уторак, 19. март 2024.

Rastakanje SNSD-a uveliko traje; Istraga “Dodavača” neće ga spriječiti, već samo ubrzati, kao i ustoličenje Igora Dodika na čelo stranke

Piše: Slobodan Vasković


1.

SNSD, stranka Milorada Dodika, teško je uzdrmana, iako snažnom medijskom kampanjom, koja je na granici histerije, još uvijek dobro prikrivaju sve veće napukline u partiji.


Nezadovoljstvo u stranci ide ka kulminaciji, a u ovom trenutku iskristalisalo se nekoliko linija po kojima stranka polako, ali u kontinuitetu, puca.


2.

Prije svega to je suluda politika Milorada Dodika koja je SNSD, ali i njegov parking kombi stranaka, doveo u sudar sa administracijom SAD-a.


Nakon što su počeli osjećati stvarno dejstvo sankcija, konzumenti “Crne liste” počeli su da postavljaju i pitanja: Zašto su baš oni na udaru, a ne neki drugi?


3.

Podozrivost visokih funkcionera stranke, jednih prema drugima, sve je veća i preći će u stanje paranoje, jer SAD neće stati sa sankcionisanjem najviših funkcionera SNSD-a i kombi stranaka koje ih podržavaju. Tim više, što je svima jasno da su sankcije SAD-a teško zaljuljale Dodikov Režim, samim tim i SNSD kao najjači dio nenarodne, izbornom krađom, oktroisane vlasti.


4.

Od svih Dodikovih prijetnji, jedino je realizovano njegovo zatvaranje bankovnih računa u domaćim bankama. Dodik, kao i drugi koji su to bili prisiljeni učiniti, kako Banke ne bi bile teško kažnjene, poniženi su do gigantskih razmjera, ma šta oni javno govorili o tome.


Iz tog ponižavajućeg statusa neće još dugo izaći, što će izazvati bijes sprema onim koji se ne nalaze u takvoj situaciji.


5.

Podozrivost i sumnje jednih u druge nisu bez osnova, jer upravo oni iz vrha Režima, prva tri kruga oko Dodika najbolje znaju šta su, mimo zakona, činili neki od najviših funkcionera SNSD-a, koji su završili na Crnim listama.


6.

Iako Dodik pokušava optužiti sve druge da su saradnici onih koji ga kažnjavaju, to je iznuđena, neuvjerljiva manipulacija. Odlično on zna da su “dodavači” i to najkompetentniji, iz njegove stranke, 


Odlično to znaju i drugi koji su se našli na Crnoj listi, a kako se njihov broj bude uvećavao (a hoće), dodatno će rasti međusono nepovjerenje u vrhu SNSD-a. Samim tim i optužbe, a obračuni će biti sve više javni.


7.

Druga, vrlo važna linija, pucanja SNSD-a jeste inauguracaija Igora Dodika za suštinskog šefa stranke koje nije formalizovano, ali je on ustoličen.


Mlađi Dodik je, u političkom smislu, iver koji je pao predaleko od Klade i nema ni minimum očevih političkih sposobnosti.


Jedino u čemu mu je ravan, a mnogi tvrde da je tu čak i “jači” od Milorada Dodika, jeste beskrupuloznost i brutalnost.


8.

Izguravanje, “na mišiće”, Igora Dodika na čelo SNSD-a za posljedicu je imalo ogroman bijes kod velikog broja funkcionera Sekte koji ne prihvataju takvu situaciju, jer, kako kažu, neće ni po koju cijenu da im “balavac naređuje”.


Miloradu Dodiku je mnogo puta u ranijem periodu ukazano na brutalan odnos Igora Dodika prema visokim funkcionerima stranke, posebno onim koji se nalaze na čelu firmi u kojima je bilo nešto novca, ali on je sve to ignorisao i išao ka tome da na čelo stranke postavi sina.


9.

Iako je svjestan da je to greška, Milorad Dodik se neće povući. Kako vrijeme bude odmicalo, a sve što slijedi ne ide u prilog ni jednom od dva Dodika, sve će biti manje onih koji još uvijek uzmiču pred njima.


10.

Treća vema važna linija rascjepa unutar SNSD-a su nezadovoljni privatnici, iznikli pod šinjelom Sekte. Novca nema, brojni biznisi su pred kolapsom, a ne nazire se nikakvo poboljšanje.


Umjesto toga, Režim pokušava oteti i zadnju marku kako bi nekako opstao.


11.

Problemi, sukobi i raskoli se unutar SNSD-a multiplikuju. Najjača partija u RS teško se ljulja; Neće SNSD nestati preko noći, ali će, izvan svake razumne sumnje, završiti kao Demokratska stranka u Srbiji.




 

недеља, 17. март 2024.

Samobičevanje: Kad “Samuraji” postanu Narikače


Piše: Slobodan Vasković


SAD su natjerale Milorada Dodika da sam sebe šiba, šamara, svakodnevno samoponižava u nemoći da se odupre procesima koji su ga opkolili i stežu bez milosti.


Što Dodik više viče, sipa najgnusnije uvrede, to je znak da je njegova nemoć sve veća.


Preciznije, nemoć je samo i preostala.


Ništa od “istorijskih odluka” koje je najavljivao; Sada pokušava da se lažno predstavi kao žrtva sopstvene sumanute politike, koja ga je dovela u situaciju da neko od zvaničnika SAD-a samo “ubere prut”, a onda Dodik tom šibom udari po sebi.


Svi njegovi “samuraji” su se pretvorili u narikače nad sopstvenom sudbinom; Nigdje te “oštrice” u najavama raznoraznih otcjepljenja i nezavisnosti - bilo u okviru Dejtina, bilo skroz.


Dodik i njegovi gaulajteri ismijavali su mjesecima Crne liste SAD-a i sankcije koje ona povlači za osobe što se nađu na njoj; Junačili se, busali u prsa, a od svega je ostao samo jauk.


I nije to kraj; Tek su SAD počeli da ih melju. 


Dodika i njegovu kamarilu uopšte ne treba žaliti; Ne treba ni likovati nad onim što im se dešava i što će im se tek dešavati.


Oni su Srbe, kao narod u BiH, doveli na rub biološkog opstanka; Na ivicu sloma i nestanka. I neće ni dalje da odu.


Vjeruju da mogu povratiti moć, da će opet “zajahati”.


Ništa od toga; Ako malo bolje pogledaju oko sebe, praznina je sve veća, a množina brzo juri ka jednini.


Najavljivao sam mnogo puta ovakav rasplet; Nikakav drugačiji epilog se nije ni mogao očekivati.


  




субота, 16. март 2024.

Izetbegović je kreator uništenja OSA BiH; Osmica je bio samo alatka

Piše: Slobodan Vasković


“To je strašno šta je uradio sa OSA BiH. Treba da se stidi samog sebe”, izjavio je Majkl Marfi, ambasador SAD-a u BiH, u podkastu “Oslobođenja”, komentarišući bezbroj puta javno izneseno “nerazumijevanje” Bakira Izetbegovića zbog čega se Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA BiH, našao na Crnoj listi SAD-a.


Da ne bi bilo nikakve nedoumice - Marfi je kazao da izetbegović “treba da se stidi samog sebe šta je uradio sa OSA BiH”.


Marfi sigurno nije mislio samo na prisluškivanje sudija i tužilaca u predmetu “Diploma”, zbog čega je Osmica proveo tri mjseca u pritvoru ili, pak, na stavljanje resursa OSA BiH u funkciju kriminalnih i narko organizacija.


Ima tu i mnogo mnogo težih stvari, trenutno nedokučivih, koje bi se morale istražiti do kraja. Kako bi javnost saznala u koje sve svrhe je OSA BiH korištena, a već sada je jasno da je taj aparat korišten za sve drugo sem za ono što mu je ključna namjena.


Jasno je da je Marfi izrekao izuzetno tešku tvrdnju na osnovu podataka koje je dobio od obavještajnih službi SAD-a, koje su najjače na Planeti, a ne na osnovu ličnih saznanja o prisluškivačima postavljenim po produžnim kablovima u prostorijama Suda BiH.


Utoliko je njegova konstatacija izuzetno dramatična, jer ukazuje na neslućenu dubinu zloupotreba kojima se dno ne može ni nazrijeti. 


Kada se sagleda Marfijeva izjava, nema dileme da on kao najvećeg krivca za teške zloupotrebe OSA BiH, direktno optužuje Izetbegovića kao glavnog kreatora tih podzemnih poslova.


Osmica je tu bio samo alatka; Produžena ruka Izetbegovića, tu nema nikakve dileme.


Bilo bi logično da sadašnje rukovodstvo OSA BiH sprovodi internu istragu o teškim zloupotrebama koje su činjene sa Agencijom po nalogu Izetbegovića, uz “ručni rad” Osmanagića.


Bilo bi logično da je Izetbegović pod istragom, a ako već nije, da bude u najskorije vrijeme.


Vjerujem da ga istraga, ali i mnogo teže pravosudne sankcije neće zaobići.


Njegovu “relaksirana” šetnju sa Osmicom, nakon što je pušten iz pritvora, nikako ne vidim kao inat, još manje kao opuštenu, već kao grčevito razmatranje svega onoga što im je iscurilo i što će se tek saznati.








 

петак, 15. март 2024.

VSTS BiH je primarni kancer pravosuđa BiH; U VSTS ne znaju napisati Poslovnik o radu VSTS koji bi bio u skladu sa zakonom, ali zato znaju sve podzemne igre od kojih članovi imaju ličnu korist


Piše: Slobodan Vasković


Visoki sudski I tužilački savjet BiH trebalo bi da je sastavljen od vrhunskih pravnih autoriteta, bilo da su sudije, tužioci, advokati…, ali se ispostavilo da u njemu sjede mahom trgovci imenovanjima, funkcijama, presudama, te, što je najgore, osobe kojer su najjača podrška kriminalcima.


VSTS je slika propasti Pravosuđa BiH, njegov primarni kancer, a kakve osobe sjede u toj instituciji, pretvorenoj u pijacu, svjedoči podatak da nisu u stanju napisati Poslovnik o sopstvenom radu i načinu donošenja odluka o imenovanjima u skladu sa Zakonom.


Upravno vijeće Suda BiH, donijelo je, 13.03.o.g., presudu kojom su poništene pojedine odredbe Poslovnika o radu VSTS.


Nakon ovakve odluke Upravnog vijeća Suda BiH može se samo konstatovati da je VSTS doživio potpuni brodolom.


Nije to neočekivano, jer ta merkantilna organizacija ne bavi se pravom niti pravdom, već se koristi za uvećanje bankovnih računa i postavljanje “pravosudnih” mreža kojima se novac preliva iz ruku prevaranata, pljačkaša i drugih kriminalaca u džepove sudija, tužilaca i advokata. 



Odličan primjer za to je Sanin Bogunić, član VSTS koji je stvorio sopstvenu klijentelističku mrežu u takozvanom pravosuđu, a i dalje radi na njenom proširenju.


Već ranije sam pisao o tome kako je Bogunić djelovao po nalozima Ibrahima Hadžibajrića, NarkoBega koji se nalazi u pritvoru, a da mu je, zauzvrat, Hadžibajrić zaposlio jednog člana porodice u opštini Stari Grad gdje je bio načelnik do hapšenja.


Sanin Bogunić

Objavio sam i da je Bogunić, nakon “dojave” da će Hadžibajrić biti uhapšen, člana porodice sklonio iz opštine Stari Grad, svega par dana prije pada narkoBega, na sasvim drugu radnu destinaciju - u “antikorupcioni tim” Kantona Sarajevo.


Kako je Bogunić saznao da će uslijediti hapšenje Hadžibajrića? 


Dojavio mu je kantonalni tužilac Kantona Sarajevo Samir Selimović.


Bogunić je “široke ruke” pa je, kao kontrauslugu, Selimoviću obećao poziciju u posebnom odjeljenju Federalnog tužilaštva.



Primjećujete da Bogunić federalno tužilaštvo tretira kao ličnu firmu, pa Selimoviću daje novu funkciju kao da je krompir, a ne odgovorna tužilačka pozicija.


Ali, kada je u pitanju VSTS, njihov nepisani Kriminalni poslovnik po kojem oduvijek djeluju, ima odredbu koja glasi - uslugu za uslugu.


Već sam objavio da je Bogunić, za lojalnost, Halidi Vrabac, zamjenici Glavnog tužioca OJT Istočno Sarajevo obećao da če biti Glavni tužilac tog tužilaštva.



Prije toga je Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, Halidu Vrabac izgurao na poziciju koju sada obavlja.


Bogunić je bio jedan od najčvršćih oslonaca Debeveca u VSTS.


Halida Vrabac je u Tužilaštvo BiH zaposlila Mustafu Vrabca protiv kojeg je Tužilaštvo BiH, 03.01. o.g., podiglo optužnicu zbog “lažnog predstavljanja”, a Sud BiH je potvrdio 11.01.o.g. 


Vrabac se lažno predstavljao kao ovlašteni istražilac Tužilaštva BiH iako je bio na čelu Odjela za opšte poslove.


Kako nakon svih ovih ličnih poslova da se u VSTS bave pisanjem Poslovnika koji bi bio u skladu sa Zakonom? Nikako, nemaju vremena.

четвртак, 14. март 2024.

Iz Arhiva (28.11.2021.)/Prevaranti Opasnih Namjera: Stanivuković svog sadašnjeg najbližeg saradnika Kresojevića 17.12. 2020. okarakterisao kao kriminalca, a sedam dana kasnije, 24.12.2020., imenovao ga na poziciju savjetnika gradonačelnika Stanivukovića, da bi nakon sedam mjeseci kriminalac Kresojević postao menadžer grada (VIDEO)

"Poštenjačine": Kresojević i Stanivuković

Piše: Slobodan Vasković


1.

Veoma je interesantno pogledati posljednje obraćanje Draška Stanivukovića kao narodnog poslanika u parlamentu RS, 17.12.2020. godine.


2.

Već tada je rekao da nema namjeru obavljati puni gradonačelnički mandat, ističući da će to trajati dvije godine, što svjedoči da se već vidio na poziciji predsjednika RS.


Stanivuković ima pravo na ambiciju, a sasvim je druga ravan što nema nikakve osnove za nju.


3.

Međutim, taj snimak, koji možete naći na Stanivukovićevoj FB stranici, je zaista fascinantan, jer aktuelni gradonačelnik Banjaluke sadašnjeg bliskog saradnika Bojana Kresojevića karakteriše kao kriminalca.


I firmu “KENO TV”, koju je Kresojević držao sa Jelenkom Lolićem, kao kriminalnu.


4.

O kakvom malom priučenom makijavelisti je riječ, što jeste Stanivuković, svjedoči i sljedeći podatak: Kresojevića, kojeg u video klipu oslovljava sa “moj nekadašnji asistent” karakteriše kriminalcem 17.12.2020. godine, (mjesec i dva dana nakon što je izabran za gradonačelnika, 15.11.2020.), a samo sedam dana kasnije, 24.12.2020., Kriminalca Kresojevića Stanivuković postvalja na poziciju savjetnika gradonačelnika za ekonomske i međunarodne poslove.


5.

“Ko je ta firma KENO, da li je u toj firmi bio i danas uključen jeste nekad čovjek što je bio moj asistent (Bojan Kresojebvić, op.aut.), sjedi sa Dodikovim sinom, piju kafe, dogovaraju; zakupili televizije, sjedište tog Kena je malo u Alternativnoj televiziji, ATV je kupio kum g. Dodika (Mile Radišić Klen, op.aut.), pa ima jedan voćnjak, pa onda drugi voćnjak, pa ima jedan restoran, pa Boska, pa namjeravaju kupiti hotel Bosnu, pa kupili firmu pokojnog Slaviše Krunića, pa u Delta planetu vedre i oblače i sve kad pogledate sve jedni te isti ljudi. Zato sam ja rekao: dajte da jedan budžet usvojimo samo za te ljude”, rekao je Stanivuković 17.12.2020. u Narodnoj skupštini RS. 

(kompletan snimak tog "čuvenog" govora možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=HWri1o0kCi8&fbclid=IwAR1-sVcbRF8hKbR2j3G3g8vJ9S7xak2D1_LvkpjBSulEoF6-PHVyTpFZKvk)


6.

Kresojević je tada za Stanivukovića bio kriminalac, ali je u narednih sedam dana postao “pošten”, pa kao takav i savjetnik za ekonomske poslove i međunarodnu saradnju Gradonačelnika Stanivukovića. Očito je Gradonačelnik Stanivuković odlučio da kriminalcu Kresojeviću i njegovim saradnicima, koje u govoru pominje, da budžet Banjaluke, što je i učinio. 


7.

Narednih sedam mjeseci kriminalac Kresojević, koji je za sedam dana postao “pošten”, dodatno je evoluirao u “poštenjačinu”, pa ga je Stanivuković imenovao za menadžera Grada Banjaluka.


8.

Zaista rijetko viđeno licemjerstvo i najogavniji makijavelizam Lepršavog gradonačelnika koji u samo sedam dana svojim “mesijanskim” moćima notorne kriminalce, što jeste Kresojević, pretvara u “poštenjačine”.


Kriminalac Kresojević je desna ruka Stanivukovića otkako je na čelu Banjaluke. 


9.

Obojica su “Tajkunske Lutke”, jer je Mrkonjićki Klan, čiji je pripadnik Mladen Milanović Kaja, zajedno sa Jelenkom Lolićem, takođe, tajkunom i Draganom Stanivukovićem naredio Drašku Stanivukoviću da imenuje Kresojevića, prvo za  savjetnika, potom i za menaždera Grada.  


10.

Laživost, licemjerstvo, nestabilnost i neuravnoteženost Stanivukovića već su postali kontinuitet njegovog ponašanja i djelovanja; Nažalost, suština koja se, dan za danom, sve više zgušnjava.


11.

Biće vrlo interesantno vidjeti/čuti kako priučeni makijavelista i plitkoukmni Pajac, što Stanivuković jeste, objašnjava sopstvenu metamorfozu iz osobe koja Kresojevića karakteriše kriminalcem u osobu koja Kresojevića, sedam dana nakon toga, imenuje za svog zavjetnika za ekonomske poslove?!


Možda će reći da je mislio na nekog drugog “svog asistenta”, ali biće to gola laž, jer Kresojević, Stanivukovićev bivši asistent, jeste bio suvlasnik i direktor kriminalne KENO TV.