четвртак, 31. децембар 2020.

Ikona Godine


Piše: Slobodan Vasković


1.

Kraj je godine - vrijeme proglašenja najuspješnijih ličnosti 2020. u raznim oblastima - sporta, muzike, ekonomije, finansija, privrede, čak i politike, iako u ovoj posljednjoj gotovo da i nema konkurencije Drašku Stanivukoviću.


2.

Međutim, nije mi cilj da ga proglasim za ličnost godine; Štaviše, uopšte to neću učiniti, iako je ostvario istorijsku pobjedu nad SNSD-om, koji je dvadesetdvije godine suvereno vladao Banjalukom, uzdrmao tu stranku u korijenu i izložio je unutrašnjim turbulencijama, koje su iz dana u dan sve veće; Kao i pukotine u tkanju režima, koje Dodik, prestravljen za budućnost svoje političke karijere, više ni ne pokušava pokrpiti. A trebao je, prema obećanjima koja je dao u najužem rukovodstvu, to učiniti do kraja decembra, što je već prolongirano za kraj januara, kada će se prolongirati za kraj februara…


3.

Stanivuković je zbog istorijske pobjede izložen neviđenom progonu, jeziku mržnje, mržnji, podmetanjima…, nerijetko i od onih koji sebe kite “najjačim protagonistima demokratskih vrijednosti. 


To je cijena bavljenja politikom u BiH, a opisani napadi neće prestati; Štaviše, biće pojačani, jer je novi Gradonačelnik Banjaluke u samo nekoliko dana provedenih na vlasti, pokazao da zna šta hoće i da zna vladati i to, zasad, vrlo dobro; Što je siguran znak novih još žešćih udara na njega. 


(Svjedoči to i činjenica da je po objavljivanju imena i prezimena zaposlenih u Gradskoj upravi, te njihovih diploma, internet stranica Grada "pala", a hosting nalog suspendovan. Sve se desilo neposredno prije kraja radnog vremena.)


U napadima će prednjačiti SNSD-ove krtice iz takozvanog “civilnog sektora” i sličan talog koji se, navodno, bori za demokratiju, navodno bori protiv Režima, tako što je sve lošije skriven ispod Dodikovog šinjela. I nekih drugih mnogo opasnijih i razornijih Istočnih Šinjela!



Duga je 2021., biće vremena da ih listom razlistam, sve sa dokazima.


4.

Kraj je 2020. i, za razliku od drugih, ja ću proglasiti Ikonu Godine.


To je, bez konkurencije, Sveti Nikola iz Luganska, u pozlati, kojeg je Dodik, 14.12.2020., poklonio Sergeju Lavrovu, Ministru spoljnih poslova Rusije, ne shvatajući da upada u Rusku verziju “Gvozdene Njuške”, koja mu ne dozvoljava da progovori još od 15.12.2020., kada je zadnji put imao obraćanje javnosti.


5.

“Gvozdena Njuška” je morbidna i užasavajuća sprava za mučenje iz Srednjeg vijeka koja je sprečavala žrtvu da vrišti i zapomaže. Uočljivo je da Dodik niti vrišti niti zapomaže (iako bi to najrađe činio), jer mu je Ruska “Gvozdena Njuška” to onemogućila, a da mu čak spravu (što je vrlo civilizovano) nisu ni stavili na glavu.


6.

Zato je poslužila Ikona Svetog Nikole, ukradena iz Luganska, kojom je Lavrov Dodika javnosti predstavio kao lažnu ikonu, brutalno ga kažnjavajući za izdaju Ruskih interesa u BiH, što je bilo potpisivanje “Programa reformi BiH”/ANP-a, koji je u sjedište NATO pakta u Briselu poslan 23.12.2019. godine.


Dodik je dobio nekoliko puta otvorenu podršku za izbore od Vladimira Putina, a, zauzvrat, je obećao da će spriječiti put BiH u NATO; Nakon potpisivanja i slanja ANP-a u Brisel, Moskvi je jasno da od sprečavanja tog puta nema ništa, što ne znači da neće nemilosrdno još nekoliko puta protjerati Dodika kroz “Gvozdenu Njušku”, kako bi taj put opstruisali i učinili što sporijim.




7.

Sveti Nikola iz Luganska je pokazao da je Lavrov pravi Svjetski diplomatski Bard o čemu svjedoči i njegovo suptilno, filigransko, elegantno stavljanje Dodikove političke glave u Rusku “Gvozdenu Njušku”, što može na taj način učiniti svega nekoliko osoba na Planeti.


8.

Sveti Nikola iz Luganska nije samo označio početak procesa odvlačenja Dodika na deponiju po Ruskom scenariju i u njihovoj režiji, već mu je, do daljnjeg, učinio nedostupnim mjesta prebivališta, bankovne račune i nekretnine u Moskvi i cijeloj Rusiji.


9.

Uz sve to, Dodik je još uvijek toliko uplašen da mu ne pomaže ni “voda preko mašica”, “salijevanje strave olovom”, svi “zapisi”, a “korona” u kojoj se “nalazi” više liči na političku korotu za samim sobom.


10.

Sveti Nikola iz Luganska u BiH je načinio prava čuda - otvorio je, uz sve navedeno, i dva istražna postupka o tome kako je iz Luganska stigao u BiH, a stizao je dva puta; Oba puta ilegalno!


11.

Sveti Nikola iz Luganska, iako ukraden i dva puta ilegalno unešen u BiH, dejstvovao je i na Međunarodnoj političkoj sceni, gdje su njegovo vraćanje u BiH i zahtjev da se istraži kako je prvi put ilegalno ušao u BiH, poslužili kao Ruska poruka Partnerima iz Klase No1!



12.

Drugi put ga je Lavrov vratio legalno, da bi time Planeti, a ne BiH, posebno ne Dodiku, pokazao da Rusija ne polaže pravo na Lugansk i Donjeck (nepriznata konfederacija NovoRusija), što je, itekako, značajna poruka drugim Velesilama i samoj Ukrajini o čijoj teritoriji se radi. 


13.

Krim je već sasvim druga i završena priča; Krim je od 2014. godine sastavni dio Ruske Federacije, iako to Svijet ne priznaje i Rusija je zbog toga već šest godina pod sankcijama.


Krim jeste oteta teritorija, ali će o tome, njegovom statusu, odlučiti, na kraju, Velike Sile i, na ovaj ili onaj način, se dogovoriti. Ne postoji, kako stvari stoje, ni minimum šansi da se Rusija odrekne Krima!


14.

Kako god bude, važno je istaći da je Lavrov u Ruskoj akciji, provedenoj u BiH, pod imenom “Gvozdena Njuška”, bio Briljantan!!!  



15.

Sveti Nikola iz Luganska nastaviće svoje dejstvovanje u BiH i u 2021. godini; Mnogima ono neće biti prijatno, ali “Božija volja” je neumoljiva.


16.

Sveti Nikola iz Luganska teško da može pomoći Valentinu Incku da zadrži poziciju Visokog predstavnika za BiH, koju želi da preuzme Njemačka.


17.

Incko nije loš čovjek za druženje, popiti kaficu, popričati...; Odlična je meta za uvrede i pljuvanje, vrijeđanje, nipodaštavanje, ali, iako bezgranično tolerantan, malo šta korisno, preciznije, gotovo ništa, nije uradio za vrijeme svog mandata u BiH. 


I kada je mogao nije reagovao, već je “Krizica” ćutao. Pri tom ne mislim ni na kakvu upotrebu Bonskih ovlaštenja, protiv takvih alata sam, a ne vjerujem ni da će ih upoptrebljavati novi Visoki predstavnik ukoliko “Krizica” politički ne preživi krizicu, produkovanu iz Berlina, koja prijeti da ga vrati u rodnu Austriju.



18.

Treba biti realan - Incko ne zaslužuje više poziciju Visokog predstavnika; Ne zaslužuje je već odavno, jer je pretvorio u pljuvaonicu lažne ikone Dodika i njemu sličnih.


19.

Uz to, potpuno je jasno da bez snažnog angažovanja Njemačke u BiH, zajedno sa SAD-om, država ne može izaći iz mulja u kojem se nalazi. 


Njemačka želi da novi Visoki predstavnik bude Kristijan Šmit i, prema mojim informacijama, vrlo čvrsto stoji iza njega.


20.

Da li će to biti Šmit ili neki drugi političar kojeg Berlin predloži zavisi od njihovih dogovora sa ključnim partnerima, primarno SAD-om, ali je nesporno da ulazak bilo kog “Šmita” u BiH znači guranje Austrije na stranu i ulazak Njemačke na njeno mjesto. 



Njemačka je, kroz vijekove, gotovo uvijek Austriji prepuštala rješavanje pitanja u BiH; Još iz perioda Austrougarske, što je golim okom vidljivo.


Istina je i sljedeće: Ma koliko “bildali” austrijski političari nikada neće niti mogu biti konkurencija njemačkim.


21.

Upravo iz Austrije je bio najveći broj Visokih predstavnika u BiH - dva (Volfgang Petrič i Valentin Incko), iako je ta zemlja vrlo mala u okvirima EU! Čak je i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler Austrijanac. Ni on, dosad, nije ništa napravio, osim što se finansijski izvanredno umrežio sa lokalnim Feudalcima.


22.

Njemačka, tu nema dileme, nastoji preuzeti inicijativu u BiH, što je odlična vijest za državu. I dogovoriće to sa SAD-om, a manje je bitno da li će to biti Kristijan Šmit ili neko drugi.


23.

Sretna Nova Godina; Biće teža nego 2020., ali koja je bila laka, već 30 godina.


(Sa radom nastavljam već 02.01.2021.)




 

среда, 30. децембар 2020.

Radojičić ključna Lisica za pljačku Banjaluke: Obrisi štetočinskog djelovanja Radojičića počinju da se naziru; Proces revizije, iako u svom začetku, pokazuje da su Radojičić i njegovi savjetnici Glavne Lisice u radnjama koje su imale za cilj da se otuđi imovina Grada


Piše: Slobodan Vasković


1.

Igor Radojičić je, konstatovao sam to, najveća štetočina u istoriji Banjaluke.


2.

Vrijeme pred nama ubrzo će pokazati apsolutnu tačnost i preciznost navedene konstatacije i, sekundarno, da je Radojičić jedan od najgorih, najopasnijih i najpodmuklijih i najpokvarenijih funkcionera SNSD-a, koji se godinama vješto skrivao iza lažne fasade “razumnog”, “intelektualnog”, “skromnog”, “nenametljivog”, “poštenog” političara; Bio je sve suprotno i to u najmaksimalnijoj mogućoj mjeri.


3.

Radojičić je bio uspješan glumac koji je, nažalost, svojim izvedbama, uspio prevariti veliki broj poštenih i časnih građana Banjaluke, koji su vjerovali da se iza gorenavedene fasade zaista nalaze osobine karakternog i časnog funkcionera, a ne podle i kriminalne Moralne Nakaze, koja je učestvovala u najtežim kriminalnim radnjama, snažno podržavala pljačkaše svega narodnog i otvoreno štitila one koji su stajali na strani ubica banjalučkog mladića Davida Dragičevića.


4.

Od Radojičićeve maske uskoro će ostati samo froncle, a Banjalučani će se brzo uvjeriti o kakvoj Narcisoidnoj Spodobi se radi.


5

Ponovo ću se vratiti na njegov mizerni, neiskreni, plačljivi intervju, garniran brojnim neistinama, dat Nezavisnim novinama, 24.12.2020. godine; U tom istupu, lažni mistik, sada već bivši gradonačelnik Radojičić je podvukao: "Bitka za Banjaluku ove godine imala je i veliki republički i regionalni značaj, i dijelom se vidjelo miješanje i interes nekih faktora sa strane u banjalučke izbore. Takođe, vršeći vlast u protekle četiri godine sukobio sam se sa nekim moćnim privatnim interesima, kojima nikako nije odgovaralo da nastavim mandat. Biće veoma bitno i interesantno pratiti u narednom mandatu stavove i odluke novog gradonačelnika i gradske vlasti na krupnim imovinskim pitanjima i sudskim postupcima u kojima grad učestvuje. I dalje krupni privatni interesi kruže oko grada, kao lisice oko kokošinjca. Nova izvršna vlast je stigla, ali se stare lisice neće odmaknuti. Protekle četiri godine vodili smo tešku bitku za zaštitu gradskih interesa u krupnim imovinskim sporovima, koji na našim sudovima, u sudaru sa moćnim privatnim interesima, gotovo da nemaju nikakve šanse." 


Čedo Savić

6.

Nije prvi put da Radojičić, ničim izazvan, pominje nekakve Lisice. Pominjao je On te Lisice, (podrazumijeva se - bez imena i prezima), i ranije u kontekstu otimanja gradske imovine. 


Neke od tih Lisica sam, za razliku od Spodobe, imenovao u svom tekstu “Radojičić, najveća štetočina u novijoj istoriji Banjaluke, otišao je u zaborav i na političku deponiju; Umjesto da se izvini građanima za pustošenje Grada, Radojičić krivicu prebacuje na te iste građane i “Lisice”, kojima ne smije pomenuti ime”, (24.12.2020.), ističući među njina Čedu i Vedrana Savića, Pericu Repajića, Budu Stankovića…


Budo Stanković, Goran Osnovac Selak,
Mladen Milanović Kaja i Perica Repajić

7.

Međutim, pomenute Lisice nisu ništa u poređenju sa glavnom Lisicom, u liku samog Radojičića. 


Upravo je za vrijeme štetočinskog, razarajućeg, mandata Radojičića Grad izgubio najznačajnije sporove. U tim sporovima, na suprotnoj strani, redovno su bili tajkuni bliski režimu. Ishod je uvijek bio isti - Grad bi izgubio spor i milionski vrijedne nekretnine.


8.

Opisaću dva načina kako je Radojičić učestvovao u otuđenju gradske imovine: 

-Prvi način podrazumijeva da je Grad, u saradnji sa Pravobranilaštvom RS, propuštao da u sudskim postupcima izvede dokaze koji su bili ključni za dobijanje sporova. 


Najbolji primjer za to je spor u kojem je Grad izgubio zemljište Stare autobuske stanice. U tom sporu je iz arhive ZIBL-a nestao ugovor zaključen između Grada i pravnog prednika preduzeća “Autoprevoz”. 


Stara autobuska stanica Banjaluka

Radojičić, naravno, nije podnio krivičnu prijavu protiv lica koja su bila zadužena za čuvanje tog ugovora. 


U sporu koji je vođen u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole, Pravobranilaštvo RS, po uputstvu Radojičića, nije izvelo niz dokaza koji su mogli dovesti do pozitivnog ishoda za Grad.


U predmetima "Naš dom" i "Građa" Radojičić je počeo aktivno da djeluje tek nakon pritiska javnosti. 


Da se radilo o svojevrsnom zidanju "Potemkinovog sela", najbolje govori činjenica da je Radojičić u svoj kabinet zaposlio Nikolu Aleksića. Da zlo bude veće, imenovao ga je za savjetnika za pravna pitanja. 


Aleksić, Radojičić i batler Zoran Talić

Upravo je taj Aleksić, kao pomoćnik Pravobranioca, učestvovao u većini nabrojanih postupaka, kao predstavnik Pravobranilaštva. Njegovi ortaci, Mirko Stojčinović (zamjenik Pravobranioca) i Borislav Jeličić (pomoćnik Pravobranioca), u međuvremenu su "pali", te su za sada nepravosnažno osuđeni na kazne zatvora.


Stojčinović i Jeličić

9.

Drugi način djelovanja Radojičića je bio još perfidniji; Radilo se iznutra, van očiju javnosti: Moji izvori iz Odsjeka za pravna pitanja i propise Grada su mi potvrdili da postoje predmeti u kojima je Grad propuštao da izjavi žalbe i revizije protiv sudskih odluka koje su bile negativne za Grad. 


U tim postupcima Grad je zastupalo Pravobranilaštvo RS. 



Prema Zakonu o pravobranilaštvu RS, Pravobranilaštvo RS u sudskim postupcima djeluje isključivo po uputama Grada. Shodno tome, Pravobranilaštvo nije izjavljivalo žalbe i revizije u sudskim postupcima u kojima Grad to nije tražio. 


Interesantno je to da su se u ovim predmetima najčešće kao advokati suprotne strane pojavljivali Ljubiša Dragičević i još jedan njemu blizak advokat. 


Dragičević, prvi s desna

Njihova poveznica sa Radojičićem je bio pomenuti Aleksić. 


Aleksić je, uz saglasnost Radojičića, nalagao Nataši Vukmirović (šef Odsjeka za pravna pitanja i propise) da u tim predmetima da Pravobranilaštvu mišljenje da ne treba pisati žalbu, odnosno reviziju. 


Ovdje je vrlo bitno istaći da Grad ne plaća sudsku taksu na pravne lijekove, zbog čega nije bilo nikakvog razloga da se ne izjavi žalba odnosno revizija. 


Za ove usluge, Aleksić je dobijao novčanu proviziju od Dragičevića, koju je dijelio sa Radojičićem. 


Aleksić, Branko Sladojević, Radojičić

Moji izvori dalje tvrde da su Aleksić i pomenuti advokatski dvojac, (Dragičević&Dirty Friend), prljave poslove dogovarali u banjalučkoj piceriji "Kod Brke". 


Ranije sam nevo pisao da je Aleksić za jedan od “odrađenih” predmeta od Dragičevića dobio na poklon polovni “Citroen”; Aleksiću se “Citroen” baš nije mnogo dopao, pa mu je Dragičević poklonio drugog “polovnjaka” - "Peugeot", crne boje. 


10.

“Peugeot” je još uvijek u vlasništvu Aleksića; Kako je Aleksić, nakon potopa Radojičića na lokalnim izborima, prekomandovan (nezakonito) u Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, nije isključeno da to vozilo pokloni novom šefu, Ministroidu Srebrenki Golić. 


Ministroid i Mrda

11.

Golićeva, najpoznatija “Vreća transparentnosti” u Vladi RS, često putuje u Istočno Sarajevo, gdje sklapa podzmene poslovne aranžmane sa kriminalcem Ljubomirom Mrdom, o čemu sam detaljno pisao u niz navrata; Posljednji put u tekstu “Dosje/Režim u službi Kriminalca Mrde; Kleptokratski sistem spašava gangstera Mrdu, kako bi pokušao da spase sam sebe”!


12.

Aleksićev polovni "Peugeot" bi mogao poslužiti toj svrsi (tajnim putovanjima Ministroida na supertajne sastanke sa zločincem Mrdom), bar do momenta dok Aleksića u lisicama ne izvedu iz navedenog ministarstva.


13.

Da rezimiran: Tim za reviziju, koji je formirao gradonačelnik Draško Stanivuković, već je, prema mojim saznanjima, došao u posjed nekoliko predmeta u kojima Grad nije izjavljivao žalbe i revizije. 


Draško Stanivuković, Gradonačelnik Banjaluke

U narednim danima će biti pregledani i ostali predmeti. 


14.

Nakon završetka tog procesa, nova gradska vlast će podnijeti krivičnu prijavu protiv Radojičića, Aleksića, Dragičevića i svih drugih učesnika u opisanim kriminalnim rabotama. 


Naglašavam, opisano je samo manji dio velikog zločinačkog opusa Radojičića&Savjetnika za Pljačku Grada! (nastaviće se)




уторак, 29. децембар 2020.

Dodik je negativan, Komorbiditeti su ostali


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ikona Svetog Nikole, iako ukradena iz Luganska, pokazala je svoju ogromnu Čudotvornost.


2.

Brojne aspekte “Božije volje”, koje je u BiH donijela Ikona već sam detaljno opisao, ali ima ih još i uopšte nisu zanemarljivi. Dapače.


3.

Sveti Nikola, u pozlati, omogućio je da Milorad Dodik, primitivni raspusnik, onijemi na dvije sedmice. A čini se da neće još neko vrijeme uspjeti progovoriti.


4.

Istina, bilo je tu nešto i “korone”, ali, Hvala Bogu, saopštiše da je Negativan. Da je Negativac to odavno znamo.


5.

Ikona je, što je u ovom trenutku i najvažnije, “Božijom Voljom” do daljnjeg Dodiku ukinula/onemogućila korištenje mjesta prebivališta, nekretnina i ostalih dača, kao i ličnih prepunih, baš debelih, računa na teritoriji Moskve i cijele Rusije.


6.

Ikona je otvorila oči mnogima i javnosti predstavila da Dodik nije nikakav lav, već najobičniji miš, koji ne smije ni da cijukne.


7.

Sveti Nikola iz Luganska je Dodikovoj psihi ostavio razarajuće poljedice; “Božijom voljom”, naravno.


8.

Zato se i odlučio da naredi otvorene prijetnje preko svojih medija i šljama kojim je okružen potpisniku ovih redova, koji je te posljedice taksativno nabrajao iz dana u dan. I nastaviće. Potpisnik.


9.

Prijetnje je isporučio preko Sociopate Dragana Lukača, koji je naredbu prenio šljamu, ološu i sjecikesama kojima komanduje. I sa kojima se on i Dodik zajedno valjaju u toksičnoj septičkoj jami, koja je njihovo prirodno stanište.


Ništa neočekivano od Sociopate Lukača, koji ima Mentalni sklop Krampa!


10.

Dodik je sa Lukačem dogovorio da mi se zaprijeti obračunom “golim rukama”, (pretpostavljam popunjenim metalnim šipkama i bejzbol palicama), što bi trebalo da rezultuje da završim u nekom kanalu.


11.

Imaju Dodik i Lukač iskustva sa “golim rukama”, a Aleksandar Džombić, bivši premijer, je to itekako osjetio na svojoj glavi 07.04.2017., kada je “sa teškim povredama glave primljen u Univerzitetski klinički centar RS”!


I ne samo po glavi; Iz UKC su "zaboravili" saopštiti i po "cijelom tijelu"!


12.

Spekulisalo se, tada, da je Džombić malo više “potegnuo”, pa pao u kući “sa sprata u prizemlje”, ali je istina da je pretučen i nađen u kanalu kraj ceste u blizini svog doma.


13.

Tada je Džombić Kanalisan da “zaveže jezik” o svim malverzacijama Dodika&Šljama.


14.

Istina je da se Dodik i Lukač mrze, ali ih čvrsto veže sadistička morbidnost i želja da fizički ponište one koji im smetaju, što potvrđuje i indirektna presuda Osnovnog suda u Banjaluci protiv njih dvojice, prema kojoj je MUP RS (njihova Hunta) u Banjaluci “mjesecima narušavao osnovna ljudska prava, pravo na slobodu kretanja pripadnicima Grupe Pravda za Davida, kao i njihovu ravnopravnost u odnosu na druge građane”.


15.

Taj progon dogovorili su Dodik i Lukač, a realizovali šljam, ološ i banditi iz njihovog prirodnog staništa - septičke jame.


Kao što su dogovorili i zataškavanje ubistva Davida Dragičevića i odbranu njegovih ubica i mučitelja.


16.

Iako se Dodik i Lukač lično mrze, neće se razići, ne samo zbog zajedničke želje za nasiljem i stereo ispunjava sadističkih poriva, već i zato što Dodik zna i da je Lukač, ne samo sada i ne  “Božijom voljom”, uvijek bio Malo Više Ruski nego On, ma šta o tome mislili na Zapadu, pa ga i to još snažnije vezuje sa Lukača.


17.

A mrze se toliko, da su u stalnoj “polemici” i to vatrenoj, koja je, prije nekoliko mjeseci, izmakla kontroli. Rezultovala je tako što je Dodik ošamario Lukača; Međutim, Lukač, iako sociopata, nije slina kao Srđan Rajčević, već je Dodiku odgovorio snažno i argumentovano pesnicom u glavu. 


Što je Dodika baš teško uzdrmalo, te se dobro zateturao. Peškir u polemiku bacili su njihovi pratioci.


18.

Ta “bogougodna rasprava” tako je završila sa po jednim udarcem - otvorenim dlanom i čvrsto stisnutom pesnicom, a o “Dva Taneta”, nekom drugom prilikom.


19.

Sasvim je realno da je u cijeloj akciji osmišljavanja prijetnji potpisniku ovih redova učestvovala i Jelena Vukadinović, pomoćnica Ministra pravde, jer je zadužena za “strategije”!



Stari Lisac Kasipović nije, zabavljen je poslovima sa Poletarcem Darkom Kremenovićem, dok je njegov drugi pomoćnik Slobodan Zec, ipak samo zec!


20.

Imam još mnogo toga u samo malo otškrinutim rezervoarima argumenata kojima se borim, umjesto “golim rukama” punim metalnih šipki i bejzbol palica. Ukoliko Dodik nastavi da mi prijeti, odgovoriću gandijevski - još jačim i po njega pogubnijim argumentima!!!


21.

Valjda je Dodiku to jasno, kao i da ne zazirem od njega i njegovih batinaša ili mu je pražnjenje novogodišnjih “paketića”, kojima raspolaže u neograničenim količinama, potpuno spržilo mozak?!

понедељак, 28. децембар 2020.

Dosje/Režim u službi Kriminalca Mrde; Kleptokratski sistem spašava gangstera Mrdu, kako bi pokušao da spase sam sebe


Piše: Slobodan Vasković


1.

U novembru, ali i nekoliko puta ranije, već sam najavio da će Kleptokratski Režim koji razara RS ići u spasavanje prevejanog kriminalca Ljubomira Mrde, kako bi spasao sam sebe.


2.

Mrda, odnosno njegova firma “Green Energy”, je, da ukratko podsjetim (svi detalji su u tekstovima ispod), na osnovu falsifikovane dokumentacije dobila upotrebnu, građevinsku, ekološku i vodnu dozvolu za MHE “Miljacka”, koje mu je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na čijem čelu je Ministroid Srebrenka Golić.



3.

Da je dokumentacija na osnovu koje je dobio dozvole falsifikovana, potvrdile su i institucije Režima - Regulatorna komisija za energetiku RS, koja je zabranila proizvodnju struje, svojim Zaključkom od 18.06.2020., kao i Republička uprava za inspekcijske poslove.



4.

Umjesto da, nakon toga, dođe do zatvaranja Mrde i njegove zločinačke grupe koja je falsifikatima došla potpuno nezakonito do dozvola, a sasmim tim i velikih količina novca od Elektroprivrede RS, Kleptokratski Režim je krenuo u njegovo spasavanje i to na čelu sa “vrećom poštenja” i “džakom transparentnosti” Ministroidom Srebrenkom Golić.


5.

Kriminalni vladajući sistem se sada, svim silama, trudi da nemoguće učini mogućim i Mrdi izda „regularne“ papire za MHE „Miljacka“, što je ipak nemoguće. Međutim, ako Mrda može falsifikovati, zašto to ne bi učinio i Režim!!!


6.

Da cijeli slučaj bude bizarniji, Režim je toliko potonuo u živo blato sopstvenih nezakonitosti i nedosljednosti, da se, realno, može desiti da u slučaju neizdavanja dokumentacije za proizvodnju i prodaju električne energije za MHE „Miljacka“, Mrda može da tuži Republiku Srpsku i sudom potražuje najmanje 6.702.760 KM; Sve to na osnovu falsifikovanih dokumenata i prevara koje je počinio uz pomoć nadzornih organa, komisija za tehnički pregled, Ministarstava za prostorno uređenje, Ministarstva za energetiku, Komisije za koncesije…


7.
Umjesto da Sistem drži Mrdu u zatvoru, dokazani Falsifikator i zločinac drži “za gušu” kleptokratski Režim, navikao da uvijek i isključivo radi na štetu entiteta, a nikada protiv klijentelističke mreže i njihovih elitnih pljačkaša. 


8.

"Egzotično" rješenje br: 24.090/362-166-61-5/20 od 14.08.2020. Republičke uprave za inspekcijske poslove (u praksi nepoznato, što će reći izmišljeno, jer nije u skladu ni sa jednim poznatim zakonom) kojim se naređuje  GREEN ENERGY d.o.o. Pale da u roku od 60 dana pribavi upotrebnu dozvolu za objekat MHE „Miljacka“ nije provedeno ni u roku dvostruko većem od datog.


9.
Nakon što je Mrda skinuo hidro-mehaničku opremu sa brane hidroelektrane, nepošteni Ministroid Golić protivzakonito izdaje nove dozvole.
10.
Nakon toga na scenu astupa Regulatorna komisija za energetku RS  i njen predsjednik Vladislav Vladičić koji, nakon obustavljenog postupka za izdavanje Dozvole (u junu ove godine) za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, ponovo 16.12.2020. izdaje novi Nacrt dozvole neusaglašen sa Zahtjevom i Rješenjem o preliminarnom pravu na podsticaj.



11.

Naime, u Zahtjevu za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije od 11.12.2020. navedena je nominalna snaga turbina  2,124 MW, a Regulatorna komisija za energetku RS namjerava dati dozvolu na 2,50 MW što je razlika od 18%.


12.

Nadalje, u Rješenju o produženju preliminarnog prava na podsticaj u MHE „Miljacka“ br. 01-480-24/18/R-163-316 od 16.12.2020. planirana je neto godišnja proizvodnja od 9.310 MWh, a Dozvolom za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije planirana je neto godišnja proizvodnja od 7.500 MWh, što je razlika od 24 %.


13.

Interesantno je da su i Nacrt dozvole i Rješenje o produženju preliminarnog prava na posticaj doneseni na istoj sjednici Komisije 16.12.2020.



Očigledno da se radi o većem broju neusaglašenosti tehničkih i energetskih podataka kojima Regulatorna komisija za energetku RS pogoduje Mrdi u njegovim kriminalnim radnjama.


14.

Ujedno, to je i direktan dokaz da je Režim, navedena ministarstva, posebno “poštena” Golićeva, direktno u službi kriminala i kriminalaca poput Ljubomira Mrde. 


15.

NIšta novo ni neobično, ali je neophodno sve navedeno objelodaniti da bi se toksična, kancerogena, odmetnuta grupa opasnih namjera i podjednako opasnog djelovanja javno raskrinkala. (Nastaviće se) 

Nabujala “Miljacka”: Kleptokratski Režim Slomio sopstveni Sistem zbog kriminalca Ljubomira Mrde (04.11.2020.)


Piše: Slobodan Vasković


1.

Kleptokratski Režim Milorada Dodika Slomio je u paramparčad sopstveni Sistem kriminalnog djelovanja zbog kriminalca Ljubomira Mrde, vlasnika firme “Green Energy”, u čijem je posjedu MHE “Miljacka”.


2.

Takav rasplet sam najavio već prije nekoliko mjeseci, jer je Mrda, na osnovu falsifikovane dokumentacije, dobio upotrebnu, građevinsku i vodnu dozvolu za MHE.


3.

Ministroid za prostorno uređenje Srebrenka Golić moje navode je, 29.05. ove godine, pokušala vrlo bahato i prljavo da demantuje, tvrdeći da je sve u redu, ali da će dati da se ispita cijeli slučaj MUP-u RS; Koji nije, dosad, učinio ništa.


4.

I zaista je dala, ali sam ja nju demantovao validnim dokumentima i dokazao da je Mrda sve papire za rad MHE “Miljacka” falsifikovao, nakon čega se “transparentni” Ministroid više nije pojavila u javnosti tim povodom niti je odgovarala na pitanja drugih medija u vezi sa tim.


5.

Regulatorna komisija za energetiku RS prekinula je proces izdavanja dozvole za proizvodnju struje MHE “Miljacka”.



Regulatorna komisija je 18.06. utvrdila da ništa nije urađeno u skladu sa Glavnim projektom i da se Izvedeni projekat potpuno razlikuje od njega,dok je Inspektorat RS to potvrdio između 10.-14.08. ove godine, ali javne reakcije Golićeve o tome šta je preduzela nije bilo. Niti je i dalje ima.


6.

Isto je utvrdila i Republička uprava za inspekcijske poslove koja je izdala Rješenje, koje se, i pored utvrđenih nezakonitosti, može smatrati vrlo Egzotičnim, jer se njime pokušao naći prostor za kriminalca Mrdu da pokuša popraviti nepopravljivo.


7.

Uz to, navedeno rješenje, kako sam već ranije nesporno dokazao, nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima RS iz te oblasti, već je svojevrstan “Lex specijalis” za Falsifikatora, koji je cijeli Režim i njegov nakaradni Sistem bacio pod noge.


8.

Uprkos svemu, čak ni to (u praksi dosad nepoznato) Egzotično rješenje br: 24.090/362-166-61-5/20 od 14.08.2020. Republičke uprave za inspekcijske poslove kojim se naređuje  GREEN ENERGY d.o.o. Pale da u roku od 60 dana pribavi upotrebnu dozvolu za objekat MHE „Miljacka“ nije provedeno.


Nova upotrebna dozvola nije dodijeljena, jer ni nema zakonskih uslova za to.


Istekao je rok od 60 dana, ali niko ništa ne preduzima u vezi sa nelegalno izgrađenom MHE "Miljacka", koja ilegalno i dalje radi, a Falsifikator Mrda otima novac.


9.

Umjesto primjene zakona, uslijedile su nezakonitosti - Ministarstvo za prostorno uređenje RS, na čijem čelu je Ministroid Golićeva, 17.09.2020. izdalo je izmjene Lokacijskih uslova pozivajući se na član 135. Zakona o uređenju prostora i građenju. 


10.

Golićeva je apsolutna neznalica: Prema članu 135 Zakona o uređenju prostora i građenju nemoguća je izmjena i dopuna lokacijskih uslova, kao i građevinske dozvole, jer se to može uraditi prije početka gradnje ili u toku gradnje, ali da se obustavi gradnja dok se ne pribavi nova građevinska dozvola.


11.

Očigledno Ministarstvo se „muči“ da izda građevinsku dozvolu kriminalcu Mrdi, jer nema uporišta u zakonu.


Očigledno je i da je Golićeva u službi kriminalca Mrde, koji i dalje satire takozvane institucije, umjesto da je u zatvoru zbog brojnih falsifikata, prevara i pljački.


12.

Nadalje, na zauzetim parcelama nisu rješeni ni imovinsko-pravni odnosi pa Mrda i njegova prva kopija Minić Vladimir, koji mu vodi prevarntsku firmu, ne znaju kako će ponovo prevariti Ministarstvo i komisiju za tehnički prijem.


Rok je prošao, dozvola nema, a Mrda i dalje ilegalno proizvodi struju, naplaćuje ogromne svote i ne plaća izvođače radova.


13.

Rješenje postoji tako što će Režim u korist kriminalca Mrde izmijeniti i dopuniti Zakon o uređenju prostora i građenju RS  i tako dokazati da je u službi Gangstera i Falsifikatora, ili da neki “autoritet”, zna se i koji, odluči da je sve, preko noći, postalo nefalsifikovano i dozvoli Mrdi dalju pljačku. (nastaviće se)


Režim pod nogama Falsifikatora i Kriminalaca: Golićeva nezakonitim odlukama, po Dodikovom nalogu, pokušava prikriti teške propuste koje je počinila u slučaju MHE “Miljacka” i zaštiti kriminalca Ljubomira Mrdu, kako bi zaštitila sebe (26.09.2020.)



Piše: Slobodan Vasković


1.

Režim, njegovi tajkuni i klijentelističke mreže, djeluje izvan i iznad Zakona, čime je, sam po sebi, postao najčvršći okvir za zločinačko djelovanje pojedinaca, grupa i gangova.


2.

Režim je u njihovoj potpunoj funkciji, a da bi to pokušali prikriti nezakonitim postupcima pokrivaju dokazane zločinačke ranje kriminalaca sa kojima blisko sarađuju i u čiju korist rade.


3.

Nesporno to dokazuje, i u načelu i u detalju, djelovanje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kojim rukovodi Ministroid Srebrenka Golić i njen nezakoniti rad u slučaju “MHE “Miljacka”, koja je u vlasništvu Ljubomira Mrde, njegove firme “Green energy” d.o.o. sa Pala.


4.

Golićeva, koja je na pres konferenciji, održanoj 29.05., izjavila je da je njeno ministarstvo uradilo sve po zakonu u vezi sa izdavanjem dozvola (građevinske, ekološke, upotrebne), kao i lokacijskih uslova, bezočno je slagala javnost, jer se, kasnije, ispostavilo, nakon nalaza Regulatorne komisije za energetiku i Inspektorata RS, da je potpuno netačno sve što je rekla.


5.

Tačno je da je Golićeva izdala pomenute dozvole, kao i lokacijske uslove, na osnovu falsifikovaniih dokumenata, koje je Mrda, zajedno sa svojom hobotnicom, dostavio Ministarstvu urbanizma, građevinasrtva i ekologije.


6.

Paradoks je da, nakon dokaza institucija koje u potpunosti kontroliše Režim (Regulatorne komisije za električnu energiju i Republičkog inspektorata), Golićeva nastavlja sa nezakonitim radnjama kako bi prikrila svoje teške propuste i neznanje koji su doveli do toga da je kriminalac Mrda falsifikatima srušio kompletan sistem Režima; Režim se sada pokušava odbraniti, kao i Golićeva, “peglanjem” Mrdinih falsifikata, čime i sam učestvuje u falsifikovanju.


7.

Takav paradoks je nezabilježen čak i u najtotalitarnijim sistemima.


8.

Sve to dovelo je do situacije da kompletan Režim Milorada Dodika sada djeluje u funkciji kriminalca i prevaranta Ljubomira Mrde, tako što braneći njega, ne poštujući odluke sopstvenih institucija, pokušava da odbrani sebe. 


9.

Sve to je nemoguća misija, ali i dokaz da je Režim potpuno kriminalizovan i djeluje isključivo po pravilima podzemlja, a ne u skladu sa zakonima.


10.

Pokondirena neznalica Srebrenka Golić, Ministroid za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, javno je demonstrirala da je nekompetentna za bilo kakav ozbiljniji posao, a sada, tajno (od 29.05. nijednom se nije oglasila o MHE “Miljacka”, iako je to obećala), pokušava nezakonitim radnjama da zataška sopstvene propuste, koji su doveli do potpune blokade sistema.


11.

Golićeva, koja se na presu 29.05.o.g. klela u sopstveno poštenje, pokazala je svojim daljim postupcima da je ta riječ za nju tek poštapalica koju koristi kako bi sakrila nepoštenje i nezakonite, čak kriminalne radnje, koje je počinila i čini ih i dalje.





12.

Golićeva nije, nakon nalaza Republičkog inspektorata, poništila upotrebnu i građevinsku dozvolu i zatražila nove lokacijske uslove, kako je inspektor i naložio, već se poslužila samo njoj znanim alatima koji ne postoje ni u jednom zakonu u oblasti kojom ona rukovodi.  


13.

Ona je Mrdi izdala Izmjenu i dopunu lokacijskih uslova za MHE „Miljacka“, mada Zakon o uređenju prostora RS ne predviđa takvu mogućnost za izgrađene objekte.


Ne postoje Izmjene i dopune lokacijskih uslova, već se mogu izdati samo novi.


14.

Golićeva je, očito, u kriminalnom “Lex specialis”-u, koji nikada nije donešen, već se, samo za falsifikatora Mrdu, primjenjuje usmenim dogovorom čelnika ključnih institucija i sa ciljem zaštite falsifikatora.


15.

Golićevoj, koja se, bez ikakve ograde, može smatrati prevarantom, podjednako kao i Mrda, uopšte ne smeta što zahvaćeno zemljište, na kojem je sada izgrađen vodozahvat, nije uopšte dodjeljeno firmi “Green Energy” d.o.o. niti Ugovorom o Koncesiji za izgradnju i korištenje MHE „Miljacka“ na rijeci Miljacki, br. 05.05/360-214-2/17 od 19.02.2018. godine niti Anex-om navedenog Ugovora br.05.05/360-80-17/18.


16.

Golićeva je u potpunoj funkciji falsifikatora Mrde i povlači sulude, nezakonite poteze, po naređenju Milorada Dodika, tu nema nikakve dileme.


17.

Već ranije je portal “Eho” vrlo precizno pojasnio da je Rješenje Republičkog inspektora Zaharija Kujačića, koji je dio Mrdine kriminalne hobotnice, svojevrstan “Lex specialis”, odnosno predložak kako da se falsifikator i prevarant Mrda spasi, umjesto da ide u zatvor.


“S obzirom na utvrđena odstupanja investitoru ‘GREEN ENERGY’ (vlasniku MHE ‘Miljacka’, op.aut.) Rješenjem inspektora naloženo je da pribavi upotrebnu dozvolu za objekat MHE ‘Miljacka’ u skladu sa izvedenim stanjem objekata i ugrađene opreme, što podrazumijeva: izmjenu lokacijskih uslova, dopunu građevinske dozvole i izmjenu upotrebne dozvole”, navedeno je u odgovoru za “Eho” iz Inspektorata RS.



18.

Umjesto da se sve navedene dozvole ponište, sa Golićevom je dogovoreno kako da se, novim falsifikatima, odlukama, koje nemaju uporište ni u jednom važećem zakonu i određenim izmjenama na Izvedenom projektu, koji se u potpunosti razlikuje od Glavnog projekta, spase Mrda i nepostojeći “obraz” Ministroida.



19.

U tu svrhu Mrda je demontirao hidrotehničku opremu na brani MHE „Miljacka“ (vidljivo iz fotografija koje objavljujem) da time pokuša, bar fiktivno, dovesti nivo gornje vode na kotu 620,00 m.n.m., a bio je izgrađen na 625 m.n.m.



20.

To je samo jedan u nizu dokaza da cijeli sistem Režima nastoji da nelega

lno stanje navodno dovede u red, a to je nemoguće po važećim zakonskim propisima.


21.

Zato je moguće i sasvim uobičajeno da Ministroidi i ostali čelnici privatizovanih i razorenih institucija otvoreno rade u korist kriminalaca. Mrda i njegova nedjela, koja Golićeva&Co sada pokušavaju prikriti, samo su kap u moru sličnih zločinačkih radnji Režima. (nastaviće se)


Dosje/Dodikov tajkun Mrda na sve tanjem ledu: Inspektorat RS, nakon Regulatorne komisije za energetiku, potvrdio da je Ljubomir Mrda prevarom došao do dozvola za rad MHE “Miljacka”  (19.08.2020.)

Dodik i Mrda

Ljubomir Mrda, jedan od tajkuna Milorada Dodika, nalazi se na sve tanjem ledu zbog svojih nezakonitih poslova. Još jedna institucija RS utvrdila je da su  njegovi postupci tokom izgradnje MHE “Miljacka” izvan zakonom utvrđenih granica.

Inspektorat traži izmjenu lokacijskih uslova, dopunu građevinske dozvole, izmjenu upotrebne dozvole
Inspektorat RS (Republički urbanističko-građevinski inspektor), koji je izvršio 
inspekcijsku kontrolu radi objekta male hidroelektrane „Miljacka" na rijeci Miljacka, Opština Istočni Stari Grad, utvrdio je niz odstupanja Izvedenog stanja od Glavnog projekta, tokom izgradnje MHE i tako potvrdio naše dosadašnje argumente koje smo iznijeli o ovom nezakonitom poslu.

“S obzirom na utvrđena odstupanja investitoru ‘GREEN ENERGY’ (vlasniku MHE ‘Miljacka’, op.aut.) Rješenjem inspektora naloženo je da pribavi upotrebnu dozvolu za objekat MHE ‘Miljacka’ u skladu sa izvedenim stanjem objekata i ugrađene opreme, što podrazumijeva: izmjenu lokacijskih uslova, dopunu građevinske dozvole i izmjenu upotrebne dozvole”, navedeno je u odgovoru za “Eho” iz Inspektorata RS.


Na taj način potvrđene su sve naše tvrdnje da je Ljubomir Mrda, stvarni vlasnik MHE, falsifikovao dokumentaciju oko izgradnje “Miljackie” i prevarom došao do upotrebne, vodne i ekološke dozvole.

Inspektorat RS je već druga režimska institucija koja potvrđuje da je Mrda prekršio brojne zakone i na osnovu falsifikovane dokumentacije došao do potrebnih dozvola za rad. Prije Inspektorata RS, utvrdila je to Regulatorna komisija za energetiku (18.06.20202. godine), koja je svojim Zaključcima obustavila izdavanje dozvole za proizvodnju struje MHE “Miljacka” i ukazala na, kako je navedeno, “neusklađenost tehničkih i energetskih podataka u upravnim aktima, koji se odnose na MHE ‘Miljacka’“

Riječ je građevinskoj dozvoli, upotrebnoj dozvoli i ekološkoj dozvoli, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i njihovoj neusklađenosti sa podacima iz Projekta izvedenog stanja za MHE „Miljacka“, te protokola o ispitivanju ugrađene opreme, sačinjenog od proizvođača „Kolektor turbo inštitut“. 
Reguatorna komisija je u zaključku navela da je obavijestila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS radi daljeg postupanja.

Uprkos negativnim nalazima institucija o njegovim premutnim poslovima, Mrda je i dalje član Nadzornog odbora OC “Jahorina”
Uprkos svemu navedenom, kao i činjenici da su dvije entitetske institucije utvrdile falsifikovanje dokumentacija, Mrda je i dalje u upravnim strukturama bitnih firmi, gdje prima nadoknadu za prevare koje vrši u njima. 

Dejan Ljevnaić
Dejan Ljevnaić

Mrda je još uvijek član Nadzornog odbora OC “Jahorina” i učestvuje u brojnim nezakonitim poslovima, o čemu će “Eho” uskoro detaljno izvijestiti; Posebno o izgradnji gondole, kao i “planinskog boba na šinama”, na Jahorini, tokom čije izgradnje su otuđena milionska sredstva, a Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, centralna je figura te otimačine.

Vratimo se odgovorima iz Inspektorata i onome što je, inspekcijom obavljenom u periodu od 10.-14.08.o.g.) utvrdio Republički urbanističko-građevinski inspektor.





“v.)  Glavnim projektom elektro opreme predviđena je ugradnja dvije turbine ukupnog protoka 6.0 m3/s (4.0 + 2.0), nominalne snage (1737 + 866) kW = 2603 kW, ugrađene su dvije iste turbine (3.0 + 3.0)m3/s - ukupna nominalna snaga elektrane sa ovim turbinama je (2 *1062) kW = 2124 kW, što je znatno manje od projektom predviđene snage elektrane”, navedeno je u odgovorima za “Eho”.

Jasno je da ugrađena oprema odstupa od projektovanog stanja, jer su projektovane dvije turbine za protok od  4,0 m3/sec + 2,0 m3/sec, a ugrađene dvije turbine za protok od 3,0 m3/sec + 3,0 m3/sec.

To što elektrana nije dostigla projektovanu snagu 2500 Kw stvar je odabira opreme i proizvođača.

Uprkos utvrđenim nezakonitostima, Inspektor ne precizira zakonske akte i trudi se minimizirati nedjela
Bez obzira što je Republički urbanističko-građevinski inspektor utvrdio brojne nepravilnosti i potvrdio Mrdine falsifikate, samim tim i nezakonito i kažnjivo obmanjivanje institucija, njegovo 
Rješenje je svojevrsni “lex specijalis”, jer se ne poziva na bilo koje zakonske odredbe!


Uz to, u praksi je nepoznato ovakvo postupanje inspektora koji se maksimalno trudi da što blažim riječima minimizira teške kriminalne radnje koje je izvršio Mrda i njegova firma “Green energy”.

Inspektor, ipak, naložio da se cijeli projekat vrati na početak
Bez obzira na vrlo “specifičan” način opisivanja zločinačkih djela koja je počinio Mrda, teško obmanjujući ijnstitucije, koje su mu, na osnovu falsifikovane dokumentacije, izdale potrebne dozvole, mora se konstatovati da je Republički urbanističko-građevinski inspektor ipak nalažio da se projekat MHE “Miljacka” vrati na početak, što je velika stvar, jer pokazuje da postoji još pojedinaca u institucijama koji nisu spremni raditi u korist organizovanih zločinačkih grupa, među kojima je i Mrdina.

“a.) Uporedbom koordinata iz glavnog projekta i koordinata izvedenog stanja vodozahvata utvrđeno je da je došlo do određenog pomjeranja vodozahvata u odnosu na projekat ali je isti izgrađen u okviru projektovane građevinske parcele. 
Prema izjavi investitora predmetno pomjeranje je uslovljeno geološkim i geomehaničkim karakteristikama mikro lokacije vodozahvata”, navedeno je u odgovoru iz Inspektorata.




Izjesno je da pored novih Lokacijskih uslova treba donijeti nove Urbanističko-tehničke uslove gdje će se parcelacijom utvrditi građevinske parcele kao za sadašnji projekat (u prilogu). 

Sigurno je da se izašlo iz okvira postojećih građevinskih parcela (što bi trebalo da utvrdi geometar ). Izašlo se iz parcela kč. 1229/3 i kč.7/3, a zauzet je i dio parcele kč. 185. Shodno tome, izjava investitora na koju se poziva inspektor je notorna laž.


Navedena nepohodna promjena iziskivaće i promjenu Ugovora o koncesiji.

Kote i njihovo nerazumijevanje
Inspektor dalje u svom Rješenju navodi “b.) Oblik i dimenzije vodozahvata su izmijenjene u odnosu na glavni projekat što je posljedica promjene mikrolokacije i uslova stabilnosti objekta. Maksimalna kota gornje vode, prema izvedenom stanju je 625.00 mnv i niža je od gornje kote vode date vodnim smjernicama za 5.0 m, ali je višlja od projektom predviđene koja je 622.00 mnv. Ugrađeni preliv tipa ‘riblji trbuh’, automatski reguliše nivo gornje vode na 620.00 mnv  - radni nivo koji je predviđen glavnim projektom”, što, najblaže rečeno, pokazuje njegovo, inspektorovo, nerazumijevanje onoga o čemu piše.

Inspektor bi trebao da zna da je pored Vodnih smjernica (koje su osnov za projektovanje) izdata i Vodna saglasnost na projekat i Vodna dozvola na izvedeno stanje, pa je morao detaljnije pogledati šta piše o koti normalnog uspora ( 620 m.n.m.).

Očigledno je da inspektor ne razlikuje kotu normalnog uspora 620,00 m.n.m. od kote maximalnog uspora za Q 1/100 (za stogodišnje vode) koja je 622,00 m.n.m., što je vidljivo iz Glavnog projekta - strana 17.. 


Ti podaci su vidljivi i u Ekološkoj dozvoli - strana 15..

Nesporno je da je Rješenjem inspektorata potvrđeno da elektranu treba skinuti sa mreže, jer nelegalno proizvodi struju, zato što nema Upotrebnu dozvolu u skladu sa izvedenim stanjem i ugrađenom opremom.

Neophodno isključenje MHE “Miljacka” sa mreže
Isključenje sa mreže predviđeno je za 03.09.2020. ( šest mjeseci od izdate falsfikovane upotrebne dozvole), a moralo bi se desiti i ranije, jer je neprihvatljivo da se kupuje struja od prevaranta i falsifikatora, odnosno Mrde koji je na najbezočniji, kriminalni, način teško obmanuo entitetske institucije i inkasirao, sada već, preko 200.000 KM na osnovu prevare.


Budući da MHE “Miljacka” nije samo na teritoriji RS, već zauzima i dio međuentitetske linije u dužini od 250 metara, nesporno je da će za novu Ekološku dozvolu trebati i saglasnost Kantona Sarajevo; nema dileme da će se, nakon svih dokaza o teškim zloupotrebama u sve uključiti i Federacija BiH, Kanton Sarajevo, jer je, tokom 2019. godine, bilo mnogo protesta iz tog entiteta oko načina izgrdanje MHE “Miljacka”. 

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na pres konferenciji, održanoj 29.05., izjavila je da je njeno ministarstvo uradilo sve po zakonu, što se ispostavilo, nakon nalaza Regulatorne komisije za energetiku i Inspektorata RS, potpuno netačnim.

Golićeva je istupila u javnost nakon niza napisa u medijima o nezakonitim radnjama i falsifikatima na osnovu kojih su dobijene dozvole za rad MHE “Miljacka”.



Još je istakla da je Milorad Dodik, koji, izvan svake razumne sumnje, štiti Ljubomira Mrdu, nikada nije nazvao povodom tog objekta, niti bilo šta tražio od nje u vezi sa tim, u šta je vrlo teško povjerovati, jer Golićeva, nakon što su utvrđene nepravilnosti, nije preduzela ništa.

Golićeva uporno ćuti već dva mjeseca i nakon svih dokaza o Mrdinim malverzacijama
Istina, Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva, na osnovu Informacije o MHE “Miljacka”, koju im je, preko MUP RS, proslijedila Golićeva, jeste počelo, kako su saopštili, prikupljanje dokaza, ali nisu oni nadležni za poništenje dozvola, već ministarstvo koje vodi narečena. 


Uskoro ćemo saznati i šta je Posebno odjeljenje utradilo osim prikupljanja dokaza i da li je još uvijek u toj fazi, odnosno da li vodi istragu ili je tek fingira?!  

Golićeva je na presu, 29.05. o.g., još saopštila da će, ako se utvrde nepravilnosti, kazniti sve one koji su učestvovali u falsifikovanju, između ostalog i oduzimanjem licenci pojedinim firmama.

“Ukoliko se utvrdi da ta komisija (za tehnički prijem, op.aut.) nije uradila posao kako treba, bez problema ja oduzimam licencu”, izjavila je 29.05. Golićeva.

Regulatorna komisija je 18.06. utvrdila da ništa nije urađeno u skladu sa Glavnim projektom i da se Izvedeni projekat potpuno razlikuje od njega,dok je Inspektorat RS to potvrdio između 10.-14.08. ove godine, ali javne reakcije Golićeve o tome šta je preduzela nije bilo. Niti je i dalje ima.


“Eho” je još 21. jula, na osnovu dokumenata Regulatorne komisije, ali i onoga što je Golićeva izjavila 29.05. uputio dopis ministarki sa pitanjima kada će, kao što je javno obećala, pokrenuti postupak protiv svih odgovornih za ovu situaciju, počevši od Investitora, Nadzornih organa, Komisije za tehnički prijem pa do republičkih inspektora?


Odgovore još uvijek nismo dobili, ali ćemo ponovo insistirati na njima kako bi javnost bila detaljno obaviještena o tome da li ministarstvo kojim rukovodi radi u interesu građana ili bezočnih prevaranata, koji se ne libe da falsifikovane dokumente podastru nadležnim resorima, preko uposlenika tih institucija, koji su pripadnici njihovih zločinačkih organizacija? U ovom slučaju riječ je o Hobotnici Ljubomira Mrde! (nastaviće se)

Odgovori Republičkog inspektorata


Р Е П У Б Л И К А  С Р П С К А
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
БАЊА ЛУКА

Број: 24.004/054-4-176/20                                                                       
Датум: 17.08.2020. године                                                                                  

ПОРТАЛ EHO.ba“

ПРЕДМЕТ: Одговор на Ваш захтјев за приступ информацијама од 05.08.2020. године
Републички урбанистичко-грађевински инспектор извршио је протекле седмице инспекцијску контролу ради објекта мале хидроелектране „Миљацка" на ријеци Миљацка, Општина Источни Стари Град.

Увидом у предочену доккументацију констатовано је да инвеститор ''GREEN ENERGY'' д.о.о. Пале посједује Рјешење којим се даје грађевинска дозвола за изградњу мале хидроелектране ''Миљацка''  на ријеци Миљацки, инсталисане снаге 2.5 MW, која обухвата изградњу машинске зграде са опремом, доводног цјевовода, водозахвата и сервисног пута између машинске зграде и водозахвата, издато од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. Такође, инвеститор посједује и Рјешење којим се даје употребна дозвола за наведени објекат издата од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Даље, инспектору је предочен Уговор о концесији сачињен између  Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и инвеститора „GREEN ENERGY“, затим Водне смјернице за израду техничке документације за изградњу МХЕ „Миљацка“ издате од ЈУ „Воде Српске“ Бијељина, Главни пројекат на основу кога је издата грађевинска дозвола, потврда о ревизији главног пројекта, Извјештај о извршеном геодетском снимању изведених објеката (водозахват, машинска зграда, цјевовод и сервисна саобраћајница).

Након прегледа предочене документације, обављеног разговора са одговорним представником привредног друштва, прегледа изведеног стања објекта и упоређивања са техничком документацијом на основу које је издата грађевинска дозвола утврђена су одређена одступања од одобрене техничке документације и то:
а.) Упоредбом координата из главног пројекта и координата изведеног стања водозахвата утврђено је да је дошло до одређеног помјерања водозахвата у односу на пројекат али је исти изграђен у оквиру пројектоване грађевинске парцеле. Према изјави инвеститора предметно помјерање је условљено геолошким и геомеханичким карактеристикама микро локације водозахвата.

б.) Облик и димензије водозахвата су измијењене у односу на главни пројекат што је посљедица промјене микролокације и услова стабилности објекта. Максимална кота горње воде, према изведеном стању је 625.00 мнв и нижа је од горње коте воде дате водним смјерницама за 5.0 м, али је вишља од пројектом предвиђене која је 622.00 мнв. Уграђени прелив типа „рибљи трбух“, аутоматски регулише ниво горње воде на 620.00 мнв  - радни ниво који је предвиђен главним пројектом.

в.)  Главним пројектом електро опреме предвиђена је уградња двије турбине укупног протока 6.0 м3/s (4.0 + 2.0), номиналне снаге (1737 + 866) kW = 2603 kW, уграђене су двије исте турбине (3.0 + 3.0)м3/s - укупна номинална снага електране са овим турбинама је (2 *1062) kW = 2124 kW, што је знатно мање од пројектом предвиђене снаге електране.

С обзиром на утврђена одступања инвеститору „GREEN ENERGY“ Рјешењем инспектора наложено је да прибави употребну дозволу за објекат МХЕ „Миљацка“ у складу са изведеним стањем објеката и уграђене опреме, што подразумијева: измјену локацијских услова, допуну грађевинске дозволе и измјену употребне дозволе.

ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ