среда, 30. децембар 2020.

Radojičić ključna Lisica za pljačku Banjaluke: Obrisi štetočinskog djelovanja Radojičića počinju da se naziru; Proces revizije, iako u svom začetku, pokazuje da su Radojičić i njegovi savjetnici Glavne Lisice u radnjama koje su imale za cilj da se otuđi imovina Grada


Piše: Slobodan Vasković


1.

Igor Radojičić je, konstatovao sam to, najveća štetočina u istoriji Banjaluke.


2.

Vrijeme pred nama ubrzo će pokazati apsolutnu tačnost i preciznost navedene konstatacije i, sekundarno, da je Radojičić jedan od najgorih, najopasnijih i najpodmuklijih i najpokvarenijih funkcionera SNSD-a, koji se godinama vješto skrivao iza lažne fasade “razumnog”, “intelektualnog”, “skromnog”, “nenametljivog”, “poštenog” političara; Bio je sve suprotno i to u najmaksimalnijoj mogućoj mjeri.


3.

Radojičić je bio uspješan glumac koji je, nažalost, svojim izvedbama, uspio prevariti veliki broj poštenih i časnih građana Banjaluke, koji su vjerovali da se iza gorenavedene fasade zaista nalaze osobine karakternog i časnog funkcionera, a ne podle i kriminalne Moralne Nakaze, koja je učestvovala u najtežim kriminalnim radnjama, snažno podržavala pljačkaše svega narodnog i otvoreno štitila one koji su stajali na strani ubica banjalučkog mladića Davida Dragičevića.


4.

Od Radojičićeve maske uskoro će ostati samo froncle, a Banjalučani će se brzo uvjeriti o kakvoj Narcisoidnoj Spodobi se radi.


5

Ponovo ću se vratiti na njegov mizerni, neiskreni, plačljivi intervju, garniran brojnim neistinama, dat Nezavisnim novinama, 24.12.2020. godine; U tom istupu, lažni mistik, sada već bivši gradonačelnik Radojičić je podvukao: "Bitka za Banjaluku ove godine imala je i veliki republički i regionalni značaj, i dijelom se vidjelo miješanje i interes nekih faktora sa strane u banjalučke izbore. Takođe, vršeći vlast u protekle četiri godine sukobio sam se sa nekim moćnim privatnim interesima, kojima nikako nije odgovaralo da nastavim mandat. Biće veoma bitno i interesantno pratiti u narednom mandatu stavove i odluke novog gradonačelnika i gradske vlasti na krupnim imovinskim pitanjima i sudskim postupcima u kojima grad učestvuje. I dalje krupni privatni interesi kruže oko grada, kao lisice oko kokošinjca. Nova izvršna vlast je stigla, ali se stare lisice neće odmaknuti. Protekle četiri godine vodili smo tešku bitku za zaštitu gradskih interesa u krupnim imovinskim sporovima, koji na našim sudovima, u sudaru sa moćnim privatnim interesima, gotovo da nemaju nikakve šanse." 


Čedo Savić

6.

Nije prvi put da Radojičić, ničim izazvan, pominje nekakve Lisice. Pominjao je On te Lisice, (podrazumijeva se - bez imena i prezima), i ranije u kontekstu otimanja gradske imovine. 


Neke od tih Lisica sam, za razliku od Spodobe, imenovao u svom tekstu “Radojičić, najveća štetočina u novijoj istoriji Banjaluke, otišao je u zaborav i na političku deponiju; Umjesto da se izvini građanima za pustošenje Grada, Radojičić krivicu prebacuje na te iste građane i “Lisice”, kojima ne smije pomenuti ime”, (24.12.2020.), ističući među njina Čedu i Vedrana Savića, Pericu Repajića, Budu Stankovića…


Budo Stanković, Goran Osnovac Selak,
Mladen Milanović Kaja i Perica Repajić

7.

Međutim, pomenute Lisice nisu ništa u poređenju sa glavnom Lisicom, u liku samog Radojičića. 


Upravo je za vrijeme štetočinskog, razarajućeg, mandata Radojičića Grad izgubio najznačajnije sporove. U tim sporovima, na suprotnoj strani, redovno su bili tajkuni bliski režimu. Ishod je uvijek bio isti - Grad bi izgubio spor i milionski vrijedne nekretnine.


8.

Opisaću dva načina kako je Radojičić učestvovao u otuđenju gradske imovine: 

-Prvi način podrazumijeva da je Grad, u saradnji sa Pravobranilaštvom RS, propuštao da u sudskim postupcima izvede dokaze koji su bili ključni za dobijanje sporova. 


Najbolji primjer za to je spor u kojem je Grad izgubio zemljište Stare autobuske stanice. U tom sporu je iz arhive ZIBL-a nestao ugovor zaključen između Grada i pravnog prednika preduzeća “Autoprevoz”. 


Stara autobuska stanica Banjaluka

Radojičić, naravno, nije podnio krivičnu prijavu protiv lica koja su bila zadužena za čuvanje tog ugovora. 


U sporu koji je vođen u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole, Pravobranilaštvo RS, po uputstvu Radojičića, nije izvelo niz dokaza koji su mogli dovesti do pozitivnog ishoda za Grad.


U predmetima "Naš dom" i "Građa" Radojičić je počeo aktivno da djeluje tek nakon pritiska javnosti. 


Da se radilo o svojevrsnom zidanju "Potemkinovog sela", najbolje govori činjenica da je Radojičić u svoj kabinet zaposlio Nikolu Aleksića. Da zlo bude veće, imenovao ga je za savjetnika za pravna pitanja. 


Aleksić, Radojičić i batler Zoran Talić

Upravo je taj Aleksić, kao pomoćnik Pravobranioca, učestvovao u većini nabrojanih postupaka, kao predstavnik Pravobranilaštva. Njegovi ortaci, Mirko Stojčinović (zamjenik Pravobranioca) i Borislav Jeličić (pomoćnik Pravobranioca), u međuvremenu su "pali", te su za sada nepravosnažno osuđeni na kazne zatvora.


Stojčinović i Jeličić

9.

Drugi način djelovanja Radojičića je bio još perfidniji; Radilo se iznutra, van očiju javnosti: Moji izvori iz Odsjeka za pravna pitanja i propise Grada su mi potvrdili da postoje predmeti u kojima je Grad propuštao da izjavi žalbe i revizije protiv sudskih odluka koje su bile negativne za Grad. 


U tim postupcima Grad je zastupalo Pravobranilaštvo RS. 



Prema Zakonu o pravobranilaštvu RS, Pravobranilaštvo RS u sudskim postupcima djeluje isključivo po uputama Grada. Shodno tome, Pravobranilaštvo nije izjavljivalo žalbe i revizije u sudskim postupcima u kojima Grad to nije tražio. 


Interesantno je to da su se u ovim predmetima najčešće kao advokati suprotne strane pojavljivali Ljubiša Dragičević i još jedan njemu blizak advokat. 


Dragičević, prvi s desna

Njihova poveznica sa Radojičićem je bio pomenuti Aleksić. 


Aleksić je, uz saglasnost Radojičića, nalagao Nataši Vukmirović (šef Odsjeka za pravna pitanja i propise) da u tim predmetima da Pravobranilaštvu mišljenje da ne treba pisati žalbu, odnosno reviziju. 


Ovdje je vrlo bitno istaći da Grad ne plaća sudsku taksu na pravne lijekove, zbog čega nije bilo nikakvog razloga da se ne izjavi žalba odnosno revizija. 


Za ove usluge, Aleksić je dobijao novčanu proviziju od Dragičevića, koju je dijelio sa Radojičićem. 


Aleksić, Branko Sladojević, Radojičić

Moji izvori dalje tvrde da su Aleksić i pomenuti advokatski dvojac, (Dragičević&Dirty Friend), prljave poslove dogovarali u banjalučkoj piceriji "Kod Brke". 


Ranije sam nevo pisao da je Aleksić za jedan od “odrađenih” predmeta od Dragičevića dobio na poklon polovni “Citroen”; Aleksiću se “Citroen” baš nije mnogo dopao, pa mu je Dragičević poklonio drugog “polovnjaka” - "Peugeot", crne boje. 


10.

“Peugeot” je još uvijek u vlasništvu Aleksića; Kako je Aleksić, nakon potopa Radojičića na lokalnim izborima, prekomandovan (nezakonito) u Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, nije isključeno da to vozilo pokloni novom šefu, Ministroidu Srebrenki Golić. 


Ministroid i Mrda

11.

Golićeva, najpoznatija “Vreća transparentnosti” u Vladi RS, često putuje u Istočno Sarajevo, gdje sklapa podzmene poslovne aranžmane sa kriminalcem Ljubomirom Mrdom, o čemu sam detaljno pisao u niz navrata; Posljednji put u tekstu “Dosje/Režim u službi Kriminalca Mrde; Kleptokratski sistem spašava gangstera Mrdu, kako bi pokušao da spase sam sebe”!


12.

Aleksićev polovni "Peugeot" bi mogao poslužiti toj svrsi (tajnim putovanjima Ministroida na supertajne sastanke sa zločincem Mrdom), bar do momenta dok Aleksića u lisicama ne izvedu iz navedenog ministarstva.


13.

Da rezimiran: Tim za reviziju, koji je formirao gradonačelnik Draško Stanivuković, već je, prema mojim saznanjima, došao u posjed nekoliko predmeta u kojima Grad nije izjavljivao žalbe i revizije. 


Draško Stanivuković, Gradonačelnik Banjaluke

U narednim danima će biti pregledani i ostali predmeti. 


14.

Nakon završetka tog procesa, nova gradska vlast će podnijeti krivičnu prijavu protiv Radojičića, Aleksića, Dragičevića i svih drugih učesnika u opisanim kriminalnim rabotama. 


Naglašavam, opisano je samo manji dio velikog zločinačkog opusa Radojičića&Savjetnika za Pljačku Grada! (nastaviće se)