субота, 28. јануар 2023.

“Ukleti” teški opijati: Statista, GPS i “lutajuća” 52 kilograma kokaina


Piše: Slobodan Vasković


1.

Da je Milanko Kajganić zaista Glavni tužilac Tužilaštva BiH, a ne Statitsa na toj poziciji, zapitao bi se zbog čega je iz SIPA požurila sa informacijom da je u Sarajevu “uhapšeno” 52 kilograma kokaina, ali ne i oni koji su ih naručili!


2.

Pitanje je tim logičnije, jer je u kokainu bio GPS koji je slao signal, po svemu sudeći, onima koji su kokain kupili.


3.

Nije lako po signalu naći one koji su pratili preskupu pošiljku opijata (potrebna je međunarodna pravna i policijska pomoć), ali moralo se bar pokušati naći ko je pratio tovar kokaina vrijedan 1.716.000 evra (u veleprodaji). A tehničari su “skinuli” signal GPS-a pa su mogle da prate i domaće bezbjednosne agencije ako bi kokain krenuo dalje. 


4.

Moglo se, naravno, sve držati u dubokoj tajnosti, sačekati i vijdjeti da li će i ko doći po kokain, iako je prijavljen od, kako se tvrdi, radnika firme koji su istovarili banane u kojima se nalazio.


5.

Posebno je to bilo nužno, jer je banane uvezla firma iz Antverpena, Belgije, gdje haraju ovdašnji narkomafijaši koji narkotike dobavaljaju iz Južne Amerike.


6.

Uz to, ako je Kajganić poštenjačina kakvim želi da se predstavi, onda mu je veoma poznato kolika je nepoštenjačina, kriminalac i korumpirani sluga velikih gnagstera Darko Ćulum koji je direktor SIPA.


Da ne pominjem "prepoštenog" Vahidina Šahinpašića Šaju, saradnika Darka Eleza.


7.

Međutim, SIPA je požurila da se “pohvali” ulovom od 52 kilograma iako nisu ulovili nikoga.


8.

Gdje im se to toliko žurilo? To bi trebao da se zapita Kajganić, a potpisniku ovih redova je jasno - da se prikrije pravi kupac.


Tih 52 kilograma, naravno, nije bilo za tržište BiH, koje je premalo, već bi se vratilo u EU.


9.

Ništa drugačiji slučaj od ovog nije ni onaj iz Doboja (avgust prošle godine) - kada je u skladištu firme Dušana Reljića pronađeno 73 kilograma kokaina. I tada su “prijavili radnici”, Reljić je pobjegao, a kada je kokain proglašen “lutajućim”, vratio se i može očekivati i odlikovanje.


10.

Taj kokain je Reljićev, u to nema nikakve sumnje, kao što nema sumnje ni da su ga “očistili” pripadnici MUP RS, koji su dva dana deverali oko “Uklete” droge (“Ukleta, jer luta po BiH ne nalazeći vlasnike), a onda sve prebacili na “slučaj u Belgiji” gdje su, navodno, pogriješili.
петак, 27. јануар 2023.

Sasvim kratka priča: Od ubice i narkodilera Popovića do narkodilera, perača narkonovca i ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića

Ubica i narkodiler Srđan Popović

Piše: Slobodan Vasković


1.

Srđan Popović iz Banjaluke, koga je 25.01.2022. godine Austrija izručila Crnoj Gori zbog ubistva Gorana Đuričkovića iz Budve, 27.10.2015. godine, pripadnik je Kavačkog Klana iz Republike Srspke.


2.

Ubijeni Đuričković bio je zet poznatog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona i blizak Škaljarskom klanu


3.

Škaljarci su likvidirali Damira Ostojića Šijana u Banjaluci 05.09.2018. godine, a motiv za likvidaciju su tvrdnje da je Đuričkovića ubio Šijanov vojnik Srđan Popović.mjesto likvidacije Ostojića

4.

Popović je, u vrijeme ubistva Šijana već bio u zatvoru u Austriji, gdje je presuđen na osam godina zatvora zbog trgovine kokainom, nakon što je uhapšen 2017. godine.


5.

Viši sud u Podgorici ga je, 11.06.2021. godine, presudio na 15 godina i deset mjeseci zatvora zbog likvidacije Đuričkovića.


6.

Njega je, uz Srđana Svjetlanovića, za ubicu obučio Damir Ostojić Šijan, koji je, za života, uprkos brojnim nedjelima koja je počinio, uživao veliku zaštitu od Siniše Kostreševića i njemu lojalne grupe pripadnika MUP RS. 


Damir Ostojić

7.

Osim ubistava, svi su bili duboko u trgovini narkoticima.


8.

Šijana je likvidirao Jelenko Knežević, o čemu sam detaljno pisao, ali, kako stvari stoje, Tužilaštvo BiH, a ni MUP RS niti SIPA nisu ni pokušali niti pokušavaju da nađu dokaze za to naručeno ubistvo.

9.

Vozač Damira Ostojića bio je jedno vrijeme Nikola Dukić.


Šijan i Dukić

10.

Dukić je na opštim izborima 2022. godine bio kandidat DNS-a za urušeni parlament RS.


Tokom kampanje, Banjaluku su “krasile” njegovi bilbordi sa narkodilerom i peračem narkonovca Nenadom Nešićem. 


11.

Dukić je blizak i sa Sinišom Šakićem Kinezom, koji je direktan učesnik u likvidaciji Slaviše Ćuluma, 15.05.2020. godine.


Siniša Šakić Kinez

12.

Nenad Nešić, narkodiler i perač narkonovca, imenovan je na poziciju ministra bezbjednosti. Sada OSA BiH treba da odluči da li će narkodileru Nešiću omogućiti pristup tajnim podacima. Budući da je Nešić (kao partner i doušnik) blisko sarađivao i sa kriminalcem Osmanom Mehmedagićem Osmicom, još uvijek aktuelnim direktorom OSA, ne bi trebalo iznenaniti da pristup tajnim podacima i dobije.


Nađen GPS u 52 kilograma kokaina koji su nedavno zaplijenjeni u Sarajevu


Piše: Slobodan Vasković 


U 52 kilograma kokaina koji su 21.01. zaplijenjeni u Sarajevu nakon što su, kako se tvrdi, radnici firme u koju su narkotici stigli u bananama prijavili “nenaručenu robu” UIO, OSA, a potom i SIPA, nađen je GPS.


Banane, iz Ekvadora, su, zajedno sa kokainom, iz Rijeke, u Hrvatskoj, upućeni u Sarajevo.


Nije poznato ko je stavio GPS u kokain - Da li oni koji su ga naručili ili, pak, neko drugi, ali iz ove činjenice lako je zaključiti da je kokain sve vrijeme praćen.


To ukazuje i da nije zalutao u Sarajevo, jer ako su njegov put preko GPS-a pratili narkodileri koji su ga naručili sasvim izvjesno bi uočili grešku u putanji vozila koje je prevozilo banane i našli načina da im kokain “ne zaluta” u BiH.


Ukoliko je, pak, GPS postavila od policija iz Hrvatske, onda bi bilo već poznato da je tovar kokaina nekim čudom zalutao. 


Pronalazak GPS-a otvara brojna pitanja u vezi sa istragom oko ove pošiljke, a ni dalje neću navoditi ime firme u kojoj je otkriven, upravo  zbog interesa istrage.


O pitanjima koja otvara pronalazak GPS-a pisaću u nastavku.


 

четвртак, 26. јануар 2023.

Dodik je o imenovanju NarkoNešića pregovarao sa Đorđem Ždralom i Mićom Danilovićem


Piše: Slobodan Vasković


1.

Šef Crvene Sekte Milorad Dodik o imenovanju Nenada Nešića, narkodilera i perača narkonovca, na poziciju ministra bezbjednosti pregovarao je sa Đorđem Ždralom i Mićom Danilovićem, velikim NarkoBosom sa Pala.


Ždrali i Daniloviću se nikako ne dopada da Darko Elez, iz zatvora, vodi preko Nešića ministarstvo bezbjednosti, što je sada slučaj.


2.

Pregovori su obavljeni preko posrednika - Ljubiše Ćosića koji ima tri šefa: Mjesto No1 Ćosićevih šefova drže Ždrale i Danliović, dok je na mjestu No2 Dodik.


3.

Ždrale i Danilović su trenutno neprikosnoveni vladari na teritoriji Istočnog Sarajeva, a njima su direktno podređeni i teško kriminalizovani Ćosić i lažni patriota Miroslav Vujičić, sluga Boško Jugović, te svi ostali koji su se, navodno svojom voljom, suprotstavili imenovanju Nenada Nešića na poziciju ministra bezbjednosti u novom Savjetu Gangstera BiH.


4.

Ždrale i Danilović su naredili Ćosiću i drugim iz vrha Crvene Sekte Istočno Sarajevo da sazovu pres konferenciju i obruše se na Nešića, te zahtijevaju od Dodika da ga ne imenuje.


5.

Ćosić, Vujičić, Jugović&co nisu imali kud, jer se niko od njih ne smije suprotstaviti ni Ždrali ni Daniloviću kojem se Nešić veoma zamjerio, iako je za njega oprao milione KM od trgovine narkoticima. 


6.

Dodik je, nakon presa na kojem je traženo uklanjanje Nešića, prvo pobjesnio, a potom se uplašio. 


Pobjesnio je što više ne vlada uopšte tim dijelom svoje zločinačke organizacije, a uplašio, jer zna koliko su nemilosrdni i Ždrale i Danilović koji je blizak prijatelj Radoja Zvicera.


7.

Ždrale i Danilović su vrlo mudro postupili, jer su prisilili svoje sluge iz Crvene Sekte da izađu na pres samo dva dana prije izbora Savjeta Gangstera, kako bi dobili što veće benefite za sebe; Bili su uvjereni da će im Dodik to dati, kako ne bi bio dalje ponižavan u sopstvenoj zločinačkoj organizaciji.


8.

Ćosić je bio posrednik u razgovorima Dodika i Ždrale&Danilovića koji su, nakon udara na lažnog predsjednika RS, privremeno obustavili napad, jer im je obećano sve što su tražili. A tražili su da im se nijedna od institucija - od Tužilaštva BiH, preko SIPA, pa do bilo koga iz MUP RS ne miješa u poslove.


Posebno ne Nešić i njegov šef Elez.


9.

Dodik je obećao, a da li će se usuditi da slaže dvojicu izuzetno opasnih kriminalaca ubrzo ćemo saznati.


10.

U svakom slučaju, Dodik je javno izgubio Gradski odbor Crvene Sekte Istočno Sarajevo; Javno je i ponižen, što je već novi level u djelovanju njegove zločinačke organizacije u kojoj više nije nerikosnoveni Kum i mora da sklapa dilove sa kriminalnim vođama čiji je uticaj jači od njegovog. 
 

среда, 25. јануар 2023.

Izabran novi Savjet Gangstera


Piše: Slobodan Vasković


1.

Predstavnički dom parlamenta BiH izabrao je novi Savjet Gangstera, koji je gori i od dosadašnjeg.


2.

SDA nije dio Savjeta Gangstera, iako su imali napretek kriminalaca koji pariraju izabranim; Međutim, SDA je prva velika nacionalistička stranka koja je nakon nekoliko “vijekova” izbačena iz Savjeta Gangstera, što će se okarakterisati kao napredak.


3.

Napredak je navodno dvostruk, jer ni Bakir Izetbegović nije izabran u Predsjedništvo BiH. Ne treba žaliti ni za SDA ni za Izetbegovićem, ali sastav Savjeta je toliko neobećavajući, do te mjere ponižavajući za svakog građanina BiH, preko svake maksimalne mjere teško korumpiran, da je, praktično, nemoguće napisati bilo šta pozitivno o novom sastavu izvršne vlasti BiH.


4.

Jedina prava riječ je, najblaže rečeno, sramno.


5.

Navodno “srpsku” ekipu predvodi presuđivani Zoran Tegeltija koji treba da ide u zatvor zbog kriminalne prodaje, potom i uništenja RAOP-a: Učinio je to zajedno sa članom porodice, svojim zetom Milanom Keserovićem i cijeli taj slučaj je odlično zadokumentovan, ali Tegeltija je sada ministar finansija i trezora BiH.


6.

Druga dva “srbina” su Staša Košarac i Nenad Nešić; Prvi već godinama maltretira sopstvenu porodicu, a ima i brojne “jezerske” veze sa Crnom Gorom (o tome uskoro opširnije).


7.

Nešić je nosilac Skaja (deveti dan), čija dešifrovana verzija je sakrivena u Tužilaštvu BiH. Uz to je šef porodične narkomanufakture, diler narkotika i veliki perač novca.


Milorad Dodik ga je postavio iz dva razloga - da bi ponizio državne institucije i da bi ga zaštitio. A zaštita mu je bila potrebna, jer je nedavno, zbog prijetnji njemu suprotstavljenih mu kriminalaca, tražio policijsku pratnju i dobio je.


Da napomenem, ujutro ću objaviti s kim je zaista pregovarao Dodik o imenovanju Nešića nakon isfabrikovane pobune članova Crvene Sekte iz Istočnog Sarajeva. 


8.

Nije Dodik Nešića imenovao što ga voli, već što sa Nešićem i on i njegov sin Igor Dodik imaju brojne nezakonite poslove. Pisao sam već o tome u niz navrata, a posebno se to vidi kroz tekst “Pablo” u kojem sam detaljno pojasnio narkoposlove Nešića i Igora Dodika.


Biće stvarno fascinantno kada mu dozvole pristup tajnim podacima.


9.

“Šestorku” (nekadašnju “Osmorku”) predstavljaju Edin Forto, Elmedin Konaković i Zukan Helez.


Za Fortu (Naša Stranka) i Konakovića (NIP) kompromitujuće podatke su iznosili drugi mediji, pa ih neću ponavljati.


10.

Zukan Helez je dokaz da je SDP tamo gdje ih je ostavio Zlatko Lagumdžija.


Osim što je teški kroner, Helez je i presuđivan, lažljivac je i nasilan. 


11.

O Borjani Krišto neću ništa napisati, jer je jedna od dvije žene u Savjetu Gangstera i to predsjednica Savjeta i desna ruka Dragana Čovića. Ok, ipak sam napisao najtežu moguću činjenicu o njoj.


12.

Tu je još Davor Bunoza, za kojeg se nije danas saznalo da je falsifikator, samim tim i kriminalac, a od Čovićevih “golubova” u Savjetu je i Dubravka Bošnjak.


13.

Deseti član je Sevlid Hurtić, za kojeg je dovoljno konstatovati da je bio i ostao osoba od najvećeg povjerenja Obrena Petrovića.


14.

Ovako sastavljen Savjet Gangstera pokazuje i u kolikoj mjeri su predstavnici “Šestorke” politički amateri, jer su se bacili pod noge Dodiku i Čoviću ni ne pomišljajući da zatraže bar “relativno čiste kadrove” za Savjet Ministara, već su pristali na Gangstere.


Međutim, kako to učiniti kada ti je Helez jedan od kandidata!!!


15.

Uz to, Dodik im je potreban da bi mogli da “ravnaju” Denis Bećirovića, što razigrava Nermin Nikšić sa lažnim predsjednikom RS. Šifra “ambasadori”!


16.

 Ako je ovaj Savjet Ministara - napredak, šta li se onda u BiH karakteriše kao nazadak!!!   

 
Da li je Kostrešević obavijestio Sinišu Karana o broju prijava protiv Pavlovića da prevozi narkotike i još ponešto o paljevinama u Istočnom Novom Sarajevu

Uvijek dobro začešljani Karan i Kostrešević


Piše: Slobodan Vasković


1.

Već je vrijeme da se postavi nekoliko, a početak, sasvim laganih pitanja Siniši Karanu koji igra ulogu ministra unutrašnjih poslova RS.


2.

Da li se zapitao imaju li veze paljevine automobila Aleksanra Sladoja i Predraga Nešića, odnosno postoji li uzročno-posljedična veza između te dvije kriminalne akcije, posebno zbog činjenice da su navedeni u sukobu?


3.

Drugo, Sladoje je potpuno nebitan, tako da je baš pitanje ko je potegao tri razbojnika iz Srbije da dođu u Istočno Sarajevo, zapale njegov automobil, njegovog brata, prijatelja, te još jedan?


4.

I još Sladoju zamalo pobiju porodicu, jer se kuća pred kojom su bili parkirani automobili samo pukom srećom nije zapalila.


5.

Pitanje je, naravno, i ko je zapalio džip Predraga Nešića na mjestu koje je pokriveno brojnim kamerama, a policija nije uspjela još da pronađe tu osobu?


6.

Evo još jednog pitanja za Karana.


Da li ga je direktor Policije RS Siniša Kostrešević obavijestio o tome koliko je prijava protiv Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, da se njegovim kamionima prevoze narkotici, završilo u košu, a ne u istrazi?


7.

I da li je zaista realno da Pavlović ništa ne zna o tome da su njegovi vozači, koji su hapšeni, prevozili preko 132 kilograma marihuane i to njegovim kamionima, kao i da mu se sestrić Milan Rašević, koji je, takođe, bio iza brave, bavi opijatima?


Moguće je da i ne zna u nekoj od “struna”, ali ako vozači već imaju toliko sredstava za narkotike, trebalo bi provjeriti kolika im je plata i da li Pavlović plaća pune doprinose na njihov dohodak?


Naravno, treba provjeriti i da li uopšte plaća registracije za sve te silne kamione koje ima? Koliko mi je poznato, ne plaća. 


8.

Ukoliko Karan ne zna ko je Pavlović, da mu dam trag - to je onaj veliki narkodiler koji sa Zoranom Stevanovićem Gladnim, uz pomoć Milorada Dodika, pokušava da otme firmu “Alumina”, koja vrijedi preko 600 miliona KM, za svega 43 miliona KM koliko su navodno plaćena potraživanja republičkih institucija prema FG “Birač”.


9.

Zna Kostrešević ko je Pavlović, jer su mu Dodik i on na jedno vrijeme dali brojne inspektore MUP RS da prijete svima onima koji neće da verifikuju pomenutu mafijašku akciju. Ne bi bilo loše da se Karan “uputi” o navedenom.


P.S.  

S kim je Dodik zaista ispregovarao “punu podršku SNSD-a” novom sazivu Savjeta ministara BiH u kojem bi Nenad Nešić, narkodiler i veliki perač narkonovca, trebao da bude ministar bezbjednosti objaviću sutra. Nigdje mi se ne žuri. 


уторак, 24. јануар 2023.

Mafijaški obračuni paljevinama u Istočnom Sarajevu su sastavni dio bitke da narkodiler Nenad Nešić bude imenovan za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH; Nastavak mafijaških sukoba je neminovan


Piše: Slobodan Vasković


1.

Izgorio je i džip Aleksandra Sladoja, donedavno bliskog saradnika narkodilera Nenada Nešića, koji je i perač narkonovca.


“Mercedes ML” zapaljen je rano jutros i šteta je stopostotna.


Vatra je zahvatila još dva automobila "Golf 4" i "Golf 2", tako da su gorjela ukupno tri vozila, a ne samo jedno.2.

Sladoje je bio savjetnik Miloša Lučića, smijenjenog Ministra za ljudsk prava i izbjeglice, koji je mjesec dana proveo u pritvoru (sada je, navodno, u kućnom pritvoru), jer se istražuje za brojna kriminalna djela.


Smijenjen je i Sladoje, a nakon privođenja Lučića dolazi do teškog sukoba njega i Nešića; Sukoba koji je išao do otvorenih prijetnji. Sladoje se “sudario” sa oba Nešića i Nenadom i Predragom.


3.

Riječ je o obračunima unutar Nešićeve porodične narkomanufakture, jer je Sladoje njegov blizak rod. Sladoje je prišao narkodileru Mldenu Lučiću bratu uhapšenog Miloša koji je optužio Nešića da je “smjestio” bivšem ministru. 


Lučić je pogriješio - Nije Nešić smjestio hapšenje Milošu Lučiću, već Milorad Dodik po Nešićevom zahtjevu.


4.

Ovo je drugi automobil koji je izgorio, jer je 15. januara ove godine zapaljen džip Predraga Nešića, a dosad nije otkriveno ko je to učinio.


5.

Još 18. januara najavio sam u tekstu “Kanister benzina za početak novih velikih sukoba kriminalnih grupa Darka Eleza i njemu suprotstavljenih Mafijaša iz Istočnog Sarajeva”, što se i desilo.


Nešići su pripadnici Elezove mafijaške strukture i noj suprotstavljeni kriminalci su krenuli u obrčun sa njima, jer je Elez u zatvoru i malo šta može učiniti kao ranije, iako ne miruje.


6.

Ni izlazak u javnost vodećih kriminalaca-političara Crvene Sekte iz Istočnog Sarajeva i njihov zahtjev da “Nešić ne bude ministar bezbjdnosti” nije izvan okvira velikog mafijaškog sukoba koji je tek počeo, a nastaviće se sve ubrzanijim tempom. U to, nakon paljevine Sladojevog automobila, pred njegovom porodičnom kućom, nema nikakve dileme.


7.

Dodik je Nešića predložio na poziciju ministra bezbjednosti kako bi ponizio državne institucije, ali i kako bi ga zaštitio od njemu suprotstavljenih kriminalaca.


Očito je da je samo još jače potpirio sukob.