уторак, 30. септембар 2014.

Ekskluzivno: Ognjen Tadić 47,3 posto; Milorad Dodik 43 posto


piše: Slobodan Vasković
Prema istraživanju, koje je provela poznata beogradska agencija za istraživanje javnog mnenja, kandidat Srpske demokratske stranke i „Saveza za promjene“ za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima podršku 47,3 posto građana, dok njegovog protivkandidata iz vladajuće koalicije Milorada Dodika podržava 43% građana Republike Srpske.

Gore od ovoga po Dodika jesu tendencije, koje pokazuju njegov dalji pad popularnosti i dodatni rast rejtinga Ognjena Tadića.

Željka Cvijanović, prema istom istraživanju, ima prednost od nepunog procenta nad Mladenom Ivanićem u trci za člana Predsjedništva BiH. (Možda vam je sada jasnije zbog čega je bliski Dodikovi saradnici smatraju najvećim neprijateljem SNSD-a).

Prema istom istraživanju, Savez nezavisnih socijaldemokrata ima podršku 31,5 odsto
ispitanika, a SDS 29%.

Postotak SDS-a je i veći, jer nisu u njega uračunati glasovi za SRS i Penzionersku stranku, koji su u Koaliciji sa najjačom opozicionom partijom.

Partija demokratskog progresa pretekla je Demokratski narodni savez: PDP ima podršku 6,5 posto birača, dok DNS podržava njih 6 posto.

Narodni demokratski pokret ima podršku 4 posto ispitanika, dok je Socijalistička partija daleko ispod cenzusa od tri posto.

Ispitivanje javnog mnenja provedeno je na zaista reprezentativnom uzorku od 4000 anketiranih.

P.S.: Vrlo svjesno ne navodim ime agencije koja je radila istraživanje, jer sam od izvora zamoljen da to ne činim. Razlog: kada sam to uradio u nekoliko prethodnih navrata, u te agencije stizali su bezbrojni telefonski pozivi iz Režimskih redova kojima je vršen pritisak da se moji navodi demantuju.   
Kompletno istraživanje biće prezentovano javnosti za nekoliko dana, tako da i nema neke velike potrebe da u ovom tekstu navodim ime agencije.Dosje “Vamed”: Projektovana prevara

piše: Slobodan Vasković

U Banjaluci su 30. septembra ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Obećano je da će RS za 42 mjeseca dobiti “najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu”, a ministar Bogdanić je precizirao da je ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Još je naveo da će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Bogdanić tvrdi da je ovo “najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih pola vijeka”, ističući da će “kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske”.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić poručio je da se potpisivanjem ovog ugovora “ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka”.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Milorad Dodik, koji tvrdi da će banjalučka  Univerzitetska bolnica postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

“Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja”, istakao je Dodik.

On je naveo da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.
“Obavili smo tendersku proceduru na koju se javilo nekoliko renomiranih firmi. Evropska investiciona banka odobrila je dugoročni i povoljan kredit, te dala saglasnost na izbor izvođača radova i partnera”, kazao je Dodik.
To su akteri potpisivanja ugovora rekli. A sada šta nisu rekli.

Šta nije rečeno
Izvorni projekat, koji je sačinio “Mediko inžerenjing” Sarajevo predvidio je hirurgiju u Južnom krilu. Revidiran je taj projekat, a učinili su to njemački “Obermajer”, zajedno sa ovdašnjom firmom “Pro control”.

Nju vodi Slavko Bojić, koji je “uspio” Univerzitetskoj bolnici prodati info pult za nevjerovatnih 80 hiljada KM.

Revidiranim projektom, preseljena je hirurgija u Sjeverno krilo, čija kvadratura je povećana.

To je dovelo do situacije da u Južnom krilu ostane neiskorištenih 1000 m2, koji će zvrjati prazni. Bačene pare.

Zašto je hirurgija preseljena u Sjeverno krilo, ostalo je svima nejasno. Jedino obrazloženje je da su oni koji su radili reviziju projekta, morali nešto da izmijene, kako bi opravdali 2,4 miliona KM uzeta za taj posao.

Uz to, “Mediko inženjering” potražuje 3,7 miliona KM za autorska prava na projektu, a cijeli slučaj je u sporu. Ukoliko se taj spor ne riješi, ništa neće biti od projektantskog nadzora, koji je obaveza.

Prema raspoloživim informacijama, medicinska oprema je, tradicionalno, papreno i preskupo ugovorena. “Bosnamed” i “Proma Sarajevo” su glavni distributeri. (Ode PDV u Federaciju BiH).

Kolika je vrijednost ugovorene opreme, nikome nije poznato, jer to ministar zdravlja Dragan Bogdanić krije kao zmija noge. Pominje se cifra od 50 miliona maraka samo za Centralni blok (za Južno krilo dodatnih 11 miliona dolara).

Niko od nadležnih nije rekao da se zgrade ginekologije i zaraznog neće raditi, niti je obrazloženo zbog čega. Takođe, ni psihijatrija neće biti preseljena, već ostaje u barakama, tako od “zajedničkog krova” nema ništa.

Tender
Bečka firma “Vamed” dirigovano je pobijedila na tenderu, vrijednom cca 165 miliona KM, za izgradnju Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice u Banjaluci.

U tenderskoj igri ključnu ulogu odigralo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, odnosno ministar Dragan Bogdanić.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko različitih izvora, “Vamedu” su tri mjeseca prije nego ostalim firmama zainteresovanim za gradnju Centralnog bloka, dostavljeni opšti uslovi tendera. To je “Vamedu” dalo mogućnost da mnogo bolje pripremi svoju ponudu od češke firme “Metrostav”, koja se prijavila na tender.

“Tri mjeseca prednosti koje je Vamed imao nad ostalim takmacima, bili su im dovoljni da precizno spreme tehničku dokumentaciju po stavkama. Zato je njihova ponuda u obimu od 90 posto ispunjavala tehničke uslove, dok je ponuda češke firme ispunila oko 74 posto iste te uslove”, tvrde moji sagovornici.

Sve kompanije zainteresovane za gradnju Centralnog bloka dobile su uslove 12. februara 2014., ali su oni “Vamedu” tajno dostavljeni tri mjeseca ranije, početkom novembra 2013. godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Gordan Jelić je, u julu ove godine na pres konferenciji, istakao da je riječ o veoma detaljnom tenderu sa više od 12.000 strana “koje su 12. februara dostavljene na adrese pet zainteresovanih kompanija, a do roka za podnošenje ponuda 7. maja stigle su dvije ponude” i to kompanije „Vamed“ iz Austrije i kompanije „Metrostav“ iz Češke.

“Na osnovu rezulatata i nalaza ocijenjene su ponude i u izvještaju je navedeno da je pobjednik na tenderu kompanija `Vamed` iz Austrije. Taj izvještaj je 18. juna poslat u EIB na saglasnost“, naveo je Jelić.

Ponuda kompanije “Vamed” za izgradnju Centralnog bloka iznosi 83.990.000 evra.

Gordan Jelić, v.d. pomoćnika ministra zdravlja RS, rekao je na pres konferenciji da će konačna vrijednost ugovora biti poznata nakon zvaničnih pregovora između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i kompanije „Vamed“, koji su planirani za avgust.

Jelić je rekao da bi cijena nakon tih pregovora mogla biti i niža. Zaboravio je napomenuti da bi mogla biti i viša.

Naređenje Dodika i Škrbića
Kompanija “Vamed” morala je dobiti ovaj posao, jer su tako naložili Milorad Dodik i Ranko Škrbić.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, krenula je realizacije nove, desetine miliona maraka, teške prevare u zdravstvu Republike Srpske.

Ponuda „Vameda“ krajnje je nepovoljna i prema pouzdanim podacima jedino garantuje izvlačenje desetina miliona maraka iz projekta, a nikako njegov uspješan završetak. (Nema, npr., specifikacije opreme, već je navedeno „operaciona sala“, „sala za reanimaciju“..., znači objekat uključujući opremu).

Iza bečke firme „Vamed“ stoji Dragan Pajić, koji je njen suvlasnik (manjinski).

Pajić je 19.05.2011. smijenjen sa pozicije gradonačelnika Brčkog, a protiv njega je 12. marta 2013. godine podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja. Pajić je visoki funkcioner SNSD-a.

Frezenijus
Većinski vlasnik „Vameda“ je firma „Frezenijus“.

U Izvještaju Glavne službe za reviziju o radu Fonda zdravstva u 2012. godini, precizirano je da je na troškove dijalize utrošeno gotovo 36 miliona
maraka u toj godini.  

Najveći dio ovog novca odlazi na račune njemačke firme „Frezenijus“ - preko 30 miliona maraka. Računica kaže da je u proteklih sedam godina, „Frezenijus“ iz Republike  Srpske odnio najmanje 170 miliona maraka. A sada će odnijeti dodatne stotine preko „Vameda“.

Zgradu će graditi presuđeni kriminalci 
 „Vamed“ je dobio posao izgradnje Centralnog bloka, ali će izvođač radova biti firma „Sloboprom“ iz Brčkog. „Famed“ i „Sloboprom“ gradili su i bolnicu u Bijeljini, koja nikada nije do kraja završena, i potrošili gotovo 80 miliona maraka.

Vlasnik firme „Sloboprom“ Slobodan Ćurčić presudom Suda BiH (broj KPV-09/04 od 07.03.2005. godine) osuđen je na 3 godine zatvora zbog utaje i ranja novca u iznosu od ukupno 324.044 KM, sa ostalim fizičkim i pravnim licima iz iste presude.

Ćurčić je optužen od Tužilaštva BiH pred Sudom BiH, u predmetu br.KT-80/06 od 16.11.2009 godine, takođe za utaju poreza, zbog čega mu je izrečena presuda od godinu dana zatvora.

Osnovna djelatnost firme „Sloboprom“ je trgovina kućanskom tehnikom.
Ćurčić je visoki funkcioner SNSD.

Interesantno je znati i sledeće: Mirko Stanetić, direktor banjalučke bolnice, smijenjen je 30.11.2011. godine sa mjesta direktora KBC Banjaluka, jer se protivio potpisivanju ugovora sa „Famedom“ i „Slobopromom“. Stanetić i grupacija koja soji iza njega imali su svoje favorite i insistirali su da KBC sprovede cijeli tender.  

Nakon što je Stanetić rekao Pajiću i Ćurčiću da neće dobiti ugovor, Dodik i Škrbić su ga ekspresno smijenili.

Ugrađivanje
Stanetić je sada prihvatio sve, jer je to osoba bez ikakvih skrupula. I bez trunke morala, kao i ministar Bogdanić, koji je do kraja „izgurao“ ovaj štetni posao. Nakon čega mu preostaje da čeka odvođenje u zatvor.

Ugovor sa „Vamedom“ je kruna pljačke nekadašnjeg KBC-a Banjaluka i sva dešavanja prethodnih mjeseci u toj zdravstvenoj instituciji prouzrokovana su pripremom terena za potpisivanje tog ugovora, u koji su se režiseri cijelog ovog posla već ugradili sa cifrom od 30 miliona maraka. Za početak.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za razvoj od 100.000.000 Eura za dogradnju KBC Banjaluka i bolnice u Bijeljini.

понедељак, 29. септембар 2014.

Antidijalektika: Kusturica prvo pao sa Konja na Magarca, a onda pao i sa Magarca

piše: Slobodan Vasković

Emir Kusturica odavno je pao s Konja na Magarca, a prije dva dana pao je i sa Magarca. Što ti je antidijalektika.

Prije nego što je tresnuo sa Magareta i to direktno na glavu, Pravoslavni Naturščik objavio je vrlo vrlo prljav, podmukao i septički tekst u “Blicu” o meni i Vladi Trišiću. U kom je vrlo umno i kreativno i nadasve bogougodno zaključio/konstatovao/istihovao/izliturgisao i još napisao da je Trišića, kada je bio mali, “udario vo papkom u glavu”, a da sam ja, kada sam bio slatka mala beba bebica prebica (buci, buci, buci…), “ispao babici iz ruku i udario glavom o linoleum”.

Poruka Pravoslavnog Naturščika o Trišiću i meni bila je, valjda, da se još nismo oporavili od tih udaraca.

Samo što sam ga svojim odgovorom (vidi link na kraju teksta) zalio kao kofom vode zadnje đ…, Kusturica je pao sa Magarca. I to na glavu. I pridružio se meni i Trišiću. Sa jednom malom razlikom - mi smo pali kao bebe, i dosta dobro se, cijenimo, oporavili, a on je sa Tovara tresnuo kao Matorac, pa će sve ići malo teže.

Bez obzira na to, ja mu najiskrenije želim brz oporavak i nadam se da mu poslednji u nizu padova neće ostaviti duboke traume, kao oni koji su mu se desili u poslednjih dvadesetak godina.

“Izvukao sam se ja i iz težih govana, pa ću i iz ovih",  kratko je za Telegraf rekao Kusturica.

Što se tiče ove njegove izjave, mogu jedino sa žalošću konstatovati da se iz g… u koja je upao neće izvući, ali neka mu je glava čitava. Hvala Bogu, saznajem da je i Magarac, koji je skršio Kusturicu, dobro.

vezani tekst: Na Kusturici Vasković: O Prosjacima, Pravoslavnim Naturščicima i Jadnicima 

Miškovićevi i Đilasovi kadrovi vode Dodikovu kampanju; Dodik angažovao i psihologa

piše: Slobodan Vasković

Branko Miljuš
Branko Miljuš bio je direktor beogradskog “Pressa”, sve do dolaska Aleksandra Vučića na vlast. “Press” se tada ugasio, a saznalo se da su iza te novine stajali Miroslav Mišković i Dragan Đilas.

Pokazalo se da je ta “uspješna” novina itekako neuspješna, jer se, bez tajkunskih para, nije mogla održati na tržištu.
Branko Miljuš novi posao pronašao je u IPSOS-u, a ta marketiška agencija ga je u martu ove godine poslala u Banjaluku da svojim umijećima pomogne Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i SNSD-u da ostvare izbornu pobjedu.

Preciznije, SNSD i Dodik su u martu ove godine angažovali IPSOS da im radi dio izborne kampanje. Nepoznato je odakle se plaćaju te usluge, a kako stvari stoje, stranački interesi izmiruju se iz budžeta RS.

Miljuš je trenutno kod Dodika, u kabinetu predsjednika RS, i zadužen je za odnose sa javnošću, mada se njegove ime ne nalazi na spisku Dodikovih zvaničnih savjetnika. Čini to umjesto Milana Trbojevića, koji je sa te pozicije imenovan na funkciju direktora Direkcije na RTRS.

Trbojević je u Javni servis dekretom delegiran zajedno sa Draškom Milinovićem, koji je postao generalni direktor te kuće. Prije toga, Milinović je bio šef kabineta Željke Cvijanović, gdje je došao sa pozicije šefa kabineta Milorada Dodika.

Milinović i Trbojević su na čelne pozicije u RTRS imenovani Dodikovim dekretom, upravo u vrijeme kada je i Miljuš prihajao u Banjaluku.

Tokom majskih poplava, Miljuš je je bio alfa i omega kampanje kojom se vlast prala od svake odgovornosti za kataklizmu.

Odlučivao je kada će ići pres konferencije i šta će se reći na njima. I, naravno, ko će to reći.

Miljuš je tako postao neformalni šef Režima za medije, a potpuno je pod svoju kontrolu stavio RTRS, koji je, nakon njegovog ukazanja, pod stopostotnom kontrolom SNSD-a.

Milinović je kanal preko kojeg dejstvuje Miljuš.
tata Brane Miljuš

Miljuš je nedavno bio i u delegaciji Vlade RS, prilikom posjete Željke Cvijanović Hercegovini.   

Branko Miljuš je sin Brane Miljuša, koga je, svojevremeno, predložio bivši predsjednik Nikola Poplašen za mandatara Vlade RS.

Miljuš stariji neslavno je završio mandatarenje, jer ga je Dodik tada preko svojih medija bukvalno urnisao, a Poplašen je platio previsoku cijenu odbijanja da tadašnjeg (i sadašnjeg) šefa SNSD-a predloži za mandatara.

Visoki predstavnik Karlos Vestendorp smijenio je Poplašena sa pozicije predsjednika RS 5. marta 1999. godine. Milorad Dodik pozdravio je smjenu Poplašena riječima: ”Instituciju predsjednika RS ugrožavao je predsjednik Nikola Poplašen i trebalo je učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini”.

Brane Miljuš tada je nestao iz Republike Srpske, u koju se petnaest godina kasnije vratio njegov sin, kao vodeći Dodikov PR agent. Pare i interesi su čudo!

Još je jedna stvar vrlo zanimljiva: Branko Miljuš u svojim autorskim tekstovima nije krio prezir prema pripadnicima Vojske Republike Srpske, karakterišući ih kao “papke i seljake”. Mora da su ga takvi stavovi preporučili Dodiku.

Nije nadomet znati kako su njegove ranije gazde, Mišković i Đilas, završili: Prvi je završio sa optužnicom pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, a Đilas na političkoj deponiji, teško poražen i politički ponižen od Vučića i njegovog SNS-a.
Dalje zaključke izvlačite sami!

Dok analizirate, imajte na umu da je Dodik za kampanju angažovao i psihologa S. Stančić, iz Banjaluke. Psiholog stalno na putovanjima prati ili Dodika ili Cvijanovićevu, a da li im je potreban zbog njih ili naroda…?!