недеља, 13. децембар 2020.

Poletarac Darko Kremenović ne bira sredstva da postane predsjednik Advokatske komore RS, iako ima regularno završenu samo Osnovnu školu, srednju kupio, a fakultet mu je Vito Popović završio; Poletarac i ministar Kasipović iznuđuju novac od advokata


Piše: Slobodan Vasković


1.

Darko Kremenović, predsjednik Zbora advokata Banjaluka, namjeran je da po svaku cijenu dođe na poziciju predsjednika Advokatske komore RS.


Kremenović, poznat po bolesnim ambicijama, prljavštinama i podlim postupcima, kao i po nepoznavanju prava i pravne struke, zbog čega nosi nadimak Poletarac, upregao je sva svoja podzemna (po kojima je veoma poznat) i nešto nadzemnih poznanstava, da dođe na poziciju Branislava Rakića, kojem uskoro ističe mandat na mjestu predsjednika Advokatske komore.


2.

Rakić je amoralan kao i Kremenović, jer je Komoru potpuno privatizovao i podredio ličnim interesima, kao i šićaru još nekoliko odabranih advokata.Kremenovićeva pobjeda bila bi svojevrsno kloniranje Rakića, koji bi najvažniju advokatsku instituciju dotukao, nastavljajući je daviti u živom blatu ličnih interesa, tamo gdje je Rakić stao.


3.

U četvrtak, 17.12.2020. godine, u okviru Zbora advokata Banjaluka, bira se 29 delegata za Skupštinu Advokatske komore RS. Navedenih 29 delegata će imati presudnu ulogu pri izboru novog predsjednika Advokatske komore RS.

 

Kremenović, istinski intelektualni i moralni patuljak, neostvareni političar, ka cilju ide služeći se, isključivo, makijavelističkim metodama.


4.

Bitno je upoznati lik i nedjelo ovog kandidata: Važno je istaći da je Kremenović apsolutno neškolovan; Regularno je završio samo Osnovnu školu, što ga dovodi u rang sa Goranom Osnovcem Selakom.


Previše je Osnovaca i Poletaraca u Režimskoj mašineriji, pa uopšte nije čudo što svako malo “puca”. I čini sva moguća zla koja im padnu na teško oštećene umove!Kremenoviću je srednju školu kupila porodica, dok je Pravni fakultet u Banjaluci “završio” uz svesrdnu pomoć Vitomira Popovića. 


Nakon što je “stekao” diplomu, zakitio se njome kao ukradenim trofejom, Kremenović je, bez pardona, “otpilio” Popovića, što je njegov standarni način djelovanja i “zahvaljivanja”, po principu - Nož u leđa!


5.

Svoje prvo pravničko iskustvo Kremenović je "ispekao" u advokatskoj kancelariji pokojnog Miroslava Mikeša (preminuo 13.02.2015.). 


Nakon Mikešove smrti, Kremenović je preuzeo sve njegove predmete; Kao stručnog saradnika u svojoj kancelariji zaposlio je Mikeševog sina Marka Mikeša. 

Nakon što je naplatio Mikeševe predmete, Kremenović je, u skladu sa svojim dobro poznatim nekarakterom, iz advokatske kancelarije liferovao njegovog sina. Toliko o zahvalnosti svom nekadašnjem šefu.


6.

Kremenović je notorni konvertit i interešdžija. Godinama je pokušavao da se politički ostvari, ali bezuspješno. 


Njegov prvi politički angažman se vezuje za SDS, a u toj stranci je važio za ličnog poltrona Ognjena Tadića, koji je poznat kao poltron svih poltrona.


Nakon što je Tadić napustio SDS, odlazi i Kremenović i priključuje se “Crvenom Kombiju” Nenada Stevandića. On je u tu stranku doveo Milana Petkovića, kojeg su na lokalnim izborima teško ponizili Stevandić i Treptačica Natalija Trivić, jer su izbornim inženjeringom uspjeli da Petković, koji je bio nosilac liste, ne uđe u Parlament Banjaluke. 


Iako je bio nosilac liste, Stevandić i Trivićeva su ga torpedovali tako snažno da zamalo nije “ispao” sa liste, toliko ništa glasova je dobio.


7.

Nakon opštih izbora 2018. godine, Kremenović napušta i “Crveni Kombi”.


Razlog je bila Treptačica: Stevandić je odbio da ga predloži za poziciju ministra pravde RS, već je, umjesto njega, za ministra obrazovanja predložio Nataliju Trivić. 


Trivićeva je “obrazovana” koliko i Kremenović, pa Vlada RS nije ništa izgubila na “kvalitetu”.8.

Na ovom mjestu treba malo zastati sa konvertitskom karijerom polupismenog Kremenovića i opisati jednu, zaista, apsurdnu situaciju, zbog koje je Petković “potopljen” na proteklim lokalnim izborima.


Petković je, nakon izbora za potpredsjednika Narodne skupštine RS, za savjetnika imenovao upravo Kremenovića, koji za taj angažman “ubire” mjesečno oko 1.500 KM. 


Nakon odlaska Kremenovića iz stranke, Stevandić je ultimativno zahtijevao od Petkovića da otpusti Kremenovića. 


Petković je to odbio, zbog čega je od Stevandića dobio "šamarčinu" na proteklim izborima, na kojima je stranačka struktura radila protiv Petkovića i javno ga ponizila. 


Petković nije napustio Stevandićev “Crveni Kombi”, jer bi bio smijenjen sa funkcije potpredsjednika NSRS, čime bi i Kremenović izgubio savjetničku poziciju. 


Sve to dovelo je do potpuno apsurdne situacije: Petković je prekrižen u “Crvenom Kombiju” zbog Kremenovića, a Kremenović istog tog Petkovića podržava da formalo ostane u toj stranci, kako ne bio izgubio savjetničku platu.


Kremenović je zaista beskrupulozan.


9.

Nakon što je šutnut iz “Crvenog Kombija”, Kremenović je odlučio da igra “na sigurno”, što će reći da tka na dva razboja. Sa jedne strane, preko Tadića se približio DNS-u, ali taj angažman nije bio plodonosan, jer su prvo Marko Pavić, pa nakon njega Nenad Nešić, imali svoje privilegovane advokate. Sa druge strane, Kremenović se prikačio i SNSD-u; Konkretno struji oko Igora Radojičića. 


Međutim, Poletarac Kremenović opet nije imao sreće: DNS je odvučen u opoziciju, a Radojičić je, nakon debakla na izborima, ostao bez bilo kakvog uticaja u SNSD-u. Ogorčeni Kremenović je za rušenje Radojičića optužio Stevandića i njegov “Crveni Kombi”.


10.

Kremenović jeste polupismen, ali je i pragmatičan: U novonastalim okolnostima Poletarac se brzo snašao, jer se, brzinom svjetlosti, prikačio uz vagon-restoran zvani Darko Banjac; Vagon-restoran, jer vozi u svakoj kompoziciji, bilo SDS-a, DNS-a, SNSD-a ili nekoj četvrtoj. Razlog je vrlo jednostavan: Banjac će, nakon osnivanja nove stranke, u ime učešća u vlasti dobiti nekoliko preduzeća, a Kremenović računa da će dobiti ovlaštenje za zastupanje tih preduzeća, što će mu omogućiti da iz njih izvlači značajne svote novca. 


11.

Kremenović sada želi da se konačno “ostvari” i postane Prvi Poletarac na čelu Advokatske komore RS: Njegovi najbliži saradnici u tom paklenom, naopakom, naumu su advokati Milan Petković, Stojan Vukajlović i Aleksandra Metlić. Vukajlović, Rakić i Metlićeva već su pomeli, a i dalje metu ogromne pare iz RUGIP-a, o čemu sam detaljno izvijestio! 


12.

Vukajlović i Metlićeva uspjeli su za Kremenovića obezbijediti podršku oko 40 advokata, što je nedovoljno za cilj koji su sebi postavili; Stoga danima telefonskim pozivima uznemiravaju druge advokate kojim, nerijetko, i prijete da moraju glasati za delegate koje predlaži Kremenović. 13.

Protiv Kremenovićeve ekipe se okupila druga frakcija, koja, u ovom trenutku, broji oko 80 advokata; Najaktivniji u ovoj grupi su advokati Dalibor Mrša i Vanja Lakić. Ova frakcija okuplja advokate koji su nezadovoljni dosadašnjim radom Advokatske komore RS.


14.

U cijeloj priči veoma je interesantno i ponašanje Branislava Rakića, aktuelnog predsjednika Advokatske komore RS: On je, donedavno, podržavao namjeru Kremenovića da zasjedne na njegovo mjesto. 


Rakić je dugogodišnji član SNSD-a, koji odlično poznaje “trendove” u stranci.


Nakon što je Radojičić izgubio izbore, on je povukao podršku Kremenoviću, jer na taj način pravi otklon od Radojičića i njemu bliskih osoba, uključujući i Kremenovića.  


15.

Da Kremenovićev cilj nije zaštita interesa advokata i Advokatske komore RS, već isključivo ličnih materijalnih interesa, najbolje govori njegovo ponašanje u vezi sa štrajkom advokata.


Advokati u brojnim krivičnim postupcima po službenoj dužnosti zastupaju optužene. Za te usluge Ministarstvo pravde RS tim advokatima isplaćuje naknadu za zastupanje. Međutim, većina advokata isplatu tih naknada čeka i po pet godina. Sa druge, strane, advokatima koji su bliski SNSD-u ili lično ministru Antonu Kasipoviću, odmah se isplaćuje navedena naknada. 


16.

Kremenović je vrlo koristan ministru Kasipoviću na brojnim područjima: Tako je bilo i početkom 2019. godine, kada je Kremenović minirao najavljeni štrajk advokata u RS. 


Skupština Advokatske komore RS je 10.11.2018. godine donijela odluku da advokati u Republici Srpskoj stupe u štrajk na dan 01.02.2019. godine. (O tome u videu ispod govori advokat Siniša Lopandić)Razlog je bio dug od 4,3 miliona KM koliko su advokati, na ime zastupanja po službenoj dužnosti, potraživali od Ministarstva pravde RS.


Kremenović se usprotivio toj odluci, te je jedini stao u odbranu ministra Kasipovića. Na kraju su Rakić i Kremenović uspjeli da osujete najavljeni štrajk obećanjem da će novac biti isplaćen. Advokati su prevareni, jer im je isplaćen samo dio dotadašnjih potraživanja; Praksa neplaćanja advokata nakon zastupanja je, nakon toga, nastavljena.


16.

Važno je znati i sljedeće:  Kremenović je i “poslovni” partner ministru Kasipoviću. 


Dvojac već duže vrijeme koristi uigranu šemu reketiranja advokata: Kremenović advokatima (koji godinama čekaju na isplatu naknade za zastupanje po službenoj dužnosti) da ponudu da im se odmah isplati novac, ali da oni, zauzvrat, njemu predaju proviziju koja iznosi 20 posto od uplaćenog.


Ukoliko ucijenjeni advokat pristane na ponudu, onda Kremenović dojavi Kasipoviću i njegovim “službenicima” zaduženim za otimačinu od advokata, da puste isplatu. 


Dio advokata je prisiljen da pristane na Kremenovićevu "nepristojnu ponudu", jer ne mogu finansijski da izdrže da godinama čekaju isplatu naknade od Ministarstva pravde. (nastaviće se)