понедељак, 4. март 2024.

Operacija “Debevec”: Kako su visoki funkcioneri VSTS BiH, namještanjem komisija, oslobodili Debeveca disciplinske odgovornosti i omogućili njegov reizbor na poziciju predsjednika Suda BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Operacija “Debevec”, odnosno oslobađanje predsjednika Suda BiH disciplinske odgovornostii, kreirana je, prema mojim izvorima, u SDA kuhinji.


Protiv Ranka Debeveca vođen je disciplinski postupak zato što se, kao predsjednik Suda BiH, sastajao sa direktorom Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u to vrijeme vođen krivični postupak pred Sudom BiH.


Debevec je morao biti oslobođen odgovornosti, kako bi dobio i drugi mandat, što se i desilo 18.01.2023. godine.


2.

Protiv Debeveca je podnijeta prijava Kancelariji disciplinskog tužioca 02.04.2021. godine.


3.

Tada kreće “Operacija Debevec”, osmišljena u kuhinji SDA, a njeni glavni izvođači su bili direktor Sekratarijata VSTS Admir Suljagić i Hajro Pošković, njegov dugogodišnji zamjenik.Suljagić i Pošković su dugogodišnji vjerni operativci SDA.Treći član Tima za oslobađanje Debeveca bio je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS BiH.


4.

Cijela “operacija Debevec”, na čijem kraju je on zaista i oslobođen disciplinske odgovornosti, sprovedena je preko dirigovanog formiranja prvostepenih i drugostepenih Disciplinskih komisija.


U trenutku podnošenja prijave protiv Debeveca još uvijek su radile Disciplinske komisije, formirane 08.04.2019. godine.U skladu sa članom 76. st. 5 Poslovnika imenuju se na mandat od dvije godine od dana donošenja odluke.


Praktično to znači da bi neka od prvostepenih Disciplinskih komisija zadužila predmet “Debevec”, ali njihov sastav nije garantovao oslobađanje od disciplinske odgovornosti.


5.

Tada kreće “gimnastika” kako bi se formirale nove komisije i to na način da Debevec, bez problema, i prvostepeno i drugostepeno bude oslobođen odgovornosti. 


Tako su donesene odluke 9.4.2021. kojima su imenovane četiri prvostepene komisije.


Takođe, 09.04. 2021. godine ubacuje se u CMS sistem disciplinska protiv Debeveca, iako je to trebalo biti učinjeno sedam dana ranije.


6.

Halil Lagumdžija bio je član dvije od četiri komisije i te dvije komisije u kojima je on bio član ne mogu postupati u predmetu Debevec, s obzirom na činjenicu da je Lagumdžija sudija Suda BiH.


U preostale dvije komisije, koje mogu postupati u predmetu Debevec, su dva ista člana tako da je većina u komisiji koja donosi odluku poznata.Ti članovi su Avdija Avdić, sudija i Lejla Hadžić, članica Vijeća. Njih dvoje su sigurni glasovi za oslobađanje Debeveca na prvostepenoj Disciplinskoj komisiji.


Da preciziram: CMS za diaciplinske komisije funkcioniše tako što predsjednik imenuje komisije koje se unose u CMS; Sistem je podešen na način da vodi računa o tome iz koje pravosudne institucije je tuženi, pa ako u komisijama ima neko iz te iste institucije CMS preskače tu kompletnu komisiju ; Tako je u predmetu Debevec CMS preskočio dvije komisije u kojima je bio Lagumdžija.


7.

Takođe, 09.04.2021. godine formirane su tri drugostepene komisije u kojima su dva člana Savjeta u sve tri komisije; To je bio način da se izbjegne bilo kakva mogućnost da Debevec bude disciplinski kažnjen. 


U te komisije imenovani su i članovi Savjeta koji nisu sudije i tužioci, a što nije slučaj sa komisijama iz 2019. god.

Komisiju koja je oslobodila Debeveca činili su Jadranka Stanišić, Mustafa Šabić (oboje sudije) i Dušanka Bogojević, advokat koja je jedna od najvjernijih saradnika Debeveca.Debevec je oslobođen 22.09.2021. godine.


8.

Dalja dešavanja u vezi sa komisijama samo potvrđuju da su one imenovane 09.04.2021. godine bile potrebne samo da bi Debevec bio sigurno oslobođen odgovornosti za težak prekršaj koji je počinio kao predsjednik Suda BiH; I da su ključni ljudi VSTS radili po nalogu SDA.


Već sam naveo da mandat komisija traje dvije godine, ali to nije slučaj i sa ovim formiranim aprila 2021.


Iako im je, defakto, tek počeo mandat, već  nakon 7 mjeseci su imenovane nove komisije iz čega je lako zaključitti da su prethodne imenovane dirigovano sa samo jednim ciljem - da oslobode Debeveca disciplinske odgovornosti.


9.

Nove komisije se imenuju 16.11.2021. godine, a kada se pogleda njihov sastav, lako je zaključit da više nema Lagumdžije u prvostepenim komisijama i da nema članova Savjeta koji nisu sudije i tužioci.Jednostavnije rečeno, u VSTS su naštimali prvostepenu, a za svaki slučaj i drugostepenu komisiju u slučaju "Debevec" što se ispostavilo kao dobar potez, obzirom da ih jedan od član nije poslušao kada je vidio dokaze protiv kojih nije mogao.


To se desilo na prvostepenoj komisiji, Ali sve je “popeglala” drugostepena komisija.


10.

Suljagiću je za ovu operaciju obećan još jedan mandat direktora Sekretarijata VSTS, kao i sakrivanje brojnih nelegalnih radnji koje je počinio i čini i dalje.


Poškoviću je obećana pozicija direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH. Aktuelnom direktoru mandat ističe krajem ove godine.


Kako to obično biva, kada Suljagić i Pošković djeluju nezakonito, nigdje nema njihovih potpisa, već je jedino Lagumdžija “u papiru”, iako on nije mozak operacije, već samo izvođač radova.


11.

Za kraj, nove komisija su imenovane sredinom novembra 2023. godine, a u prvostepenim nema Halila Lagumdžije, ali ima drugi sudija Suda BiH kojeg je predložio Debevec.Lagumdžija je u drugostepenim, ali se ovaj put Debevec uzalud obezbjeđivao.

Ukopnik i Šegrt


Piše: Slobodan Vasković


Draško Stanivuković je, po zlu, unikat na političkoj sceni RS: Nikada se neko tako mlad, a toliko pokvaren, zao, bolesno manipulativan, pakostan i nepopravljivo laživ nije pojavio na političkoj sceni entiteta. Uz to je još neobrazovan, podlac bez presedana, bezočan i, izna svega, licemjer.


Prije nego pređem na konkretnu temu koja dokazuje sve navedeno, da podvučem da je Stanivuković, grobar PDP-a, u neskrivenoj koaliciji sa SNSD-om, SPS-om Gorana Selaka, DNS-om Nenada Nešića, DEMOS-om, US-om i, zajedno sa njima, planira kako da pokuša obnoviti mandat. 


To mu neće poći za rukom, ali je bitno ukazati o kako lošoj, toksičnoj osobi je riječ. O tome svjedoči i imenovanje Aleksandra Milakovića, sina preminulog Nedeljka Milakovića, za direktora banjalučkog “Gradskog groblja”.


Nedeljko Milaković je bio narodni poslanik SP-a, ali i direktor “Gradskog groblja”. (Nedeljko Milaković preminuo je 12.12.2020. godine od posljedica zaraze korona virusom).


Sa te pozicije smijenjen je 22.07.2018. godine, tako što su ga, bukvalno, sa pištoljima istjerali iz kancelarije. Sam Milaković to je potvrdio gostujući na N1 31.10.2019. godine. Pištolje su koristili, kako je rekao, “radnici Ministarstva pravde”, a riječ je o njegovom nasljedniku na toj poziciji Željku Grbiću, koji je to učinio po nalogu Gorana Osnovca Selaka, tada direktora KPZ Banjaluka.


Selak je sestrić Nedeljka Milakovića i njegov napad na ujaka podijelio je porodicu Milaković-Selak na dva dijela. Pisao sam o tome detaljno u tekstu - Trio “Bili Piton” sahranio banjalučko “Gradsko groblje”; Nešić svakog od kandidata DNS-a za odbornike u Skupštini Banjaluke obećao u kampanji častiti sa 400 metara asfalta, plaćenog iz budžeta, koji sam objavio 28.08.200. godine.


Selak je, kako sam već naveo, u koaliciji sa Stanivukovićem, a Grbić je bio direktor “Gradskog Groblja” sve do 06.07. 2023. godine. Pisao sam i o njegovim teškim kriminalnim radnjama u tekstu - Nadgrobne, Zagrobne, Nadzemne i Podzemne kriminalne radnje Ukopnika “Gradskog groblja” Stanivukovića, Selaka, Grbića i Drinića, koji sam objavio 30.10.2021. godine.


Stanivukoviću nije palo na um da spriječi pljačku “Gradskog groblja”; Grbić je otišao sa te pozicije da bi se pljačka prikrila, a Malom Zlom Patuljku je na um pala vrlo zla i podla misao da na poziciju direktora “Grdskog groblja” postavi sina pokojnog Nedeljka Milakovića - Aleksandra Milakovića.


Stanivuković je ovo imenovan je pokušao da prikaže kao odavanje počasti pokojnom Nedeljku, iako je riječ o najgoroj mogućoj zloupotrebi i ogavnoj manipulaciji.


 “Njegov pokojni otac Neđo Milaković, nekadašnji narodni poslanik i čovjek za čijeg je direktorskog mandata ovo preduzeće imalo najurednije poslovanje i koga su radnici izuzetno cijenili. Nepravdom tog vremena izbačen je iz ovog preduzeća. Danas, Aleksandrov dolazak je dokaz da je pravda možda spora, ali ipak dostižna", naveo je Stanivuković, 01.03.2024. godine, nakon što je na poziciju direktora imenovao Aleksandra Milakovića.Zaista lešinarski potez Stanivukovića, a nejasno je zbog čega je Aleksandar Milaković dozvolio sebi da učestvuje u ovom ogavnom igrokazu Malog Zlog Patuljka. 


Vjerovatno zbog toga što mu je supruga zaposlena u Stanivukovićevom kabinetu.


Jasno je da Stanivuković smatra da svi imaju kratko pamćenje kao on, drski neobrazovani moralni patuljak, pa da se niko baš neće zapitati zbog čega mu je trebalo tri i po godine da “ispravi nepravdu prema Nedeljku Milakoviću” tako što je njegovog sina imenovao na poziciju direktora “Gradskog groblja”, a nije preduzeo ništa protiv revolveraša Grbića koji je, uz pomoć pištolja i Gorana Selaka postao direktor. I pokrao sve što se pokrasti moglo. 


I ovaj prljavi, neljudski postupak pokazuje u kakvoj panici je Stanivuković pred nadolazeće lokalne izbore, jer mu je rejting u slobodnom padu i do oktobra će se razbiti u paramparčad. 


Trio “Bili Piton” sahranio banjalučko “Gradsko groblje”; Nešić svakog od kandidata DNS-a za odbornike u Skupštini Banjaluke obećao u kampanji častiti sa 400 metara asfalta, plaćenog iz budžeta (28.08.2020.)

Selak i Dodik
piše: Slobodan Vasković

1.
Ni groblja više nisu rentabilna; Zato traže kredite; Poput “Gradskog groblja” a.d. Banjaluka, koje je 26.08.2020. raspisalo tender za kredit u vrijednosti od 333.685,06 KM, bez PDV-a.

2.
Naveli su da im je kredit potreban za “usluge, finansijske usluge, usluge osiguranja, bankarske i investicijske usluge”.

3.
Nisu naveli da li sve ove usluge nadzemne ili podzemne, nadgrobne ili zagrobne… Ako se ima u vidu da je na čelu “Gradskog groblja” Željko Grbić, potrčko nepismenog “doktora nauka” Gorana Osnovca Selaka, direktora KPZ “Tunjice”, onda ostaje malo mjesta sumnji da su usluge mahom podzemne, zagrobne.

4.
Selak je i navodni predsjednik SPS-a, nastalog rascjepom SP-a, ali stvarni šef te patuljaste partije je njegova sestra Marina Selak, koja se obogatila na izdavanju falsifikovanih markica za aparate na igre na sreću. I sličnim mahinacijama; Tvrdilo se i da će biti istrage oko tih malverzacija, ali je sve prekrila grobna tišina, jer je privatna partijica Selakovih, pojačanih dijelom Milakovića, posebno Milana, odbornika u Gradskoj skupštini Banjaluke, itekako potrebna Igoru Radojičiću, moralnoj nakazi, na predstojećim lokalnim izborima.

5.
“Gradsko groblje” je 2019. godinu završilo, prema dostupnim podacima, sa minusom od 32.440 KM, dok je, prema nedostupnim podacima, taj minus višestruko veći. Toliko veliki da ne bi začudilo da se vlasnici groblja Selak-Milan Milaković-Grbić počnu primjenjivati “principe Bilija Pitona” i njegove porodice, prikazane u filmu “Maratonci trče počasni krug”. Ti “principi” se, između ostalog, oslikavaju i u krađi kovčega u kojima su sahranjeni preminuli.

Milan Milaković
Za nadati se da nije do tog nivoa došlo!

6.
Da ne bi bilo zabune, formalni vlasnik Gradskog groblja je Grad Banjaluka, ali kako je u RS sve privatizovano od “menadžera” po principu - ”institucija/firma/groblje…- to sam ja”, tako su 
supštinski vlasnici navedeni “Bili Piton” trojac.

7.
Ponude za kredit otvorene su do 28.09.2020. godine, a, prema mojim saznanjima, većina novca namjerava se izvući kako bi se finansirala kampanja privatne stranke porodice Selak i dijela rođačke porodice Milaković.

8.
Interesantno je kako je Grbić došao na čelo “Gradskog groblja” - doslovno u stilu “Bilija Pitona”, koji nije prezao da se obračuna sa porodicom Topalović i vatrenim oružjem.

Željko Grbić
9.
Tako se mlađani nepismeni “doktor nauka” Selak obračunao sa svojim ujakom Nedeljkom Milakovićem, prethodnim direktorom “Gradskog groblja”, kojeg je iz direktorske fotelje izbacio sa pištoljem uperenim u glavu. 

10.
Desilo se to 27.07.2018., a sam Nedeljko Milaković, inače rođeni ujak nepismenog “doktora” Selaka, potvrdio je ovu informaciju prije par mjeseci u programu TV N1; Da stvar po ujka Neđu bude gora, upravo je on “ujkinom malom” kupio diplome - od srednje škole, pa nadalje!

Nedeljko Milaković
11.
Grbić je, u to vrijeme, bio zamjenik direktora KPZ Tunjice, a Selak je, kako sam već naveo, bio direktor zatvorske ustanove, čiji bi trebao biti stanovnik, a ne šef. 

Čim je izbacio ujku iz salona “Gradskog groblja” ubacio je svog vjernog Grbića.
Šta da se radi - takva su vremena, kriminalci haraju instittucijama.

12.
Selak je, (kao i Grbić i M. Milaković), tada bio u Socijalističkoj partiji Petra Đokića i zajedno sa njim zamalo “prosvirao” glavu ujki Neđi; Srećom, pištolj nije opalio, a Neđo je bio toliko priseban da shvati da je glava na ramenu bitnija od fotelje na stražnjici.

Nije nadomet podsjetiti da je Neđo Milanu Milakovću rođeni stric, tako da su familije Selak i Milaković sada nadaleko poznate po čestom “dizanju ruke” što na strica, što na ujku. 

13.
Nakon njegovog odlaska sa pozicije direktora “Gradsko groblje” je finansijski pokopano, iako je i Neđo imao svojih podzemnih momenata.

Đokić i Selak

Nakon što se riješio ujaka Neđe, mlađani nepismeni “doktor nauka” Selak krenuo je da za glavu skrati Đokića, koji je jedva pobjegao Grbiću "sa lopate"; Đokić, stari prevejani gangster uspio odbraniti, istina uz prevelike kolaterale.

Selak je osnovao privatni SPS u kojem su i Grbić i Milan Milaković.

14.
Sve je, naravno, inicirao Milorad Dodik, koji sprovodi “smjenu kriminalnih generacija”, što haraju entitetom.

15.
Iz tih razloga je Dodik “iz nosa” izvukao i Nenada Nešića, najnoviju zločinačku vedetu, sklonu svemu što vole “mlade sociopate” - otimačini, nasilju, bijelom, crvenom, brojnim nekretninama, šutiranju hrpe novčanica…, pljački Jahorinskih resursa…

Dodik i Nešić
16.
Nešić želi da se pokaže uspješnim na lokalnim izborima u Banjaluci, pa je svakom od 31. kandidata sa odborničke liste DNS-a obećao po 400 metara asfalta u ulici, naselju, selu…, na teritoriji Grada Banjaluka, koje oni izaberu.

17.
Asfaltiranje tih, ukupno 12.400 metara, biće plaćeno iz budžeta JP “Putevi RS”, koji, takođe, traže kredit, ali u vrijednosti od 85 miliona KM.

18.
I to je predizborni kredit, ali ne samo za DNS, već i stranku vlasnika nosa iz kojeg je Nešić izvučen, iako će dio novca otići i za brojne neplaćene obaveze JP “Putevi RS”, koji su trenutno, kao i cijela RS, u teškom minusu.

19.
Grobari RS su u punom zamahu.
  
   

недеља, 3. март 2024.

Glamour Međedi nikad zaštićeniji: Glamour salon; Glamour BMW i poneka glamour haljina

Piše: Slobodan Vasković


Nikolina Šljivić, narodna poslanica DNS-a, čiji je predsjednik Nenad Narko Nešić, dokazao sam, ne zna da pročita napisane odgovore na pitanja striktno pisana za nju. 


Međutim, Šljivićeva itekako zna da se razmeće novcem zarađenim od kriminalnih malverzacija sa firmom “XXX”, čiji je vlasnik njen muž Zoran Šljivić.


Firma “XXX” je u lancu firmi preko kojih Nešić čini teške kriminalne radnje, a značajan dio prljavog novca ostaje i Šljivićima. 


Jednostavnije rečeno, “XXX” je unutar Nešićevog narkoganga.


Pokazala bi to svaka, čak i najpovršnija, istraga, ali Šljivići su iznad zakona, jer su, zajedno sa Nešićem, dio kleptokratskoklijentelističke mreže Milorada Dodika.Zato je Šljivićeva u mogućnosti da opremi salon ljepote, površine 300 m2, vrijedan ukupno pola miliona KM.


To što Šljivićeva svoj salon, koji se zove “Glamour”, izgovara kao glamour nije ni bitno (sriče kako piše); Važno je da se otima.
Kad već posjeduješ glamour, važno je da si glamour, pa je tu novi BMW X6, kupljen prošle godine, za 250.000 KM. 


A posebno su bitne glamour haljine, vrijedne od nekoliko hiljada do deset hiljada evra.


Glamour, nema šta.


Naravno, niko ništa ne radi da se ta mafija, kojoj Šljivićeva pripada i njen je vrlo aktivni član razbije; Dapače, Nešić&Šljivićeva i ostale kruške, zaštićeni su kao medvjedi. 


Glamour međedi, što bi rekli u vladajućoj “eliti” polupismenih nikogovića.