субота, 31. август 2019.

Pokušaj ubistva Vasiljevića: Vrhovni sud odlučuje između produženja pritvora za ubice i nastavka “Sezone lova” na nevine građane


Jurošević je organizovao pokušaj ubistva Vasiljevića, a konačni dogovor da ga ubiju desio se 08.02.2019. godine u kafeu “Vertigo” u Vlasenici.

Jurošević je tada, prema mojim saznanjima, sedmorici uhapšenih obećao 100.000 KM za izvršenje zločina. Koliko je on trebalo da dobije od Naručioca ubistva zasad nije poznato, ali jeste da nasilnik u jednoj od banaka posjeduje 400.000 KM. 

Jurošević je siledžija, ubica, nasilnik i sva nedjela je, očito, jako dobro naplaćivao. 

piše: Slobodan Vasković

1.
Vrhovni sud Republike Srpske treba 02.09. da odluči o produženju pritvora ubicama koje su pokušale da likvidiraju Slobodana Vasiljevića, 01/02.06. ove godine.

Slobodan Vasiljević
2.
U pritvoru se nalaze izvršioci ovog gnusnog i jezivog pokušaja ubistva Milutin Kandić, Goran Čalmić, Nebojša Ozinković, Stevan Garić, Miljan Milić, vozač u AD “Boksit” Milići, Nebojša Petković, takođe uposlen u AD “Boksit” i Stefan Radovanović. 

3.
Svaka odluka osim  produženja pritvora za navedene značila bi da je Vrhovni sud omogućio ubicama da pobjegnu, jer ih nikakvo oduzimanje ličnih dokumenata u tome neće spriječiti. Značio bi još mnogo toga užasnog.

4.
Ključni razlog leži u činjenici da su svi navedeni, kao i organizator pokušaja ubistva Slaviša Jurošević, imali pomoć pojedinaca iz Policijskih stanica Milići, Vlasenica i Šekovići. 

Slaviša Jurošević, organizator pokušaja ubistva
5.
Niko od tih policajaca/inspektora nije suspendovan, uprkos dokazima protiv njih, što dovoljno govori samo za sebe.

6.
Riječ je o inspektoru Predragu Krstiću, iz PS Milići, koji je 15.04.2015. godine pomogao Juroševiću u pokušaju da ubije Ljubišu Pantića u Domu zdravlja u Milićima. Dodao mu je pištolj iz kojeg je Jurošević pogodio Pantića u nogu i, srećom, nije uspio da ga likvidira. 

Inspektor Predrag Krstić
7.
U sve je upetljan i komandir te stanice Slavko Bošković, kao i Nikola Milaković iz PS Šekovići.

8.
Milaković je imao u noći pokušaja likvidacije direktnu komunikaciju sa Juroševićem; Pokušao je to prikriti tako što je napisao Službenu zabilješku 12.06., deset dana nakon napada, u kojoj je navedeno "da je imao poziv od Juroševića", kako bi opravdao svoje ušešće u zločinu, ali postoje dokazi da laže.

Nikola Milaković
9.
Važno je podsjetiti da su pripadnici PS Šekovići i PS Milići prvobitno pokušali minimizirati zločin, ističući da je "došlo do tuče", ali je nadležni tužilac odbio takvu kvalifikaciju kada je saznao da je Vasiljević pretučen metalnim šipkama i istraga se vodi o pokušaju likvidacije na posebno surov i podmukao način. 

10.
Nema dileme da je pokušano zataškavanje namjere da Vasiljević bude ubijen. Upravo zbog toga ubice moraju ostati u pritvoru, kao i zbog činjenice da još uvijek iz Grčke nije izručen organizator likvidacije Slaviša Jurošević, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru. O njegovom izručenju sud u Solunu trebalo bi da odluči ovih dana.11.
Jurošević je organizovao pokušaj ubistva Vasiljevića, a konačni dogovor da ga ubiju desio se 08.02.2019. godine u kafeu “Vertigo” u Vlasenici.


Jurošević je tada, prema mojim saznanjima, sedmorici uhapšenih obećao 100.000 KM za izvršenje zločina. Koliko je on trebalo da dobije od Naručioca ubistva zasad nije poznato, ali jeste da nasilnik u jednoj od banaka posjeduje 400.000 KM. 

Jurošević je siledžija, ubica, nasilnik i sva nedjela je, očito, jako dobro naplaćivao. 

12.
Vrhovni sud RS morao bi odrediti produženje pritvora ubicama i zbog toga što postoje materijalni dokazi za zločin koji su počinili; Uz to, prema mojim saznanjima, i zapisnici sa saslušanja do detalja opisuju način organizacije grupe, planiranja izvršenja krivičnog djela pokušaja teškog ubistva i njegovo izvršenje. 

13.
Nema nikave dileme da će Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo podići optužncu protiv navedenih ubica, jer posjeduju sve dokaze za to. 

Uz to, radi se o krivičnom djelu koje je počinjeno u okviru organizovane grupe, a što su do sada prikupljeni dokazi, kako saznajem, nesumnjivo pokazali, a osumnjičeni bi boravkom na slobodi mogli prijetnjama i nasiljem uticati na svjedoke.

Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo
14.
Takođe, niko ih ne može spriječiti da međusobno komuniciraju i naprave  dogovore u vezi iznošenja činjenica koje utiču na njihovu krivičnu odgovornost u ovom predmetu. 

15.
Njihovo puštanje na slobodu izazvalo bi ogromno uznemirenje javnosti u tom dijelu BiH/RS, posebno zbog brutalnosti načina na koji su pokušali ubiti Vasiljevića - doslovno ga umlatiti željeznim cijevima i poniziti i u smrti. 

16.
Puštanje na slobodu ubica značilo bi nepovratnu kriminalizaciju pravosuđa i bilo direktan dokaz da zločinci uživaju potporu najznačajnijih pravosudnih institucija, dok su građani mete u “Sezoni lova”, čiji nastavak bi na taj način bio označen.

(nastaviće se)

четвртак, 29. август 2019.

“Iznad određenog nivoa” - Naručioci likvidacije Slaviše Krunića, Žarka Pavlovića, Damira Ostojića; Naručioci ubistva i ubice Davida Dragičevića i Miloša Ostojića; Naručioci pokušaja likvidacije Vlade Kovačevića, Naručioci pokušaja likvidacije Slobodana Vasiljevića; Ubice “Malog” Mirka Lovrića… i dalje na slobodi


Foto: Profimedia
piše: Slobodan Vasković

“Mi smijemo voditi istrage do određenog nivoa. O svemu iznad toga odlučuje politički i policijski vrh. Isto se odnosi i na pravosuđe”, riječi su jednog visokog policijskog funkcionera, koje potvrđuju da su navedene institucije pod punom kontrolom pojedinaca; Da je njihova suština iznesna izvan institucija i da one nisu u funkciji građana, već kriminalnih grupa/njihovih šefova što se nalaze “iznad određenog nivoa”.

Kada se iz ovog ugla sagledaju istrage u nekoliko slučajeva koji su teško potresli Republiku Srpsku (ništa bolja situacija nije ni u Federaciji BiH, ali ni na nivou BiH), potpuno je jasno zašto institucije nisu doprle do naručilaca, čak ni izvršilaca, u nekoliko brutalnih zločina teških ubistava.

Slučaj ubistva Slaviše Krunića   
Slaviša Krunić ubijen je 22.04.2018. godine, maltene, na pragu svoje kuće u naselju Glamočani, nadomak Banjaluke.Tom prilikom ubijen je i njegov pratilac Žarko Pavlović, teško ranjen vozač Goran Ilić i likvidiran jedan od napadača Željko Kovačević.

Ubistvo Kovačevića omogućilo je policiji i tužilaštvu da brzo dođu do, kako tvrde, saučesnika u počinjenom zločinu - Emilija Balda i Rodoljuba Gajića, koje je uhapsio MUP RS, i Bendeija Đukanovića koji se, nakon višemjesečnog skrivanja, sam predao. Predao se u trenutku kada je potjera za njim gotovo prestala.

Iako,kako tvrde, imaju gotovo sve sudionike brutalnog ubistva, ni policija ni tužilaštvo nisu napravili korak ka onim koji su naručili likvidaciju Krunića. Uz to, dešavaju se, prema pisanju drugih medija, gotovo nevjerovatne stvari - zahtijeva se dodatna obdukcija tijela Kovačevića, kako bi se utvrdilo iz kojeg oružja je pogođen (iskrvario nakon što mu je hitac razotio butnu arteriju), a da se niko ne pita zašto to nije utvrđeno obdukcijom. I ko je kriv za to. I šta se zaista želi ponovljenom obdukcijom?!

Naručioci ubistva su, kako zasad stvari stoje, “iznad određenog nivoa”.

Slučaj ubistva Damira Ostojića 
Slično je i u slučaju ubistva Damira Ostojića, koji je likvidiran 05.09.2018. godine, takođe, nadomak svoje kuće. Tada je teško ranjena njegova supruga, koja je sa njim bila u vozilu.MUP RS uhapsio je Miloša Obradova, Srećka Trifkovića i Stefana Samardžiju.

Svi oni se sumnjiče za ubistvo, a jedino im je, kako se tvrdi, dokazano da su ukrali vozilo kojim je dovežen ubica/e i da su to vozilo dovezli do određene destinacije, gdje je preuzeto i dalje odveženo u Banjaluku.Naručioci ubistva, kao i drugi saučesnici, i dalje su “iznad određenog nivoa”.

Slučaj ubistva Davida DragičevićaU slučaju teškog ubistva Davida Dragičevića svi su “iznad određenog nivoa”, jer su u likvidaciji učestvovali pojedini pripadnici MUP RS, dok tužioci, sa više pravosudnih nivoa, sprovode temeljnu opstrukciju istrage.

Iako je dokazano da je Darko Ilić, visoki funkcioner MUP RS, lagao; da je  Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, iznosio neistine; da je Željko Karan, patolog, falsifikovao određene nalaze, sasvim realno i određene obdukcione nalaze; da je policijske poslove radilo neovlašteno lice Đorđe Rađen; da su progonjeni i brutalno premlaćivani svi oni koji su zahtijevali istinu o ubicama dvadesetjednogodišnjeg mladića, da se progone i dalje, da su protjerani iz države roditelji ubijenog Davida, kao i njihovi brojni prijatelji što su ih podržavali i brojne druge stvari, među kojima su bezbrojna nezakonita hapšenja, privođenja, mobing…, o kojima sam pisao duže od godinu dana, niko nije uhapšen, sem Alena Kukića.

Kukić, koji je osumnjičen da je brisao podatke sa računara “MK servisa”, objekta čije su nadzorne kamere snimile lice koje nije David Dragičević, u noći njegovog nestanka, nakon mjesec dana pritvora je pušten.

Lagali su bezočno i tužioci Miodrag Bajić, Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić (koji ima presudu zbog kriminala, a tužilac je, čak šef odjeljenja), ali niko od njih nije odgovarao. Kao ni Milan tegeltija, šef VSTS, koji ih sve štiti.

Nisu odgovarali čak ni oni pripadnici MUP RS, koji su svjesno uništili dio ključnih dokaza, koji su mogli poslužiti da se utvrdi kako je ubijen David Dragičević.

U ovom slučaju svi su “iznad bilo kog nivoa” istrage, jer istrage nema; Nema je zato što ne smije da se sprovodi i što je tako naređeno.

David Dragičević otet je 18.03.2018. godine u centru Banjaluke, odvežen je na nepoznatu lokaciju, gdje je mučen, a potom ubijen. Njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas. 

Slučaj ubistva “Malog” Mirka Lovrić


Niko ne istražuje ni ubistvo “malog” Mirka Lovrića (ubijen udarcima u glavu 12.02.2018.),  kojeg je znala cijela Banjaluka i koji je preživljavao tako što je prosio, ali se nikad nikom nije zamjerio. Ubijen je, tu nema dileme, iz čiste obijesti.

Slučaj ubistva Miloša Ostojića
O likvidaciji Miloša Ostojića (30.01.2019.) niko više ni ne govori, a tridesetogodišnji mladić je brutalno ubijen “u sačekuši” u Istočnom Sarajevu.MUP RS je u ovom slučaju počinio kardinalne greške, ali niko zbog toga nije ni smijenjen niti je odgovarao. “Istragu” vodi Bajićevo Posebno odjeljenje. 

Slučaj pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Osnivač portala “Gerila”, bloger i novinar BNTV Vladimir Kovačević samo pukom srećom izbjegao je likvidaciju 26.08.2018. godine. Nepravosnažno je osuđen za pokušaj njegovog ubistva Marko Čolić, dok se drugi napadač Nedeljko Dukić nalazi u bjekstvu. 

Kovačevićevo ubistvo je naručeno, između ostalog i zato, jer je izvještavao sa skupova “Pravda za Davida”, na kojima se tražila Istina o ubicama mladića i kazna za njih; Nakon slanja izvještaja je i napadnut - pred zgradom u kojoj stanuje.

Niko ne traga ni za Dukićem, a kamoli za naručiocima ovog gnusnog djela.

Slučaj pokušaja ubistva Slobodana VasiljevićaSlaviša Jurošević, organizator pokušaja likvidacije Slobodana Vasiljevića 1/2.06.2019. godine u Šekovićima, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj. Sud u Solunu uskoro bi trebalo da se izjasni o njegovom izručenju BiH.

“Molba za izručenje s kompletnom dokumentacijom je u odnosnom predmetu upućena nadležnim organima Grčke dana 7.08.2019.god. Daljnjih informacija nemamo”, odgovoreno mi je iz Ministarstva pravde BiH, 19.08.2019. godine.

Jurošević je sa još sedam osoba pokušao na izuzetno okrutan i podmukao način da Vasiljevića doslovno zatuče do smrti. Tukli su ga metalnim cijevima, a samo na glavi Vasiljević je imao više od deset fraktura.

Polomljena mu je i noga i povrijeđeno niz drugih dijelova tijela. Vasiljević je sve to preživio i sada je na oporavku.

Sa Juroševićem su ubistvo pokušali da izvrše Milutin Kandić, Goran Čalmić, Nebojša Ozinković, Stevan Garić, Miljan Milić, vozač u AD “Boksit” Milići, Nebojša Petković, takođe uposlen u AD “Boksit” i Stefan Radovanović. Svi oni su u pritvoru, koji im uskoro ističe, a Vrhovni sud RS bi se 02.09. o.g. trebalo da izjasni o produženju pritvora. 

Ukoliko odbiju produženje pritvora, Vrhovni sud će se staviti na stranu ubica, jer Jurošević, njihov šef, još uvijek nije izručen BiH.

Uz to, budući da se radi o izuzetno jezivom, podlom načinu pokušaja ubistva, počinioci tog nedjela morali bi ostati u pritvoru sve do konačne presude. Ukoliko budu pušteni svi će, u to nema nikakve sumnje, pobjeći/biti sklonjeni izvan granica BiH.

Ubice, koje su pokušale likvidati Vasiljevića, imali su pomoć od pojedinih pripadnika policije (iz PS Šekovići, Milići, Vlasenica), ali nijedan od tih policajaca/inspektora nije suspendovan. Nije potreban nikakav komentar navedene činjenice.

I u ovom slučaju se tvrdi da se zna ko je naručilac ubistva, ali još uvijek istraga “ne ide iznad određenog nivoa”!

Čeka se, kako se tvrdi, izručenje Juroševića.


Budući da bi narečeni organizator (pokušaja) ubistva uskoro trebalo da bude izručen (ne postoji nijedan razlog za suprotno), pokazaće se da li i u slučaju naručene likvidacije Vasiljevića postoji ljestvica koju niko ne smije preći; Odnosno, da li naručioci ubistava i ubice imaju svu moguću zaštitu institucija i nakon činjenja najtežih krivičnih djela, dok su građani u funkciji glinenih golubova!  (nastaviće se)

среда, 28. август 2019.

GRANICA/UPUCAĆU TE (VIDEO): Hrvatski policajci, pod prijetnjom oružjem, guraju migrante u jarugu!


Snimak koji je u posjedu Žurnala nastao je 6. avgusta na području Velike Kladuše kada je zvanično zabilježen granični incident. Građani snimili kombi hrvatske policije i migrante koji se izvlače iz provalije. Migranti koji su legalno vraćeni iz Slovenije u Hrvatsku ilegalno prebacivani u BiH

Pišu: A. Avdić/A. Omerović
"Upucaću te", kaže hrvatski policajac migrantu koji je stajao nad šumskom provalijom dubokom desetak metara. 

Koji trenutak kasnije i drugi migranti izvedeni su iz policijskog kombija i natjerani da stanu na rub dubokog jarka. Hrvatski policajac je izvadio pištolj i ispalio par hitaca u zrak. Migranti su skočili u jarugu na čijem dnu je granica sa BiH. Bilo je to 6. avgusta ove godine. 

Bh građani koji su čuli pucnjavu pozvali su Graničnu policiju BiH. Nekoliko minuta poslije graničari su došli do potoka i vidjeli dvadesetak migranata u provaliji. Jedan od građana koji je dojavio za pucnjavu, snimio je tu scenu. 
"Rekao mi je - upucat ću te", prepričava u videu jedan od migranata nekoliko sekundi nakon što se uspio izvući. 

Pola minuta ranije, negdje na 11 sekundi videa, vidi se  kombi hrvatske policije kako napušta mjesto s kojeg su migranti faktički gurnuti u provaliju. Na snimku se, potom, vide i bh. graničari koji pokušavaju ukazati pomoć povrijeđenim migrantima.
"Dvanaest migranata zadobilo je lakše povrede, dok je njih šest poslano na radiološku obradu", saopćeno je dan kasnije iz Doma zdravlja Velika Kladuša.
Istog dana, 7. avgusta, hrvatska policija je saopćila da nema ništa sa incidentom, te da njihovi policajci nisu u BiH ilegalno prebacili migrante. 

Ustvrdili su da su samo spriječili ulazak migranata na teritoriju Hrvatske. No, dokazi ne idu u prilog zvaničnicima hrvatske policije. 

Istog dana kada su izdali saopćenje da nemaju ništa sa slučajem, na mjestu incidenta fotografisane su dvije hrvatske policajke koje su bile maskirane u prostitutke. Došle su da prikriju tragove svog postupanja. Ali zakasnile su.Na fotografiji nastaloj nekoliko sati nakon incidenta  jasno se vidi mjesto na kojem su migranti natjerani da skaču u provaliju. Čak su na tom mjestu ostali i dijelovi odjeće koja je pripadala migrantima. 

Nekoliko dana kasnije, na putu na kojem je tokom incidenta snimljen kombi hrvatske policije pronađene su i fotografisane čahure od pištoljske municije.


Čahure je ekipa Žurnala pronašla i u Lohovu kod Bihaća. Na tom mjestu, hrtvatski policajci godinama migrante ubaciju na teritoriju BiH. 

U decembru prošl godine nevladine organizacije su uspjele snimiti hrvatske policajce kako ilegalno prebacuju migrante u BiH, a zvaničnici iz Zagreba su odgovornost prebacili na policajce. No, praksa je nastavljena.

IZ SLOVENIJE DO JARUGE
Iračanin Nzer Abdul Aziz 19. avgusta ove godine uhapšen je u Sloveniji, kada je ilegalno, u vozilu hrvatskih tablica, pokušao ući na teritoriju te države. 

Dan kasnije, 20. avgusta, slovanačke vlasti su ga legalno, na graničnom prelazu predale hrvatskim policajcima jer je dokazano da je taj migrant na teritoriju Slovenije ušao iz Hrvatske. 

Taj se postupak službeno naziva readmisija i on podrazumijeva da se migranti vraćaju u zemlju iz koje su došli, ukoliko postoje dokazi odakle su došli. Sve se, po proceduri, mora obavljati na zvaničnim graničnim prelazima uz propratnu dokumentaciju. 

Slovenija je, prema dokumentaciji koja je u posjedu naše redakcije, legalno Iračanina Nzera Abdul Aziza vratila u Hrvatsku, gdje ga je preuzela tamošnja policija. 

No, tri dana kasnije, tačnije 23. avgusta, ekipa Žurnala na granici između BiH i Hrvatske, na mjestu gdje ne postoji granični prelaz i gdje su hrvatski policajci već ilegalno ubacivali migrante u BiH,  pronašla je dokumentaciju o protjerivanju Nzera Abdul Aziza iz Slovenije. 


Na istom mjestu, bila je dokumentacija slovenačkih vlasti uručena migrantima Rebinu Ahmadu i Anwar Hoger Hassanu iz Iraka koji su, također, 20. avgusta ove godine iz Slovenije legalno prebačeni u Hrvatsku.


Tri dana poslije njihovi dokumenti pronađeni su na granici sa BiH, gdje se vide i tragovi guma. I sve to na mjestu gdje su hrvatski policajci prošle godine snimljeni kako migrante ilegalno ubacuju na teritoriju BiH.Žurnal posjeduje dokumentaciju koja dokazuje da je na tom mjestu najmanje šest migranata ilegalno prebačeno u BiH. 

U pitanju su migranti koje je neporedno prije toga na granici sa Slovenijom preuzela policija Republike Hrvatske. 

Da je to ustaljena praksa, dokazuju i druge fotografije koje su u posjedu Žurnala. 

Naime, na granici između BiH i Hrvatske, područje Velike Kladuše, fotografisan je policijski kombi iz kojeg je izbačena, a potom na teritoriju BiH ilegalno prebačena prebačena žena s dvogodišnjim djetetom.  Već ranije smo objavili da je upravo na području Velike Kladuše hrvatska policija nekoliko puta pucala u pravcu teritorije BiH, a u oktobru prošle godine čak su pogodili i traktorsku prikolicu parkiranu u jednom dvorištu u pograničnom dijelu BiH. Zvanične vlasti iz Zagreba su, naravno, sve negirale.


уторак, 27. август 2019.

Dodik, politički Kameleon, krijući se između uvoznih lubenica i (ne)uvijenih prijetnji o rasturanju BiH, pokušava povratiti potpunu moć u RS


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik, najpoznatiji politički Kameleon u regionu, pokušao se, nakon drugog neuspješnog pokušaja imenovanja mandatara za Savjet ministra BiH, sakriti između uvoznih lubenica i uvijenih prijetnji o rasturanju BiH. 

2.
Dodik koji je u Predsjedništvu BiH zaprijetio da će poništiti Oružane snage BiH, VSTS, Sud i Tužiaštvo BiH i Upravu za indirektno oporezivanje, na pres konferenciji, održanoj nepun sat nakon izrečenih prijetnji, sve ih je podveo pod hipotetiku; Koja bi možda mogla da se desi iza 05.09., do kada važe “Principi za formiranje vlasti na nivou BiH”, koje je potpisao Dodik zajedno sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, dok ih je posluživao Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

3.
Dodik puca iz prazne; I kada bi pokušao ostvariti svoje prijetnje, nema ni snage ni načina da ih realizuje; Malo ko će iz “ljubavi” prema njemu napustiti radna mjesta u navedenim institucijama i dovesti sebe, zbog Dodikovog (hipotetičkog) haosa u situaciju da ostane bez sredstava za život. I to u situaciji kada se “kraj s krajem” sve teže stiže!

4.
Niko neće podržati razvaljivanje BiH po Dodikovom “receptu”; Čak ni Rusija; Srbija pogotovo to neće učiniti. 

Štaviše, bilo kakav pokušaj takvog djelovanja sasvim bi realno izazvao Zapad na brutalnu reakciju prema Dodiku i njegovim političkim saradnicima. 

5.
Dodik samo baca maglu, prijeti uprazno, a njegov egzibicionizam jeftiniji je i od domaćih i uvoznih lubenica; Posebno ovih drugih, čije mu je “razbijanje” na pres konferenciji trebalo poslužiti kao argumentacija o tome kako BiH nije sposobna ni hranu da proizvede za sopstveno stanovništvo, iako je on jedan od ključnih krivaca za to. 

6.
Šta je sa svim tim poljoprivrednim strategijama koje su istekle iz ministarstva poljoprivrede RS, skupo plaćene, a nikada realizovane; Da ne pominjem “Farmland” i ostala uništena Poljoprivredna dobra, od Bijeljine do Nevesinja.

7.
Dodik ponovo pokušava da se sakrije iza Narodne skupštine RS, svoje pomoćne alatke za rušenje entiteta iz kojeg je izabran u Predsjedništvo BiH. 

Da ne bude nikakve zablude - Dodik ne ruši BiH, on satire RS, pokušavajući sebe da spasi. 

Nema te lubenice koja to može sakriti.

8.
Ponavljati sve što je Dodik rekao je besmisleno, jer je to, proteklih trinaest godina, koliko je na vlasti, potezao en puta i svaki od tih enova završio je u košu za smeće.

9.
Tako će biti i sa najnovijim spinovima, što ni na koji način ne može sakriti činjenicu da Dodi, otkako je u Predsjedništvu BiH, izbjegava da se, institucionalno, izjasni o ANP-u; Odnosno da insistira da se ANP stavi na dnevni red, da on bude preglasan, pa da se pozove na vitalni nacionalni interes i u Narodnoj skupštini dobije podršku; Na taj način bi zaustavio put u NATO, protiv kojeg je on verbalno, ali suštinski, institucionalno, stalno ostavlja otvorena vrata za njega. U najgorem slučaju, otškrinuta!

10.
Dodik je, dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, mogao sazvati vanrednu sjednicu, staviti na dnevni red ANP (Šefik Džaferović i Željko Komšić to nisu mogli preglasavanjem skinuti sa dnevnog reda, jer se na vanrednim sjednicama ne glasa o dnevnom redu, već ga utvrđuje predsjedavajući) i biti preglasan. Nakon toga mogao je zatražiti sjednicu parlamenta RS i završiti sa ANP-om, ali to on nije učinio. 

11.
Nije ni pokušao, premda je osam mjeseci bio na čelu Predsjedništva BiH. Ta činjenica dovoljno govori sama za sebe, ali i o Dodikovoj političkoj “hrabrosti”! 

12.
Usvajanje ANP-a je državna obaveza, potrebna za aktivaciju MAP-a, prihvaćena u vrijeme dok je Nebojša Radmanović, član SNSD-a, bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, 2009. godine.

NATO je 05.12.2018. pozvao BiH na slanje ANP-a, kako bi se aktivirao MAP i država krenula ka Alijansi.

NATO taj poziv nije povukao, niti će to učiniti.

13.
Dodik ima pravo da promijeni mišljenje, ali nema pravo da izbjegava državne obaveze, njihovo ispunjenje. 

Ima pravo da ih pokuša promijeniti, zato je i izabran, ali nema pravo da se stalno krije iza Narodne skupštine, naroda, lubenica…, svega što mu u datom momentu padne na um, skrivajući se, na taj način, od odgovornosti.

14.
Dodik je, kada je međunarodna politička scena u pitanju, ovakvim djelovanjem pomnožio sebe sa nulom. I na nivou BiH sebe je sveo na fusnotu, uprkos haosu koji pokušava napraviti, ali iz kojeg, sada već u pravilu, izlazi “krivih leđa”, poražen i nemoćan da sprovede bilo koju od svojih zamisli u djelo.

15.
Ipak, Dodik ni nakon drugog neuspjelog imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara, nije, što je bh. paradoks, koji je već postao sindrom, ostao bez nekih dobitaka: Na unutrašnjoj političkoj sceni RS zaradio je nove “ATP” bodove, a samog Tegeltiju ostavio u situaciji da, znatno oslabljen, čeka neku novu šansu koju će mu Dodik možda pružiti.

16.
Veliko je pitanje da li je Dodik ikada i namjeravao Tegeltiji omogućiti da postane čelnik Savjeta ministara, a još veće zbog čega je Tegeltija dozvolio da se na taj način poigrava sa njim?!

17.
Kako god, činjenica je da je Dodik dodatno oslabio Tegeltiju, što mu i jeste bio cilj, jer bi svaki pokušaj pobune nekadašnjeg ministra finansija bio označen kao “izdaja”! 

18.
Dodik ima brojne unutrašnje probleme u SNSD-u; Tegeltija je samo jedan od njih i zato će lider SNSD-a svoju lažnu “žrtva” priču itekako iskoristiti za dalje slabljenje unutarpartijskih frakcija, kojih je nekoliko snažnih - Jednu predvodi Tegeltija, pojačan Željkom Cvijanović, uz podršku Dragana Lukača, dok drugu drži Nebojša Radmanović. 

19.
Postoji još nekoliko vrlo jakih interesnih grupa koje već odavno, potpuno samostalno, raspolažu resursima RS. 

Svi oni počeli su da se udružuju i Dodiku je primarni interes da se odbrani od njih, razbije ih i stavi sve ponovo pod svoju kontrolu.

20.
Njegova “logika” je vrlo jednostavna - porazi na nivou BiH, koje on doživljava, neistinito predstavlja kao napade na RS i Srbe u cjelini, istovremeno ga lično jačaju u entitetu iz kojeg dolazi. 

21.
To je, po njemu, najkraći put do ponovnog potpunog preuzimanja moći u svoje ruke; Iz te pozicije, koja mu je u dobroj mjeri izmakla, a koju želi da povrati, može da se pomnoži i sa ANP-om.

22.
Djeluje iracionalno, ali šta je kod Dodika racionalno?! Uvozne lubenice?!!!