четвртак, 24. децембар 2020.

Radojičić, najveća štetočina u novijoj istoriji Banjaluke, otišao je u zaborav i na političku deponiju; Umjesto da se izvini građanima za pustošenje Grada, Radojičić krivicu prebacuje na te iste građane i “Lisice”, kojima ne smije pomenuti ime


Piše: Slobodan Vasković


1.

Okončan je, 24.12., zauvijek gradonačelnički mandat Igora Radojičića, što svakako treba da obraduje građane Banjaluke. Njegov izbor za gradonačelnika, prije četiri godine, dočekan je sa izvjesnom dozom optimizma, čak i među onim stanovnicima Grada koji nemaju simpatije prema SNSD-u. 


2.

Od velikog broja građana se, u to vrijeme, moglo čuti sljedeće: "Radojičić jeste član SNSD-a, ali za razliku od Dodika on nije kriminalac". Na kraju se ispostavilo da je Radojičić čak i gori od samog Dodika, što se činilo gotovo nemogućim. 


3.

Radojičić je uspio da se ogadi svima, uključujući čak i dio članstva SNSD-a. 


4.

Protekli izbori su najbolji dokaz za to, jer se pokazalo da je dio unutarstranačke infrastrukture radio protiv Radojičića. Njegov klijentelistički pristup, narcisoidnost i moralno posrnuće, najbolje su mogli da vide zaposleni u Gradskoj upravi. On je bio kabinetski gradonačelnik, koji se nije udostojio da za četiri godine obiđe sve zaposlene u Gradskoj upravi. 


5.

Unutar zidova kabineta, Radojičić je sa svojim zamjenikom i savjetnicima svakodnevno radio na smišljanju planova kako da opljačkaju građane Banjaluke. O kakvoj narcisodinoj spodobi se radi najbolje govori podatak da je Radojičić, odmah po imenovanju, u Gradsku upravu zaposlio ličnog fotografa. Njegov zadatak je bio da u toku radnog dana prati svaki Radojičićev korak, fotografiše ga i naveče mu pošalje te fotografije. 


6.

Radojičić je nakon izbora, u uskom krugu ljudi, za svoj poraz u Banjaluci okrivio frakciju koju predvode Željka Cvijanović, Dragan Lukač i Zoran Tegeltija. Djelimično je to tačno, jer je navedeni trojac  jedva dočekao da Radojičiću vidi leđa. Uz to, imaju razloga i da likuju: Njih troje su prije izbora pokušavali da ubijede Dodika da je Srđan Rajčević puno bolji kandidat za gradonačelnika od Radojičića. 


7.

Dodik se kockao i izgubio najveći ulog - Grad!


8.

Moji izvori iz Dodikovog okruženja tvrde da je lider SNSD-a  bio van sebe prve dvije sedmice nakon gubitka Banjaluke. Vidjelo se to i po prijetnjama upućenim Banjalučanima. 


9.

Dodik je, po ovom pitanju, došao sebi tek u trećoj sedmici, nakon što su mu njegovi najbliži saradnici objasnili da u svakom zlu ima i nečega dobrog. To "dobro", u ovom slučaju, kako su ga ubijedili, jeste činjenica da je Radojičić za sva vremena uklonjen iz stranačke strukture SNSD-a. 


10.

Proces njegovog uklanjanja je započet već u izbornoj noći, kada je Dodik počistio pod sa Radojičićem, obavještavajući ga putem medija da više nije predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Dodik ima svoje dugoročne planove, a Radojičić se nikada nije uklapao u njih. 


11.

Ti planovi su dinastičke prirode, poodavno vidljivi: Podrazumijevaju da kroz 4-6 godina prepusti upravljanje SNSD-om bliskom članu porodice,  a kao njegovog najbliožeg odredio je Rajčevića. (Treba naglasiti da je Dodik rijetko viđen optimista, čim smatra da će toliko dugo opstati na političkoj sceni.) 


12.

Protekli lokalni izbori bili su prvi korak ka realizaciji navedenog plana; Zbog toga je Rajčević i postavljen za Šefa izbornog štaba SNSD-a za RS. 


Dodik je očekivao da će SNSD počistiti opoziciju na lokalnim izborima, nakon čega bi taj uspjeh pripisao mladima koji su vodili Izborni štab. Potom bi, kako je planirao, uslijedila rekonstrukcija Vlade, u kojoj bi Rajčević bio postavljen za premijera. 


13.

Cijela Dodikova akcija je dijelom izjalovila, jer je SNSD doživio fijasko u Banjaluci i Bijeljini. Međutim, taj neuspijeh neće omesti Dodika u njegovom planu da u narednim godinima, pod uslovom da ih politički preživi (što je sve manje vjerovatno), abdicira sa čela stranke u korist nasljednika kojeg je već odredio. 


14.

Najveća opasnost po taj plan je bio Radojičić: Da je on zadržao funkciju gradonačelnik, svoj uticaj unutar stranke proširio bi i van Banjaluke. Time bi nastala realna opasnost da se ojačani Radojičić udruži sa nekim od konkurenskih klanova unutar SNSD-a, pa da najuri samog Dodika iz stranke.


15.

Dinastički planovi tada bi bili potopljeni.


Ta opasnost je sada otklonjena i to za sva vremena. Moji izvori govore da Dodik nije odustao od ideje da početkom naredne godine Rajčevića instalira za premijera, umjesto balvana koji se odaziva na ime Radovan Višković.


16.

Očito je Dodik iz ličnih “viših ciljeva", oprostio Rajčeviću što ga je, u izbornoj noći, pretukao!


17.

Da je Dodik definitivno precrtao Radojičića, pokazuje i plačljivi intervju koji je bivši gradonačelnik dao za Nezavisne novine, 24.12. Premda intervju obiluje hvalospjevima i nebulozama, između redova se mogu pročitati određene poruke. 


"Primarni politički razlog je i da je SNSD reagovao burno. Predsjednik SNSD-a je 15. novembra (u noći izbora, op.aut.) uveče javno smijenio i raspustio Gradski odbor u Banjaluci. Lično smatram da je to bio nepotreban potez, u afektu, kao i neke izjave nakon izbora. Ta odluka o egzemplarnoj smjeni, odnosno raspuštanju, nakon dugogodišnje saradnje i niza uspjeha koje sam lično u proteklih dvadesetak godina donio SNSD-u, za mene je bila veoma razočaravajuća. Ionako bih se, nakon ovakvog izbornog rezultata, sa svojim saradnicima povukao sa čela Gradske organizacije SNSD-a." 


Iz ovih nekoliko plačljivih rečenica se može zaključiti da u Radojičiću nije ostao ni gram dostojanstva i da je spreman da oprosti Dodiku što ga je tukao i obrisao patos sa njim u izbornoj noći. (Istina na drugačiji način nego s Rajčevićem; Sa Radojičićem je to učinio javno, pred najšiim auditorijem.) 


18.

Ovom izjavom, Radojičić je postao najgori od svih "Balkanskih špijuna". 


19.

Radojičić je itekako svjestan da je Dodik sa njim počistio pod u izbornoj noći 15.11.2020. godine, ali pokušava da politički preživi. Razlog je jednostavan. Radojičić se ničim osim politike nije ni bavio u životu, pa je za njega postojeće stanje neprirodno. 


20.

Citirane rečenice samo pokazuje da se Radojičić potpuno pogubio u postizbornom vremenu. 


Apsolutno svi, osim njega, svjesni su da se radi o političkom "mrtvacu", kojeg valja zaobilaziti u najširem luku. 


Da je to tako pokazuje i ponašanje njegovih dojučerašnjih najbližih saradnika. Svi redom, osim Srđana Amidžića, više mu se i ne javljaju na telefon. 


21.

Naivno je očekivati da će Dodik vraćati u politički život "mrtvaca" kakav je Radojičić, posebno jer se isti pokazao kao neko ko nije 100 % lojalan Dodiku. Uz to, ne treba zaboraviti da je Radojičić čovjek koji je poslije 22 godine vladavine SNSD-a doveo do poraza tu stranku u Banjaluci. 


22.

U pomenutom intervjuu, Radojičić je ponudio svoju analizu izbornog rezultata u Gradu: "Na izborima za gradonačelnika Banjaluke pobijedio je gospodin Stanivuković. Analiza ovakvog rezultata je slojevita, ali primarno je da je većina građana tako glasala. Dakle, to je volja Banjalučana, izražena na demokratskim izborima. Nije prepoznato i valorizovano sve ono što smo uradili za Banjaluku u protekle četiri godine. Nismo dovoljno i dobro komunicirali naše rezultate, niti uvjerljivo demantovali nerealne i neistinite prijedloge i izjave druge strane. Razvojni projekti u gradu očito nisu bili opredjeljujući faktor za većinu birača, već sasvim druge poruke." 


Upravo ove riječi potvrđuju da se radi o najobičnijem licemjeru i Moralnoj Nakazi. Umjesto da dostojanstveno prizna poraz i boljem od sebe stisne ruku, Radojičić krivicu za debakl prebacuje na građane. 


23.

Moralna Nakaza je vješt manipulator; Sposobnost manipulisanja, usljed dugogodišnje primjene, doveo je do nivoa perverzije - počeo je manipulisati i samim sobom. Nemoguće je da Radojičić ne vidi da za četiri godine apslotno ništa kvalitetno nije uradio za građane Banjaluke. 


Izuzetak su “građani” koje je imenovao u svoj kabinet. Dok je Radojičić protekle četiri godine ubjeđivao građane Banjaluke da je on novi Ban Milosavljević, oni su vješto, iza kulisa, odrađivali prljave poslove. Primarno za sebe, a ponešto i za njega. 


24.

Radojičić je dio krivice za poraz pokušao da svali i na "lisice" koje kruže oko gradske imovine. Tako navodi: "Bitka za Banjaluku ove godine imala je i veliki republički i regionalni značaj, i dijelom se vidjelo miješanje i interes nekih faktora sa strane u banjalučke izbore. Takođe, vršeći vlast u protekle četiri godine sukobio sam se sa nekim moćnim privatnim interesima, kojima nikako nije odgovaralo da nastavim mandat. Biće veoma bitno i interesantno pratiti u narednom mandatu stavove i odluke novog gradonačelnika i gradske vlasti na krupnim imovinskim pitanjima i sudskim postupcima u kojima grad učestvuje. I dalje krupni privatni interesi kruže oko grada, kao lisice oko kokošinjca. Nova izvršna vlast je stigla, ali se stare lisice neće odmaknuti. Protekle četiri godine vodili smo tešku bitku za zaštitu gradskih interesa u krupnim imovinskim sporovima, koji na našim sudovima, u sudaru sa moćnim privatnim interesima, gotovo da nemaju nikakve šanse.


Radojičić pod "lisicama" podrazumijeva stranačke tajkune koji su se, kroz raznorazne malverzacije, dočepali na desetine miliona KM vrijedne imovine Grada, primarno gradskog građevinskog zemljišta. 


Da je Radojičić čovjek bez imalo hrabrosti najbolje govori podatak da se plaši da imenuje te "lisice". 


25.

Radojičić je o istim "lisicama" govorio i prije četiri godine, obećavajući da će baš njih otjerati što dalje od gradske imovine. Vrijeme je pokazalo da ne samo da Radojičić nije rastjerao te "lisice", nego da im je, širom,otvorio vrata Gradske uprave i pustio ih da za sebe uzmu sve šta hoće. 


26.

Ne treba zaboraviti da je u mandatu Radojičića Grad ostao bez zemljišta Stare autobuske stanice. Za tu pljačku je zaslužna "lisica" koja se imenom i prezimenom zove Vedran Savić (sin po zlu čuvenog direktora ZIBL-a Čede Savića). Radojičić je sa tom "lisicom" nastavio saradnju i nakon navedene pljačke, pa je Saviću junioru izdao tehničku dokumentaciju za izgradnju nebodera na mjestu srušenog kina "Kozara". 


27.

Ne treba zaboraviti ni da je u mandatu Radojičića Grad izgubio i na desetine miliona vrijedno zemljište Poljoprivredne škole. 


Da nije mali miš, Radojičić bi možda i rekao da iza ove pljačke stoje “lisica"poznate po imenu Perica Repajića, Budo Stanković i ekipa oko njega. 


Možda bi i rekao, ali se boji da ne bude gepekovan, kao neki njegovi stranački drugari.


28.

Radojičić se osvrnuo i na svoju budućnost. 

"U četvrtak predajem dužnost gradonačelnika pa od tog dana više neću obavljati nikakvu javnu dužnost. Gradski odbor SNSD-a Banjaluka, koji sam vodio proteklih sedam godina i na koji sam bio posve politički fokusiran, je raspušten, tako da ni konkretnog političkog zaduženja više nemam. Dakle, nakon ove primopredaje doslovno idem kući. Trebaće mi i nadam se da ću imati priliku za odmor, nakon četiri izuzetno naporne godine, u kojima sam i privatni i porodični život potpuno bio podredio poslovima gradonačelnika. Taj odmor od politike i javnosti može da bude i veoma dug." 


Radojičić je, očigledno, svjestan da ga čega izuzetno dug odmor. Nema te kristalne kugle koja bi u ovom trenutku mogla reći bilo šta optimistično o političkoj budućnosti Radojičića. On je politički mrtvac i taj status neće biti promjenjen, šta god da se desi. 


29.

To svakako nije najgora vijest za Radojičića. 


30.

Puno gore vijesti bi mogle iskočiti nakon što novi gradonačelnik i njegov tim izvrše reviziju svih ugovora koje je u protekle četiri godine zaključio Grad. Za Radojičića će biti dobro ako dugi odmor, koji je najavio, ne bude upražnjavao u nekom od kazneno-popravnih zavoda, a tu prije svega mislim na onaj u Foči.


31.

Na kraju, sa ciljem da pokaže da je u njemu ostalo bar nešto empatije i morala, Radojičić je najavio da neće koristiti tzv. "bijeli hljeb”.

"Ne. Neću koristiti to pravo. To je moj lični stav. Iako predajom dužnosti gradonačelnika zaključujem radnu knjižicu u Gradskoj upravi i vjerovatno direktno idem među nezaposlene, smatram da u ovako teškoj godini za mnoge građane to pravo ne treba da koristim." 


Iako se radi o lažnom moralisanju, ovakav stav Radojičića primarno treba pozdraviti. Bitno je da se bilo šta spasi od štetočine kakva je Radojičić. 


32.

Međutim, ne treba zaboraviti da je Radojičić u protekle četiri godine primao neto platu od oko 6.500 KM. To je plata o kojoj može da sanja gotovo svaki građanin Banjaluke. Da se Radojičić htio solidarisati sa građanima, on bi, na početku svog mandata, tu bezobrazno visoku platu snizio na neku realnu cifru. 


Radojičić ne samo da to nije učinio, nego je svoju suprugu zaposlio u preduzeću “Elektroprenos BiH”, u kojoj prima neto platu od 4.100 KM. Ti platni iznosi u zbiru čine mjesečni prihod od 10.600 KM. 


33.

Evidentno je da Radojičiću neće nedostajati novca u tom dugom odmoru. U svakom slučaju, ukoliko Radojičiću ponestane novca, uvijek se može obratiti nekom od svojih kabinetskih savjetnika i saradnika, koji su pljačkali Grad u protekle četiri godine. 


Moja preporuka je da se, u takvoj situaciji, prvo obrati svom doskorašnjem zamjeniku, milioneru Srđanu Amidžiću.