уторак, 28. фебруар 2017.

Voajerizam za kraj

piše: Slobodan Vasković

Otvoreno špijuniranje diplomatske pošte predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića je blasfemija i prljavi voajerizam bez presedana. 

Drsko otvaranje koverte, sva niskost tog poteza, svjedoči da je ova zemlja, sa ovim politikama koje u njoj vladaju, došla do kraja. Ispod ovoga je nemoguće ići dalje. Jer bi to značilo održavanje anarhije još jedan izvjestan period, nakon čega će nastupiti haos.

Izbor je jednostavan, ili dosadašnje politike ili država. Dalje ne može i jedno i drugo. 

Ivanićeva koverta bila otvorena

Pismo koje je Mladen Ivanić dobio iz Međunarodnog suda pravde u Hagu bilo je otvoreno.
To je nezapamćen skandal; Ivanić je tražio da mu se pismo iz Ambasade BiH u Hagu dostavi redovnom poštom, jer nema, kako je rekao, povjerenja u ambasadorku Mirsadu Čolaković.

понедељак, 27. фебруар 2017.

Posebna sjednica: Dodikov debakl; Opozicija konačno izvan Režimskog antinacionalnog okvira

piše: Slobodan Vasković 

1.
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nije zakazana zbog vaninstitucionalnog pokretanja revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (MSP), u slučaju BiH protiv Srbije i Crne Gore, već zbog Milorada Dodika i njegovih političkih potreba, koje su vrlo opasne, krajnje radikalne, neodgovorne i antinacionalne.

2.
Izetbegović je, indirektno, priznao da nije sve u redu sa podnošenjem revizije, izjavom (nakon čitanja pisma koje je dobio iz MSP-a) da je potrebena nova sjednica Predsjendištva BiH, na kojoj bi se ta Institucija očitovala o legitimitetu Sakiba Softića kao agenta BiH pred MSP.

Praktično to znači da je podnošenje aplikacije nelegalno i da je Izetbegović postupio vaninstitucionalno, ma kako on sadržaj pisma komentarisao.

Da je sve kako treba i kako to želi predstaviti Izetbegović, objavio bi integralno pismo koje je dobio, ali to nije učinjeno. 

Izetbegovićev pokušaj stavljanja “hladnih obloga” javnosti samo je pokazao da su njemu potrebne još hladnije. Za početak!

3.
Umjesto da iskoristi slabost Izetbegovićevog postupka bez presedana, očitovan njegovim pokušajem uzurpiranja institucija, Narodna skupština RS je odgovorila istom mjerom: Pokušajem uzurpiranja bh. institucija i njihovim stavljanjem pod kontrolu Dodikovog Režima.  

“NSRS smatra da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jenom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i srpski narod, potrebno dobiti saglasnost institucija i organa RS”, glasi jedan od usvojenih zaključaka, za koje su glasale stranke koje pripadaju Dodikovom Režimu - SNSD/DNS/SP/Trabanti, dok stranke Opozicije, SDS/PDP/NDP, nisu podržali ni ovaj, ali ni druge Zaključke Dodikovog Doma za vješanje Republike Srpske.
4.
Ovaj zaključak je pokušaj stavljanja entiteta iznad države i samim tim je neprihvatljiv, ali će nanijeti štetu Republici Srpskoj, jer je usvojen u parlamentu.
5.
Zaključak je nesprovodiv, jer bi značio posredno stavljanje državnih institucija pod kontrolu entitetskih i obesmislio bi izbore za zajednički nivo. 
6.
Kada bi se Zaključak primjenjivao, tada ne bi trebali ni biti održavani izbori za parlament BiH i člana Predsjedništva BiH, već bi u te institucije mogli biti delegirani iz NSRS. Potpuno besmisleno.
7.
Dodiku i nije do smisla, nije mu ni do Srbije, još manje mu je do Republike Srpske, posebno mu nije do BiH; Njemu je samo do očuvanja vlastite kože i zato je vrlo svjesno išao na poništenje proaktivne političke pozicije u kojoj se našla Republika Srpska nakon Izetbegovićevog udara na BiH.
Jedini njegov cilj je bio da pokuša staviti zajedničke institucije (SDS, PDP i NDP) pod svoju kontrolu, ne bi li pokušao spriječiti istrage koje se vode protiv njega i nastaviti sa daljim produbljivanjem Krize, koje mu, kako smatra, omogućava opstanak na političkoj sceni.
8.
Dodik nije nikakav patriota; Dapače, on je najveći srpski nacionalni problem, što pokazuje i njegovo djelovanje u parlamentu, koji je učinio sve da Zaključcima poništi dobru političku poziciju Republike Srpske. Pod njegovim pritiskom.
Slika onih koji slijede Dodika slika je grupe beskičmenjaka, političkih lakeja i skutonoša, spremnih na činjenje ogromne štete samo da bi očuvali pozicije.
9.
Važno je primijetiti da po prvi put, kada su u pitanju takozvane nacionalne teme, SDS/PDP/NDP nisu politički odigrali u Okviru koji im je Dodik postavio i to je ključni dobitak Posebne sjednice parlamenta.

Konačno su uspjeli da prevaziđu barijeru, postavljenu bezbrojnim lažnim optužbama i psihotičnim spinovima Režima da su Izdajnici.

To je ogroman dobitak na političkoj sceni i to je i najveći Dodikov poraz, jer predstavnici Opozicije ovaj put nisu podlegli nametnunom šovinizmu i ekstremizmu, iza kojeg se krije samo želja da se sakrije oteto i opljačkano, tako što nisu glasali za kancerogene Dodikove Zaključke.

10.
Opozicija je ostala na pozicijama Dejtonske BiH, odbijajući Dodikove nasilne zaključke o njenom razvaljivanju opstrukcijama, i to je najveća usluga koju su sebi mogli učiniti. I BiH i oba njena entiteta! I najteži udarac Izetbegoviću i Dodiku.

11.
Dodik je javno demonstrirao da nije u stanju obezbijediti nikakvo jedinstvo, što je takođe veoma bitno, jer kakvo je to jedinstvo sa malicioznim političkim sektašima, protagonistima upravljanja institucijama po principima Mentalne Pornokratije, generalima varvarskog napada na sve segmente Društva, beskrupuloznim kidnaperima svih dobara ovog entiteta…

12.
Dodik je u parlamentu doživio debakl i on će ići u dalju radikalizaciju, jer nema kud. Taj politički put ima još vrlo malo nepređenog dijela.

13.  
Zasjedanje je potvrdilo da je Dodik i dalje spreman praviti probleme Srbiji (BiH ih pravi već deceniju) svojim bahatim, primitivnim, plitkoumnim političkim zahvatima.

Srbija nije ni tražila od Republike Srpske da je “zastupa”, tako da je Dodikovo “nametanje zastupanja” pokušaj uvlačenja Srbije u Krizu koju je izazvao Izetbegović i u kojoj zvanični Beograd ne želi da učestvuje. Što su jasno i rekli.

14.    
Jedino što je Dodik uspio jeste da pokaže/dokaže da sve što čini - čini u šest ruku: Svojih, Izetbegovićevih i Čovićevih. 

15.
Kriza je bez daha, ostajem i dalje pri tome, kao i pri onoj da je Kraj Rata Blizu. Pokazala je to i sjednica parlamenta RS.

Dodik i Izetbegović su potrošeni, prevaziđeni i nikom potrebni politički licemjeri. Kao i njihov “optimistični” prijatelj Čović. 

16.

Ostanite sa mnom, akceleracija tek slijedi.

Crveni Mulj pere pare: Veljko Vukelić otpočeo kriminalnu operaciju sa “Aluminom” vrijednu 35 miliona evra

piše: Slobodan Vasković

Veljko Vukelić, s Dodikove lijeve strane
Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika i osoba koja, voljom lidera SNSD-a, gospodari svim resursima Republike Srpske, od Brčkog do Foče, stoji iza tašna-mašna firme “Osteks invest”, koja je krajem oktobra prošle godine otvorena u krugu Fabrike “Alumina” u Zvorniku.

Iza iste firme su i osobe, poput Rijada Izića, koje su bliske narko kartelu Darka Šarića i kriminalnim organizacijama  Saše Mijalkova, bivšeg šefa makedonske obavještajne službe. 


Osnivački ulog firme “Ostek invest” d.o.o. Zvornik je svega 2.000 KM, ali oni su već uspjeli da sa “Aluminom” potpišu Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, prema kojem će “Alumina” u projekat “reciklaže crvenog mulja” uložiti 5 miliona evra, dok će firma “Osteks invest” navodno uložiti 30 miliona evra. 
(Crveni mulj je otpadni materijal nastao iz prozvodnog procesa u ovoj zvorničkoj fabrici).

Otkud firmi vrijednoj svega 2.000 KM kapital od 30 miliona evra, sasvim je nejasno i poprilično nelogično, osim ako nije riječ o ubacivanju “prljavog novca”, koji nema legalno proijeklo, već je stečen kriminalnim radnjama.

Prema mojim informacijama, sam Vukelić ima milionske svote novca, izvučene iz Republike Srpske raznoraznim kriminalnim transakcijama, o kojima sam već pisao, kojem ne može dokazati porijeklo i zainteresovan je za njegovo “pranje”-legalizovanje.

Uz to, kada se sagledaju veze osnivača “Osteksa”, jasno je iz kojih “krugova” bi novac moga “poteći” u Zvornik.

Ono što je ključno jeste činjenica da “Alumina”, potpisivanjem ovog Ugovora, ulazi u vrlo opasne vode i da se nastavlja praksa iz vremena kada je firmom “Birač” (“Alumina” je firma kćerka “Birča”), upravljala grupa pljačkaša iz Litvanije, na čelu sa Vladimirom Romanovim.

Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, nakon otkrivanja pljačke teške, kako je tada rekao, preko milijardu maraka, Litvance i one koji su im pomogli u nelegalnim poslovima nazvao je “Banditima”. 

Iste te “Bandite” svake odgovornosti spasio je Režim kojem pripada i Tegeltija. I spasava ih i dalje. 

Nakon odlaska Litvanaca, pojavili su se “Kumovi Ostek prakse” i nakon potpisivanja Ugovora “Alumine” sa ovom firmom, jedino je izvjesno da će “Alumina” ostati bez deset miliona KM.

Što se tiče “reciklaže” riječ je o lakonskoj laži, jer je ovdje na djelu tzv “prljava tehnologija” i nikakva reciklaža nije, realno, moguća. Osim “reciklaža” prljavog novca u crvenom mulju, kako bi se on oprao. U mulju, kojem pripada Veljko Vukelić, je i zarašen.

Miloradu Motiki, predsjedniku UO “Alumine” uputio sam 13.02.ove godine pitanja u vezi sa ugovora koje ta firma ima sa firmom “Osteks”, kao i o njegovim ličnim vezama sa Veljkom Vukelićem, ali odgovore nikada nisam dobio. Potvrđeno mi je iz “Alumine” da je Motika dobio pitanja na ruke.

Ni Lazo Đurđević, stečajni upravnik “Birča”, nije htio dati nikakve odgovore u vezi sa poslovanjem “Alumine”. (nastaviće se)

Dodatak 1: Pitanja za Motiku 

Alumina Zvorik

Milorad Motika, predsjednik Uravnog odbora

Poštovani,

31.10. 201. godine u krugu “Alumine” i Karakaju počela je sa radom firma “Osteks Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “Osteks invest AS” iz Praga.

Molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:


  1. Da li je “Alumina” od 31. 10. 2016. godine do danas potpisala bilo kakve ugovore za firmom “Osteks invest” iz Zvornika ili, pak, sa firmom “Osteks invest AS” iz Praga i, ako jeste, koliki je iznos tih ugovora i o kojim poslovima se radi?
  1. Prema dokumentima ovjerenim kod notara, jedan od onsivača praške firme je Rijad Izić, kojeg je Centar za istraživačko novinarstvo Češke doveo u vezu sa Darkom Šarićem, nepravosnažno presuđenim narko dilerom, i sa Sašom MIjalkovim, bivšim šefom makedonske tajne službe, koji se tereti za brojna kriminalna djela i veze sa zločinačkim organizacijama i teroristima. S obzirom na navedeno, molim Vas da mi odgovorite da li smatrate da poslovanje “Alumine”, sa firmom čiji osnivači imaju opisani begraund, utiče na reputaciju firme na čijem ste čelu?
  1. Predsjednik Nadzornog odbora praške firme “Osteks”, koja je osnivač zvorničke firme “Osteks” je Veljko Vukelić iz Inđije. Opštepoznate su Vaše prijateljske veze sa g. Vukelićem, pa Vas molim da mi odgovorite da li su te veze bile opredjeljujući momenat za saradnju “Alumine” sa “Osteksom”?
  1. Takođe, postoje kredibilne infrmacije da Vi nijednu odluku, koja se tiče poslovanja “Alumine” ne donosite bez saglasnosti g. Veljka Vukelića. Molim Vas da objasnite zbog čega je to tako i da li g. Vukelić ima zvanično ulogu savjetnika, bilo Vašeg, bilo u “Alumini”?
  2. Molim Vas da mi na pitanja odgovorite do srijede, 15. februara.

S poštovanjem, 
Slobodan Vasković, bloger

Dodatak 2: Operacija “Alumina” -  Dodikov kum Vukelić u Češkoj osnovao firmu za izvlačenje novca; U Timu za pranje para i JUL-ovci (08.02.2017.)

piše: Slobodan Vasković

Veljko Vukelić
(stoji sa Dodikove lijeve strane)
Milorad Dodik dao je na upravljanje firmu “Alumina” svom kumu Veljku Vukeliću, koji je, po njegovom nalogu, ovladao i prostorom od Brčkog do Foče.

Kako prostorom, tako i SNSD-om, čime je ovaj dio stranke izgubio svaku autonomnost i postao sredstvo u Vukelićevim rukama za ostvarenje finansijskih ciljeva, kako njegovih tako i Dodikovih.

Iz “Alumine” su izvučeni milioni maraka koji su upotrijebljeni u izbornoj kampanji; Vukelić nije zaboravio ni na sebe, jer je osnovao firmu u fabričkom krugu “Alumine”, koja sa njom ulazi u poslovne aranžmane. 

Vukeliću te transakcije ne predstavljaju nikakav problem, pošto je on gospodar “Alumine” otkako je Milorad Motika postao direktor te firme, 10. juna 2016. godine.

Motiku je na tu poziciju imenovao Lazo Đurđević, stečajni upravnik.

OSTEKS iz Zvornika
Četiri mjeseca nakon toga, 31.10.2016., u krugu “Alumine”, u Karakaju, počinje sa radom firma “OSTEKS Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “OSTEKS Invest a.s.” iz Praga, Češka Republika.

Osnivački ulog je 2.000 KM, a sve djeluje kao da je strani investitor došao u Zvornik, gdje će da ulaže. 

Samo djeluje, jer je češka firma stigla u Zvornik da iz “Alumine” izvlači milione, preko “osnovne djelatnosti sanacije životne sredine i usluga upravljanja otpadom”. Kako divan paravan za udbaškokriminalnozločinačku Ološ-elitu, koja je sa Vukelićem stigla u Zvornik.

Direktor novoosnovane firme u Zvorniku je Igor Matić iz Sremske Mitrovice.

OSTEKS iz Praga
Stvari postaju veoma zanimljive kada se saznaju imena osnivača i šefova firme iz Praga - “OSTEKS Invest a.s.”, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o..

Nije riječ ni o kakvom gigantu; Dapače. 

Riječ je o tašna-mašma firmi, koju su osnovali 16.08.2016. godine, Lubomir Prohaska, Rijad Izić, Goran Matić i Spomenka Izić, dok su u Nadzornom odboru češke firme Gordana Ferenc, Spomenka Izić i Veljko Vukelić. Za osnivanje te firme trebalo je uplatiti 2 miliona čeških kruna, ali je plaćeno svega 30 posto, što je, kada se pretvori u našu valutu, cca 43.000 KM.

Prema dokumentima nadležnih organa Republike Češke, Veljko Vukelić je predsjednik Nadzornog odbora firme “OSTEKS Invest a.s.”, iz Praga, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o.

Nema dileme da je riječ o Vukelićevoj firmi.

Ako je sve čisto i ako Vukelić ima poštene poslovne namjere, postavlja se pitanje zbog čega se krije iza firme u Češkoj?! 

Odgovor je jasan - ta firma treba da posluži za izvlačenje novca iz “Alumine”, preciznije pranje para. I to milionskih svota, koje će biti prikrivene “sanacijom životne sredine i upravljanjem otpadom”.

JUL-ovci u igri
Cijela ova kriminalna akcija izvlačenja novca iz “Alumine” ima još nekoliko vrlo značajnih segmenata: Lubomir Prohaska je čelni čovjek firme “GEOtest”, koja već ima unosne ugovore sa “Aluminom”.

Goran Matić, jedan osnivača tašna-mašna firme iz Praga, je nekadašnji portparol JUL-a, preciznije Mire Marković. 

Matić je jedan od najomraženijih likova iz tog vremena, a 1999. godine formirao je paralelnu službu bezbjednosti pod kontrolom JUL-a. 

Igor Matić, direktor zvorničke firme “Osteks Invest d.o.o.” je sin Gorana Matića.

Jasno je kakve su beogradske veze Veljka Vukelića, kao što je jasno da je on dio najmračnijeg podzemlja, spreman i na fizičke likvidacije, kako bi ostvario svoje kriminalne ciljeve.

Vukelić u poslovima sa saradnicima narko-bosova
Već sam objavio da je Vukelić, kum Milorada Dodika, zvorničku “Aluminu” stavio u funkciju saradnika Darka Šarića, narkobosa, koji je polovinom jula prošle godine osuđen u Specijalnom sudu (u Beogradu) prvostepeno na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Vukelić je to učinio udruživanjem sa Rijadom Izićem, koji se dovodi u blisku vezu sa Šarićem, ali i sa Sašom Mijalkovim, bivšim šefom makedonske tajne službe, sa firmom “Alumina”.

Mijalkov je polovinom oktobra 2015. godine uhapšen s oružjem na beogradskom aerodromu, pa ubrzo pušten na insistiranje Skoplja.

Beogradski mediji tada su naveli da srpski bezbjednjaci imaju saznanja da je Mijalkov bio jedan od glavnih priređivača majskih nereda u Kumanovu (početak maja 2015. godine), kada je došlo do oružanih sukoba policije i "terorista sa Kosova" a cilj napada bio je da se izazove međuetnički incident koji bi makedonsku vladu zaštitio od napada opozicije, koja je za 17. maj te godine spremala miting i obaranje vlasti.

Beogradski mediji su još ustvrdili da je Mijalkov imao direktnu vezu s organizatorom majskog napada u Kumanovu Mirsadom Ndrecajem koji je tada prvi pripucao i usmrtio policajca. Sumnja se da je tom prilikom Ndrecaj, baš po nalogu Mijalkova, izvučen iz obruča i prebačen na Kosovo.

Novinari KRIK-a i češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ), otkrili su da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta. 

Dodatak 3:
Pozvao sam (13.02.0.g.) Lazu Đurđevića, stečajnog upravnika “Alumine”, kako bih ga zamolio za mejl adresu na koju bih mu mogao uputiti pitanja.

Lazo Đ., stečajni upravnik “premijer klase”, se javio, a ja se predstavio i kandidovao temu za razgovor - Vukelić&Osteks.
“Ja sam stečajni upravnik Birča, čija je kći Alumina. Postavljam članove Uprave, ali ne mogu odgovarati za 1400 radnika”, rekao mi je Đurđević.


Na moju tvrdnju da bi trebalo da odgovara za ponašanje i rad članova Uprave, nije rekao ništa, kao ni na moje pominjanje firme “Osteks Invest” d.o.o. . To je prećutao. 
“Nemam moderni telefon i ne stižem da čitam”, rekao mi je Đurđević.


Na moju konstataciju da me uopšte ne čudi što ne stiže da čita, jer je stečajni upravnik u nevjerovatno velikom broju firmi, ne reče ništa. (Uskoro ću o tome opširnije).
Pitao sam ga potom da li ima računar. Odgovorio je potvrdno; Da li ima mejl, odgovorio je potvrdno. 


Onda sam ga pitao da li će mi poslati mejl, kako bih mu uputio pitanja, odgovorio je potvrdno, ali njegov mejl do sada nisam dobio.

недеља, 26. фебруар 2017.

Međunarodni sud pravde u Hagu traži izjašnjenje Predsjedništva BiH o aplikaciji za reviziju presude?!

Međunarodni sud pravde u Hagu uputio je pisma trojici članova Predsjedništva BiH, u petak 24.02.2017. godine.

Pisma su zapečaćena i još nije poznat njihov sadržaj, jer još uvijek nisu uručena članovima Predsjedništva BiH. Pisma će im biti uručena u ponedeljak, 27.02.2016.

Prema nezvaničnim informacija iz izvora bliskih Sudu u pismima se (najvjerovatnije) od članova Predsjendištva BiH zahtijeva da se izjasne o aplikaciji za reviziju presude u slučaju BiH protiv Srbije i Crne Gore, koju je Sakib Softić podnio prije par dana.

Pisma su upućena preko ambasade BiH u Holandiji.

Večernji list, izdanje za BiH, navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da se u pismima traži izjašnjenje članova Predsjedništva o reviziji presude.




субота, 25. фебруар 2017.

Lazanski od Poreske uprave RS naplatio milion evra za beskorisne licence

piše: Slobodan Vasković
Patetični Korisni Idiot Lazanski
Poreska uprava Republike Srpske kupila je softver prije pet godina, koji je vrlo specifičan - Još uvijek nije proradio.

U proteklih pet godina, PU RS utrošila je za softver koji ne radi 12,5 miliona KM, a prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, taj program nikada neće ni proraditi.

Softver je trebao početi da radi 2013. godine, ali to se nije desilo i Poreska uprava RS je u tri navrata sa firmama od kojih je nabavila program (SAP) potpisivala Anekse na ugovor. Tako su potpisana tri Aneksa, ali Aneksi ne pokreću softver, već bi trebalo da ga pokrene znanje.

Licence za novi softver PU RS je nabavila od firmi “Sirius 2010” iz Banjaluke i “Program” iz Beograda u vrijednosti od oko 4,8 miliona KM, dok je posao primjene licenciranih softverskih rješenja vrijedan 4,7 miliona KM dobilo preduzeće “S&T”, takođe iz Beograda. Od tada do danas PU RS je na ime troškova ugradnje novog softvera potrošila dodatnih 1,1 milion KM, objavili su mediji krajem prošle godine, ističući da softver ne radi.

Softver nije ni trebao da proradi, u tome je kvaka, jer je nabavljen samo da bi se izvukao novac iz PU RS.

Da bi se prevara pokrila, Poreska uprava je prestala da potpisuje Anekse i tužila je firme dobavljače. 

Prema tvrdnjama nekoliko međusobno nezavisnih izvora, među onima koji su se dobro ovajdili od prodaje beskorisnih licenci PU RS je i Miroslav Lazanski, Korisni Idiot Milorada Dodika, koji je sa pomenutim firmama učestvovao u pripremi i realizaciji ove prevare. 

Lazanski, propagandista najnižeg nivoa, u poslu sa Poreskom upravom inkasirao je milion evra. Lazanski je novac uzeo odmah po potpisivanju ugovora.

Otud i njegova preposvećenost Dodikovom liku i nedjelu, koje je Republiku Srpsku koštalo ekonomskog i finansijskog uništenja. 

U PU RS su odbili, krajem prošle godine, novinarima da kažu kada će novi “novi softver da profunkcioniše”. Ne čudi njihovo ponašanje, jer neće profunkcionisati nikada. Ali su zato, poput Lazanskog, utekako obučeni da truju javni prostor i štite Dodikovu antinacionalnu vladavinu. U stvari, oni štite sebe i novac koji su oteli, poput Korisnog Idiota Lazanskog. 

Najkorisnije bi bilo kada bi MUP RS istražio kako je došlo do ove prevare, ali to se neće desiti, jer je vrh policije tu da štiti prevarante, a progoni one koji ukazuju na njih.

MUP RS ništa po ovom pitanju neće uraditi, jer je u IT poslove od 2015. godine duboko invilviran i Igor Dodik, sin ovdašnjeg autokrate, preko firme "Prointer", koja je ekskluzivni dobavljač softvera, hardvera, kablova, kertridža... gotovo svih javnih preduzeća, a veoma je angažovana i na kopiranju dokumentacije. 



петак, 24. фебруар 2017.

Dvije Faze - 35 miliona za Igora D.

piše: Slobodan Vasković

Ukupna vrijednost posla koji Fond zdravstva Republike Srpske treba da sklopi sa firmom “Prointer” d.o.o. Banjaluka, iza koje stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, je 35 miliona maraka. 

Ranije sam objavio da je Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu predviđeno da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 23.247.863 KM (bez PDV-a).

Ta 23,2 miliona KM samo su Prva faza, dok cijeli posao vrijedi 35 miliona maraka.

Enormna zarada Igora Dodika projektovana je prošle godine, po naređenju Milorada Dodika. 

Elaborat
Da bi sve izgledalo kao da je po zakonu, prvo je urađen Elaborat opravdanosti ulaganja u Informacioni sistem Fonda zdravstva.

Elaborat je, polovinom prošle godine, uradila revizorska kuća “Confida”, čiji je vlasnik Aleksandar Džombić, bivši premijer.

Prvo je sa Džombićevom firmom dogovorena cijena od 20.000 KM za izradu elaborata, da bi konačna cijena bila 30.000 maraka. Džombiću je novac odmah isplaćen, iako Fond grca u gubicima teškim stotine miliona KM.

I sa Džombićem je posao ugovoren bez tendera, jer je bila velika žurba da se Elaborat uradi, kako bi se prevara mogla uplanirati.

Interesantno je da, nedugo nakon izrade Elaborata, Džombić zatvara svoju revizorsku kuću "Confida" i otvara novu koja se zove "Grant Thorntnon".

Nova revizorska kuća registrovana je u Sudu 30.11. 2016. godine, a dobila je i dozvolu za rad od Ministarstva finansija RS, 07.11.2016.

Džombića je Dodik u januaru 2017. godine imenovao za senatora Republike Srpske, premda je bivši premijer glavnoosumnjičeni u istrazi Tužilaštva BiH “Bobar banka 2”!

Nestručnost
Da bi se kvalitetno implementirao projekat “hardver, softver, elektronske kartice i čitač za IZIS”, potrebno je najmanje dvije godine i veoma stručno osposobljen kadar iz ove oblasti.

Međutim, “Prointer” nije osposobljen, niti ima stručni kadar, sposoban da uradi tako zahtjevan posao. 

Kvaka je u sledećem: posao se ni ne namjerava uraditi kvalitetno, jedina stvarna namjera je uzimanje 35 miliona maraka iz Fonda zdravstva RS. 

Stvarne namjere su da se unese nešto opreme u Fond, "naštampaju" elektronske zdravstvene knjižice, koje će biti beskorisne i uzme 35 miliona KM, u dvije faze.

Slična stvar dogodila se sa kupovinom softvera prije nekoliko godina, kada je meta bila Poreska uprava Republike Srpske. Softver nikada nije proradio, a isplaćeno je preko deset miliona KM. U tu prljavu rabotu upetljan je i Miroslav Lazanski, Dodikov apologeta, ali o tome opširnije uskoro.

Otimanje održavanja
Interesantna je još jedna stvar: Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. predviđeno je da se za održavanje Informacionog sistema utroši pola miliona KM.

Taj novac bi otišao firmi koja je do sada održavala sistem i stoga je u dokumentu, donesenom 28.12.2016. godine bio predviđen “pregovarački postupak bez objave obavještenja”.

Međutim, 23.01.2017. godine, Upravni odbor Fonda zdravstva donio je  Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Plana javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, u kojoj je precizirano da se kod nabavke pod rednim brojem 91., tekst “pregovarački postupak bez objave obavještenja”  mijenja u tekst “otvoreni postupak”.

To, praktično, znači da se i posao održavanja postojećeg IT sistema želi dati “Prointeru”, iako je to nonsens, jer kako će “Prointer” održavati softver koji nije kreirao?!

Kada je porodica Dodik u pitanju može sve - pohlepa je najznačajniji dio njihovog karaktera.

O kakvoj bezočnosti se radi, svjedoči i činjenica da se Fond mora zadužiti 44 miliona KM u ovoj godini da bi, između ostalog, realizovao finansijske zahtjeve Dodikovih.


Račun Fonda zdravstva je blokiran 23.02. zbog duga “Krajinalijeku”, koji iznosi 3,6 miliona maraka. (nastaviće se)

Gramzivost Dodikovih: Hodogram “23 miliona za Igora” (14.02.2017.)

piše: Slobodan Vasković

Pađen je pozvao Dodika i saopštio mu da nije spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM, jer se cijeli posao može završiti sa pola miliona KM.
“Ni ja ne bih potpisao da sam na tvom mjestu”, rekao mu je Dodik. I prekrižio ga.

Foto: RTRS
Milorad Dodik prisilio je nadležne iz Fonda zdravstva da u Planu javnih nabavki za 2017. godinu, predvide prvo 17.400.000 KM, a potom 23.247.863 KM, za nabavku pod imenom “Hardver, softver, elektronske kartice i čitače za IZIS”.

Sve to Dodik Senior učinio je kako bi posao dobio Dodik Junior, njegov sin Igor, koji je suvlasnik firme “Prointer” iz Banjaluke. Drugi suvlasnik je supermoćni Slaviša Kokeza, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Početak
Dodik je još polovinom 2016. godine prisilo Darka Tomaša, tadašnjeg direktora Fonda, da otpočne pripreme za posao sa “Prointerom”.

Posao je trebao biti vrijedan 2,5 miliona KM. 

“Vrijednost tog ugovora će se, bez sumnje, povećati na 8,5 miliona KM u vremenu pred nama”, tvrdili su moji izvori iz Fonda u avgustu prošle godine. Ni slutili nisu da će posao na kraju dostići cifru od 23,2 miliona KM.

Pogriješili su, jer kao pramater u računici nisu uzeli Dodikovu Pohlepu, koja je vanvremenska.

Da bi sve izgledalo kao da je po zakonu, prvo je urađen Elaborat opravdanosti ulaganja u Informacioni sistem Fonda zdravstva.

Elaborat je uradila revizorska kuća “Confida”, čiji je vlasnik Aleksandar Džombić, bivši premijer.

Prvo je sa Džombićevom firmom dogovorena cijena od 20.000 KM, da bi konačna cijena bila 30.000 maraka i odmah je isplaćena kompletna svota, iako Fond grca u gubicima teškim stotine miliona KM.

Interesantno, nakon ovog poslića “Confida” je zagašena.

Tomaš se spasao; Oprezni Pađen ostao bez fotelje
Darko Tomaš je na lokalnim izborima, održanim 02.10.2016. godine, pobijedio i postao načelnik Prnjavora i na taj način se izmakao Dodikovom pritisku oko Ugovora za “Prointer”.

Pađen i Tomaš
Za Tomaševog nasljednika projektovan je Milenko Pađen, izvršni direktor Sektora za zdravstvo i kontrolu i bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Pojedini mediji su 16.11.2016. objavili da će Pađen biti imenovan na sjednici Vlade RS, koja je trebalo da se održi 17.11.2016. 

Bila je to greška, jer je Dodik, u međuvremenu, otpisao Pađena.

Razlog: Pađen je pokazao veliki oprez oko odobravanja IT poslova za “Prointer” u vrijednosti od 17 miliona KM, na koliko je tada Dodik “izgurao” hardver i softver.

Dodik: Ni ja to ne bih potpisao da sam na tvom mjestu
Dodik je, prema tvrdnjama izvora iz vrha Režima, Pađena pozvao i upitao da li će potpisati Ugovor na 17 miliona KM sa “Prointerom”. Pađen je odgovorio potvrdno. Dodik mu je, nakon toga, obećao direktorsku poziciju.

Međutim, Pađen se uplašio, pa je pozvao stručnjake da mu izračunaju koliko bi koštala nadogradnja postojećeg IT sistema u Fondu, koja bi omogućila i izdavanje elektronske zdravstvene knjižice.

Stručnjaci su mu saopštili da bi sve to koštalo pola miliona KM.

Nakon toga Pađen je pozvao Dodika i saopštio mu da nije spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM, jer se cijeli posao može završiti sa pola miliona KM.

“Ni ja ne bih potpisao da sam na tvom mjestu”, rekao mu je Dodik. I prekrižio ga.

Kusturić brz na olovci
Dodik je, nakon toga, pozvao Dejana Kusturića i pitao ga da li je spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM.

Kusturić je odgovorio da je spreman da potpiše sve. 

Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj 17.11. 2016. godine u Istočnom Sarajevu, imenovala je Dejana Kusturića za vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Kusturić je u tom trentku bio direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka i predsjednika FK “Borac”. 

Kusturić je ranije u Banci Srpske obavljao dužnost direktora Sektora za prodaju i marketing, što najbolje svjedoči o njegovim “sposobnostima”.

Promjena Plana po Dodikovom naređenju
Nakon imenovanja Kusturića, sve kreće kao “po loju”.

Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, koji je usvojen 28.12.2016., predviđeno je da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 17.400.000 KM (bez PDV-a).

Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Međutim, nepun mjesec kasnije, 23.01.2017. godine, Upravni odbor Fonda, pod Dodikovim pritiskom, donio je Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Plana javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, u kojoj je precizirano da se kod nabavke, pod rednim brojem 17, mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava sa 17.400.000 KM (bez PDV-a) na 23.247.863 KM (bez PDV-a).

I Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Zaista je zapanjujuće da se za manje od mjesec dana posao uveća za trećinu cijene i to baš u vrijeme praznika!!! Dodik nema ni dana odmora, zaista.

Već sam naveo da bi dogradnja postojećeg sistema i uvođenje elektronske zdravstvene knjižice, koštala svega pola miliona KM, što svjedoči da će Fond, bez ikakvog validnog razloga, Dodikovim izgrcati 22,7 miliona KM. Kakva monstruozna prevara.

Kredit za ispunjenje finansijskog plana Porodice
Cijeli posao sada je u fazi realizacije, a prema Planu, treba da se završi do kraja marta.

Kako je sve pod budnim okom javnosti, sasvim je moguće da Dodik&Dodik&Kokeza odluče da ga realizuju preko neke druge firme koje kontrolišu u IT sektoru, a takvih je još najmanje devet. 

Fond nema novca za najosnovnije medicinske preparate potrebne zdravstvenim ustanovama, ali ga mora naći za kupovinu IT opreme od Dodikovog sina koja je, koliko je dosadašnje iskustvo onih koji su je nabavili pokazalo, vrlo upitnog kvaliteta.

Da bi Fond realizovao Dodikove gigantske finansijske apetite, zadužiće se u 2017. godini za cca 44 miliona KM, od kojih će više od pola otići u kasu firme Dodikovog sina Igora.

Nakon što je sve iscurilo u javnost, Dodikovi sada Lažima pokušavaju sanirati štetu nastalu njihovom pohlepom. Umjesto laži, koje emituju, jedino stvarno kvalitetno rješenje jeste da Fond odustane od ovog megalomanskog i nepotrebnog posla i sačuva taj novac za lijekove.

Prointer
Firma “Prointer” iz Banjaluke je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a. 

Osnivački ulog firme je 10.000 KM, od čega je Ilić uplatio 3.500 KM i “vlasnik” je 35% firme, Mijatović je uplatio 1.500 KM i “vlasnik” je 15% firme, dok je “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” uplatio 5.000 KM i oni jesu vlasnici 50 posto firme. 

Direktor firme je Bojan Vujić, a stvarni vlasnici su Igor Dodik i Slaviša Kokea, koji stoji i iza “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”.

U maju prošle godine Kokeza je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza ima monopol u Srbiji u IT sferi, a sada ga je ostvario i u Republici Srpskoj, zajedno sa Igorom Dodikom, i uz podršku Milorada Dodika, uništavajući sve ostale firme iz te sfere. 

Veoma su agresivni u svom naletu i to u tolikoj mjeri da je nekoliko ministara iz Vlade RS još prošle godine ukazalo Dodiku da to što “Prointer” čini “nije u redu”, ali se lider SNSD-a nije obazirao na njihove primjedbe.

Slaviša Kokeza
Advokatska kancelarija “Stevanović” demantovala je “u ime svog klijenta” da Igor Dodik  nije vlasnik “Prointera”.

Prijetnje iz Beograda
Nakon što sam početkom avgusta prošle godine objavio prvi tekst o poslovanju “Prointera”, kao i njegove stvarne vlasnike, dobio sam prijetnje iz Beograda. Ne direktne, već su mi prenesene “preko poznanika”.

To je standard: Pozove vas neko od vaših poznanika iz Režima i “najljubaznije” vam “sugeriše” da nije “baš najpametnije baviti se tom pričom”.

U ovom slučaju mi je “sugerisano” da “nije baš najpametnije baviti se Kokezom”, koji je izuzetno moćan u Srbiji i koji je, kako mi je rečeno, “radio grozne stvari”.

Uz to je, kao uzgred, napomenuto da Kokeza “kontroliše navijačke grupe”.

Zatim mi je “kurir Jovica” još izdeklamovao sva mjesta/kafee/restorane u kojima sjedim kada odem u Beograd. I sve je tačno naveo, što govori da Kokeza ima uticaja u brojnim institucijama, osim što ga ima u “navijačkim grupama”.

Nastavio sam da se bavim “Prointerom” i Dodikom Seniorom i Juniorom, a i Kokezom. Činiću to i dalje, a posebno me motiviše jad, drskost, bezobrazluk... Dodikovih koji otvoreno lažu o tome kako oni ne stoje iza “Prointera”.