понедељак, 31. август 2020.

Dodik naložio Kostreševiću “sječu” Lukačevih kadrova u MUP RS


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik naložio je Siniši Kostreševiću, direktoru Policije RS, da smijeni sve kadrove Dragana Ljukača, ministra unutrašnjih poslova RS, koje može razriješiti ovlaštenjima koje mu daje funkcija što je obavlja.

2.
Dodik je od Kostreševića tražio da taj “posao” uradi što prije i imenuje isključivo njemu odane osobe. Smjene bi trebale da počnu “sijevati” narednih dana j nedjelja i to vrlo vrlo brojne.

3.
Ministar unutrašnjih poslova imenuje načelnike krovnih uprava (UKP, Uparav za borbu protiv organizovanog kriminala, Uprava policije…), kao i načelnike Policijskih uprava (Banjaluka, Gradiška, Doboj, Zvornik…), dok direktor Polciije ima ovlasti za imenovanja/smjenjivanja sa gotovo svih ostalih pozicija, sem navedenih.

4.
Dodikov nalog je očekivan, jer je imenovanje Kostreševića za direktora Polcije bilo prvi rez u “odsijecanju” Lukača i umanjenjiu njegove moći; Lukač je potpuno privatizovao MUP RS, a “opkoljavanje” njegovih kadrova znači dalje “sušenje” stabljike Šefa Hunte i njegov konačni pad; Taj pad počeo je imenovanjem Kostreševića.


5.
Lukač priprema odgovor na ovaj udar i u MUP RS se očekuju velike turbulencije u nadolazećem vremenu. Bitka za prevlast nad MUP-om RS između Dodika i Lukača tek postaje zanimljiva.

6.
Izjava Kostreševića kako su on i Lukač u “dobrim odnosima” je giganstka neistina, jer Lukač na Vladi RS nije ni glasao za  njegovo imenovanje, iako ga je formalno predložio, nakon što je parlamentarni Nezavisni odbor za nadzor i kontrolu nad radom MUP RS , kao prvorangiranog, nominovao za direkora Policije.

7.
Lukač je smijenio Kostreševića sa mjesta načelnika UKP-a, 25.01.2019. godine, pokušavajući na taj način spriječiti njegovo imenovanje za direkora Policije. 
Njihovi odnosi i do tada su bili otrovni, a nakon te smjene potpuno neprijateljski.

8.
Kostrešević tada nije ispunjavao uslove da bude imanovan za direktora Policije, pa je Dodik naložio da se obori prvi konkurs za tu poziciju dok Kostrešević ne ispuni uslove.

Taj konkurs je poništen 16.03.o.g.., da bi novi bio raspisan nakon što je Kostrešević ispunio uslove za imenovanje.

Da bi neko postao direktor Policije mora imati čin Glavnog inspektora i to pet godina. Kostrešević nije, sve do polovine maja, ispunjavao te uslove.


9.
Imenovanjem Kostreševića, Dodik je teško porazio Lukača, a nalogom za smjenama njegovih ljiudi ide ka tome da ga čpotpuno dotuče.

10.
Lukač, izvjesno, neće sjediti skrštenih ruku, ali mu je manevarski prostor vrlo ograničen, jer Kostrešević neće dozvoliti, poput Darka Pihtije Ćuluma, da Šef Hunte uzurpira sva ovlaštenja direktora Policije. (nastaviće se)