уторак, 18. јун 2024.

Konobaru iz Sarajeva koji se javio na oglas Kavčana za ubicu kumovi su Osmica i Skaka

Piše: Slobodan Vasković


Kenan Habeš, konobar iz Sarajeva koji se, prema Skaj porukama koje su objvile nedavnoi “Vijesti” iz Podgorice, u kumovskim vezama je sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH i bivšom gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom.


On se, u januaru 2021. godine, Kavčanima nudio da ubija za njihov račun, a razgovor sa njim za taj posao obavio je Dražen Milović,. Član Kartela iz Trebinja, inače rođak Ljuba Milovića, koji je u bjekstvu.


Ono što je interesantno jeste da je Osman Mehmedagić Osmica u izvrsnim odnosima sa H.K., te je bio kum jednom njegovom djetetu koje je po Osmici i dobilo ime.


Skaka je bio kum drugom djetetu, a Habeša. je, potom, zaposlio u Gardsku vijećnicu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 25.07.23. optužnicu protiv Skake, a Opštinski sud je potvrdio, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.


Osmica je bio uhapšen 18.12.2023. godine, zajedno sa Rankom Debevecem, bivšim predsjednikom Suda BiH, zbog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, te brojnih drugih zloupotreba.


Uskoro se očekuje podizanje optužnice protiv Osmice i Debeveca.


Da li će Milenko Milekić “pružiti otpor” kada bude trebalo da preda funkciju predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci

Piše: Slobodan Vasković


Milenko Milekić uskoro odlazi sa pozicije predsjednika Osnovnog suda Banjaluka.


Neće ostati upamćen ni po čemu pozitivnom, a, kao i dobar dio svojih kolega na visokim pravosudnim pozicijama, funkciju je iskoristio za lično, nezakonito bogaćenje. 


Pisao sam o tome mnogo puta, ali niko da se odluči da pokrene neku istragu protiv Milekića. Vrana vrani oči ne vadi, jasno je to kao dan.


Ne znam da li će  Milekić “pružiti otpor” kada bude trebalo da preda fotelju predsjednika; Ne bi me začudilo. 


Ponašao se proteklih godina u sudu kao neprikosnoven iako je riječ o najobičnijem prevarantu koji je počinio teške kriminalne radnje.


Zato uopšte ne treba da čudi da je “službenik na recepciji Suda” kokainski ovisnik i da Milekić nije učinio ništa da ga makne sa tog mjesta, kako bar oni koji dolaze u Sud ne bi gledali njegove teško našmrkane favorite.


Milenko Milekić u samo osam godina, koliko se nalazi na funkciji predsjednika Osnovnog suda Banjaluka, stekao nepokretnosti u vrijednosti od 1,2 miliona KM (27.12.2023.)

Mileekić i Vigemark

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Na početku, moram razočarati one kojima naslovna fotografija sugeriše da će tema ovog teksta biti Lars Gunar Vigemark i njegove zamrznute mačke. O Vigemarku, zamrznutim mačkama i drugim satlerima drugi put.


2. 

Glavni “junak” ovog teksta je Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka. Iako se ta institucija formalno naziva sudom, ispravnije bi bilo nazvati je mafijaškom jazbinom.


Kriminalac Milekić je na pomenutu funkciju prvi put imenovan 2015. godine. Preciznije, na tu poziciju ga je instalisao njegov tadašnji mentor Milan Potkovani Tegeltija, kako bi preko njega mogao nastaviti da upravlja mafijaškom jazbinom zvanom Osnovni sud Banjaluka.3.

Ako pitate slabo upućene, svi će vam redom reći da je Milenko Milekić bezopasni teletabis. Ipak, oni koji ga dobro poznaju reći će vam da se iza njegovog blagog telećeg pogleda krije okorjeli kriminalac, čiji fetiš su nekretnine.

 

Podrazumijeva se da Milekić nekretnine ne kupuje novcem od plate, nego novcem stečenim kriminalnim aktivnostima. Ovom prilikom ću pobrojati samo najvrjednije nekretnine koje je pomenuti stekao u posljednjih osam godina, koliko se nalazi na čelu Osnovnog suda Banjaluka.

 

4.

Prva skupocjena nekretnina, koju je Milekić pazario za vrijeme svog prvog mandata u Osnovnom sudu Banjaluka je stan u zgradi Mileta Radišića Klena, izgrađenoj u Picinom parku. Taj stan vrijedi oko 500.000 KM.

 

5.

O kakvom diletantu se radi najbolje govori podatak da je Milekić najmanje jednom sedmično obilazio tu zgradu dok je bila u izgradnji. Tako je jednom prilikom Klen zatekao Milekića kako se šeta po zgradi, misleći da se radi o beskućniku. Na Klenovo pitanje „Milenko, šta radiš u mraku?“, Milekić mu je odgovorio „Gledam svoj stan!“.


6. 

Dvije godine nakon kupovine prvog, Milekić je kupio i drugi stan. Taj stan se nalazi, takođe, u centru Banjaluke, u novoizgrađenoj zgradi na području Paskuline ciglane (u blizini su pekara Malta i kafić Ciglana). Taj stan trenutno vrijedi oko 400.000 KM.


7. 

Da Visoki sudski i tužilački savjet BiH cijeni kriminace poput Milekića, pokazuje odluka o njegovom reizboru na istu poziciju, 2019. godine. O razlozima za takvu odluku će prije ili kasnije propričati pojedini članovi pomenutog savjeta, nakon što budu pohapšeni. O tom potom.  


8. 

Nakon što je pazario dva skupocjena stana, kriminalac Milekić se u drugom mandatu odlučio da ponešto i izgradi, za stare dane. On je u selu Malo Blaško, koje se nalazi između Banjaluke i Laktaša, sagradio luksuznu vikendicu. 


Milekić&Partneri

9.

Zapravo, radi se o ljetnoj rezidenciji, površine cca 250 m2. Milekić je taj objekat opremio najluksuznijim namještajem. Vrijednost tog objekta nije manja od 300.000 KM.


10. 

O načinima na koje kriminalac Milekić otima novac ću tek pisati.


понедељак, 17. јун 2024.

Betonske Čizme za PDP


Piše: Slobodan Vasković


Betonizacija Banjaluke je ono po čemu će odlazeći gradonačelnik tog grada Draško Stanivuković ostati upemćen.


To je samo jedan od razloga zbog kojih će završiti u ustanovi opasanoj visokim betonskim zidovima. Načičkanim armaturom.


Njegov najbolji irget je Branislav Borenović - uvijek prvi sa lopatom na miješalici. Ima i te kakvu korist od toga.


Međutim, njih dvojica ne betoniraju samo Banjaluku po narudžbama Tajkuna, već su napravili i betonske čizme za PDP, odnosno krhotinu koju oni predvode.


Nakon što su rastočili stranku, sada su preostaloj ktrhotini obuli betonske čizme.


Tako je i OO PDP Novi Grad dobio glanc nove betonske čizme, zbog kojih tone u Unu, bez šanse da izrone.


U tom mjestu, poodavno su promovisali Alekandra Jankovića kao kandidata za načelnika PDP-a. Nevoljko su to učinili Borenović i Stanivuković, jer su dužni usluge Milanku Mihajlici za bespogovornu podršku koju im pruža u poništenju stranke.


Sada se traži način da Janković ne bude kandidat, već da Mihajlica isturi nekog svog poslušnika, Janković je imao velike šanse da pobijedi u Novom Gradu, ali ga je Mihajlica u velikoj mjeri urušio. 


Janković ne bi bio ni nominovan da nije zaprijtio da će napustiti PDP: 


Kako stvari stoje, napustiće ga svakako.


“Betonske čizme” za njega i taj Opštinski odbor PDP-a su već gotove.

недеља, 16. јун 2024.

Smiljana Moravac Babić i Krsto Golijanin na izlaznim vratima PDP-a

Duboko razočarana Teta Smilja

Piše: Slobodan Vasković

 

Smiljana Moravac Babić je doskora bila „desna ruka“ Draška Stanivukovića, odlazećeg gradonačelnika Banjaluke. U kojoj mjeri je Babićeva bila „očarana“ Stanivukovićem u proteklim godinama, najbolje govori podatak da je ona o njemu napisala i knjigu. Doduše, tu knjigu sem Babićeve nije niko ni pročitao, pa ni sam Stanivuković.

 

Da Stanivuković voli poltrone, to je opštepoznato. Kako bi se zahvalio Babićevoj na odanosti i poltronstvu, on je njenu snahu zaposlio u Gradsku upravu. Iako se radi o licu sa vrlo tankim referencama, Babićeva snaha je dobila ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Babićeva je aktuelni odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka. Iako će ostati upamćena po svojim gafovima u skupštinskim klupama, ona ima ambiciju da obnovi odbornički mandat i to ne krije.

 

Ipak, Babićeva je prije nekog vremena shvatila da od obnove odborničkog mandata nema ništa. Razlog leži u činjenici da Babićeva neće biti ni među prvih pet na listi PDP-a za lokalne izbore. Samim tim ona nema nikakve šanse da ponovo bude izabrana za odbornika.

 

Adrijana Basara

Stanivuković je sve vrijeme obećavao Babićevoj da će ona biti na drugom mjestu na listi. U međuvremenu je Stanivuković okrenuo ploču i to mjesto povjerio Adrijani Basari. Radi se o novopridošlom članu Stanivukovićevog tima. Inače, Basara je poznata jedino po tome što je dugo godina bila član SNSD-a, čak i u vrijeme dok je radila kao novinarka na RTRS-u.

 

Nakon što je Babićeva shvatila da je izigrana od Stanivukovića i Basare, ona je ljudima od povjerenja unutar PDP-a najavila da će napustiti tu stranku. Pritom je zaprijetila da će ostavku na sve funkcije dati u jeku predstojeće kampanje za lokalne izbore.

 

Sličan potez je najavio i Krsto Golijanin. Radi se o još jednom aktuenom odborniku PDP-a, za kojeg takođe neće biti mjesta u vrhu kandidatske liste za odbornike.

 

Na kraju, treba reći da sva istraživanja javnog mnjenja govore da PDP u Banjaluci može da osvoji najviše dva odbornička mandata.


субота, 15. јун 2024.

ESKLUZIVNO: Milorad Dodik predočio Drašku Stanivukoviću rezultate posljednjih istraživanja za poziciju gradonačelnik Banjaluke i najavio mu da će morati da povuče svoju kandidaturu ako isti rezultati ostanu do početka kampanje za lokalne izbore

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Kako se bliže lokalni izbori u Bosni i Hercegovini to postaje sve vrelije stanje u političkim partijama. Jedan od najzanimljivijih lokalnih okršaja opozicije i pozicije će svakako biti u Banjaluci. Sasvim je izvjesno da će kandidati za poziciju gradonačelnika Banjaluke biti Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nikola Šobot.


2. 

Za sada su male šanse da će se pomenutom trojcu pridružiti i Igor Radojičić. Moji izvori iz Crvene Sekte govore da je Dodik već napravio strategiju za slučaj da se kandiduje i Radojičić, jer on smatra da bi kandidovanje Radojičića najviše štete nanijelo kandidatima Crvene Sekte. 


3.

Ta strategija podrazumijeva davanje otkaza ljudima bliskim Radojičiću, uključujući i njegovu suprugu. Ako to ne bi dalo rezultat, onda bi se prešlo na hapšenje Radojičića u samoj kampanji, jer Dodik protiv njega odranije ima pripremljen kompromitujući materijal.


4. 

Što se tiče kandidata koji su za sada ozvaničili kandidaturu, treba reći da se radi o jednom kandidatu opozicije i dva kandidata vlasti. Za očekivati je da će Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta, dobiti podršku svih onih koje zovemo opozicijom u Banjaluci (SDS, Pokret Nebojše Vukanovića, Banjaluka Zove i dio PDP-a koji ne kontrolišu Draško Stanivuković i Branislav Borenović).


5. 

Sa druge strane, redove vlasti će predvodit Draško Stanivuković i Nikola Šobot. Stanivuković je lični kandidat Milorada Dodika i banjalučkih tajkuna. Sa druge strane, Šobot je kandidat iza kojeg stoje Vlado Crta Đajić i Gradski odbor SNSD-a Banjaluka.


6.

Moram priznati da me je Crta pozitivno iznenandio, jer je i pored žestokog Dodikovog pritiska uspio da izgura Šobota kao svog kandidata. Ovdje treba reći da je Dodik napravio početničku grešku: On je odobrio kandidaturu Šobota, jer je smatrao da će njegov rejting, kao nekog ko je nepoznat biračima, biti ispod 10 % i da on neće uzeti puno glasova Stanivukoviću.


7. 

Moji izvori iz Dodikovog okruženja su mi rekli da se Dodik frapirao kada je prije desetak dana dobio rezultate istraživanja po kojem je Šobot prestigao Stanivukovića po rejtingu u Banjaluci. Ako se uzmu u obzir samo glasovi opredijeljenih birača, istraživanje je pokazalo da bi u ovom momentu za Stanivukovića glasalo 27,5 % birača, dok bi za Šobota glasalo 33,1 % birača.

8.

Navedeni omjer pokazuje da Crta i dalje čvrsto drži kontrolu nad članstvom SNSD-a u Banjaluci i da Dodikovi napori da Stanivukovića prezentuje kao kandidata te stranke za gradonačelnika ne daju gotovo nikakve rezultate. Takođe je interesantno da su predstavnici agencije koja je radila istraživanje prilikom izlaganja rezultata Dodiku rekli da postoji tendencija dodatnog pada rejtinga Stanivukovića, kao i da je sasvim realno da do izbora Stanivukovićev rejting padne na oko 15 %.


9. 

Što se tiče trećeg kandidata, pomenuto istraživanje je pokazalo da Jelena Trivić u ovom momentu uživa podrušku od 39,4 % opredijeljenih birača. To znači da ona ima prednost u odnosu na drugoplasiranog Šobota od 6,3 %. To nije nedostižna razlika, a u slučaju da dođe do dodatnog pada Stanivukovićevog rejtinga, postoji mogućnost da će na dan izbora između Trivićeve i Šobota odlučivati svaki glas.


10. 

Bitno je još reći da je Dodik po dobijanju rezultata pomenutog istraživanja obavio razgovor sa Stanivukovićem i saopštio mu da će u slučaju da Šobot bude imao bolji rejting od njega do sredine septembra ove godine godine, on (Stanivuković) morati da povuče kandidaturu i da javno podrži Šobota. 


Napad Stanivukovićevog i Begićevog portaloida


Više izvora iz PDP-a mi je prenijelo da je Stanivuković sa zgražavanjem primio navedenu vijest i da je naredio saradnicima da se maksimalno angažuju kako bi smanjili rejting Šobota, a povratili dio izgubljenog Stanivukovićevog rejtinga. Da su oni počeli djelovati može se najbolje vidjeti po portalima koje kontrolišu Stanivuković i Ivan Begić, a koji su u posljednjim danima intenvizirali napade na Crtu i Šobota.


петак, 14. јун 2024.

BANJALUČANI GUBE STRPLJENJE: Stanivuković grad zelenila pretvara u grad betona


Stanari naselja Borik, zbog gradnje stambene zgrade umjesto vrtića i škole, protestvuju pod motom „Ne urbicidu, ne betonizaciji i uništavanju našeg naselja“. Pitaju nadležne: - kako je moguće da u gradu u kojem postoji zabrinjavajući manjak vrtića, u kojem se u osnovnim školama dodaju spratovi i uvode međusmjene da bi se mogli smjestiti svi učenici, neko može smatrati da ovako veliko naselje nema potrebe za školom i vrtićem


Piše: Žurnal.info


U redakciju Žurnala stigao je dopis grupe građana banjalučkog naselja Borik, koji ukazuju na izmjene regulacionog plana za Centar-Aleja, kojima se briše prostor planiran za izgradnju osnovne škole sa sportskim terenima i skoro polovina planiranog prostora za vrtić. Na tom mjestu predviđena je gradnja stambene zgrade sa četiri lamele i sedam spratova.

Stanovnici ovog naselja se pitaju - kako je moguće da u gradu u kojem postoji zabrinjavajući manjak vrtića, pa otvaranje privatnog vrtića postalo jako unosan biznis (cijena boravka u privatnim vrtićima za dvoje djece iznosi 800-1000 KM), u kojem se u osnovnim školama dodaju spratovi i uvode međusmjene da bi se mogli smjestiti svi učenici, u kojem nastavni kadar ne može naći posao, u kojem gradonačelnik najavljuje Dane porodice (poput nedavno održanih Dana porodice u Beogradu), u kojem se stanovi po ludo visokim cijenama prodaju prije nego što se iskopa temelj za zgradu i bar trećina zjapi prazna (praktično pretvarajući grad u veliki hotel), neko može smatrati da ovako veliko naselje nema potrebe za školom?!


URBANISTIČKI PLAN STAR 50 GODINA

Stanovnici Borika pitaju - “Kako se niko ne zapita, zašto su na ranijem regulacionom planu uopšte bili planirani škola i vrtić?“ 

Urbanistički plan u Banjaluci, kao strateški dokument, još nije usvojen, a osnova za građevinske radove i dalje je urbanistički plan donesen prije više od pola vijeka, 1970. godine?!! Najavljena je izmjena tri regulaciona plana, kojima će se nekadašnji grad zelenila u potpunosti pretvoriti u grad betona i papreno skupih kvadrata u novosagrađenim zgradama. 


Regulacionim planom „Centar-Aleja“, kod Tržnog centra Merkator, u naselju Boriku, umjesto vrtića ili škole ucrtan je stambeno poslovni kompleks, kome se dodaje poslovni objekat na zelenoj površini, na potezu od kapije banjalučkog Univerziteta i Tržnog centra Merkator. Gradonačelnik Draško Stanivuković, zajedno sa „investitorima“, definitivno je odlučio da uništi Borik, koje slovi kao jedino planski izgrađeno banjalučko naselje. Potvrđuje to i izmjena regulacionog plana prema kojoj se na prostoru „Plave pijace“, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Vuk Karadžić“, namjeravaju izgraditi dvije kule, od 14 i 15 spratova. Uz to, Stanivuković, koji je potpisao sve izmjene regulacionih planova, u kompleksu bivše „Fruktone“, opet u dosluhu sa „investitorima“, planira gradnju pet lamela, spratnosti od 8 do deset spratova. Umjesto vrtića, škole i neophodnih garaža, stanovnicima Borika tako se servira još stambeno-poslovnih zgrada i još betona. 


GRAĐEVINE MOGU SVUDA

Stanivuković, koji je ranije organizovao proteste povodom uvođenja preduzeća “Autoprevoz” u posjed parkinga na prostoru nekadašnje Stare autobuske stanice u centru grada, teatralno poručujući „ovo je naša zemlja“ i optužujući sudove da su „legalizovali kriminal“, sada regulacionim planom namjerava da duž čitavog parkinga izida zgrade od 4 lamele i 8 spratova. 


Preko puta, na svega desetak metara udaljenosti, firma „Prointer“, koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, gradi zgradu od 15 spratova, nakon što je Stanivuković aminovao da se sruši objekat nekadašnje “Poštanske štedionice RS”, poznata kao kuća Bukinac.


“Na osnovu pravosnažnog rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje, Gradske uprave Banjaluka, kojim je izdata dozvola za njegovo uklanjanje, uklonjen je objekat u ulici Milana Tepića. Radovi na pomenutoj lokaciji izvode se uz dosljedno poštovanje navedenog akta i svih propisa”, rekli su ranije u “Prointeru” za portal CAPITAL.


Vila znamenitog doktora Đorđa Bukinca, osnivača Ljekarske komore Vrbaske banovine, srušena je krajem prošle godine da bi „Prointer“ mogao da krene sa gradnjom nebodera. Sam Stanivuković je priznao da je dozvolio gradnju „Prointeru“ kako bi mu Dodik&Dodik dozvolili izgradnju novog hotela „Palas“, čiji je investitor Milan Janković, poznatiji kao Filip Zepter. Novi hotel, koji se gradi odmah kraj starog „Palasa“, biće visok oko stotinu metara i potpuno će arhitektonski odudarati od ostalih građevina u najstrožem gradskom jezgru. 


Izmjenjen je i regulacioni plan prostora „Paskolina ciglana“,  na kojem je Stanivuković, u kampanji pred izbore na kojima je izabran za gradonačelnika, obećavao „Ćirilični park“. Taj „ćirilični park“ se, prema izmjenjenom regulacionom planu, pretvorio u osam lamela od po sedam spratova. Ćirilična slova, svih trideset iz azbuke, prema najavama gradonačelnika, trebalo bi da budu postavljena na „Kupusištu“. Projekat „Ćirilični park“ Stanivuković je predstavio kao „30 kreativno osmišljenih azbučnih slova“, pritom nudeći Banjalučanima priliku da postanu "zadužbinari", ako investiraju u jedno od slova!


Kakav jeftin trik, koji bi mogao da ostane samo maheraj ako se ostvare glasine da Stanivuković, u dosluhu sa „investitorima“, odustaje od „Ćiriličnog parka“, jer je prijeka potreba, i za njega i njegove najbliže saradnike, kao i za „investitore“, da se na toj  atraktivnoj lokaciji izgradi soliter od deset spratova.