понедељак, 1. јун 2020.

Splavarenje falsifikovanim dokumentima na “Miljacki”: Za Srebrenku Malinu Golić, Dodikovog Ministroida, mjesečna zarada od 102.953 KM, na osnovu lažnih papira, je trivijalnost; Malina potcjenjuje građane i njihovo pljačkanje za nju je sasvim normalna situacija


Piše: Slobodan Vasković

1.
Srebrenka Srebrena Malina Golić, Ministroid za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, čvrsto je stala u zaštitu notornog kriminalca Ljubomira Mrde, kojem je, u vrijeme korone, izdala upotrebnu dozvolu za HE “Miljacka”, kod Sarajeva, na osnovu falsifikovane dokumentacije.

2.
Njenu odbranu falsifikatora raznio sam u paramparčad validnim dokumentima, pa se sada postavlja pitanje da li Ministroid neće ili ne zna kako da riješi situaciju “neobranih, a falsifikovanih, dokumenata” u kojoj se našla?!

3.
Problem po nju je da ima toga još mnogo što dokazuje da se mafijaški poslovi, u kojima je Mrda do grla, ne mogu nikako obavljati bez saučesnika u vlasti.

4.
Golićeva, Ministroid Milorada Dodika, pokušala je drsko, bahato, primitivno i blatnjavo da, bez konkretnih i validnih dokaza, braneći sebe neistinama, prijetnjama i lažima, odbrani i Mrdu: Između ostalog, na svojoj kaljuga-pres konferenciji (25.09. o.g.), na kojoj se obratila, kako je rekla “polujavnosti”, pokušala je arogatno da demonstrira kako HE “Miljacka” nije nikakav bitan projekat, već je riječ o, kako je kazala, “nekoj tamo maloj hidroelektrani!

5.
Dodikov Ministroid, pokušavajući neuspješno potcijeniti inteligenciju onih koji su gledali njen otužni istup, jedino je uspjela poniziti sebe, ali i pokazati koliko je osion, drzak i bahat odnos vlasti spram novca građana.

6.
Ta, kako je Golićeva naziva, “neka tamo mala hidrocentrala” (“Miljacka”, op. aut.), Mrdi donosi godišnji prihod od 1.235.437 KM, što je cifra koja se dobije kada se pomnoži godišnja proizvodnja od 9.310.000kWh x 0,1327 KM, koliko je naknada za struju dobijenu iz obnovljivih izvora.

7.
Mjesečno je to 102.953 KM.



8.
Kako je Mrda koncesiju dobio na period od 50 godina, to znači da će on i njegovi nasljednici ukupno zaraditi 61.771.850 KM.

Sva ta sredstva isplatiće “Elektroprivreda RS”, jer je garantovan otkup električne energije iz obnovljivih izvora; Sav taj novac ERS uzima od građana, uz račune za struju svaki mjesec, što znači da svaki stanovnik RS, mjesečno, dio novca plaća kriminalcu Mrdi! 

Upravo sve građane, koji plaćaju taksu za struju iz obnovljivih izvora, Golićeva je teško ponizila pokušajem minimiziranja desetina miliona KM koji će se sliti u Mrdine džepove, a sve na osnovu falsifikovane dokumentacije.

9.
Za Golićevu i druge Ministroide iz vlasti, realno, 102.953 KM mjesečno i nisu neke pare, jer ima onih koji otimaju i više, ali bar bi mogla imati toliko obraza da ne pokazuje prezir prema građanima koji su na ivici egzistencijalnog opstanka, potcjenjujući tu ogromnu količinu novca, što će se decenijama isplaćivati falsifikatoru Mrdi, kao da je riječ o deset centi.

10. 
Na ovom mjestu se postavlja pitanje da li Ministriod Srebrenka Malina Golić neće ili ne zna da riješi situaciju u kojoj je na osnovu falsifikovanih dokumenata Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo upotrebnu dozvolu za rad HE “Miljacka”?! I da li će, zbog povrijeđene bolesne sujete, istrajati na tome da je upotrebna dozvola izdana na osnovu falsifikovanih dokumenata sasvim dobro upotrebljiva?!

11.
Kako stvari stoje, ne bi trebalo iznenaditi da Malina ostane na lažnom principu “bezgrešnosti” i dozvoli da HE “Miljacka” nastavi rad na osnovu falsifikovane dokumentacije, što će, prije ili poslije, dovesti do teških posljedica po one koji su sve to učinili.

12.
Njene prijetnje MUP-om RS su prejadne, presmiješne, odraz nemoći, nasilnosti vlasti i svjedoče dodatno o spremnosti na svaku vrstu nezakonitosti kako bi se pokrile već počinjene nezakonitosti. 

Možda Golićeva u pomoć pozove i Državnu graničnu službu, te sve kantonalne policije da premjere visinu brane i utvrde, kako znaju i umiju, da nije pet metara viša od projektom predviđene visine!

13.
Golićeva bi trebalo da zna da inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona o prostornom uređenju vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkih urbanističko-građevinskih inspektora (član 169, stav 2); Upravo ti inspektori morali bi utvrditi da li je ispunjen član 140 stav 2 pomenutog Zakona, koji glasi: “Tehnički pregled obuhvata kontrolu usaglašenosti izvedenih radova sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom”? Upravo taj član nije ispunjen, već je prekršen!

14.
Da je poslala prave inspektore, koji znaju i hoće da rade svoj posao, i da taj posao nije prepušten potkupljivim, korumpiranim “lokalcima”, lako bi utvrdili da su odstupanja drastična po svim uporednim pokazateljima, što potvrđuje i pregled radova iz tehničke dokumentacije (Glavni projekat) i izvedenih radova koji se nalaze u tabeli.


15.
Nema dileme da je sve što je dostavljeno Ministroidu i njenom resoru falsifikovano, da iza falsifikata stoji Mrda, da nadležni koji su vršili kontrolu nisu to uradili kako treba, već su pogodovali notornom kriminalcu, a nema dileme ni da se Malina nije snašla u cijeloj priči, već se razlupala o nju, ne znajući kako da opravda katastrofalne propuste, falsifikate i činjenicu da je na osnovu njih izdala upotrebnu dozvolu.

16.
Za kraj ovog dijela, još jedno obavještenje za Dodikovog Ministrioda - S obzirom da je došlo do povećanja korisne površine objekata vodozahvata, taložnice i brane (1.100 m3 betona potrošeno je više nego što je predviđeno projektom), entitet je oštećen i za razliku u renti koju je trebalo doplatiti!

Malina bi mogla zamoliti MUP RS da joj bar to izračuna! 

17.
Da podsjetim, Mrda je vlasnik firme “GREEN ENERGY”  d.o.o. iz Pala, u čijem posjedu je HE “Miljacka”.

Navodni osnivač  “GREEN ENERGY” je “BXP Czech a.s.” iz Praga, fantomska firma koja nema kapitala, poslovnog prostora, telefona…, čiji je “vlasnik” Milutin Perić.

Perić, vlasnik ničega, odnosno samo papira i pečata fantomske firme i izvrsne volje za milionske prevare, omogućio je Mrdi da, pod plaštom njegove fantomske firme, izgradi  privatnu hidroelektranu “Miljacka”, snage 2,5 MW i godišnje proizvodnje 9.310.000 kWh. (nastaviće se)