уторак, 3. новембар 2020.

Branko Sladojević, Radojičićev savjetnik za ekonomske poslove, uništio JU “Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS”; Radojičić i dalje štiti Sladojevića, iako je protiv njega podignuta krivična, a dug od 1,44 miliona KM će da vraćaju građani

Nikola Aleksić,  Branko Sladojević i Igor Radojičić


Piše: Slobodan Vasković


1.

Igor Radojičić, gradonačelnik svojih savjetnika, vješto krije da je dobar dio njih počinio nedjela i da su “do grla” umočeni u nezakonite i kriminalne radnje.


2.

Radojičić koji u javnosti glumi poštenjačinu, okružen je nimalo naivnim savjetnicima koji su svoje pozicije iskoristili za sticanje nemalih suma novca, ali i za uništavanje Javnih preduzeća/ustanova.


3.

Jedan od njih je i Branko Sladojević, član Radojičićevog kabineta.


4.

Sladojević, savjetnik za ekonomske i međunarodne odnose, među najodgovornijim je što je  JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju otišao u stečaj, sa dugom od 1,44 miliona KM, preko vrijednosti kapitala.


5.

Sladojević je 23.06.2016. imenovan za člana Upravnog odbora JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, rješenjem Vlade Republike Srpske.



6.

Na toj poziciji, mjesečna naknada za svakog od tri člana UO iznosi 400 KM.



7.

Kako je Sladojević “upravljao” Institutom najbolje svjedoči činjenica da je 15.04.2020. godine kod Okružnog privrednog suda Banjaluka otvoren stečajni postupak nad JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS.


8.

Stečajni postupak otvoren je na prijedlog Poreske uprave RS, a razlosi su: transakcioni računi blokirani duže od 60 dana, pravno lice ne izmiruje svoje novčane obaveze, pravno lice ima gubitak iznad visine kapitala u iznosu od 1.448.361,00 KM... 



9.

Kratko rečeno - Radojičićev savjetnik za ekonomske poslove potpuno je ekonomski potopio Institut i svom snagom svog “međunarodnog iskustva” doprinio uništenju te Ustanove.


10.
Sindikalna organizacija JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podnijela je u oktobru 2019. godine krivičnu prijavu protiv direktora i članova Upravnog odbora JU Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uključujući i Branka Sladojevića. 


11.
Ostali prijavljeni su direktor Stevan Jovanović i članovi UO te ustanove Bojan Popović i Boro Mandić “zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe službenog položaja”.


"Činjenica je da su rukovođenjem pokušali da dovedu ovu ustanovu pred likvidaciju, radeći na svoju ruku, a da pri tome nisu sarađivali sa nadležnim ministarstvom. To se ogleda u neistinitim finansijskim izvještajima koje su upućivali radnicima, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Vladi Srpske", navodeno je u saopštenju iz ove sindikalne organizacije.



12.

Još su istakli da “direktor i Upravni odbor ne sprovode odluke Vlade RS i resornog ministarstva i namjerno i dalje rade na urušavanju ove javne ustanove”.


Uzalud je bila krivična prijava, jer po njoj niko ništa nije učinio; Zato Sladojević, Radojičićev savjetnik za ekonomska pitanja i njegovi saradnici jesu - odveli su Institut u nestanak, što im je i bio cilj.


14.

“Poštenjačina” Radojičić nije se oglasio o ovom kriminalnom djelu svog savjetnika, već Sladojevića i dalje drži u kabinetu iz čega je potpuno jasno da podržava njegove kriminalne akcije.


15.

Isto tako podržao je i kriminalne akcije savjetnika za pravna pitanja Nikole Aleksića, koji je u “Slučaju Varnica” oštetio budžet Grada za 500.000 KM, što sam detaljno dokazao.


Radojičićevi savjetnici za prljave poslove: Aleksić i Sladojević

16.

Radojičić čvrsto stoji i iza notornog kriminalca Stojana Vukajlovića koji je, kriminalnim radnjama pokušao da otme sedam nekretnina, uz pomoć sudije Nebojše Pejovića, od čega je prodaja njnih šest trebala da namiri štetu Gradu, prouzrokovanu zločinačkim djelovanjem Miloša Šmitrana, o čemu sam vrlo detaljno izvijestio. (nastaviće se)