субота, 19. децембар 2020.

Ikona iz Luganska: Sedam dana do “Božije volje” kojom je Rusija otpočela uklanjanje Dodika sa političke scene


Piše: Slobodan Vasković


1.

Sergeju Lavrovu moraju se priznati maniri, prefinjenost i elegancija: Rusija je pustila Dodika da izvrši političko samoubistvo, a da nisu ni osjetili miris baruta, niti na rukama imaju ikakvih barutnih čestica.


2.

Odluka Rusije da, putem Interpola vrati ukradenu Ikonu iz Luganska “poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola”, kako je saopštio MIP Rusije, samo je “potvrđivanje” političkog samoubistva Dodika.


3.

Rusiji Dodik više ne treba i odlučili su da ga uklone na vrlo elegantan način, iskoristivši ga Ravno do dna.


4.

Nema dileme da je Lavrov znao da će od Dodika dobiti na poklon ukradenu Ikonu iz Luganska, kao što nema dileme i da je u BiH došao da bi svjesno radikalizovao situaciju.


5.

Nema dileme ni da je Dodiku neko od “ruskih veza” diskretno šapnuo šta bi bilo dobro da pokloni Lavorvu, što je ovaj i učinio, ni ne pomišljajući da je davanje poklona ujedno i politički “pucanj” u “glavu”.


6.

Nakon što se Planeta tresla pet dana oko ukradene Ikone iz Luganska, Rusija je odlučila da obznani kako je Dodik za njih roba bez ikakve vrijednosti; Učinili su to vrlo suptilno - vratiće ikonu “poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola”, čime u pozvali na međunarodnu istragu o tome otkud ukradena Ikona iz Luganska u Dodikovom posjedu.


7.

Dodik je sve samo ne glup političar; Dapače, riječ je o ultrapragmatičnom velemajstoru haosa, čijim sijanjem politički živi/preživljava decenijama.


Rusija je njegove velemjstorske haos-sposobnosti iskoristila protiv njega i dozvolila mu da izvrši političko samoubistvo, a oni, iz cijele priče u koju su ušli sa predumišljajem, izađu čistih ruku.


8.

U Krugu Ikone, koji je trajao, ukupno, sedam dana, Lavrov je uspio da napravi ogroman razdor u BiH, radikalizuje situaciju u Regionu, pokaže da su Komšić i Džaferović nedorasli funkcijama koje obavljaju, teško uzdrma Ukrajinu, (jer je primanje ukradene Ikone iz Luganska, u simboličkoj ravni, polaganje prava na Lugansku i Donjecku oblast kojima vladaju proruski separatisti, a ne ukrajinske vlasti), proizvede niz političkih problema na međunarodnoj sceni, i, nakon svega toga, kao izraz dobre volje za dalju “konstruktivnu” saradnju, riješe se Dodika kao zadnjeg kriminalca.


9.

I to ne običnog, već onog iz kategorije treš - koji trguje ukradenim Ikonama. 


10.

Rusija je do te mjere ponizila Dodika da se on, ostao/ne ostao, u politici više nikada od tog poniženja neće oporaviti. Uz to su ga, pravoslavnim vjernicima, prikazali i kao bogohulnika, što nije najgora kazna za njega, ali, kao takav, on nema šta tražiti među političkim prvacima pravoslavne vjeroispovijesti. Niti bilo koje druge vjeroispovijesti.   


11.

Vođstvo Fabrike koja je proizvela ovog i ovakvog Dodika odlučila je da ga u potpunosti demontira.


12.

Proces uklanjanja Dodika, u Ruskoj režiji, odmakao je već podaleko! 


Dodik, pisao sam to već, ocijenjen je kao nepouzdan partner i na Istoku i na Zapadu. 


Bilo je pitanje trenutka kada će njegovo proces njegovog uklanjanja, koji je već ranije počeo, postati vidljiv. 


13.

Od njega, nakon najave vraćanjan ukradene Ikone, nije ostao ni “kamen na kamen”. 


14.

Da li mu je neko od “ruskih veza” nakon svega došapnuo “sjeti se potpisivaja Programa reformi BiH”ANP-a”, nije ni bitno, ali da je “revolver” koji su mu dali da sa njim odigra Ruski rulet, imao u potpunosti popunjen doboš, u to nema nikakve dileme.


15.

Na kraju, Lavrov i dalje ubire značajne političke poene nakon svoje posjete Regionu; To što su iza njega ostale brojne žrtve, ne tiče ga se: Gordost velikih sila nikada ne obraća pažnju na te sitnice, poput raznoraznih dodika

i sličnih piona kojima se služe.


Javnim Dodikovim žrtvovanjem, Lavrov je pojačao svoju trgovačku ponudu Zapadu, o kojoj sam juče pisao.


(Sve je učinjeno vrlo svjesno, da bi se odnosi radikalizovali ne samo u BiH, već i na relaciji BiH-Ukrajina i, što je i najvažnije, Rusija - Ukrajina.


Nije slučajna ova veza, jer je Rusija već anektirala Krim i, realno je da je ovim postupkom Kremlj ponudio SAD/EU da riješe stvari u BiH na način kako hoće, ali da “zaborave” na aneksiju Krima. 


Zato se radikalizacija političke situacije u BiH koju je Lavrov maksimalizovao i tokom posjete Beogradu, posebno Zagrebu, prije može shvatiti kao ponuda za trgovanje Zapadu, po navedenom principu (Krim-RS), nego odbrana RS.


Druga strana trgovačke ponude glasi - ako ne “zaboravite” Krim, slijedi još veća radikalizacija u BiH i regionu; Rusija brani svoje interese trgujući i uništavajući srpske interese u BiH, ali i druga dva naroda, u to nema nikakve sumnje.


Rusija iz “malog rata” sa Zapadom u Regionu, koji je u BiH izgubljen za njih, pokušava izvući maksimum za sebe i neće prezati da žrtvuju svakog/bilo kog kako bi ostvarili bar mikron sopstvenih nacionalnih interesa; Ništa neočekivano od Velike Sile.)  


16.

Ikona iz Luganska bila je, očito, po poimanju Rusije, “Božija volja” da se Dodik demontira u svim svojim kameleonskim izdanjima.


17.

Šta će na sve ovo učiniti Zapad? Ništa spektakularno - ponudiće i oni Dodiku svoj “revolver”, punog doboša! O Ruskoj ponudi će vrlo pomno promisliti.


18.

“Ruski rulet” je opasna igra; Nije za amatere, kakvim se pokazao Dodik.


19.

Na kraju ostaje pitanje: Ko je novi Ruski Čovjek u BiH?!


Pitanje je sasvim na mjestu, jer je on već imenovan; Da nije, Dodik bi još uvijek držao onaj “revolver” koji mu je donio Lavrov negdje ispod dušeka.