субота, 5. октобар 2024.

Izborna kampanja je prošla, pravo je vrijeme da se birači podsjete na izjavu godine


 

Načelnica opštine Jezero dogovorila prodaju opštinskog zemljišta Arapima nakon izbora; Ukoliko realizuje svoj plan, domaće stanovništvo će kroz nekoliko godina postati manjinsko

Piše: Slobodan Vasković

 

Godinama pišem o kriminalnim radnjama Crvene Sekte, koja je uništila gotovo sve što se moglo uništiti u Republici Srpskoj. Brojne su metode kojima ta mafijaška organizacija pljačka građane.

 

Vjerovali ili ne, unutar Crvene Sekte postoje individue koje su gore čak i od samog Dodika. Jedna od njih je Snežana Ružičić, aktuelna načelnica opštine Jezero. Radi se o maloj opštini, sa oko 800 stanovnika.

 

Ružičićka je do sada bila poznata po dvije stvari. Prva se tiče brojnih operativnih zahvata, na koje je po vlastitom priznanju potrošila oko 50.000 KM. Dok stanovnici siromašne opštine Jezero sklapaju kraj sa krajem, njihova načelnica svakog mjeseca obilazi plastične hirurge.

 

Sneki, kako je od milja zove njen šef Milorad Dodik, ostaće poznata i po svojoj izjavi da bi ona i drugi članovi SNSD-a za Dodikom pošli i u HDZ. Ovdje treba reći da se ne radi o šali, nego da je Sneki rekla upravo ono što i misli.



Ipak, operativni zahvati Sneki i ideje o prelasku u HDZ nisu toliko opasne kao njena ideja da opštinsku zemlju proda arapskim investitorima; Više izvora iz Vlade Republike Srpske mi je potvrdilo da je Ružičićka dogovorila da odmah nakon lokalnih izbora krene u prodaju opštinskog zemljišta kupcima iz jedne arapske države.

 

Arapi imaju plan da na području opštine Jezero grade na stotine kuća i vikendica. Moji izvori tvrde da se ne radi o objektima koji će biti namijenjeni sa povremene dolaske, nego da će značajan dio njih biti stalno nastanjen arapskim stanovništvom.

 

To bi sasvim izvjesno moglo značiti da će u narednim godinama sadašnje stanovništvo opštine Jezero postati manjina u svojoj opštini.


Totalni haos u PDP-u nakon što je veliki broj funkcionera te stranke javno podržao Jelenu Trivić za gradonačelnika Banjaluke; Procjena je da će dvije trećine članova PDP-a u Banjaluci glasati za Jelenu Trivić; Branislav Borenović najavio da će podnijeti ostavku na sve funkcije u stranci odmah poslije izbora


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Ono što sam najavljivao mjesecima dobilo je svoj epilog u finišu aktuelne kampanje za lokalne izbore. Branislav Borenović je uspio da jednu od najozbiljnijih političkih organizacija o Bosni i Hercegovini svede na raspadnutu lešinu.

 

2.

Višegodišnje guranje stranačkih problema pod tepih i odbijanje da iz stranke izbaci Draška Stanivukovića, Borenoviću je konačno došlo na naplatu. Procjena je da će predstojeći lokalni izbori pokazati da PDP na terenu postoji u svega 6-7 opština i gradova, te da ta stranka po ukupnom broju glasova u Republici Srpskoj neće biti među prvih šest stranaka.

 

3.

Umjesto da na vrijeme izbaci Stanivukovića iz stranke, sada se došlo u situaciju da će oni koji su ostali u PDP-u izbaciti iz nje Stanivukovića i Borenovića. Da je Brenović svjestan da odbrojava posljednje dane u toj stranci, najbolje pokazuje činjenica da je najbližim saradnicima najavio podnošenje ostavke na sve stranačke funkcije, odmah nakon lokalnih izbora.


4. 

O tome kakvu podršku Borenović ima unutar stranke najbolje je oslikala aktuelna kampanja. Prvo se njegovu odborničku listu za Banjaluku napustila dva kandidata, a nakon toga je veliki broj funkcionera PDP-a javno podržao Jelenu Trivić kao kandidata za gradonačelnika.

 

5.

Prvi je to učinio Branko Dokić. Radi se o jednom od osnivača PDP, a to najbolje ilustruje činjenica da njegova članska karta nosi broj 2 (broj 1 je od Mladena Ivanića). Dokić je neko ko uživa veliki ugled unutar PDP-a. Za pretpostaviti je da on, kao univerzitetski profesor, nije više mogao da gleda kako stranku koju su on i Mladen Ivanić teškom mukom stvarali danas uništavaju polupismeni balavci poput Stanivukovića, Drine Trećine, Tanje Palačkovića i sličnih.


Branko Dokić i Jelena Trivić

6. 

Odmah nakon Dokića, kandidaturu Trivićeve je podržao Milko Grmuša. Grmuša je neko ko uživa veliki ugled među članovima PDP-a. On je unutar stranke vršio funkciju generalnog sekretara, a nakon toga i funkciju potpredsjednika stranke.


Milko Grmuša i Jelena Trivić 

7.

Trivićevu je javno podržao i Saša Čekrlija. On je doskora bio potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka. Pritom treba podsjetiti da je on tokom kampanje za izbore 2020. godine bio jedan od najbližih saradnika Draška Stanivukovića.


8. 

Iako to nisu javno rekli, kandidaturu Trivićeve nezvanično podržavaju i brojni drugi banjalučki funkcioneri PDP-a. Tu prevashodno mislim na Igora Crnatka i Miru Pekić.

 

9.

Da će na nakon poraza na izborima biti izbačen iz stranke svjestan je i sam Stanivuković. Zato i ne treba da čudi što je on dao instrukcije predsjednicima mjesnih odbora PDP-a da se svi glasovi kanališu isključivo ka Miladi Šukalo i Adriani Basari, kao kandidatima PDP-a za odbornike. Radi se o kandidatima koji su potpuno odani Stanivukoviću i koji će ga pratiti nakon izbacivanja iz stranke.

 


петак, 4. октобар 2024.

Fotografija kamenoloma i Donje Jablanice koju je ispod teksta "Foto: Da li je ilegalni kamenolom uzrokovao kataklizmu u Dojnoj Jablanici i smrt brojnih stanovnika?!" postavio jedan od čitalaca na mojoj FB stranici


 

FOTO: Da li je ilegalni kamenolom uzrokovao kataklizmu u Donjoj Jablanici i smrt brojnih stanovnika?!



 






Oslobođenje: Najmanje 18 osoba izgubilo je živote u poplavama u BiH; Još se traga za nekoliko desetina


Prema posljednim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba


Najmanje 18 osoba tokom noći i dana smrtno je stradalo uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini.


Prema posljednim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba.


Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici. Takođe, u mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila.


Nažalost, broj žrtava mogao bi biti veći jer se još traga za nekoliko desetina osoba u sjevernoj Hercegovini, ali i centralnoj Bosni, istakli su zvaničnici.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine na današnoj hitnoj sjednici donijela je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH radi katastrofalnih poplava i klizišta.


U znak solidarnosti prema žrtvama i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini otkazan je niz kulturnih i sportskih manifestacija koji su se trebali održati tokom vikenda.


Još jedana zelena površina koju je uništio Draško Stanivuković: Park "Kupusište" danas izgleda kao da je kroz njega prošao tornado


 









Oslobođenje/Nezvanične informacije: U Donjoj Jablanici nestalo 40 osoba, formiraju se spasilačke ekipe

N. Š.


Vlasti u HNK-u proglasile su stanje prirodne nesreće


Trenutno se na području Donje Jablanice 40 osoba vodi kao nestalo, informacije su s terena do kojih su došli pojedini domaći mediji. Iako za sada službene informacije govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj puno veći. 


Na područjima pogođenim poplavama i klizištima trenutno se formiraju spasilačke grupe koje će uz pomoć mehanizacije pristupiti akciji pronalaska i spašavanja unesrećenih.

Vlasti u HNK-u proglasile su stanje prirodne nesreće što je omogućilo aktiviranje svih spasilačkih službi, a BiH je zatražila i pomoć Evropske unije.


Pomoć se nudi sa svih strana, a u akciji su učestvovali i pripadnici EUFOR-a, piše Bljesak.info.

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prihvat unesrećenih.

  • Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, objavila je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).


Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive ekipe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu. Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. 


Nakon Branka Dokića, osnivača PDP-a, i Milko Grmuša, jedan od najznačajnijih funkcionera te stranke, podržao kandidaturu Jelene Trivić za gradonačelnicu Banjaluke

Piše: S.V.


Nakon što je Branko Dodić, osnivač PDP-a podržao kandidaturu Jelene Trivić za gradonačelnika Banjaluke, učinio je to i Milko Grmuša, još jedan istaknuti član PDP-a 


Grmuša je donedavno bio potpredsjednik PDP-a, ali je ostavku podnio “zbog raspuštanja demokratski izabranih organa i funkcionera PDP-a u Novom Gradu”. Da podsjetim, Branislav Boenović, Draško Stanivuković i Milanko Mihajlica tada su raspustili Opštinski odbor PDP-a u novom Gradu, kako bi spriječili kandidaturu predsjednika tog odbora Aleksandra Jankovića za načelnika opštine.


Sada je Grmuša javno podržao kandidaturu Jelene Trivić za gradonačelnicu Banjaluke. 


Post Milka Grmuše


Prije četiri godine Jelena Trivić me javno podržala za vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore. Nastupili smo tad na platformi važnosti poštovanja zakona, struke i elementarne pristojnosti i reda u institucijama sistema u Gradu Banja Luka.


Sve te vrijednosti zastupam i danas. Iako se sa gospođom Trivić nisam uvijek slagao u nekim političkim stavovima, međusobno ljudsko poštovanje je ostala konstanta u našim odnosima. Smatrao sam i smatram i danas da je riječ o obrazovanoj, poštenoj i kvalitetnoj osobi koja ima iskrenu želju da Banju Luku i Republiku Srpsku učini boljim mjestom za život ljudi.


Koliko god i ona i mnogi drugi možda to nekad meni zamjerali, ostajem pri svom bazičnom višegodišnjem stavu da je ovoj zemlji očajnički potrebno više državnika, a manje političara. Objektivni problemi naroda i države traže dijalog i kompromis oko različitih političkih stavova, a beskompromisnost u vezi poštovanja zakona i stvaranja nezavisnih i pravnih institucija koje će procesuirati sve nepravilnosti svih, bez izuzetaka. 


Uvjeren sam da će gospođa Trivić nakon pobjede u Banjoj Luci uspjeti da položi i taj svoj najteži dosadašnji ispit i da će znati kako da ujedini grad oko ovih ključnih principa. Kao teški radoholik, kao žena koja je sve u životu stekla svojim radom, kao dijete iz poštene radničke kuće, znam da će Jelena umjeti da ostane na zemlji, odvoji žito od kukolja koji voli da podilazi vlastima i moćnicima i donijeti mnoge dobre stvari u naš grad i zemlju.

Zato pozivam sve svoje prijatelje i ljude koji poštuju moje mišljenje da na ovim izborima glasaju za nju i da joj pomognu u ostvarivanju tih ciljeva, baš kao što ih pozivam kao i prije da i mene i nju i svakog drugog ko eventualno iznevjeri obećano kazni nakon izbora.

"Akvana" - stvarna slika Stanivukovićeve protajkunsku vlasti

Piše: S.V.


Draško Stanivuković, odlazeći gradonačelnik Banjaluke obećao je da će značajan dio zemljišta koje pripada gradskom preduzeću “Akvana” dodijeliti Mladenu Milanoviću Kaji, tajkunu čiji je sluga, kako bi na njemu gradio stambeno-poslovne objekte.


Naravno, da bi to ostvario Stanivuković bi trebao da pobijedi na predstojećim lokalnim izborima, što se neće desiti.


Upravo zbog namjere da dio zemljišta “Akvane” prepusti Kaji, Stanivuković je svjesno zapuštao ovo preduzeće, a kako trenutno izgleda dio na kojem se ne nalaze bazeni, najbolje to potvrđuje.


Razlog za ustupanje ovog dijela zemljišta Kaji, Stanivuković bi našao u dugovanjima “Akvane” koja, prema pisanju portala “Capital.ba” iznose 13,4 miliona KM.


Stanivuković je već imao namjeru da skroz potopi “Akvanu” tako što bi firma “Novo tex” preuzela to preduzeće zbog potraživanja od tri miliona KM, bez kamata, dok su sa kamatama ta potraživanja iznosila preko četiri miliona KM.


Zbog pritiska javnosti, Stanivuković nije dovršio posao potapanja “Akvane” 2023. godine, već je Grad podigao kredit i vratio dugovanja “Novotex-u”. 








 

четвртак, 3. октобар 2024.

ISTRAŽIVANJE REJTINGA KANDIDATA ZA NAČELNIKA ŠIPOVA

Piše: S.V. 

 

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA ZA OPŠTINU ŠIPOVO:

Period istraživanja: 25-27. septembar 2024. godine

Veličina uzorka: 398 ispitanika

Nivo pouzdanosti: 94,8 %

Žene: 52 %

Muškarci: 48 %

Prosječna starost: 46,8 godine

 

Pitanje: Za kojeg kandidata biste glasali kada bi se u narednu nedjelju održali izbori za poziciju načelnika Šipova?

 

REZULTAT ISTRAŽIVANJA (samo opredijeljeni ispitanici):

Milan Plavšić – 53,2 %

Stevan Medić – 2,1 %

Milan Kovač – 44,7 %

Marku Simiću, ako se ne desi neko čudo, neće biti određen jednomjesečni pritvor, kako je to tražilo OJT Banjaluka, zbog toga što nema advokata, iako je policija u njegovom automobilu pronašla 5,5 kilograma marihuane

Piše: Slobodan Vasković


Marko Simić, sin Dragana Simića savjetnika Siniše Kostreševića, direktora Policije RS, biće pušten da se brani sa slobode, uprkos tome što je policija kod njega pronašla oko 5,5 kilograma marihuane.


Simiću, ako se ne desi neko čudo, neće biti određen jednomjesečni pritvor, kako je to tražilo OJT Banjaluka, zbog toga što nema advokata.


Interesantno je da je Simić, nakon hapšenja, imao advokata, ali mu je ovaj otkazao punomoć za današnje ročište.


Advokati su u štrajku i niko od 500 advokata nije htio da dođe i zastupa Simića, po službenoj dužnosti.


Dragan Simić je, kako sam u niz navrata pisao, desna ruka Kostreševića i njegov “čovjek od povjerenja” za kontakte sa podzemljem.


Sada se ispostavilo tačnim sve što sam navodio i o Kostreševiću i o Simiću, jer nije moguće da ni jedan ni drugi nisu znali šta radi Marko Simić.


Tvrdi se da je i ovaj put, kada je uhapšen sa pet kilograma marihuane, prijetio  ocem I Kostreševićem, ali je bio uhapšen.


Marko Simić se, kako stvari stoje, osjećao vrlo vrlo sigurnim i nedodirljivim čim je vozio pet kilograma marihuane u automobilu.