петак, 11. децембар 2020.

Lukačeva morbidna i krvava samopromocija: Pregovarači policije ubijedili Dragana Ševu, osumnjičenog za ubistvo monaha Stefana, da se mirno preda; Lukač sve poništio kako bi se, upadom SAJ-a, samopromovisao; Lukač laže da je Ševo odbio da se preda; Prilikom upada SAJ-a, došlo do samopovređivanja Ševe


Piše: Slobodan Vasković


Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, slagao je javnost da se Dragan Ševo, osumnjičen za ubistvo monafa Stefana u manastiru Glogovac kod Šipova, odbio da se preda, 09.12.2020. godine policiji.


On je rekao da su “locirali osumnjičenog koji je uzeo sobu”. 


“Pokušali su ga ubijediti da se preda, ali je odbio. Prijetio je da će se ubiti nožem. Na teren su izašli pripadnici SAJ i pronašli ga u motelu ‘Nana’. Specijalci su brzo upali u sobu, a on je uspio nožem da se posječe po nozi”, rekao je Lukač.


Lukač je rekao neistinu. 


Istina je potpuno suprotna, a akcija SAJ-a, koju je naredio Lukač, bila je u funkciji njegove lične promocije, što potvrđuje i činjenica da se vidi na snimku.Lukač nije, kao ministar, nadležan da rukovodi akcijama, ali je ubistvo monaha Stefana i hapšenje osumnjičenog za njegovo ubistvo teško zloupotrijebio za ličnu promociju. Pri tom, zamalo da nije izazvao i samoubistvo osumnjičenog.


Moji izvori iz vrha MUP RS tvrde da su dva pregovarača policije uspjeli dogovoriti mirnu predaju Ševe.


“Bilo je sve dogovoreno, da se Ševo mirno preda i dovoljno je bilo da uđu dva policjaca u prostoriju, uhase ga i predaju Tužilaštvu. Međutim, Lukač je sve to poništio i naredio upad SAJ-a, kako bi sebe medijski promovisao”, tvrde moji izvori.


Navode da je unutar MUP RS ogromno ogorčenje zbog nevjerovatno morbidnog postupka Lukača.


Zaista nevjerovatan, neprofesionalan i luđački postupak Lukača, koji je izazvao samoranjavanje Ševe, a mogao je dovesti i do njegove smrti. Međutim, Lukača nije interesovalo profesionalno djelovanje policije, već lična promocija.  


Na taj način on je degradirao pregovrače, poništio njihov rad, još jednom pokazao da je MUP privatizovana institucija, što mu je i bio cilj, i ugrozio hapšenje osumnjičenog, njegovo privođenje pravdi, ali i život.


Ševo, ukoliko se potvrdi da je ubio monaha Stefana, mora biti presuđen na najstrožiju kaznu i dugogodišnju robiju, ali u pravosudnom procesu i nije Lukač taj koji treba da presuđuje ni njemu ni bilo kom drugom, radi lične promocije, a ne radi zločina koji je počinjen.Monah Stefan ubijen je 07.12.2020. godine u manastiru Glogovac kod Šipova. Ubijen je nožem. Osim Ševe, uhapšena je još jedna osoba koja se sumnjiči da je ubici pomogla pri bjekstvu.


Na snimku hapšenja vidi se akcija specijala, kao i povreda koju je osumnjičeni naneo sebi, ali i nož kojim je to učinjeno.