петак, 29. новембар 2019.

Da li je Dodik obio Sef zbog Predočavanja i Prejudiciranja?!


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik je, može se zaključiti iz njegovih riječi, provalio u sef u kojem  se drži ANP (“Plan reformi BiH”) i dostavio ga, kako tvrdi, liderima opozicije.

Nejasno je zašto ga šalje opoziciji, kada ga je mogao Predočiti svima u Narodnoj skupštini?!

2.   
Lideri opozicije, Mirko Šarović i Branislav Borenović, tvrde da im Dodik nije dostavio nikakav dokument, što još uvijek ne znači da Dodik nije provalio u narečeni sef; Možda da se ponovo upozna šta je zaista potpisao?!

3.
“Provalnik” Dodik nije stao sa provalama o “dostavljanju” dokumenta, već je najavio da će ga “predočiti i Narodnoj skupštini RS, prije nego što bude upućen u NATO”!

4.
Ova njegova tvrdnja nije više provalničko, već vremensko, a i klimatsko pitanje. 

Kada će ANP “predočiti NSRS” kada dokument putuje u Brisel dan nakon imenovanja Savjeta ministara BiH?!

5.
"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici, održanoj danas u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.
Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Savjeta ministara BiH”, navedeno je na službenoj stranici Predsjedništva BiH, 19.11., nakon zasjedanja tog tijela.

6.
Kada se sagleda odluka Predsjedništva, čiji je Dodik član i njegovo obećanje da će “predočiti NSRS dokument”, može se zaključiti da bi sjednica parlamenta RS mogla biti održana između imenovanja Savjeta ministara i prijema ANP-a u Briselu, što, vremenski, može biti i nekoliko sati, pa je sasvim realno postaviti pitanje kako u tih nekoliko sati može biti sazvana i održana sjednica parlamenta?!

7. 
To je vremenska odrednica; Klimatska je da se, kako se čini, Dodik zaledio nakon razgovora sa Petrom Ivancovom, ambasadorom Rusije u BiH, 28.11..

Prije tog sastanka, Ivancov je izjavio: “Koliko sam shvatio da je pitanje ANP-a i pitanje MAP-a trenutno su skinuti sa političkog dnevnog reda BiH. I ovo je dozvolilo da bude deblokirano formiranje Savjeta ministara. Taj dokument usaglašavali su članovi Predsjedništva BiH i predstavnici zemalja Kvinte".

Nakon sastanka Dodika i Ivancova izdato je šturo, sterilno saopštenje.

8.
Koliko se može, nakon svega shvatiti, čini se da Ivancov nije bio uopšte nježan prema Dodiku; Dapače.

I da je to Dodik baš Shvatio, jer je samo dan nakon sastanka zagušio javnost nizom nebuloznih izjava.

9.
Treba znati da Ivancov nije imao pojma 19.11. da Dodik potpisuje ANP, ali je veoma čudno da i njemu Dodik nije “dostavio” dokument, kao što je, kako tvrdi, “dostavio” opoziciji.

10.
Vratimo se Predočavanju koje baš Iiči na Očajavanje Dodika: Kada bi Dodik uspio u svojoj namjeri i “predočio dokument NSRS”, to ne mijenja na stvari - ANP je usvojen i ide u Brisel. Bilo kakva odluka NSRS ne može to spriječiti, jer je Dodik propustio šansu da zatraži veto; To može učiniti u roku od 72 časa nakon donošenja dokumenta u Predsjedništvu BiH.

Od njegovog potpisa prošlo je već deset dana. Ali mu to ni najmanje ne smeta da dalje očajno manipuliše i, kako se čini, ima namjeru da pokuša da održi neku sjednicu Skupštine koja će ga podržati i iza čije “odluke” će se sakriti; Iako bi ta odluka bila donesena nakon dvostrukog postfestum - nakon što je ANP potpisan, bez mogućnosti povlačenja pristanka i nakon što ANP bude već u sjedištu Alijanse!

Kakvu god, u zamišljenoj situaciji, odluku donijela Skupština, nakon “predočavanja”, ona ne bi značila ništa! Kao što ni Dodikova izjava o “predočavanju” ne znači ništa. Nula!

Da je Dodik imao namjeru da bilo šta predočava NSRS učinio bi to prije potpisivanja dokumenta, 19.11.. 

11.
Već sam pojašnjavao, ali nije mi mrsko podsjetiti da je Dodik imao priliku ukinuti ANP i spriječiti put BiH u NATO, kroz MAP, koji je aktiviran 05.12.2018. godine.

Dodik je, dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, mogao sazvati vanrednu sjednicu, staviti na dnevni red ANP (Šefik Džaferović i Željko Komšić to nisu mogli preglasavanjem skinuti sa dnevnog reda, jer se na vanrednim sjednicama ne glasa o dnevnom redu, već ga utvrđuje predsjedavajući) i biti preglasan. Nakon toga mogao je zatražiti sjednicu parlamenta RS, koja bi potvrdila njegov veto i završiti sa ANP-om, ali to on nije učinio. 

Nije ni pokušao, premda je osam mjeseci bio na čelu Predsjedništva BiH. 
Ta činjenica dovoljno govori sama za sebe, ali i o Dodikovoj političkoj “hrabrosti”! 

12.
Dodik je izbjegao da skine ANP sa svih dnevnih redova za dugi niz godina, pa je nejasno zbog čega se toliko opire činjenici da je potpisao ANP, 19.11. o.g.?! 

Nanosi mu, kako se čini, veliku političku štetu, koju nikako da ublaži!

13.
Burleskne su njegove izjave da “nije donesena nikakva odluka u vezi sa putem BiH ka NATO-u, koji je zaustavljen”, iako sa svih strana Svijeta stižu čestitke za deblokadu puta BiH u NATO, kao i za deblokadu formiranja Savjeta ministara.

Ne bi bilo loše da i njih, čestitke, Dodik “predoči” Narodnoj skupštini!

14.
Sada malo o riječi “prejudiciranje” koja je Dodiku postala omiljena kao Željki Cvijanović riječ “faktički”. 

“Navedeno je da se ne prejudicira članstvo, a ako se ne prejudicira članstvo onda se ne prejudicira ni put ka članstvu. Ne prejudicirati znači ostaviti sa strane, što znači da taj put stoji”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. Prema njegovim riječima, to govori da nikakva odluka u vezi sa članstvom nije donesena i da su se prethodnih dana mogli čuti stavovi ljudi iz NATO struktura da takvu odluku mora da donese svaka zemlja koja želi da postane članica ovog vojnog saveza. (Blic)

15.
Nije tačno da “taj put stoji”, jer slanje ANP-a (“Programa reformi BiH”) jeste put/ovanje ka NATO (MAP je aktiviran) i nema tu nikakvog stajanja; Posebno ne ostavljanja sa strane, jer je dokument usaglašavan sa nadležnima iz sjedišta Alijanse u Briselu.

Mogao bi i o tome Dodik ponešto reći, a ne samo “prejudicirati”.  

16.
Tačno je da se ne prejudicira članstvo, ali to je prastara, opštepoznata, činjenica, jer svaka zemlja koja želi u NATO samostalno donosi odluku o tome. 

Međutim, o članstvu, kako je navedeno u dokumentu, što je i Dodik potvrdio, odlučuju Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom BiH.

To znači da, primjera radi, NATO, odmah po prijemu dokumenta može pozvati BiH u članstvo, a Dodik biti preglasan u Predsjedništvu.

Kako nisu uključeni niži nivoi vlasti u odlučivanje, to znači da nema pravo veta. 

Da ne prejudiciram, možda Dodik u opisanoj situaciji i ne bi glasao protiv!


Nezvanično: Jurošević, šef zločinačke grupe koja je pokušala ubiti Vasiljevića, biće izručen BiH do kraja godine; Sedmorici njegovih saučesnika, protiv kojih je potvrđena optužnica, određen pritvor do okončanja suđenja

Organizator pokušaja likvidacije Slaviša Jurošević


piše: S.V:

Slaviša Jurošević, šef zločinačke grupe koja je pokušala likvidirati Slobodana Vasiljevića, biće iz Grčke izručen BiH do kraja ove godine, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.

Jurošević se, trenutno, nalazi u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj. Njega je Granična policija te zemlje uhapsila 04.07. ove godine, jer je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Jurošević je organizovao pokušaj likvidacije Vasiljevića, 01/02.06. ove godine, kada ga je, zajedno sa još sedam lica, pokušao ubiti, bukvalno zatući, metalnim šipkama.

Tom prilikom, Vasiljević je doživio teške povrede glave i drugih dijelova tijela, polomljena mu je noga, a nalazio se u komi mjesec dana. 

Slobodan Vasiljević
Još uvijek se oporavlja od zadobijenih povreda.

Prema mojim informacijama, Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu odredilo je produženje pritvora sedmorici optuženih što su učestvovali u pokušaju likvidacije Vasiljevića do okončanja postupka.

Protiv njih je 28.11.o.g potvrđena optužnica za pokušaj likvidacije; Optužnica je podignuta protiv Stefana Radovanovića, Stevana Garića, Nebojše Petkovića, Miljana Milića, Milutina Kandića, Gorana Čalmića i Nebojše Ozimkovića, jer su 01./02.06. ove godine metalnim šipkama pokušali da na najsuroviji način liše života Vasiljevića.

четвртак, 28. новембар 2019.

Dodik moć i vlast seli u Sarajevo; RS ide na marginu; MAP je aktiviran, ANP usvojen, bez obzira da li je Ivancov shvatio ili nije


Dodik odlično ZNA šta znači “Program reformi BiH” i da on vodi u NATO, takođe ZNA da je dokument direktno usaglašavan sa sjedištem Alijanse u Briselu; Trebalo bi i da ZNA da sa Onima, sa kojima je dokument usaglašavan, nema njegovih providnih igara, nema odstupanja od postignutog dogovora ni u obimu Higsovog Bozona.

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik je tipičan autokrata koji djeluje po matrici - vlast i moć su tamo gdje sam ja.

2.
Nakon što je prihvatio ANP, alatku na putu BiH u NATO, Dodik je počeo sa brzom tranzicijom moći i vlasti iz Banjaluke (gdje ih je dosad artikulisao) u Sarajevo, gdje će vladati, uz pomoć Savjeta ministara, na čijem čelu bi trebalo da bude Zoran Tegeltija.

3.
Dodikovi lakeji brojnim izjavama potvrđuju “tranziciju vlasti i moći”, čime, istovremeno, bespogovorno prihvataju i činjenicu da entiteti nisu niti će ikada biti iznad BiH, već su njen dio; Entiteti nisu ti koji će moći opredjeljivati ključne državne projekte, uticati na njih, na bilo koji način ih dezavuisati.

4.
Uočljivo je to iz izjava koje determinišu navedeno, a koje smo čuli od onih koji su sve do 19.11. tvrdili suprotno; Odnosno, u svakoj prilici isticali da su entiteti superiorni u odnosu na BiH; Isti ti su, nakon višegodišnjeg svjesnog sistematičnog mrcvarenja naroda, preko noći promijenili mišljenje i prihvatili stvarni red stvari. 

Do promjene je došlo nakon Dodikovog Kopernikanskog obrta u vezi sa ANP-om, njegovim prihvatanjem i slanjem u Brisel, sjedište Alijanse, što jeste ispunjavanje državne obaveze, koje je bilo prijeko potrebno.

5.
Sasvim je druga ravan što taj Kopernikanski obrt znači i Dodikovo odustajanje od politike laži, koje je promovisao više od deceniju, praćen horom malicioznih ulizica i licemjera.

6.
Sve navedeno ne bi bilo loše da i dalje Dodik i Hor ne pokušavaju stvoriti privid da se ništa nije suštinski promijenilo, iako se izmijenilo baš sve; Kako bi privid održali služe se nečasnim manipulacijama, rogobatnom, ali vrlo providnom, igrom riječi, opustošenim zamjenama teza…, odreda pokidanim alatima njihove dojučerašnje demonstracije lažne supremacije entiteta nad državom, koja je bila izvorište brojnih, nepotrebnih, sukoba, a klimaks doživjela kroz potpuno poniženje, satiranje i zatiranje upravo entitetskih, a ne državnih institucija.

7.
Da ništa nije kako je bilo i da Dodik i SNSD konačno i definitivno priznaju da je BiH iznad RS, ali i da RS ne može svojim odlukama, donesenim u Narodnoj skupštini (tako i Rezolucijom o vojnoj neutralnosti, koja je politički neobavezujuća), uticati na evroatlantske integracije BiH (sa naglaskom na NATO integracije), potvrdili su neki do najviših funkcionera RS - Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta i Zoran Tegeltija, budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH, trenutno savjetnik Željke Cvijanović koja je, navodno, predsjednik RS. 

8.
Fakti koji potvrđuju navedeno 
-26.11.2019., Klix.ba

Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kazao je danas da Republika Srpska institucijama Bosne i Hercegovine ne može nametnuti svoje odluke.

"Svima je jasno da zaključci narodne Skupštine obavezuju Narodnu skupštinu i institucije Republike Srpske. Republika Srpska i Narodna Skupština RS nikada sama ne može nametnuti institucijama Bosne i Hercegovine ni svoje zaključke ni svoje odluke", kazao je Tegeltija danas pred Komisijom za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.27.11.2019., Nezavisne novine
NN: I danas (utorak) na sjednici Skupštine imamo žestoke rasprave o tome da Program reformi jeste ili nije put u NATO. Čak su neki poslanici sugerisali da biste Vi trebali da spriječite da se taj dokument pošalje u Brisel. Kako Vi to vidite?ČUBRILOVIĆ: Oni koji to govore, nažalost, ne poznaju zakon. Oni ne znaju ovlaštenja i ograničenja predsjednika NS RS. Sigurno da o svakom dokumentu koji se tiče RS treba da raspravlja NS RS. Treba svi da se potrudimo da ta rasprava prođe u demokratskoj atmosferi, ali isto tako treba imati u vidu da ta rezolucija  (o vojnoj neutralnosti, op.aut.) ne može biti obavezujuća za one koji u ime BiH donose odluke. Naša skupština nije zadužena za spoljnu politiku. To je Ustavom definisano na nivou BiH. RS ima svoje predstavnike tamo. Oni prije svega u Predsjedništvu, Savjetu ministara i parlamentu BiH treba i mogu presudno da utiču na odluke koje se tamo donose.

9.
Tegeltija i Čubrilović su, bez ostatka, potvrdili da je BiH iznad RS, najavili preseljenje moći i suštinske vlasti iz Banjaluke u Sarajevo, na državni nivo i slanje entiteta, kao i vlasti u njemu, na marginu.

10.
Uz to, oba su, indirektno, potvrdili da je u Predsjedništvu BiH usvojen ANP, put BiH u NATO, i da na te odluke nikakvo dejstvo nema ni Rezolucija o vojnoj neutralnosti niti bilo koji drugi entitetski dokument ili, pak, institucija.

11.
Iako je danima, nakon 19.11., kada je prihvatio ANP (samo preimenovan u “Program reformi BiH”), Dodik tvrdio kako ni od ANP-a ni od MAP-a nema ništa, upravo je on demantovao javno sam sebe lagano otvarajući mogućnost da “Program reformi” može da posluži za “aktiviranje bilo čega”.

12.
To “bilo čega” je veliki korak u MAP-u ka članstvu u NATO, kada se “prevede” Dodikova izjava data u Nevesinju, 27.11.o.g..

Fakti
27.11.2019. Nezavisne novine
Dodik je dodao da zemlje koje nisu članice NATO-a s tom organizacijom imaju neki oblik saradnje, kao što BiH ima Partnerstvo za mir i IPAP koji se ne dovodi u pitanje.
"Ta saradnja nije ni bila prekinuta, ali krajem ove godine ti sporazumi ističu i bilo je potrebno ući u neki novi dogovor. Očekujem i dogovor je da će taj dokument biti prihvaćen onako kako je napisan, a to je plan reformi, i On je dodao da zemlje koje nisu članice NATO-a s tom organizacijom imaju neki oblik saradnje, kao što BiH ima Partnerstvo za mir i IPAP koji se ne dovodi u pitanje.
"Ta saradnja nije ni bila prekinuta, ali krajem ove godine ti sporazumi ističu i bilo je potrebno ući u neki novi dogovor. Očekujem i dogovor je da će taj dokument biti prihvaćen onako kako je napisan, a to je plan reformi, i da neće služiti ni za kakvo aktiviranje bilo čega", rekao je je Dodik.Pitanje koje se nameće je: Zašto Dodik OČEKUJE?; Odnosno ZAR NE ZNA, a trebalo bi DA ZNA, kako je tvrdio danima da nema aktivacije “bilo čega”?! . 

Ako ZNA da nema ništa od aktiviranja “bilo čega”, šta ga je pokolebalo da umjesto sigurnog NEMA “očekuje da NEMA”! “Naivnost”!

12.
Taman posla; Dodik je sve, baš sve, ali naivan nikako nije. 

On ovakvim izjavama pokušava stvoriti prostor za navodno iznenađenje da je počeo put BiH u NATO, kako bi, kada se dokument javno obznani, kao i njegovo stvarno ANP-značenje, mogao, ukoliko bude potrebe, da izrazi “ogorčenje”.

Dodik pokušava ovakvim izjavama provući se “ispod radara”, ali mu notorne činjenice to ne dozvoljavaju.

13.
Njegova izjava je korak ka priznanju da je prihvaćeni “Program reformi BiH” u stvari ANP, samo pod drugim imenom, i da je to prvi korak u MAP-u, koji značajno približava BiH ulasku u NATO, pošto je ANP alat za priključivanje NATO savezu.

Ako ništa, Dodik je prestao da se služi isključivo lažima i počeo je da koristi i poluistine.

Od pune istine dijeli ga tek korak koji će on, shodno svojim antipolitičkim opservacijama, u narednom vremenu “isjeckati” na nekoliko malih koračića unutar tog odlučujućeg.

14.
Dodik odlično ZNA šta znači “Program reformi BiH” i da on vodi u NATO, takođe ZNA da je dokument direktno usaglašavan sa sjedištem Alijanse u Briselu; Trebalo bi i da ZNA da sa Onima, sa kojima je dokument usaglašavan, nema njegovih providnih igara, nema odstupanja od postignutog dogovora ni u obimu Higsovog Bozona.

15.
Važno je uočiti i sastanak Načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) gerneralom Todom D. Woltersom, koji je održan u Monsu (Belgija), 27.11.o.g..


Dan nakon tog sastanka, 28.11.o.g., Mašović je za N1 izjavio:
Činjenica je da je 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina dobila MAP i od tada se BiH nalazi u MAP-u. MAP podrazumijeva i što NATO savez očekuje da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu. Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), jeste da je za NATO savez prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama”.

Nema nikakve dileme da je BiH u MAP-u, a da ANP (“Program reformi BiH”) znači nastavak integracija BiH u NATO.

16.
Uvijek je zanimljiv stav ambasadora Rusije Petra Ivancova, čija se zemlja oštro protivila BiH u MAP-u i usvajanju ANP-a. Ivancov je, 20.11.o.g., izjavio da nije usvojen ANP i da nema aktivacije MAP-a, što je bila tragikomična epizodica, jer je njegova izjava potpuno netačna.

Osam dana kasnije, nova izjava.

“Koliko sam shvatio da je pitanje ANP-a i pitanje MAP-a trenutno su skinuti sa političkog dnevnog reda BiH. I ovo je dozvolilo da bude deblokirano formiranje Savjeta ministara. Taj dokument usaglašavali su članovi Predsjedništva BiH i predstavnici zemalja Kvinte", rekao je Ivancov novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Ivancov, kako god shvatio, konačno uopšte ne griješi - pitanje ANP-a i MAP-a jeste skinuto sa dnevnog reda, ali ne trenutno, već skroz, tako što je ANP usvojen, a MAP, kako je to rečeno iz NATO, a potvrdio Mašović, aktiviran još 05.12.2018.

Izjava Ivancova je intonirana tako da implicira potvrdu ranije, ali se može razumjeti i da je Ivancov zaista shvatio da je ANP usvojen, a MAP aktiviran.


17.
Rusija je, izvan svake razumne sumnje, doživjela u ovoj maloj igrici sukoba sa SAD i NATO na Balkanu težak poraz; Prevareni su i poniženi od sopstvene akvizicije - Milorada Dodika. 

Dodik je, 19.11., prihvatio ANP a da Rusi nisu imali pojma o tome.

Ivancov, shvatio-ne shvatio, nema kud; Mora nastaviti da, što uvijenije, “tvrdi” ono što je izrekao 20.11.

18.
Nema nikakvih teorija zavjere - Rusi nisu imali pojma šta ih je snašlo, nakon Dodikovog potpisa na ANP-u, a, ruku na srce, nisu bolje ni zaslužili od dobijenog, jer su podržavali totalitarnog “političara”, koji je, putinovskim narativom,  potpuno zarobio entitet koji vodi, a pokušao je isto učiniti i sa BiH čiji je sastavni dio RS.

19.
Rusija nema kud - prihvatiće nove okolnosti, prestrojiti snage i učiniti sve, pritiskom na Dodika, da opstruišu put BiH u NATO, atakujući na reforme koje će trebati sprovesti; Insistirajući na njihovoj opstrukciji. 

Izjava Ivancova to nedvosmisleno potvrđuje. 

Dodik mu se, ovaj put, sasvim sigurno nije obradovao, kao ni onome što mu je rekao i od njega zahtijevao.
Potvrđena optužnica protiv sedmočlane zločinačke grupe koja je pokušala likvidirati Vasiljevića


piše: S.V.

Sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv sedam liza za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića.

Optužnica je potvrđena danas, a za pokušaj surove likvidacije terete se Stefan Radovanović, Stevan Garić, Nebojša Petković, Miljan Milić, Milutin Kandić, Goran Čalmić i Nebojša Ozimković, dok je protiv organizatora i šefa navedene zločinačke grupe Slaviše Juroševića postupak odvojen, jer on još uvijek nije  ziručen BiH.

Jurošević se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj i na razne načine pookušava izbjeći izručenje, ali nije realno da će mu to poći za rukom.

Navedena zločinačka grupa metalnim cijevima pokušala je likvidirati Vasiljevića, u ponoć 01/02.06. ove godine, ispred Parohijskog doma u Šekovićima.

Ozimković je dojavio ubicama da Vasiljević izlazi iz doma, a kada je kročio van zgrade, Petković ga je snažno, sa leđa, udario u glavu metalnom šipkom.

Nakon toga premlaćivanju Vasiljevića pridružili su se i drugi, na čelu sa Juroševićem, sa jasnom namjerom da ga na izuzetno svirep i surov način liše života.

Svi oni se nalaze u pritvoru, koji im ističe 02.12. ove goine, a bitno je da u pritvoru ostanu i tokom suđenja, jer bi njihovo puštanje na slobodu izazvalo veliko uznemirenje javnosti, ali i moglo dovesti do drugih neželjenih posledica.

Pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića: Podignuta optužnica protiv sedam lica; Organizator likvidacije Jurošević i dalje u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj; Naručioca likvidacije niko i ne traži (27.11.2019.)
Slobodan Vasiljević
piše: Slobodan Vasković

1. Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo podiglo je optužnicu protiv sedam lica koja se terete za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića.

O optužnici bi Sud trebalo da se izjasni najkasnije 02.12. ove godine, kada ističe pritvor osumnjičenim za ovaj zločin.

2. Optužnica je podignuta protiv Stefana Radovanovića, Stevana Garića, Nebojše Petkovića, Miljana Milića, Milutina Kandića, Gorana Čalmića i Nebojše Ozimkovića, jer su 01./02.06. ove godine metalnim šipkama pokušali da na najsuroviji način liše života Vasiljevića.

3. Optužnicom nije obuhvaćen Slaviša Jurošević, organizator pokušaja likvidacije i šef zločinačke grupe, jer se još uvijek nalazi u ejstradicionom pritvoru u Grčkoj.

Postupak protiv njega je izdvojen, a počeće kada ga Grčke vlasti izruče BiH.

4. Za očekivati je da se svim optuženim produži pritvor i nakon 02.12., jer bi njihovo puštanje na slobodu, tokom suđenja, dovelo do značajnog uznemirenja javnosti i brojnih drugih opasnih posledica.

5.
Da podsjetim, Vrhovni sud RS, Rješenjem od 30.08.2019., produžio je priitvor osumnjičenim za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića za još tri mjeseca.

Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Nebojši Petkoviću, Miljanu Miliću, Milutinu Kandiću, Goranu Čalmiću i Nebojši Ozimkoviću ovim Rješenjem produžen je pritvor za još tri mjeseca i može trajati najduže do 02.12.o.g., dok Čalmiću može trajati najduže do 03.12.o.g.”, odgovorio mi je ranije predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić.

6.
Rješenjem su ubice koje su pokušale likvidirati Vasiljevića, 01/02.06., ostali iza rešetaka da čekaju suđenje, ali i izručenje Slaviše Juroševića koji se još uvijek nalazi u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj, u Solunu. 7.
Juroševića je uhapsila grčka granična policija 04.07. ove godine, dok se sa porodicom vraćao sa odmora.

Na odmor je otišao nakon neuspjele likvidacije Vasiljevića, kojeg su on i sedmorka, što se nalazi u pritvoru već četvrti mjesec, pokušali ubiti na najjeziviji i izuzetno okrutan način - udarcima metalnim šipkama, kako bi ga ponizili i u smrti.

Ubistvo Vasiljevića je planirano još od početka februara, a Jurošević je sedmorki obećao 100.000 KM, dok se ne zna koliko je obećano njemu, jer ovaj monstruozni zločin ima naručioca kojeg, nažalost, MUP RS i ne traži. 

8.
Uz to, kako sam ranije pisao, u pokušaj likvidacije Vasiljevića, kao logistika, uključeni su bili i pojedini pripadnici policijskih stanica u Milićima i Šekovićima, ali, uprkos materijalnim dokazima za to, nijedan od njih nije suspendovan.

9.
Jurošević na računu jedne od banaka iz RS ima preko 400.000 KM i vodi se, kako nezvanično saznajem, finansijska istraga oko toga odakle mu toliki novac.

10.
Jurošević se, nezvanično, optužuje za pokušaj još jednog teškog ubistva, ali i za nekoliko silovanja i brojna premlaćivanja.

11.
Vasiljević, kojeg su pokušali likvidirati, bio je duže od mjesec dana u komi, imao je desetak fraktura lobanje, polomljena mu je noga, zadobio je niz teških povreda po cijelom tijelu, ali je uspio da preživi surovi napad i njegov oporavak ide veoma dobro.

Slaviša Jurošević
12.
Ubisvo Slobodana Vasiljevića planirano je mjesecima: Prema podacima iz istrage organizovana zočinačka grupa prvobitno je imala namjeru da Vasiljevića likvidira u Bratnucu, 06.04. ove godine.

"Vasiljevića su namjeravali likvidirati nakon Lovačke večeri u Bratuncu; Čekali su ga ispred ugostiteljskog objekta Koloseum, ali ih je spriječilo to što su se u blizini pojavila dva policijska automobila, pa je napad odgođen", tvrde moji izvori.

13.Prema njihovim riječima, u napadu, kada je pokušana likvidacija Vasiljevića, 01/02.06.o.g.,(nakon Lovačke večeri, održane u Parohijskom domu u Šekovićima)  učestvovalo je ukupno 15 kriminalaca, kojima je komandovao Slaviša Jurošević. 

14.
Navedeno ukazuje da je Vasiljević praćen duže od dva mjeseca i da je njegovo ubistvo bilo pomno planirano.

Istragom je još, kako mi je rečeno, utvrđeno da su napadači imali zadatak od Naručioca likvidacije  da metalnim šipkama zatuku Vasiljevića "do smrti" - Takav način ubistva, surov i podmukao, odabran je da bi žrtva što duže patila. I da bude "ponižen u smrti"!

15.Srećom, Vasiljević je preživio napad u kojem je zadobio preko trideset teških udaraca, bio je danima u komi, ali je, zahvaljujući ljekarima u UKC Tuzla, uspio da se u dobroj mjeri oporavi, iako mu je lijeva noga, smrvljena od udaraca, još uvijek u prilično teškom stanju.

16.
Važno je navesti da su pripadnici PS Šekovići i PS Milići prvobitno pokušali minimizirati zločin, ističući da je "došlo do tuče", ali je nadležni tužilac odbio takvu kvalifikaciju kada je saznao da je Vasiljević pretučen metalnim šipkama i istraga se vodi o pokušaju likvidacije na posebno surov i podmukao način. Nema dileme da je pokušano zataškavanje namjere da Vasiljević bude ubijen. 

U tom pokušaju zataškavanja učestvovali su, kako se tvrdi, pojedini pripadnici PS Šekovići i PS Milići. 

17.
Jurošević je, 15.04.2015., u Domu zdravlja u Milićima pucao u Ljubišu Pantića i teško ga ranio. Do pokušaja ubistva Pantića došlo je nakon njegovog fizičkog sukoba sa Juroševićem, nakon čega su obojica odvedeni u Dom zdravlja. Jurošević je hicem pogodio Pantića u nogu, a metak je završio u zidu ordinacije.


Na ulasku u Dom zdravlja oduzet je pištolj Juroševiću, ali mu ga je ponovo dao upravo Krstić, nakon čega je teški zločinac Jurošević pucao u Pantića. 

19.
Umjesto da bude procesuiran, Krstić je napredovao i postao inspektor, a Jurošević je zbog pokušaja ubistva Pantića kažnjen samo sa 800 KM. Toliko je tada koštao život u RS, sada je cijena još i manja.

Sramna odluka Suda
20.
Poznat je i Naručilac pokušaja ubistva Vasiljevića, ali policija, a ni tužilaštvo još uvijek ga nisu priveli. Režim nastavlja na taj način da štiti svoje članove koji sebe doživljavaju kao "bogove" i odlučuju o životu i smrti. (nastaviće se)

среда, 27. новембар 2019.

Razapeti na sve četiri strane


piše: Slobodan Vasković

1.
Svega petnaestak dana nakon usvajanja odvratnog pamfleta prepunog neistina i laži, pod imenom “Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava RS”, pisanog jezikom mržnje s prljavih ulica, kojima dominiraju bande Dodikovih beskarakternih Ulizica, pokazalo se, kako sam i tvrdio, da je to samo jedan od pokazatelja potpuno razorenog društva. Distopija.

2.
Pokazalo se i da oni koji su usvojili Informaciju, plus još dvadesetak “zaključaka”, nemaju nikakvu namjeru da ih poštuju, što je i bilo očekivano. 

Suprotno bi bilo zaprepašćujuće iznenađenje.

3.
Pokazalo se i da svi oni koji su godinama tvrdili kako je entitet iznad BiH, progonili/satirali/mrcvarili sve koji su drugačije mislili/argumentovali, nakon što je Vođa “smotao” za stoosamdeset stepeni, sada tvrde suprotno, što je argument da dno dna, kada je Unutrašnji okupator u pitanju, nije ni izdaleka blizu koliko se misli.

Zato će progonjeni biti još progonjeniji, jer Unutrašnji okupator ne smije sebi dozvoliti žive svjedoke sopstvenih laži/izmišljotina/vulgarizacije/primitivizma/načina vladanja po principima mentalne pornokratije...

4.
Uvijek ta Dodikova otrovna skalamerija, prepuna malicioznih ulizica, licemjera i neljudi, može dublje i dublje i dublje u živo blato sopstvenih laži, izmišljotina, bljuvotina, ogavnih manipulacija…, bez trunke digniteta, morala, samopoštovanja. 

Dežavi u njihovim redovima nije sindrom, već epidemija.

5.
Dno je za sve njih već poodavno postao plafon, koji se ne može ničim dosegnuti. Čak ni bacanjem uhapšenih igračaka.

6.
Pokazalo se da je parlament ponižen, samoponižen i samoprezren morem beskorisnih kretenskih “stavova” dilera prava na život onih kojim vladaju, koji je toliko pojeftinjen da, iz vizure Unutrašnjeg okupatora, ne vrijedi ni pišljiva boba.

7.
Za njih ne vrijedi ničiji život, sem njihovih; Posebno ne parija, u šta su pretvorili narod (ono što je preteklo), a dilanje životima i nesretnim sudbinama onih kojim vladaju nastaviće se i u nadolazećem periodu nesmanjenom žestinom; Masovno napuštanje tog zatrovanog prostora, za koji ne postoji adekvatan protivotrov, omasoviće se dodatno.

8.
Otpor koji se pruža Unutrašnjem okupatoru dugo je bio slabašan i nedovoljan za njihovo teže uzdrmavanje; U poslednje vrijeme jača, ali presporo; Još uvijek nedovoljno da zaustavi neobuzdano životinjsko iživljavanje vladajućih retarda nad nemoćnim, nezaštićenim; Pripreme za potpuno satiranje naroda su privedene kraju.

9.
U tu svrhu, Dileri su oteli i Hramove i vjeru; Privatizovali ih u bescijenje; Prejeftino kupljeni Hramovi pretvoreni su u "mjenjačnice" u kojima se, otetim parama, naveliko nabavljaju sertifikati “vjernik”, “veliki vjernik”, “najveći vjernik”, “vjernik nad vjernicima”… od dilera, u zlatnim haljinama, što u glavama umjesto Hrista uvijek vide Vođu, Razapetog na sve četiri strane - u poslovnim sferama što donose ogroman novac.

10.
Hramovima gospodare prevaranti-trgovci, (brade su im tek trgovački trik, čak i kada su sijede/presijede), koji skupo prodaju jeftinu bižuteriju kao “sveto” ordenje onima što su sve oteli, potom spalili i zemlju i narod.

11.
“Moleći” se Razapetom na sve četiri strane - u poslovnim sferama što donose ogroman novac, osmišljavaju pod kojim “kanonom” uvesti u asortiman i njegove plastične figure (od malih, preko Lutka na naduvavanje, pa sve do onih u prirodnoj veličini), kreirane u nekoj od osamdesetdvije firme što ih posjeduje. U njima bi bile i proizvedene, pa prodane.

12.
Samo se čini da Zvona zvone na uzbunu; Odzvonilo je poodavno; Čuje se tek eho rastopljenih Zvona, prodanih kao sekundarni otpad. Jednoj od osamdesetdvije firme.