четвртак, 11. јун 2020.

Smrt trudnice Ilijane Manojlović: Sramni Izvještaj Komisije za vanredni stručni nadzor nad UKC RS je bijeg od odgovornosti; Uprkos tome, Iz izvještaja je nedvosmisleno da su za dvostruku smrt odgovorni ljekari: Dr Pupčević koji uradio dvije amniocinteze, te Dr Savić i Ivić koji nisu htjeli pregledatii teško bolesnu pacijentkinju (dokumenti)


Piše: Slobodan Vasković

1.
Komisija za vanredni stručni nadzor u UKC RS Banjaluka, formirana zbog sumnjive smrti trudnice Ilijane Manojlović i njenog nerođenog djeteta, završila je svoj Izvještaj.

Članovi Komisije su bili Prim. dr Milan Latinović, patolog Željko Karan, Prim. dr sc. med. Nenad Babić, Pejo Đurašinović, dipl. ing tehn., Republički zdravstveni inspektor, Tatjana Ćorović, dipl. prtavnik.

Prim. dr Latinović bio je predsjednik Komisije. 

2.
Iz Izvještaja je potpuno jasno da su Ilijana Manojlović i njeno nerođeno dijete preminuli zbog grešaka ljekara.

3.
Primarno su za to krivi dr Veselin Pupčević, koji je dva puta, 16.04.2020., vršio amniocintezu, što je potvrđeno Izvještajem.

4.
Ilijana Manojlović je preminula 18.04.2020. u 10 časova i 35 minuta od srčanog zastoja izazvanog teškom sepsom.

5.
Izvještaj, takođe, potvrđuje sve što sam ranije objavio, a to je da dr Saša Savić i dr Jovica Ivić, dežurni u noći 17/18.04. nisu nijednom pregledali pacijentkinju.

U svojim izjavama pred Komisijom pravdali su se da to nisu učinili, jer “timski rade”, a pominjali su i COVID 19.

6.
Nažalost, Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja po nalogu ministra Alena Šeranića, nije utvrđivala odgovornost ljekara, već je navela da smatraju “da je pacijentkinja tretirana u skladu propisanim procedurama i u skladu sa mogućnostima i da su učinjene sve uobičajene procedure tokom liječenja”.

7. Nije jasno kako je sve, prema članovima Komisije, urađeno kako treba, a Ilijana i njeno nerođeno dijete preminuli? To samo po sebi nije moguće i svjedoči o licemjerstvu članova Komisije koji nisu htjeli da se zamjeraju kolegama; Očito je da su, prije nego su počeli sa radom, brifovani šta treba da učine i da je njihov cilj zataškavanje Dvostruke Smrti za koju su odgovorni ljekari.

8. Komisija nije nigdje pomenula izuzetno visoke parametre sepse, koji su se vidjeli već na drugom nalazu. Pomenuli su jedino povećano CRP.

9. Uz to, svaki nalaz je pokazivao teško pogoršanje zdravstvenog stanja, pa nije jasno kako je Komisija utvrdila da je sve urađeno u "skladu sa protokolima", a nije, sušitnski, učinjeno baš ništa da se teško oboljela Ilijana spasi smrti. Uz to, nijedan od glavnih dežurnih ljekara, ni dr Savić ni dr Ivić, prema sopstvenom priznanju, nisu pregledali Ilijanu, ali to je za Komisiju sasvim u skladu "sa protokolima".

10.
Zaista je sramotan način na koji je Komisija radila, jer su oni samo prikupili izjave, ne ulazeći u sam tok liječenja, niti ga na bilo koji način istražujući.

11.
Članovi Komisije su išli na ruku svojim kolegama, što je sramno, a njihov Izvještaj je kontradiktoran, jer ukazuju, kroz preporuke koje su dali, na niz propusta u liječenju pacijenata i samoj organizaciji rada u UKC RS.

12.
Ističu da je potrebno poboljšati međuljudske odnose, precizno propisati i definisati hijerarhiju i odgovornosti tokmom dežurstava, kao i niz drugih stvari.   

Čak navode potrebu da pacijenti, nakon prijema na UKC RS, treba da postanu briga svih zaposlenih, kao i da je potrebno obezbijediti potpuno poštovanje svih pravila struke.

13.
Bez obzira na to što je Komisija, u svojim zaključcima/preporukama, pobjegla od odgovornosti, nema nikakve dileme da su za smrt trudnice Ilijane Manojlović i njenog nerođenog djeteta odgovorni dežurni ljekari te noći Saša Savić i Jovica Ivić, koji su izbjegli da je pregledaju, kao i dr Veselin Pupčević koji je, 16.04., uradio amniocintezu dva puta..

14.
Na Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka je da istraži ko je sve još, osim navedenih, odgovoran za smrt Ilijane Manojlović; Nikako se ne smije dogoditi da se i ovaj slučaj Dvostruke Smrti zataška.