понедељак, 14. децембар 2020.

Lavrov: Hej, Džo



Piše: Slobodan Vasković


1.

Sergej Lavrov je Diplomatsko-Politička Zvijer svjetskog kalibra; Jedan od vodećih svjetskih diplomata već decenijama.


Milorad Dodik kraj njega djeluje kao Potrošni Materijal; Što on, suštinski, za Rusiju i jeste. 


2.

Lavrov je došao u posjetu BiH, ali prvo je stigao u RS, da bi sagledao koliko je od Potrošnog Materijala preostalo Kremlju za upotebu u jednoj od posljednjih rundi sudara Rusije i SAD-a/Zapada na teritoriji BiH.


3.

Lavrov je svjestan da je Rusija već izgubila u BiH, da se ne može suprotstaviti ofanzivi SAD/EU, koja je već krenula, a čiji je cilj pospremanje BiH. I ta ofanziva koja tek nadolazi već je dala prve rezultate.


4.

To Lavrovu ni najmanje ne smeta da potpuno utroši ono što je preostalo od Potrošnog Materijala u sudaru sa SAD/EU, kako bi Rusija još neko vrijeme zadržala kakav takav uticaj u Regiji ili, pak, istrgovala ostatke tog uticaja za neki interes u nekom drugom dijelu Svijeta.


5.

Zato je Lavrov vrlo umješno, što i ne čudi od Diplomate takvog ranga, potpalio lomaču pod lakozapaljivim Potrošnim Materijalom, tvrdeći "da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao izazvati najozbiljnije posljedice". 


Niko i ne poziva na rušenje Dejtona, već na konačno rješavanje stanja zamrznutog konflikta, (koji već 25 godina vlada u BiH i jedino odgovara Rusiji i trojici domaćih Feudalaca); Zašto bi rješavanje takvog stanja i napredak BiH doveli do bilo kakvih  “velikih rizika i opasnosti”?!


Lavrov je fino izrekao prijetnju, ali, ipak, sa vrlo malo celofana, jer bitni događaji dobijaju na akceleraciji.


6.

Uz to je Lavrov još “zakucao” kako je OHR nepotreban i to u trenutku kada Zapad intenzivno radi na jačanju te Kancelarije. Naravno, nagrdio je, očekivano, i NATO pozdravljajući “opredijeljenost RS ka nezavisnom vojnom statusu”.


7.

Lavrov se, budimo realni, verbalno igra; Doslovno šegači sa Potrošnim Materijalom.


8.

Lavrov odlično zna da takav stav RS ne znači ništa, jer je riječ o entitetu, a da je BiH, država čiji je RS sastavni dio, potpisala “Program reformi BiH”/ANP, koji je direktno vodi u NATO. 


I da je svoj potpis na taj dokument stavio i njegov lako zapaljivi Potrošni Materijal, kojeg zbog toga umalo Moskva nije spalila odmah nakon slanja “Programa reformi” u Brisel. 


Odlučili su se, ipak, za mekšu varijantu: da ga potroše do kraja u sukobu sa Zapadom, pa Rusija nikada nije ni priznala javno da je “Program reformi” uopšte poslan u sjedište Alijanse. To je najozbiljnija prijetnja Potrošnom Materijalu. Koja i dalje stoji nad njegovom glavom kao Damaklov mač.


9.

Lavrov se uopšte nije ustezao da dodatno radikalizujne situaciju u BiH: Neće stradati niko od Rusa, niti Rusija, već samo Potrošni Materijal i entitet koji predstavlja, u najvećoj mjeri. Stradaće i drugi, ali nešto manje.


10.

Potrošni Materijal je odverglao sve ono što je Lavrov želio da čuje - od toga da nema puta u NATO (koji je on potpisao), pa do toga da može doći do nestanka BiH.  


“Nismo tražili nikakvu podršku za secesiju, pošto drugi dio BiH hoće da ukine RS mi u takvoj BiH nećemo ostati”, rekao je Potrošni Materijal, čime je potvrdio svoje secesionističke namjere, kojih, navodno, nema.


11.

Potrošni Materijal je, posjetom Lavrova, dobio nekoliko dnevnopolitičkih poena i snažan vjetar u potpaljenu lomaču pod sobom koji će je vrlo snažno i brzo razbuktati.


12.

Lavrov se malim prstom poigrao sa Srbima kojima se, na pres konfrenciji, nije ni obraćao.


Ruski ministar inostranih poslova direktno se, iz Istočnog Sarajeva, javio novoizabranom predsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu (plus najvažnijim evropskim prestonicama) i odgovorio na njegovu najavu pospremanja BiH i u BiH.    


“Dejtonski sporazum donio je mir u BiH i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali je ostao nedovršen posao na promovisanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke države", kazao je Bajden.


Bajden je još rekao da je 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma "prilika za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane".


"Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, umjesto sprovođenja reformi u korist većine", bio je vrlo precizan Bajden, dodajući ”da se raduje saradnji s međunarodnom zajednicom i građanima BiH kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma, prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu Evrope, cijela, slobodna i mirna”.


BiH je već 25 godina jedan od najvećih spoljnopolitičkih uspjeha SAD-a i ta zemlja neće dozvoliti da se ta situacija promijeni. Dapače.


13.

Bajden nije ostavio ni mikron prostora za dilemu šta slijedi u BiH, bez obzira na to što ga je Lavrov iz Istočnog Sarajeva pozdravio sa vrlo glasnim: Hej Džo, imamo mi ovdje još nešto potrošnog materijala!


14.

Potrošni Materijal nije ništa shvatio; Već je počeo da se topi i gori; Od uzbuđenja!