среда, 18. новембар 2020.

Budžetski računi prazni: Vlada RS odobrila Fondu zdravstva novo zaduženje od 35 miliona KM i donijela odluku o novoj emisiji obveznica čijom prodajom će se pokušati zadužiti 30 miliona KM (dokumenti)



Piše: Slobodan Vasković


Nastavljeno je beskrajno zaduživanje Vlade RS i fondova koji su pod njenom kontrolom.


Tako se Fond zdravstvenog osiguranja zadužuje za novih 35 miliona KM, a gubici u ovom sektoru su poodavno prešli milijardu maraka.


Vlada RS je na 96. sjednici, održanoj 12.11.2020., dala saglasnost Fondu da se zaduži  za novih 35 miliona KM, uz, naravno, zelenašku kamatu od 3,5 posto.


Kolika je besparica potvrđuje i činjenica da je period otplate ovog zaduženja deset godina, uz grejs period od godinu dana.



Fond, koji je temeljno opljačkan, a vrhunac otimačine bio je tokom pandemije virusa, 


Niko ne istražuje pljačke stotina miliona KM, izvršene na najbrutalniji način, tako što su “dobavljačima” prebacivani avansi “teški” i po 6,7 miliona KM (tokom pandemije), a oni nisu dobavili ništa.


Posebno se to odnosi na kriminalne firme “Medietik” čiji je suvlasnik notorni zlikovac Vlado Babić, koji pljačka pod pokroviteljstvom Ranka Škrbića, i turističku organizaciju “Travel4Fun”, kojoj je isplaćeno 2,38 milliona KM, a ona nije uvezla robe u vrijednosti ni jedne KM.



Vlasnik te “turističke” firme za pranje novca je Saša Marković, odličan prijatelj Vlade Đajića, direktora UKC RS Banjaluka.


Direktor Fonda je poslušnik Dejan Kusturić.



On je brat Bobana Kusturića, koji helikopterom “vozi” Milorada Dodika,.


Novi letovi biće u svrhu Dodikovog skeniranja Banjaluke i gradskih dijelova u kojima je na izborima izgubio njegov kandidat Igor Radojičić, kako bi, za početak, daljinskim isključio grijanje građanima.



Naravno, Tužilaštvo BiH nije još uvijek ništa učinilo povodom ovih pljački, koje bi sa lakoćom riješili i studenti prava.


Nije zaduženje Fonda jedino koje je Vlada RS odobrila na 96. sjednici, 12.11.2020.


Donešena je i odluka o Javnom pozivu za upis i uplatu 43. emisije obveznica RS u vrijednosti od 30 miliona KM.

Nekompetentna Zora Vidović, na osnovu odluke Vlade RS, “kreirala” je Javni poziv 16.11.2020. godine, svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima.



Kamata je, naravno, zelenaška, i iznosi 3,5 posto.


Licitacija će se izvršiti 02.12.2020., a rok za vraćanje je deset godina, uz grejs period od godinu dana.




RS je bankrotirala, u to nema nikakve sumnje, a deficit na kraju godine iznosiće milijardu KM.


Da bi isplatili penzije i plate za novembar, neophodno je da Vlada RS uspije da se nađe mnogo veće kreditno zauženje, a sve nade polažu u pomoć Srbije u visini od 75 miliona evra.


Ukoliko taj novac ne stigne, uslijediće slom. Ukoliko stigne, slom će biti kratkoročno odložen, a finansijska agonija nastavljena.


Nesposobni, teško korumpirani, pljačkaški Režim Milorada Dodika, kroz ova, i za RS, mala zaduženja, javno pokazuje da je besparica apsolutna i da su budžetski računi potpuno prazni.