четвртак, 28. јул 2016.

Vasković u Njujorku i Gradišci

1.
Njujork je Spektakularan. 

Neopisiva je ta energija.

2.
Slobodno vrijeme.

Sjediš na pločniku. Pušiš. Onda uđeš u radnju u kojoj su minimalne cijene nekoliko stotina dolara. Čisto da se uvjeriš u kojoj mjeri su ti nedohvatljive.

Prošetaš, izađeš, zubi trnu od cifri.

3.
Kad se zasitim vršljanja po superluksuznim radnjama, jurim sniženja. Izjurim Amadua. Cjenkamo se. Prstima. Šije, šete…, tako nekako.

Onda Amadu isuče digitron. Brojke i Prsti. 

Amadu prihvata da spusti cijenu, ali traži keš. Naša posla. 

Uzimam, pa predlažem da se slikamo. Amadu odbija. Vidi skrivenog poreznika.

4.
U Njujorku ima svega, samo cigara nema po prihvatljivoj cijeni. Pakla košta od 11-15 dolara!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To je sve što po pitanju cijene cigara imam reći.

5.  
“Tramp tauer” blješti. Zlatni odsjaj.

Da li će biti i predsjednički?!

U BiH se uveliko navija: Srbi (mahom) priželjkuju Trampa, Bošnjaci i Hrvati (mahom) Hilari. Kao da će se nešto u politici SAD-a prema BiH bitno promijeniti ko god pobijedi?! Neće, ali važno je navijati. I sukobljavati se. Sve je za sukobe u BiH dobrodošlo, pa i američki predsjednički izbori.

6.  
Proteklih dvadeset dana, koliko sam u SAD-u, razgovaram (s kim god mogu) o tome ko bi mogao pobijediti na američkim predsjedničkim izborima.

“Da ste me pitali prije tri mjeseca, lako bih vam dao procjenu, iako to ne znači da bi bila tačna. Sada je to nemoguće”, sukus je većine razgovora.

7.
Prije tri mjeseca Hilari je djelovala kao sigurni dobitnik. Danas se niko ne usuđuje prognozirati.

Među svim tim koji se ne usuđuju su brojni novinari uglednih američkih novina, njihovi urednici, političari, običan svijet…, sa kojima sam imao priliku razgovarati u nekoliko američkih država. 

8.
Tramp i Berni Sanders su razdrmali Ameriku: Ukoliko Hilari pobijedi moraće preuzeti dio njihovih programa i ideja; Pobijedi li Tramp, neće moći ignorisati platforme demokrata.

9. 
“Biračima je dosta više istih političkih obećanja i njihovog neispunjavanja. Traži se iskrenost, treći put. Ni Demokratska stranka ni Republikanci nakon ovih izbora neće moći ostati u dosadašnjem okviru. Promjene su neminovnost”!

10.
Navedeno sam čuo i u Vašingtonu i u Sent Luisu i u Portlandu i u Pitsburgu. Očekujem isto i u Njujorku.

11.
Navedenog sam svjestan i kada je BiH u pitanju. I njene vodeće stranke.

Na neke utičem direktno iz Amerike. Pa mogu konstatovati da su pod mojim direktnim “Američkim” uticajem, jer se trude da me demantuju. Što će reći da hitro reaguju na ono što objavljujem.

12.
SNSD je (27.07.) upriličio foto-sešn u Gradišci, nakon mog teksta “Sukobi unutar SNSD-a u Gradišci, veliki otpor SDS-ovog Juga u Banjaluci, Mektić i mostovi Pitsburga”.

Na slici zajedno (teško zavađeni) Nikola Kragulj i Zoran Adžić, koji time, valjda, žele reći da nisu zavađeni.

13.
Dopada mi se i njihov drugarski, propratni, komentar: “Vaskovićev članak danas je izazvao dosta smijeha u kancelariji OO SNSD-a Gradiška, zahvaljujemo se našem drugu Vaskoviću i nadamo se da će nas i dalje zasmijavati”.

14.
Zahvaljujem se i ja drugovima Kragulju i Adžiću, jer su slikom javno dokazali da ih, osim Druga Dodika, samo Drug Vasković može natjerati da zajedno poziraju, a da ih za potrebe poziranja lisicama ne vežu.

A to nije malo priznanje. Posebno što Dodik djeluje na njih iz Laktaša, a ja preko čitavog Okeana i još nešto Komada Obale.

15.
Što se daljeg zasmijavanja tiče, nastaviću. Prije toga moram primijetiti da na slici nedostaje Nenad Kesić.

Očito je da ni Drug Dodik ni Drug Ja ne možemo Druga Neđu natjerati da stane uz Adžića. 

Bilo bi odlično da me drugovi dragi, biseri rasuti po cijeloj Gradišci, opet demantuju i objave novi “Foto dana”: Gradiški SNSD - Trolist, pa da se svi slatko ismijemo. Do suza. 

I čim se ja vratim zajedno se još jednom sva četvorica slikamo. Pa i tu sliku objavimo. Ja u majici kupljenoj od Amadua.

Oni po volji. 

Drug Neđo štucovanih brkova.

16.
Do tada nekoliko statističkih podataka o značajnim funkcionerima OO SNSD Gradiška, koji su 2012. povukli najveći broj glasova, a sada ih nema na listi, jer su to odbili ili su izostavljeni zbog sukoba unutar odbora. Koji je Adžiću i Kragulju smiješan.

Ognjen Žmirić zadnja dva izborna ciklusa imao je najviše osvojenih glasova na listi SNSD-a, a sada nije nominovan.

Doktor Marija Cvjetković na prošlim lokalnim izborima bila je nosilac liste i druga po broju osvojenih glasova. Uvažena dr. Cvjetković nije nominovana.

Uroš Grahovac je 2012. po broju glasova bio treći. Adžić ga je sklonio i optužio ga za neuspjelo preuzimanje vlasti u Gradišci. Svu krivicu je prebacio na Grahovca, iako je Adžić taj koji je izgubio već dobijenu utakmicu.

Nemanja Panić je 2012. bio četvrti po broju osvojenih glasova. Panić je mladi pravnik zaposlen u “Elektrokrajini” i vrhunski operativac. Tražio je da bude nosilac liste, ali mu Adžić nije dao.

Gojko Zeljković, jedan od osnivača SNSD-a, 2012. je bio šesti po broju osvojenih glasova, dok je dr. Brankica Vrsajković bila deveta. Nema ih.

Na listi nema ni doktora Rajka Dodika koji je 2012. osvojio preko 1.000 glasova…

Na prošlim izborima Zoran Adžić imao je 6.680, a SNSD (Gradiška) 10.917 glasova, što znači da za predsjednika OO nije glasalo 4.237 SNSD-ovih birača. Dalje nema potrebe nabrajati.

17.
Sadašnja lista SNSD-a je Spisak Anonimusa koji je, najblaže rečeno, katastrofalan. Ili, što bi moji Drugovi iz Gradiške rekli, Smiješan!


уторак, 26. јул 2016.

Sukobi unutar SNSD-a u Gradišci, veliki otpor SDS-ovog Juga u Banjaluci, Mektić i mostovi Pitsburga

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik nije uspio da pomiri Zorana Adžića i Nikolu Kragulja u Gradišci; Sukobi u OO SNSD Gradiška su nastavljeni, a kako se izbori budu približavali, eskaliraće.

2. 
Na kandidatskoj listi za odbornike SNSD u Gradišci nema članova te stranke koji su 2012. povukli najviše glasova. Odbili su da se kandiduju.

3. 
Procjena unutar SNSD-a za Gradišku je da će imati maksimalno sedam odbornika, što bi značilo debakl. Uopšte ne razmišljaju o tome da bi mogli pobijediti kandidata Saveza za promjene Zorana Latinovića, koji je aktuelni načelnik opštine.

4.
Nedeljko Kesić, nekadašnji narodni poslanik i bivši visoki funkcioner SNSD-a, najoštriji je Adžićev protivnik. Neću navoditi njegove ocjene Adžićevog rada - ni vord ne trpi baš sve.

5.
Doktor Slavko Dunjić nedavno je, u Gradišci, uzviknuo: Koliko košta pismen čovjek?!

Dunjić je to rekao nakon što je CIK BiH vratio listu na doradu Ekološkoj partiji, na kojoj se nalaze pikovi Izvornog SDS-a. Izvorni SDS je eliminisan ranije iz izborne trke zbog nepravilnosti u prijavi.  

6.
U Banjaluci Dragan Čavić igra na kartu velikog nezadovoljstva vladavinom SNSD-a. I sasvim solidno mu ide. 

Radojičić će morati da se baš potrudi ukoliko ima namjeru da se ne vraća na tviter kao gubitnik.

7.
Radojičiću, kako sada stvari stoje, ne idu u prilog ni sukobi u Gradskom odboru SDS, koje su izazvali Ognjen Tadić i Vlado Babić, sa namjerom da onemoguće pobjedu kandidata Saveza za promjene. 

8. 
Tadić i Babić su se slomili u Sektoru Jug Gradskog odbora SDS-a, iako su, nezakonito, isključili Sašu Lovrića iz stranke. 

Ali, ne lezi vraže: Čak 28 Mjesnih odbora podržava Lovrića. I radiće i za stranku i za Čavića.

9.
Interesantno je da Predrag Vulin, kvisko Tadića, na neposlušni Jug pokušava instalisati Predraga Kovačevića, koji je odnedavno član SDS-a, a odvajkada desna ruka Nebojše Radmanovića.

10.
Možda Vulin pokuša i sa Draškom Ilićem, tajkunom SNSD-a, kad već ne ide sa Kovačevićem?!

11.
Jug GO SDS BL će čekati da prođu izbori, a onda Kosidba. Ni blizu onom brukanju na Manjači u Vulinovoj režiji, kada čak ni Vulin na kosidbu nije došao. Kosibašu i da ne pominjem.

12.
Lijevčanski tajkuni sve više reže na Dodika: Ugroženi su im poslovi.

Sam Dodik bi najsretniji bio kada bi mogao otići negdje, daleko što dalje, ali ne može. Nervoza dalje u tim odnosima raste; tek će biti perjanja.

13.
Što Dragana Mektića više osporavaju režimski gaulajteri, to on sve bolje kotira na međunarodnom planu.

Mektić je jedini funkcioner iz BiH koji je dobio poziv Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma (ICT) da učestvuje na konferenciji u Herzliju u Izraelu koja će se odžati 15. septembra.

Mektić će biti jedan od govornika na ovom svjetskom samitu, odnosno 16. konferenciji o borbi protiv terorizma koju organizuje ICT.

Radi se o konferenciji  koja obilježava 15 godina godina međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, nakon što je ICT osnovan poslije terorističkog napada na SAD 11. septembra  2001. godine.

Na konferenciji će učestvovati javne ličnosti, nosioci vlasti i eksperti iz svih dijelova svijeta, pri čemu će, kako je navedeno, Metkićevo učešće doprinijeti cilju konferencije i biti jedna od osnova za diskusiju u borbi protiv terorizma.

Još se navodi da će će Mektićeva specifična iskustva u vezi sa pitanjem terorizma doprinjeti svima da budu spremni i preventivno djeluju kada je riječ o budućim prijetnjama terorizma u svijetu.

ICT djeluje više od deset godina, a na ovoj konferenciji očekuju više od hiljadu učesnika iz preko 60 zemalja svijeta.

Konferencija je prilika da se razmijene iskustva o tome šta su najbolja rješenja u borbi protiv terorizma.

Učesnici u dosadašnjim konferencijama su bili premijeri, ministri, parlamentarci, predstavnici policijskih agencija, kao i vrhunski eksperti u brobi protiv terorizma. Izmedju ostalog, na konferencijama ICT su učestvovali Benjamin Netanjahu, Vesli Klark, Majk Smit, Vladimir Vasiljev, kongresmen Majk Rodžers i drugi.

ICT je dobitnik medjunarodnog priznanja za borbu protiv terorizma. 

14.
Još uvijek sam u Pitsburgu, a sljedeća destinacija je Njujork. I Brodvej. Fantom u Operi.

Pitsburg je nekada bio najveći industrijski grad u SAD-u. Već odavno to nije. Sve čeličane su zatvorene, kao i brojne druge fabrike. Okrenuli su se drugim poslovima i ide im odlično. Grad iz godine u godinu raste i razvija se.

Nijedna od starih fabrika/čeličana/staklara nije porušena. Mahom su pretvorene u muzeje, galerije; brojne su preuređene iznutra za hiljade malih firmi, neke su adaptirane u hotele, apartmane najviše klase…

Isti je slučaj i sa objektima Željeznice.

Mostovi su najatraktivniji dio grada. Ima ih 446, tri više nego u Veneciji.

Grad sada gradi mostove prema dvije siromašne četvrti: Veliki projekat otvaranja niza malih firmi u tim četvrtima finansiraju zajedno država i najveće kompanije. Transparentnost potpuna. 


Liberman se ogradio od Dodika i Livnea

piše: Slobodan Vasković

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman, najjača prozapadna karika Milorada Dodika, odriče se svog štićenika i potpuno je okrenuo leđa lideru SNSD-a, rečeno mi je u visokim diplomatskim krugovima.

Oni navode da Liberman više ne želi da se njegovo ime i pozicija na bilo koji način dovode u vezu sa Dodikom, ali i sa Ariem Livneom, predstavnikom Republike Srpske u Izraelu.

Liberman je ranijih godina u nekoliko navrata imao sastanke sa Dodikom i u BiH, ali i u Austriji i bio je jedan od njegovih najvažnijih lobista. Tada je bio ministar inostranih poslova Izraela.

Na ovaj potez Liberman se odlučio kako bi onemogućio bilo kakvo povezivanje sa koruptivnim radnjama sa kojima se Dodik dovodi u vezu.

Upravo zbog toga se i Livne našao na “crnoj listi” Libermana, ali i izraelskog MIP-a.

Da stvari po Dodika i Livnea, kada je Liberman u pitanju, ne idu više kao ranije, moglo se uočiti i tokom junske posjete Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, Izraelu.

Tada Lukača niko od važnijih funkcionera Izraela nije primio.


Moji izvori još kažu da je Libermanov potez samo prva u nizu nepovoljnih i loših vijesti po Dodika i Livnea, jer se, kako navode, očekuje da se uskoro zvanično oglase i institucije Izraela i konkretno stave do znanja da ni Dodik ni njegov savjetnik ne uživaju ikakvu zaštitu te zemlje, posebno ne njihovi poslovi.

недеља, 24. јул 2016.

Pismo radnika Doma zdravlja Istočno Sarajevo

Poštovani, molimo Vas da javnost obavijestite o sledećim činjenicama vezanim za Dom zdravlja Istočno Sarajevo:
Za vrijeme svoga mandata Dragan Krstović prima nekoliko volontera, nijednom od njih se ne daje na potpis bilo kakav ugovor niti se njihov status reguliše na bilo koji način predviđen zakonom. 

Obećavajući da će ih primiti u radni odnos zauzvrat traži informacije o događanju u političkim partijama čiji su oni članovi. 

Obećanja su trajala sve do njegovog razrješenja, tako da su žene sa statusom volontera radile po 18 mjeseci: Među njima su i samohrane majke, koje rade sve poslove bez ijednog dinara, nadajući se zaposlenju. 

Ostvariti prava putem suda (ukoliko je to u našoj državi i moguće) ne mogu, jer nemaju nikakav pisani trag.

Za to vrijeme, dok se jedni vuku za nos, drugi se zapošljavaju u Dom zdravlja. Tako je šef finansija, Branka Koprivica, sestra odbornika Nenada Koprivice, koji blisko sarađuje sa aktuelnom vlašću i nosi popularan naziv "papka" (napustio SDS), zaposlila svog pulena Vedrana Petrovića. Ugovor o radu s njim  se zaključuje u decembru, za vrijeme direktora Krstovića, a na poslu se (ako se to tako i može nazvati s obzirom na njegovo manekenisanje u i oko Doma zdravlja) pojavljuje tek u maju.

Za to vrijeme je primljena je i Anđelina Ristić, farmaceutski tehničar; po rodbinskoj vezi, naravno. 

Za tim smjerom nije niti ima potrebe u Domu zdravlja, upražnjena su mjesta penzionisanih medicinskih sestara, ali… ko te pita kada nemaš blisku rodbinu ili “prijateljicu” koja bi te počastila ugovorom o radu.

Ova institucija je zarad svih tih bolesnih ambicija i povrijeđene sujete Dragana Krstovića i njegovih pulena, neki dan bila u štrajku, jer je iza sebe ostavio scenario kolapsa: kao kad one ode sa mjesta direktora  nastaje opšta propast. 

Ovo je zaista nečuveno i mimo svih normi ljudskih i zakonskih....valjda nekad neko dočeka i bolje.

Hvala.
Srdačan pozdrav!

Pitsburg