среда, 25. новембар 2020.

Dodikov Uličarski nastup pred SB UN/Prijetnje secesijom: Dodikov zadnji potez je organizovanje referenduma o nezavisnosti RS; Podrška teško korumpiranom pravosuđu; Licemjerno, maliciozno “zalaganje” za slobodu naroda kojem su on i njegova kleptokratska ulizička oligarhija oduzeli gotovo sve slobode, a narednih dana pokušaće da nasilno zgaze narodnu izbornu volju


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vasilij Nebenzij, ambasador Rusije pri UN, učinio je vrlo lošu uslugu Miloradu Dodiku (a i Draganu Čoviću) organizujući okrugli sto sa ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN.


Nebenziju nije ni bio cilj da učini dobru uslugu Dodiku, već Rusiji, jer je, izvjesno, znao kako radikalno, često uličarski, primitivno, ne prezajući ni od otvorene mržnje, nastupiti Dodik.


Nebenzij ih je pozvao kao lidere najvećih stranaka, a ne državne funkcionere.


2.

Nebenzij je omogućio svim ambasadorima SB UN da spoznaju kakav je Nasilnik i Primitivac Dodik, koji ne preza da, ni pred najvišim domom Svijeta, čak vrijeđa i mrtve.


3.

Dodikov vulgarni nastup je kulminacija njegovog Divljanja nakon debakla koji je doživio na izborima u Banjaluci; Nokauta od kojeg još leži na podu i nastavlja da povlači kardinalno loše poteze.


Nije Dodik nikom ništa “skresao u brk”, već je samo načinio nemjerljivu štetu entitetu koji predstavlja, ali i cijeloj BiH, u kojoj je trenutno predsjedavajući Predsjedništva zemlje.


4.

Dodikov istup nije bio državnički, nije bio ni kritički, već uličarski i uspio je i ambasadorima SB UN dokazati da je Uzurpator, koji je privatizovao kompletan entitet, sve njegove institucije i Diktator koji svoju trenutnu neuračunljivost iskaljuje na narodu i njegovoj izbornoj volji, posebno u Banjaluci, koja ga je, već drugi put zaredom, za samo dvije godine, odbacila; Prvo na opštim, potom i na lokalnim izborima.  


5.

Međutim, najgore od svega što je Dodik izgovorio, osim podrške korumpiranom pravosuđu, veličanja presuđenih za ratne zločine, jeste jasna prijetnja secesijom.


„Ukoliko dalje Incko bude nametao, smatram veoma legitimnim da Republiku Srpsku usmjerim ka integracijama sa matičnom državom Srbijom", kazao je Dodik. 



6.

Dodik, definitivno, nije pri sebi kada pred SB UN, svim njenim ambasadorima, izrekne jasnu prijetnju secesijom za koju nema ničiju podršku, posebno ne od zvaničnog Beograda; Kojem je, svjesno, načinio ogromnu štetu ovom izjavom (ponovljenom nekoliko puta), jer će svjetski čelnici tražiti i od Srbije pojašnjenje Dodikove separatističke najave.


Tražiće objašnjenje i zbog čega je Dodik, lider SNSD-a, govorio u ime Srbije i da li je bio ovlašten za to? Izvjesno nije, pa je njegov istup direktan napad na Srbiju i nikako drugačije se ne može tumačiti.


7.

Dodik je u nekoliko navrata ponovio prijetnju secesijom, istovremeno se navodno zalažući “za mir i napredak BiH u skladu sa Dejtonom”, što je njegova stara poznata igra - ucjenama pokušava opstati! 


Dodik se poziva na Dejton koji odgovara isključivo njemu, njegovoj pohlepnoj klijentelističkoj ulizičkoj kamatili. I nikom drugom.


8.

Ključno pitanje je da li Dodik prijeti uprazno?


Ne prijeti, jer njegova posljednja opcija jeste raspisivanje referenduma o samostalnosti RS, ukoliko se nađe u situaciji da je pred zidom i procijeni da mu suluda politika koju vodi više ne garantuje opstanak na vlasti, što mu je isključivi cilj. 


9.

Nije njega briga ni za narod, ni za RS, još manje za BiH; Dodik jedino želi da opstane, ne birajući sredstva, kako bi sačuvao ogromno bogatstvo, stečeno bezbrojnim nezakonitim radnjama.


10.

Svjestan da je ocijenjen kao nepouzdan partner i na Zapadu i od Rusije, Dodik nastavlja, po nalogu Moskve, da radikalizuje situaciju nadajući se da bi mogao, otvorenim ucjenama, sačuvati poziciju.


11.

Rusiji to odgovara, jer Dodikove namjere idu u prilog njihovim težnjama da ne dođe do smirivanja i rješavanja svih konflikata na prostorima bivše SFRJ, nego da se oni nastave, kako Moskva ne bi izgubila svoj uticaj na ovim prostorima; A već je u velikoj mjeri u defanzivi i sa velikim gubicima uticaja.


12.

Za Rusiju ništa ne znači ukoliko Dodika potpuno potroše, jer su već našli zamjene za njega.  Istina, ne toliko jake kao što je bio on kada su ga preuzeli, ali dovoljne da nastave svoj rad na pokušaju održavanja konflikta i sprečavanju puta BiH ka EU i NATO i Srbije ka EU!


13.

Dodikov izliv mržnje, bijesa, otrova… pred SB UN samo će ubrzati procese koji nemaju hepiend ni za njega, kao ni za Čovića, ali ni Bakira Izetbegovića, koji je odbio da prisustvuje debati.


14.

Jasno su to saopštili ambasadori najmoćnijih zemalja pri UN, prije svega SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, koji su stali i iza OHR-a, ali i iza Incka, naglašavajući da je teritorijalni integritet BiH neupitan, a da je njihova podrška ostanku OHR-a, takođe, neupitna, ističući da je daju “naročito nakon ovakvog govora Milorada Dodika”.


15.

Dodik, koji je licemjerno pred ambasadorima SB UN tražio “slobodu za svoj narod”, u praksi čini sve da isti taj narod ostavi bez ijedne slobode, u potpunosti podjarmi i svede na nivo roblja.


16.

Dodikovo diktatorsko djelovanje prati kamarila ulizica, uz čiju pomoć održava svoj kleptokratski, nenarodni Režim, koja slavi njegov sunovrat u debati sa ambasadorima SB UN “kao pobjedu”, istovremeno pripremajući novu veliku akciju negiranja izborne volje građana; Preciznije, Nasilnu akciju stavljanja pod Dodikovu kontrolu svih Gradova i Opština, posebno onih u kojima su pobijedili opozicioni kandidati.


17.

Najvažnija mjesta u kojima se želi poništiti biračka volja, što nije samo suprotno pameti, već i zakonu i Ustavu, jeste donošenje novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi koji bi, kako je zamišljen, trebalo da bude alatka kojom će Dodik Gradonačelnike i Načelnike svesti na protokolarni nivo, a sva vlast bi se prelila u njegove ruke, preko skupštinskih većina koje već ubrzano sklapa; Što milom, što silom.


18.

Uzurpatorski, pučistički Zakon bi već 26.11.o.g trebalo da bude uvršten u dnevni red sljedećeg zasjedanja poodavno urušene Narodne skupštine RS, koja je, od najvišeg zakonodavnog tijela deevoluirala u prostor koji služi Dodiku za pljuvanje, vrijeđanje, izlive i širenje mržnje, vrijeđanje mrtvih…, ali i za fizičke napade na one koji mu se ne dopadaju; Bilo njemu, bilo drugim pripadnicima kleptokratske oligarhije kojom vlada i koja funkcioniše po principima mentalne pornokratije.


19.

Izbori nisu protekli u skladu sa Dodikovom mantrom: “Ili pobjeda ili prevara”, jer, kao ranijih godina, njegovi seizi nisu uspjeli da ih pokradu; Bar ne u mjeri da bi dobio ključne gradove - Banjaluku i Bijeljinu.


20.

Kako nije prošla ni pobjeda ni prevara, Dodik se odlučio za nasilje, koje je najavio prije nekoliko dana, a poltroni krenuli u brzu akciju - gaženje izborne volje građana i otimanje neosvojenih gradova!


Dodik koji je najavio, 16.11., dan nakon izbornog poraza, osvetu Banjalučanima, počinje sa njenom realizacijom.


21.

Možda mu to i pođe za rukom, ali, izvan svake razumne sumnje, neće biti dugog vijeka!