петак, 11. децембар 2020.

Dodik prekrižio Radojičića: Slijedi detaljna čistka svih Radojičićevih kadrova iz GO SNSD BanjalukaPiše: Slobodan Vasković


1.

Sjednica Centralnog komiteta SNSD-a, održana 11.12.o.g., potvrdila je da je Milorad Dodik, lider te stranke, definitvno prekrižio Igora Radojičić i da više ne računa na njega. 


2.

Iako se Radojičić oporavio od korone i  krajem prošle sedmice održao je oproštajni susret sa članovima kabineta gradonačelnika, jer je izgubio izbore, Radojičić nije pozvan na sjednicu CK-a. 


3.

On je potpredsjednik SNSD-a (još uvijek) i samim tim član CK, pa je jasno da je nepozivanje vrlo jasan znak da je prekrižen.


4.

Razlog leži u činjenici da je Dodik izračunao da mu Radojičić više nije potreban. 


5.

Da podsjetim, još u izbornoj noći (15.11.o.g.), nakon što je postalo evidentno da je Radojičić izgubio, Dodik ga je verbalno “počistio” sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka i pritom istakao da on lično preuzima GO Banjaluka. 


6.

Naredni dan, (16.11), postalo je evidentno da su na listi SNSD-a izabrani i odbornici koji su lojalni Radojičiću: Srđan Amidžić, dr Nevena Todorović, Zoran Popović, Nenad Grbić. 


7.

Ultrapragmatični i surovi Dodik je počeo sa pripremom dekapitovanja Radojičića, tako što je u javnost slao poruke da je poraženi gradonačelnik “bitan čovjek SNSD-a”, pri tom brutalno vrijeđajući  građane, kojima je prijetio, optužujući ih za Radojičićev poraz.


8.

Dodik je tako dobio na vremenu; U narednih mjesec dana obezbijedio je lojalnost dr Nevene Todorović i Zorana Popovića, obećavši im da će ostati direktori Doma zdravlja Banjaluka i Vodovoda. 


9.

Nenad Grbić se sam ponudio da otkači Radojičića i nije tražio nikakvu dodatnu uslugu od Dodika, osim da se podrazumijeva da inspekcijski organi ne vršljaju po njegovom preduzeću. 


10.

Radojičićev uticaj se sveo samo na Srđana Amidžića, što je premizerno da bi ostvario bilo kakav uticaj u SNSD-u.


11.

Dodik je obezbijedio stabilnu većinu u Skupštini Grada, pa mu ni Amidžić više nije ni bitan, što ukazuje da bi mogao da veliki dio odgovornosti za poraz svali direktno na njega. 


12.

Dodik inače ne podnosi Amidžića, a posebno mu smetaju njegove uske interesne veze sa Milanom Radovićem, koji je na volšeban način postao zamjenik predsjednika SDS-a (10.12.o.g.)


13.

Nakon što je obezbijedio ambijent u kojem mu Radojičić ne može napraviti nikakvu političku štetu, Dodik je sjednici CK, (11.12.o.g.), nametnuo kao temu i pitanje Gradskog odbora SNSD Banjaluka. 


Odlučeno je da se GO BL detaljno počisti od Radojičićevih kadrova, a Igoru Žuniću je povjereno da to (dan prije održavanja CK-a) saopšti javnosti (“Radiće metla narednih dana”), ali prije svega Radojičiću i onima koji se još uvijek prave da su mu lojalni. 


14.

Dodik će počistiti, u prvom talasu, i one za koje je procijenio da su nanijeli značajnu štetu SNSD-u u toku kampanje: To su Dragan Kremenović Puger, Brane Čovičković, Nikola Aleksić, Branko Sladojević, Stojan Vukajlović… 


Premda su neki od navedenih bili lični poltroni kako Radojičića tako i Dodika, Dodik njih želi predstaviti kao Radojičićeve ljude, optužiti tako njega za poraz, i ukloniti ih. 


15.

Drugi talas čistke će biti po stranačkoj dubini, te podrazumijeva smjenu većeg broja predsjednika mjesnih odbora.


16.

Vrlo je interesantan i način na koji se, nakon izbornog debakla, ponašaju članovi sada već bivšeg Radojičićevog kabineta. 


Kada je postalo evidentno da svi ne mogu preživjeti Dodikovu "čistku", počeli su iznositi “ekskluzive” jedan o drugom. 


17.

Tako je isplivala vijest da je Nikola Aleksić, uporedo sa članstvom u SNSD-u, bio član još dvije stranke. 


Aleksić, Sladojević i Radojičić

Iako se Aleksić vodi kao član SNSD-a od 2007. godine, on se 2010. godine, na opštim izborima, našao na listi NDS-a Krste Jandrića, kao kandidat za narodnog poslanika. Prošao je neslavno, jer je osvojio samo 360 glasova. 


18.

Nakon toga, iako je i dalje nastavio odlaziti na stranačke skupove SNSD-a, Aleksić se 2014. godine učlanio i u SDS i to preko Ognjena Tadića. Računao je da uz Tadića kupuje dobru kartu za budućnost, što se umalo i desilo, jer je na tim izborima Tadiću trebalo vrlo malo da pobijedi Dodika. 


Nakon što se pokazalo da SNSD nastavlja vladavinu, Aleksić je prekinuo kontakt sa Tadićem i zaboravio na epizodu zvanu SDS, te je nastavio da glumi lojalnog SNSD-ovca. Ispostavilo se da ni Radojičić nije znao da je Aleksić bio u SDS-u.