петак, 4. октобар 2024.

Oslobođenje/Nezvanične informacije: U Donjoj Jablanici nestalo 40 osoba, formiraju se spasilačke ekipe

N. Š.


Vlasti u HNK-u proglasile su stanje prirodne nesreće


Trenutno se na području Donje Jablanice 40 osoba vodi kao nestalo, informacije su s terena do kojih su došli pojedini domaći mediji. Iako za sada službene informacije govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj puno veći. 


Na područjima pogođenim poplavama i klizištima trenutno se formiraju spasilačke grupe koje će uz pomoć mehanizacije pristupiti akciji pronalaska i spašavanja unesrećenih.

Vlasti u HNK-u proglasile su stanje prirodne nesreće što je omogućilo aktiviranje svih spasilačkih službi, a BiH je zatražila i pomoć Evropske unije.


Pomoć se nudi sa svih strana, a u akciji su učestvovali i pripadnici EUFOR-a, piše Bljesak.info.

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prihvat unesrećenih.

  • Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Jablanici s južne strane na cesti M-17, te od Prozor-Rame do Jablanice sa sjeverne strane kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, objavila je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).


Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive ekipe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu. Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi.