недеља, 30. април 2023.

Crta kontra Dodika zbog Stanivukovića i "Porodičnog" stabla i još dvije kratke priče o teškom kriminalu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vlado Crta Đajić, predsjednik GO SNSD Banjaluka, želi da bude sljedeći gradonačelnik najvećeg grada u RS.


Međutim, Crta (moj najomiljeniji lik iz Sekte nakon Dušanke Duše Majkić) sumnja da će ga Dodik izigrati i umjesto njega preložiti, kao kandidata Sekte i kombi partija, Draška Stanivukovića koji je sektaš na privremenom radu i rasturanju PDP-a.


Iako je do sljedećih lokalnih izbora ostalo 17 mjeseci, Crta već sada pokušava sebe da “ukuje” kao kandidata za gradonačelnika, a njegove sumnje u Dodikove namjere sasvim su opravdane.


Dodik je “usvojio” Stanivukovića i usahli gradonačelnik visi na njegovom “Porodičnom” stablu, što posebno iritira Crtu.


Stoga je on već sada krenuo u oštru kampanju za nominaciju, a, ispod radara, bolje rečeno - od kafane do kafane, prijeti da će rasturiti sve ukoliko ne bude kandidat.


Crta bi, u svoje analize, trebao ukalkulisati i moguće odgovore na pitanje da li će Dodik biti uopšte u prilici da predlaže kandidate, jer se vrlo vrlo lako može desiti da završi iza rešetaka, ako ne uspije da pobjegne u Rusiju.


Uz to, Stanivuković može biti bilo čiji kandidat za gradonačelnika, ali već sada je jasno da će biti, nakon sljedećih izbora, bivši gradonačelnik, ma šta činio.


Napisao sam da je on već završio političku karijeru; Da budem potpuno precizan - završio je političku karijeru na koju će tačka biti stavljena na sljedećim lokalnim izborima.


Što se Crte tiče, pa sve je svima u Banjaluci jasno u vezi s njim. Nemam tu šta posebno dodati, sem da crta manje ili više neće promijeniti ništa u vezi sa njim, a to je da će i on nakon narednih lokalnih izbora biti ništa.


2.

Nedavno je održan sastanak funkcionera SDS-a u Han Pijesku, kojem je prisustvovao i Milan Miličević - koji do podne misli šta mu Darko Babalj kaže, a od podne opet šta mu Darko Babalj kaže.

Miličević je bio vrlo iznenađen diskusijama na tom sastanku - listom su govornici optužili Babalja da je uništio SDS na sarajevsko - romanijskoj regiji zbog svojih ličnih interesa.


Babalj koji je, zajedno sa Momom i Vladom Mandićem, već privatizovao tu stranku, tako se našao pod velikim pritiskom, jer su ga optužili iz njegove “baze”, a Miličević pod još većim, jer ne zna šta i kako dalje.


Upućeni tvrde da je Miličević, kao i obično, vrlo loše glumio pokeraša. 


Zaista to preloše čini - uvijek su mu karte okrenute prema protivničkoj strani. Mogao bi bar promijeniti tu lošu naviku, jer je potpuno luzerska. Da ne napišem nešto teže.


Naravno, Miličević je obavijesti Babalja, a on Mandiće, pa sada na sve strane traže podršku ne bi li nekako spriječili teško srozavanje Babaljevog “ugleda”, koji postoji samo kod onih sa kojima je radio kriminalne poslove - vrlo “ugledan” kriminalac. Posebno kada riječ o onom državnom Konkurencijskom savjetu i "poslovima" preko njega. 


Šta je para preko te institucije uzeo Babalj…


Biće tek riječi o tome. Nigdje ne žurim, ma koliko se Babalju i Mandićima žurilo.


Hm, možda da navedem da je samo jedan “poslić” bio vrijedan 800.000 KM crnih para. Detaljnije uskoro.


3. 

Mladen Lučić i Aleksandar Glavaš, narkohulje iz Istočnog Sarajeva otkupili su RAOP od Milana Keserovića, zeta Zorana Tegeltije. Još provjeravam da li im s u ovom prljavom poslu pridružio i narkoskot Nenad Nešić, a sve su prilike da jeste, nakon pomirenja među njima. 


Cilj je da se pokušaju spasiti od zatvora i Tegeltija i zet mu; Da se RAOP poruši, a na zemlji (ogromna parcela) kroz stanogradnju nastavi pranje para.


Teško će to ići, vrlo teško. To spasavanje! Istraga je završena, a postoje svi dokazi da je mladi kompleksaš Keserović uništio RAOP. Po savjetima tasta Tegeltije.


Ni trojka narkohulja neće bolje proći, ali trebaće još nešto malo vremena za to. Strpljivo.

 



субота, 29. април 2023.

Narko dolina, vještačko jezero i režimski kriminalci


Piše: Slobodan Vasković


1.

Bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić uhapšen je, zbog više krivičnih djela, 06.12.2022. godine. 


Podnio je ostavku na mjesto ministra, odležao mjesec dana u pritvoru; Valjda čeka suđenje, osim ako mu Milorad Dodik nije “sredio” da prođe bez toga.


2.

Dok čeka šta će se dogoditi na svom instagram profili reklamira apartmane iz narkoprojekta “Snježna dolina” u Obućina Barama (opština Trnovo) na svom Instragram profilu.



Tako osumnjičeni bivši ministar nastupa kao starleta i reklamira projekte izgrađene novcem od prodaje narkotika.


3.

Naravno, Tužilaštvo BiH još uvijek nije ni začeprkalo po “Snježnoj dolini”; Možda čekaju da padne snijeg pa krenu u njegovo razbacivanje, ali apartmani se itekako prodaju, a novac pere.


4.

Ne reklamira to Lučić bez razloga - suvlasnik tih apartmana je njegov brat Mladen Lučić, mala kukavička narkohulja koja ne preza da “nišani” maloljetnju djecu, starije osobe i da naređuje skrnavljenje grobova.

5.

Pravi “režimski kriminalac”, kao i njegov narkosaradnik Aleksandar Glavaš.


6.

“Režimski kriminalac” je pojam kojim su obuhvaćeni svi oni koji kradu, pljačkaju i otimaju pod zaštitom policije, Tužilaštava, Sudova; Kojima su šefovi sa carine “na izvolite”, a sve institucije u njihovoj službi.

7.

Hrabri su samo dok je takva situacija; Čim se nešto promijeni manji su od makova zrna i u bjekstvu! Dok ih ne uhvate. Ili pravi kriminalci koji ih već deceniju i po strpljivo čekaju da im vrate milo za drago zbog otimanja zanimanja i namire se njihovim novcem kao svojim (realociranje akumulacije kriminalom stečenog kapitala) ili, pak, preko noći promijenjene policijske agencije, kao što je to sada slučaj u Crnoj Gori.  


uhapšeni Petar Lazović, visoki funkcioner bezbjednosnih organa, u Crnoj Gori 

8.

Realokacija kriminalom stečenog kapitala koji je u rukama režimskih kriminalaca već je lagano počela, a u entitetu RS, na primjer, nema ko tome da se odupre, jer je sve to “jedno kolo”. S tim, što su autohtoni kriminalci manje nečasni od “režimskih”.


9.

Nakon ovog pojašnjenja, samo da naglasim da je zajedički investitor u “Snježnoj dolini” sa Lučićima i Glavašem i Nenad Nešić koji je nakon odlaska Željka Dubravca iz DNS-a shvatio da je Nula -0! Posebno, jer mu ka Peri Đokiću izmiče i Natalija Šljivić koja je u politiku pala sa, logično, šljive!


10.

Zato su se Nešić, Glavaš i Lučići izmirili i ponovo počeli djelovati kao dio porodične narkomanufakture, a tu je i Predrag Nešić, prikriveni piroman kojeg nisu kao takvog otkrili, jer nisu htjeli, budući da pripada “viteškom” redu režimskih kriminalaca iza kojih stoji Milorad Dodik.



I ne samo on, koji im je omogućio da se zemlje u Obućina barama dokopaju budzašto, otimajući je od opštine Trnovo, o čemu sam detaljno pisao, već i Mladen Milanović Kaja njihov najveći akcionar.


11.

Kaja drži cijelu tu ekipu na okupu, kao i mlađanog, ali veoma usahlog, Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke.


12.

Nije mi Banjaluka danas u fokusu, već narkohulje iz Istočnog Sarajeva.


Prije par dana u Istočnom Novom Sarajevu svečano je otvoreno vještačko jezero površine oko 3.000 metara kvadratnih u čiju je izgradnju uloženo 620.000 KM. Zvanično; Nezvanično, može se samo nagađati.

13.

Na obali vještačkog jezera nikla je već zgrada Mladena Lučića i Aleksandra Glavaša, a pripremaju se za gradnju nove.


Glavaš je zaista dobro prošao u ovim poslovima - tu je novi audi vrijedan 240.000 KM.



14.

Ništa nije skupo za najbolje učenike škole za kriminalce koju u RS godinama već vodi Veljko Vukelić, Dodikov kum i veliki finansijer ultradesničara u Srbiji, ali i veliki i neprikriveni neprijatelj Srbije.


Nešić, Glavaš i Lučić su samo neki od njegovih najboljih režimskih kriminalaca-diplomaca. Može sve - od soli do narkotika, samo dok su institucije iza.


15.

Kaja, Glavaš I Lučić su prebacili milione evra stečene nezakonitim poslovima u RS na razne destinacije, između ostalog i u Srbiju.


Tu ulažu u projekat izgradnje tri lamele u Beogradu o čemu posjedujem sve podatke i dokumente, ali o tome uskoro opširnije. 


16.

Da se na kraju još vratim na narkobitangu Nešića koji je i ministar bezbjeednosti BiH i koji je prvo prijetio likvidacijom Draganu Brdaru što je napustio DNS i prešao u stranku Darka Banjca, a zatim upućivao prijeteće poruke i Željku Dubravcu kad je napustio tu raspadnutu stranku koja će se preimenovati u Nešić&Nešić, jer ni Šljivićka nije, kako sam naveo, pala sa kruške da ne vidi kuda stvari idu. Pero Đokić joj je bio logičan izbor. Zna se i zašto.



Nešić, potpuno zavisan od Dodika, krenuo je u veliku kampanju protiv Srbije teško zlouptrebljavajući poziciju ministra bezbjednosti.

17.

Nešić je u javnim istupima već nekoliko puta otvoreno udario po Srbiji, iako u toj istoj Srbiji ima razvijene biznise sa narkoubicom Milanom Matkovićem, te drugim igračima iz podzemlja.


Nešić je u Srbiji kriminalac, što je, očito, zaboravio ili je strah od Dodika veći od bilo kog drugog straha kada je ta hulja u pitanju.


Strpljiv sam, sve će doći na svoje. I prije nego se navedene bitange nadaju. (nastaviće se)



петак, 28. април 2023.

Kraj ere Bakira Izetbegovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Porođena je nova Vlada Federacije BiH; Nimalo lako; Bio je to “rez” nasuvo, vrlo bolan, ali se desilo - Nermin Nikšić je novi premijer Federacije BiH, a Fadil Novalić, nakon više od osam godina, odlazi sa te funkcije i slijedi mu nastavak bitke u pravosudnim institucijama.


2.

Novalić je nedavno, zbog malverzacija tokom pandemije, nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora. Uz to je i na Crnoj listi SAD-a. Nimalo prijatan nastavak života; Teško da tu više ima političke karijere.


3.

Novalić je tek kolateral mnogo kolosalnije činjenice - SDA, najjača bošnjačka stranka, nakon više od dvadeset godina odlazi u opoziciju.


4.

Od toga koliko je ideologije ostalo u toj partiji zavisi i koliko će se osuti; Ideologije ima, ali se ne čini da je previše; I SDA je, kao i druge nacionalističke stranke, u zarobljništvu kleptokratskoklijentelističkih elita na čijem čelu je Bakir izetbegović.


5.

Upravo je Izetbegović ključni krivac što SDA, iako i dalje najveća stranka u Federaciji BiH i BiH, nije u vlasti ni na državnom ni na entitetskom nivou, niti ima svog člana Predsjedništva BiH.


6.

Izetbegović, 28 godina od završetka rata, nije htio prihvatiti činjenicu da je vrijeme da se okrene miru, kao što je ne prihvata ni Milorad Dodik, šef SNSD-a.


7.

Jedini od Trojke, donedavno vezane u, činilo se, nerazvezivi čvor, koji je shvatio procese u Regionu jeste Dragan Čović, lider HDZ-a. Ili mu je rečeno da shvati, što i nije toliko bitno.


8.

Ma šta ko mislio o Čoviću, on je od trojice gitovo nerazvezivih, vukao najkvalitetnije poteze. Što ne znači da će ostati na političkoj sceni do 2026. godine. Čak bih ustvrdio da će se u jednom trenutku povući, bez mnogo buke, a već je počeo promjenu vodećih kadrova stranke.


9.

To nisu učinili ni Izetbegović ni Dodik, već su, umjesto toga, krenuli u otvorenu i izuzetno radikalnu konfrontaciju sa Zapadom. U kojoj ne mogu pobijediti, ma šta oni mislili o sebi.


10.

Izetbegović je već izgubio, a Dodik je u dubokoj izolaciji i male su šanse da iz nje uopšte izađe. Može samo dublje da tone.


11.

Dodik nije od juče u toj situaciji i njegovo stalno izazivanje potresa nije nikakvo iznenađenje; Međutim, izetbegović je, doslovno, “digao ruku” na one u koje se do juče kleo i, svako malo, zahtijevao od njih da intervenišu, pokušavajući politiku SDA, vrlo prozirno i vrlo navodno, “usklađivati” sa Zapadom i njegovim politikama, ali je, istinski, radio protiv tih politika.


Da nije, danas ne bi bio teško poražen, uprkos zaista suludom pokušaju da radikalizuje situaciju do mjere fizičkih incidenata.


Izetbegović je često govorio "Nije Dejtonski sporazum 'švedski sto...", nikako ne shvatajući da to još manje nisu ni OHR, a ni Zapad! 


12.

Svaki mirni protest treba podržati i svaki je dobrodošao, ali fizički napadi na poslanike koji nisu po volji onih pojedinaca koji su među demonstrantima ili na novinare su dno i ne postoji opravdanje za njih. Kao ni za prijetnje.


13.

Situacija u kojoj SDA i njeni partneri karakterišu SAD, Njemačku, zemlje EU - “okupacionim snagama”, “nacističkim”, “uzurpatorskim”, a dok su bili u vlasti nazivali su ih “prijateljskim”, svjedoči o nekarakteru i izdaji sopstvenih principa i zemalja koje su lagali da su im prijateljske. 


14.

Izetbegović je sopstvenom prevrtljivošću, nedosljednošću, nadasve sljepilom, prevrnuo SDA u crnu rupu u kojoj će se suočiti sa brojnim problemima, mnogo većim nego što u ovom trenutku mogu i pretpostaviti.


SDA je, pokazalo se, brinula samo za Izetbegovićeve interese i klike oko njega, a ne za interese države i bilo je logično da odu sa vlasti.


I ta stranka je, kao i SNSD i HDZ, bila kočničar bilo kakvih pozitivnih promjena u državi. 


15.

Politika je umijeće mogućeg, a Izetbegović, kao i Dodik, želio je promijeniti ovu prastaru nepromjenjivu konstantu i politiku učiniti umijećem nemogućeg, što je nemoguća misija.


16.

SDA će, prije ili poslije, morati da se odluči - da li će opstati kao stranka, što znači odlazak Izetbegovića sa njenog čela ili će dozvoliti sebi da jedan Izetbegović bude njen osnivač, a drugi njen grobar.


Realno je da se odreknu Bakira Izetbegovića, ukoliko on sam konačno ne shvati da je trebao da ode i prije oktobra, ali kad već nije, onda najdalje 03.10.2022.


Od brzine razumijevanja te realnosti zavisiće i koliko će od SDA ostati, uprkos činjenici da je to još uvijek jedna od rijetkih stranaka koja, negdje duboko ispod brojnih kriminalnokleptokratskih krugova koji su je zarobili, ima ideologiju. 


17.

Nova Vlada Federacije je formirana, preteški su poslovi pred njima, jer ova kriza koja traje u BiH nije ni blizu svog kraja, ali ni vrhunca.


Tek slijede i jedno i drugo.