уторак, 15. децембар 2020.

Dosje Poletarac: Kasipović za suprugu nepismenog Kremenovića rezervisao mjesto notara; Pokušava se javno ograditi od njega, kako bi pokazao da nije blizak Radojičiću, dok podzemno nastavljaju iznuđivačku saradnju; Da li ima Kasipovića u Kremenovićevoj vili, u koju je do sada uloženo dva miliona KM, pitanje je za “javni diskurs”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Drugi dio vrlo uzbudljive priče o Poletarcu Darku Kremenoviću, koji sa regularno završenom Osnovnom školom i kupljenim svim ostalim diplomama, želi da postane predsjednik Advokatske komore RS, počeću sa Antonom Kasipovićem, ministrom pravde u Vladi RS.


2.

Razlog za to je prebitan: U istom danu, 13.12.2020., kada sam objavio tekst pod naslovom “Poletarac Darko Kremenović ne bira sredstva da postane predsjednik Advokatske komore RS, iako ima regularno završenu samo Osnovnu školu, srednju kupio, a fakultet mu je Vito Popović završio; Poletarac i ministar Kasipović iznuđuju novac od advokata”, oglasio se i Kasipović “u javnom diskursu”, što je zapanjujuće za Lisca tako velikog Kalibra. Najvećeg.


3.

Prava je poslastica kada se tako Ogromni Lisac istjera iz rupe za samo nekoliko časova. A Lisac Kasipović nije dugo čekao nakon objave pomenutog teksta; Usudio bih se reći da je bio prebrz, što znači i prenervozan.


4.

Kasipović je pokušao, u svom demantiju u kojem ne pominje tekst, ali se referiše na sve dijelove što se odnose na njega, negirati da se advokati koji rade po službenoj dužnosti ne plaćaju na vrijeme. 


5.

Umjesto toga, lično je “u javnom diskursu” (što mu je omiljeni izraz, svakako bolji nego “faktički”) potvrdio da advokati godinama čekaju na isplatu naknade za zastupanje po službenoj dužnosti; Uz to, Kasipović je stanje prikazao još crnjim od onog koje sam opisao, navodeći da advokati umjesto pet čekaju po deset godina na isplatu naknade (od 2010. godine, kada je SNSD već bio četiri godine na vlasti). 


6.

Kasipović se pokušao oprati u “sedam voda” tvrdnjama da su dugovanja nastala prije nego što je postao ministar pravde. Očigledno je zaboravio da je na funkciji ministra pravde od 2014. godine do danas: Da nije morao čekati šest godina da isplati dio dugovanja od 4,3 miliona KM, a  ne sve, kako neistinito tvrdi; Ta dugovanja su iznosila 4,3 miliona KM do 10.11.2018. godine, kada su advokati u RS odlučili da stupe u štrajk na dan 01.02.2019. godine. 


7.

Kasipović ih je prevario, uz pomoć Poletarca Kremenovića i Branislava Rakića, aktuelnog predsjednika Advokatske komore, isplaćujući im samo dio pomenutih sredstava, pa štrajka nije bilo. Kremenović je, po Kasipovićevom nalogu, bio protiv štrajka.




Dvije godine kasnije, 13.12.2020., Kasipović tvrdi da je isplaćeno svih 4,3 miliona KM (dug do 10.11.2018.), ne pominjući šta je sa isplatama u posljednje dvije godine?! Kasipović je ponovo obmanuo javnost, ali takav je Režim i njegovi pripadnici - laž je njihova jedina odbrana!


8.

Stari Lisac je “dementan: “Zaboravio” je i da je Darko Kremenović Poletarac na "poslovnu ideju" zvanu reketiranje advokata došao upravo u vrijeme kada je Kasipović imenovan za ministra pravde. 



9.

Kasipovića, da bi ga se zaista razumjelo, treba čitati između redova: Suštinski, Lisca "ne žulja" što je reketirao advokate, već što je taj prljavi posao odrađivao sa Kremenovićem. I što je to baš ovih dana isplivalo u javnost.


Tu je Kvaka!


10.

Kremenović je, unutar struktura SNSD-a, označen kao “lice blisko Igoru Radojičiću”, što je, trenutno, najgroznija optužba u toj stranci. 



Budući da je Milorad Dodik, nakon izbornog debakla u Banjaluci, čvrsto odlučio da gvozdenom metlom počisti sve koji su bliski Radojičiću, Kasipović je, brže bolje, odlučio da se distancira od Kremenovića, a samim tim i od Radojičića. I to u “javnom diskursu”, navodnim demantijem!


11.

Kasipoviću je odlično poznato da će u februaru ili martu naredne godine biti vršena rekonstrukcija Vlade i da tu rekonstrukciju neće "preživjeti" oni koji imaju bilo kakve veze sa Radojičićem. Radojičić je pao i svi ga, u SNSD-u, doživljavaju kao “kugu”, bježeći od njega glavom bez obzira. 


12.

Međutim, Lisac je ponekad zaista i dementan, pa zaboravlja da su njegove "podzemne veze" sa Kremenovićem dugo vremena poznate Dodiku i vrlo kvalitetno zadokumentovane.


Kao i još jedan Kasipovićev "podzemni dil” koji tek mora da realizuje sa Poletarcem Kremenovićem.


13.

Dil je ranije dogovoren: Ministarstvo pravde, kojim upravlja Kasipović, objavilo je 23.10.2020. godine Konkurs za izbor notara - za područje Banjaluke (jedan notar) i za područje Pala (jedan notar). 


Vajni ministar je, ispod “javnog diskursa” i svih zakona, mjesto notara za područje Banjaluke rezervisao za Marinu Kremenović, suprugu njegovog zelenaškog pajtosa Kremenovića. 


14.

Marina Kremenović je prije nekoliko godina, na vrlo vrlo sumnjivom konkursu, izabrana za stručnog saradnika u Okružni privredni sud Banjaluka. 




Prije mjesec dana položila je notarski ispit, nakon čega je Kasipović promptno raspisao konkurs za notara za područje Banjaluke. 


Marina Kremenović


Namjera mu je da izbor Marine Kremenović za notara završi do rekonstrukcije Vlade. Nakon toga bi zajednička kancelarija za iznude koju drži sa Poletarcem Kremenovićem, nastavila svoj uspješni rad na reketiranju advokata..


15.

Valja napomenuti i da je Kasipović bio taj koji je kod Aleksandra Radete, direktora Agencije za državnu upravu, 2019. godine, isposlovao da Kremenović bude imenovan za člana Komisije za polaganje stručnog upravnog ispita za rad u upravi Republike Srpske. 


Aleksandar Radeta


Zamislite u kojoj mjeri se zaprepaste kandidati koji dođu na polaganje ispita i preko puta sebe sebe ugledaju nepismenog Kremenovića. 



Tu svakako mislim na one kandidate koji nisu fakultet završili uz pomoć Vitomira Popovića, kao što je to slučaj bio sa Kremenovićem; Preciznije, Popović mu je završio fakultet, a Kremenović je ponešto “odradio” i za njega.


16.

Popović je za Kremenovića prošlost, a vila u banjalučkom naselju Nova Varoš sadašnjost. Da li Kasipović ima udjela u vili koju Kremenović gradi i u koju je do sada uložio dva miliona KM, pitanje je za “javni diskurs”?!


Međutim, vanjski bazen koji Kremenović gradi u sklopu vile, će, svakako, biti idealno mjesto za sklapanje budućih dilova između Kasipovića i Kremenovića; Bar u vrelim ljetnim danima. Iako su i ovih decembarskih dana skloni obilnom znojenju i na niskim temperaturamai!!!


Poletarac Kremenović i Milan Petković

17.

Ono što Kasipovića posebno brine je činjenica da Kremenović ne stoji najbolje u aktuelnoj borbi za prevlast u Advokatskoj komori RS. 


18.

U četvrtak, 17.12.2020., se bira 29 kandidata za Skupštinu Advokatske komore RS, a, kako stvari stoje, Kremenović ima sve manje šanse da u to tijelo progura svoje delegate. 


19.

Metode kojima se koristio Kremenović su bile različite: Prvo je pozivao advokate i prijetio im da moraju da glasaju za njegove kandidate; Kako ta medota nije imala puno efekta, Kremenović je počeo da nudi novac neodlučnima. Međutim, ni kupovina prljavim parama ne daje rezultat koji je očekivao Kremenović. 


20.

Dodatni problem Kremenoviću stvara to što je izgubio podršku Slobodana Zeca, pomoćnika Ministra pravde RS i njegovog kuma Gorana Osnovca Selaka. 


Zec&Selak su, prilikom ranijih advokatskih izbora, lobirali za Kremenovića. U međuvremenu Kremenović se posvađao sa dvojcem, pa je, u ovim izborima, ostao “kratak” za podršku, najmanje, dvadeset advokata, koje su mu Selak&Zec ranije obezbjeđivali.


Nekad bilo: Zec, Kremenović, Selak i Petković

21.

Interesanto je primijetiti i sljedeće: Advokati, a prije svih Kremenović, u borbi za prevlast u Advokatskoj komori RS, pokazali da su spremni na sve. Na prljavim metodama koje koriste bi im pozavidjeli čak i političari. 


22.

Uglavnom, u proteklih nekoliko dana je došlo do određenih izmjena u odnosu snaga zaraćenih frakcija, jer je isplivala i treć: Ovu frakciju predvode Đorđe Bijelić i Čedomir Jungić. 


Radi se o mladim advokatima koji su oko sebe okupili one koji ne žele ni sa Kremenovićem, ali ni sa ekipom okupljenom oko Dalibora Mrše i Vanje Lakić. 


Dalibor Mrša

23.

Frakcija koju predvode Bijelić i Jungić se kasno uključila u borbu, pa je pitanje da li će do 17.12. okupiti dovoljan broj advokata da proguraju svoje delegate u Skupštinu Advokatske komore RS. Međutim, ova frakcija će vjerovatno odlučiti pobjednika ako se priključi nekoj od preostale dvije .


24.

Moji izvori iz advokatskih krugova govore da je trenutni odnos snaga sljedeći: Frakcija koju predvodi Kremenović trenutno ima podršku oko 50 advokata; Frakcija koju predvode Dalibor Mrša i Vanja Lakić trenutno ima podršku oko 70 advokata; Frakcija koju predvode Đorđe Bijelić i Čedomir Jungić trenutno ima podršku oko 30 advokata.


25.

Do izbora je ostalo još dva dana, a prava bitka tek počinje: Hoće li se desiti da Poletarac Kremenović, sa redovno završenom samo Osnovnom školom, kupljenom srednjom i fakultetom, postane predsjednik Advokatske komore RS?! (nastaviće se)