четвртак, 2. фебруар 2017.

Selfi Opsesije

piše: Slobodan Vasković

1.
Režim je Opsjednut dokazivanjem sopstvene svjetske veličine, iako ni u Republici Srpskoj više ne znače mnogo.

Željka Cvijanović je dva puta u petnaest dana “potegla” u Vašington samo da bi dokazala da može napraviti selfi kraj sigurnosnog zida tokom inauguracije Donalda Trampa i da na molitvenom doručku može nekako da se utrapi Ivici Dačiću i napravi selfi  sa Reksom Tilersonom, novoizabranim državnim sekretarom SAD-a. 

I šta sad? Hoće li ta fotografija, na kojoj Tilerson pozira, promijeniti izolaciju i sankcije pod kojima se nalazi Milorad Dodik i u velikoj mjeri Republika Srpska? Neće. 

2.
Ponašanje vrha Režima u “Vašingtonskim pitanjima” više nije tragikomično, već prejadno.

Opsesivna želja da ovdašnjoj javnosti silom dokažu kako su nešto izvan granica RS, pa i preko Bare, pokazala je jedino koliko su bez ikakvog digniteta, bez trunke časti, bez, što bi narod rekao, zere obraza. Koliko su izvan sebe, opsjednuti strahom od nadolazeće odgovornosti. 

3.
Demontiranje Režima je počelo - Tužilaštvo je podiglo optužnicu za pljačku “Bobar banke”. 

Među optuženima su Slavica Injac, bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS, i Snežana Vujnić, bivša direktorica IRB-a RS.

Injac i Vujnić su Dodikovi klonovi u toj optužnici: Nijedno krivično djelo, ili, bar, najveći dio njih, one nisu počinile bez njegove direktne naredbe.

Sada plaćaju vjeru u njega i želju da u njegovom Režimu budu Neko i Nešto.

4.
“Smiješi” im se po desetak godina robije, ali valjda vjera u Dodika toliko vrijedi.

Kako njima dvjema, tako i ostalima koji su slijepo izvršavali i još uvijek izvršavaju njegove naredbe.

Ne uočavam strasnu odbranu optuženih iz Režimskih redova - prepuštene su svojoj sudbini i vodi, koja će ih, kako stvari stoje, naplaviti u neku od zatvorskih ćelija.

5. 
Injac i Vujnić nisu za žaliti - znale su sa kim imaju posla, a cijena ambicije nekada zna biti baš užasna.

6.
O malverzacijama u “Bobar banci” prvi tekst sam objavio još davne 2009. godine; Koliko mi je poznato niko prije mene o tome nije pisao.

Tada je Dodik bio premijer, a Aleksandar Džombić ministar finansija. 

Njihovo mjesto je, sada, na optuženičkoj klupi za čišćenje “Bobar banke”, a ne u predsjedničkoj palati i na poziciji senatora. 

Paradoks je da je Džombić svjedok u ovom slučaju. Ne znači da u njegovom nastavku neće promijeniti agregatno stanje.  

7.
Matrica po kojoj je uništena i opljačkana Bobar banka primijenjena je nekoliko puta i na drugim subjektima; Na primjer, Balkan Investment Banka! Ima tu još subjekata, neki trenutno dišu na škrge, ali sve teže i teže. 

8. 
U svakoj Matrici je Dodik i ništa nije urađeno mimo njegovog znanja i naredbi. Ali, potpisivali su drugi.

Mjera njihovog straha od Dodika je mjera čvrstine konca kojim su im usta zašivena; Nakon Injac i Vujnić strah će popustiti. I konac.
Dodik će politički potpuno stradati od bujice riječi vjernih sluga prije nego od bujice naroda.

Sve u svoje vrijeme, skorije. 

9.
Dodikove sluge snažno se meškolje nakon njegovog dospijeća na “Crnu listu” SAD-a, anksioznost ih jače pritišće nakon Bobar optužnice, ali sve je to dobro prikriveno, jer se još uvijek plaše Gospodara.

Još snažno Šamara!

10.
Oligarhija oko njega pokušava još koji put da ga proda - nude ga po Beogradskim klubovima/restoranima/kafanama poput robe.

“Menadžer” mu je Nedeljko Vargas Elek: On, do inflatornih mjera, nudi Dodika “za saradnju” i “poslove”. Nema te vucibatine sa kojom ne pregovara o “upotrebi Dodika”.

Još se ponešto ima oteti, dok slučaj “referendum” ne učini svoje.

11.
Pripremaju i novu prevaru - ponovo izgradnja bolnice “Kasindo”, koju će Elek “graditi”, a Vlada RS finansirati. 

Ne dođe li do “projekta”, Elek je “u banani”. I još mnogi zajedno sa njim.

12.
Elek je Matrica Dodikovih “bizmismena”, presjek “Dvora” oko Dodika, prototip “Ološ elite” koja je ekonomski i finansijski zbrisala Republiku Srpsku sa svih karata.

13.
Eleci su suština Dodikove vlasti; Bobar- Matrica je način vladanja; Slučaj Injac-Vujnić način pranja ruku; Robijaš-Direktor Nenad Nešić siguran glasnik njene potpune trulosti… 

14.
Prava uzbuđenja i grupna pranja ruku tek dolaze.

Ostanite sa mnom.