уторак, 30. јун 2020.

Prisluškivanje: Iako je Dodik javno priznao da se po Lukačevim nalozima ilegalno prisluškuju kritičari Režima, nikakva istraga se ne sprovodi; MUP RS zloupotrebljava i zvanični sistem za prisluškivanje kako bi ilegalno snimao političke protivnike


Piše: Slobodan Vasković

1.
Ćazim Hasanspahić, navodni tužilac Tužilaštva BiH, zadužio je predmet “Prisluškivanje” i, očekivano, nije uradio ništa. To mu i jeste bio stvarni zadatak.

2.
Milorad Dodik je na sjednici parlamenta RS, 20.05., rekao da mu Dragan Lukač, vlasnik MUP RS, donosi snimke razgovora opozicionih poslanika. Uz to, Dodik je čak prepričavao dijelove tih razgovora i tako demonstrirao da je ilegalno kriminalno prisluškivanje konstanta zločinačkog djelovanja njegovog nenarodnog, anticivilizacijskog Režima.

3.
Krajem maja, Tužilaštvo BiH je na osnovu krivične prijave  Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, formiralo predmet o “Prisluškivanju”, saslušalo nekoliko svjedoka, a onda sve, uobičajeno, prepustilo zaboravu.

4.
Hasanspahić je sluga Milana Tegeltije, šefa Pravosudne mafije i to je prvi razlog što ništa u ovom slučaju ne radi, a drugi je što i ne zna mnogo o svom poslu.

Ćazim Hasanspahić (u crvenom krugu)
5.
Da Hasanspahić radi svoj posao, do sada bi utvrdio da je MUP RS nabavio dva vozila marke “Volkswagen” (kombi, VW7) i da su u funkciju oba vozila stavljena 2018. godine.

6.
Jedno je dato Upravi za borbu protiv terorizma,  a drugo Upravi za policijsku podršku.

Vozilo koje je dato Upravi za borbu protiv terorizma zloupotrebljavano je za ilegalno prisluškivanje. 

7.
Vozilo, čiji je broj tablica bio J-19-A-079, koristilo se, po izričitoj Lukačevoj naredbi, za prisluškivanje kritičara režima; Ono što je izvjesno jeste da je iz tog vozila prisluškivan i Milorad Dodik i njegovi najbliži saradnici, kako bi Lukač obogatio svoju fonoteku Dodikovih razgovora.


8.
Ostaće zauvijek tajna da li je Dodik, ispaljujući na sjednici parlamenta izjavu o prisluškivanju, htio da stavi do znanja Lukaču da zna kako ga prisluškuje; Kako god bilo, stavio je vlasnika MUP-a RS i svog najozbiljnijeg stranačkog i unutarrežimskog suparnika, u vrlo defanzivan položaj, jer je Šef Hunte taj koji naređuje kriminalno presretanje razgovora.

9.
Međutim, tu je Hasanspahić da sve primiri i ništa ne uradi; Da je drugačije, Hasanspahić bi izvjesno, u proteklih mjesec dana, utvrdio nekoliko činjenica:
-da su oba kombija registrovana na MUP RS i da im je različit samo posljednji broj na registarskoj tablici,
-da su opremljeni opremom koja omogućava kloniranje baznih stanica i presretanje telekomunikacionih signala i lociranja izvora signala,
-da je najnovija oprema kupljena prije pola godine u Izraelu, a prije nje se koristila oprema nabavljena prije nekoliko godina od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 


10.
Vozilo za ilegalno prisluškivanje maksimalno je korišteno tokom 2018. godine kako bi se ilegalno prisluškivali članovi porodice ubijenog Davida Dragičevića i drugi brojni građani koji su tražili istinu o ubicama dvadesetjednogodišnjeg mladića, koji je otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018..

11.
U tom djelu teškog zločina - ubistva učestvovali su pojedini pripadnici MUP-a RS, a cijeli slučaj se zataškava duže od dvije godine po izričitoj Lukačevoj naredbi. Čini to postupajući tužilac Dalibor Vrećo, kojeg, zauzvrat, Milan Tegeltija namjerava osloboditi (učinio je to već prvostepeno) u “Slučaju Naerac”.

12.


13.
MUP RS zloupotrebljava i zvanični sistem za prisluškivanje koji posjeduje tako što brojeve određenog broja kritičara Režima, koji se ne dopadaju Šefu Hunte, stavljaju kao brojeve telefona NN lica u Naredbe o posebnim mjerama, koje donose Sudovi, a snimljeni materijal se daje Lukaču na uvid.

14.
Vrlo lako bi se mogao provjeriti ovaj način zloupotrebe poređenjem prisluškivanih brojeva i registra brojeva, odnosno imena vlasnika na koje se vode.

Međutim, Hasanspahić nije od svega toga uradio ništa, niti će.

15.
Tegeltija mu je naredio da u toj istrazi ne bude nikakvih pomaka, fingiranje rada je maksimalno, a Kum Pravosudne mafije ima Mete sa kojima namjerava da se obračuna u bliskom periodu, teškom zloupotrebom funkcije koju obavlja, manipulacijama i montiranim optužnicama, kako bi sačuvao postojeću poziciju Zaštitnika kriminalaca svih profila i, naravno, nastavio sopstevno zločinačko djelovanje izvrsno da naplaćuje.


16.
O tome ću pisati narednih dana, a bitno je stalno podsjećati da je Milan Tegeltija, zloupotrebom VSTS, stvorio Zločinačku organizaciju, jednu od najopasnijih u regionu i da je, bukvalno, spreman na sve, svako zlo, kako bi sačuvao poziciju na njenom vrhu. 
  
17.
Da podsjetim, Dodik je, 20.05., potvrdio da je slušao poslanike opozicionog SDS-a, ali i drugih partija.

“Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi? Je li, Lukaču, je li istina ono što ti meni dostavljaš?
Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Žali se Transparensiju i svome babi.
Šta ti, Lukaču, radiš? Je l se ti njih bojiš? Ne treba ih tući, ali im treba reći.
Nosite se dođavola!”, rekao je, između ostalog, Dodik. (nastaviće se)

Fond zdravstva RS na zahtjev Sipe dostaviće ugovore sa kriminalnom firmom "Medietik"; Samo na jednom "poslu" Fond opljačkan za 6,7 miliona KM


piše: Slobodan Vasković

Fond zdravstvenog osiguranja RS dostaviće Agenciji za istrage i zaštitu, na njihov zatjev, ugovore Fonda zdravstva RS sa firmom "Medietik" braće Vlade i Željka Babića.

Preko te firme oprani su milioni maraka, a samo Ugovorom od 08.04. ukradeno je 6,7 miliona KM.

Prema mojim izvorima, ovaj predmet je u rad uzelo u potpunosti Tužilaštvo BiH, iako je na njemu radilo i Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo BiH radi i na predmetu nezakonite dodjele 2,385 miliona KM turističkoj agenciji "Travel4Fun", a Sud BiH nedavno je blokirao sve račune te firme, nakon brojnih grešaka tužioca zbog kojih je Saši Markoviću, vlasniku i direktoru omogućeno da nezakonito podigne 260.000 KM, što je pranje novca i o čemu sam već pisao.

U poslu sa turističkom agencijom bio je Institut za javno zcdravstvo RS. Oni su već dostavili svu dokumentaciji Sipi.

Treći veliki predmet pljačke kojim se bavi Tužilaštvo BiH vezan je za firmu "Srebrena malina" i nezakonitu nabavku respiratora u Federaciji BiH.

Da podsjetim, jednu od najvećih pljački u jeku pandemije izvršili su Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstva RS i pomenuti kriminalci Babić, vlasnici firme “Medietik” d.o.o. Iz Banjaluke, koji su, bukvalno, ukrali 6.722. 756 KM, a za taj novac Fond nije dobio ništa.



Fondu nije isporučen nijedan jedini respirator po tom Ugovoru.

Ugovorom koji su 08.04.2020. godine Kusturić, direktor FZRS i Željko Babić, suvlasnik firme “Medietik”, precizirano je da će se pedeset respiratora platiti 6.722.756 KM, odnosno 134.455,12 KM po respiratoru.

U Ugovoru se još navodi da će šest miliona KM biti “Medietiku” uplaćeno avansno, a da će ta firma vršiti isporuku u roku, “ne dužem od 24.04.2020.".



Novac jeste uplaćen avansno, prebačen u Švajcarsku, ofšor zonu - grad Cug, podijeljen između pljačkaša, a nijedan od 50 respiratora nije stigao u RS, iako je cijena svakog od njih nevjerovatnih 134.455,12 KM.

Babići su, 19.06., dva mjeseca nakon što su po ugovoru morali isporučiti respiratore, saopštili da se oni nalaze u carinskom terminalu “Gradiška”, što je notorna laž. I da se nalaze ( a ne nalaze) Babići bi morali vratiti novac, jer su prekršili vrijeme isporuke.



Međutim, kako da vrate pare kada su već podijeljene?!

понедељак, 29. јун 2020.

Spavači/Tužilaštva ometena u pravosudnom razvoju: Tužilaštvo BiH čeka da Bajićevo Posebno odjeljenje zataška slučaj “Repsiratori iz RS”; “Čistači” kriminalnih djela - Tegeltija, Bajić, Lukač, Savković… ; Uloga “Češkog faktora” u prevari sa Letećim šatorom, koji je dovezen spejs-šatlom; Bajić potvrdio da istražuje Mrdu: Nadati se da Miljacka neće presušiti prije kraja istrage


Piše: Slobodan Vasković

1.
“Tužilaštvo BiH formiralo je predmet koji se odnosi na nabavku respiratora na području Republike Srpske”, potvrđeno je medijima, 26.06.o.g., iz ove takozvane institucije, kojom upravlja šef pravosudne mafije Milan Tegeltija, preko Glavne tužiteljke Gordane Tadić.

Još su saopštili da je predmet formiran nakon što im je dostavljena informacija od Sipe (Državne agencije za istrage i zaštitu) i da na njemu radi tim tužilaca.

2.
Prije bi se moglo reći da na tom predmetu tim tužilaca spava, jer dosad nisu uputili nijedan zahtjev prema Sipi za bilo kojom istražnom radnjom.

3.
Tužilaštvo BiH djeluje kao da je ometeno u pravosudnom razvoju, zato što mjesecima, godinama, decenijama, kasni da bezbrojne predmete teških kriminalnih djela, vrijedne već milijarde KM, iz agregatnog stanja ”formirani” pretvori u “živi” na kojima se intenzivno radi.


4.
Gdje je kvaka?

Tužilaštvo BiH čeka da Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, na čijem čelu je Miodrag Bajić, koje je, takođe, “formiralo predmet respiratori” zataška cijeli ovaj slučaj.

5.
Zadatak Bajića, takođe, jednog od Kumova Pravosudne mafije, jeste da cijeli slučaj jezivog virusnog profiterstva, u čijem centru su firma “Medietik” i njeni vlasnici Vlado i Željko Babić, što prije proglasi “čistim” i tako spriječi otrkivanje kriminalaca iz vlasti koji su učestvovali u pljački i podjeli 6.722. 756 KM, doslovno otetog novca.



6.
Da podsjetim, jednu od najvećih pljački u jeku pandemije izvršili su Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstva RS i pomenuti kriminalci Babić, vlasnici firme “Medietik” d.o.o. Iz Banjaluke, koji su, bukvalno, ukrali 6.722. 756 KM, a za taj novac Fond nije dobio ništa.



Fondu nije isporučen nijedan jedini respirator po tom Ugovoru.

Ugovorom koji su 08.04.2020. godine Kusturić, direktor FZRS i Željko Babić, suvlasnik firme “Medietik”, precizirano je da će se pedeset respiratora platiti 6.722.756 KM, odnosno 134.455,12 KM po respiratoru.

U Ugovoru se još navodi da će šest miliona KM biti “Medietiku” uplaćeno avansno, a da će ta firma vršiti isporuku u roku, “ne dužem od 24.04.2020.".



Novac jeste uplaćen avansno, prebačen u Švajcarsku, ofšor zonu - grad Cug, podijeljen između pljačkaša, a nijedan od 50 respiratora nije stigao u RS, iako je cijena svakog od njih nevjerovatnih 134.455,12 KM.

Babići su, 19.06., dva mjeseca nakon što su po ugovoru morali isporučiti respiratore, saopštili da se oni nalaze u carinskom terminalu “Gradiška”, što je notorna laž. I da se nalaze ( a ne nalaze) Babići bi morali vratiti novac, jer su prekršili vrijeme isporuke.




Međutim, kako da vrate pare kada su već podijeljene?!

Osim Babića, trebalo je već da bude uhapšen i Kusturić, ali Tužilaštva, “ometena u pravosudnom razvoju”, čine sve da spasu ove kriminalce.

7.
Tako Tužilaštvo BiH ne čini ništa, dok Posebno odjeljenje sve ne zataška. A velika je žurba, jer se falsifikuje dokumentacija i jer su u MUP RS već zaduženi visoki funkcioneri kao “Čistači” kriminalnih radnji izvršenih preko zelenaša Babića. 

8.
Da podsjetim, MUP RS je 12.06. saopštio da su “Po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, pripadnici MUP RS preduzeli mjere i radnje u cilju provjere zakonitosti procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije korona virusa u Republici Srpskoj i utvrđivanja eventualnih neregularnosti, ali više informacija u ovoj fazi istrage ne možemo iznositi u javnost”.

9.
MUP RS neće uraditi ništa, jer je tu takozvanu instituciju Dragan Lukač pretvorio u svoj privatni servis, a istrage bi trebale obuhvatiti i njega, jer stoji iza kriminalne nabavke letećeg polovnog šatora, koji je, zajedno sa prevozom, plaćen 4,6 miliona KM.



10.
Sam prevoz polovnog šatora koštao je nevjerovatnih 400.000 KM, kao da je na Mahovljanski aerodrom dovežen spejs-šatlom, a ne avionom. Samo na prevozu ukradeno je 370.000 KM.

11.
Slaven Ristić, vlasnik fiktivne firme “Global Balkan”, “malo primitivnijim riječnikom” javno je saopštio da je novac, 4,2 miliona KM, vraćen, ali niko nije pokazao dokumente o toj transakciji, tako da se Ristiću, iza kojeg stoji Lukač, koji mu je i "sredio" gostovanje u medijima, ne može vjerovati.



I Lukač I Ristić bi trebali da pojasne “Češki faktor” u ovoj prevari, koji je već “odvadio” svoj dio opljačkanog novca, a ako to oni ne učine moraću ja, jer Tužilaštvo BiH koje je, takođe, “formiralo predmet lažna Pokretna bolnica” na tome je zasad i ostalo. I ne pada im na um da se pokrenu. Posebno ne da "polete"!



Ne dozvoljava im Milan Tegeltija, koji je, uz Lukača, 
glavni “Čistač” ovog nedjela.

12.
Ristića bi, posebno, trebalo iztražiti zbog nabavke 50 respriratora iz Rusije, jer je i ona vrlo sporna, iako su ti respiratori stigli. Ali je previše para bukvalno oteto za njih.

13.
Kada je u pitanju pljačka 6,7 miliona KM preko firme “Medietik”, za “Čistača” je određen Milosav Savković, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminnalitet, čiji je zadatak da zajedno sa Bajićem dovede slučaj “Medietik respiratori” do besmisla i da 6,7 miliona KM ostane pljačkašima.




14.
Savković će za to nedjelo biti bogato nagrađen; Koliko - o tom potom.

15.
Kada smo već kod “formiranja predmeta” iz Posebnog odjeljenja mi je odgovoreno da je formiran predmet “Miljacka”, a riječ je o tome da je kriminalac Ljubomir Mrda falsifikovao dokumenta kako bi dobio Upotrebnu dozovolu i krenuo u višemilionsku pljačku ERS.




16.
“Dana 16,06.2020. godine obratili ste se Republičkom javnom tužilaštvu, Posebnom odjeljenju, sa zahtjevom za odgovore na nekoliko pitanja, a u vezi sa izdavanjem dozvola za objekat MHE ”Miljacka". 
Uvidom u evidencije koje vodi Posebno odjeljenje utvrđeno je da je ovo odjeljenje dana 12.06.2020. godine zaprimilo dopis od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zajedno sa informacijom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a u vezi sa izdavanjem pomenutih dozvola. 




Tužilaštvo je formiralo predmet i isti se nalazi u fazi provjera i prikupljanja potrebnih obavještenja. Više informacija, za sada, ne možemo iznositi”, odgovoreno mi je iz Bajićevog STR, 25.06.o.g..

17.
Zaista je “teško” prikupiti sva potrebna obavještenja, jer se svi falsifikovani dokumenti, iza kojih stoji Mrda, nalaze u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na čijem čelu je Ministroid Srebrenka Tri Džipa Golić. 




Uz to, Regulatorna Komsija za električnu energiju donijela je dva Zaključka kojima je do daljnjeg prekinula sve aktivnosti u vezi sa dodjelom Dozvole za rad Mrdinoj privatnoj HE “Miljacka”, jer je objekat izgrađen nelegalno, pošto su razlike između Izvedenog stanja i Glavnog projekta i Građevinske dozvole drastične.




Uz to, Regulatorna komisija je Zaključkom, 18.06. zabranila proizvodnju struje Mrdi.




Uz to je zatražila da Ministarstvo Ministroida Tri Džipa poništi građevinsku, ekološku i upotrebnu dozvolu, jer su izdane na osnovu falsifikovane dokumentacije, a od JP “Vode RS” da poništi vodnu dozvolu.




18.
Mrdu to nije spriječilo da nastavi da krade novac od ERS, 50.000 KM mjesečno, teško zloupotrebljavajući privremenu upotrebnu dozvolu, dobijenu, takođe, na osnovu falsifikovane dokumentacije.

19.
Mrdu štiti jedan od poznatijih Makroa u RS, pa je Bajićev vrlo oprezan “uvid u evidencije” sasvim razumljiv.




Makro je zaista uspješan - u poslove je krenuo vodeći prostitutke iz Javnih kuća na preglede, zarađujući na tom poslu deset maraka po vožnji, da bi sada, zahvaljujući bliskosti sa Vrhom Režima, postao multimilioner. 

20.
I predmet “Miljacka” je kristalno jasan kriminal; I to sistemski. Mrda je već trebalo da bude uhapšen, ali kako Bajić radi ne bi začudilo da Miljacka presuši prije Mrdinog hapšenja. (nastaviće se)

недеља, 28. јун 2020.

Sud BiH blokirao račune turističke agencije "Travl4Fun" i vlasnika te firme Saše Markovića, koji su oštetili budežt RS za 2,385 miliona KM; Biće interesantno posmatrati način na koji će Milan Tegeltija, preko svojih tužilaca, pokušati zataškati ovaj predmet milionskog pranja novca


Piše: Slobodan Vasković

1.
Sud BiH blokirao je račune "Travl4Fun" i vlasnika te firme Saše Markovića, koji su oštetili budežt RS za 2,385 miliona KM.

Učinjeno je to na  nakon što je Tužilaštvo BiH uputilo, 24.06., prijedlog za blokadu računa "Travel4fan" i Saše Markovića.

2.
Tužilaštvo BiH je danima čekalo sa ovim prijedlogom, upućenim  Sudu tek 24. juna, u kasnim popodnevnim časovima, čime je omogućilo da Marković počini niz krivičnih djela pranja novca.

Učinili su to iako je kristalno jasno da je na djelu organizovani kriminal pranja novca, uperen direktno protiv zdravlja stanovništva.

3.
Institut za javno zdravstvo RS. čiji direktor Branislav Zeljković je duboko umiješan u kriminalne radnje sa Markovićem, uplatio je u NLB banci u Banjaluci, u periodu od 29. aprila do 16. juna, na račun turističke agencije "Travel4Fun" 376 hiljada KM.

4.
Marković je djelovao veoma brzo i odmah je, na osnovu lažnih ugovora o  pozajmici, prebacio na svoj račun 250.000 KM; SIPA je utvrdila da je, potom, Marković podigao svih 250 hiljada KM u kešu. Novac je ispario!!!

Treba istaći da je NLB banka AD Banja Luka dostavila dopis Sipi 26. maja 2020. godine u kojem ih obavještava da se novac sa računa "Travel4fan" prebacuje na privatni račun Saše Markovića. 

5.
Tužilaštvu BiH je odmah obaviješteno, ali im je nakon toga trebalo gotovo mjesec dana da zatraži od Suda BiH blokadu računa i Markovića i njegove firme "Travel4fan". Nisu to, naravno, učinili, a Marković je podigao preko 260 hiljada maraka keša i tom novcu se gubi svaki trag. 

Saša Marković, vlasnik "Travel4Fun" i Vlado Đajić, direktor UKC RS
6.
Sipa je ostatak novca zamrznula, a račun blokirala, čekajući dalje naredbe Tužilaštva BiH.

Sipa, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, može novac na računu držati blokiranim pet dana; U tih pet dana, Tužilaštvo BiH je, prema Zakonu, moralo da zatraži od Suda BiH da donese naredbu o blokadi računa, kako bi istraga mogla da se nastavi, i da se spriječi dalja pljačka.

Ukoliko u pomenutom roku Tužilaštvo BiH ne reaguje, novac se odblokira i vlasnik, u ovom slučaju Marković, može sa njim nesmetano da raspolaže.



7.
SIPA, nadležni odjel, blokira račune "Travel4fan" i Markovića 17. juna 2020. godine.

Blokada je trajala do 23. juna 2020. godine. 

Međutim, Tužilaštvo BiH po nalogu Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, svjesno opstruiše istragu milionskog pranja novca preko turističke agencije “Travel4Fun” i ne dozvoljava istragu u ovom predmetu virusnog profiterstva, u kojem je budžet RS oštećen za 2,385 miliona KM.

8.
Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) je, tokom istražnih radnji, utvrdila da je Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel4Fun”, nakon što mu je prebačen novac iz Instituta za javno zdravstvo RS za navodnu nabavku medicinske opreme, 250.000 KM odmah prebacio na lični račun. To je pranje novca, bez ikakve dileme!

9.
Premda obaviješten o kriminalnim finansijskim transakcijama, kao  i tome da su privremeno blokirani računi, postupajući državni tužilac Čazim Hasanspahić, uopšte ne reaguje. 

Tek 24. juna, u kasnim popodnevnim časovima, upućuje Sudu BiH prijedlog za blokadu računa "Travel4fan" i Saše Markovića. 

10.
Dan ranije, 23.06., istekao je rok blokade koju može donijeti SIPA, tako da Marković i "Travel4fan" dobijaju na vremenu da podignu i preostali novac sa računa. 

Marković, kada je pljačka državnog novca u pitanju, ne gubi ni časa: 24. juna sa svog računa podiže oko 10 hiljada maraka u kešu; Naravno, i tom novcu se gubi svaki trag.

11.
Iako je jasno da je Marković počinio teško krivično djelo pranja novca prebacujući 250.000 KM sa računa “Travel4Fun” na svoj lični račun, iz Tužilaštva BiH su izignorisali zamrzavanje računa koje je naložila Sipa i nisu od Suda zatražili da donese Naredbu o blokadi.



12.
Tužilaštvo BiH je, namjernim kašnjenjem sa upućivanjem zahtjeva za blokadom računa Sudu BiH, Markoviću omogućilo da raspolaže narodnim novcem kako god hoće i da, jednostavno,“počisti” sa računa ukupno 260.000 KM.

13.
Prosto je nevjerovatno da je Tužilaštvo BiH omogućilo, u ovom slučaju Markoviću, da pljačka narodna sredstva! Nevjerovatno, ali istinito; I sve to zaslugom Milana Tegeltije, predsjednika VSTS-a, šefa Pravosudne mafije, jedne od najopasnijih u Regionu i zaštitnika kriminalaca, zločinaca, ubica i svih onih koji su spremni da plate kako bi bili njegovi štićenici.


14.
Ključni razlog za navedeno djelovanje Tužilaštva jeste naređenje Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, da se ni taj, niti bilo koji drugi slučaj teških prevara prilikom navodne nabavke medicinske opreme u RS, ne procesuira.

15.
Zato na ovom predmetu i jeste “radio” lični Tegeltijin “tužilac” Ćazim Hasanspahić koji je, u proteklom vremenu, "potopio" niz predmeta po nalogu Potkovanog.

Ćazim Hasanspahić (u crvenom krugu)
15.
Šta će se dalje dešavati sa ovim slučajem nemoguće je predvidjeti, jer ovakvo Tužilaštvo BiH, koje potpuno svjesno dozvoljava pljačkanje narodnog novca, koji je trebalo da bude upotrijebljen za nabavku medicinske opreme, a bezočno je ukraden, suštinski je saučesnik pljačkaša.

16.
Sipa, zbog nereagovanja Tužilaštva BiH, nije uspjela utvrditi šta je sa preostalih cca 2.000.000 KM, jer je ugovor između Instituta za javno zdravstvo, na čijem je čelu Branislav Zeljković iz "Crveni Kombi" partije, i turističke agencije “Travel4Fun” potpisan na 2,385 miliona KM, 10.04.2020..



17.
Jasno je, bez ikakve dileme, da je riječ o Ugovoru o pranju i pljački novca, a ne o ugovoru o nabavci medicinske opreme, zato što “Travel4Fun”, kako sam ranije objavio nije u ovoj godini uvezao nikakvu medicinsku opremu niti je bilo kakvu medicinsku opremu isporučio Institutu za javno zdravstvo RS.  

Bila je to, najjednostavnije rečeno, čista pljačka!!!

18.
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) mi je odgovoreno, 09.06., da prikupljaju informacije i dokaze o kriminalnom poslu Instituta za javno zdravstvo RS i turističke agencije “Travel4Fun”.


Riječ je o ugovoru potpisanom 10.04. ove godine.

“Travel4Fun” nije ovlašten za uvoz medicinske opreme, ali je Institut za javno zdravstvo sa njima potpisao ugovor vrijedan 2,385 miliona KM.

Sve detalje vezane za teške kriminalne radnje Instituta za javno zdravstvo i turističke agencije "Travel4Fun" objavio sam u tekstu:

KoronaKriminal: Sipa istražuje kriminalne nabavke Instituta za javno zdravstvo od turističke agencije "Travel4Fun", vrijedne 2,385 miliona KM; Zeljković, direktor Instituta, obmanjuje javnost neistinama (07.06.2020.)

Institut za javno zdravstvo RS
Piše: Slobodan Vasković

1.
Sipa je aktom 16-05/2-04-2-3537-3/20 od 12.05. ove godine zatražila od Instituta za javno zdravstvo RS dokumentaciju o poslovima sa turističkom agencijom “Travel4Fun” iz Banjaluke u vezi sa nabavkama medicinske opreme.

2.
Institut za javno zdravstvo RS zaprimio je zahtjev Sipe 18.05., a nije poznato da li su im dokumentaciju proslijedili. 

2.
Činjenica je da su otpočeli sa prikupljanjem dokumentacije i da će teško moći da se prikriju nedjela počinjena u ovom slučaju.


Ugovor Instituta i "Travel4Fun"
3.
Nedjela je mnogo - prije svega sam podatak da je Institut za javno zdravstvo sklopio ugovor o nabavci medicinske opreme sa turističkom agencijom koja uopšte nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima.

4.
Institut je, nakon izbijanja ove afere u javnost, pokušao da ublaži nezakonito djelovanje navodeći da je “Travel4Fun” bio dio grupe ponuđača sa firmom “Promeding” d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije za lijekove BiH, ali firma “Promeding” se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki, niti je ima u ugovoru koji je Institut potpisao sa turističkom agencijom “Travel4Fun”, 10.04.2020..


Ugovor Instituta i "Travel4Fun"
5.
Vlasnik i direktor turističke agencije “Travel4Fun” iz Banjaluke Saša Marković.

“Travel4fun” trebalo je da isporuči medicinsku zaštitnu opremu u vrijednosti od 2,385 miliona KM, ali oni nisu uvezli nikakvu opremu, niti su išta isporučili Institutu za javno zdravstvo RS.

To, praktično, znači da nedostaje gotovo svih 2,385 miliona KM, za koliko je oštećen Institut za javno zdravstvo, odnosno budžet RS.

6.
Nakon predugog ćutanja iz Instituta za javno zdravstvo RS su dali izjavu TV N1 u kojoj su ustvrdili da je sa "Travel4Fun" potpisan ugovor na 1.885.000 KM, odnosno pola miliona manje nego što je navedeno u samom ugovoru.


Izvor: N1-odgovor Instituta TV N1
To je prva laž koju su iz Instituta javno emitovali o ovoj aferi pranja novca, jer dokumentacija svjedoči da je ugovor potpisan na vrijednost od 2,385 miliona KM, bez PDV-a.

7.
Druga laž, koju su saopštili iz Instituta je da je "Travel4Fun" bio član grupe ponuđača, među kojima je i firma "Promeding", jer se "Promeding" nigdje ni slovom ne pominje u ugovoru između Instituta i "Travel4Fun".


Izvor N1 - odgovor Instituta N1
8.
Iz instituta su još naveli da plaćaju samo ono što je isporučeno, te da su isplatili milion KM (sa PDV-om) za 20.000 zaštitnih odijela koja su im, kako tvrde, isporučena.

Precizirali su da su naručili 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 maski, te 500 digitalnih bezkontaktnih termometara.

9.
U Ugovoru koji je Institut potpisao sa "Travel4Fun" navedeno je da je predmet nabavke "medicinska zaštitna oprema"/"medicinski potrošni materijal", da je ukupna količina 80.500 komada i nigdje se ne pominju digitalni termometri.


Ugovor Instituta i "Travel4Fun"
10.
Činjenica je da su ogromne razlike između onoga što saopštavaju javnosti iz Instituta i ugovora koji su potpisali, tako da ne bi trebalo začuditi da su naknadno falsifikovali dokumentaciju, što bi trebalo da utvrdi Sipa, pod uslovom da budu radili svoj posao kako treba, a ne u skladu sa političkim instrukcijama, čemu je presklon Đuro Knežević, vršilac dužnosti Direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

11.
Činjenica je i da je firma "Promeding" za Institut za javno zdravstvo uvezla medicinske opreme u vrijednosti od 800.955 KM. Iako nema nikakav ugovor sa Institutom!!!

Veoma su bitni datumi kada je ta roba uvezena.

12.
"Promeding" je, 02. i 03.04., uvezao 30.000 zaštitnih odijela (644.875 KM) i 50.000 zaštitnih maski KN95 (36.066, 37 KM).



Promeding, uvoz
Ta medicinska oprema je uvezena osam, odnosno sedam dana prije potpisanog ugovora između Instituta i turističke agencije "Travel4Fun", sa kojom je navodno radio "Promeding", iako ih nema u ugovoru. 

13.
Podatak da je roba uvezena prije potpisivanja ugovora jasno ukazuje da je riječ o namještenom poslu; Tu nema nikkave dileme, pod uslovom da je "Promeding" ovu robu uvezao za turističku agenciju. 

To je više nego jasan dokaz o teškoj zloupotrebi koju je počinio Branislav Zeljković, direktor Instituta.

14.
"Promeding" je uvezao, 14.04., 67.650 zaštitnih maski KN 95 u vrijednosti od 23.978,69 KM. 




Promeding, uvoz

Uočljivo je da su iz Instituta saopštili da im je "Promeding" isporučio 50.000 FFP2 zaštitnih maski, iako su oni uvezli one sa oznakom KN 95, što znači da Zeljković i njegovi podređeni lažu.

15.
Konačno, 27.04., "Promeding" ima tri uvoza - deset pokretnih respiratora "Breathing machine"/BMC-X30-T (59.916 KM ), zatim "Potrošni materijal A 120001 CI MP closed IV set" - hiljadu komada (3.912 KM), te dvanaest komada "HP-60 Infuzijska pumpa Medcaptain" (35.208 KM).




Promeding, uvoz
16.
Kada se uporedi Zeljkovićeva izjava oko toga šta im je "Promeding" isporučio i vrsta medicinske opreme koju je "Promeding", bez ikakvog ugovora, uvezao za Institut, jasno je da Zeljković laže, jer se njegove tvrdnje poklapaju sa uvozom samo u dijelu zaštitnih odijela. 

17.
Kako jedno odijelo košta 21,49 KM (644.875KM:30.000), te kako Zeljković tvrdi da im je "Promeding" isporučio 20.000 zaštitnih odijela, to znači da je njihova vrijednost  429.916,667 KM (20.000x21,49 KM), što je daleko od milion maraka koliko je platio Institut.

Bezkontaktnih digitalnih termometara nema nigdje u dokumentaciji, ni da su naručeni, niti da su uveženi. Ali su, kako Zeljković tvrdi, kupljeni.


Branisalav Zeljković
18.
Budući da se ne poklapa ni vrsta maski (Zeljković tvrdi da su kupili 50.000 FFP2 maski, a "Promeding" je uvezao ukupno 117.650 komada KN95 maski), nema nikakve dileme da u Institutu pokušavaju da falsifikatima, neistinama i lažima spriječe istragu i pokriju prljave poslove sa turističkom agencijom "Travel4Fun" 

19.
Istraga u cijelom ovom slučaju ne bi trebalo da bude naporna i da dokaže milionske prevare, ali je osnovana velika sumnja da će Tužilaštvo BiH išta uraditi povodom ovih teških krivičnih djela, jer su pod čvrstom političkom kontrolom.

20.
Činjenica je i da je načinjena milionska šteta, preciznije, pljačka od 2,385 miliona KM, ali da se iz Režima niko oko toga ne brine, jer drže sve poluge vlasti, pravosuđa i policije u svojim rukama; Na srateškim mjestima su njihovi ljudi zaduženi za zataškavanje ovih prevara, koje su direktan atak na zdravlje stanovništva.

21.
“Travel4fun” je u 2019. godini imao, prosječno, zaposlena tri radnika i ukupan promet od 149.803 KM, što je nikakva referenca za dobijeni posao vrijedan 2,385 miliona KM.


Kako je njihov poslovni angažman - putovanje za zabavu - izvan svake razumne sumnje dobro su se zabavili otuđujući 2,385 miliona KM, što je cifra koju su do pandemije mogli samo da sanjanju; Ali, Zeljković i njegovi nalogodavci su im ispunili i najvlažnije snove časteći ih sa 2,385 miliona KM. 

22.
Nakon podsjećanja na malverzacije između “Travel4Fun” i Instituta za javno zdravstvo, važno je naglasiti da turistička agencija ima još jedan ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski; Istina ne toliko unosan, ali, izvan svake razumne sumnje, štetan, jer činjenica je da nisu imali šta da isporuče JZU Bolnica “Sveti Apostol Luka” iz Doboja sa kojima su potpisali ugovor vrijedan 117.024,40 KM.

23.
Ugovor je potpisan 03.04.2020. godine, a istim je na sumu od 10.000 KM  
obuhvaćena i Javna ustanova “Dom za stara lica Doboj” iz Doboja; I za ovu JU turistička agencija trebalo je da isporuči zaštitna odijela i maske.


Ukupna vrijednost ovog ugovora je 127.024.40 KM.


Kako su to učinili potpuno je nejasno, jer, da naglasim, nisu tokom ove godine uvezli baš ništa, tako da ništa nisu mogli ni isporučiti.

24.
Turistička agencija koja nabavlja medicinsku opremu samo je dio ogromnog kriminalnog zahvata koji se odvijao tokom pandemije, a u čijem centru su Institu za javno zdravstvo i Fond zdravstvenog osiguranja.

Saša Marković i Vlado Đajić, direktor UKC RS
Osnivač i direktor “Travel4Fun” je Saša Marković.

25.
Direktor Instituta za javno zdravstvo, preko kojeg je počinjen ogroman kriminal je Branislav Zeljković, član “Crveni kombi” partije “Ujedinjena Srpska” čiji je predsjednik notorni zločinac Nenad Stevandić.

Branislav Zeljković
26.
Stevandić, koji je odgovoran za brojne zločine počinjene tokom rata u Banjaluci i Kotor Varoši, ni za jedan nije odgovorao, pa je nastavio sa kriminalnim aktima preko svojih podređenih.

Osim učešća u brutalnim likvidacijama brojnih Bošnjaka, Hrvata, Stevandić je direktan saučesnik u mučkom ubistvu Miodraga Šušnice, 10.04.1992. godine, tadašnjeg saveznog inspektora, o čemu sam objavio brojne dokumente.

27.
Riječ je o šljamu koji je umislio da može biti vodeći političar u RS, a dogurao je zaista daleko - do podmuklog i prljavog bota, koji svoje ogavne, blasfemične i bolesne poruke emituje na društvenim mrežama, “sakriven” iza raznih lažnih profila.

28.
Interesantno je i sljedeće: Stevandić nejavno tvrdi kako je bio protiv nabavke lažne pokretne bolnice, preciznije rečeno polovnog šatora, za koju je Institut za javno zdravstvo “izgrcao” 4,6 miliona KM; Stevandić za taj kriminalni posao optužuje lično Milorada Dodika, kao što za brojne druge nezakonite poslove, koji su se desili tokom pandemije u UKC RS, optužuje Vladu Đajića, direktora te zdravstvene ustanove.

"Crveni Kombi" Stevandić i Dodik
Važno je znati i sljedeće - Stevandić je ubijeđen da mu je namijenjeno da bude “Dodik umjesto Dodika”, što više nego dovoljno govori o razvalinama mentalnog sklopa bolesnog bota.

29.
Najvažnije od svega bi bilo da Tužilaštvo BiH počne konačno raditi svoj posao, umjesto što se sveti kritičarima, i istraže stvarnu ulogu Nenada Crveni Kombi Stevandića u brojnim prevarama sa nabavkom medicinske opreme, koje su direktan atak na zdravlje stanovništva.

30.
Krivična TI BiH protiv rukovodstva Instituta 
Transparency international u Bosni i Hercegovini podnio je, 30.05., krivičnu prijavu  Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom Travel4Fun.



“Tenderskom dokumentacijom koja je u posjedu TI BIH takođe je traženo da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BIH. TI BIH je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da Travel4fun nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29. aprila ove godine. Iz Instituta su naknadno saopštili da je Travel4Fun bio dio grupe ponuđača sa firmom Promeding d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki“, naveli su u saopštenu iz TI BiH.

Oni ističu da je iz odluke objavljene na sajtu Instituta vidljivo da je postupanje Instituta bilo nezakonito. 

U dokumentu se navodi da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču Travel4Fun, a da se na sastanku o uslovima ponude 10. aprila pojavila i firma Promeding. 

Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju. Štaviše, indikativno je da se Promeding d.o.o. ne pominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabavki iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na šta je TI BiH takođe ukazao u krivičnoj prijavi.
(nastaviće se)