabelu nepriznatih potraživanja, jer su prethodno podnesene tužbe za poništaj Ugovora o potraživanju između Ukio banke i Pavgorda. 

Ogromni su interesi u pitanju, mnogo je prljavštine u cijeloj ovoj priči, prijetnji, ucjena… SIPA je otpočela istragu oko “Alumine”.

Istovremeno, Specijalno tužilaštvo otpočelo je istragu, po hitnom postupku, oko trenutnog rukovodstva “Alumine” i stečajnog upravnika, što je, van svake razumne sumnje, pritisak da se “Pavgord” upiše kao povjerilac.

Cilj Specijalnog tužilaštva je da podigne optužnicu protiv stečajnog upravnika Đurđevića, nakon čega bi on bio eliminisan sa te pozicije. 

MUP RS je već, po nalogu Specijalnog tužilaštva, saslušao Lazara Đurđevića, stečajnog upravnika, Čedomira Zelenovića, Mileta Matića i druge, a po krivičnoj prijavi koja se odnosi na optužbe da su posle otvaranja stečaja "Alumina preuzela neke radnike", a prijem toga im isplatila regres.

Međutim, u vrijeme tih dešavanja ni Đurđević ni Matić nisu bili na sadašnjim pozicijama, pa to nisu mogli ni učiniti. Interesantno je da je krivičnu prijavu podnijelo NN lice, a da je Specijalno tužilaštvo hitno otvorilo istragu.

Vrlo lako bi se moglo utvrditi da je ovdje riječ o državnom kriminalu.

Na cijelom ovom poslu, Fordan Pavlović je do sada "pao, prema mojim informacijama, oko 20 miliona KM. 


Budući da je riječ o tolikoj cifri, ali i o Alumini i poslovima vrijednim stotine miliona KM, uopšte ne bi trebalo začuditi da dođe i do fizičkih obračuna. 

Tegeltija najurio iz Vlade RS Kovača, Davidovića i Amidžića, poslanike SNSD-a

piše: Slobodan Vasković

U zgradi Vlade RS prije nekoliko dana došlo je do otvorenog sukoba ministra finansija Zorana Tegeltije i poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Dragoljuba Davidovića, Milana Kovača i Srđana Amidižića.

Povod za sukob su neki od zakona iz resora koji kontroliše Tegeltija, a koje bi Vlada RS trebalo da usvoji na idućoj sjednici. Stvarni uzrok sukoba je animozitet koji vlada između pomenutih poslanika i ministra finansija. 

Tegeltija je, bez mnogo rasprave, najurio iz Vlade RS Davidovića, Kovača i Amidžića ne prihvatajući nijedan od njihovih prijedloga/zahtjeva u vezi sa pomenutim zakonima.

Nastavak sukoba je za očekivati na narednoj sjednici Narodne skupštine kada se zakoni nađu na dnevnom redu.

Odranije je poznat animozitet Tegeltije i Kovača, koji je u nekoliko navrata i javno prezentovan u parlamentu RS, kada je ovaj poslanik SNSD oštro kritikovao ministra finansija, tvrdeći da su mu zakoni loši.

Uprkos tome, svaki put je Kovač povijao leđa i na kraju glasao za većinu tih zakona, a da ga Tegeltija nijednom nije napucao nogom, kao što je to učinio svojevremeno Miladin Stanić, poslanik SDS-a. Taj Stanićev potez još uvijek se pod svodovima parlamenta tretira kao “najbolji volej u istoriji Narodne skupštine”.

Što se tiče Dragoljuba Davidovića i Srđana Amidžića, njih Tegeltija tretira kao pulene Igora Radojičića, pa je i bilo logično da ne prihvati ništa od primjedbi. 

Tegeltija Radojičića smatra ne previše bitnim i na zalasku karijere, tako da je Dete Amidžić mogao, tokom rasprave, da osjeti stvarnu snagu sukoba pomenutog dvojca.

Moji izvori iz Vlade RS tvrde da je Tegeltija bukvalno najurio trojac, što svjedoči kako je ministar finansija i dalje jedna od centralnih figura unutar Režima, dok “triling zaboravljenih asova” predstavlja tek glasačku mašineriju. I ništa više od toga. 
  

понедељак, 28. март 2016.

Lanac ishrane

piše: Slobodan Vasković

1.
“Alumina” je poslednji komad “krtine” u Republici Srpskoj, a tamo gdje je “krtina” Predator Dodik je na vrhu Lanca ishrane. Otud i Predatorova “briga” o toku stečajnog postupka u “Alumini”, sa tendencijom da se i “Pavgord” primakne tom stolu. Sa kojeg se još uvijek može dobro zagrabiti.

2.
“Pavgord” je skraćenica od Pavlović Gordan: To je Tip koji je 122 miliona (koliko je navodno Ukio banka potraživala od Birča) platio 13 miliona. I tvrdi da je sve čisto. I ima šansu da postane najsmješniji tajkun na Balkanu. Smješniji čak i od Bude Stankovića, koji je ostao bez igdje ičega. Ali Budo se razbacivao, dok je Pavlović Gordan žrtvovao 13 miliona ni za šta. 

3.
Ako Predator ne spasi “Pavgorda” žrtvujući “Aluminu”, onda Gordanu nema druge već da se pridruži Budi u “Keju”. Prije toga će P.G. žrtvovati mnoge, kako se tvrdi, jer je kratkih živaca, prijeke naravi i najcrnjih veza. Tipičan Dodikov proizvod. Za ne baš jednokratnu, ali, svakako, upotrebu sa ograničenim rokom trajanja. 

4.
Gocija bi trebalo nagraditi za Najgluplji potez decenije, a na Diplomu mu upisati čuvenu Grunfovu misao: Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak!
Bolje i gubitak, nego baš ništa.  

5. 
Treba biti realan, najbolje bi bilo da se Budo i Goci druže u Foči. VIP KP. Bili bi tu u prirodnom staništu. Budo bi radio u kuhinji, a  Goci dilao mesne nareske. “Ko leži ne bježi”!

6.
Pita me danas Jedan Čovjek: 
  • Šta misliš zbog čega je Dodiku, nakon svega što je oteo, potrebno da otvori i Apoteku u Banjaluci?
  • Da nije bolestan?
  • Nema šta drugo biti!
7.
Iz Vlade RS tvrde da je Budžet nelikvidan. Hoće reći da je Budžet Likvidiran. Prema prvim nalazima istrage Likvidaciju je izveo Profesionalac. Savršen zločin.

8.
Opoziciju u Srbiji su napali nožem i razbijenom flašom. 
Opoziciju u Republici Srpskoj vrijedi napasti jedino usranom motkom. 

9.
Cijeli dan komuniciram sa protivnicima Režima, što vanstranačkim, što stranačkim; što onim opšte prakse, što sa specijalistima za određene oblasti…

Cijeli dan od njih slušam udare po tzv. Opoziciji: Od nipodaštavanja do Jezika Mržnje; Sarkazam, cinizam, Najteže optužbe… Vrlo neprimjerena poređenja; O psovkama da i ne govorim, posebno onim koje u sebi sadrže sve Polne veličine…

Da prijatelju, jeste prijatelju, tako je prijatelju, u pravu si prijatelju, da prijatelju…, jedino je što uspijevam izustiti na izraze gađenja spram tzv. O, koje mi prezentuju/isporučuju sa druge strane stola/žice. 

I onda za mene tvrde da nemam mjere u kritikama. I da sam netaktičan.

10.
Nakon poslednjih vrlo uspješnih istupa tzv. Saveza i od publikuma odlično dočekanih poziva za prijevremene izbore, Čelnici tzv. Opozicije odlučili su se da razmotre moguće slogane pod kojim će ubuduće nastupati. 

Trenutno su na stolu dvije opcije:
  • Bolje ispasti glup nego ispasti iz aviona
  • Bolje ispasti budala nego iz voza   
Klasik A.F.


11.
Na TV-u sam vidio Ranku Mišić. Niko od “specijalaca” je nije prebio, vukao po podu, čupao za kosu… Da nisu “specijalci” opet na autoputu?!