петак, 31. јул 2020.

Dodik je teško porazio Lukača izborom Kostreševića za direktora Policije RS; Kostreševićev primarni zadatak je da razvlasti Lukača koji je potpuno privatizovao MUP RS; Kostrešević će prestati biti Dodikov sluga kada pohapsi ubice Davida Dragičevića i njihove pomagače, o kojima sve zna


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dragan Lukač, šef Hunte, doživio je težak poraz imenovanjem Siniše Kostreševića na poziciju direktora Policije RS.


Milorad Dodik, kojem je Kostrešević apsolutno lojalan, tako je, nakon dugo vremena, uspio da ponovo ovlada bar jednom pozicijom u MUP RS i to veoma značajnom, jer Kostrešević, za razliku od beskičmenjaka Darka Ćuluma, svog prethodnika na poziciji direktora Policije, neće dozvoliti da bude tek figura koju će Lukač koristiti za svoje nezakonite poslove i neustavne ciljeve.


Zato što je Kostrešević Dodikova figura!


2.

Lukač se iz bitke povukao i prije samog imenovanja Kostreševića, jer njegovi kandidati, među kojima je preferirao Borislava Šarića, načelnika Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, nisu se ni prijavili na konkurs, iako su prikupili svu dokumentaciju potrebnu za aplikaciju.


3.

Dodik je obezbijedio potrebnu većinu u Nezavisnom odboru NSRS za nadzor i kontrolu nad radom MUP RS koji sprovodi proceduru za izbor direktora Policije Republike Srpske; Kako Lukač nije mogao garantovati svojim favoritima (osim Šarića bilo ih je još nekoliko) da će biti izabrani, a sa druge, Dodikove strane, im je poručeno da nije baš dobra odluka da se prijave, u zadnji čas su odustali od apliciranja.


4.

Prijavio se još samo Vlado Jovanić, “slobodni strijelac” unutar MUP RS, koji nije imao nikakve šanse da bude izabran.


5.

Lukačev poraz u borbi za direktora Policije je tim veći, jer je, bez dogovora sa Dodikom, pomeo Kostreševića sa pozicije načelnika Uprave kriminalističke policije 25.01.2019. godine i imenovao ga na poziciju svog savjetnika, kako se još, u svim “institucijama”, naziva mjesto za kišobrane.“Žaba” koju još uvijek guta Lukač zbog poraza je povelika i trebaće mu itekako vremena da završi taj “proces”.


6.

Lukač i Kostrešević su u otrovnim odnosima i tu neće biti nikakve promjene - slijedi tihi, ali intenzivni rat za prevlast nad MUP-om RS, kojim Lukač još uvijek suvereno vlada.


7.

Kostreševićev primarni zadatak je da, u najvećoj mogućoj mjeri, razvlasti Lukača unutar MUP-a, što će narečeni pokušati spriječiti svim silama, jer bi to značio njegov kraj.


8.

Komandna podjela unutar MUP-a RS teško je narušena, jer je Lukač potpuno razvlastio bivšeg direktora Policije Darka Ćuluma, kojem je od ingerencija ostalo pravo na auto, sekretaricu i da potpisuje Lukačeve, što zakonite, što nezakonite, naredbe.


9.

Razvlašćivanje Ćuluma i nezakonito preuzimanje njegovih ingerencija omogućilo je Lukaču da sebi lojalne pripadnike MUP RS postavi na sva iole značajnija mjesta, iako to nije u njegovoj nadležnosti.


Ukratko: Ministar imenuje načelnike Uprava (Uprava policije, za borbu protiv organizovanog kriminala, krim policije…) i Policijskih uprava (Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Zvornik…), dok njihove zamjenike i sve ostale funkcionere imenuje direktor Policije.


Sada Kostrešević, u skladu sa ovlastima koje ima direktor Policije, može da smijeni sve funkcionere na pozicijama koje nisu čelna mjesta uprava.
10.

To je prvi Kostreševićev zadatak; Drugim riječima - bilo koja načelnička funkcija, koju drže Lukačevi kadrovi, malo vrijedi ukoliko načelnike Uprava okružuju Kostreševićevi kadrovi.


11.

Ukoliko Kostrešević uspije da poziciji direktora Policije vrati ovlasti koje je uzurpirao Lukač i postavi svoje kadrove, onda će šef Hunte biti u dobroj mjeri razvlašćen, što opet ne znači da će MUP RS postati institucija koja radi u korist građana, a ne vladajuće poartokratske, kleptokratske oligarhije. Dapače.


Cijela igra oko pozicije direktora Policije je bitka za prevlast nad MUP-om RS između Dodika i Lukača, a ne za povratak te institucije u zakonske okvire iz kojih je poodavno izvučena, jer je Lukač potpuno privatizovao i stavio u funkciju sopstvenih interesa.


Dodikova pobjeda nad njim je Pirova, jer nakon imenovanja Kostreševića tek slijedi stvarni obračun.


12.

Dodik jeste pokazao da je politički jači od Lukača, ali mu je za to trebalo da sruši konkurs za direktora Policije, raspisan u januaru ove godiine, jer tada Kostrešević nije ispunjavao uslove za direktora Policije. Taj konkurs je poništen 16.03.o.g.., da bi novi bio raspisan nakon što je Kostrešević ispunio uslove za imenovanje.


Da bi neko postao direktor Policije mora imati čin Glavnog inspektora i to pet godina. Kostrešević nije, sve do polovine maja, ispunjavao te uslove.


13.

Njegov prethodnik Darko Ćulum izabran je za direktora Sipe, iako je poodavno trebalo da bude penzionisan; Međutim, Lukač ga je, nezakonitim radnjama držao “u igri”, ali i na “uzdi”, a i tu “uzdu” će Dodik, (koji Beskičmenjaku Ćulumu ne vjeruje), pokušati preoteti iz Lukačevih ruku.


14.

Ćulum je poodavno trebao biti penzionisan, ali njegovo imenovanje svjedoči u kolikoj mjeri se Lukač drži zakona - ni mikrona.
"Darko Ćulum - godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine”, saopšteno je još 31.10.2019. godine iz Fonda PIO RS, ali u MUP RS se nisu obazirali na to.


Beskičmenjaku su produžavali “radni staž” nezakonitim sredstvima sve dok nije imenovan; Ukoliko bilo ko postavi pitanje njegovog imenovanja, on će biti smijenjen. 


15.

Važno je naglasiti da su svi navedeni pripadnici MUP RS, na čelu sa Lukačem, učestvovali u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića, koji je otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo je pronađeno 24.03.2018. godine. Dodik ih je svesrdno u tome pomagao i ohrabrivao.
16.

Najdublje involviran u ovaj zločin je Darko Ilić, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je smijenjen 25.01.2019. godine i od tada se više nijednom nije pojavio u MUP RS, iako je imenovan za Liukačevog savjetnika i sve vrijeme prima platu.


17.

Ćulum je i tada bio direktor Policije i iznio je niz laži u vezi sa zločinom teškog ubistva Davida Dragičevića, kao i Lukač koji je lagao i na sjednici Narodne skupštine RS, 20.05.2018. godine, demonizujući žrtvu ubistva. 
18.

Takvo Lukačevo ponašanje dovoljno svjedoči o njegovom neljudskom karakteru; Kao i brutalno nasilje nad građanima koji su tražili istinu o Davidovim ubicama; Bestijalno su pretučeni 25. i 30.12.2018. godine, kada su ih teškim batinama razbili Lukačevi pretorijanci, među kojima je bilo nekoliko desetina batinaša/kriminalaca dovedenih sa strane.


19.

Razbijanju građana nije se usprotivio ni Dodik, ni Željka Cvijanović niti gradonačelnik Igor Radojičić; Štaviše, svi oni su podržali nasilje nad stanovništvom, a Radojičić se ostrvio na nekoliko mladih ljudi podižući tužbe protiv njih, jer u organizovali proteste i tražeći 178.000 KM za štetu koja nije ni načinjena u noći kada su građani nemilosrdno lomljeni.
20.

Od tada pa sve do danas pripadnici grupe “Pravda za Davida” i dalje su van zakona, kao i svi oni koji i dalje zahtijevaju da se otkriju ubice Davida Dragičevića i njihovi pomagači.


21.

Ustavni poredak poodavno su srušili upravo Dodik, Lukač, Kostrešević, Ilić… i brojni drugi koji su naredili i učinili sve da se istraga o ubistvu Davida Dragičevića opstruiše, kako bi zaštitili ubice mladića. 
Ilić je bio učesnik na zločinačkoj pres konferenciji MUP RS, 26.03.2018., na kojoj je Ilić demonizovao ubijenog Dragičevića i lažno ga optužio za nedjela; Kasnije su sve Ilićeve tvrdnje demantovane, postoje validni dokazi da je sve tada slagao, ali nikada za te neistine i monstruozni javni pokušaj zataškavanja likvidacije nije odgovarao.
Na tom presu pojavio se i patolog Željko Karan, što je nezapamćeno, jer se patolog nikada ne pojavljuje na konferencijama za štampu policije. Karanova uloga bila je podrška Iliću.


22.

Istragu maksimalno opstruiše tužilac-kriminalac Dalibor Vrećo, kojeg štiti Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.
23.

Kostrešević, koji je od Ilića preuzeo istragu 19.04.2018., u početku je javno demonstrirao volju da riješi slučaj, ali vrijeme je pokazalo da je sve to bila varka; Ništa nije učinio na rasvjetljavanju ubistva, osim što je dokazao da je Dodikov Korisni Idiot, koji mu je slijepo odan i poslušan.


24.

Sam Dodik je javno teško vrijeđao roditelje ubijenog Davida, javno demonizovao svirepo likvidiranog mladića, kojeg su i mrtvog progonili i još uvijek progone.25.

Dodikovo patološko nekrofilno javno djelovanje kasnije je postalo obrazac ponašanja njegove ulizičke, bezočne, beskrupulozne bagre, kojom se okružio i koja blasfemično vrijeđa, kao i Dodik, upokojene članove porodica njegovih kritičara.


26.

Kada se sve sagleda - umjesto Lukačevog sluge - beskičmenjaka Ćuluma, podlog i pokvarenog policajca, na poziciji direktora Policije naslijedio je Kostrešević koji je Dodikov sluga.27.

Kostrešević će to prestati biti kada riješi ubistvo Davida Dragičevića, a on vrlo precizno zna sve o ubicama, njihovim pomagačima, saradnicima, ulozi Lukača, Ćuluma, Ilića, Vreće i ostalih u zataškavanju likvidacije…


четвртак, 30. јул 2020.

Operacija “Kukla”: Dodikovo rušenje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija je dirigovano i štetno; Dodik “prati” Srbiju samo kada ima ličnu korist, a nepovratno je u funkciji ruske alatke za udar na zvanični Beograd

Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, napravio je veliku štetu Bosni i Hercegovini sprečavanjem usvajanja Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD-a o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluke o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.


2.

Posebno se to odnosi na odbijanje Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti, jer je na taj način značajno umanjen obim zajedničke borbe dvije države protiv terorizma, kriminala i ostalih nezakonitih djelovanja pojedinaca, terorističkih i organizovanih zločinačkih grupacija.


3.

Dodikova objašnjenja zbog čega je pokrenuo vitalni nacionalni interes, koji je podržan na ruševinama Narodne skupštine RS dvotrećinskom većinom, besmislena su, konfekcijska i još jednom dokazuju da je BiH, a posebno entitet velika žrtva njegovih hirova, loših raspoloženja, koja su posljedica velikih problema u kojima se nalazi.


4.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) da sve tri odluke državnog Predsjedništva ugrožavaju interes Republike Srpske imajući u vidu da zadiru u ustavno pravni poredak.

„Sve ono što je mimo Ustava, sve ono što je mimo interesa Republike Srpske, mimo nadležnosti naših institucija, ne može da bude prihvaćeno, taman na drugoj strani bile Sjedinjene Američke Države i sve druge zemlje zajedno“, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da nije protiv usvajanja tih odluka, već protiv toga da se institucije RS zaobilaze i ne konsultuju iako su ta pitanja, poput unutrašnjih poslova i obrazovanja u nadležnosti entiteta.

„Ovdje je mjesto odluke. Ono što mi moramo afirmisati jeste da je Republika Srpska konačno mjesto odluke iza odluke Predsjedništva BiH“, rekao je Dodik. (Slobodna Evropa)

5.

Dodikovo objašnjen je je stupidno, nerelevantno, manipulativno i netačno, jer RS nije zaobiđena samom činjenicom da je on, kao član Predsjedništva BiH, bio u prilici da odlučuje o prihvatanju Memoranduma.
6.

Jedini stvarni razlog zbog kojeg je on odbio potpisivanje Memoranduma jeste dalje opstruisanje djelovanja BiH kao države, od čega entitet koji predstavlja nema baš ništa, nikakve koristi, ali zato ulazi u nove, mnogo kompleksnije probleme.


7.

RS je teško iznurena ekonomski, privredno, finansijski, a politički je od nje ostala tek ljuštura, jer je esencija institucija izvučena iz njih i preuzeta/privatizovana od Dodika i njegove nekompetentne, kleptokratske, ulizičke kamarile. 


8.

Sve je teže vjerovati da RS može “preživjeti” Dodikovu vladavinu, jer on, kao nesporni vlasnik entiteta, ne preza da sasiječe i ono malo preostalih “krvnih žila” kako bi za sebe obezbijedio bilo kakvu korist; U ovom slučaju, odbijanje Memoranduma je nastavak njegovog “Ruskog puta” koji, neminovno, vodi u propast entitet. Dodik će se već snaći!


9.

Dodikovo konfekcijsko izbacivanje nacionalističkih i šovinističkih “stavova” samo je dodatni dokaz njegove prevelike nervoze, slabosti i nesigurnosti u ono što čini, kao i svijesti da takvo ekstremno i destruktivno djelovanje neće ostati bez adekvatnog odgovora.  


10.

Podrška SDS-a Dodikovoj “parlamentarnoj grupi ulizica”, prilikom glasanja o njegovom izolacionističkom, kontraproduktivnom i višestruko štetnom vetu, niti je shvatljiva niti razumljiva, već potpuno iracionalna i pokazuje da erozija te stranke ne prestaje.


Nikakav nacionalni interes nisu branili niti odbranili ni Dodik, ni svi oni koji su podržali njegov najnoviji egzibiocionistički, šarlatanski i štetni postupak, već su učinili upravo suprotno. 


Davanje alibija Dodiku za nanošenje štete narodu, što je učinio SDS, ta stranka će tek da plati daljim osipanjem.


11.

Američka ambasada u BiH izdala je saopštenje o saradnji  između američkog Ministarstva unutarašnje bezbjednosti i Ministarstva bezbjednosti BiH, kada je u pitanju razmjena podataka o putnicima. 

"Saradnja između Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD i Ministarstva bezbjednosti BiH u vidu razmjene informacija o putnicima poboljšava kooperaciju i minimalizuje rizike povezane sa kriminalom i terorizmom. Sprečavanjem ovog vida saradnje oslabljuje sposobnost vlasti da zaštite svoje građane", naveli su iz Ambasade SAD. 

 

Istakli su da su „analiza i dijeljenje informacija o putnicima alati za borbu protiv međunarodnih zločina i ostalih prijetnji za bezbednost granica“. 

 

“Ova borba protiv terorizma i kriminala je zajednički interes SAD i BiH", naglašeno je u saopštenju. 


12.

Američki odgovor je vrlo precizan, a svaki eventualni zločin koji bi se dogodio, a mogao je biti spriječen razmjenom podataka, biće fakturisan direktno Dodiku i RS.


13.

Dodik je, tokom uobičajeno mučnog zasjedanja urušenog parlamenta, ponovo izbacio floskule o osamostaljenju RS i i insistirao na tome da “pitanje statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom RS”, čime je nastavio da sprovodi Ruski atak na Srbiju, jer nikakva povezanost dva statusa ne postoji.


Ne može o statusu Kosova da se razgovara kao o pitanju koje se tiče samo Srbije, kaže Dodik, jer se ono tiče svih Srba. Republika Srpska je, dodaje, svjesna da je njen status u BiH ugrožen. (RTRS, 29.07.o.g.)

“Za Srbiju Dejtonski sporazum sveto pismo i voljeli bismo da stvari ostanu u okviru tog sporazuma”, odgovorio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije 23.07. o.g. U Banjaluci na Dodikove tvrdnje „Ako se međunarodno priznaje Kosovo, takav tretman treba da ima i RS, jer je to gotovo identična situacija i nacionalne i ostale istorijske okolnosti“, te da on (Dodik) smatra “da bi prvo nacionalno pitanje Srbije trebalo da bude Republika Srpska“, što je nonsens.Vučićev stav nije pokolebao Dodika u novim napadima na interese zvaničnog Beograda, koje je iznio 29.07. o.g..


14.

Status RS upravo Dodik najviše ugrožava, a ponovno povezivanje sa Kosovom jeste kontinuitet njegovog udara na BiH, na entitet, ali i na Srbiju u koju se lažno “kune”!


15.

Dosadašnjim upornim i štetnim insistiranjem na povezanosti statusa RS i Kosova, Dodik je najviše štete nanio upravo Srbima koji žive na Kosovu i omogućio alibi tamošnjim vlastima za sprečavanje formiranja Zajednice srpskih opština.


16.

Takav epilog Dodikovih navodno patriotskih izjava može se okarakterisati samo kao antinacionalno djelovanje i nikako drugačije!


17.

Dodik permanentno tvrdi kako Republika Srpska “uvijek prati Srbiju” kada su važne političke odluke u pitanju, što je sasvim netačno, a moglo bi se okarakterisati i težim kvalifikacijama.


18.

Upravo odbacivanje Memoranduma, kao i opake, podmukle, iako plitke i prejeftine teze o osamostaljenju RS i insistiranje na tome da “pitanje statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom RS”, jeste nasilno nametanje novih problema zvaničnom Beogradu, jer nikakva povezanost statusa Kosova i RS ne postoji, pošto je riječ o dvije sasvim različite ravni.


19.

Za razliku od Dodika, koji je odbio Memorandum, Srbija je sa SAD potpisala takav akt, nakon čega je, u formi Zakona, i usvojen u Skupštini.


20.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije objavljeno je, 15.05.2019., da jeNakon sastanka Stefanović i Mekalinen potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije o unapređenju saradnje u cilјu sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija. Ovaj Memorandum omogućiće bržu razmenu informacija o migrantima, ali i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima, što će doprineti većoj bezbednosti dve države”.


21.

Memorandum je potpisan 14.05.2019. godine u Vaišingtonu.U Skupštini Srbije, u formi Zakona, usvojen je 14.11.2019.
Niko “ne vršlja” po Srbiji, već sa SAD sarađuju u borbi protiv terorizma, kriminala, korupcije, trafikinga i ostalih nezakonitih pojava.


22.

Dodik će, kako sam to i ranije najavio, nastaviti da pravi probleme u BiH, da radikalizuje situaciju ciljajući i u BiH, ali i zvanični Beograd. 


Nije on više nikakav lider, već notorni nasilnik koji je tek sredstvo Moskve za udaranje po BiH, posebno po Beogradu, kako bi proizveli što više konfuzije i problema u Regionu i spriječili bilo kakvo primicanje, primarno, Srbije Zapadu.


23.

Rusija je svjesna da je BiH već dio zapadnog prostora, ali to im ni najmanje ne smeta da preko svoje marionete Dodika pokušaju nanijeti još neki udarac SAD-u uzdrmavanjem države, dok im je primarni cilj sprečavanje dobrih odnosa Srbije i SAD-a/Zapada. 


Upravo iz tog razloga tek slijede veliki problemi koje će Rusija proizvesti u cijelom Regionu. Dodik je tek jedna od alatki!


 


"Miljacka" već, mimo svih zakona, odnijela dvjesta hiljada KM: Ljubomir Mrda, za šest mjeseci, nezakonito zaradio 193.168 KM; Iz ERS tvrde da nisu oštećeni, iako su platili ilegalno proizvedenu struju i poslovali sa falsifikatorom; ERS ne isključuje mogućnost isključenja MHE “Miljacka” sa mreže “Ukoliko dokumenti čije je preispitivanje zatraženo odlukom Regulatorne komisije, budu stavljeni van snage”; To se već trebalo desiti, jer su dokumenti krivotvoreniLjubomir Mrda, vlasnik firme “GREEN ENERGY”, u čijem posjedu je MHE “Miljacka” naplatio je od “Elektrodistribucije” Pale (ED Pale) za prvih šest mjeseci ove godine gotovo 160.000 KM, a prema odgovoru iz MHE “Elektroprivreda RS” (ERS, za isti period ima da naplati još cca 33.000 KM 

“Po osnovu odredbi zaključenog ugovora o otkupu proizvedene energije iz postrojenja u probnom radu, u periodu od januara mjeseca zaključno sa 30.06.2020. godine, ED Pale je fakturisano ukupno 193.168,38 KM. U istom periodu, ED Pale je izvršila plaćanja po fakturama za preuzetu električnu energiju u iznosu od 159.155,15”, odgovoreno je za “Eho” iz ERS 25.07.o.g.

Problem je što je Mrda novac naplatio na osnovu štetnog ugovora koji je u januaru ove godine potpisao sam sa sobom: Tada je Mrda bio direktor ED Pale, ali i vlasnik “Miljacke”. 

Iz ERS tvrde da nije riječ o štetnom ugovoru, te da su oni imali korist zato što su struju, koju su kupovali od MHE, prodavali skuplje na tržištu od nabavne cijene. 

Međutim, problem nije u cijeni već u činjenici da je “Miljacka” dobila privremenu upotrebnu dozvolu na osnovu falsifikovane dokumentacije i to je ono što ugovor čini štetnim.


Problem je i što ERS kupuje ilegalno proizvedenu električnu energiju, jer MHE “Mijacka” nikako nije mogla biti puštena u rad, niti priključena na mrežu, zbog prodste činjenice da je kompletna dokumentacija, na osnovu koje je to učinjeno, falsifikovana.

Tu činjenicu utvrdila je i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske u konačnom zaključku (broj: 01-143/20/R-146-153) kojim je prekinula izdavanje sertifikata za proizvodno postrojenje koje koristi obnovljivi izvor energije za MHE „Miljacka“, koja je u vlasništvu “GREEN ENERGY” Pale. 

Takođe je konstatovala neusaglašenost tehničkih i energetskih podataka u upravnim aktima, koji se odnose na MHE „Miljacka“. 

“Ukoliko dokumenti čije je preispitivanje zatraženo odlukom Regulatorne komisije, budu stavljeni van snage, stiču se uslovi za isključenje postrojenja s mreže”, odgovoreno je za “Eho” iz ERS, ali i dalje ostaje činjenica da je Mrda zaradio veliki novac na osnovu nevalidne dokumentacije i da to jeste prevara.

Iz ERS tvrde, kako smo već naveli, drugačije, pa je neophodno cijeli njihov odgovor detaljno izanalizirati situacije, jer su u njemu, bez sumnje, naveli potpuno pogrešne činjenice, koje nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Odgovor “Elektroprivrede RS” o štetnom ugovoru koji je mrda potpisao sam sa sobom i na osnovu njega zaradio 193.168 KM, a dosad mu je isplaćeno 159.155,15 KM


“MH Elektroprivreda RS, privremeno, u skladu sa ovlašćenjima koja su joj data važećim Zakonom o obnovljivim izvorima i efikasnoj kogeneraciji Republike Srpske, obavlja poslove Operatora sistema podsticaja.
Nadležnosti i odgovornosti Operatora sistema podsticaja su vezane za operativno provođenje Rješenja o ostvarivanju prava na podsticaj koja donosi Regulatorna komisija za energetiku RS.
Kada je riječ o postrojenju MHE „Miljacka“, za isto je zaključen Predugovor o pravu na podsticaj broj:1.1/01/1-40-83/19 0d 25.02.2019. godine, a na temelju Rješenja o preliminarnom pravu na podsticaj broj 01-480-11/18/R-101-6 od 22.01.2019. godine koje je donijela Regulatorna komisija za energetiku RS, a sve u skladu sa propisanom procedurom i važećom regulativom kojom je uređena oblast podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. 
Kako postrojenje nije izgrađeno u najavljenom roku, na zahtjev „Green energy“ d.o.o. Pale/investitora, RERS je donio Rješenje o produženju trajanja preliminarnog prava na podsticaj broj: 01-480-18/18/R-123-224 od 08.10.2019. godine, u skladu sa kojim je vrijeme trajanja preliminarnog prava produženo do 25.02.2020. godine, do kada je „proizvođač obavezan izgraditi, pustiti u rad i pribaviti upotrebnu dozvolu za postrojenje za koje je ostvario preliminarno pravo na podsticaj“.
Nakon što je postrojenje izgrađeno i izvršena sva potrebna funkcionalna ispitivanja u skladu sa odredbama poglavlja 11 Pravilnika o priključenju malih elektrana na mrežu elektrodistribucija u Republici Srpskoj,  izdata je Deklaracija o priključenju elektrane broj: 209-DP/20 od 28.01.2020. godine, čime su se stekli tehnički  uslovi za za trajno priključenje na mrežu, uz prethodno pribavljeno odobrenje za upotrebu.


Članom 19. Pravilnika o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji, uređeno je pravo na obavezan otkup u probnom radu. Uskladu sa odredbama navedenog člana. zaključen je ugovor sa ED Pale o otkupu energije proizvedene u HE „Miljacka“.
Zaključeni ugovor o otkupu proizvedene električne energije iz postrojenja u probnom radu nije ni na koji način štetan po ed preduzeća. 
Električnu energiju za potrebe isporuke krajnjim kupcima distributivno preduzeće nabavlja od MH ERS-a. Preuzimanjem energije proizvedene u probnom radu, količina energije koja bi bila kupljena od MH ERS-a se smanjuje, te je MH ERS u prilici istu prodati na tržištu po cijenama višim od onih po kojima električnu energiju prodaje distribucijama, a za potrebe javnog snabdijevanja.
Po osnovu odredbi zaključenog ugovora o otkupu proizvedene energije iz postrojenja u probnom radu, u periodu od januara mjeseca zaključno sa 30.06.2020. godine, ED Pale je fakturisano ukupno 193.168,38 KM.
U istom periodu, ED Pale je izvršila plaćanja po fakturama za preuzetu električnu energiju u iznosu od 159.155,15 KM.
ED Pale je dostavljeno Rješenje o izdavanju upotrebne dozvole broj: 15.03-360-213/19 od 10.03.2020. godine koja nema status  privremenog dokumenta.


Prema članu 19.stav (6), „proizvođač ima pravo na obavezan otkup u skladu sa odredbama ovog člana, nakon isteka probnog rada najduže 6 mjeseci, a sve radi pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti, Sertifikata, rješenja o pravu na podsticaj, zaključenja ugovora sa OSP-om ili ugovora o prodaji sa drugim učesnikom na tržištu električne energije“
U vez i s tim, zaključeni ugovor o otkupu električne energije proizvedene u probnom radu je još uvijek validan i ne postoji pravni osnov za njegov jednostrani raskid  od strane ED Pale.
Ukoliko dokumenti čije je preispitivanje zatraženo odlukom Regulatorne komisije, budu stavljeni van snage, stiču se uslovi za isključenje postrojenja s mreže”, naveli su za “Eho” iz ERS.

Međutim, stvari ne stoje baš onako kako je navedeno iz “Elektroprivrede”, a štetni ugovor morao je biti poništen.

Prije svega, ERSNadalje, u članu 3. navedenog Rješenja od 12.03.2020. piše: „Preliminarno pravo na podsticaj iz tačke 1. ovog rješenja daje se na period do 25. maja 2020.godine, do kada je podnosilac dužan da počne sa radom, odnosno da pribavi upotrebnu dozvolu za proizvodno postrojenje.“

U odgovoru, ERS navodi da je ED Pale dostavljeno Rješenje o izdavanju upotrebne dozvole od 10.03.2020, što znači da Regulatorna komisija traži upotrebnu dozvolu koja je već postojala.

“Elektrodistribucija” a.d. Pale izdala je Deklaraciju o priključku elektrane br. 209-DP/20 OD 28.01.2020., što

Deklaraciju je potpisao Mrda sam sa sobom, kako smo to već naveli, i počinio krivično djelo –zloupotreba položaja i ovlaštenja!

“Elektrodistribucija” a.d. Pale, kao operater distributivnog sistema, potpisala je Da bi se zaključio takav ugovor, shodno Pravilniku o uslovima priključenja elektrane na elektrodistributivnu mrežu RS, proizvođač treba dobiti

EES  je data suprotno članu 9.2.(IX-7)
-Situacioni plan (katarski plan) sa ucrtanim objektima elektrane ne odgovara stvarnom stanju
-Postojeći lokacijski uslovi za izgradnju elektrane br.15.02.-364/18 izdati od Ministarstva za prostorno uređenje RS
nisu ispoštovani
-Izgrađeni objekti nisu u skladu sa Idejnim projektom elektrane

Zahtjev
Uz navedeno, Distributer je  proveo interni tehnički pregled suprotno članu 9.10.(IX-47) Pravilnika o uslovima priključenja elektrane na elektrodistributivnu mrežu.

Sve urađeno je i u suprotnosti sa članom 147  stav 2) Zakona o prostornom uređenju igrađenju RS,

Zbog svega navedenog, “Elektrodistribucija” a.d. Pale, kao operater distributivnog sistema, treba elektranu (MHE “Miljacka”) isključiti sa mreže, jer je Regulatorna komisija konstatovala svojim Zaključkom 01-142-22/20/P-146-152 od 18.06.2020. da su „tehnički i energetski podaci“ u datim dozvolama različiti od podatka iz projekta izvedenog stanja  te protokola o ispitivanju ugrađene opreme sačinjenog od proizvođača opreme...Ovim Zaključkom  Regulatorna komisija je poništila sva akta koja je izdala “Elektrodistribucija” a.d. Pale, kao operator distributivnog sistema, a to su: Elektroenergetska saglasnost, Deklaracija o priključenju elektrane, Ugovor o otkupu energije u probnom radu…, jer su izdata na osnovu lažnih-netačnih podataka.

Potpisnik Ugovora o otkupu električne energije proizvedene u probnom radu, koji je izdao EES i ITP, suprotno važećim propisima, oštetio je ERS, dosad, za 200.000 KM, koliko je fakturisano za plaćanje ilegalno proizvedene električnu energiju. 

Isti je „častio “ svog bivšeg direktora Mrdu kablovima dužine cca 6 kilometra, čija vrijednost je 70.000 KM, što je samo detalj u moru nezakonitosti koje je počinio Mrda.

среда, 29. јул 2020.

Dosje: Slijepi poslušnici, vrijedni jednog Dodikovog telefonskog poziva, koji “žive” unutar tog “prostora”, uništili su sistem, zakone, institucije…, čekajući da zazvoni“Institucija to sam ja”, geslo je pod kojim djeluju svi visoki funkcioneri RS, što, samo po sebi, znači da zbog takvog pristupa organi vlasti funkcionišu u skladu sa voljom onih koji ih vode, a ne po zakonskim propisima.

“Sve institucije to sam ja”, geslo je pod kojim djeluje Milorad Dodik, nesporni šef svih nivoa vlasti u RS, preciznije - njihov samoproglašeni vlasnik, koji je i dozvolio onim koje je imenovao da nastupaju pod navedenim motom, jer je to najkraći put da on, Dodik, sprovede u djelo sve svoje akcije.

Podređeni funkcioneri geslo “Institucija to sam ja” mijenjaju, nakon Dodikovog poziva i naredbe o bilo čemu što on smatra potrebnim za riješiti, u mantru “Insttitucija to je On - Gospodar”; Izvrše izdato naređenje i, čekajući novo, vrate se u već opisano stanje.

Njihov transfer iz “Institucija to sam ja” u “Institucija to je On”, nakon njegovog telefonskog poziva, izvrše bespogovorno, jer su svjesni da vrijede samo dok mogu očekivati njegov telefonski poziv. Kada ta mogućnost prestane, oni više ne postoje.Realno, njihova (funkcionerska) vrijednost je nevelika i upravo, zbog poodavno na ovaj način uspostavljenog “sistema vrijednosti”, lične frustracije su im ogromne, a prikrivaju ih gigantskom sujetom, koja u realnom, svijetu nema nikakvog uporišta. Međutim, svi oni i ne žive u realnom vremenu i prostoru, već unutar jednog telefonskog poziva, što je prilično skučena zona u kojem se vrijeme mjeri od naredbe do naredbe, a ne po njegovom realnom protoku. 

Takvo dugogodišnje djelovanje samo po sebi je proizvelo ambijent djelovanja mimo zakona, ignorisanje zakona; Njegovo otvoreno nepoštivanje je poodavno postalo pravilo, u kojem izuzetaka, poštovanja zakona, i nema; Sve to dovelo je do potpunog haosa, nedjelovanja institucija, teških zloupotreba ovlaštenja, “obogaćenih” funkcionisanjem nosilaca vlasti, između “telefonskih, zlata vrijednih, poziva”, u skladu sa ličnim gigantskim frustracijama, ali i sujetama, koja nemaju nikakvog utemeljenja u stvarnoj vrijednosti individua koje ih nameću, posebno ne u zakonskim propisima.


Kada se na sve ovo doda ubijeđenost narečenih da pripadaju “višoj klasi”, iako su tek loše sluge još goreg Gospodara, onda se, bez ikakve dileme, može konstatovati da ne postoji način koji bi omogućio sprovođenje zakona u slučajevima njegovog kršenja od pripadnika samoproklamovane “više klase”, kažnjavanje onih koji su ga prekršili, sprečavanje njihovih nezakonitih poslova; Istovremeno, ogromna većina građana, koja se nalazi pod terorom palanačke, partokratske, kleptokratske, lažne elite, vrijedne tek jednog telefonskog poziva, izložena je progonu, nepravdi, nemogućnosti da na bilo koji način dođe do svojih prava; Ili da se izbori za poštovanje i primjenu zakona, bar u mikronu, i na palančane koji su se stavili iznad svih zakonskih normi, pa i iznad Ustava.


Slučaj firme “Green energy” d.o.o. Pale, koja je izgradila MHE “Miljacka” mimo Glavnog projekta, a na osnovu netačnih i neistinitih podatka dobila sve dozvole za rad, najbolje potvrđuje navedeno.

Ljubomir Mrda, vlasnik MHE, pripadnik je Dodikove poslušničke grupacije i kao takav iznad zakona, jer dio nadležnih institucija uopšte ne reaguje, premda je Regulatorna komisija RS za energetiku utvrdila niz nepravilnosti i zatražila ukidanje dozvola, građevinske, ekološke, upotrebne i vodne, ali i prekinula postupak izdavanja dozvole za proizvodnju električne energije Mrdinoj MHE, utvrdivši neusklađenost tehničkih i energetskih podataka i zahtjevajući da nadležni organi riješe utvrđenu neusklađenost; Odnosno, da Mrdu natjeraju da  umjesto falsifikata dostavi validne dokumente.Regulatorna komisija je, u svojim Zaključcima, donesenim 18.06. o.g., navela da je obavijestila nadležne institucije o navedenom.


Prethodno je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na pres konferenciji, održanoj 29.05., izjavila je da je njeno Ministarstvo uradilo sve po zakonu, što se ispostavilo, nakon nalaza Regulatorne agencije, potpuno netačnim.


Golićeva je istupila u javnost nakon niza napisa u medijima o nezakonitim radnjama i falsifikatima na osnovu kojih su dobijene dozvole za rad MHE “Miljacka”.

Još je istakla da je Milorad Dodik nikada nije nazvao povodom tog objekta, niti bilo šta ttražio od nje u vezi sa tim, u šta je vrlo teško povjerovati, jer Golićeva, nakon što su utvrđene nepravilnosti, nije preduzela ništa.

Istina, Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva, na osnovu Informacije o MHE “Miljacka”, koju im je, preko MUP RS, proslijedila Golićeva, jeste počelo, kako su saopštili, prikupljanje dokaza, ali nisu oni nadležni za poništenje dozvola, već Ministarstvo koje vodi narečena. 

Golićeva je na pomenutom presu još saopštila da će, ako se utvrde nepravilnosti, kazniti sve one koji su učestvovali u falsifikovanju, između ostalog i oduzimanjem licenci pojedinim firmama.

“Ukoliko se utvrdi da ta komisija (za tehnički prijem, op.aut.) nije uradila posao kako treba, bez problema ja oduzimam licencu”, izjavila je 29.05. Golićeva.


Regulatorna komisija je 18.06. utvrdila da ništa nije urađeno u skladu sa Glavnim projektom i da se Izvedeni projekat potpuno razlikuje od njega, ali javne reakcije Golićeve o tome šta je preduzela nije bilo.

Definitivno je jasno da njeno ministarstvo uopšte ne uvažava nalaze Regulatorne komisije, što svjedoči da svaka od institucija funkcioniše sama za sebe, čime se potvrđuje potpuni haos unutar sistema.  

“Eho” je 21. jula, na osnovu dokumenata Regulatorne komisije, ali i onoga što je Golićeva izjavila 29.05. uputio dopis ministarki.


Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske u konačnom zaključku (broj: 01-143/20/R-146-153) prekinula je izdavanje sertifikata za proizvodno postrojenje koje koristi obnovljivi izvor energije za MHE „Miljacka“, koja je u vlasništvu “GREEN ENERGY” d.o.o. Pale.

Takođe je konstatovala neusaglašenost tehničkih i energetskih podataka u upravnim aktima, koji se odnose na MHE „Miljacka“. 

Riječ je građevinskoj dozvoli, upotrebnoj dozvoli i ekološkoj dozvoli, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i njihovoj neusklađenosti sa podacima iz Projekta izvedenog stanja za MHE „Miljacka“, te protokola o ispitivanju ugrađene opreme, sačinjenog od proizvođača „Kolektor turbo inštitut“. Reguatorna komisija je u zaključku navela da je obavijestila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS radi daljeg postupanja. 

Stoga Vas molim da mi odgovorite da li ste pokrenuli poništavanje pomenute tri dozvole, zbog neusklađenosti koje je utvrdila Regulatorna komisija?

Molim Vas da mi odgovorite i u kojoj fazi se nalazi taj proces, ukoliko je započet?

Takođe Vas molim da mi odgovorite da li ste pokrenuli oduzimanje licenci firmama, koje su svojim djelovanjem doveli Ministarstvo u zabludu da izda navedena Rješenja, na koje je ukazala Regulatorna komisija?

Ukoliko ste pokrenuli te postupke, možete li mi odgovoriti o kojim firmama se radi?

Molim Vas da mi na postavljena pitanja odgovorite najkasnije do petka, 24. jula 2020. godine, jer portal „Eho“ radi temu u vezi sa ovim slučajem.Međutim, nikakav odgovor nije od Golićeve stigao. Ostala je nijema na sva pitanja, iako je 29.05. itekako bila govorljiva, tvrdeći da će brzo djelovati i da ona nije upetljana ni u kakve radnje mimo zakona, kako ni njeni podređeni.

Kada se sve što je rekla pokazalo netačnim, Golićeva je zanijemila.


-Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju trebalo je da poništi građevinsku dozvolu br. 15.03-360-128/18, upotrebnu  dozvolu br.15.03-360-213/19 i ekološku  dozvolu br.15.04-96-65/18, koje su firmi “Green energy” izdali na osnovu falsifikovanih dokumenata.

-JU „Vode Srpske“ iz Bijeljine trebalo je, nakon Zaključaka Regulatorne komisije, da poništi Rješenje o vodnoj dozvoli br.01/3-3-766-1/20.

I njima smo, kada i Golićevoj, uputili pitanje da li su to učinili, ali nijem je ostao i Miroslav MIlovanović, direktor te ustanove.


-Inspektorat RS – trebalo je da utvrdi sve propuste nastale u postupku izdavanja građevinske, upotrebne, ekološke i vodne dozvole.

Iz Inspektorata su odgovorili da ih ni Regulatorna komisija, ali ni Ministarstvo koje vodi Golićeva nisu obavijestili da je "došlo do bilo kakvih odstupanjana MHE Miljacka nakon izvršenog tehničkog prijema i izdavanje upotrebne dozvole", što je zapanjujuće, ali su naglasili da će, tokom ove sedmice, provjeriti sve navode.“Na osnovu navedenog, u postupku izgradnje objekta i pribavljanja upotrebne dozvole za isti, nisu utvrđene nepravilnosti u dijelu nadležnosti ovog organa. S obzirom na informaciju koju ste dostavili i sumnju da je nakon pribavljanja upotrebne dozvole došlo do izmjena na samom objektu, republički urbanističko-građevinski inspektor će u toku naredne sedmice izvršiti novu kontrolu iz nadležnosti ovog organa”, odgovoreno je za “Eho”, 23.07.o.g., iz Inspektorata.Važno je naglasiti da ovdje nije riječ ni o kakvoj “sumnji”, već zvaničnim odlukama Regulatorne koimisije za energetiku RS na osnovu kojih Inspektorat bi trebao da postupi, kao i druge institucije.

Iz Inspektorata su najavili da će djelovati, dok iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i JU “Vode Srpske” i dalje čekaju da li će telefon da zazvoni.


Za to vrijeme Mrda nelegalno uzima stotine hiljada KM zahvaljujući nezakonito stečenim dozvolama, ali ni to nije ponukalo nadležne da reaguju.

Njihova povrijeđena sujeta je iznad zakona, a što se tiče rasipanja i bacanja novca, ionako je to manir aktuelne vlasti.

(U nastavku Dosjea o nefunkcionalnosti i razorenosti sistema, 30.07. objavićemo odgovore iz MHE “Elektroprivreda RS”, kao i druge detalje o prevarama koje je počinio Ljubomir Mrda, Dodikov tajkun)