субота, 21. новембар 2020.

Režimski Kartel: Presuda/Dodikov prijatelj Puger osuđen, 16.09.2020., za krivična djela ,,Falsifikovanje isprave“; „Prikrivanje” i “Lažno prijavljivanje” na Jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci i novčanu kaznu od četiri hiljade KM (dokumenti)

Radojičić, Puger i Dodik


Piše: Slobodan Vasković


1.

Zaista je bilo više nego interesantno raditi na detaljnoj analizii video klipa na kojem se vidi kako Milorad Dodik i Igor Radojičić ručaju zajedno sa presuđenim Narko dilerom Darkom Vukovićem i osuđenim kriminalcem Draganom Kremenovićem Pugerom.


Video klip je dokaz da su politika i kriminal stopljeni, da su političari i kriminalci pripadnici iste kaste, da je politika kriminalizovana i da ta kriminalizovana politika koristi zločince, Kartele i kriminogene osobe za sprovođenje svojih ciljeva, primarno ličnih pojedinaca koji vladaju, te da svi oni zajedno drže zarobljenim građane, tretirajući ih kao resurs na kojem ostvaruju enormne zarade, kao roblje koje nemilosrdno pljačkaju.



Uz sve to, činjenica da se poodavno i ne skrivaju i u javnosti pojavljuju sa narko dilerima i zločincima svih kalibara svjedoči do koje mjere je Režim ogrezao u kriminalu, postao Gang sam po sebi.


Važno je primijetiti i da oni koji vode institucije, odgovorne za štićene ličnosti, ne reaguju, već ležerno prihvataju, kao sasvim normalno, otvoreno sadejstvo najviših funkcionera sa Ološem, Šljamom, Narko dilerima i kriminalcima, što dodatno potvrđuje da je cijeli sistem potpuno kriminalizovan, isprepleten sa podzemljem i zajedno djeluju protiv građana.


To je već poodavno pravilo, izuzeci su toliko rijetki da se mogu smatrati raritetima, i svjedoči da je linija između vodećih političara i kriminalaca davnih dana izbrisana.


Takav sistem bezvrijednosti uništio je sve institucije i na kraju će uništiti sam sebe, ali je, već, nažalost, uništio i brojne kvalitetne, stručne, normalne ljude, građane, koji su odbili da budu dio  

političkokriminalne kaste, kleptokratske elite ili joj se našli na udaru.


Ono što je najtragičnije jeste da će posljedice takvog stanja ostati još decenijama, koliko će biti potrebno da se saniraju i društvo dovede u okvir prihvatljiv za život u njemu.


2.

Već sam objavio da mi je Okružni sud Banjaljuka potvrdio da je Vuković presuđen na tri godine zatvora, 27.02.2012., “zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga”, a tu presudu potvrdio je i Vrhovni sud RS.



3.

Dodik je u intervjuu za N1, 19.11.o.g., izjavio da je video klip “nepostojeći” i rekao neistinu da ne poznaje Vukovića (na video klipu u prugastoj majici).



U istom intervjuu je potvrdio da poznaje Pugera, pa ne treba sumnjati da je detaljno upoznat sa Presudom protiv prijatelja.


4.

Osnovni sud Banjaluka presudio je Dragana Kremenovića Pugera, prijatelja Milorada Dodika, 16.09.2020. godine (predmet Broj: 71 0 K 268939 19 K) na jedinstvenu kaznu zatvora od osam mjeseci i novčanu kaznu od 4.000 KM. (Presuda je objavljena 16.10.2020.).


5.

Osnovni sud, u Presudi, navodi da je Puger osuđen zbog sljedećih krivičnih djela:,,Falsifikovanje isprave“ u sticaju sa krivičnim djelom „Prikrivanje” i za “Lažno prijavljivanje”.


6.

Puger je, kako se navodi u presudi, periodu od 30.04.2012. godine do 19.08.2016.godine, u Banjaluci, u namjeri da se upotrijebi kao pravo, “na neutvrđen način pribavio putničko motorno vozilo marke 'BMW' sive boje."


Sud dalje navodi da se na vozilu nalazi lažni broj šasije, zatim nepripadajuće registarske tablice, lažna naljepnica tehničkog pregleda na zadnjoj registarskoj tablici sa datumom važenja 03.02.2017.godine.


7.

Još se kaže da je Puger, radi upotrebe vozila, pribavio lažnu njemačku saobraćajnu dozvolu, na kojoj se nalazi lažni pečat ovlaštenog tehničkog pregleda, sa datumom isteka 03.02.2017. godine, lažnu vlasničku knjigu i dva zelena kartona na njemačkom jeziku.


8.

Puger je znao da je vozilo ukradeno u Beogradu, 2011. godine, ali ga je vozio kao svoje sve do početka avgusta 2016. godine.


9.

Tada ga je dao na upotrebu S. K. (svom sinu), koji ga je, potom, bez dokumentacije o porijeklu i vlasništvu nad vozilom, upotrebljavao i koristio u saobraćaju na teritoriji grada Banjaluka, “iako je znao da se na vozilu nalazi lažni broj šasije, zatim nepripadajuće registarske tablice, sa lažnom naljepnicom tehničkog pregleda na zadnjoj registarskoj tablici sa datumom važenja do 03.02.2017.godine”.


Vozilo je koristio sve do 19.08.2016., kada mu je privremeno oduzeto od pripadnika policije.



10.

Pugeru se to nije dopalo, pa je 13.01.2017.godine Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka pismenim putem podnio krivičnu prijavu protiv policajaca N. Š., A. K. i S. S., optužujući ih da su učinili “krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, jer su 19.08.2016.godine, kao službena lica, "zloupotrebom svog službenog položaja i ovlašćenja, bez valjanog zakonskog osnova” od "oštećenih" Pugera&Sina "oduzeli putničko motorno vozilo" i na taj način im pričinili štetu.


11.

Puger&Sin su lažno optužili policajce, iako su bili svjesni i znali da narečeni nisu, 19.08.2016. godine, preduzeli niti jednu radnju u vezi sa privremenim oduzimanjem navedenog vozila, niti su učinili krivično djelo koje im se stavlja na teret u krivičnoj prijavi.


12.

Zbog navedenog, Sud je za Pugera za krivično djelo „Falsifikovanje isprave“ osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.


Za krivično djelo „Prikrivanje“, Puger je dobio još šest mjeseci zatvora, a za „Lažno prijavljivanje krivičnog djela“, kažnjen je sa 4.000 (četirihiljade) KM.


Sud mu je, primjenom čl. 56. st. 2. tačka 6. Krivičnog zakonika Republike Srpske, izrekao “JEDINSTVENU KAZNU ZATVORA U TRAJANjU OD 8 (OSAM) MJESECI I NOVČANU KAZNU U IZNOSU OD 4.000 (četirihiljade) KM”.


13.

Pugerov sin S.K. osuđen je za za krivično djelo “Falsifikovanje isprave” i kažnjen novčanom kaznom od 4.000 (četirihiljade) KM, dok je za krivično “Lažno prijavljivanje krivičnog djela” kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 (dvijehiljade) KM, te mu je izrečena JEDINSTVENa NOVČANA KAZNA U IZNOSU OD 5.000 (pethiljada) KM.


Dodatak - Anonimizacija 



Budući da sam od Osnovnog suda, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, zahtijevao da mi dostave presudu protiv Dragana Kremenovića Pugera, Sud je izvršio Anonimizaciju presude, odnosno anonimizirao je sve detalje iz Presude, koje smatra bitnim, kako ne bi bila narušena ničija prava.


Zbog toga su u presudi koju objavljuem inicijali osuđenih (i drugih lica koja se pominju), a ne njihova puna imena. Naravno, posjedujem dokaze da se Presuda, koja je napisana na 43 strane, odnosi na Dragana Kremenovića Pugera.