понедељак, 31. август 2020.

Dodik naložio Kostreševiću “sječu” Lukačevih kadrova u MUP RS


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik naložio je Siniši Kostreševiću, direktoru Policije RS, da smijeni sve kadrove Dragana Ljukača, ministra unutrašnjih poslova RS, koje može razriješiti ovlaštenjima koje mu daje funkcija što je obavlja.

2.
Dodik je od Kostreševića tražio da taj “posao” uradi što prije i imenuje isključivo njemu odane osobe. Smjene bi trebale da počnu “sijevati” narednih dana j nedjelja i to vrlo vrlo brojne.

3.
Ministar unutrašnjih poslova imenuje načelnike krovnih uprava (UKP, Uparav za borbu protiv organizovanog kriminala, Uprava policije…), kao i načelnike Policijskih uprava (Banjaluka, Gradiška, Doboj, Zvornik…), dok direktor Polciije ima ovlasti za imenovanja/smjenjivanja sa gotovo svih ostalih pozicija, sem navedenih.

4.
Dodikov nalog je očekivan, jer je imenovanje Kostreševića za direktora Polcije bilo prvi rez u “odsijecanju” Lukača i umanjenjiu njegove moći; Lukač je potpuno privatizovao MUP RS, a “opkoljavanje” njegovih kadrova znači dalje “sušenje” stabljike Šefa Hunte i njegov konačni pad; Taj pad počeo je imenovanjem Kostreševića.


5.
Lukač priprema odgovor na ovaj udar i u MUP RS se očekuju velike turbulencije u nadolazećem vremenu. Bitka za prevlast nad MUP-om RS između Dodika i Lukača tek postaje zanimljiva.

6.
Izjava Kostreševića kako su on i Lukač u “dobrim odnosima” je giganstka neistina, jer Lukač na Vladi RS nije ni glasao za  njegovo imenovanje, iako ga je formalno predložio, nakon što je parlamentarni Nezavisni odbor za nadzor i kontrolu nad radom MUP RS , kao prvorangiranog, nominovao za direkora Policije.

7.
Lukač je smijenio Kostreševića sa mjesta načelnika UKP-a, 25.01.2019. godine, pokušavajući na taj način spriječiti njegovo imenovanje za direkora Policije. 
Njihovi odnosi i do tada su bili otrovni, a nakon te smjene potpuno neprijateljski.

8.
Kostrešević tada nije ispunjavao uslove da bude imanovan za direktora Policije, pa je Dodik naložio da se obori prvi konkurs za tu poziciju dok Kostrešević ne ispuni uslove.

Taj konkurs je poništen 16.03.o.g.., da bi novi bio raspisan nakon što je Kostrešević ispunio uslove za imenovanje.

Da bi neko postao direktor Policije mora imati čin Glavnog inspektora i to pet godina. Kostrešević nije, sve do polovine maja, ispunjavao te uslove.


9.
Imenovanjem Kostreševića, Dodik je teško porazio Lukača, a nalogom za smjenama njegovih ljiudi ide ka tome da ga čpotpuno dotuče.

10.
Lukač, izvjesno, neće sjediti skrštenih ruku, ali mu je manevarski prostor vrlo ograničen, jer Kostrešević neće dozvoliti, poput Darka Pihtije Ćuluma, da Šef Hunte uzurpira sva ovlaštenja direktora Policije. (nastaviće se)

субота, 29. август 2020.

Maske: Nosači Kišobrana, Čisti Zrak, Džinovska Pokondirena Tikva i nekoliko piralen detalja


piše: Slobodan Vasković

1.
Željka Cvijanović dala je opširan intervju u kojem, kao i obično, nije rekla ništa sem tara rara.

2.
Svi koji su očekivali da konačno otrkije kako je to biti nosač kišobrana Milorada Dodika, što je njena stvarna funkcija, ostali su duboko razočarani. 

Cvijanovićeva o tome nije ni pisnula, jer je to najstrožije čuvana entitetska tajna.

3.
Jedino se zna da se kišobran u vrelim ljetnim danima koristi kao suncobran - da Dodika ne bi sunce udarilo u glavu. Premda ga je štošta drugo itekako pogodilo. Posebno Rusi.

4.
Cvijanovićeva zaista zna da čuva te kišobranske tajne, kao i Radovan Kilavi Višković, takozvani premijer, čija je stvarna uloga prvi zamjenik nosača kišobrana Milorada Dodika.

5.
Višković je prije par dana zbog zasluga učinjenih na poslovima prvog zamjenika nosača kišobrana/suncobrana dobio Plaketu opštine Pale.


Kilavi je Plaketu shvatio kao sertifikat da će, gdje god da se kreće, udisati čisti zrak. I da može skinuti konačno masku, jer njemu treba čisti zrak.

Istina, svejedeno je da li će biti sa maskom ili ne, djeluje podjednako Kilavo i Nejako.

6.
Pomenuta Plaketa sa Pala nije nikakava garancija Viškoviću, ma koliko on vjerovao da jeste, jer je u tom mjestu, kao i na obližnjoj Jahorini itekako zagađeno - zločinačkim organizacijama koje nemilosrdno pljačkaju resurse Planine.

7.
Gangsteri koji vladaju Istočnim Sarajevom, Jahorinu su privatizovali i pljačkaju desetine miliona. Među njima su istaknutiji kriminalci sociopata Nenad Nešić, produkt iz Dodikovog nosa, Ljubomir Mrda, rektalni alpinista kako Dodika, tako i svih vlasti, Dejan Karling Ljevnaić, te ostale piromanske spodobe lučiči, glavaši, kubatlije

8.
Dok je Kilavi Višković boravio na Palama i primao Plaketu, koju je odmah stavio umjesto maske na lice, nije mu palo na um (a nije nosio kapu) da obiđe vilu Vlade RS na Jahorini koju je potkopao Vladimir Luledžija, jedan od pripadnika Kartela, gradeći “na crno” apartmane na najatraktivnijem placu na Planini koji je dobio “obilježenim kartama”.


9.
Viškovićeva nebriga o imovini Vlade RS je konstantna, što svjedoči da je pod punom kontrolom kako Dodika tako i Jahorninskog Kartela, koji ga je počastio nekom sićom. I stavio u svoju funkciju. 

Pored Dodika, prisiljen je da sluša i njih, ali i da ljubi skute Veljku Vukeliću, Dodikovom kumu, koji je organizovao tu pljačkašku grupu, sastavljajući je od vozača prostitutki na preglede, sociopata, kleptomana i ostalih neobrazovanih papaka, koji su grabež proglasili patriotizmom.


10.
Ok, Višković je Kilav, sto hiljada je ipak sto hiljada, ali se očekivalo da reaguje Srebrenka Golić, Ministroid za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i svojim “energičnim” javnim nastupom pokaže sve svoje “poštenje” sprečavajući ekološko uništenje Jahorine. 

Plus, Potkopavanje Dodika i zaštitu entitetske imovine, koju Dodik koristi kao privatno vlasništvo, a kada on nije tu Bagra koju je okupio oko sebe.


11.
Međutim, Golićeva se nije oglasila, jer ona nije Ministroid koji će provoditi ekološke mjere zaštite prirode, već upravo suprotno - odobrava brutalno uništenje prirodnih resursa, bilo da je riječ o rasturanju Male Bjelave, Velike Bjelave i Bjelave, rijeka kraj Foče, što čini Gordan Pavlović Goci, vlasnik kriminalne firme “Pavgord”; Bilo da je riječ o Trgovskoj gori, gdje nije učinila ništa, kako bi spriječila deponovanje nuklearnog otpada; Baš kao što niije učinila ništa na zaštiti Jahorine, kao ni po pitanju uklanjanja piralena koji i dalje truje u neposrednom centru Banjaluke.

12.
Zato joj, kao i Kilavom Viškoviću, izuzetno prija da od Brđanskog Kartela, koji je zagadio sve oko sebe, dobija redovne “čestitke” sa porukom “Sa Jahorine s ljubavlju” (uz sličicu botoksiranih usta); Pokondirena Tikva je vrlo sentimentalna i takve poruke Ološa i Šljama je duboko dirnu - do suza. Koje joj tako gusto teku da ne uspijeva da vidi kako se cijela RS pretvara u jednu veliku deponiju. 

13.
Golićeva je Pokondirena Tikva, kojoj je sujeta veća čak od tri Džinovske Tikve; Nije ništa učinila ni da poništi upotrebnu dozvolu koju je izdala kriminalcu i rektalnom penjaču Mrdi za MHE “Miljacka”, iako je dotični počinio niz teških krivičnih djela i ministarstvu koje Tikva vodi dostavio falsifikovanu dokumentaciju.

14.
Istina, sve to “istražuje” Posebno odjeljenje tužilaštva RS, ali je “mali” problem te istrage što se oslanjaju na nalaze Mrdinih falksifikatora; Koji sada, valjda, falsifikuju za Posebno odjeljenje Miodraga Bajića, šefa Pravosudnog Ganga koji štiti Šefove Kartela iz raznih oblasti.

15.
Mrda je i dalje član Nadzornog odbora OC “Jahorina” i učestvuje u osmišljavanju i realizaciji svih pljački, kako onih koje su već završene (gondola, "planinski bob", neplaćanje izvođačima radova..., 
zemljište dato u bescijenje… o kojem ću narednih dana detaljno izvijestiti), tako i onih koje su u pripremi (nove zlatne gondole, najskuplje na Planeti).

16.
Da se Bajić bar malo zainteresovao za dešavanja na Jahorini, već bi imao pun autobus pritvorenih gangstera, koji bi mu mogli štošta ispričati o svojim vezama sa narko kartelima, profesionalnim ubicama, paljevinama u Istočnom Sarajevu i ostalim zlodjelima. 

17.
Bajić “pokriva” nerad, nečinjenje i nezakonito ponašanje Pokondirene Tikve, koja ni dalje ne čini ništa kako bi spriječila brojne ekocide što se dešavaju širom RS i za šta snosi ključnu krivicu.

18.
Kao i za piralen u Banjaluci, jer dotična Pokondirena pojma nema koja firma navodno radi na njegovom uklanjanju. Ona je 16.06.2020. izjavila kako se “problem piralena u Banjaluci rješava” i da su u tu aktivnost uključeni najbolji holandski stručnjaci! I to usred pandemije.
Isti dan Pokondirena Tikva je izjavila da ima saznanja da je UNDP potpisao ugovor o čiššćenjnu piralena sa češkom firmom “Dekonta”, kao i da je za te poslove utrošeno do tog trenutka 45.000 dolara. 

Svih 300.000 dolara obezbijedila je Vlada Švedske, a UNDP vodi posao, jer Pokondirenoj Tikvi i njenim šefovima niko ništa ne vjeruje; Što i ne čudi, nakon njihovog uništavajućeg i razarajućeg udara na prirodne resurse entiteta.


Nije izvijestila ni da li je pronađena ona nestala/izgubljena studija koju je Evropska komisija uradila o piralenu u Banjaluci još 2005. godine, a o svemu se ćutalo do početka 2019., kada je piralen procurio i u javnost, a ne samo u tlo i rijeke.

19.
Piralen je i dalje tu; Zagađuje, kao i Režim, koji je bahat, nemilosrdan, samopostavljen iznad zakona, ubijeđen da je nedodirljiv, iako je riječ tek o grupi beskrupuloznih bandita spremnih na svako zlo, od paljevine do likvidacije, samo da bi se dokopali novca. 

20.
Dodikovi kišobrani, ma koliki bili i ma koliko ih spretno nosili Cvijanovićeva i Višković, ne mogu sakriti počinjeno zlo niti brojne zločince koji su se nakotili u vrhu Režima poput gamadi. Još manje totalnu kontaminaciju prostora kojim vladaju. 

петак, 28. август 2020.

Trio “Bili Piton” sahranio banjalučko “Gradsko groblje”; Nešić svakog od kandidata DNS-a za odbornike u Skupštini Banjaluke obećao u kampanji častiti sa 400 metara asfalta, plaćenog iz budžeta

Selak i Dodik
piše: Slobodan Vasković

1.
Ni groblja više nisu rentabilna; Zato traže kredite; Poput “Gradskog groblja” a.d. Banjaluka, koje je 26.08.2020. raspisalo tender za kredit u vrijednosti od 333.685,06 KM, bez PDV-a.

2.
Naveli su da im je kredit potreban za “usluge, finansijske usluge, usluge osiguranja, bankarske i investicijske usluge”.

3.
Nisu naveli da li sve ove usluge nadzemne ili podzemne, nadgrobne ili zagrobne… Ako se ima u vidu da je na čelu “Gradskog groblja” Željko Grbić, potrčko nepismenog “doktora nauka” Gorana Osnovca Selaka, direktora KPZ “Tunjice”, onda ostaje malo mjesta sumnji da su usluge mahom podzemne, zagrobne.

4.
Selak je i navodni predsjednik SPS-a, nastalog rascjepom SP-a, ali stvarni šef te patuljaste partije je njegova sestra Marina Selak, koja se obogatila na izdavanju falsifikovanih markica za aparate na igre na sreću. I sličnim mahinacijama; Tvrdilo se i da će biti istrage oko tih malverzacija, ali je sve prekrila grobna tišina, jer je privatna partijica Selakovih, pojačanih dijelom Milakovića, posebno Milana, odbornika u Gradskoj skupštini Banjaluke, itekako potrebna Igoru Radojičiću, moralnoj nakazi, na predstojećim lokalnim izborima.

5.
“Gradsko groblje” je 2019. godinu završilo, prema dostupnim podacima, sa minusom od 32.440 KM, dok je, prema nedostupnim podacima, taj minus višestruko veći. Toliko veliki da ne bi začudilo da se vlasnici groblja Selak-Milan Milaković-Grbić počnu primjenjivati “principe Bilija Pitona” i njegove porodice, prikazane u filmu “Maratonci trče počasni krug”. Ti “principi” se, između ostalog, oslikavaju i u krađi kovčega u kojima su sahranjeni preminuli.

Milan Milaković
Za nadati se da nije do tog nivoa došlo!

6.
Da ne bi bilo zabune, formalni vlasnik Gradskog groblja je Grad Banjaluka, ali kako je u RS sve privatizovano od “menadžera” po principu - ”institucija/firma/groblje…- to sam ja”, tako su 
supštinski vlasnici navedeni “Bili Piton” trojac.

7.
Ponude za kredit otvorene su do 28.09.2020. godine, a, prema mojim saznanjima, većina novca namjerava se izvući kako bi se finansirala kampanja privatne stranke porodice Selak i dijela rođačke porodice Milaković.

8.
Interesantno je kako je Grbić došao na čelo “Gradskog groblja” - doslovno u stilu “Bilija Pitona”, koji nije prezao da se obračuna sa porodicom Topalović i vatrenim oružjem.

Željko Grbić
9.
Tako se mlađani nepismeni “doktor nauka” Selak obračunao sa svojim ujakom Nedeljkom Milakovićem, prethodnim direktorom “Gradskog groblja”, kojeg je iz direktorske fotelje izbacio sa pištoljem uperenim u glavu. 

10.
Desilo se to 27.07.2018., a sam Nedeljko Milaković, inače rođeni ujak nepismenog “doktora” Selaka, potvrdio je ovu informaciju prije par mjeseci u programu TV N1; Da stvar po ujka Neđu bude gora, upravo je on “ujkinom malom” kupio diplome - od srednje škole, pa nadalje!

Nedeljko Milaković
11.
Grbić je, u to vrijeme, bio zamjenik direktora KPZ Tunjice, a Selak je, kako sam već naveo, bio direktor zatvorske ustanove, čiji bi trebao biti stanovnik, a ne šef. 

Čim je izbacio ujku iz salona “Gradskog groblja” ubacio je svog vjernog Grbića.
Šta da se radi - takva su vremena, kriminalci haraju instittucijama.

12.
Selak je, (kao i Grbić i M. Milaković), tada bio u Socijalističkoj partiji Petra Đokića i zajedno sa njim zamalo “prosvirao” glavu ujki Neđi; Srećom, pištolj nije opalio, a Neđo je bio toliko priseban da shvati da je glava na ramenu bitnija od fotelje na stražnjici.

Nije nadomet podsjetiti da je Neđo Milanu Milakovću rođeni stric, tako da su familije Selak i Milaković sada nadaleko poznate po čestom “dizanju ruke” što na strica, što na ujku. 

13.
Nakon njegovog odlaska sa pozicije direktora “Gradsko groblje” je finansijski pokopano, iako je i Neđo imao svojih podzemnih momenata.

Đokić i Selak

Nakon što se riješio ujaka Neđe, mlađani nepismeni “doktor nauka” Selak krenuo je da za glavu skrati Đokića, koji je jedva pobjegao Grbiću "sa lopate"; Đokić, stari prevejani gangster uspio odbraniti, istina uz prevelike kolaterale.

Selak je osnovao privatni SPS u kojem su i Grbić i Milan Milaković.

14.
Sve je, naravno, inicirao Milorad Dodik, koji sprovodi “smjenu kriminalnih generacija”, što haraju entitetom.

15.
Iz tih razloga je Dodik “iz nosa” izvukao i Nenada Nešića, najnoviju zločinačku vedetu, sklonu svemu što vole “mlade sociopate” - otimačini, nasilju, bijelom, crvenom, brojnim nekretninama, šutiranju hrpe novčanica…, pljački Jahorinskih resursa…

Dodik i Nešić
16.
Nešić želi da se pokaže uspješnim na lokalnim izborima u Banjaluci, pa je svakom od 31. kandidata sa odborničke liste DNS-a obećao po 400 metara asfalta u ulici, naselju, selu…, na teritoriji Grada Banjaluka, koje oni izaberu.

17.
Asfaltiranje tih, ukupno 12.400 metara, biće plaćeno iz budžeta JP “Putevi RS”, koji, takođe, traže kredit, ali u vrijednosti od 85 miliona KM.

18.
I to je predizborni kredit, ali ne samo za DNS, već i stranku vlasnika nosa iz kojeg je Nešić izvučen, iako će dio novca otići i za brojne neplaćene obaveze JP “Putevi RS”, koji su trenutno, kao i cijela RS, u teškom minusu.

19.
Grobari RS su u punom zamahu.




  
   

четвртак, 27. август 2020.

Nenad Stevandić, Monstrum: Teška zloupotreba pacijenta oboljelog od korona virusa; Ugrozio život doktoru Pekiji da bi sakrio svoj užasni postupak javne zloupotrebe teško oboljelog pacijenta od korona virusa


piše: Slobodan Vasković

1.
Nenad Stevandić je ratni i poratni monstrum; Ta prljava, podmukla, ubilačka perjanica Milorada Dodika, koji je bogato nagradio njegove ubilačke usluge, između ostalog, i pozicijom zamjenika generalnog direktora UKC RS Banjaluka. 

2.
Od Stevandića nije mnogo bolji ni generalni direktor Vlado Đajić, a slučaj doktora Marka Pekije, teško oboljelog od korona virusa, to na vrlo morbidan način i potvrđuje, kao što sjedoči kakvi Neljudi se pokušavaju predstaviti kao “heroji”.

3.
Dr Marko Pekija trenutno se liječi u Ljubljani i, na sreću, dobro se oporavlja.


4.
Dok je bio hospitalizovan u UKC RS lebdio je između života i smrti. U Ljubljanu nije prebačen primarno da bi mu život bio spašen, već da bi Stevandić pilatovski “oprao ruke” ukoliko Pekija izgubi bitku sa koronom.

5.
Priča je jeziva, ali dokazi o Stevandićevoj i Đajićevoj monstruoznosti su nesporni.

6.
Sve počinje kada se Stevandić, mimo svih zakona, slika sa Pekijom i tu fotografiju, uz propratni tekst, samoreklamerski, objavljuje na mrežama. Slikanje sa pacijentima i objavljivanje fotografija je zabranjeno.

Stevandić je odmah morao biti suspendovan, potom i otpušten, ali to se nije desilo niti je Đajić bilo šta preduzeo zbog ovog morbidnog akta.


7.
Stevandić je fotografiiju sa Pekijom objavio 18.08.2020. godine, navodeći da je Pekija “već dva puta negativan i oporavak napreduje”! Sve su, isti dan, prenijeli brojni mediji u BiH i Regionu.


8.
U par dana nakon toga Pekijino zdravstveno stanje se veoma pogoršalo i prijetilo je fatalnim ishodom.

Prebacuju ga u Ljubljanu, 22.08., četiri dana nakon što se Stevandić, mimo svih pravila slikao sa njim, kako bi pokušao podići svoj bijedni rejting. 

9.
Pekija je prebačen zbog, kako su naveli, ECMO aparata, odnosno vještačkih pluća.

10.
ECMO aparat postoji i u UKC RS Banjaluka i u funkcionalnom je stanju, koristi se često.

11.
Postavlja se pitanje zbog čega je Pekija prebačen u Ljubljanu zbog ECMO aparata, koji u Banjaluci postoji od polovine 2018. godine?!


Zato što se Stevandić uplašio da će Pekija izgubiti bitku sa virusom i da će on biti okrivljen zbog fotografije; Njegova monstrozna logika kaže - ako umre u Ljubljani, reći ćemo da smo sve pokušali.

12.
Stevandić se jezivo poigrao sa bolesnim čovjekom, teško ga, fotografišući se sa njim, zloupotrijebio, a onda mu dodatno, transportom u Ljubljanu, ugrozio život.



Takvo što može učiniti samo potpuni monstrumi; Isti takvi tog monstruma, kao i Đajića, mogu dalje držati na čelu UKC RS!

13.
Uz sve ovo, treba navesti i ogromne troškove Monstrumove užasavajuće akcije samospasavanja po cijenu da Pekija i premine tokom transporta, jer je bio u vrlo vrlo lošem stanju.

14.
Stevandić nastavlja da gazi preko leševa; Ništa novo ni od njega ni od njegovog zaštitnika Milorada Dodika!




 

Pljačkanje Jahorine: Ljevnaić je stručnjak i za karling otklizavanje para; I OC "Jahorina" gradi nezakonito - bez građevinske

1.

Jahorina već odavno nije opšte dobro, već planina koju grupa notornih, beskrupuloznih kriminalaca, pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, krčmi kao privatno vlasništvo, izvlačeći desetine miliona KM iz ovog nerpocjenjivog prirodnog resursa; Taj novac, potom, iznose izvan BiH i ulažu u nekretnine i druge poslove.


2.

Najmanje koristi od Jahorine imaju opštine Pale i Trnovo, koje bi trebalo da imaju značajne benefite zbog činjenice da se planina nalazi  na njihovoj teritoriji, ali su rukovodstva prisiljena raditi u korist notornih sjecikesa, poluobrazovanih, primitivnih, bahatih i na sve spremnih gangstera, koji se ne libe prijetiti čak ni profesionalnim ubicama. I koji sa osobama te “specijalizacije” imaju vrlo vrlo bliske veze, kao i sa narko klanovima.


3.

Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, izvrsno se uklopio u ovu kriminalnu organizaciju i zaradio je milionske svote služeći joj.


4.

Dobar dio novca od preko osam miliona ukradenih na izgradnji gondole pripao je i Ljevnaiću, a bonus mu je procenat koji je dobio od firme “Leitner”, koja je proizvođač gondole.


5.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i direktor firme “Leitner” Martin Leitner potpisali su, 08. maja 2019., izuzetno štetan ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM.


6.

Ljevnaić ima dogovor sa “Leitnerom” da, ukoliko obezbijedi prodaju njihovih proizvoda, dobija određen procenat, koji nije ispod tri posto, što znači da je potpisivanjem štetnog ugovora odmah inkasirao 480.000 KM. Bio je to dobar start za podjelu preko osam miliona KM, ukradenih na izgradnji Jahorinske gondole.


7.

Ljevnaić jeste vrhunski stručnjak za uređenje ski staza, ali i za otklizavanje miliona sa tih staza u sopstvene džepove. Takvi su i njegovi najbliži saradnici iz Nadzornog odbora, među kojima je zločinac Ljubomir Mrda, koji je jedan od investitora u apartmane koji se nelegalno grade pored vile Vlade RS; Gradi ih Vladimir Luledžija, a uprkos svim dokazima da se radovi izvode bez građevinske dozvole, gradnja nije stala. Jer Dodik odlučuje o tome, a ne građevinska inspekcija.


Vratiću se divljoj gradnji nešto kasnije, nakon što pojasnim da je Ljevnaić veliki stručnjak i za karling, sport gotovo nepoznat na našim prostorima, iako je olimpijska disciplina.


8.

Sa karlingom su građani Sarajeva, Istočnog Sarajeva, posebno Pala mogli da se bliže upoznaju početkom 2019. godine (od 10.02.-15.02.2019.), kada je održan EYOF (Evropski olimpijski festival za mlade). 


9.

Karling borilište bilo je na Palama, u dvorani “Peki”.


Vrlo je interesantno ko je zaledio dvoranu. Učinila je to firma “Leitner”, ista ona od koje je kupljena gondola.


“Montažu radi renomirana italijanska firma “Lajtner” zajedno sa kompanijom iz Beograda “Advertaut, advert ski”, uz pomoć sredstava Vlade Republike Srpske i Olimpijskog centra “Jahorina”, objavili su tada mediji.


Očito je da je veza Ljevnaić - “Leitner” konstanta i vrlo vrlo unosna.


10.

Ali, otkud “Advertout” u cijeloj priči, jer oni sa karlingom nemaju ama baš nikakve veze?!


Prije toga podsjećanje na izjavu vođe borilišta za karling na EYOF-u 2019, Slovenca Gregora Riglera.


“Na početku je bilo mnogo teže urediti ovo borilište, jer se karling takmičenje prvi put organizuje u BiH i ljudi nemaju potrebna znanja. Ipak, sada sam rasterećen, jer su volonteri i ekipa koja je došla iz Slovenije i Svjetskog karling saveza sve dobro posložili. Utakmice su odlične i mnogo je zainteresovanih gledalaca, tako da sam zadovoljan”, rekao je Rigler u izjavi za Fenu, iz koje se nmože zaključiti da je neka od slovenačkih firmi postavila borilište. 


11.

Međutim, preko beogradske firme “Advertout” d.o.o., urađeni su, po svemu sudeći, nekarling poslovi.


Prema fakturi, opremu za pravljenje leda za karling poligon, vrijednu 281.098,05 evra (548.141,1 KM), kako je navedeno, besplatno je “Advertout” ustupila OC “Jahorina”.



To jednostavno nije istinito, jer sam već dokazao da je “Leitner”, partner u ovom poslu, itekako sklon potpisivanju štetnih ugovora. 


12.

Situacija je nadrealna - da bilo ko opremu vrijednu cca 550 hiljada KM ustupa besplatno, a potpuno iracionalnom je čini podatak da je opremu isporučila firma koja sa karlingom nema nikave veze.



“Advertout” se bavi proizvodnjom proizvoda na naduvavanje, reklamnih proizvoda velikih dimenzija i ostalih proizvoda od gume.



Među njihovim klijentima na sajtu nije navedena OC “Jahorina”!


13.

Vlasnik i direktor firme je Ivan Bukvić, vrlo blizak Ljevnaiću, koji je jedina njegova veza sa karlingom, kako se da iščitati sa sajta pomenute firme.



Nejasno je zašto bi dvoranu “Peki” Bukvićeva firma zaledila besplatno?!


14.

Nema dileme da je ovdje riječ o prevari i istražni organi, da uopšte postoje, morali bi detaljno pregledati sve fakture, a posebno ovu “besplatnu”, jer previše “smrdi” na “pranje para”.


Moji izvori tvrde da je “pranje para” i bilo i da je cifra od 281.098,05 evra nezakonito izvučena sa računa. 


15.

Nažalost, istražni organi postoje tek u mikronskim tragovima, pa je teško vjerovati da će se baviti ovim “besplatnim” izvlačenjem 550.000 KM.


Drskost I bezobrazluk načina na koji je novac izvučen samo svjedoči u kolikoj mjeri su se osilili nasilnici koji su bukvalno oteli Jahorinu i njome zagospodarili, pljačkajući je nemilice.


16.

Bezakonje je potpuno o čemu svjedoči i bizaran podatak da OC “Jahorina” takođe bez građevinske dozvole trenutno gradi naplatne kućice. Entitetska firma ne poštuje zakone entiteta, jer njome rukovode hohštapleri koji su, Dodikovom voljom, iznad zakona.


Iako se ponašaju kao da im niko ništa ne može, takvim, prije ili poslije, dođe kraj, sa ma koliko profesionalnih ubica sarađivali ili imali poršku narko klanova.


17.

Kada entitetska firma radi mimo zakona, nije se čuditi Luledžiji koji zida na divlje, iako je vilu Vlade RS i plac na kojem se nalazi doveo u realnu opasnost od odrona, odnosno rušenja. (nastaviće se)


среда, 26. август 2020.

Vučić i Pokisle Kokoši: Dodikov brutalni napad na Srbiju, po Ruskom nalogu, doživio potpuni debakl


Piše: Slobodan Vasković

1.
Aleksandar Vučić deklasirao je Milorada Dodika na sastanku u Beogradu. 
Dodikov udar na Srbiju, po Ruskom nalogu, doživio je, kako sam to i najavio, potpuni fijasko.

2.
Dodik je danima “granatirao” Beograd brutalnim atacima na BiH, zahtjevima za uspostavljanje korelacije RS - Kosovo; Opetovanim pozivima na osamostaljenje RS, koje Dejtonom nije moguće…; Suludim insistiranjem da RS bude na prvom mjestu nacionalnih interesa Srbije i da Beograd zatraži osamostaljenje entiteta, ukoliko već Kosovo ima samostalnost.

3.
Dodikova bojeva municija, kojom je gađao Vučića, bila je sve ćorak do ćorka, jer je srpski predsjednik hladnokrvno saopštio da je “stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma” i očuvanje mira i stabilnosti, koje je od suštinske važnosti za BiH i RS.

4.
“Potrebno je sve uraditi da se poštuje Dejtonski mir i očuva integritet RS u BiH”, rekao je Vučić, čime je pokopao i poslednju Dodikovu nadu da će podleći njegovim pritiscima i ući u idiotsku avanturu razvaljivanja BiH.
Upravo to jeste bio cilj Dodika i njegove dva nosača kišobrana - Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, koje su popunjavali prazan prostor za stolom.

5.
“Da nije bilo mirovnog sporazuma Dejtona pitanje je da li bi ostao srpski narod u Banjaluci i drugim mjestima”, izrekao je Vučić još jednu veliku istinu, koja je duboko “zatrpana” u zvaničnim antistavovima Banjaluke.

Uz to je naglasio da ne želi da ugrozi ni RS ni Srbiju, što bi se desilo pokušajem povlačenja paralele između Kosova i entiteta, a upravo je to jedan od Dodikovih nakaznih, antinacionalnih ciljeva.

Dodik je govorio o progonu Srba, ali ga je i u tom detalju Vučić demolirao ističući, osim progona Srba, i progon Bošnjaka sa njihovih ognjišta.

“Mi moramo poštovati sporazume koje smo potpisali da bi bili poštovani i to je najbolja garancija za naše narode u RS i Srbiji”, izjavio je Vučić što je jedina istina (ma koliko se nekome ti sporazumi dopadali ili ne), a sve izvan toga je pogubni amaterizam i avbanturizam umišljenih moćnika, koji politiku vode po mjeri ličnih potreba - do podne jedno, od podne drugo.

6.
Dodik je pokušao sa Zadnjom Nadom, ubacujući laganu “nagaznu” da bi BiH i njeni entiteti možda mogli biti pomenuti na Vašingtonskim pregovorima Beograda i Prištine, ali je Vučić hladokrvno zgazio i tu sitnu, zlobnu provokaciju, konstatacijom da “u Vašingtonu neće biti nikakvih razgovora o BiH”, čak ni pomena, čime je Dodika definitivno poslao u “magareću klupu”. 

Uprkos Dodikovom niskom startu nevelike snage, jasno je da mu je Vučić “u četiri oka” iščitao” vrlo oštru lekciju o potrebi nemiješanja u ključna nacionalna pitanja Srbije, što Kosovo i Metohija jeste.

7.
Vučićevo isticanje da je opasno to što neki “misle da mogu prijetnjom i ratovima ostavre svoje ciljeve”, podjednako se odnosi na sve političare u BiH. 

U načinu na koji je to rečeno nije bilo nikakve sumnje da se to odnosi i na Dodika lično.

8.
Dodik je umjesto riječi kotrljao kamenje u ustima.

Napadi na političko Sarajevo su tek floskule, a ako iko pravi RS praznom ljušturom, odnosno već je napravio, jeste Dodik.

9.
Dodik je lutao po decenijama, ne znajući za šta bi se, nakon javnog potopa njegovog podmuklog napada na Srbiju uhvatio; Razbijao se o sopstvene stupidarije, kojima je pokušao uzdrmati Srbiju.

10.
Nekoncizan, anksiozan, nekoncentrisan, lutao je bezglavo po maglama sopstvenih, adhok akcija, čiji je cilj njegov lični opstanak.

11.
Rusija će biti vrlo nezadovoiljna katastrofalnim rezultatima njegovog napada.

12.
Priče o ugrožavanju statusa RS silom su izmišljene, jer je upravo Dodik taj koji je zbrisao RS, pretvarajući je u privatnu prćiju, kojom surovo vlada kao Logorom, sa bahatom, polupismenom, kleptokratskom kamarilom.

13.
Na presu je javno odustao od separatizma, a koliko prije dva dana je bio za otcjepljenje. Pa je, na istom presu, ponovo pomenuo da “razmišlja o statusu RS”,  iako je bilo jasno da je tako nokautiran da nije u stanju da razmišlja o bilo čemu.

14.
Nemušti, nezgrapni, nedovoljno jasan pokušaj uspostavljanja paralele Kosovo-RS, bio je tek njegov labuđi pjev, samo pucanj u prazno i neuspješan pokušaj vađenja iz septičke jame u koju je, po ruskom nalogu na glavu skočio.

15.
Dodik se, izvjesno, nije obradovao što će novčanu pomoć od Srbije dobiti tek nakon izbora (krajem ove ili početkom iduće godinje, kako je rekao Vučić), a po njega je poražavajuća Vučićeva konstatacija da Srbija taj novac daje kako narod ne bi nestao iz RS. Isti onaj narod koji Dodikovi gaulajteri nemilosrdno pljačkaju, progone i izgone iz entiteta.

16.
Nakon svega, Dodik je pokušao da bar malo ublaži debakl otvorenim poltronisanjem Vučiću, ističući kako rezultata istrage napada (11.07.2015.) na Vučića u Srebrenici nema, što je nesporno; Kao što je nesporno da je Dodik i tada, kao i sada, jedan od ključnih Kontrolora Tužilaštva BiH; Uz navedeno, na čelu SIPA je njegov kadar Darko Ćulum, pa je pravo pitanje za Dodika zašto zaista nema nikakvih rezultata istrage napada na Vučića?! I to uprkos činjenici da postoji otvoren predmet protiv dva lica?!

17.
Sve ostalo izrečeno na presu bio je Vučićev način da ublaži težak Dodikov poraz, jer ga je toliko ponizio da mu je bilo potrebno dodati bar malo “vode i šećera”.

18.
Vučić je prije sastanka već pripremio govor, uredno otkucan, dok je Dodik čitao sa išaranog bločića, što je vrlo upečatljiva sličica ozbiljnosti i profesionalnog pristupa kako jednog, tako i drugog sagovornika. Ujedno to sjedoči i šta zaista Vučić misli o Dodikovim trivijalnim dokumentima, kojima ga je pokušao uzdrmati - ne tretira ih uopšte!

19.
Bez obzira na sve Dodik neće stati - njegovi napadi na Srbiju će se vrlo brzo nastaviti, napadima na BiH. Ali to je, kako se dalo zaključiti nakon sastanka i zajedničke pres konferencije, za Dodika sve teži i teži zadatak.

20.
Iza brda tek počinje da se valja…


уторак, 25. август 2020.

Na izgradnji Jahorinske gondole ukradeno je najmanje 8 miliona maraka


piše: Slobodan Vasković

1.
Na izgradnji Jahorinske gondole ukradeno je, najmanje, osam miliona KM. 

Potvrđeno mi je to iz nekoliko izvora, a najpovršnije poređenje sa cijenom izgradnje Sarajevske žičare ukazuje da je izgradnja gondole na Jahorini bila “gola pljačka”, te da je sasvim realno oteto više novca, nego što je utrošeno u izgradnju gondole.


2.
Ako se cijena izgradnje Jahorinske gondole uporedi sa procijenjenom cijenom izgradnje Gold gondole na Zlatiboru, dođe se do frapantnih podataka koji svjedoče o brutalnoj otimačini.

3.
Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i direktor firme “Leitner” Martin Leitner potpisali su, 08. maja 2019., ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM.


4.
Trasa gondole duga je oko jedan kilometar.

Putovanje gondolom traje 3 minute, a kabine mogu da prime 10 ljudi, što, kako je navedeno, daje mogućnost da svakog sata bude prevezeno preko 2.700.00 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.


5.
Gondola je u rad  puštena  30.11. 2019., a potvrđena je cijena od preko 16 miliona KM. 

Gondolu je svečao u rad pustio Milorad Dodik; Broj kabina je 36, čiji je kapacitet procijenjen na 2.700 skijaša na čas.

Gondola je postavljena na šest stubova.

Sarajevska žičara otvorena je 06.04.2018.

6.
Dužina Sarajevske žičare je 2,4 kilometra, ima 33 gondole, 10 mjesta u gondoli i može prevesti 1.200 putnika na sat. Vožnja traje 7 minuta. Gondola je postavljena na deset stubova. 
Stubovi su visoki 20-ak metara, a jedan teži nešto više od 13 tona.

7.
Zvaničnih podataka o visini, težini i broju stubova za Jahorinsku gondolu nema.

8.
Proizvođač Sarajevske gondole je, takođe, italijanska firma “Leitner”. 

Sarajevska žičara koštala je cca 20 miliona KM.

9.
Kada se uporede ove dvije godnole, istog proizvođača, nedvosmisleno je da je Sarajevska duža od Jahorinske za 1,4 kilometra, da ima četiri stuba više, a tri gondole manje. Jahorinska gondola, navodno, ima veću prohodnost, jer je neuporedivo kraća.

10.
Kada se cijene koje su plaćene za gondole uporede, nesporno se utvrdi da je kilometar Jahorinske gondole gotovo dvostruko skuplji od kilometra Sarajevske gondole, premda je potonja građena u mnogo težim uslovima - kroz urbana područja, dok je Jahorinska izgrađena na zemljištu koje pripada entitetu i koje je gola ledina.



11.
Upravo ova činjenica trebala bi da učini mnogo skupljim kilometar izgradnje Sarajevske žičare, od kilometra izgrdanje Jahorinske gondole.

Međutim, upravo je suprotno, što dodatno svjedoči da je na izgradnji Jahorinske gondole ukraden ogroman novac, zbog čega bi direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić trebalo da zakonski odgovara.


12.
Koliko je tačno novca ukradeno vrlo teško je precizno izračunati, ali okvirno je to oko osam miliona maraka, najmanje!

Kada 20 miliona, koliko je koštala sarajevska žičara, podijelimo sa 2,4 kilometra, koliko je duga, dođemo do cijene od 8,33 miliona po kilometru. 

13.
Kada 16 miliona KM koliko je koštala Jahorinska gondola podijelimo sa njenom dužinom od 1 kilometra, dođemo do cijene od 16 miliona po kilometru.

14.
Razlika je 7,67 miliona KM po kilometru, ali Sarajevska, za razliku od Jahorinske, ima 10 stubova, odnosno četiri stuba više, dok Jahorinska ima tri gondole više.

Nesporno je da je ukradena cifra, kada se sve sagleda, preko osam miliona KM.

Gold gondola na Zlatiboru


15.

Ukoliko Jahorinsku gondolu uporedimo za Gold gondolom na Zlatiboru, njenom cijenom izgradnje od 13 miliona evra (25,35 miliona KM) i dužinom od devet kilometara, na 36 stubova, sa tri stanice i 55 kabina, onda dođeno do zaista frapantnih razlika.

Izgradnja kilometra Gold gondole košta svega tričavih 2,8 miliona KM, odnosno 5,7 puta jeftinije nego na Jahorini. (nastaviće se)


Pola miliona koje su pojeli korona-profiteri: Uzeli 500.000 KM, a od koncerta “Bijelog dugmeta” ni dugmeta; Pare nisu vraćene Vladi RS


Piše: Slobodan Vasković


1.

Kraj je avgusta, a koncert krnjeg “Bijelog dugmeta” neće biti održan, iako je Vlada RS za taj događaj isplatila pola miliona KM turističkoj agenciji „Star travel“ iz Banjaluke.


Vlada RS razbacuje novac i daje ga bespovratno svojim tajkunskim favoritima, a sa druge strane, grčevito pokušava da se zaduži na bilo kom meridijanu ili paraleli. 


2.

Umjestio da vrati novac, jer koncerta neće biti, agencija ga je zadržala za sebe. Koncert je prvobitno planiran za kraj maja, potom odgođen za kraj avgusta, ali je izvjesno da je pomjeranje datuma jedino što se dešava, a što se tiče svirke, agencija, odnosno njen i vlasnici su pola miliona za pojas zadjenuli, a da nisu ni zasvirali.


3.

“Star travelu” dodijeljen je cjelokupni grant Ministarstva trgovine i turizma za razvoj turizma u iznosu od 500.000 konvertibilnih maraka.


4.

Precizirano je, Odlukom Vlade RS, da se grant odnosi na period od 1. januara do 31. maja ove godine; Odluka je objavljena je u Službenom glasniku RS 28. maja ove godine. 




5.

Pare su na račun te agencije legle 3. juna, a navedeno je da je novac uplaćen agenciji „STARS & MOORE“. 


6.

“Star travel” je osnivač „STARS & MOORE“, koja se bavi “organizacijom kocenrata”, a obje agencije registrovane su na istoj adresi, Jevrejska 6 u Banjaluci. 



7.

Prema poslovnom portalu akta.ba, agencija je zvanično osnovana 20. januara 2020., što znači da su svi poslovi išli preko „Star travela“, u čijem je sastavu bila „STARS & MORE“, dok se nije registrovala kao novi privredni subjekat.


8.

To je utrađeno kako bi se, izvan svake razumne sumnje, sakrili tragovi o tome da se velike sume iz budžeta uplaćuju samo jednoj agenciji.



9.

Nema dileme da turistička agencija „Star travel“ na razvoju turizma u prvih pet mjeseci ove godine nije mogla učiniti baš ništa, jer je u RS već početkom marta uvedeno vanredna situacija zbog pandemije korona virusa, zbog čega je u ovom bh. entitetu zamrlo sve, pa i turistički život; Ni nakon tog vremena situacija se nije promijenila.


10. 

Nikakvog tu razvoja turizma nema, već samo čišćenja budžetskih para, što i nije čudo za komunalca Mladena Milanovića Kaju, koji stoji iza pomenutih agencija, koje se vode na bliskim članovima njegove porodice.



11.

Kaja i njegova preduzeća “MG Mind” iz Mrkonjić Grada i “Mrkonjićputevi” se nalaze “crnoj listi” Svjetske banke, zbog “koruptivnih i prevarantskih aktivnosti” počinjenih dok su radili na projektima čiji je finansijer ova međunarodna institucija. To što je Kaja na „crnoj listi“ Svjetske banke nije ga spriječilo da prošiti svoje poslovno carstvo.


Postao je većinski vlasnik banjalučke “Nove banke”, a njegova trgovačka firma “MG Mind” ima vlasničko učešće u 7 preduzeća, akcionarskih društava, čije su akcije listirane na Berzi: “Bosna trgovina” Banjaluka, “Japra” Novi Grad, “Park” Komunalno preduzeće Mrkonjić Grad, “Prijedor putevi” Prijedor, “Park” Komunalno preduzeće Prnjavor, “Šuma produkt” Trebinje.


Milanović je i vlasnik “Mrkonjić puteva”, te banjalučkih preduzeća “Tržnica” i “Čistoća”. U njegovom vlasništvu je i većina poslovnih prostora u banjalučkoj Gospodskoj ulici, kao i robna kuće “Patria” u centru Prijedora, a svoje poslove proširio je i na Sloveniju, gdje je kupio komunalno preduzeće KPL iz Ljubljane.