четвртак, 8. август 2019.

Crveni meteoalarm: Kolektivni godišnji na moru spekulacija
piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali su 05.08. “Principe za formiranje vlasti na nivou BiH” i tako označili početak jednomjesečnog (a možda i dvomjesečnog) kolektivnog godišnjeg odmora na moru spekulacija o tome da li ima ili nema ANP-a/aktivacije MAP-a, ko je koga pobijedio/izigrao/izdao/prodao, hoće li biti formiran Savjet ministara ili neće…

Odvlačenje pažnje sa svih ostalih mnogobrojnih problema, afera, unutarstranačkih obračuna, kvazitendera i ostalih otimačina… je potpuno.

2. 
Horovi “lidera” su kakofonični; Svako pjeva svoje “Principe”, te odmor na moru spekulacija više liči na davljenje publikuma, sa povremenim razbijanjem o istočne hridi, odakle su “Principi” i isplivali.

3.
"Čitaj kako je napisano" citira Dodik (bilo Vuka bilo Adelunga) polovično, "zaboravljajući" dio "piši kao što govoriš"; Bakir citira sopstvene izmaglice, bez ikakvog dodatnog razjašnjenja; Dragan je zabavljen nagrađivanjem Larsa salvom zahvalnica; Sve u svemu ništa novo, sem nastavka muljaže Trojke, koja je samim činom potpisivanja premaglovitih “Principa” već ostvarila neke ciljeve. Lične, naravno.

4.
Dodik je, na mjesec dana (a možda i dva) amortizovao nezadovoljnog Zorana Tegeltiju (i njegovu poslušnicu Željku Cvijanović), koji još uvijek nije postao mandatar, plus sve one koji se nadaju funkcijama u Sarajevu, pa mu se sada bacaju “pod noge”; Čović je amortizovao po sebe maligne nuspojave propasti “Aluminija”; Izetbegović je, na mjesec dana (a možda i dva), amortizovao istočne pritiske; Svi zajedno su, na čelu sa Larsom, privremeno amortizovali teško ljuljanje VSTS, (koji je njihovo najjače oruđe), zbog izbijanja brojnih afera u potpuno privatizovanom pravosuđu. 

5.
Uprkos tome i Gunarovoj tragikomediji sa pismom VSTS, (sastavi dio projekta “Principi”), kojim traži intervenciju oko presuđenog sudije Huseina Delalića, na koje VSTS ekspresno odgovara suspenzijom silovatelja u pokušaju, ta privatizovana institucija ne može opstati na dosadašnjim postavkama.

6.
Larsovo pismo bilo je, defakto, uže za izvlačenje VSTS iz živog blata, bar onog dijela gdje je Delalić bio smješten, jer je upravo VSTS imenovao Delalića, a znali su da je ranije presuđivan.

Uže je bilo uvertira za “Principe”!

7.  
Lars je zaista preproziran; Pismo je poslao 01.08., a paket “suspendovani Delalić” dobio već 06.08.., samo dan nakon potpisanih “Principa”. Na paketu potkova!

Trebalo je da djeluje kao Gunar Svemogući iako je bio i ostao Lars Nejaki; Kojeg su pod svoje u potpunosti stavili oni što su u BiH prejaki - Trojka!

8.
Lars je, realno, u cijelom igrokazu tek statista, ali zbog funkcije, (koju je nažalost i na nesreću svih u BiH, obavlja(o)) - šef Evropske delegacije u BiH, njegovo djelovanje može se okarakterisati i kao međunarodni intervencionizam, što već nije nikako dobro ni po Trojku, posebno Dodika, ni po njihovo “čedo” VSTS.

9.
Dodik već godinama stalno tvrdi kako je protiv bilo kakvog “stranog miješanja”, a dozvolio ga je javno; Istina, selektivno, ali napravio je izuzetak, čime je omogućio da postane (ponovo) pravilo. 

Istok, ipak, nije mislio na svaku "sitnicu"!

10. 
Isto važi i za “čedo”, koje je gromoglasno bilo protiv “uticaja stranog faktora” na “pravosuđe”, posebno u aferi “Potkivanje”, a objeručke su prihvatili Gunarovo uže, iako je i ono, bez dileme, “strani uticaj”.

Selektivnost bi im se vrlo lako mogla obiti o glavu!

11.
Da li će biti formiran novi Savjet ministara na “Principima”?

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je za “Oslobođenje” da “neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara ukoliko nema odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo NATO-u”.

Komšićeva izjava nikako se ne uklapa u “Principe” niti na bilo koji način sa njima korespondira! A to je već veliki problem za Trojku. 

12. 

Iako ima još 27 (a možda i 57/107/177) dana da saznamo da li će biti formiran Savjet ministara na “Principima”, jedno je sasvim izvjesno - bio/ne bio formiran, BiH slijedi još veća kriza od one u kojoj se trenutno nalazi.