субота, 26. децембар 2020.

Zločinačka dolina: Kriminalac Nešić, lažni opozicionar, počeo sa rasprodajom apartmana koje gradi prljavim novcem brutalno opljačkanim od naroda


Lažni opozicionar Nešić u jakni koja košta
2.054 evra ili 4.005,3 KM


Piše: Slobodan Vasković


1.

Lažni opozicionar, sociopata, kriminalac i nasilnik Nenad Nešić, šef interesne organizacije DNS, počeo je sa prodajom apartmana koje njegova zločinačka firma “Legend” gradi u Trnovu, naselje Obućina bare.2.

Resort “Snježna dolina”, ime pod kojim se reklamiraju i nude na prodaju Nešićevi apartmani, trebao bi se zvati “Zločinačka dolina”, jer je svaki kvadrat izgrađen novcem opljačkanim od građana, dok je Nešić bio na čelu JP “Putevi RS”.


3.

Milorad Dodik natjerao ga je da podnese ostavku iz “zdravstvenih razloga” (14.10.2020.), iako su argumenti bili sasvim druge prirode - kriminalne, i to sa obje strane. Nakon toga, DNS je napustio vladajuću režimski koaliciju, a došlo je i do cijepanja stranke.4.

Apartmane gradi kriminalna firma “Legend”, čiji su suvlasnici, osim Nešića, narodni poslanik Aleksandar Glavaš i Mladen Lučić, Nešićev kum, čiji je brat Miloš Starleta Lučić, nesposobni, polupismeni Korisni idiot, još uvijek ministar za izbjeglice i raseljena lica i Savjetu ministara BiH, iako DNS nije više u koaliciji sa SNSD-om.


5.

Glavaš i Lučić su gangsteri kao i Nešić i poodavno su morali biti u zatvoru, jer su opljačkali desetine miliona KM; Međutim, sve su to činili pod direktnom zaštitom Milorada Dodika, o čemu sam često pisao, tako da su bili nedodirljivi.6.

Nešić sada pokušava da se nametne kao vrlo glasni opozicar, iako jadni licemjer, bitanga i razbojnik ima samo jednu želju - da sačuva opljačkano. On je, zajedno sa Glavašem i Lučićem, brutalno pljačkao do mjere nepodnošljivosti, ali i dalje su sva trojica na slobodi.


7.

Nije to čudo, jer su plaćali i Vrh MUP RS, kao i Milana Tegeltiju, Mentalnog Patuljka, koji je smijenjen sa pozicije predsjednika VSTS, odakle ih je štitio od istraga.8.

Nešić sada kidiše na Dodika, vjerujući u njegov skori politički kraj; Lažno se predstavlja u javnosti kao “zaštitnik naroda” kojeg je opljačkao, a putem agencija prodaje apartmane, koji su još uvijek u izgradnji, a uloženi novac je bezočno razbojnički otet od građana.


9.

Veoma je interesantan oglas za prodaju apartmana koje Nešić plasira preko brojnih medija.


“Polazna stanica novog šestosjeda je udaljena svega 30 m od resorta, te će uz žičaru biti instaliran i sistem za vještačko osnježavanje, baby poligon uz najmoderniji sistem rasvjete. Resort teritorijalno pripada opštini Trnovo i smješten je na lokaciji Obućina Bare, naselje Šator. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.595 m, okružen gustim zimzelenskim rastinjem… 

Ono što itekako upotpunjava i dodatno naglašava atraktivnost lokacije "Snježne doline" su i tekući radovi na instalaciji nove žičare.

Apartmani od 31 m2 do 66 m2, 7 lamela, ukupno 175 stambenih jedinica”, piše u oglasu.


Maketa projekta "Zločinačka dolina"

10.

Međutim, Dodik još prije dva mjeseca zabranio izgradnju šestosjeda i završetak staze (koja je jednim dijelom izgrađena, ali nije osposobljena za korištenje), tako da Nešić laže mogućim kupcima i oko staze i oko šestosjeda.


Sve mašine su povučene sa staze o čemu svjedoče i fotografije snimljene prije dva mjeseca , a radovi na tom području sada nisu mogući, jer je pao snijeg. 


11.

Naravno, postoje dvije mogućnosti da govori istinu: Jedna je da se pomiri sa Dodikom, pa da, u tu čast, ponovo dobije agreman za brutalnu pljačku, a druga je da Dodik padne, čemu se Nešić više nada nego pomirenju. 


Na taj način bi kriminalac Nešić, zajedno sa gangsterima  svojim lažnim opozicionarstvom pokušao da sačuva otete desetine miliona KM, legalizuje pljačku i osigura izgradnju šestosjeda i staze do apartmana izgrađenih novcem iz brojnih beskrupuloznih pljački građana. 


Kriminalni trio: Lučić, Glavaš, Nešić

Da podsjetim, Firma Nešića, Glavaša i Lučića za iznude i ostale zločine - "Legend” počela je gradnju apartmana od 10.476.2 m2 dok je Nešić bio na čelu JP "Putevi RS".


Imali su čvrsto Dodikovo obećanje da će do njihovih objekata OC “Jahorina” izgraditi skijašku stazu, četverosjed, čak i gondolu, što su ulaganja od nekoliko desetina miliona KM: 

“Predviđena je izgradnja gondole koja će približiti ovo naselje Јahorini. Ta perspektiva izgleda dobro, ali nam je potrebno da ovdje održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu”, rekao je Dodik 27.05.2020. godine u Trnovu.


Dodik u Trnovu

Da je izgrađena staza i četverosjed i gondola, vrijednost m2 Nešićevih apartmana iznosio bi najmanje 1.500 evra, što znači da bi u ovoj prvoj fazi zaradili 15.714.300 evra, odnosno 30.642.885 KM. 

Naravno, tada je on planirao da ne uloži vlastiti novac, već samo opljačkane pare na naduvanim tenderima JP “Putevi RS”, iznuđeni novac od putara, plus novac opran kroz građevinske radove, od drugih prljavih poslova. 


Ravno do Dna: Nešić, pod Dodikovim patronatom, krenuo u izgradnju apartamana vrijednih 30 miliona KM otetih od građana; Dodik posmjenjivao sve SNSD-ove kadrove u Istočnom Sarajevu kako bi javno pokazao da štiti Nešića i minimizira “Kuruzara” Ćosića; Piroman Nešić ravna ski staze, kako bi poravnao milione (07.08.2020.)

Piše: Slobodan Vasković

1.

Kriminalna firma “Legend”, čiji su vlasnici vodeći DNS-ov “La Banda” trio - Nenad Nešić, v.d. predsjednika, te ispostave SNSD-a Milorada Dodika, potom Aleksandar Glavaš, narodni poslanik, i Mladen Lučić, odbornik u opštini Istočna Ilidža, otpočeo je “investicioni ciklus” na području “Obućina bare” u opštini Trnovo - izgradnju apartmanskog naselja, što sam i najavio u nekoliko navrata.

2.

Olimpijski centar Jahorina dobio je dozvolu Vlade RS da se zaduži punih 99 miliona KM; Od kojih će dobar dio biti potrošen na izgradnju staza i gondola, koje vode Ravno do Dna - Nešićevog zemljišta, uskoro i apartmana, u opštini Trnovo.


3.

Takođe sam objavio, 12.07. ove godine, da je pomenuto zemljište močvarno, te da će gangserski izvođači radova morati duboko kopati temelje za apartmane, kao i da su dogovorili da se ta iskopana zemlja iskoristiti za “ravnanje staza” za skijanje i ravnanje para. 


4.

Upravo je to na djelu, što potvrđuju i fotografije sa lica mjesta. Nešić zemlju odvozi na ski-staze, da bi Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, mogao da ih “poravna”.


Ljevnaić je u cijeloj priči tek figura, skakač, ali sam je birao.


5.

Iza Nešića i njegove kriminalne gangsterske grupe stoji lično Dodik, koji je, kako bi i javno pokazao da Piromanska Bitanga ima njegovu ličnu zaštitu (čak i kada njim obriše cipele), posmjenjivao sve SNSD-ove kadrove sa čelnih pozicija svih institucija RS, koje se nalaze ili imaju svoja odjeljenja na području Istočnog Sarajeva; Umjesto njih imenovao je osobe od povjerenja Nešića i ponekog “Crvenog kombija”, kako bi ojačao kriminalne veze sa zločinačkim organizacijama iz unutrašnjosti Srbije.


6.

Tako je Dodik, bez imalo skrupula, poskidao glave SNSD-ovim direktorima Zavoda za udžbenike RS, Civilne zaštite RS, Studentskog centra, odjeljenja Instituta za zaštitu zdravlja RS - Istočno Sarajevo, pomoćnika direktora za Područni Centar Istočno Sarajevo u Poreskoj upravi RS…


7.

Iako je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Dodik ga uopšte nije konsultovao o smjenama, već ga je ostavio da se davi kuvanim kukuruzom, koji prodaju penzioneri u tom Gradu kako bi, prema riječima vrlog Ljupčeta, poboljšali svoj životni standard. Tako je Ćosić izbrojao cijelih pet prodavaca kuvanog kukuruza, čak tri više nego prošle godine, ali se nije usudio izbrojati smijenjene republičke funkcionere iz tog Grada i iz njegovog matičnog SNSD-a i pitati Dodika - “Dokle ću ja (Ćosić) jesti samo kuvani kukuruz, a Nešić otimati desetine miliona”?


Ćosić je nebitan, osim kao brojač kukuruza; Nebitnim ga svjesno pravi Dodik, iako je “Kuruzar” na prošlim izborima, procentima mjereno, ostvario najbolji rezultat u SNSD-u, što mu nije baš puno pomoglo da poraste u Gospodarevim očima. 


Razlog je jednostavan - previše broji prodavce kuvanog kukuruza i premalo/nikako se ne bavi prljavim poslovima na kojima se zgrću milioni, oteti od stanovništva RS.


8.

Zato Nešić baš otima i to nemilice, a Dodiku je njegov razbojnički “slobodni stil” itekako prihvatljiv; Čak mu je prihvatljiva i sva prljavština poslova kojima se Nešić bavi, iako su među njima mnogi bijeli kao so, plus so! I, iako, Nešić ima vrlo razvijene piromanske sklonosti - paljenje automobila onim koji ga kritikuju i samopaljenje automobila pripadnika sopstvenog Ganga, kako bi se predstavili političkim žrtvama; Plus veze sa Grupacijama u čijim redovima su i osobe spremne da za novac druge liše života. Može i za uslugu, zavisi od vrste dogovora!


9.

Taj i takav sociopata Nešić ima punu Dodikovu podršku i zaštitu; Tako je, pored drugih brojnih zajedničkih poslova, krenula i prva faza izgradnje apartmana.  


10. 

Planirane su dvije faze, a finansijska konstrukcija je, uobičajeno, jednostavna - izgraditi apartamane u vrijednosti 30 miliona KM, a novac za izgradnju će se oteti od putarskih firmi i JP “Putevi RS”; Plus, jedan dio od pranja i pretpranja!


11.

Naravno, da nije Nešić sam u tom poslu, sa Lučićem i Glavašem, već ima još najmanje dva “skrivena” partnera.


12.
Već ranije sam objavio da Dodik, zajedno sa takozvanim premijerom Radovanom Viškovićem, nagrađuje šljam kojim komanduje, i da je u tu svrhu, 27.05.2020., i organizovana promocija navodnog razvoja opštine Trnovo, zahvaljujući kojoj će Nenad Nešić i njegova zločinačka grupa, koja radi za Dodika, zaraditi ukupno 30 miliona KM.

Pisao sam već o tome, a prije nego podsjetim na detalje, važno je navesti da je Dodik, uzgred, ojadio Trnovo oduzimajući im, u ime entiteta, 9.000 m2 zemljišta na Jahorini koje će im biti plaćeno 300 KM po m2, što je 2,7 miliona KM; Realna cijena tog zemljišta je devet miliona KM.

13.
Dodik je tada najavio izgradnju gondole koja bi u narednih nekoliko godina trebalo da spoji Trnovo i Olimpijski centar Јahorina.
“Predviđena je izgradnja gondole koja će približiti ovo naselje Јahorini. Ta perspektiva izgleda dobro, ali nam je potrebno da ovdje održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu”, rekao je on.

Višković, jadni nosač Dodikovog kaputa, maske i rukavica, bio je precizniji.

“Trnovo će u narednom periodu imati jednu od većih investicija u Republici Srpskoj i to na dijelu olimpijske planine Јahorine koji pripada ovoj lokalnoj zajednici. Kad svi ti sadržaji - od četvorosjeda, staza, puta i naselja Obućina bare budu u punom kapacitetu, ova lokalna zajednica imaće najveće koristi od toga. Skoro je sigurno da će samo od rente i poreza koje treba da plaćaju vlasnici objekata na Јahorini u narednom periodu opština Trnovo imati veće prihode nego što je sadašnji budžet”, rekao je Višković.

14.
Zaboravili su i on i Dodik reći da je Nenad Nešić, preko svoje kriminalne firme “Legend”, upravo na lokaciji “Obućina bare” u Trnovu kupio deset dunuma zermlje na kojima će graditi apartmane.


Kako je Nešić mogao znati za “investiciju”? Jednostavno - prvo je sve dogovoreno, zatim je on kupio zemljište, naravno, opljačkanim parama, na kojem će, naravno, opljačkanim parama graditi apartamne, a onda na scenu stupa Dodik, uz sasluženje Sluge Pokornog Viškovića, i najavljuje “investicije” - gondolu i stazu koje završavaju tačno pred Nešićevim apartmanima. 

15.
O ovom namještenom poslu, u kojem RS investira u izgradnju gondole i staze, a Nešić, pljačkanjem JP “Putevi RS” i drugih institucija koje su u njegovom vlasništvu, investira u izgradnju apartmana, pisao sam u nekoliko navrata, ali nije naodmet podsjetiti. 

16.
"Projekat Obućina bare" je pokazna vježba djelovanja bandita koji su uzurpirali sve institucije, budžetski novac, investicije i podredili ga ličnom bogaćenju nevjerovatnih razmjera.

17.
Olimpijski centar Jahorina planira da se zaduži za nevjerovatnih 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini.

Dio tog novca trebalo bi da bude upotrijebljen za gradnju gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta. 
„Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbjeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare“, navode u OC „Jahorina“.
Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane. (Capital.ba)

18.
Cijena realizacije projekta vezanog za Trnovo, prema grubim procjenama, iznosiće najmanje dvadeset miliona maraka. 

Gondola bi polazila iz “Obućina bara”, dijela opštine Trnovo. 

Lučić, Glavaš, Nešić
19.
I sada dolazimo do suštine: Upravo u tom dijelu direktor JP “Putevi RS" Nešić, Mladen Lučić, odbornik DNS-a u opštini Istočna Ilidža i narodni poslanik te stranke Aleksandar Glavaš, kupili su, preko svoje firme “Legend”, deset dunuma zemlje, upravo u dijelu "Obućina bara", na kojima planiraju graditi apartmane; izgradiće najmanje 5.000 m2 stambenog prostora. 

Cijena m2 kada se izgradi gondola i ski staza iznosiće minimalno 1.500 evra, a realno je da se kreće do 2.000 evra po m2.

Nešićevo zemljište u Trnovu
20.
Ako uzmemo minimalnu cijenu od 1.500 evra po m2, odnosno cca 3.000 KM po m2, na prodaji apartmana Nešić i njegova banditska družina zaradiće 15 miliona KM. To je čista zarada, jer oni neće uložiti niti jedan svoj cent, pošto će novac za izgradnju oteti od putarskih firmi i preko namješenih tendera u JP "Putevi RS".

Tako je zaokružena finansijska konstrukcija, a u podjeli dobiti naći će se i Dodik i Veljko Vukelić, Dodikov kum koji je stvorio Nešića, Glavaša i Lučića, te još nekolicina visokih funkcionera zločinačkog sistema.

Vukelić, Dodik i Nobilo
21.
Riječ je o državnom kriminalu, jer se pljačka planira unaprijed; Tako je opština Trnovo prije nekoliko mjeseci po direktivi promijenila regulacioni plan i u dijelu “Obućina bare”, gdje je Nešić kupio deset dunuma zemlje (u vlasništvu su firme “Legend”), predvidjela izgradnju apartmana.

Nešić je prije toga već kupio to zemljište, o čemu sam ranije izvijestio. Što znači da je znao da slijedi investicija u gondolu i stazu; Nije on nikakav vizionar, već je sve prvo dogovoreno, pa se krenulo u realizaciju.

Nešićevo zemljište u Trnovu
22.
Nakon što je taj dio završen, slijedi “investicioni ciklus” i najava gradnje gondole i ski staze tačno do mjesta na kojima će biti izgrađeni Nešićevi apartmani.

Sve je precizno osmišljeno - gondola i ski staza će se izgraditi iz kreditnih sredstava, koja će vraćati RS; Nešić će pljačkanjem budžeta JP “Putevi RS" doći do novca za izgradnju apartmana i na kraju, nakon uspješne prodaje, kreatori cijelog projekta biće bogatiji za petnaest miliona KM, a da nisu uložili ni centa svog novca.

23.
To je tek Prva faza, jer u drugoj fazi izgradnje apartmana namjeravaju izgraditi još 5.000 m2, odnosno inkasirati dodatnih 15 miliona KM. Sveukupno 30 miliona KM.

Firma “Legend” je kriminalna alatka Nešića, Lučića i Glavaša, a dio njene dobiti ide i Vukeliću.

24.
Osim gondole potreban je i put do tog mjesta za odmor; Put će da izgrade JP “Putevi RS”, a cijena je sitnica - da bi Nešić što bolje prodao apartamne, Javno preduzeće će u izgradnju infrastrukture uložiti, prema prvim procjenama, milion i po maraka.

To su prve procjene, nakon kojih slijede varijacije odreda eksponencijalne.

25.
Nešićev glavni savjetnik je stari Dodikov favorit Ljubomir Mrda; Mrda se, po Dodikovom nalogu, udružio sa Nešićem kako bi nastavio da otima od entiteta; A Mrda se baš naotimao - od solarnih svinja, prevarama sa firmama za proizvodnju mesa, preko solarnih elektrana, varanjem banaka, izgradnjom sopstvenih mini hidroelektrana radnom snagom  “Elektrodistribucije” Pale, o čemu sam pisao, a uskoro slijede i novi nastavci o tom notornom kriminalcu. 


Mrda i Dodik
26.
Za "investicije" u Nešićeve objekte postavljena je cijela "reprezentacija" za otimanje: Tu je Miloš Starleta Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića, nekompetentna osoba koju je Nešić, uz Dodikov blagoslov, postavio na poziciju Ministra za ljudska prava i izbjeglice; Kako Starleta ništa ne zna, za šefa kabineta Nešić mu je nametnuo Mlađena Božovića, punca svog brata, tako da je navedeno ministarstvo, njegov vrh, potpuno kriminalizovan; Tu su JP “Putevi” i Nešićeve redovne mušterije za iznudu - putarska preduzeća; Tu je i pola cijelo slike bijelo...