петак, 4. децембар 2020.

Skoko odbio Dodikov lični prijedlog da pređe u SNSD i zadrži funkciju, pa je, po kratkom postupku, eliminisan sa pozicije u ERS


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik preživljava teške dane - udarce mu zadaju oni od kojih je to najmanje očekivao.


Posljednji koji ga je teško udario je Maksim Skoko, narodni poslanik i potpredsjednik SPS; Skoko je odbio Dodika koji mu je lično predložio da pređe u SNSD, a zauzvrat ostane na funkciji v.d. direktora za javno snabdijevanje Elektroprivrede Republike Srpske; Čim je rekao ne, odmah je smijenjen.


2.

Dušan Škrebić je, takođe, odbio Dodikov lični prijedlog da ostane na čelu Republičkog inspektorata, ali uz uslov da pređe u SNSD. Škrebić je podnio ostvaku, nije čekao da bude smijenjen.


3.

Njih dvojica su funkcioneri SPS-a Gorana Osnovca Selaka i, što je interesantno, nisu jedini iz te stranke koji su odbili Dodikov prijedlog da ostanu na funkciji, uz uslov da pređu u SNSD.


4.

Još je interesantnije da je njihov predsjednik Goran Osnovac Selak, čiju je SPS Dodik 16.11.o.g. izbacio iz koalicije, samo dan kasnije, 17.11., puzao pred Dodikom i javno iskazao spremnost da se vrati pod njegovo okrilje.


Dodik je to odbio.


5.

Ogromna je, to je jasno, razlika između pojedinih visokih funkcionera nedavno formiranog SPS-a i njihovog polupismenog predsjednika Selaka, kojeg je Dodik pomeo sa pozicije direktora KPZ “Tunjice”, ali njemu nije nudio ništa.


6.

Skoko je ranije bio član SP-a Petra Đokića kojeg je u otvorenom pismu “premljeo” i okarakterisao kao najgoreg kriminalca, nakon čega je i napustio tu stranku.


7.

Možda bi Skoko i ostali, ukoliko žele nastavak kvalitetne opozicione političke karijere, trebali razmisliti o smjeni teško korumpiranog Selaka, jer on sigurno nije ličnost koja će biti, niti to treba biti, prihvaćen kao iskreni opozicionar, iako je, nakon Skokine smjene, najavio, u sebi bliskim krugovima, “najoštrije opoziciono djelovanje”.


8.

Selak, kao ni Nenad Nešić, ne trebaju biti prihvaćeni od opozicije, jer se radi o gangsterima koji su brutalno opljačkali građane RS, snažno podržani upravo od Dodika. 



9.

Razloge za izbacivanje SPS-a Dodik je našao u navodnoj saradnji te stranke sa opozicijom, iako to nije tačno.


10.

Detaljno sam to opisao, a da podsjetim da  je oklijevanje Osnovca Selaka da potpiše sporazum tzv. “Vidovdanske koalicije” za Banjaluku, 16.11., kod Dodika, koji je bio potpuno van sebe, zacementiralo stav da je SPS radio “za drugu stranu”, što je potpuno netačno.


11.

Tvrdnje da je SPS “radio za drugu stranu” forsirali su Nenad Crveni Kombi Stevandić i Petar Đokić; Prvi je to činio kako bi “Crveni Kombi” postao najznačajniji partner SNSD-a u Skupštini Grada, što znači da će tražiti poziciju predsjednika Skupštine. 



12.

Đokić je imao interes da spasi svoj SP od jačanja SPS-a, koji je, nakon izbora, postao treća stranka po snazi na osnovu dobijenih glasova i ima tri odbornika u novom sazivu. SPS je ostvario bolji rezultat u Banjaluci i od "Crvenog Kombija" i SP-a, iako postoji svega par mjeseci.


"CK" Monstrum i Đokić su poniženi od Osnovca Selaka u direktnom obračunu za glasove. 


13.

“Crveni Kombi” i Đokić, dva toksična Crvjezika, uspjeli su da “skinu glavu” Selaku, iako njegov SPS nije radio ni za Radojičića ni za Stanivukovića; Isto kao što nisu radili ni “Crveni Kombi” ni SP! A niti kompletan GO SNSD Banjaluka!


14.

Male stranke su, kao i obično, radile za sebe i nisu trošile resurse na Radojičića. To podjednako važi za sve male stranke iz takozvane “Vidovdanske koalicije”. 


Budući da zbog korone nije bilo većih okupljanja, Radojičić se nije ni mogao pojaviti na skupovima malih stranaka i pridobiti njihove glasače. Tako je, do daljnjeg, završio na poitičkoj deponiji.