уторак, 22. децембар 2020.

Pakao pada sa Funkcije: Svi Radojičićevi preplaćeni poltroni - savjetnici neće više ni da mu se jave/Za njih je taj "Korisnik" zauvijek postao nedostupan


Piše: Slobodan Vasković


1.

Interesantno je znati visinu savjetničkih plata u Gradskoj upravi Banjaluka u vrijeme dok je gradonačlenik bio Igor Radojičić, kao i kriterijume na osnovu kojih je određivana. A njih je više i vrlo je složeno bilo odrediti visinu savjetničke plate.


2.

Prvi kriterijum je, prije svega koeficijent puta osnovica, odnosno najniža cijena rada. Na to gradonačelnik pravilnikom o sistematizaciji odobrava takozvane dodatke od 10 do 30 posto na otežane uslove rade, složenost poslova, minuli rad…



3.

Drugi, značajniji, kriterijum bio je da li je savjetnik Radojičićev izbor, njegov poltron ili ga je SNSD nametnuo gradonačelniku: Zbog toga su savjetničke plate bile u rasponu od 1.900 KM do 3.500 KM.


4.

Treći kriterijum bili su predmeti u koje je upetljana gradska građevinska mafija (Poljoprivreda škola, Naš dom, stara Autobuska stanica…). 

Svi ti predmeti su se nalaziili u Odsjeku za pravna pitanja i propise, gdje su stručni saradnici Jelena Vrkačević, Nevena Orlović, Jasminka Šironjić, Goran Bundalo i Dijana Joldžić imali najviše plate; one su im određivane na osnovu škakljivosti predmeta, vođeni su kao „najsloženiji poslovi“, što podrazumijeva najvišu stimulaciju. 


Imaju platu od 3.500 KM u koju NISU uračunati minuli radni staž, topli obrok i prevoz.


5.

Što se tiče savjetnika iz kabineta Igora Radojičića, njihova primanja ketala su se između 2.400 i 3.500 KM.


6.

Svi oni su prije imenovanja u kabinet bili zaposleni u drugim institucijama. Kako prestankom mandata gradonačelnika prestaje i mandat savjetnika, listom su se, brže bolje, razbježali, odnosno vratili se na ranija radna mjesta. 


7.

Izuzetak je savjetnik za pravne poslove Nikola Aleksić, koji je od svih Radojičićevih savjetnika primao najvišu platu.



Međutim, Aleksićem ću se posebno baviti narednih dana, a važno je znati da se Branko Sladojević, Radojičićev savjetnik za ekonomska pitanja (koji je bio samo na prekomandi u Gradskoj upravi) vratio u Republičku reviziju.


Suludo je da Sladojević, koji je Institut za građevinarstvo odveo u stečaj, ponovo vrši reviziju organa uprave i javnih preduzeća. Takvo što moguće je samo u BiH.


8.

Šef kabineta Iora Radojičića, Milan Grubor vraća se u Fond zdravstva, na mjesto savjetnika. 



9.

Među Radojičićevim favoritima bio je i Dragan Risojevića, savjetnik za medije i šef tima za komunikaciju, kojeg je doveo iz Narodne skupštine Republike Srpske, a nakon izbornog poraza udomio u Vladu RS, zajedno sa ličnim fotografom Aleksandrom Čavićem.


10.

Imati ličnog fotografa djeluje veoma narcisoidno, da ne kažem bolesno.


11.

Sam Radojičić je u potpunom rasulu, popucao je po svim šavovima, a nakon što ga je prekrižio stranački lider, leđa su mu okrenuli i mnogi dojučerašnji saradnici, čim im je rekao da im više ne može pomoći. 


12.

Potvrđuje to i podatak da niko od brojnih dojučerašnjih ulizica koje je visokokvalitetno ustoličio i koji su mu se svakodnevno divili, objavljujući na FB, iz minute u minutu, hvalospjeve o njegovom liku i djelu, ne želi više ni da mu se javi, nakon što je izgubio izbore; Nema nikog ni da ga upita za zdravlje!


13.

Moji izvori dalje tvrde da su zaposleni u Gradskoj upravi koji profesionalno odgovaraju svojim zadacima odahnuli nakon egzodusa (aktivnog posljednjih dana) što je otišlo mnogo neukih, bahatih poltrona koji nisu ništa radili osim što su spletkarili i zagorčavali im život.



14.

Posebno su odahnuli kada je Radojičićeva šefica protokola Dijana Grbić, koja je za njega odrađivala prljave poslove i bila kabinetski kerber, prešla u Banski dvor, da čisti “Kamenu kuću”.


Nisu, nakon njenog oslaska, odahnuli samo zaposleni, već i mnogi umjetnici i kulturni radnici, iako znaju da će i u Banskom dvoru biti nagrađena enormno velikom platom, kakvu je imala i u Gradskoj upravi.


15.

Ključno je da više neće moći da minira projekte koji vrijede u kulturi i umjetnosti i liječi svoje frustracije na talentovanim stvaraocima i znalcima koji žele da urade nešto dobro za svoj grad.


U “zasluge” Grbićeve, propale glumice, i po mišljenju struke najveće štetočine grada Banjaluka na području kulture, ubraja se posebno ona o Banjaluci, kao evropskoj prestonici kulture, što je u Evropi ismijana ideja.



Aplikacija koju je sastavljala Grbićeva i njoj slični ljudi sa margine kulturne stvarnosti, bila je tragikomična.


16.

Vječito namrgođena, prava pantljičara koja je u kabinetu gradonačelnika samo paraziitirala, šutala koga je stizala, znala je i te kako s kim se treba uvezati i koga finansijski podržati, uz dobru „nagradu“. 


Nikoga nije pomogla iz područja kulture, ali za dobar procenat jeste u estradi. Tako je progurala projekte Biljane Čigoja, sestre tajkuna Mladena Milanovića Kaje, koja vodi agenciju „Stars & more“: organizovala je koncerte Jelene Tomašević, Ivana Bosiljčića, Lepe Brene, „Banjaluka fest“…


Sve su to događaji koje je grad podržao, a Grbićeva koordinisala. (Nastaviće se)